Keresés

Részletes keresés

imnerho Creative Commons License 2018.08.19 0 0 2761

A szh. átültetések többsége sajnos a mai napig KC miatt történik. Neked segített a cxl?

(Egyéb: ha beillesztesz egy hosszú idézetet, ami a saját korábbi hsz-od ismétlése, akkor nem árt jelezni ezt, mert enélkül úgy tűnik, hogy valamely másik forrásból származik a szöveg.)

Előzmény: brhejob (2760)
brhejob Creative Commons License 2018.08.19 0 0 2760

Sziasztok!

Szerintem nem kellene ennyire leszólni a CXL kezeléseket. Nagyon-nagyon sok embernek segített. Pillanatnyilag nem igazán tudnak nála jobb és megbízhatóbb megoldást ajánlani az orvosok, annak akinek az átültetés még korai volna, vagy pl akinek az egyik szemével van csak gondja:

„Az epi off-os (hám eltávolításos, kaparásos) módszertől nem kell félni, az országban több helyen is naponta csinálnak ilyen kezelést. Tízen egynéhány éve csinálja, optikai javulásra sokra nem kell számítani, de a további romlást meg tudja állítani, befagyasztja azt a helyzetet ami van. Minél tovább vár valaki, annál rosszabb helyzetbe kerül, bár az életkor előrehaladtával a progresszió lecsökkenhet. 45-50 éves korig növekszik a kónusz (kúp). Ami fontos pl. a szemet nem szabad dörzsölni, mert az sieteti a progressziót. A lényeg az, hogy el van vékonyodva a szaruhártya és nem tud jól ellenállni a szem belnyomásának és így kiboltosul, keletkezik egy nagymértékű szabálytalanság a szaruhártyán.

Sportolás mennyire árt? A nagy erőlködés nem jó, mert a fejben és a szemben is emeli a belnyomást és az tágítja a szaruhártyát. A szem becsukása erőlködés közben, a semminél talán jobb.

Cross linking eljárás (~ 1 órás kezelés), aminél nem szokták megígérni, hogy sokkal jobb lesz a látás, valakinél jobb lesz a látás is.

Fertőzésveszélye mindennek van, de nem jellemző, ha be van tartva az orvosi utasítás.

UV fényes 360 nanométer-es a besugárzás, 20-25 percig cseppel kell átitatni a szemet, utána percenként cseppentés, és közben az UV fénnyel besugaraznak. Utána a keresztkötések száma nő (olyan mint a vasbetonban az acél pálcák) ez kémiai reakciót okoz, majd a stabilizálódás 6-9 hónapig tart, ezt nem nagyon veszik észre, de sejtszinten kb ennyi.

Amikor a felső hámréteget eltávolítja a doktor, érezni nem lehet semmit, majd egy 20-30 perces kezelés jön. Hámréteget azért szedik le, mert nem tudna a B vitaminos anyag bejutni a szembe, az a hámréteg 2-3 nap múlva a széli részekről visszanő. Tehát a lekaparás azért van, mert a belső rétegbe kell, hogy bejusson ez az anyag. 2-3 napig nem egészen növi be a hámréteg a szem felszínt, ott fájni fog. Pár napig fáj és utána regenerálódik. A felírt szemcseppeket, a kontroll vizsgálatokat és az életmódbeli előírásokat szigorúan be kell tartani. A regenerálódási időszakban kimondottan a szemet erősító vitaminokat javasolt alkalmazni. ”

Üdv.

Előzmény: imnerho (2759)
imnerho Creative Commons License 2018.08.18 0 0 2759

 

 

Szia! Néhány megjegyzés a hsz-odhoz (amellett, hogy megértem az örömöt amiatt, ha itthonra is "begyűrűzik" valami új):


A gyógyítás komplex megközelítése (=igyekezzünk minden problémát megoldani, ami KC-nél jelentkezik) rendben lenne, de nem azt kellene jelentse, hogy a beteg szaruhártyán végzett különböző beavatkozások sorával próbálkozunk (súlyosbodás megállítása, majd nekifutás a látás műtéti javításának).

 

Az eddigi eredmények a KC-vel élők tömegeinek vonatkozásában egyáltalán nem fényesek, egyik országban sem. A KC egyeduralma sajnos töretlen. Erre az a közvetett bizonyíték, hogy ha a tömegesen, általánosan alkalmazott eljárások bármelyike, vagy azok bármilyen kombinációja kimutathatóan csökkentené a szh. átültetések számát, akkor az eü. kormányzatok már régen mindenütt támogatnák az átültetést eredményesen megelőző eljárást, egyúttal óriási összegeket takarítanának meg az államilag finanszírozott átültetések elmaradásából.
Erre lehet azt mondani, hogy az átültetés késleltetése nem csökkenti az átültetések számát, ezért nem támogatják sehol államilag a késleltető beavatkozást (cxl).
Ezzel 2 probléma van, az egyik, hogy a késleltetés tényét még senki nem bizonyította hitelt érdemlően, mivel a cxl esetében a klinikai vizsgálatok érdekes módon (és vélhetően nem véletlenül) nem a késleltetés bizonyításával foglalkoznak, hanem minden mással, legtöbbször a látással, annak ellenére, hogy a cxl-nek a súlyosbodás fékezése (=az átültetés késleltetése) a célja.

