a német topikon is elsősorban az E34 tulajok erősködtek a motormegfőzés veszélyei mellett, de nagyjából az lett a konklúzió, hogy E39-nél ez a veszély kevésbé áll fenn. lehet, hogy erősebb a viszkó?
ha már a megfőzésnél tartunk: a vízhőfok mutatója meddig mehet fel probléma nélkül? (vagy a titkos menűben megnézve: mennyi lehet a vízhőfok max?) gondolom, ha már pirosban van, akkor késő bármit tenni...
ez a kocsi Dunaújban van már láttam nem rossz. Bár van vele kaland legalábbis úgy emlékszem. A lökös az gyári nekem van is olyan gyári katalógom amiben benne van. Sport aerodinamik a neve
E34nél sajna két fajta megoldás van, szerelték BOSCH ill SIEMENS motorral a ventit, a BOSCH javítható, mert ha a SIEMENSben szétkopott a csapágy akkor a forgórész eltöri benne az állómágnesek valamelyikét és azt nem sikerült cserélni.
E39et nem ismerem. A csapágy SKFből volt valami 1200.-Ft bele.
Nos én is erre gondoltam. Egy időben vállaltam ilyen felújítást, de beszoptam egyszer és azóta is húzódik a dolog. A megoldás a következő azóta. A ventit leszeditek és elviszitek a KELLE KFT-hez BPn. www.kelle.hu Ott azt szakszerűen potom pénzért fel fogják újítani.
Tapasztalatom, ha beáll, akkor kiveri a biztosítékot és semmi gebaszt nem okoz. Ha nincs, akkor a klíma hatásfoka fog gyengülni, ill a motor hőfoka megemelkedhet, ha a viszkó már gyengus, nyáron meg is forralhatod a mocit, de ez csak odafigyelés kérdése. Országúton a klíma hatásfoka nem gyengül lényegesen, városban viszont igen, és ott könnyem forralod a mocit.(ezek a tapasztalatok E34nél voltak nekem).
Egy időben én is foglalatoskodtam a fogyasztás figyelésével (szintén manuál 523, M52TU blokkal). Az jött ki, hogy városi használatban sosem megy 10 fölé. Autópályán 140 fölött kicsit megugrik, addig 8,5 körül van. Egy 1200 km-es külföldi úton (90% pálya) produkált 8 alatt is. A board és a tankolásból számolt adatok nálam szinkronban vannak. A minap játszottam az üzemanyagszintmérővel is egy kicsit: addig mentem, amíg a tank (board menu 6) fékezésnél is csak 0.0 l-t mutatott :) és akkor megálltam tankolni. A kút szerint 18,5 liter ment bele, a board 18,7-et mutatott. Menet közben persze ingadozik, ahogy lötyög benne a nyál. Viszont az egyik menü elég fura adatokat mutat, aszongy "oeltemp" és -40-től +15-ig mindenféle random értékeket nyom.
a klimahűtő előtti ventillátor. "kiegészítő hűtésnek" mondták nekem, és ha arra gondolok, hogy a viszkó működését valóban kiegészíti, akkor találó az elnevezés.
úgy látszik a téma mindenhol aktuális. az auto bild-ben nemrég volt egy cikk ugyanebben témában. a delikvensek az astra 1.9 dízel újonnan és egy 99-es S320 volt. áruk nagyjából ugyanannyi - még itthon is, kb 6 misi (az astra esetében ez meglepő, de tényleg tud annyi lenni). az eredmény az lett, hogy hosszú távon egyáltalán nem olcsóbb a dízel astra, sőt egy picivel több is, ha figyelembe vesszük az értékcsökkenést.
Meg is találtam ETKban ezt a bizonyos Aero.pakett-et. Nyugodtabb lettem :)
Amúgy 740-et szeretnék, de nincs ilyen árban csak olyan amit lehajtottak és egy pénznyelő.(már a 4.et néztem meg a törés óta). Mondtam a barátomnak is, hogy átveném tőle amit neki találtunk, de nem adja, mert nem tud venni semmi használhatót ő sem...
