Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Szerintem túl sok fajtát telepítesz. A legtöbbje nem korszerű piacos fajta.
Szerintem amire érdemes fókuszálni az a korai termésű szőlő. Abból érdemesebb olyanokat választani amit várhatóan a célközönséged venni szeretne. A későbbi fajtáknál már nyomott ár van és már nem biztos hogy annyira éhes a közönséged rá.
pl.
- Magnélküli
- Édes szőlő
- Nagyszemű szőlő
- BIO szőlő
Érdemesebb inkább a külföldi rezisztens fajtákból válogatni vagy korszerűbb piacos fajtákat telepíteni.
Azért egy kép alapján kijelenteni h sárfehér az nagy merészség... Én még mindig az ampelográfiai leírásokat javaslom bújni! Az említett fehér szőlőről még csak egy rendes kép sincs! Ha viszont Szív alakú a levél akkor nagyobb eséllyel lesz direkt termő vagy valamilyen csemege szőlő!
Ezek közül melyek azok amiből telepítenétek akár több hektárt is? melyik az 5-15 fajta? persze megpróbálok új fajtákat is bevonni a termesztésbe amiket itt tanácsoltok.....
Nekem ezek vannak telepítve valamelyik termő de valamelyik most őszi telepítésem...akkor még ki kell egészítenem...hamarosan dönping lesz a piacon ha az összes termőre fordul....
Jó lenne ha kicsivel több lenne belőle,csinálnánk belőle finom bort,kb5-6 kiló szokott lenni rajta,az meg elég sovány...:)mustnak viszont jó.na majd jövőre beazonosítjuk,jó lenne ha a somlói lenne.. kérek vesszőt belőle.Idősebb szaki ültette állítólag vmikor..az fura hogy három fajta van a tőkén,lehet később próbálták átoltani,pedig kezdtem örülni hogy valamilyen jó kis alanyfajta burjánzik a szomszédoméknál,de akkor ezek régifajta borszőlők,egy két permetezést lehet elbírt volnaA Crimson seedles fajtánál megtudom erősíteni hogy lenne rá kereslet,(a szállítást jól tűri/görög olasz import/több száz km-t "zötykölődik" mire a polcokra kerül),csak a kínálattal vannak még gondok.
A sárfehérből is 2 fajta van. A somlói (simán sárfehérnek nevezett régi magyar fajta amely nagyon eltűnt a filoxéra óta) és az izsáki sárfehér amelynek semmi köze az előbbihez.
Kép alapján akár saszla is lehet vagy bármi más. Így beazonosítani szinte lehetetlen. Kellene az érési idő, hosszú v rövid csapon terem-e. Magról kép. Bogyó felépítése, egy nyáron készült, néhány vitorláról kép és rövid leírás. A levélről kép és leírás. Még ezek ismeretében is vannak olyan fehér csemege szőlők amelyek nagyon hasonlóak, főleg ha fajta azonosítás a cél.
A " direktermő" szőlőt /ocidentalis/ tengeren túli/ úgy kell elkészíteni az erjedéshez, hogy kb 10-15 percig fel fórrajuk, lehetőleg zártan/ egy kis anti oxidásall, hogy a cukrok és fenolok átalakuljanak, a sav az egyszerű cukrot forrás alatt átalakítja és nem képződik káros alkohol az erjedés alatt. nagyon finom borokat lehet készíteni , a noáh-ból condor. /szolgaleány szeméből/=Izabella.stb.
Zola,123: mikori kép , mert a feri szőlőnek már rég lekellet volna peregni. az első Feri szőlő, a második Otteló, a harmadiknak jó lenne a levelét látni / sárfehér? /vagy akármi.mi felénk nem jellemző.üdv, István.
Az Opus-nak az egyik szülője a Téli muskotály ahogy látom, ellenálló fajta ahogy olvasom..nálam még nincs a gyűjteménybe úgyhogy nem tudok hozzászólni sajnos,de kellemes szimpatikus fajtának találom,és Magyar nemesítés.!Szomszédomnál van egy kb 30-40éves szőlőtőke ami árnyékoló funkciót tölt be a hátsó verandájuknál,nem szokták permetezni,sövényvágóval van gondozva,termése erősen labruszkás ízű,a beazonosításba kérném a segítségeteket,három fajtát találtam rajta,alany nemes kompozíció,november elején készültek a képek,ez a két fajta ehetetlen,a harmadik fajta az viszont finom ropogós édesszerintetek melyek lehetnek ezek a fajták?
Nekem van opus nevű szőlőm, több éve stabilan terem A képekkel amit az 1 és 2 alatt betettél hasonlatos igaz nálam a fürtök nagyobbak voltak.De mivel ősszel érnek mikor még velük együtt még 50 fajta ezért szerintem semmi különleges,nálam a tőkén hordták el a darazsak, meg a rigók.De ha valakit érdekel szívesen adok belőle oltócsapot bárkinek
Kedves Jani71! Az én "Opusom" még nem termő, így az ízéről nem tudok nyilatkozni. Az enyhén muskotályos ízt nem említi a szakirodalom. Ha tudsz olyan forrást, ahol ez le van írva, közöld velünk.
KÉREM a fórumtársak véleményét is, hogy jobban ki tudjuk elemezni a fajtát (termesztési tapasztalatok), mert az erre vonatkozó leírások igen szegényesek. Nem akarok "rosszmájú" lenni, de a Te fajtád biztosan Opus?
Nem akarom ismételni magam, de már az extrát úgy gondolom tisztáztuk, én az extrára (MAGYARUL) új fajtákat értettem.A fajtáival kapcsolatban pedig nekem már több mint 10 éve megvannak ,vagy megvoltak ezek a fajtáim mindegyike a Veres oltvány jóvoltából ,de már ő is leállt a forgalmazásukkal(bizonyos okokból).Egy ideje már arra törekszem,hogy tényleg EXTRA,és új fajtákat gyűjtsek be. Igaz ezeknek nem 350 forint darabja,hanem legtöbbje több ezer forint volt,és ez is csak több év múlva derül ki,hogy fajtaazonos lesz e.Nekem mindegyik fajtából csak egy tövem van,de aki több hektárt akar betelepíteni ,annak elsődleges az olcsó ár,és a megbízhatóan fajtaazonos oltvány.Remélem te is eljutsz odáig,hogy ezt megértsd.