A másik, ugyanúgy mint az előbb: ha bizonyított lenne, hogy a cxl késlelteti az átültetéseket és megnyújtja a munkaképes időszakot, akkor lenne olyan ország, amelynek az eü. kormányzata legalább részben finanszírozná a cxl kezelés költségeit minden érintett részére, (nem ide számítva azokat az országokat, ahol mindenkinek mindent finanszíroz az állam, tehát nem a bizonyítottság a kritérium, hanem alanyi jogon jár a világon általánosan alkalmazott kezelés.)


Megdöbbentő, hogy akár az epi-off, akár az epi-on cxl hosszú távon nem ismert, kiszámíthatatlan, és a szh-án nem egyenletes eloszlású merevítő hatására más országokban olyan látásjavító műtéteket alapoznak, amelyek még egy stabil, egészséges szh-nak, vagy szemnek is komoly megterhelést és kockázatot jelentenek (műanyag darabok becsúsztatása a szh. rétegei közé, műlencse beültetés, egyéb optikai lencsék beültetése), akár a szem megnyitásával!

Felfoghatatlan, hogyan lehet optikai műtétre akár gondolni is a kónusz további növekedésének kizárása nélkül. Ez olyan, mintha valaki a mocsárra építene téglaházat, ami a világ összes országában az egyértelmű marhaság kategóriájába esik. (A lézeres látásjavításra nem térek ki, mert KC gyanú és diagnózis esetén ép ésszel senki nem csökkenti a szh. lap szerinti vastagságát, vagy a térfogatát).


És itt jön a hazai gyakorlat, ami szerencsére józan maradt és nem vette át a "nemzetközi szakma" ingoványra építkezést ösztönző példáját a többlépcsős műtéti "megoldásokkal". Ezért inkább elismerés jár.

Itthon tudják, hogy a bizonytalan kimenetelű cxl merevítés után csak kontaktlencsét célszerű használni a látás korrekciójára, amit a kónusz mindenkori méretéhez és a szh. aktuális alakjához igazítva lehet cserélni.


Külföldön igyekeznek minél több műtétet elvégezni, és minél több kütyüt beépíteni a szemekbe a szh. átültetés előtt, annak biztos fedezékében, függetlenül a várható eredmény tartósságától, mivel nagy a kínálat a beépíthető alkatrészekből, és nagyobb a fizetőképes kereslet is a műtétekre.


Hámréteg eltávolítást nem csak KC-nál végeznek, és önmagában nem szokott homályt okozni (a hentesmunka, vagy szövődmény kivételével). A cxl esetén nem az a legnagyobb gond, hogy eltávolítják a hámréteget.

Az epi-on eljárás gyakorlatilag egy kényelmi opció, kevesebb kellemetlenséggel jár az első napokban, de a haze kialakulását egyáltalán nem zárja ki. Minden típusú cxl után kialakul homály, különböző és időben változó mértékben, és maradandóan (emiatt mindig kimutatható marad, hogy korábban történt-e cxl).


A homályt alapvetően az UV besugárzás által keltett fotokémiai reakció okozza, ez a keresztkötések velejárója és ára, ugyanolyan oxidatív szabadgyökök hatása, amilyenek pl. a dohányzás miatt, vagy az öregedési folyamat során jelennek meg a szervezetben.


A cxl voltaképpen a szh. öregedésének mesterséges gyorsítása a szh. merevítése céljából. Az idősebb embereknél ritkább a KC kialakulása.


A gond az UV fény szh-ra gyakorolt hatásával van. A cxl korszak hajnalán még sokat írtak erről, aztán az üzlet beindulásával elfelejtették a témát. Az UV fény köztudottan árt a szh-nak és a szemnek, a megnövekedett UV terhelést összefüggésbe hozták a KC gyakorodásával is, mindenkinek UV szűrő napszemüveg javasolt. A cxl-nél becsepegtetett B2 vitamin valamennyire véd tőle, viszont nem jut be a szh. mélyebb rétegeibe, a szh. belső hámsejt rétegéig (endotélium) pedig biztosan nem jut el, nem úgy mint az UV fény, ami átjut az egész szemen, ezért látható a kezelés alatt.

Ez egy jelentős probléma, mivel az UV besugárzás bizonyítottan öli az endotél sejteket (is, azonban a szh. sejtjei tudnak szaporodni), amelyek nem szaporodnak, a számuk véges, viszont, ha elég hiányzik belőlük, akkor a szh. tönkremegy (KC nélkül is) és át kell ültetni.

