Keresés

Részletes keresés

turi Creative Commons License 2007.07.04 0 0 508

http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,4688926&_dad=portal&_schema=PORTAL Én is ezen őrjöngök.Eddig a Károlyi Kórházba jártam pm dokihoz,bár nem hozzá tartoztam: A Honvéd Kórházból küldtek hozzá 3 éve..............................

Sehol nem voltam életem során csak a Honvéd Kórházban,annak ellenére,hogy Kispesten lakom. Édesapám volt katona,de már nem él és én sem tartozok hivatalosan az MHKK-ba.

 

10 éve kezelnek egy betegséggel ebben a kórházban,de a legutóbbi kontrollra már ráirták,jelentkezzek a MÁV Kórházban,mert a részleg megszünik.A baj,hogy az orvosom nem megy át,elmegy inkább máshova.

 

Ennek az összevisszaságnak a betegek fogják a kárát látni :-((

Előzmény: csigaszar (507)
csigaszar Creative Commons License 2007.06.29 0 0 507

Ha van XIII. vagy XIV. kerületi pm beteg, akkor jellezzetek légyszíves. Endokrinologust keresek elsősorban a XIII. kerülethez tartozót. Nem világos teljesen, hogy melyik a fogadó kórház és az egész nem ér annyit, hogy maszekhoz, vagy más kórházba menjek dupla vizitdíjért, mivel terhes már nem leszek és problémáim sincsenek, csak kontrollra szeretnék járni.

az itteni lista alapján http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,4688926&_dad=portal&_schema=PORTAL Uzsoki-ba tartozom, de mint ha a dokim mást mondott volna. Szabolcs utcai kórházat felszámolják és a dokim más kórházba megy, ahová már nem tartozom, így nagy keresésben vagyok.

 

Ilyenkor ugye kötelesek kiadni a kartonomat az összes eddigi vizsgálati eredménnyel? Mert oda vissza már úgyse megyek. Akkora a káosz és a mai rendszerben az a biztos, ha minden eddigi lelet az én kezemben van.

csigaszar Creative Commons License 2007.06.27 0 0 506

Milyen tünet alapján nézték a pm-ed? Csak azért érdekel, mert marha szerencsés vagy, hogy rájöttek még időben. Nekem 2 elhalt terhesség (9 és 7 hetesek) okát vizsgálva gondolták, hogy ezt is megnézik és kiderüt, hogy pm alulműködés volt az oka. A TSH értékem akkor 16 volt, annyira nem magas, mint amilyen értékeket itt írtok. FT4-re már nem emlékszem, de szerintem az nekem normális volt vagy csak nagyon minimálisan tért el, mert különben emlékeznék.  Aggodalmadra sajnos nem tudok válaszolni, mert fogalmam sincs számít e, hogy csak most kezdted el a gyógyszert, de légyszíves írd meg miket mondanak a szakemberek és mi a tapasztalatod. Drukkolok neked, hogy semmi gond ne legyen. Tapasztalatom csak annyi, hogy gyógyszer mellett semmi gond nem lesz a babával.

Előzmény: nhm (499)
plavka Creative Commons License 2007.06.26 0 0 505
Szia!

Bár nem vok orvos a TSh értéked sztem nagyon magas!! Nekem már 6-8-nál elkezdték adni a hormont, igaz csak 50mg-t szedek eddig. Nekem sikerült diétázással 3-4 kg-ot leadnom kb. 1 hónap alatt. Valszeg még van saját pm hormonom is,ezért talán könnyebb a dolgom. Valszeg egész életünkben szedni kell a gyógyszert.

Előzmény: Bxxvii (502)
Leon-1 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 504

Kedves nhm!

Meglehetősen nagy tapasztalat  halmozódott fel nálunk terhes pajzsmirigybetegek kezelésével kapcsolatban és a genetikai tanácsadó is állandóan foglalkoztat bennünket. Kérdésével kapcsolatban: a magzat az első három hónapban a placentán keresztül az anyától kapja a pajzsmirigy hormonellátást. Gond akkokr lehet, ha eben az időszakban az anya FT4 szintje a normális alatt van. Az Öné a normális alsó határán volt, de nem volt csökkent. Ezért nem valószínű, hogy a gyerekkel bármi probléma lenne. A 12. hét után beindul a gyerek saját pajzsmirigyműködése és gyakorlatilag önellátóvá válik.

Fel a fejjel.

