Keresés

Részletes keresés

madarbarat1 Creative Commons License 2013.01.18 0 0 2909

Új szócikk a Madárbarát-lexikonban:

sárgacsőrű meggyvágó v. kínai magtörő (Eophona migratoria migratoria - Yellow-billed Grosbeak): a pintyfélék Kína és az attól délre, délkeletre található országok mérsékeltövi erdeiben előforduló, 17-18 cm nagyságú, a mi meggyvágónkhoz hasonló, erőteljes, de színében sárgacsőrű faja. A hím fejét fekete kámzsa „borítja”. A Japánban előforduló alfajánál a hím sapkája mindössze a fülig tart.

Magvakkal táplálkozik. Kedvence a sivatagos környezetben előforduló, bogáncsszerű, sárga virágú sáfrányos szeklice, pórsáfrány (Carthamus tinctorius) magja. Díszmadártartók az apró szemű, fekete napraforgóval szokták ezt kiváltani, a tartásáról szóló leírások szerint a zöldborsóra is rá lehet szoktatni. Tojásos lágyeleséget is okvetlenül igényel, költési idényben rovarlárvákat, a tenyésztett viaszmolyok és az ún. ételmoly (Achroia grisella v. Galerida melonella és Plodia interpunctella) lárváját. Ezeket →waxworm néven árusítják nyugati eleségboltokban.

Eophona migratoria migratoria,

- m. sowerbyi,

- m. melanura.

Fajtársait v. a közeli rokonokat nem szíveli, de nagyobb volierben muskátpinty (Lonchura punctulata), vörösfejű amandina (Amadina erythrocephala) és például hegyi bóbitásfürj (Oreortyx pictus) társaságában jól érzi magát.

Mindhárom említett faj szerepel a munkában a megfelelő címszónál. Számomra különösen a hegyi bóbitás kedves. Bár tegyem hozzá: éjjeli riadt felröppenésével okozhat bajt a madárházban.

madarbarat1 Creative Commons License 2013.01.18 0 0 2908

Új szócikk a MADÁRBARÁT-LEXIKONBAN

waxworm (ang. - viaszféreg): halak, terráriumi állatok és természetesen madarak táplálására is számításba vehető, úgynevezett élő rovareleség, melyet a nagy nyugati eleségkereskedésekben be lehet szerezni. Leggyakrabban a méhkaptárok viaszt fogyasztó, a lépet furkáló kártékony élősködője. A

nagy viaszmoly (Galerida melonella) 1,5-28 mm-es hernyója, mely teljes nagyságát - 22-24 fokon, négyszeri vedléssel - 18-28 nap alatt éri el; vagy a

kis viaszmoly (Achroia grisella) hernyója, amely lép illetve viasz hiányában szárított gyümölcsökön vagy rovartetemeken is megél; esetleg a közismertebb

aszalványmoly vagy ételmoly (Plodia interpunctella) hernyója, amely gabonafélék, olajos növények és hüvelyesek termését, magvainak őrleményét a háztartásokban is megtámadja.

Forrás: http://old.padil.gov.au/pbt/index.php?q=node/23&pbtID=205

→viaszmoly tenyésztése

labrador13 Creative Commons License 2013.01.07 0 0 2907

Igen úgy gondolom, egy madárrakkal foglalkozó ember a hosszú évek alatt, egyszer biztosantalálkozik ezzel a veszélyes dologgal akármennyire is vigyázunk táplálásukra és vitaminozásukra, persze kezelés nélkül halálos, és sokan sajnos nem is tudják fel ismerni a dolgot, és a madár csöndben elpusztul pedig mint tapasztaltam pár perc alatt vissza adhassuk az épp haldokló madár teljes életkedvét, és mintha misem történt volna érzi jól magát. Mindenféle képp írok még a lexikonból, de mint elmondhatom minden hasznos ami benne található.

Üdvözlettel Krausz Norbert!

Előzmény: madarbarat1 (2901)
Levente777 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 2906

Köszönöm a segítséged.Jó tudni,hogy a mi picike országunkban íly hatalmas nagyszerű madarasok vannak akik tudásukkal és türelmükkel nem csupán a madaraknak hanem tartójuknak is sok örömöt és persze segítséget nyújtanak!Boldog madárkodást kívánok nektek  :)

Előzmény: Falui (2905)
Falui Creative Commons License 2013.01.06 0 0 2905

Meg is találtam:

"Hazai Madarak tartása" a topik címe. December 26.-i a dolányos hölgy utolsó bejelentkezése, ettől keress vissza felé.

Egyébként van egy nagy tudású madármntőis itt VladDepes nick-névvel szerepel több madaras fórumban is. Neki is van jelenleg dolmányosa (is).

Előzmény: Levente777 (2903)
Falui Creative Commons License 2013.01.06 0 0 2904

Kedves Levente!