 

Az endotél sejtek száma a saját szh. megmaradó szélén nagyon fontos a szh. átültetés kimenetele szempontjából is, mivel a transzplantátum tartós, kilökődésmentes fennmaradását teszik lehetővé.

Ebből az következik, hogy a cxl, de a klencsék is, azzal, hogy csökkentik az endotél sejtszámot, kockázatot jelentenek pl. egy későbbi szh. átültetés tartós eredményére. Ebből a szempontból jobb eséllyel indulhat a szh. átültetés esetén az, aki nem kérte a cxl kezelést. Amúgy, ezt sem vizsgálja senki, hiszen a nemzetközi tapsvihar közepette hogy nézne már ki felmérni, hogy cxl utáni átültetés esetén mi a helyzet a kilökődéssel. Amivel nem foglalkozunk, az nem létezik.


A cxl és a klencsék hatása az endotél sejtek számára és a szh. átültetések kimenetelére, sem a "nemzetközi szakmának", sem általában a kezelőorvosoknak nem a kedvenc témája. Nem tartják lényegesnek a kérdést, a következmények hosszú távú követését és kutatását, mivel ez az irány ellentétes mind a cxl és klencse ipar érdekeivel, azaz nincs motiváció, ha nem biztos, hogy a sikertörténet folytatása következik. A tengerentúlon éppen az UV besugárzás minimalizálása miatt, csak a gyorsított (15 perces) cxl-t jegyezték be hivatalosan 2016. áprilisában.

 

Azt, hogy már mindenkinek "csípi a szemét" a cxl-nél alkalmazott UV besugárzás, amellett, hogy nyíltan nem vállalják fel a problémát a szakemberek, az mutatja, hogy vannak törekvések az UV nélküli cxl kifejlesztésére (pl. kémiai cxl). Ugyanazokat a peroxidációs, keresztkötéseket létrehozó reakciókat igyekeznek előidézni, reagens anyagok becseppentésével. Itt is probléma az átitatódás mélysége, a hatás egyenletessége, ill. szabályozhatósága, a nemkívánatos hatások kizárása, semlegesítése.


Amíg a keresztkötések kialakítása marad a cél a merevítés érdekében, a szh. mesterséges elöregítése mindig következményekkel fog járni. A beteg szaruhártya nem, legfeljebb egy gumiabroncs tűri a vulkanizálást zokszó nélkül (@Arrius7 találó hasonlata a cxl-re, mivel a gumit is ugyanilyen keresztkötések létrehozásával öregítik keményebbre, ill. innen származhat a cxl kezelés alapötlete is).

 

Röhejesnek, hiteltelennek, képmutatónak és félrevezetőnek tartom a cxl-t reklámozó egyes weboldalakon azt, ahogy a káros mindennapi oxidatív stresszt divatosan összefüggésbe hozzák a KC kialakulásával és gyakoribbá válásával annak megemlítése nélkül, hogy a cxl lényege ugyanennek a káros oxidatív stressznek a koncentrált, lökésszerű előidézése.

 

 

Előzmény: sean81 (2753)
sean81 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 2758

Ingyenes szoftverek látássérült embereknek

 

A szoftverek az informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapjáról tölthetők le

https://itcafe.hu/hir/latasserult_szoftver.html



http://www.infoalap.hu/

martez Creative Commons License 2018.08.07 0 0 2757

Nekem anno azt mondták hogy 1 évig ne emeljek 10 kilónál többet, és azt sem hajolva.

Minden erőlködés átmenetileg növeli a szemnyomást, ha benn van a varrat és friss, elmozdulhat

a beültetett anyag ...

Hogy ebből mennyi az igaz nem tudom, de én nem kockáztattam ...

Ceevacs Creative Commons License 2018.08.06 0 0 2756

Szerintem sem kellene eröltetni a kondizást, ennek ellenére én is tervezem újból elkezdeni, de csak átmozgató jelleggel, nem fogok megfeszülni :) Abból még nem lehet olyan nagy gond, attól, hogy ilyen vacak a szemünk attól még fontos az is, hogy jól érezze magát az ember, valami mozgás mindenkinek kell.

 

Egyébként meg úgy néz ki, hogy nekem is kijár majd egy kis kaparászás, bár semmilyen kezelést nem szeretnék, de úgy néz ki a bent maradt varratom rakoncátlankodik, most éppen visszahámosodott és kb rendben van, de azt javasolták, hogy mindenképpen érdemes kikapni, mert előbb-utóbb megint szivatni fog. Szeptemberben megyek a klinikára kíváncsi vagyok ott mit mondanak majd (korábban annyit hogy nem lesz vele gond és maradhat, meg egyébként sem lehet csak úgy kiszedni), szeretnék már rajta túllenni. Engem a "sima" varratszedés is megviselt. Mi a retekért nem tudnak ezek felszívódni?