Egyébként terhességben az anyai hormonpótló dózist 50%-kal szoktuk emelni, nem tudom, hogy ez megtörtént-e?

hajnimalacka Creative Commons License 2007.06.21 0 0 503
Szia. Én is legalább 13 kg felszedtem az elején. Én mindenhova felszedtem, csak a mellemre nem!!! :) Azóta nem hízom, nem fogyom, pedig alig eszek és nagyon sokat mozgok! Nem akarlak elkeseríteni, de  nagy valószínüséggel életünk végéig szednünk kell a gyógyszert.( Orvostól is hallottam ) Én kb 4 éve pm alulmüködöm, pedig csak 22 éves vagyok!
Előzmény: Bxxvii (502)
Bxxvii Creative Commons License 2007.06.20 0 0 502

Sziasztok!

Áprilisban diagnosztizáltak alulműködéssel ( 1 évig mászkáltam orvostól orvosig, végül ismerős tippelt pm-re, akkor kértem, hogy nézzük már meg ...és mitadisten...) de nem egészen sikerült rájönnöm, hogy ezek mennyire vacak/tűrhető számok

- TSH : 77,767

- szabad t4 : 7.21

Mióta szedem a Thyroxint az aluszékonyság, fáradékonyság, bőrszárazság elmúlt, de röpke 13kg-t hiztam, a nagyját fél év alatt, a többit másik félév. Most nem hizom tovább, bár nem is eszem igazán. De ahogy a topikot olvasom, ez kb normális.

Az érdekelne, ha van elképzelésetek, hogy ezek a számok milyenek végülis, és van-e valami remény, hogy visszafogyjak? A pasim birja, hogy csak úgy 4 számmal nagyobb lett a mellbőségem, de azért mindennek van határa...:)

köszi!

nhm Creative Commons License 2007.06.15 0 0 501
köszönöm, nagyon kedves vagy, de csak rossz dolgokat olvasok mindenhol....írok oda is.
Előzmény: babyteve2 (500)
babyteve2 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 500
Írj a Szülészet-nőgyógyászat topikba is, Laufer doki, vagy Mikolték biztosan tudnak felvilágosítást adni! (Drukkolok, hogy minden oké legyen! +++++++++++++++)
Előzmény: nhm (499)
nhm Creative Commons License 2007.06.15 0 0 499
Sziasztok, SOS-SOS

Elnézést a betolakodásért, de nagyon meg vagyok ijedve,és azonnali tanácsra lenne szükségem, ha tudnátok segíteni. 9 hetes terhes voltam,amikor pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam. (TSH:30.3,t4: 9.96, t3:5.61)most már szedek gyógyszert, 10 hetes terhes vagyok most,de 9 hétig nem kapott elegendő hormont a babó.mi a tapasztalatotok, beteg gyerekek születnek csak a terhesség korai szakaszában nem kezelt pajzsmirigy probléma esetén??? a genetikai tanácsadóban azt mondják,hogy semmi köze a TSH-nak hozzá,a T4,T3-am meg majdnem jó, és nem lesz beteg a baba, de a pajzsmirigy gondozóban, azt mondták,hogy szerintük beteg lehet a baba. Elnézést, hogy ilyen hülyeségeket írok,de még teljesen tudatlan és tapasztalatlan vagyok ezzel a betegséggel kapcsolatban.....előre is nagyon köszönöm,ha tudnátok válaszolni

ui: sajnos nem volt semmi jellemző tünete nálam a betegségnek, így nem gondtolunk rá, hogy pajzsmirigy gondom lehet
Felsőhegy Creative Commons License 2007.06.04 0 0 498

Üdv. mindenkinek!

Vajdaságból jelentkezem végre sikerült regisztrálnom jó hogy van ilyen oldal.Pajzsmirigy túlműködésem van "sajnos" nekem is. Szegedre járok át kezelásre kb. egy hónapja.Mit tudtok a szemprobléma kezelásről már akinek van,volt mennyire kezelhető. Medrolt szedek 64mg két hétig majd csökkentettem 32mg-ra két hétig és igy tovább.Ettől van-e hogy az arcom megpüffedt úgy nézek ki mind aki tiz kilot hizott holott csak 1-2 kilóval vagyok több.

Minden jót! Ibolya

plavka Creative Commons License 2007.06.03 0 0 497
Megvannak az eredményeim EGész jók lettek, az antitestek száma is kb felére-harmadára csökkenta múlkorihoz képest, de akkor mitől hullik a hajam?? Na most legyenek okosak a nagyokosok!!! Íme az eredmények:

Szabad tiroxin FT 4 :14.4(12-22)
Szabad T3: 6.3 (3.1-6.8)
!TSH: 0.133 (0.270-4.200)
Thyreoglobulin: 4.0 (2.0-56.0)
!Anti-TG autoantitest: 481

Előzmény: Plavka (493)
hajnimalacka Creative Commons License 2007.05.31 0 0 496

 

Sziasztok. Nekem is nagyon hullott a hajam, de elkeztem szedni a REVALID kapszulát és 2-3 hónap elteltével észre vettem a változást.

