Keresés

Részletes keresés

vlacko Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2990

Ez sajnos nem olyan. Ennek sötétlila a színe, roppanós, és édes.

Tüdőszínűt (szerintem a rózsaszínre gondolhatsz) Taszáron láttam, gyerekkori házunk kertjében, de szerintem már nincs meg. Az íze szerintem a feketének a legjobb.

Előzmény: Ali-bá (2989)
Ali-bá Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2989

Az a budaörsi uti eperfe milyen színűt terem, mert engem nagyon érdekelne a tüdő színű eper./ld. *szederfa* fórum./

Előzmény: vlacko (2986)
vlacko Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2988

Az egésznek meg az volna a célja, hogy ne sarjadzon és bokrosodjon a fügém, és két gyümölcsfám is legyen egy helyen, mivelhogy a kertecském kicsi.

Ugyanez a célom a mogyoró oltásával törökmogyoróra. Mondjuk egész Budapestet felhajtottam törökmogyoró alanyért, de sehol sem kaptam, így amellett döntöttem, hogy magról nevelek alanyt, ugyanis törökmogyorófát ismerek többet is, teremnek is rendesen.

Előzmény: vlacko (2986)
Rumanyi Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2987

2 módon próbáltam diót oltani:

- Március közepén erdőben szedett 2 éves alanyokat gyökérnyakba omegával és hasítékolással. Több fajtával oltottam összesen 20 alanyt, kihajtott 5-6 db,

de csak 1 db vérdió élte túl.

- 5-6 éves helyben ültetett magoncdiókra oltottam március végétől április közepéig minden hétvégén 3-4 db-ot csak vérdióval. Oltás előtt kb egy héttel levágtam a koronát, "kivéreztettem", azután oltás előtt frissítettem a vágásfelületet ágvágóval.

Próbáltam intarzia-  és kéreg alá oltást is kb egyforma eredménnyel, ill. két db gyengébb alanyon hasítékolást, de ezek nem indulak meg. Illesztés után szigetelőszalaggal légmentesen rögzítettem, utána csomagkötözővel jó szorosan átkötöztem. A végén vastagon bemázoltam fagéllel, csak a két rügyet hagytam szabadon. 12 db-ból 8 kihajtott,

a fagyokat talán 2-3 db túl is élte.

Ha az egészből csak 1 db csemetém lesz, akkor már érdemes volt vele foglalkozni!

Előzmény: somolya (2971)
vlacko Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2986

Aha, már értem, mire gondolsz! Mivel ez elsősorban egy kísérlet, hogy működik-e a füge szemzés eperfára, ezért a téli elfagyás miatt nem fő a fejem különösebben. Ha működik, akkor otthon is megcsinálom, és ott már lesz fagyvédelem is. Bár először is egy jó kis eperfa alanyt kell nevelnem. Van egy fa a Budaörsi úthoz közel, aminek nagyon jó a termése, és az utcán van, így arról fogok ősszel ágakat vágni dugványozás céljából, aztán ha megerősödik a csemete, akkor jöhet az oltás. Már ha az egész dolog működik egyáltalán.

Előzmény: gal-lóca (2985)
gal-lóca Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2985

hej-hej :)

TÉLEN

Előzmény: vlacko (2984)
vlacko Creative Commons License 2011.05.16 0 0 2984

Zugló

Előzmény: gal-lóca (2981)
Ali-bá Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2983

Nagyon szorgalmas voltál, hogy ennyi oltványt csináltál és úgy látszik minden jól is ment. Jó az eredési arány és látom szépen hajtanak a kisfák, őszre már ültetheted a végleges helyére. /Remélhetőleg nem egy öreg felszámolt almás helyére./ Ajánlott a jó talajelőkészítés, tápanyagfeltöltés.

Előzmény: Arpi 82 (2982)
Arpi 82 Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2982

Sziasztok,

kb. januárba már írtam ide, és az oltás felől érdeklődtem.

Alibá, és még páran adtak is jó tanácsokat.

most csak syeretném megmutatni az eredményt.

jelenleg kb. 70% a siker de talán még fog javulni az arány.

Mindenesetre elsőre szerintem elfogadható...

gal-lóca Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2981

hol?

Előzmény: vlacko (2980)
vlacko Creative Commons License 2011.05.14 0 0 2980

Itt nincs fagy. Ettől nem tartok. 

Előzmény: gal-lóca (2979)
gal-lóca Creative Commons License 2011.05.14 0 0 2979

mint a székely a repülőn...

De lefagy, az ellen mivel véded?

Előzmény: vlacko (2978)
vlacko Creative Commons License 2011.05.14 0 0 2978

Na, ma a környéken négy eperfát is beszemeztem fügével, ezt a módszert ezt a módszert követve, de csak szigetelőszallaggal. A neten néhány helyen van némi halvány utalás arra, hogy esetleg sikeresen oltható eperfa fügével, mert hogy közeli rokonok, de sikeres oltásról eddig még senki se tudósított.