 

Kipróbáltam mindkét szemre a sclera lencséket, nagyon jó cucc, nem is emlékszem mikor láttam olyan élesen, mint azokkal,de még nem vállalom be ameddig ez a varrat ügy nem rendeződik.

arrius7 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 2755

@sean81: Szervusz, örülök hogy megvagy. Kár hogy az elmúlt években csak ennyi előrelépés történt az ügyünkben, hogy tulajdonképp még mindig a riboflavin szaruhártyába juttatásával küzdünk. Jól hangzik ez az iontoforézis (ami a szemre helyezett elektródokkal gyorsítaná az ionizált állapotba hozott hatóanyag beáramlását) és esélyesnek tűnik hogy ezzel az epitélium lekaparása nélkül is bejuthat a szükséges mennyiség. A hazai orvoslás persze konzervatív, így itt feltehetőleg 10 év múlva kerülhet majd szóba a dolog esetleg magánhelyen... És persze főleg azon segíthet, akiket időben felismernek.

El tudnék képzelni ezzel az iontoforézissel egy olyan megoldást, ahol a szemfelszínre helyezett elektróda nem egyetlen panelből, hanem (pl. rácsszerűen) sok kis kontaktból áll, amivel szabályozott módon lehetne beállítani, hogy a szemfelszín mely pontjára mennyi hatóanyag jusson. Amennyiben létezne olyan anyag, ami az UV-fényre reagálva összehúzó hatással van a szaruhártyára, úgy a kontakt-pontokra bocsátott feszültség mértékével lehetne szabályozni az összehúzó (alakformáló) hatást - ami már a látást is javíthatná.

@Godollei.tomi: Szerintem ezt a kondizást ne erőltesd (semmit, ami növelheti a szemnyomást). Inkább futás, úszás, ilyesmi.

Előzmény: sean81 (2753)
Godollei.tomi Creative Commons License 2018.08.03 0 0 2754

Sziasztok !

Olyan kérdésem lenne hogy szabad e sportolni/kondizni átültetés után ! Az átültetésem 3 éve volt!

Válaszokat elöre is köszönöm!

sean81 Creative Commons License 2018.07.25 0 0 2753

Sziasztok!
Örömmel olvasom írták itt páran végre, hogy néhány helyen már elérhető M.O- is az Epi-On CXL.
2010 -ben M.O -on nekem volt elsőként PRK+ Epi-Off CXL -em amivel én is megjártam de nálam a legalább javulás állandó maradt. A dioptria -3.00ról azonnal -0,5.00re csökkent, majd kb. 1- év után vissza vastagodás következett be és beállt -1.00 dioptriára. Csak ahogy itt írtam már korábban heg és homály maradt vissza a nem megfelelő műtéti protokoll és az utókezelés miatt. Ezért jelenleg picit zavaró homályosodással kell együtt élnem de..... szemüveggel elfogadhatóan látok. A műtött jobb szemem korrigálja a távoli rossz látást míg a másik szintén keratoconusos kezeletlen baloldali szememmel a legapróbb írást is tisztán elolvasom. Viszont sajnos a lassú romlást már észlelem a baloldali kezeletlen szememen. Mivel nálam bizonyítottan egyértelműen az epithelium sebzése (levakarása) okozta a hegesedést és a (Haze-t) azonban óriási szerencsémre a heg nem a centrumba helyezkedik el.
Egyenlőre én csak 2- helyről olvastam (ez is bizonytalan) Epi-On CXL-t. Valaki tud még esetleg?


Jelen állás szerint amúgy valóban ritka a hozzám hasonló kimenetele az Epi-Off CXL -es mellékhatásnak de sajnos előre nem kiszámítható. Én bevállalnék újra PRK+Epi-Off CXL-t is de nem Magyarországon. Szerencse volt a szerencsétlen műtétemben, hogy akkor még [ugyan már akkor is csak külföldről] de beszerezhető volt a prednisolon acetat -hatóanyag ami a szteroid cseppek királya volt a szemészetben és 70%-nyi homályról levette 10%-ra a Haze-em. Igaz a mellékhatások is jöttek de szerencsére rövid ideig.
Nagyon nem értek egyet a 2540-es írással "Sajnos ez Magyarországon van így" a lemaradásunk óriási az USA- ban elérhető kezelések és most már az Európai országokban elérhetőekhez is!
Az irányok jól mutatják most már, hogy a komplex megközelítések hozzák az eredményes kezeléseket is! Dr. Brian - Boxer Wachler  - klinikája a bizonyíték a komplexitásra.
https://www.youtube.com/watch?v=NIJrqm6eUbc ezt a youtube- videot megnézve marad meg a remény bennem, hogy egyszer talán........

 

http://www.peschketrade.com/assets/Soeters1.pdf ???


CROSS-LINKING INNOVATION - CORNEAL Iontophoresis
http://carletonltd.com/admin/sites/default/files/pdfs/Iontophoresis%20brochue.pdf

Ceevacs Creative Commons License 2018.07.15 0 0 2752

Öröklődésről annyit, hogy természetesen nagyobb eséllyel fordul elő olyan családokban ahol már felbukkant korábban, de szerintem semmire nincs garancia. Pontos adatok után most nem keresgélek, de nem is látnám értelmét, különbözünk, ha aláírhatjuk, hogy Kc még akkor is totál más a lefutása jellege, mindene.