Te tudod jól, a dolmányos nem védett!!!

Nagyszerű dolog, hogy megmentettél ls tovább ápolsz a teljes felgyógyulásig egy sérült madarat.

Itt a "Madárbarát-lexikon"-on rossz helyen jársz. Több olyan fórumot is találsz, ahol hozzád hasonlóan korábban sérült dolmányosokat tartanak, nevelnek családtagként!!!

Az ott beírok egy része is szabadon engedte felgyógyult madarát, van akinek a mai napig vissza jár kedves dolmányosa. Van egy hölgy, aki szintén egy szárnya-törött dolmányost tart lakásában, aranyos, okos madár, videokat is tett fel.

Keresgélj! Több is van. Hanem találod, írj az e-mailomra, megkeresem neked ls elküldöm.

sok örömöt a gyógyítónak és a gyógyuló dolmányosnak.

Előzmény: Levente777 (2903)
Levente777 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 2903

Szép napot.Köszönöm a válaszodat.Igen tudok a varjak védelmérő,de tudomásom szerint a dolmányosra nem vonatkozik a védelem!Sajnos !Az én madaram törött szárnya miatt került befogásra,de már elég jól tud repülni,igaz a régi már nem lesz,de minde természetes irányba használni tudja(tárja,emelgeti,legyez,repül stb.)Mivel kb 2 hónapja van velem (ez idő alatt 1x sem károgott csak gügyög)egész barátságos lett,és tavasszal elszeretném engedni,szóval azt szeretném tudni,hogy a tojó kevésbé ragaszkodik az emberhez mint a hím?Vagy esetleg nem lehet ilyen szempontok szerint külömbséget tenni a nemek között.Igazándiból azt szeretném ha visszajárna hozzám,de ezt már rá bizzom!Nem szeretném kényszerrel magam mellett tartani(bezárva tartani)Csókám már volt,öt is eleresztettem és visszajárt,sőt,minden este a kalitjába visszament és reggelig bezárhattam.1,5 évig a barátom volt!Egyébként az MME munkatársát értesítettem és ők azt mondták a dolmányos nem védett,ezért akár meg is tarthatom.

Előzmény: madarbarat1 (2902)
madarbarat1 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 2902

Kedves Levente!

Embernél a lányok cerfesebbek, madaraknál a fiúk beszédesebbek, de tudnod kell, hogy ma már minden varjunk védett.

Visszatérve a kérdésedhez: a lényeg, hogy óriási eltérések mutatkozhatnak egyik példány a legkeményebb erőfeszítések hatására sem boldogul (olyan ez, mint az idegen nyelv tanulása) a másik pedig minden tanítás nélkül az ajtónyikorgást is megtanulja. Ha jól emlékszem, Lakó Antalnak volt egy ilyen sámarigója.

A legfontosabb: idős

madárral szinte felesleges foglalkozni.

Előzmény: Levente777 (2900)
madarbarat1 Creative Commons License 2013.01.06 0 0 2901

Kedves Labrador13!

Nagyon jól esnek az elismerő szavak. az pedig komoly ráadás, hogy a lexikon hozzájárult a tojó megmentéséhez.

Magam is jártam így, még anno, a régi szép időkben, egy vörösbegyű papagáj tojóval.

A jókívánságok pedig huljanak vissza rád, kétszeresen!

Gazdag fészekaljakat!

Ui.: S ha máskor,

másban, bármiben hasznát veszed a lexikonnak, hát kérlek, teremts hozzá kedvet a soraiddal másoknak is!

Előzmény: labrador13 (2899)
Levente777 Creative Commons License 2013.01.03 0 0 2900

Üdvözlök mindenkit.Segítségeteket szeretném kérni,hogy a varjaknál a hím,vagy a tojó szelidül meg jobban. A válaszokat előre is köszönöm.

labrador13 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 2899

Sziasztok! MIvel ünnep volt a felhőtlen boldogság most sem adathatott meg nálam, mint szokás a gyerekek is vagy ünnep idején vagy pedig vasárnap lesznek betegek amikor egy orvos sem elérhető. Így történt nálam is, igaz gyerek híján egyik törpepapagáj tojómnál tojás elakadást észleltem. Már két napja láttam, hogy valami itt nem lesz rendben dehát az ember mindig győzködi magát, hogy csak tűlreagálja. Sajnos most nem így lett, szenteste haza érve a templomból, a törpének már járt ereje sem volt, elő is vettem a nem rég kapott lexikonomat, bízva találok benne segítséget. Így is volt sikerült segítenem az anyukán 30 perc alatt lefogytam 5 kilót biztosan, de sikerült végül kimaszírozni szegénykémből. Aztán jött egy infra lámpa alatt el töltött éjszaka számára, másnap már mintha semmit nem történt volna, újra repült és játszott a többiekkel. Nem értem viszont a baj okát vitaminokban nem volt hiány, már 2 tojást le is rakott a probléma előtt, nem fiatal madárrol van szó, mert már 3 fészekaljat fel nevelt fióka pusztulás nélkül, és hideg sincs. A lényeg tűl van rajta és ezt a Madárbarát-Lexikonnak köszönhetem, és a szerkesztőknek, ezűttal is szeretném örök hálám adni. Nekik köszönhetem, hogy sikerült megmenteni a kicsi életét. És ezzel a happy endel szeretnék Boldog Új Évet Kívánni mindenkinek!!! 

