Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1421
Én -ha az időjárás engedi-csak holnap 2-odszor.Sajnos időm is kevés ,ráadásul az időjárás is pocsék volt eddig.Még az a jó ,hogy nem vagyunk annyira előrehaladott állapotban ,mint a déli végek /mint pl Zala ahol egy hete jártam beszerző körúton/
Előzmény: napalm. (1420)
napalm. Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1420
oké.
csak a mondatszerkezet nem erre engedett következtetni;)
ami tőled telhető azt megtetted a tafrina ellen, de most ne hagyd abba.
Előzmény: kardhal01 (1419)
kardhal01 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1419
Haha!

Ma permeteztem meg harmadszor. Először három hete, másodszor két hete és harmadszor ma.
Előzmény: napalm. (1418)
napalm. Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1418
ezt hogy érted?
egy nap 3x?
reggel, délben, este?
Előzmény: kardhal01 (1417)
kardhal01 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1417
Sziasztok!

Ma lemosóztam 3-szor az őszibarackban rézzel. Remélem most jobban sikerül megfogni a tafrinát, mint tavaly. Szerintetek kell még lemosózni?
Floo2 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1416
Persze-persze, igazad van, írhattam volna azt is, hogy a szakemberek biztosan eltanácsolták volna az illetőt egy zalai őszibarackültetvény telepítésétől!
Természetesen jó lenne, ha nem kellene támogatást felvenni ahhoz, hogy bármit létesítsünk, csak ha valakinek van egy ötlete, ami jövedelmező lenne, amit meg szeretne valósítani, csak pénze nincs hozzá, az nem tud mást tenni!
Ha valaki saját erőből is meg tudná tenni az adott dolgot, mégis támogatásért folyamodik, az tényleg "rákfene"!
Előzmény: Mozo66 (1415)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 1415
Ja ..... minden világos , azonban egy dolgot nem értek . Mi az hogy a kért támogatás csípőből lenne elutasítva ....????? Miért kell támogatás ???? Szerintem ez a komplett magyar mezőgazdaság ( meg az ország ) legnagyobb rákfenéje , hogy kizárólag a más pénzét merjük csak befektetni ... na mindegy ez nem ide illik , csak megcsapta a fülemet .
Előzmény: Floo2 (1414)
Floo2 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1414
Bizony, és ilyen adatokból dolgoznak az érintett szakmák, mint a mezőgazdaság, a gyümölcstermesztés, a kertészet, a zöldségtermesztés stb.!
Kár, hogy múlt éven tavasszal nem Letenye-Lenti térségében jártál, az a terület (ami a klimatérképek szerint már az örök hó és jég birodalma) fényévekre van az egerszegi területtől, Egerszeg környéke már sokkal inkább kezd hasonlítani az ország belsejéhez!
Kár, hogy az adott szakmák közigazgatási egységekről beszélnek, viszont a klíma nem ismer Zala megyét, Baranya megyét, Tolna megyét, a klíma áramlásokat, dombokat, hegyeket, völgyeket ismer, és ezért adott megyén belül két terület között lehet nagyobb különbség, mint egy félországnyi területen belül!

Idézet egy tanulmányból:

"A 90-es években egy imolai származású olasz kertészmérnök gyümölcstermesztési szaktanácsadó céget alapított Magyarországon. Az általa Olaszországból behozott, referenciaként működtetett gyümölcsfajok és fajták példányai egy dél-zalai szőlőhegyi területen lettek eltelepítve, ami egy kis mintaültetvényként szolgált. Ugyanezekből a fajtákból léteztek már állományok Magyarország nevesebb gyümölcstermő vidékein. A cég működése során az országban több helyre is kerültek telepítésre ezen fajtákból. A különböző helyszíneken tartott szakmai bemutatókon és előadásokon a kiváló szakember a kis zalai mintaültetvényre tett hivatkozásokat több esetben. Az így történt fenológiai összehasonlítások mindenki számára azt a meglepő eredményt hozták, hogy adott évszakban egy zalai domb közepes fekvésében rendszerint előrehaladottabb fenológiai állapotokat lehetett felfedezni, mint az ország nagyon sok, ennél jóval melegebb klímájúnak tudott pontján. Ezen mindenki nagyon csodálkozott, voltak hitetlenkedők is, csak a gyanútlan olasz nem értette, hogy miért vált ki ez ilyen csodálkozást."