 

Az átültetésről pedig: pár nap volt ameddig fokozatosan javult, egyre kevésbé fájt tisztult kevésbé volt fényérzékeny, nem csípett annyira, nem ragadt össze a szemem:) Ez a hámosodás folyamata, tudtommal.

Ami nekem egyből változott: eltűnt a kónuszos cucc, nem volt többi extra fényjáték, viszont olvasni kb ugyanúgy tudtam mint előtte(pár évvel azelőtt), tehát nekem pl középtájon van egyfajta homály ami kb 10éve került oda, az megmaradt. 

Viszont összességeében mindenképpen azt kell hogy mondjam, javult a látásom az átültetést követően.

Ez az utolsó esély (bár számomra az első volt), de nem is értem miért fél tőle mindenki. Ezen a fórumon és úgy általában véve akármilyen műtétről is volt szó, ha kicsit is komplikáltabb a helyzet nagyon sokszor negatív kimenetelű volt a műtét (előbb vagy utóbb). Sokaknál láttam a kérdést és én magam is feltettem, hogy szaruhártya átültetés után miért nem látunk sokkal jobban. Ha egy szimpla sérülés következtében kerül sor az átültetésre akkor az segit, viszont ha betegség következtében, akkor az már annyira ki van tolva, hogy eleve KO az ember szeme, agya, meg mindene, kb esély sincs a normál látásra. Nem reklámozmni szeretném az átültetést :), csak nem értem, hogy miért félnek tőle oly sokan.

Az én PkP-s jobb szemem optikailag sokkal jobb,mint a bal, azzal mégis jelentősen jobban látok, valami történt vele, amit már nem igazán lehet korrigálni (és nem az átültetéstől, hanem már előtte), bár az esély mindig meg van, talán egyszer :)

tuza39 Creative Commons License 2018.07.12 0 0 2751

Homályosabban.

Előzmény: tuza39 (2750)
tuza39 Creative Commons License 2018.07.12 0 0 2750

Műtét után mikor láttatok vele tisztán?Mert én egyre homokosban látok.Lehet a sok csepp vagy nem tudom én mitől.Holnap kontról.Igaz még csak 9nap a műtöttek.

entib Creative Commons License 2018.07.11 0 0 2749

Sziasztok!

 

Akinek van ilyen jellegű információja, az meg tudná mondani, hogy továbböröklődött-e gyerekükre a kereatoconus betegség? Illetve valamelyik szülőjének is volt-e ez a betegsége?

 

Nekem a szüliemről nincs ilyen jellegű információm, neten pedig eléggé ellentmondásos információkat találtam az örökléséről.

 

tuza39 Creative Commons License 2018.07.09 0 0 2748

Köszönöm.Kicsit be gyulladt.Adtak másik cseppet.Holnap ismét vissza kell mennem.Majd ismét lesz valahogy.

Előzmény: martez (2747)
martez Creative Commons License 2018.07.09 0 0 2747

Nekem a látáson nem igen javított, (kb. 5%) a fénytörés, dioptria, cylinder megmaradt ...

A műtétre (akkor) a kicsúcsosodás miatt volt szükség. (most más a helyzet: a ráhúzódott homály miatt

kell cserélni majd)

 

De beszéltem olyannal akinek egyből 80% -os javulást hozott, meg olyannal aki úgy járt mint én.

Tehát személy, és előzmény függő. Türelem, ha úgy ítélik meg akkor korrigálnak.

(és szerintem a kinti hozzáállás más mint itthon ... )

Előzmény: tuza39 (2746)
tuza39 Creative Commons License 2018.07.09 0 0 2746

Sziasztok.Nem jól tettem fel a kérdést szerintem!Mikor láttatok a szaruhártya cseréje után tisztábban?

tuza39 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 2745

Helló.Nem érzem,hogy tisztulna.Talán ez nállam lassabban megy kedden műtöttek,könnyezik,meg nem tudom nyitva tartani,de nem fáj.Hétfőn kontról majd mondanak valamit.

martez Creative Commons License 2018.07.07 0 0 2744

Köszi! :)

A Virgan -t nem sikerült felíratnom, csak szakorvos írhatja fel ..., - mondta a háziorvos.

 

Nekem anno Debrecenben nem altatással csinálták, csak helyi érzéstelenítéssel. (1989)

Viszont a varratszedés sokkal rosszabb volt, meg az utána következő kb. 1 napos fájdalom is ...

 

Jelenleg áll a várólista valamiért, még csak körülbelüli dátumot sem tudnak mondani.

