Pár évvel ezelőtt csináltam ezeket, amikor még nagyon ráértem, egy része ma már nem működik. Van ami hasznos, van ami nem. Ma már nem állnék neki ilyennel szórakozni. Nos lássuk:
Hűtővíz szintjelző: A tágulási tartályba építettem bele egy benzinszint jelző úszót, olyat mint ami a benzintartályban van. Kell egyet szerezni bontóban. A tartály tetejét ki kell kivágni és bele kell rakni a szerkezetet. Mivel kicsit nehezen fér bele, ezért a drótót ami a műanyag úszót tartja meg kell hajlítani valahogy.
Azokat a csatikat kell bekötni, amik a sárga lámpát működtették.( tartalék jelző).A tartályt lejjebb kell szerelni egy kicsit, csak úgy fér el .
Ennél sokkal hasznosabb a 2. torok nyitását jelző szerkezet: A 2. torok vákumos működtető szerkezete alá szereltem egy érintkezőt, ami akkor zárt mikor elkezdett kinyitni a torok. A karbi csavarjaihoz lehet rögzíteni valahogy.A múszerfalon felvillanó égő jelezte mikor nyitott a 2. tortok.
A dolog sok kreativitást igényel, nem lehet igazából leírni, ha valakit tényleg érdekel, akkor részletezhetem tovább is.
Az alapjárati mágnesszelep vezérlése az nagyon bonya, csak erős idegzetűeknek:)))))
üdv.:venyolc
( remélem érthetőbben fogalmaztam, mert 15 óra mu ka után nehezen fog az agyam)
Hát, mester, mehet a részletesebb, mert én sem értettem valami sokat! De ezekszerint nem én vagyok hülye, hanem Te okos! Vagy csak jobban értesz a 120-hoz :-)
huh, ez egy kicsit kínai volt nekünk, de azért köszi, s örülök, ha jönnek mások is.
Nem semmi, 23 éves kocsi, és még megy....:))
Azt hiszem, abból, amit írtál, az első pontot és a négyest értettem, de ez nem a te hibád:))) Azon már én is gondolkodtam, hogy a fűtést vezetni kellene, mert a vezetőre furcsán megy rá, hol a lábat nem is éri, hol pofáncsap.
Ja. Hát a fűtés tényleg elég nehézkes. Lassan melegszik, s ha meleg lesz, egyből nagy a pára. Szerencsére van első és hátsó venti, az leveszi. Persze az is célszerű, hogy az ember indulás előtt kívül-belül törölje az üvegeket.
1980-as 120L-em van, 230k km-rel.A Nagyapámtól örököltük 11 éve, tehát gyakorlatilag a családban van 23 éve!!!!! Azóta én hajtom( na mostmár az Öcsém is) de van egy dízel BX-em is fél éve.
Az LX-en is van egy Skodás topic, oda csak azért járok. Szólok a fiuknak, hogy jöjjnek át ide.
Onnan másolom át azt, amit régen írtam az átalakításokkal kapcsolatban:
1.A fűtőradiátorból közvetlenűl a vezetőre áramlik a meleg, ami a skodás fűtést ismerve nem utolsó dolog. A jobb oldalon kijövő vastag gégecsövet (ami az ablakhoz megy )le kell húzni fentről ,és a
vezető fele kell kifordítani.A végére egy ugyanolyan "körablakot " kell tenni mint a mi műszerfalon van. Ha többen szoktan bent utazni akkor gond lehet az ablak páramentesítése, de egy embernek tuti.
2 Hűtővíz -szintjelző :üzemanyag úszót kell fentről belealkítani, a drótot kicsit meg kell hajtani, hogy beleférjen. A kivágott lyukat sziloplaszttal kell tömíteni.
A tartalék jelző lámpa csatlakozásokat kell használni ami a műszerfalon világít.(a víztől néha oxidálódik,ha nem mozog sokat az úszó,és lejjebb kel szerelni a tartályt egy picit,hogy beférjen a szerkezet.)
3 Alapjáratot megszűntető készség motorféküzemben-spórolás!!
Az alapjárati mágnesszelepet kell vezérelni a motorfordulat,és a gázpedálállás fügvényében.
Motorfordulat érzékelő:
kibuherált 2. torok mozgató membrán, ami a légszűrő "karburátorhoz szorító" csavar helyén kap vákuumot.A memrán alatt érzékelő.