Sok új hajam nött, megerösödött a hajam és minimális lett a hajhullás.

Úgy, hogy csak ajánlom mindenkinek :)

csigaszar Creative Commons License 2007.05.30 0 0 495
Nekem is eléggé hullik a hajam, bár paróka nézegetésnél még nem tartok. Viszont azt mondták, hogy szoptatás alatt ez természetes, így egyenlőre nem foglalkozom vele. Ha utána se marad abba akkor megnézetem. Barátnőm végigjárt mindent a hajhullásával és végül kiderült, hogy csak egy speciális vérvételből állapítható meg az ok, ami azt hiszem menstruáció alatt néznek. Majd rákérdezek, ha beszélek vele, de mostanában elég ritkán van időnk beszélni.
Előzmény: Plavka (493)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.30 0 0 494
Nekem is sokszor eszembe jut, hogy mázlista vagyok, hogy pl nem cukros lettem. Abból amúgy kaptam elég ízelítőt. Mindkét gyerekemmel terhességi cukorbeteg voltam. Inzulin és szigorú diéta a 2 terhességnél összesen 9 hónapig. Csak az tartotta bennem a lelket, hogy tudtam nagy eséllyel a szüléssel megszünik és szerencsére így is lett.  Amíg nem ismertem a cukorbetegséget azt hittem az inzulin miatt milyen rossz nekik, pedig az semmi. Az időre evés és a mennyiségek méregetése iszonyú időigényes és nekem stresszes, mert elég rendezetlen életet élek, össze vissza eszek.  Egész nap csörgött az órám, mert valami feladatom volt. napi 3x inzulin 6x evés 8x cukormérés mind szigorúan percre pontosan.  És közben megmagyarázni a 3 évesnek, hogy anya kajája ki van mérve ne egyen bele. Jó hogy nem terhesség alatt lehet kicsit lazábban, de hasonló életet élnek. Én tuti nem bírnám. Ehhez képest reggelente bekapdosni azt a pici tablettát említésre se méltó.
Előzmény: Zitka (492)
Plavka Creative Commons License 2007.05.29 0 0 493
Na én örülök, hogy megtaláltam ezt a topikot :) Én is teljes életet tudok élni, habár kövér vok (a terhesség miatt felszedtem egy csomót) És a hajam hullik veszettül, de úgy, hogy elmegyek egy parókáshoz... Én még mindig nem merném biztonsággal állítani, hogy a pm miatt ilyen rettenes mértékű a hajhullásom, bár nálam mivel nem volt góc, a nálam okosabbak ezt is a pm számlájára írják. A mai vérvételnél viszont megnéztek valami gyulladásjelzőt, ami magasabb a normálisnál, úgyhogy újra végigjáthatom az összes rendelőt. Sebaj, reménykedem, hogy egyszer csak meglesz a hajhullás oka, és ha azt kezelik, akkor kinő :) Azért a pm eredményekre is kíváncsi vok!!
Előzmény: Zitka (492)
Zitka Creative Commons License 2007.05.29 0 0 492

Persze az elején engem is letaglózott az "élethosszig tartó gyógyszerszedés", aztán szépen magamhoz tértem :-))), és rájöttem, hogy ez nem a világ vége.... 

 

Természetesen nem törvényszerű, hogy mindenkinek kijusson valami betegség, de sokszor eszembe jut, hogy milyen rossz lenne, ha mondjuk diabétesz, vagy lisztérzékenység, vagy egyéb olyan baj jutott volna nekem, ami sokkal jelentősebben befolyásolja az életminőséget, ill. több korlátozást jelent. Jujj, ha nem ehetnék csokit...! :-)

Előzmény: csigaszar (491)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.29 0 0 491

Végre valaki, aki hasonlóképp gondolkodik, mint én :) Én se tartom betegségnek és ha valami bajom van, nem keresem rögtön a pm-nél a hibát. Ezért felejtettem al az NLC forumát, mert ott a csajoknak 1000 nyügük van és mindegyikért a pm volt a hibás.  Lentebb írtam is, hogy nagyon könnyű és kényelmes ráfogni, de 99%-ban nem igaz.