(az összes hely amit azóta megérdeklődtem full fizetős, még várok ... )

Előzmény: Ceevacs (2743)
Ceevacs Creative Commons License 2018.07.07 0 0 2743

Nekem is hamar letisztult és 3nap múlva el is engedtek, viszont az átültetés utáni napon bepakoltak még1 varratot. Na az botrányosan szar érzés volt, csak egyetlen varrat, elvileg 1perc, na az nálam több mint 5-re sikerült, de én el sem tudom képzelni hogy tudja vki kibirni az egészet altatás nélkül, én kapásból leizzadtam görcsöltem, nem láttam semmit attól a rohadt erős lámpátol közben meg erre nézzek, arra tartsam a fejem, a tűvel meg ott matatnak, tényleg azt hittem ott maradok :)

 

Fél év múlva varratok ki és érdekes módon VIII óránál bentmaradt egy csomós varrat, hogy azt nem lehet kivenni és egyébként is jó az úgy, persze én ezt utólag tudtam meg, azt hittem mindet kivették.

Kb két hete extrém mód érzékeny lett, Ofotertben napszemüvegeket nézegettem és összzefutottam egy optometristával aki a Szent István kórházban dolgozik kontaktológsként, elmentem hozzájuk egy sclerális lencse illesztésre, érdekes volt, ígéretesnek tűnik, a balt egész jól sikerült korrigálni a műtöttel még várni kell, mert a szaruhártyán van két pontszerű hámhiány. Ez elvileg külső behatástól szokott lenni, viszont én sohasem viseltem kl-t valamint a szemeimhez gyakorlatilag hozzá sem érek 3éve. Ez a 2 pontocska pedig igen közel a bentmaradt varrat fölött van:) végülis mind1, hogy mitől, ez van.

 

Martez ezt részben miattad részleteztem, ugyanis megelőlegezem magamnak, hogy segítenek a cseppek:) (2nap után valamelyest jobb)

 

1hétig Oftaquix 3x

Corneregel szemgél 3x -ez nem vényköteles

szóval hámosítás a fő cél, de hogy pontosan mitől lett, az számomra megint csak rejtély, ahogyan az átültetést sem vágom hogy miért is kellett, vagyis hogy mitől volt heges.

 

Tuza39 neked pedig mielőbbi gyógyulást:)

 

tuza39 Creative Commons License 2018.07.06 0 0 2742

Szia.Hát nekem ez a műtét semmibe nem került mert én itt dolgozom már jó régóta.Azért kellet cserélni mert keratoconusom volt.De már nagyon zavart.Debrecenben váró listára vettek tavaj június 26.-án.Nem vártam tovább.Meg untam.

Előzmény: martez (2741)
martez Creative Commons License 2018.07.06 0 0 2741

Nekem annó kb. 3 nap, igaz a borítás miatt amúgy sem láttam volna. (a lyukas fedőt meg egy hétig

kellett hordani)

 

Nem tudom szabad -e kérdezni hogy hogy jutottál ki, és mennyibe kerül ?

(erre csak akkor válaszolj ha publikus ...) És mi miatt kellett cserélni?

Előzmény: tuza39 (2740)
tuza39 Creative Commons License 2018.07.06 0 0 2740

Szép jó reggelt.Nos meg történt az átültetés.De nem Debrecenben hanem Bécsben.Érdekes módon itt nem kell éveket várni elég volt három hét.Na csak azt szeretném kérdezni,hogy átültetés után kb mikor tisztult le a műtött szem?Igaz még csak kedden műtötték a szemem.

Zajoncful Creative Commons License 2018.06.29 0 0 2739

Sziasztok, szép napot.  

Tudnátok nekem  Budapesten olyan szemspecialistát mondani akivel Ti is megvagytok elégedve?   Esetleg személyes tapasztalat? Köszönöm.

 

Pálfia Szemészet és Optikának keresném az árait, de nem találom.

Zoltánné Tisza Creative Commons License 2018.06.28 0 0 2738

Sziasztok!

Tudja e valaki .dr Czvikovszi györgy .

Telefon számát esetleg ? És hol találnám őt meg??

Kecskeméten lakom csak ajánlották hogy nagyon jó szemész és emberséges!!

Ideghártya leszakadásom vólt és szürkehályog is ! De úgy érzem nem a legjobb a szemem. Közben a másik szememen is lett szürkehályog amit e hónap 13 án meg is műtötték de homályos a látásom !! El vagyok kenődve!! Aki tud segítsen .

Előre is köszönöm.

martez Creative Commons License 2018.06.03 0 0 2737

Köszi! Erről a Virgan -ról nem hallottam, de annyit sikerült kideríteni hogy az is csak vényre van.