Gázpedállállás érzékelő:szabadonválasztott
A kettőt sorba kell kötni.Ha a gázpedál fönt van,és a fordulat magasabb mint alapjárat + 300 akkor a szlelep zár.stb
Sajnos az eredeti szelep gyenge mert ha egyszer ki van kapcsolva, tehát nincs alapjárat( szeleptű kint van)akkor utána a mágnes nem tudja a vákum ellenében a tűt kihúzni fuvókából és lefullad a motor. Megoldás: erősebb mágnesszelepet beletenni.Itt még nem tartok,de a rendszer működik.
4 A légszűrőhöz vezető meleglevegő csövet le kell venni,legelábbis nekem úgy erősebb.
5 2.torok nyitását jelző szerkezet. A vákumos membrán alá szerelt érzékelő.A visszejelzőt figyeli az ember akkor rájön,hogy nem is kell mindig padlózni egy emelkedőn. Nagyon hasznos.Annyira jó, hogy megtanultam 2.torok nélkül közlekedni, aminek az lett az eredménye hogy beragadt a 2.pillangószelep(nem volt dolga,berozsdásodott)
Az első autóm nekem is Skoda 120 L-volt.IMÁDTAM!
Sajnos öcsém is imádta és ez lett szegény veszte.
Szarrá hajtotta fél év alatt(nálam 4,5 évig hibátlanul működött)!A kezdődött azzal,hogy megfőzte a motort,s beállt a főtengelycsapágy.Mivel ő b@szta el,így ő is javítatta sajnos egy elég kontár szerelővel,aki szarul rakta össze és gondolom ezért állandóan beköpte a gyertyákat olajjal,ergo az olajat is vedelte!Aztán arra a döntésre jutottam,hogy nem éri már meg szegényt javíttatni kb 40E lett volna,és úgy döntöttem nyugdíjba küldöm.Azóta is ott áll szegény a kertben szépen letakargatva,és várja,hogy egyszer újra koptassa a magyar aszfaltot.
Egy biztos:soha nem fogom elfelejteni azokat a Km ereket amiket 1ütt tettünk meg majd 5 év alatt.
Sokat autóztam vele és komolyan mondom élveztem!
Főleg nyáron esténként autózni barátokkal,barátnővel...
Érezni a nem túl meleg szelet ahogy becsap az autóba...
Télen a mem túl jó fűtés miatt nem nagyon szerettem beleülni :))
Mindent összevetve nem bántam meg,hogy egy 120as Skodával kezdtem autós pályafutásomat...
Nagypapám mondta egyszer:"Aki Skodát tud vezetni az minden autót tud vezetni!"
A Skoda két első üléséhez egy-egy fekete nyaktámla (párna) volt már akkor a kocsiban, amikor megvettük. Ezért sajnos nem tudom, hol tudsz ilyenhez hozzájutni.
Részletesebben még annyit tudok mondani róla, hogy levehetők, s ha szükséged van rá, ügyesen rá kell illesztened az ülések tetejére. Az egyik felét a tested is tartja (a hátad), a másik felét az egész rendszer súlya. Ügyes kis konstrukció, eddig semmi gond nem volt vele.
Azt a fejtámlás írást nem értettem! A 120-hoz nem volt fejtámla! Vettél utólag felszerelhetőt? Én üléscserével oldottam meg! :-) Utólagos fejpárna engem is érdekelne hátra!
Ja, majd elfelejtettem. Nekünk adtak a kocsihoz fekete műanyag fejtámlákat is, amelyeknek egyenként van két-két nyúlványa, az fogja az ülést elől és hátul, s felettük vastagon szivacsos az egész. Eddig nagyon jól bevált, ha nem lenne, szerintem szétesnének a nyakizmaim...
Vegyük úgy, hogy ha pang a fórum, mindenki úton van a Skodájával...:)))
Nnna. Hát mi még ilyen díszítéseket nem végeztünk. Én gondoltam egy hátsó matricára, de feleségem lebeszélt, mert ezzel az ember kasztba sorolják (matricától függ milyenbe). Előre, a tükörre raktunk egy illatosító fa halat, aminek két remek előnye volt:
1. Nem illatosított
2. Egy idő után olyan hosszúra nyúlt a zsinegje, hogy zavaró a vezetésben, ezért letettük a középső, pici szemeteshez.
Apropó: a szemetesnek kicsi a hely, ezt majd lehet, hogy szerelek be. A kesztyűtartóval viszont meg vagyunk elégédve.
