Keresés

Részletes keresés

vrobee Creative Commons License 2014.07.25 0 0 63733

Nem tudom, kevés szaktekintélytől ismerek idézeteket :) .

Fény, gravitáció és lassulás: már írtam, hogy szerintem az alapfogalmakat kellene tisztáznotok ahhoz, hogy egyről beszéljetek.

Előzmény: Törölt nick (63732)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.25 0 0 63732

ez mind rendben is lenne

...azért biztosan nem lehet könnyű olyan releváns idézetet találni bármelyikőjüktől, miszerint a fény gravitáció hatására lassul... javíts ki, ha tévedek

Előzmény: vrobee (63731)
vrobee Creative Commons License 2014.07.25 0 0 63731

Azok a különösen nagy koponyák egy pillanatig nem vonják kétségbe, hogy a QED egy hallatlanul pontos jóslatokat adó, működő elmélet. (Lehet persze, hogy az elmélet megszületésekor, a 60-as években hümmögtek, most viszont 2014 van.)

Az a baj, hogy összekeveritek a fizikusok által köznapi szavakkal leírt szemléletes idézeteket a fizikával. Rendszeresen előkerül Hraskó Péter vagy Dávid Gyula neve, de kiváncsi vagyok, ki az, aki sikeresen letett valamelyiküknél egy vizsgát mondjuk valamelyik relativitáselméletből? Az sem garancia semmire, de mondjuk, hogy belépőnek nem rossz...

Előzmény: Törölt nick (63727)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63730

aha, most már legalább értem hogy érted

Előzmény: mmormota (63728)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63729

Írtad Richard Feynman-nal kapcsolatban:

"ez kétségtelen, de vannak egyéb Nobel díjasok is, akik szerint túl messzire ment, és van alternatív interpretáció a matematikai hókuszpókuszaira"

Mi igazolja az általad meg nem nevezettek véleménye létjogosultságát?

Mennyire spekulatívak az általad hivatkozott alternatív interpretációk?

Előzmény: Törölt nick (63724)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63728

Szóval, miért is kellene az eltérő úthosszon haladó hullámnak azonos futási idővel rendelkeznie?

Leírtam: Ha ugyanis nem így van akkor a tükör nem jól fókuszál, és drasztikusan lecsökken annak valószínűsége hogy a pixel elnyeli a fotont.

Csak bővíteni tudom ha fenti önmagában nem érthető:

látszik a csillag a távcsőben -> tehát a tükör jól fókuszál -> tehát a valószínűségek fázishelyesen összegződnek a fókuszban -> tehát egyenlő a lehetséges utak futási ideje.

Előzmény: Törölt nick (63727)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63727

ez mind szép, de ezekből továbbra sem következik, hogy a fény lassulna

Feynmant meg hagyjuk, mert a bizonyos valószinűséggel mindenhol jelenlevő fotonját még a hasonlóan nagy koponyák sem hiszik el.

Szóval, miért is kellene az eltérő úthosszon haladó hullámnak azonos futási idővel rendelkeznie?

Előzmény: mmormota (63725)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63726

Kevés dologra nincs alternatív lehetőség. Mindenesetre a QED az elektromágnesség jelenleg alkalmazott standard kvantumelmélete.

Előzmény: Törölt nick (63724)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63725

Egyébként Huygens hullámelmélete kényelmesen elég lett volna az eredeti kérdéshez, de te mindenáron erőltetted a fotont. Azt meg a QED írja le, amit történetesen Feynman alkotott meg - ezért került képbe.

Előzmény: Törölt nick (63712)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63724

ez kétségtelen, de vannak egyéb Nobel díjasok is, akik szerint túl messzire ment, és van alternetív interpretáció a matematikai hókuszpókuszaira

Előzmény: mmormota (63722)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63723

"Nézted a 63642-t, amelyben a te mini-scifi fejtörődre válaszoltam? "

Igen, és köszönöm. Bevallom - agyilag még nem sikerült feldolgoznom.