Jelenleg a Vigamox -ot tesztelem, eddig semmi... (igaz, csak két napja)

 

Én arra kérnék mindenkit, hogy aki tudja hogy milyen szem problémája van (vagy volt) és sikerült valamilyen szemcseppel megoldani, az ossza meg velünk, ne kelljen a teljes szemcsepp repertoárt végigtesztelni ... Köszönet! :)

Előzmény: Ceevacs (2736)
Ceevacs Creative Commons License 2018.06.01 0 0 2736

5x volt mindkettő, szerintem tutira mentek mert a maxi tudtommal gyulladáscsökkentő( nem fertőzésből eredő)

a Virgan viszont fertőzések elleni. Ezt már el is felejtettem, közvetlen előtte ment bele egy jó adag por és csak utána lett ödémás, viszont én nem is azért mentem el, hanem mert piros volt és fájt, miután hazaértem én csak akkor láttam hogy néz ki, tökre ledöbbentem xD

semmi mellékhatása nem volt, soha semmilyen gyógyszert nem szedek 20éve, csak azt amit ilyen extrém esetekben felirnak, ezeket viszont toltam mint a kisangyal bár esetemben a glucosenak örültem a legjobban, mert az segitett az ödéma eltüntetésében.

 

Előzmény: martez (2735)
martez Creative Commons License 2018.06.01 0 1 2735

Elvileg ilyen hosszú szöveget sem szabadna írnod ..., mert ez felér kb. 2 óra tévézéssel ... :) 

Komolyra fordítva: pont úgy vagyok most ahogy az utolsó bekezdéstől írtad:

 - lesz ebből valami, így marad, használjam ki még a maradék pár hónapot, stb... ?

 

Már a parkolással is gond van, a térérzékelés annyira lecsökkent hogy kiszállok megnézni mennyi hely van még hátul ..., és ez elég gáz ...

 

Kérdésem volna: a Maxidexet milyen sűrűn cseppentetted, és volt -e mellékhatása ?

(a másikat nem ismerem, a mire volt?)

Előzmény: Ceevacs (2733)
Ceevacs Creative Commons License 2018.06.01 0 0 2734

egy topot dobok még az átültetés előttről:

 

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=45620180530_215743.jpg

Ceevacs Creative Commons License 2018.06.01 0 0 2733

Üdv mindenkinek!

 

Beköszönök én is, hétvégén majdnem az egész fórumon átszaladtam, mert érdekel a téma és persze valamelyest érintett vagyok:)

Kc-m az ugyan elvileg nincs csak valami nagyon hasonló, "sima" asztigmia, de valahogy mégsem lehet vele semmit sem kezdeni és változni is szokott még a szög is, ja és 32éves koromban volt egy szaruhártya átültetésem (most 35 vagyok), előtte nem is hallottam se kc-ről se semmiről, a kontaktlencséről is azt hittem hogy csak esztétikai szerepe van, meg hogy még külön bajlódni kell vele, éppen ezért meg sem fordult a fejemben hogy kipróbáljam.

Lenne pár kérdésem, hátha valamelyikőtök tud nekem mondani vmi okosat :)

Egyébként ha ti beirjátok hogy milyen a szemetek, akkor azt az értéket irjátok amit géppel mérnek vagy azt hogy milyen lencséitek vannak?

Igyekszem röviden leirni hogyan is jutottam el az átültetésig és mi a helyzet most, különben csak össze vissza csaponganék.

 

Közepesen erős túllátóként kezdtem az életemet, tehát sohasem láttam jól, őszintén szólva már el sem tudom képzelni hogy milyen lehet a tökéletes látás, mivel nekem olyan sohasem volt, még szemüveggel sem.

 

6évesen az első szemüveg megkésve od +5.5 os 5.0

pár év múlva lement 4esre mindkettő, mert fájt a fejem erősek voltak, természetesen ezek sem voltak tökéletesek, és jobb szem valamelyest mindig gyengébben produkált.

Kb 17 évesen kaptam meg az első cilinderes cuccot, szerintem már jóval korábban kellett volna.

od +3.5Dsph +2.0Dcyl tg50

os +1.0Dsph +2.0Dcyl tg15

Ezekkel a lencsékkel közlekedtem több mint 10évig, senki sem változtatott rajta, de voltak olyan szemészek is akik szabályosan kiabáltak velem, hogy nem tudnak mit felirni stb, mondom OKÉ és ennyiben maradtunk 20as éveim végefelé kihagytam pár évet, nem is mentem szemészetre mert nem is láttam értelmét, tudtam hogy milyen lencsékre van szükségem, a kiabálásra nem voltam kíváncsi, meg arra sem hogy hülyének nézzenek csak azért mert nem látok...

Szóval nagyot fordult a világ a bal szem még elviselhető volt, a jobb szemen viszont megtapasztalhattam a Kc szerű csodát:) katyvasz az egész éjszakai fényjátékokkal stb... a Mária utcába már úgy kerültem, hogy odémás lett a szemem mikro és makro cisztákkal, domborodott csúcsosodott mindent csinált, ott megnézegette mindenki aki csak tudta, tetszett nekik meg többen mondták hogy különleges...legalábbis az eset, fasza viszont én akkor már kb semmit sem láttam vele.

diagnózisok: Keratectasia o.d.

Decomp. part. corneae o. d.