A Zala megyei őszibaracktermelés sajnos szinte nem létezik, pedig aki ért hozzá, és megfelelő fekvésben vannak a fái, annak a néhány embernek csodálatos fái és fantasztikus gyümölcsei vannak!
Csak sajna egy őszibarackültetvény létesítésére kért támogatás a térségben csípőből lenne elutasítva, az indok a nem megfelelő klíma lenne, mert sok a csapadék=sok betegség=sokat kell permetezni ; kevés a napfény=nem érik be , korai fagyok, kései fagyok időpontja miatt a fagyveszény nagy stb. !

Pedig fantasztikus, baracktermelésre kiváló dombok vannak a térségben, erre jó példa egy innen 30-40 km-re lévő szlovén dombi meteorológiai állomás adatsora, ahol a 30 éves adatsor legalacsonyabb hőmérséklete -18,5 ! !
Ez az adat Róma környékén -20 fok, Firenze -23,2 fok, Piacenza -22 fok!
A szlovén állomáson a májusi fagy teljesen, az áprilisi pedig szinte ismeretlen!
Nyilván ez 30 km-rel errébb is igy zajlott volna, és zajlana is!

A két képen látható gyümölcsök egyetlen egy koratavaszi rezes lemosó permetezésben részesültek!
Előzmény: Mozo66 (1411)
alfi13 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1413
A repedéseket abaküvegeknél használatos gitt-el tömd be vagy láttam egy helyen hogy a jukba azt a ragasztót tették amit a hungarocell lapok ragasztásánál használnak a hőszigetelésnél.
Előzmény: Prof.William (1410)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1412

Most rezet ajánlok , aztán virágzásban Topas , Systhane , Chorus , Merpan ...közül válogathatsz , de a boltban biztos tudnak javasolni esetleg mást is . A tápanyag meg nagyon fontos dolog , nem csak a kajszinak ...ugye ... segít a betegségek megelőzésében , a növekedésben , a termésnevelésben ...stb , tehát kell !!!!

Mint az embernél itt is 2 fajta tápanyag van : alap és kiegészítő . Alap: Nitrogén , kálium , foszfor . Kiegészítő : mikroelemek ( Fe , Mg , Zn , B ... stb ) Keress rá , ezekre a dolgokra , hogy melyik milyen hatással van a növényre ...érdekes .
Előzmény: Prof.William (1410)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1411
Igen .... mint mondottam , érdekes . Tavaly tavasszal párszor jártam Zalaegerszeg felé és a barkákon láttam , hogy előrébb jár a tavasz ...bár lehet hogy ebbe a fajtajelleg is belejátszik . Zalaegerszeg előtt láttam az út mellett egy kis barackost , na az nem járt előrébb mint nálam . Szóval a mikroklíma nagyon fontos szerepet játszik ebben a dologban . Egy dombtető , vagy egy hűvösebb fagyzúg megteszi a hatását . Tőlem légvonalban 1,5 km-re levő területen is van a virágzásban vagy 4-5 nap eltérés . És valóban , ha fűzfák alá telepítik a fénymérőt , lehet hogy nem lesz reális a mérés ... .

Tényleg jól megtermett fügefa , mondjuk ilyen nálunk is van , de tény , hogy a téli kemény fagyok is jobban megtalálják a mecseki környéket , mint Zalát .

Visszatérve a gyümölcsökre , szerintem sem szabad hinni a " nagy öregek" -nek , hogy ez nem jó meg az nem jó , ki kell próbálni . A szomszéd csináltatott talajvizsgálatot , hogy mit érdemes ültetni , ő dióra gondolt , na azt én sem javasolnám neki , de a szilván meg a meggyen kívül nem javasoltak mást , és láss csodát szépen megterem a barack is . A kajszival a fagy miatt kissé kínlódni kell , de talán új fajtákkal lehet majd operálni .
Előzmény: Floo2 (1408)
Prof.William Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1410
Szia.

Kajszibarack a fa és a fertőzötségi fok pedig akkora hogy kb 3 éve a virágok 99% -a leszárad.

Most szépen visszavágtam + ami kell.

Mit ajánlasz rá mivel permetezzem? Teljesen gyakorlatlan vagyok ebben.

A lukat betömöm mert legalább az eső nem fog belesni és nem rohad tovább... Ha nem lessz benne nedves környezet az talán.