Akkor jöjjön a szócikk ami segítet:

Tojásvisszamaradás: részben tartási (napfény hiánya), részben takarmányozási (a táplálék D-vitaminban szegény) hiányosságokra (esetleg bakteriális hatásra) visszavezethető megbetegedés.

Abban nyilvánul meg, hogy a tojó a kész tojást nem képes a petevezető végső szakaszából kipréselni.

Ritkábban a tojás mérete okozza a gondot. Előfordul, hogy a tünet mögött a petevezető gyulladása húzódik meg.

A szalagpintynél, a tigrispintynél és az aranymellű asztrildnál gyakoribb, mint a többi díszmadárnál.

A mészforgalom zavarával függ össze. Természetesen csak tojóknál fordul elő.

A madár bágyadtan ül, a végbéltájéka duzzadt, gyakran végez székelési mozdulatokat, végül úgy legyengül, hogy már repülni is képtelen.

Kézbe fogva győződjünk meg, hogy valóban a tojás akadt-e meg benne. A kloáka előtt általában könnyen kitapintható a tojás. Előfordulhat, hogy a rendellenes, lágy héjú tojás kitolásának nehézsége teszi tönkre a tojót.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a bentrekedt tojás puha, akkor egyszerűbb a dolgunk: óvatosan szétpaszírozzuk, s a tojó máris megkönnyebbül. E módszer mészhéjas tojásnál nem alkalmazható, mert a tojáshéj felsérti a tojásvezetőt!

A kemény héjú tojás esetén a terápiája: a tojót azonnal különítsük el, a kórházkalitot infralámpával tartsuk melegen (22-25 fok) és a kalitra helyezett nedves ruhával növeljük a légkör páratartalmát; ha a tojó már teljesen legyengült, akkor mielőtt elkülönítenénk, szemcsepegtetővel juttassunk a kloákába néhány csepp paraffinolajat, majd tartsuk a madarat végbélnyílásával gőz fölé. Ez rendszerint meghozza a kívánt eredményt. (Enyhe maszírozó mozdulatokkal segíthetjük a tojás megindulását. De vigyázzunk, nehogy szétpasszírozzuk a tojásvezetőt!)

Minden esetre, ennél a problémánál is sokkal könnyebb a megelőzés, mint a már kialakult bajt orvosolni.

mepisz Creative Commons License 2012.12.28 0 0 2898

Szia beni !

Tudod, hogy kérésed számomra mindég parancs, remélhetőleg nem törölnek bennünket a semmiért, mint a szép idők-Ben .

barátom a barátcineg a mai napig és te is az maradtál !

Előzmény: ez-Ben (2897)
ez-Ben Creative Commons License 2012.12.28 0 0 2897

:)) Mepisz !

---------

...mindig ki szoktál segíteni képügyileg, ha most is megtennéd egy barátcinege képét kérném.

Kedves Madárbarát1, Madárbarátok és Mepisz ! ( csupa nagy M !:)

Nagyon Boldog, eredményekben, sikerekben, szerencsében ( van ám -ben bőven :) madarakban gazdag ÚJ ÉVET !  ( Minden kedves idelátógatónak is !:)

Ui : Bár Madárbarátból csak 1 van Barátcinege lehet több is !:)

Előzmény: mepisz (2894)
mepisz Creative Commons License 2012.12.27 0 0 2896

Ismerősnek tűnnek.

Előzmény: madarbarat1 (2895)
madarbarat1 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 2895
mepisz Creative Commons License 2012.12.23 0 0 2894

Mi is nektek !

Előzmény: madarbarat1 (2892)
Vanek B. Creative Commons License 2012.12.22 0 0 2893

Nagyon kellemes és boldog karácsonyt, meg sikerekben gazdag új évet kívánunk a t. fórum lakóinak

úgymint

ebenezer és madárbarát

madarbarat1 Creative Commons License 2012.12.22 0 0 2892

Hát béna vagyok - nem sikerült.

Azért remélem, ez a karácsonyi jókívánság csak eljut hozzátok.

Na szóval!

Kedves Barátaim

Szívből kívánok nektek

KELLEMES

KARÁCSONYI

ÜNNEPEKET,

bort, bútát, örömöt a madarászatban és békességet a csládban, a környezetetekben.