Előzmény: mmormota (63716)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63722

Azért egy Nobel csak leesett neki. Plusz egyike a valaha élt legjobb tanároknak.

Előzmény: Törölt nick (63720)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63721

Dávid Gyula professzor úr egyik cikkében sík téridősnek titulálta világunkat

Azt írta nagy léptékben közelítőleg sík... :-)

De természetesen nem tökéletesen sík, hiszen akkor nem hajlana el a fény a Nap körül a Föld se keringene körülötte, nem lenne gavitációs lencs, fekete lyuk stb.

Úgy kell érteni, ahogy pl. egy nagy jégeső verte lemez is "sík", vannak kisebb-nagyobb horpadási, de nagyjából azért egy nagy sík lemez.

Tudtommal az inerciarendszerek anyagi rendszerek - azaz nem pusztán fiktív, "matematikai" koordinátarendszerek.

Ez sima tévedés. Elvi konstrukció, mint pl. az euklideszi sík, amit fizikai jelenségek modellezésére is felhasználnak.

Előzmény: Hazavágyó (63717)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63720

Feynman szerint mindenfelé virtuális részecskôk vannak, meg egyvalami egyszerre mindenhol van jelen van meg ilyesmi. Bizonyítani persze nem tudja

Előzmény: mmormota (63718)
muallim Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63719

Dehogy csak hozzáfûztem egy gondolatot.

Előzmény: mmormota (63715)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63718

A foton befogási valószínűsége Feynman útvonal összegzéses módszerével határozható meg. Ennek egyszerűsített (de korrekt) változatát írtam le a távcső tükörrel.

Előzmény: Törölt nick (63712)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63717

"Persze, csak ez nem mond ellent annak amit írtam. Én ugyanis sík téridőről írtam.

Hraskó meg arról írt, hogy a mi világunk nem sík téridő, és ezért nem lehet globálisra kiterjeszteni egy lokálisan még jó közelítést adó inerciarendszert."

Több ellenvetésem is van:

1., Dávid Gyula professzor úr egyik cikkében sík téridősnek titulálta világunkat  ( cikkéből sajnos nem tudok idézni, mert az a fórum, ahol ezt írta, már "porrá lett").

2., Tudtommal az inerciarendszerek anyagi rendszerek - azaz nem pusztán fiktív, "matematikai" koordinátarendszerek.

Ha egy ilyen rendszert nagyon nagy kiterjedésűnek vennénk, úgy annak gravitáló tömege már aligha volna elhanyagolható - ami szerintem gondokat okozna e tekintetben: Nevezhető "erőmentesnek" ?

Előzmény: mmormota (63703)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63716

Nézted a 63642-t, amelyben a te mini-scifi fejtörődre válaszoltam? 

Előzmény: Hazavágyó (63706)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63715

Mondtam valamit ami ennek ellentmond?

Előzmény: muallim (63713)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63714
Előzmény: mmormota (63711)
muallim Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63713

Ha pl. egy fotont megfigyelünk, az nem azt jelenti, hogy magát a fotont "fényképszerűen" látjuk, hanem a kibocsátási és az elnyelési energiáját, vagy egyéb pillanatnyi tulajdonságait ( frekvencia, hullámhossz ) tudjuk műszerekkel mérni, a két esemény közötti "időtartam" közbeni viselkedéséről semmit sem tudunk, mert ha egy mérőműszert közbe helyezünk, máris meghiúsul az eredeti mérés.

Előzmény: mmormota (63710)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63712

ennek kb. annyi értelme van, hogy a tükör jól kell működjön, de hogy egy fotonból hogy lesz nyaláb, az már nem egészen világos

Előzmény: mmormota (63708)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63711

Hajdanán olvastam (autentikusnak vélt forrásból), hogy a foton gömbhullám.

Ha nem az, akkor szóljatok! Ha viszont az, mit értsünk "szélességén" ?