Milyen tápanyagot adjak a fáknak?
Előzmény: Mozo66 (1409)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1409

Hát van pár ismeretlen a dologban .... mit permeteznél monília ellen , milyen állapotban ( fenológiai ..fejlettség ) vannak , mert ugye más egy cseresznye meg más a kajszi . Szerintem a rezet már ideje adni neki a többit meg ahogy az idő hozza , virágzás eleje , fővirágzás , sziromhullás ... ha kell .

A lukról ..... hát nem tudom érdemes-e ennyit vesződni egy likkal .... ( más fajtával talán érdemesebb ..: ) ) Mivel totál lefertőtleníteni úgy sem tudod , hermetikusan lezárni meg megint csak nem .... szerintem bízd rá a természetre , ha letörik az ág , majd hajt másikat , ha meg nem akkor a lukas ágon sem lenne nagy termésed . Így látatlanban azt mondom , kicsit tápozd meg a fát , lazítsd meg a talaját szerintem ezzel teszed a legjobbat neki .
Előzmény: Prof.William (1405)
Floo2 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1408
A mandula az kimondottan mészkedvelő, nem szereti, sőt, nem érzi jól magát a savanyú talajon, tehát felénk az nemigen van!

Nagyon jól írod: elvileg!
Ugyanis azt tanítják, azt tudják, mind a társadalom, mind az érintett szakmák, hogy az ott meleg napos mediterrán, ez itt hűvös csapadékos hideg óceáni klímájú terület!
Azért tudják a meteorológus szakemberek így, tévesen és hibásan, mert Zala megyét az elmúlt 50 évben mindig patak és folyóvölgyi fagyzugállomások jellemezték, magas páratartalommal, alacsony éjszakai hőmérsékletekkel, ebből következően alacsony éves középhőmérséklettel!
Lenti, Letenye, Iklódbördőce, Nagykanizsa, mind fagyzugállomás volt!
Ezzel ellentétben Pécs-Pogány domb, Pécsi Szőlészet déli domboldal, Sikós egyik mérőhely belváros, másik déli domboldal stb,stb, alacsony páratartalommal, magas éjszakai és magas évi középhőmérséklettel!
Ezért alakult ki a két térség között a térképeken és klímaleírásokban látható drasztikus különbség, mert egyik térségben jó, előnyös helyre, míg a másikban nagyon rossz helyekre kerültek a meteorológiai állomások!
Erre még rátett egy lapáttal, hogy a nagykanizsai állomáson a napfénymérő 60 éves fűzfák árnyékában volt elhelyezve, a műszer emiatt nem tudott mérni reális napfényösszeget, ezáltal alámérték 200-300 órával a napfényt!
Csak ezt a meteorológus szakma nem tudja, és a magas páratartalmat az alacsony középhőmérsékletet és az alacsony napfénytartamot a sok csapadékra, sok felhőre és az óceán közelségére (ááááááááá) fogja, fogta!
Miközben maga a szakma mérései alapján kiderítettem, hogy Lentibe kevesebbszer esik csapadék, alacsonyabb a csapadékos napok száma, mint Pécsen vagy Szegeden ! !
2-3 éves kutatással a hátam mögött állítom ezeket, teljes magabiztossággal!
Pl. szinte minden évben itt virágzik előbb a barack, a cseresznye az akác, a szőlő, itt érik előbb a füge!

A klímaleírásokkal ellentétben 10-15 éves fügefák hoznak minden évben tonnányi gyümölcsöt a térségben, Bussay László csörnyeföldi borász nemzetközi borversenyek sorát nyeri a boraival, 3 borát beválasztották a világ 20 legjobb bora közé, és olyan nemzetközi eredményeket ért el, amit eddig egyetlen magyar borászat sem tudott ! !
Ugye hűvös, párás, napfényszegény térségben ez nehezen lenne elképzelhető!

Azt hiszem a képek önmagukért beszélnek!

Előzmény: Mozo66 (1406)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1407

Nézem a lapot , de nem láttam a nevezett fajtákat ....lehet rossz helyen kerestem ...???

Barackból nagyon érdekeset nem láttam ( Calred nem nektarin ..talán ennyit ) . Egy része a fáknak már le van zsírozva , a kajszikra kell majd ráfeküdnöm rendesen . Bár az elképzelésemről ... törpe ( 50 % -os )alanyról talán lebeszélnek . Azt mondta egy hozzá értő , hogy elképzelhető , hogy a mi klímánk nem egészen kedvez a nagyon törpe növekedésnek , mivel azokat inkább délebre ajánlják a nagyobb fény és hőmennyiség miatt . Így azok nem elég termelékenyek nálunk , na ezt ki kellene próbálni . Még odébb van , majd utána nézek .