Hát most meglátjuk. Mind a négy eperfa közterületen van, mondjuk egy taxis igencsak nézegetett, hogy mit csinálok, de végül is sikerült csinálni 6 db. oltást.

somolya Creative Commons License 2011.05.14 0 0 2977

Mivel maradt még néhány oltóvesszőm koratavaszról a Pecandió oltási módszerrel és/vagy a csúcsrügyes vesszővel oltással próbálkozom.

Előzmény: Józsi-bá (2974)
gal-lóca Creative Commons License 2011.05.14 0 0 2976

Sztem a pattintott szemzés eredményesebb.

Sztem a zöld fásba jobb, mint a zöld zöldbe, de most összehasonlító elemzésbe is kezdtem.

Előzmény: imkerei (2967)
imkerei Creative Commons License 2011.05.14 0 0 2975

Nekem a héjj alá oltás is bevált. Igaz nem szabadföldön.

Előzmény: sondola (2973)
Józsi-bá Creative Commons License 2011.05.14 0 0 2974

Dióoltáshoz minden oltási mód megfelel lsd.:

Techniken zur Veredlung von Nussbäumen im Freiland

Az általad megjelenített héj alá oltásra én nem hivatkoztam. - Csak az időpont miatt említettem a Walwal kurzust, egyébként az ő ajánlásában szerepel a 12 C-fok megléte oltáshoz, de nem részletezte, hogy ezt hogyan is érti. Az egyértelmű, hogy a melegebb, jobb idő, az előnyös az oltás után.

Amit a leközölt képeimen látsz az mind hasítékoltás, és az oltóvesszők vékonyabbak az alanynál, légmentesen, szorosan rögzítve. Semmi egyéb. Csak két alkalommal használtam oltóviaszt a kötözés alá és éppen ezek nem sikerültek.

A Walwal azt írja, hogy a 4-5 éves fákon jobb eredményt lehet elérni /80%/, mint a fiatalabbakon.

Ha oltani akarsz belőle, akkor tanácsos többet is, hogy ne vesszen el az év. Egyébként te milyen módszerrel fogod csinálni?

Előzmény: sondola (2973)
sondola Creative Commons License 2011.05.13 0 0 2973

Először erre az oltásra gyanakodtam

Mivel előzőleg ezt ajánlottad.
De a képek előtti 2905-ös hozzászólásodban ékoltásra hivatkozol.

Szóval jó lenene, ha kicsit ráészletesebben leírnád a z oltás körülményeit.

Minden esetre gratulálok a sikeres oltáshoz! :-)

sondola Creative Commons License 2011.05.13 0 0 2972

Szi Józsi-bá!
A Walwal tegnap tartotta meg a szabadföldi dióoltási kurzusát Svájcban. 

Talán részt vettél a tanfolyamán, vagy csak az időpont miatt említetted?
Ahogy nézem a többi oltásod ideje is április közepére-végere esik, amelyre még nem jellemző a 12 Cfok fölötti min. éjjeli hőmérséklet. :-)
Ahogy a képekből kiveszem biocerát és szigetelő szalagot használtál, csak a sorrend nem világos, illetve úgy látszik, hogy elébb a biocera volt.

Előzmény: Józsi-bá (2905)
somolya Creative Commons License 2011.05.13 0 0 2971

Nekem nincs sok sierem a dió oltásában. Tavaly egyedül egy ablakos oltás eredt meg, de abban meg a szem pusztult el.:-)
Neked legalább sikerült.
A siófoki vérdiót hogyan és mikor oltottad?

Előzmény: Rumanyi (2914)
gal-lóca Creative Commons License 2011.05.13 0 0 2970

Külön neked tettem oda kétpontgörbét.

Előzmény: gergerg (2964)
tp329 Creative Commons License 2011.05.13 0 0 2969

Szép!

Lehet, csak a fénykép csal, de úgy látom, kezd bevágni a kötés. Meg kellene lazítani!

Előzmény: mjos (2968)
mjos Creative Commons License 2011.05.13 0 0 2968

Sziasztok!

Március végén oltottam néhányat, illetve egy őszit szemeztem is. Ez lett belőle:

mjos

imkerei Creative Commons License 2011.05.13 0 0 2967

Ha fás résszel csinálod a szemzést az is jó és ha farész nélkül az is. Ezt hívják pattintott szemzésnek, mivel a fás részt ki kell pattintani a héjból. Ennél a technikánál arra kell figyelni, hogy a szempajzs ne sérüljön, mert akkor nem hajt ki a szem.