Na látod, pontosan ezért kellene hullámterjedést tanulnod. :-)

Szemléltető kezdésnek: beteszel egy parabola alakra hajlított lemezt a vízbe, és bedobsz egy kavicsot a vízbe a parabola fókuszában. A fókuszpont körül körkörös hullámok indulnak el. Mikor elérik a parabola alakú lemezt, visszaverődnek, és egy teljesen új hullámjelenség alakul ki: egyenes határozott hullámfrontok alakulnak ki és távolodnak a parabolától. Szélességük a parabola alakú lemez szélességével megegyező. Ha a lemez elég nagy (a hullámhosszhoz képest), akkor ezek a hullámok nagyon messzire eljutnak anélkül hogy szétszóródnának.

Előzmény: Törölt nick (63709)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63710

Ez nem így van. Az EM energia kibocsátása vagy elnyelése csak meghatározott adagokban lehetséges, ennek energiája h*f ahol h a Planck állandó, f a frekvencia. Ezt az energia csomagot nevezik fotonnak. Egyetlen fotont is lehet detektálni, de egy felet pl. soha.

Einstein egy ezt nagyon jól demonstráló kísérletre (fotoelektromos effektus) és annak magyarázatára kapta a Nobel-díját.

Előzmény: Bign (63704)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63709

Hajdanán olvastam (autentikusnak vélt forrásból), hogy a foton gömbhullám.

---------------

aztat nálam okosabb emberek is szeretnék megmondani, mi is a foton,

viszont mmormotától kellene megkérdezned, hogy is van ezzel a szélességgel,

hiszen szerinte ha kanyarodik, akkor külső, meg belső íve van,

ergo valamilyen szélességének is lennie kell, ami ezt a különbözö ívet okozza...

Előzmény: Hazavágyó (63706)
mmormota Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63708

Ok, vegyünk 1 db fotont, amit egy távoli csillag bocsátott ki, mi pedig egy tükrös távcső fókuszában elhelyezett érzékelővel fogunk fel.

Ahhoz hogy a tükör jól működjön, az kell, hogy minden csillag - > tükör -> érzékelő_pixel fényút futási ideje egyforma legyen, azonos fázisban érje el a pixelt. Ha ugyanis nem így van akkor a tükör nem jól fókuszál, és drasztikusan lecsökken annak valószínűsége hogy a pixel elnyeli a fotont.

Mivel a csillag nagyon messze van, a Nap mellett az érdekes fényutak nyalábja (amelyek eltalálják a tükröt) kb. ugyanolyan nagy mint a tükör átmérője. Ha ez a nyaláb hajlított, akkor a Nap közeli meg a Nap távoli meg minden részén egyforma kell legyen a futási idő és ugyanott vagyunk amit már elmagyaráztam.

Előzmény: Törölt nick (63702)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63707

...mmormota biztosan örülni fog a hírnek, főleg, hogy könnyebb vele számolni. Már csak arra lennék kíváncsi, mi a fenét akarna számolni.

Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63706

Írtad Mmormotának:

" ... egyetlen fotont nem tekintesz fénynek, holott ugyanúgy hullámszerűen terjed, így ugyanúgy érvényesnek kel lennie rá a hullámterjedés szabályainak. Szóval mégiscsak meg kellene valahogy határoznod a szélességét méterben, hogy külső meg belső ívet hozhass létre, amit te találtál ki "

Hajdanán olvastam (autentikusnak vélt forrásból), hogy a foton gömbhullám.

Előzmény: Törölt nick (63700)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63705

Egy bizonyos hullámrészt neveztek el fotonnak, hogy könnyebb legyen számolni.

:D :D :D

Bign Creative Commons License 2014.07.24 0 0 63704

"Van egy darab foton"

Nincs olyan részecske, hogy "foton".

Egy bizonyos hullámrészt neveztek el fotonnak, hogy könnyebb legyen számolni.

Előzmény: Törölt nick (63702)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!