Az Abate Fetel nekem is tetszik , bár szerintem van ennél jobb ízű is , de nagyon mutatós . Nálunk a körtének kissé meszes a talaj , nekem is volt , de lecseréltem barackra .

Ma volt az első tavaszi hangulatom az idén .... ez már jó jel .
Előzmény: Törölt nick (1402)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1406

Igen .... érdekes . Azt tudom , hogy Zala nem híres a laza talajról , bár nem tudom , hol a határ a Drávai töltés homok és a kötött talaj között ...bár az még Somogy .

Valóban nézegetem néha a hőtérképet az egyik lapon és a zalai rész általában melegebb , mint a mecseki , pedig ugye elvileg az már szinte Alpokalja ez meg elvileg mediterrán ... hangulatú . Azért konkrétan a Mecsek oldalán már február végén virágoztak mandulafák , jobb években már volt hogy januárban is , de hiába vagyok 5-6 kilóméterre légvonalban itt nálam már más a klíma .

Ma kimondottan permetező idő volt nálunk , egy pár fa kivételével meg is szórtam mindet . Ha tényleg javul az idő még a jövő hét közepén is kap rezest ...még van 3 kiló ... aztán jöhet a többi .
Előzmény: Floo2 (1404)
Prof.William Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1405
A monília permetezést mikor kell elkezdeni? Amikor elkezdenek felnyilni a bimbók? És milyen időközökben kell még?

Más...

Az egyik fán van egy "szép" nagy rohadt lyuk. Le volt régen vágva egy ág aztán szépen kirohadt van egy takaros rés a helyén minimum 10 centi mély. Beleesik az eső, hó így még jobban fog majd tágulni/mélyülni a rés.

Hogy lehetne ezt lezárni? Azt gondoltam hogy kitakarítom aztán lefedem valami faanyaggal vagy kitömöm parafadugókkal. :) aztán lekenem azzal cuccal amivel a levágott ágcsonkokat is be spokták kenni hogy vízhatlanok legyenek...

Mit gondoltok?
Floo2 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1404
Éppen azért kérdem, és nem értem, amit írsz, hogy a talaj is szerepet játszhat a korai bimbózásba, mert felénk kötött, hideg agyagtalaj van, ráadásul a tél 3 hónapjában és eddig márciusban 250 mm csapadék esett, ennek egy része hó, másik pedig fagyott talajra eső, és ezek nem tudtak elszivárogni a fagyott talaj miatt, belvizek voltak, félszántóföldnyi tavak keletkeztek, úszott minden, és az agyonázott talaj sokkal lassabban melegedett!
Vagyis itt Zalában a talaj éppen hogy hátráltatja a virágzást!
Ennél rosszabb talajt melegedés szempontjából nehéz lenne találni!
De múlt éven is előbbre tartottunk itt, amikor Te betetted a virágzó kajszit és a bimbós őszit, felénk már a cseresznye virágzott!
Ez egyféleképpen lehet: itt melegebb a klíma!
Mert ha a hideg agyagtalajon tart előbbrébb, mint felétek, akkor csak úgy lehet, ha melegebb levegő van jelen!
Előzmény: Mozo66 (1401)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1403
Szombaton remélem jó idő lesz,mert kértem szabit.Teljes gőzzel kertészkedek/ültetés,takarítás ...és legfőképpen PERMETEZÉS/.
Előzmény: Törölt nick (1402)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1402
Na ha minden jól megy a palesits-féle sárgabarackokból lesz Sylred és Tardicot /egyebek mellett/ scsaba barátunk jóvoltából,aki-hál istennek-megtörte hosszú halgatását.Megnézted a Florapack honlapját ? Talán még Te is találsz néhány érdekességet őbarackból.Szombaton hoztam a délszaki gyümikkel együtt Fétel apát körtét új,intenzív alanyon.Láttam ültetvényen is.Hát ha az enyém fele olyan szép lesz már megérte...
Előzmény: Mozo66 (1401)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1401
A talaj összetételére , légátjárhatóságára gondolok . Ugye sokféle talaj van az országban , és ez is okozza többek között a virágzás eltérését . Persze a mikroklíma a fekvés és más is beleszólhat . De a talajnak is nagy szerepe van . A porózusabb laza talajok hamarabb átmelegednek , mint a kötött agyagtalajok .
Előzmény: Floo2 (1400)
Floo2 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1400
A talaj bejátszhat a korai bimbózásba?
Ezt hogy érted?
Előzmény: Mozo66 (1399)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1399

Igen , utána néztem , hogy honnan írsz . Szerintem a talaj is bejátszhat ebbe a korai bimbózásba , de szépek .