Még passz. Van az E34re vevő így is, megcsinálni viszont nem akarom csak akkor, ha 100%os, akkor viszont az egész ablakkeretet egyben kicserélem, nem csak az oldalkeretet, viszont ahhoz full szét kell majd szedni. Tehát nagy munka. Így lehet odaadom valakinek és átülök ebbe. Csak ez a zavaró benne amúgy árral is elégedett vagyok 2.2mill-nél tartunk, hitel megy rá....szóval folyamatban. Viszont még nem néztem meg.
Tegnap kaptam egy kölcsönautót határozatlan időre, így nem sürgős a vétel.
Na kellene egy kis help :) Ki mennyire van otthon a géppel?
Az alábbi utódon gondolkodom, de nem hagy nyugodni, hogy a lökös nem gyári. Szerintem valami ALPINA utánzat vagy az, passz. ETK nem ilyen lököst hoz rá vin alapján, törött verdát meg nem akarok 2.5mill-ért venni.
ezekről az előtét ellenállásokról azt hallottam, hogy csak bizonyos évjáratig lehet cserélni őket, valamikor volt egy váltás, és akkor vagy kevesebb lett belőlük, vagy egyáltalán nincs is, vagy külön nem cserélhető.
tavaly nyáron sikerült körbejárni a kérdést. történt, hogy kezdett zavarni, hogy a kiegészítő hűtőnek olyan hangja van, mintha egy helikopter készülne felszállni. nt-hez el, ott megnézték, és jött ugyanaz a mese, mint neked, hogy 30-ért teljesen jól felújítják, vagy van 60ért új. ezt a főnök mondta, miután közelebbről szemügyre vették, és úgy találta, hogy nagy a holtjátéka a tengelynek. azért gondoltam megkérdezem a hozzáértőt is (a villamosságis srácot). ő azt mondta, hogy a hang teljesen normális, ilyen mindegyik, ő nem adna érte pénzt. a főnök azt mondta, hogy könnyen megszorulhat és akkor leáll, ami óriási galibát okozhat, a szerelő srác ezt nem támasztotta alá (szerinte akkor sincs semmi, ha megáll...)
az is megnyugtatott, hogy a bmw treff-en utánaolvasva azt szűrtem le, hogy ha nem megy a kiegészítő hűtő, akkor sincs nagyobb baj, legfeljebb kicsit kevésbé hűt a klíma. ennek ellenkezőjét próbálták páran bizonygatni, mondván ebben az esetben felmegy a hűtővíz hőfoka, lévén elégtelen a hűtés. erre az egyik fórumtag beszerelt hőmérőt a klíma hűtőkörébe és azt tapasztalta, hogy nagyobb (veszélyes) hőingadozások nincsenek. azóta nem törődöm a hanggal (legfeljebb megnéznek az utcán), ha megszorul esetleg, úgyis ki kell cserélni.
ha érdekel, kikeresem ezt a topikot
Ja: azt mondták az nt-nél, hogy a felújítás több napos projekt, mert 1. kocsi eleje lebont, ventilátor kiszed 2. felújítóhoz elvisz, ott néhány nap alatt felújítják 3. szerelőtől ventilátor vissza, beszerel, kocsi eleje összerak. erre max 1 hetet mondtak.
Emberek, senki nem tud segiteni beallitani azt a nyamvadt orat Reverse RDS radion? :-)
Egyszeruen nem boldogulok vele, bar mar a BMW-tol is kaptam hozza kezikonyvet pdf-ben (megjegyzem ezert legmelyebb tiszteletem nekik, keresre azonnal kuldtek mind az owner's manualt, mind a radio guide-ot), de az sem teljesen stimmel.
Egyreszt a "set" gomb megnyomasara nem csinal semmit, csak az ora ikonos gomb megnyomasara hajlando beallito uzemmodba valtani, de akkor is csak a perceket tudom valtoztatni, es persze a "set"-re itt sem reagal, az ora ikon gombot megnyomva meg visszataer alapallapotba, es a --:-- -t jelzi ki. Roppant idegesito.