De ha van egyéb ötletetek, dobjátok ide, s végiggondolom.
A 105-ös hűtőrácson volt középen hely emblémának, vagy csak ráragasztottad?
Én most vagyok a "Nagy Tervek" stádiumában, bár sötítésre nem gondoltam :-) de nem rosz ötlet! :-)
Most nagyon akarok szép spoilereket, ilyet pl:
http://www.extra.hu/skodacsoda/lokharito.jpg
Én anno(2 éve) szereltem az enyémre projektoros ködfényszórókat, de ködben nem tudtam őket kipróbálni, meg pótféklámpát, meg gagyi visszapillantótükröket, a hátsó ablakhoz naprolót, dísztárcsákat, elöl a hűtőrács közepére egy Skoda-jelet egy 105-ös hűtőrácsról, ezt ajánlom, sokat dob az autón szerintem, még mindig rajta van, így ha látom valahol, már messziről tudom hogy ez volt az én Skodám. Pedig amikor megvettem, micsoda terveim voltak vele ( ablakfóliázás stb. ) !
HAHÓ srácok, hova tűnt mindenki!!!
Jó autó a 120-as beszéljünk róla!!!
PL: Jösztök a 30.-i skoda találkozóra???
Csináltatok valami extrát a skoditokon, ami jó ötlet lehet másoknak is? Nem feltétlenül tuning, hanem csinosítgatás!
Én pl kicseréltem az első üléseimet, hogy legyen fejtámla, mert az szerintem nagyon fontos!
Skodában nem egyszerű a váltócsere, sőt talán az a legszarabb meló. Sokat nem lehet spórolni vele, esetleg országúton. Nekem ötsebességes volt, momdjuk nem hátrány, de ha sokba kerül, én hagynám a francba.
Fiúk! beszélgettek itt a gázról! Érdekes vélemények hangzanak el! Egyik ismerősőm Taxisoför, Dacia-ja van (de ez szerintem lényegtelen) esküszik a gázra! A bőrén tapasztalja, hogy mennyivel olcsóbb! Bár nem tud úgy menni mint a Taxi c. trilógiában! :-)
Szerintem annak éri meg, aki sokat jár! évi 10.000 Km-nél szerintem nem! Én kb 20e megyek, de én nem szeretnék bele szerelni! Indokom, egy újabb hibaforrás! Régik a Skodrik, van így is elég hiba lehetőség! Meg tartok is tőle! Körülményes! Lehet, hogy azért mondom ezt mert még nem használtam, nem vezettem! :-)
Viszont egy másik sporlási lehetőség! Nem tudom, hogy a Ti 120-asotok milyen, de az enyém L-es: Csak 4 sebességes! A GLS viszont már 5. Én nagyon sokat gondolkodom, hogy lecseréljem-e!
Skoda Szervízben az ára 40.000 Ft, + kb 40.000 a beszerelés, + olaj, +egyéb felmerülő költség! mh, ez így nagyon sok! De!
Váltó csere nem túl bonyolult, megcsinálom én magam, esetleg autószerelő ismerősőm segytségével. Láttam hírdetést 20.000 ft-ért váltót. De az a baj, hogy ha megveszed és rossz, akkor csak szerelés után derül ki. Garanciával venni ilyet nem lehet! :-)
Ha hegeszteni kell, ki kell szerelni a gáztartályt, ami nem olyan nagy meló, én már szedtem ki az enyémből( mielőtt vizsgára vittem :))). Előitéletetek van a gázzal kapcsolatban, gázszag, tűzveszély stb. Pedig szerintem megéri.
Ja, az utastérben volt gázszag.
A hegesztés-téma még inkább gondolkodóba ejt.
A Skoda kapcsán: 2005 tavaszára már 16 éves lesz. Addigra lesz benne már 30-35 ezer kilométer. Ha jól bírja magát megtartjuk, de ha komoly gondok vannak, akkor csere lesz.