Nálam általában a fagy szokott a kajszikra járni , a monília ellen lehet permetezni , az nem igen van jelen a kertemben . Ha eső jön és még nyílottabb lesz akkor előtte egy felszívódós permetezés ami a sziromleveleken tud felszívódni , és utána egy kontakt szerrel , hogy ha egy-két virágon ki is alakul a monília , ne tudjon végigfertőzni az ágakon . Volt év , hogy 2-3 naponta permeteztem , de meg is maradt a termés nagy része . A legrosszabb mikor fagy és utána esik . Ilyenkor van az , hogy a fagyási sebeken befertőzi az ágat és a kéreg alatti szövet elhal . Ez a tipikus " le van forrázva " eset .

Amúgy nem érdemes dátumhoz kötni a fagyveszélyt , inkább a fenológiai állapothoz . Idén , most áll nálam úgy a virágzás , mint tavaly február közepén . És az a fagy , -3 -5 , ami tavaly jócskán leválogatta a kajszit , az idén meg se kottyant . Persze még április elején ettől függetlenül elfagyhat .
Előzmény: Floo2 (1394)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1398
.. ja, ja ...rajta ám .
Előzmény: Törölt nick (1393)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1397
..hát ha csak nem Rote kaiser a piros levelű fajta .... . Zölden jöjjön ki a levél ne pirosan . Egyébként nálam is a csúcsrügyek pirosak úgy hogy ha holnap nem lesz ekkora szél akkor egy erős rezest fog kapni .
Előzmény: napalm. (1388)
Floo2 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1396
Az ígért néhány mai kép, Letenye környékéről!

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.24 0 0 1395
Szerintem ha kicsit jobb lesz az idő a kajszit még meg lehet menteni egy kiadós Topas-os permetezéssel.Nem tudom milyen fajtád/áid van/nak,de nekem a Bergeron minden éven hozza magát.Nem is tudom mikor volt olyan év amikor nem főztünk be lekvárt.remélem a Ceglédi arany is felveszi vele a versenyt.A gönci magyar meg a Magyar kajszi lehet hogy finomabb/?/,de én azért nem ültetek ilyent ,hogy 10 évente 1-2 szem kajszim legyen.
Most talán nekem jobb,hogy a barackjaim nincsenek ilyen előrehaladott állapotban,így még valami lehet belőlük.
Az arcüreggyulladás engem is sűrűn meglátogatott/sőt 9 éve majdnem el is vitt egy eldurvult változata/de úgy néz ki megoldódott a gond...igaz elég sok utánjárásomba került anno...
Előzmény: Floo2 (1394)
Floo2 Creative Commons License 2009.03.24 0 0 1394
Sajna sokkal inkább veszélyes a barackra a monilia most már, mint a fagy!
2005, 2006, 2007, 2008 és idén, 2009-ben is voltak-vannak -3-7 fokos fagyok március 20 után országosan, amikor a kajszi már sérülhet!
De a fagyot meg lehet úszni jobb fekvésben, vagy akár fagyvédelemmel, vagy ha nem egyszerre nyílik az összes virág, nade amikor fagy is meg monilia is, az kicsit sok(k)!
Régen, amikor kisebb voltam, itt felénk a kajszibaracklekvár főzés nagy meló volt, olyan mint az aratás, alig vártuk hogy térdig sétálhassunk a barackban!
Na ez olyan 10 éve már a múltté, van hogy többéves lekvárt eszünk, amikor régen minden éven fel lehetett újítani a készletet!
És sajna most is rosszak az előjelek, nem is fagyilag, esőileg!
A hétvégi eső már okoz kárt szerinted, elkezd dolgozni a monilia?
Vagy még nem??

Lehet a monilia lenne a legjobb gyógyszer az arcüreggyulladásomra! :))
Előzmény: Törölt nick (1392)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.24 0 0 1393
Tehát ha a csúcsrügy nem zöld akkor rajta van a rontás /tafrina/ ?
Előzmény: Mozo66 (1386)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.24 0 0 1392
Ha ilyen marad az idő akkor az idén tafrinát meg moniliát fogunk termelni...a gyógyszeripar nem tudja ezeket hasznosítani véletlenül ?...
Előzmény: Floo2 (1390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!