Amblyopia o. d.

láttam a táblát annyi, az egyik fiatal doktornő elémállt felmutatta az ujját és kérte mutassam én is, ez baromi vicces volt, nevettem is magamban hogy ekkora hülyeséget, de belementem a játékba, kicsit hátra, egy méter ok, még fél méter, kezdett érdekes lenni, én mutattam 4ujjamat, ő meg egyet :)

Maxidex. Virgan Glucose, kb két hónap mire teljese eltűnt az ödémás cucc, valamelyest jobban láttam, de az átültetés elkerülhetetlen volt. Kc szerű volt de nem az egyrészt nekem nem alul hanem oldalt volt kúpos meg egy csomó dolog nem stimmelt. Külső behatás sem volt, a mélyebb rétegek is rendben voltak, végül konkrétan annyit mondtak hogy egy korábbi hegesedés miatt szükséges a PKP.

 

Na és ami számomra érdekes köv szemvizsgálatok a műtét után, ugyanis addig teljesen felesleges volt bármit is vizsgálgatni: comp od +2.25D -6.75cyl 10   os +5.75D -7.25cyl 90

ebből lett egy szemüveg ami még most is megvan od +2D -3cyl 10', os +4D -4cyl 90'

 

egy sima asztigmiánál hogy változik meg ilyen mértékben az erőssége iránya meg minden?

 

átültetés tök jól sikerült, szépen gyógyult fényérzékenység megmaradt egy ideig de az is normalizálódott.

kb 1éve viszont egyre fáradékonyabbak lettek a szemeim, ha nem aludtam legalább 8órát akkor reggels és este mindig fájt a szemem, gondok a fókusszal stb, iszonyat megterhelő jelenleg is nézni, méghozzá azért mert tökmind1 milyen lencséket pakolnak a semem elé, más képet ad a bal és a jobb szem(az alakja is). Amellett hogy az agyam folyamatosan munkát végez, ez baromi idegesítő. Szerettem olvasni, de kb 22éves korom óta egy darab könyvet nem olvastam el, mert nem akarom magam szopatni szórakozásból. 10éve egyáltalán nem nézek tv-t, a lejárt jogsimat 4évig nem hosszabbitottam meg, mert nem láttam értelmét, tudnék vezetni, mindent meg tudok csinálni ha nagyon akarom, de őszintént szólva nem akarom, mert attól extrém mód lefáradok és fájdalom is jelentkezik. Szóval a visszafogott, bezárkózott életmód ellenére is egyre inkább fáradékony(gondolom az évek múlásával, természetes folyamat). Kb 3hónapja új dolog is jelentkezett a szemek fájdalma, mozgatóizmok bizsergése összehúzódása, hunyorgás stb. mellett, a fejfájás. 3hónapja gyakorlatilag állandóan fáj a fejem, nem vészes, elviselhető, viszont állandó ami kihat a közérzetemre is. A vicc az, hogy akiktől vmi segitséget vagy tanácsot várnék mind azt mondták, hogy szokjak hozzá, jobb már nem lesz, szóval fasza.

Kb most vagyok a határvonalon, ami egy normális élet és egy végleg bezárkózott nemtudommicsoda között van :) A gond abban is rejlik, hogy komolyan kezdem elveszíteni a realitásérzékemet, ugyanis amikor éppen kipihent állapotban vagyok és éppen nem fáj semmim, akkor hajlamos vagyok azt hinni hogy hülyeség az egész, tényleg csak én vagyok hülye vagy lusta amit sokan gondolnak rólam. Viszont amint elkezdenék tényleg használni a szemem, az egyből megfájdul a fejemmel együtt, olyan is megesik hogy ekkora egy pillanatra megnyugszom, hogy oké akkor mégsem vagyok tök hülye, nem csak képzelődtem.. Korábban volt már szó ilyesmiről ebben a topikban is, az a bizonyos tyúk vagy a tojás esete. Egyszerűen csak ezen tudok kattogni, a valóság számomra most az, hogy az egyetlen igazi szórakozás amikor aludhatok, akkor nincs se fájdalom se semmi. Boldog vagyok egyedül is, de azért ez így kibaszott kevés. Az is lehet hogy így marad és ez még egy élhető szint és akkor nekem kellene jobban igyekeznem, de az is lehet hogy számomra is van egy elkerülhetetlen állapot amikor a szemeim végleg elfáradnak. Bocs egy kicsit elkalandoztam :)

nektek van hasonló dolog? fájdalom, hogy különbőzőek a formák a két szemmel, ez a fáradékonyság stb.

lehetséges hogy kontaktlencsével jobban láthatnék és kevésbé lenne fáradékony?

Bármifél ötletet köszönök szépen:) ja és hol tudják megvizsgálni legszakszerűbben a szememet?(elérhető áron és nem hetekig tart:)

 

Jó hétvégét nektek! :)

 

kosaras9 Creative Commons License 2018.05.31 0 0 2732

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!