Van egy barátnőm, akinek szintén PM betegsége van, de évekkel előbb alakult ki, mint nálam. Mikor először beszélt róla azt se tudtam mi ez az egész, de ugy írta le, hogy sajnáltam, hogy ilyen fiatalon egy ilyen szar betegséggel kell küzdenie. Amióta nekem is van, csak röhögök rajta és nem is beszélünk az egészről :)

Előzmény: Zitka (490)
Zitka Creative Commons License 2007.05.28 0 0 490

Csak a terhesség-gyerekvállalás szempontjából.

 

Én igyekszem úgy felfogni, hogy ez nem betegség, hanem állapot. :-) Sokat úgyse tudok tenni ellene, az autoimmun gyulladásra nincs ráhatásom.

Előzmény: csigaszar (489)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.28 0 0 489

így már érthető :)

40+ évesen miért kisebb a kockázat? Csak a terhesség esélye miatt vagy más is van?

Előzmény: Zitka (480)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.28 0 0 488

Kilókhoz nem tudok hozzászólni, mert szerencsére én nem híztam.

Terhességre nagyon befolyással van a pm, de csak abban az esetben, ha nincs kezelve meddőséget, vetélést, elhalt terhességet vagy kertén gyerek születését okozhatja. Én már végigcsináltam egy terhességet a betegségemmel és egy egészséges, okos kiscsaj lett a végeredmény. A lényeg, hogy terhesség alatt havonta kell vérvételre járni és egész a szülésig fokozatosan emelni kell a gyógyszeradagot, ami majd szülés után visszaáll az eredeti állapotra.  Vagyis utána is még havonta kell járni és ajánlott a szoptatás alatt is. Amúgy ha orvosilag ellenőrizve van végig a terheség, akkor kizárt a pm-ből adódó probléma. Amiben viszont megoszlanak a szakvélemények, az a terhesség alatti jodid szedése. Én szedtem, de hosszas utánajárás kutakodás után és elég határozattlanul az orvosom javaslatára döntöttem úgy, hogy szedem a napi 200 jodidot. Fogalmam sincs jól döntöttem e de nálam ártani nem ártott. 2 orvos ajánlotta, 2 ellenezte. Mi laikusok meg döntsük el mit teszünk.

Előzmény: hajnimalacka (482)
Zitka Creative Commons License 2007.05.26 0 0 487

Sajnos nem ilyen egyszerű. Én mondjuk a szerencsés 5%-ba tartozom, akik nem híztak meg az alulműködés miatt. De időnként feljön 1-2 kiló, és ilyenkor rögtön azt vizionálom, hogy ebből mindjárt +10-20 lesz. :-)))))  Tehát odafigyelek, mert azért garanciám nincs rá :-), hogy soha nem fogok hízni...

Elég sok tapasztalatot olvastam, sajnos nagyon nehezen szabadulnak a kilóktól azok, akik felszedtek 10+ kilókat... :-(

Előzmény: Plavka (485)
Plavka Creative Commons License 2007.05.26 0 0 486
A terhességre állítólag nincs befolyással ez a betegség JÓL BEÁLLÍTOTT GYÓGYSZERELÉS MELLETT! Persze szólni kell az orvosnak, és asszem a teherbeesés után azonnal meg kell emelni az adagot. A szakorvosom azt mondta, hogy akár 10 gyereket is lehet szülni ettől a betegségtől. Sőt, örüljek, hogy ez a betegségem, mert ezzel csak foglalkozni kell és ha karban van tartva, akkor nem lesz semmi gond. DE FOGLALKOZNI KELL VELE!!
Előzmény: hajnimalacka (482)
Plavka Creative Commons License 2007.05.26 0 0 485
Én egyet nem értek:ha rendben van a hornomszinted mert szeded a hormont akkor rendben van az anyagcseréd, és elvileg rendes ütemben kellene fogyni nem?? Én még most kezdek Norbizni, hát kíváncsi vagyok. Kb 1-1.5 hónapja szedem a hormont.
Előzmény: Zitka (483)
hajnimalacka Creative Commons License 2007.05.24 0 0 484

Köszönöm Zitka a válaszaidat.

Tudna valaki Győrben, vagy a környékén egy jó pm. doktort?

Lehet magán is!

Zitka Creative Commons License 2007.05.21 0 0 483

Az alulműködés az esetek túlnyomó részében sajnos élethosszig tartó hormonpótlást jelent. :-(  Az alulműködés következtében sajnos lelassulnak az anyagcsere folyamatok, ezért állati nehéz a fogyás. Én mondjuk szerencsés vagyok, mert nem híztam meg, de az én esetem kb. 5 : 100.