Sziasztok,
én is sok gázos Típust láttam már, de az enyémben nincs, megmondom az őszintét, én sem szeretném.
Arról mik a tapasztalatok, hogy a gázos autót csak speciális karosszériás műhelyben hegeszthetik (elvileg)?
Legalábbis nekem van karosszériás ismerősöm, és ő nem szokta elvállalni a gázos verdákat, valamilyen engedélyek hiányára vonatkozóan...
"Mindegyikben volt elég erős szag"-hol, az utastérben ? Akkor valami nagyon nem volt ott oké. A Skoda ráadásul farmotoros, a gázcucc hátul van, tehát onnan csak hátrfelé mehet a szag :)))
Persze akkor éri meg átalakítani, ha hosszabb távon megtartod a kocsit. Sok gázos Skoda van, meg Lada( az egyik munkatársam Ladájába 80 körül jött ki a beszerelés, persze nem zsírúj cuccokkal, szerintem a Skoda sem lehet több ), ami sorozatengedélyes, nem kell külön leműszakiztatni. Szerintem egy év alatt megtérülne, de te tudod, ha nem akarod addig megtartani...
Én eddig három olyan kocsiban ültem, ami gázos volt. Mindegyikben volt elég erős szag. Ennél kevésbé tartok a berobbanástól, de ez is gond lehet. Ráadásul egy kicsit soknak tartom a 100 ezres beszerelést is. Ennyi tartalékunk egyelőre nincs erre.
Abban viszont teljesen igazad van, hogy elvileg hosszútávon megéri a gáz, hiszen amit előre kifizetsz. azt minden hónapban, darabokban visszanyered. (Itt persze azzal is kell számolni, hogy nekünk csak 2005 tavaszáig van műszakink, lehet, hogy addig annyira lepukkan a kocsi, hogy nem jön vissza a pénz).
Mielőtt kocsit vettünk, a benzinről elég sok barátunkkal beszélgettünk. Megoszlottak a vélemények a 95-öst és a 98-ast illetően. Azt vettük észre, hogy azok, akik a saját kocsijukat szeretik kímélni és keveset járnak vele, szinte mind a 98-ast mondták nekünk. Azok, akik viszont sokat mennek a kocsival és maguk javítják, azok a 95-öst. Azt hiszem ebből, meg az eddig leírtakból látod, miért a 98-ast választottuk.
A gázzal az a legfőbb gondunk, hogy kicsit tartunk tőle. Ráadásul a gázszagot sem szeretem, megfájdul tőle a fejem (mondjuk ez jó mérő, mert sokszor ott is észreveszem a gázszagot, ahol az emberek többsége még nem érzi:)))
Mégis, azt hiszem, igazad van, végigbeszéljük a dolgot itthon, a családi költségvetést is figyelembevéve.
A biztosítás nagysága a relatíve kezdő sofőr és Budapest miatt van. Ha előbb tudjuk ezt, valamelyik idősebb rokonom nevére veszünk kocsit...
A menettávolság egy évben szerintem meglesz max. kb. 8-10.000 kilométer, több szerintem nem, hiszen három hónap alatt van benne 1100.
"Mi 98-assal járunk, az kb. 240 ft/l. Ha százon fogyaszt 9 litert, akkor az 2160, megszorozva 3,6-tal: 7776."
A gáz literje 130-138 Ft. mondjuk fogyaszt 10-11 litert, legyen 11, akkor az 1518 Ft, megszorozva 3.6-tal: 5464 Ft-több mint kétezer ft a zsebben marad, 600-700 Ft mínusz 100 km-en. 12-13e km alatt hozza vissza az árát ( mennyit mész egy évben ? ). És akkor még kíméli a motort is( ha nem felejtik el a gázszűrő cserét ), meg a környezetet is.
Ha ilyen drága benzinnel jársz( nem értem miért, 95-össel csörög ? ), akkor még többet spórolnál a gázon, a gázbeszerelés szerintem 100e alatt kijönne. Az én biztim jövőre 36e lesz ( Szeged, B1 ). Mosni általában a ház előtt szoktam, benzinkútnál ritkán( sűrűn kell az 50-eseket dobálni ). Autópályázni se szoktam ( mivelhogy errefelé nincs is, de ha lenne, én akkor se fizetnék érte, elvégre elég adót fizetek, és akkor még külön fizessek )