Előzmény: madarbarat1 (2891)
madarbarat1 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 2891

Nem nagyon van arra időm, hogy ide újra beírjam azt amit már egyszer beírtam a lexikonba, ezért a régi módszer szerint ctrl v-ben szeretném bemásolni, de nem megy.

Pedig rengeteg új szócikkünk van, amiből egy-egy valószínüleg az ide látogatókat is érdekelne

Most próbaként újra megkísárlem egy kép közkinccsé tételét:

Baszaráb keringő

playaa Creative Commons License 2012.11.23 0 0 2890
:) A madáretetőt ügyesen okosan megszolalásik feltöltöm rendszeresen, annyira hogy hetente 4 kg napraforgo fogy. Viszont az odut nem merem kicserélni, mert annak ellenére hogy hosszu évek óta rendszeresen etetem itatom fürdetem őket és tele van velük a kert, az erdő közelsége miatt, nagyon ritka hogy elfoglalnak egy mesterséges odut, ugyhogy nem akarom elijeszteni,
. Igaz eddig a kertben voltak az aduk, és most szétszortam az odukat az erdőbe, hátha nagyobb eséllyel foglalják el...!

Előzmény: ez-Ben (2889)
ez-Ben Creative Commons License 2012.11.23 0 0 2889

:) Ügyesen építs egy új odút, amelyik "megszólalásig" olyan, mint a régi aztán csere. A régit meg felújítod, hogy a "megszólalásig" olyan legyen, mintha új lenne és vissza valamelyik fára. Aztán már jön is az új cinege, amelyik a "megszólalásig" a régi cinkére hasonlít.

( Csak ügyesen, okosan...a madáretető feltöltése, legalább ennyíre fontos !:)

Előzmény: playaa (2886)
playaa Creative Commons License 2012.11.23 0 0 2888
Szia Zsazska! Köszönöm segitséged, és szerinted sötétben csináljam amikor benne van mert ugye akkor ha ügyesen csinálom nem észleli, vagy nappal amikor láthatja mert valahol a közelbe van...??
Előzmény: zsazska (2887)
zsazska Creative Commons License 2012.11.23 0 0 2887

Kedves Playaa!

Szerintem kívülről ragassz rá mondjuk tetőzsindelyt, azzal megóvnád a csapadéktól, de most ne maceráld! 

Előzmény: playaa (2886)
playaa Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2886
Sziasztok! A véleményetekre lennék kiváncsi, hátha valaki tud nekem segiteni!
A kertem végén az erdőben kihelyeztem madár odukat! A legrégebbit el is foglalta most ősszel már kb egy honapja egy széncinege. Ugy szoktam az odukat ellenőrizni, hogy sötétben a kinyithatós tetőt kinyitom és belenézek, ez álltalában nem nagyon zavarja őket, most is igy történik, látom hogy figyel, de nem izgatott. Nappal pedig az etető és az oduja között közlekedik egész nap mig világos van, és szinte az etetőről elvett magot is az oduja közelében bontja ki, ezzel is a közelbe maradva és őrizve az odut! Ilyenkor álltalában azon kivül, hogy hetente egyik este bele nézek, hogy még megvan e a kis cinege, tavasszal pedig ezek azok az oduk amik esélyesebbek a költésre, amelyikben télen éjszakáznak... Amiben tanácstalan vagyok az viszont az, hogy észrevettem, ez az odu amelyikben lakik, bár még nem ázik be, de a tetejét is le kéne cserélnem, meg a felfogatását is... Szerintetek elvesziteném a madarat, ha ilyenkor napközben levenném és át épiteném, esetleg a helyére egy uj odut helyeznék?
mepisz Creative Commons License 2012.11.08 0 0 2885

Támadja a széncinegéket a madár himlő!

Már több helyről is jelezték a himlős cinegék létezését.

labrador13 Creative Commons License 2012.10.05 0 0 2884

Köszönöm a segítségét, egy pár hete már írtam az ön címére kedves Tibor.

Előzmény: madarbarat (2881)
hámor Creative Commons License 2012.09.05 0 0 2883

Sziasztok!

Idén kibérelte a póstaládánkat egy cinke pár! ) A képek nem tökéletesek, ezér elnézést kérek!

ez-Ben Creative Commons License 2012.08.11 0 0 2882

:)  A fene vinné el ! ( ennyivel tudtam- jószándékúan- segíteni !:)

Előzmény: madarbarat (2881)
madarbarat Creative Commons License 2012.08.10 0 0 2881

A fene enné meg!

Addig újítgatták a ezt a csudát, míg se szöveget, se képet nem tudok beszurni ide a lexikonból

Ha valaki tudná a módját.... Kérem szépen, segítsen!

425007 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 2880

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!