Ha a gyógyszerszedéssel rendben van tartva a hormonszinted, akkor nem lesz gond a terhességgel, csak jobban oda kell figyelni (vagyis gyakrabban kell ellenőrizni laborban). Erről csak ennyit tudok, mert mint az előző hsz-aimból kiderült, nekem már negyvenen túl jött elő ez a betegség.

Előzmény: hajnimalacka (482)
hajnimalacka Creative Commons License 2007.05.21 0 0 482

Sziasztok. Néhány kérdést szeretnék feltenni, aki tudrá választ adni, annak előre is megköszönném! Szóval:22 éves lány vagyok, kb. 4 éve pm. alulműködésem van. L-thyroxint szedek. Kézdtem 2 hétig napi 25mg-mal, aztán 2 hét 50mg, aztán napi 100mg. Most már egyik nap 100mg, a második nap 150mg. Ez a rendszer most már kb. másfél éve!

Most jelenleg külföldön dolgozom és itt járok vérvételre. Azt mondják mindig, hogy jó az eredményem, de szedjem továbra is az előírt adagot! Kérdem én van esélye annak, hogy valaha is meggyógyulok???

A súlyom átlak feletti és nem tudok 1 kilót se fogyni, pedig nem eszem sokat és a munkámnak köszönhetően mozgok is eleget. Miért???

Mennyire van befolyással a terherbeeséssel, és a terhességre a pm?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!

Zitka Creative Commons License 2007.05.20 0 0 481

Tényleg fura ez nálad, mert a szapora szívműködés, "szívlötyögés" inkább a túlműködésnél jellemző. De én is hallottam már olyat, hogy alulműködésnél volt vkinek ilyen tünete.

Nem tudom, jó dolog-e, ha rögtön antidepresszánst adnak - bár (szerencsére) nincs ilyen jellegű tapasztalatom. Inkább csak azért tartom furcsának, mert mostanában szíre-szóra felírják ezeket a gyógyszereket, amiknek azért kemény mellékhatásaik is lehetnek. :-(

Nem tudom, ebben a jelenlegi zűrzavaros eü. helyzetben hogyan lehetne egy komplett kivizsgálást "elintézni"....  Mert tényleg az lenne a legjobb, ha legalább bizonyos dolgokat ki lehetne zárni, máris közelebb vinne a megoldáshoz.

Előzmény: rawer (479)
Zitka Creative Commons License 2007.05.20 0 0 480

Egyrészt akkor még nem tudtam, hogy hashimoto, másrészt a háziorvosom (akiben maximálisan megbízom, és szuper orvos) nyugtatott meg, hogy 10 alatt csak indokolt esetben, vagy nagyon rossz melléktünetek esetén adnak rögtön hormonpótlást. Ugyanis az adott laboreredmény egyetlen pillanat állapotát rögzíti. Lehet egy kiugró THS érték, holott esetleg egy héttel később minden normális... De könnyen lehet a fordított eset is, hogy ott van egy csomó hülyel tünet, a TSH eredmény meg a normális tartományban van...   Ezért lenne jó ilyen esetekben párhetente elvégezni ellenőrző kontrollvizsgálatokat.

Mondjuk azt is hozzá kell tennem, hogy nekem ez már 40+ évesen történt, tehát jóval kisebb volt a kockázat is.

Előzmény: csigaszar (478)
rawer Creative Commons License 2007.05.20 0 0 479
Köszi a tanácsokat,remélem rájönnek mi bajom mert igen hátráltat ez az állapot(gondolom mindenkit).Elég sok tünetem van ami egy ilyen enyhe tsh emelkedés miatt fura.A kérdésem még az lenne hogy nektek is voltak/vannak e szívproblémáitok.Ugyanis nekem mióta előjött ez a pajzsmirigy probléma 4 éve vannak napi szinten extraütéseim(kb50 naponta),meg sajnos volt kb 5-6 alkalommal lone típusú pitvarfibrillációm is amire azt mondta az orvos h nem veszélyes.....de akkor is ezek nagyon ijesztő dolgok ,és probléma még az hogy eddig semmi gyógyszer nem hatott....sem az anti depresszánsok ,sem a béta blokkolók,semmi...és ugye még a pajzsmirigyre ható gyógyszert sem szedhetek mert az l thyroxintól speciel túlműködtem....na mindegy köszi a válaszokat,az lesz a legfőbb dolgom hogy utánajárjak a problémáim gyökerének....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!