Zöldoltást lehet csinálni a fás részbe is itt inkább a héj alá oltást ajánlom, vagy zöldet a zöldbe de azt én inkább a zöldhajtás alsó részére tenném ékoltással. A lényeg, hogy az oltóvesszőn 1-2 kis levelecskét kell hagyni vagy, ha a hajtás alját használod, akkor a leveleket be kell kurtítani vagyis 2/3-át 3/4-ét eltávolítani.

Mindenképpen valami gumiszalaggal vagy fóliacsíkkal rögzítsd az oltást, hogy ne tudjon kiszáradni olyan könnyen és az sem árt, ha nem éri tűző nap, ezért nem árt valamivel leárnyékolni!

Előzmény: Törölt nick (2966)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.12 0 0 2966

Köszönöm szépen  a hasznos tanácsokat...

A szemzést akkor a törzs alján fogom elvégezni, május végéig addigis gyakorlom a T vágást és a szempajzs levágását.

Még az lenne a kérdésem szemzésel kapcsolatban, a szempajzsban amit levágunk a szemzőágról, mennyi farésznek kell lenni? mert ezt sehol sem írják le pontosan.

hogy ha ugy jön le hogy csak háncsrész a szemmel, az is jó?

És a ribizlinél még annyit, hogy a nemesnek már alakulnak a rügyei.

Az alany is növésben van vagy 25 cmet nőtt.

Akkor azt a részt vágjam le (amit nőtt) és a régi fás részbe tegyem a nemes zöld részt?

vagy zöldet a zöldbe?

mert oktatóoldalakon valahogy így írják.

Bocs a hülye kérdéseimért csak nem csináltam még ilyet.

egy 1972es oktatóvideóból merítek amiben az oltás és szemzéseket taglalják.

de nem részletezi a végletekig...

Midnightx Creative Commons License 2011.05.12 0 0 2965

Így van. Mivel már megvannak az oltóvesszők, csak teszek egy próbát kidobás helyett. Ha kidobom őket, akkor tuti nem sikerül egy se. Ha csinálok sok oltálst, akkor kis szerencsével sikerülhet 1-2.

Előzmény: gergerg (2964)
gergerg Creative Commons License 2011.05.12 0 0 2964

Az a helyzet hogy az ilyen otthoni oltásban maximum 10 perc bíbelődés az amit veszíteni lehet, de aki szeret ilyet csinálni annak ez szórakozás még ha nem is sikerül.

Előzmény: gal-lóca (2963)
gal-lóca Creative Commons License 2011.05.12 0 0 2963

El lehet dobni őket persze oltás után is, de előtte is :)

Mindennek meg lehet az ideje, pl az oltásnak is... nem most van. Most zöldoltás van.

Oltani ilyenkor tavaszi alvó vesszővel azért nem nagyon lehet, mert megemelkedett az

átlaghőmérséklet, a növények intenzív fokozatba kapcsoltak, ami nagy víz és tápanyagellátást kíván, ezt egy oltás nem képes biztosítani , így ki/elszárad.

Előzmény: Midnightx (2962)
Midnightx Creative Commons License 2011.05.12 0 0 2962

De a nyugalomban levő (enyhén kirügyezett) oltóvesszőim nem tudnak várni jövő tavaszig...

Akkor lehet, hogy inkább nem átültetett fába oltom őket.

Előzmény: imkerei (2958)
imkerei Creative Commons License 2011.05.12 0 0 2961

Szervusz!

A hajtószemzés ideje május végétől június végéig tart, mert ilyenkor már van megfelelő érett rügy a szemzések végrehajtásához. Egyébként egész tavasszal lehet hajtószemzést csinálni, ha van megfelelő rügy hozzá. Amennyiben nem sikerül még mindig alkalmazhatsz alvószemzést. Hajtószemzésnél vissza kell metszeni az alanyt mert különben lehet, hogy abban az évben nem hajt ki a szemzés. Egy-két szívóhajtást azért kell hagyni, hogy a nemes ne fulladjon be. Ezeket akkor kell eltávolítani, ha a nemes kihajtott. A szemzés helye legyen minél közelebb a talajhoz mert csak így lesz majd szép a törzs, egyébként lehet magastörzsre és vázágakba is szemet helyezni, de csúnya vastagodások lesznek majd a helyén.

Az aranyribiszke hajtások gondolom a magas törzsű ribiszkefáid alanyának hajtásai. Amennyiben nem szeded le rendszeresen az alany vadhajtásait előbb-utóbb elrúgja a nemest.

Amennyiben van megfelelő érettségű nemes hajtásod (vagyis megjelennek a rügyek a levelek hónaljában) kezdheted a zöldoltást.

Előzmény: Törölt nick (2959)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!