Én tegnap meg ma permetezem az utolsó rezet , nem látom ilyen rossznak a helyzetet , ha tényleg jön a meleg , ekkor felét kell permetezni mint tavaly .
Nálad hogy állnak a kajszik ? nálam a Ceglédi óriás és a Szegedi mamut már kezdi mutatni a szirmát . A korán induló ősziken 1 centis hajtás van .
Az időjárástól függ , hogy mennyit kell permetezni , ha száraz az idő akkor elég amit ír a papír , ha nagyon sok esőt kap akkor érdemes más szert is bevetni .
Egyébként amit leírtál , hogy szirombimbós , 50%-os virágzás , teljes virágzás állapotok , jó időben 3 - 4 napra követik egymást , tehát ez is igaz . Abban az esetben nem igaz , ha virágzás elejére jön egy jelentős lehűlés . De most melegedést jósolnak .... szerencsére .
Azt hiszem idén csoda lesz,ha lesz barack/v. akármilyen csonthéjas/ Amilyen most is az idő orrba-szájba kellene permetezni,hogy vmi maradjon is.Felhős,hideg,nyirkos stb.Sokba lesz az idén a növényvédelem...
Igen a rügyalapon fertőz . Erősebb a fertőzés rügyfagyás esetén , de e nélkül is képes befertőződni . A 4 hete permetezett réz nem sokat és ellene , mert ez már a tél folyamán , esetleg késő ősszel bejut a kéreg alá és amíg a hőmérséklet nem lesz ideális számára addig vegetál , és ha nem figyeli az ember észre sem veszi , ugye ebben az esetben sem . Mikor megjön ez az átmeneti csapadékos enyhe idő , akkor alakul ki a kör alakú kéregelhalás , ami a felette levő rész elhalását is okozza .
Nálam is lehet látni néha , de érdekes hogy csak egy adott területen , kb 20 - 25 fát érint , a többin még nem láttam . Egy évben nálam is elég nagy méreteket öltött , akkor metszés után kb 10 - 20 %-át elvitte a termővesszőknek .
Mennyire meszes a talaj ahol látod ezt a jelenséget ???
Egyébként az oka szerintem valamilyen mikroelem hiány lehet , ami miatt nem alakul ki rendesen az immunrendszere a növénynek , nálam a nagyon meszes területen jelentkezik , ahol bizonyos anyagokat nem tud felvenni a növény . Levélen keresztüli mikroelem pótlással is lehet próbálkozni .... az amúgy sem árt .
Kösz. Ezzel fogom megpróbálni. tulajdonképpen akkor mind1 mi mert ez ki fogja nyírni... :)
Ez a fagyás dolog könnyen hihető, főleg az elején...
Amikor először nem nem termett a kajszi akkor nagyon hideg volt. fagyás... gondoltuk... Másodjára szintén hideg tavasz volt... 3-adjára már gyanakodtunk... 4 -re meg felnéztem ide. :)
Érdekelni fog vajon most hogy megtpermetezem hogy fog sikerülni...
chorust vettem én is. Azt írja hogy 1 szer akkor kell amikor még fehérrügy (kipattanás előtti állapot van) aztán maikor már félig kivirágzott aztán meg akkor amikor teljesen...
Ennyiszer elég? Vagy még lehet többször is? Mert páran azt írtátok hogy 3-4 naponként kell...
és ez min keresztül fertőz? az egészséges ágat csak úgy elkapja a betegség? mert sérülés nem volt rajta, legalább is én nem okoztam metszéssel. vagy rügyön keresztül fertőz?
Ha kajszit akarsz tutira enni ültess Bergeront.Ez egy tuti fajta,bár nem monilia rezisztens,de én egy Topasos permetezéssel meg szoktam menteni a termést,sőt ... a legtöbb évben ritkítani kellene annyi van rajta/ ekkor sem romlik az ize,csak kicsit rostosabb lesz,de friss fogyasztáskor nem venni észre,max a vájt kezüek /anyu,feleség/ lekvárfőzéskor jegyzik meg,hogy szálkás... Az íze meg semmivel nem rosszabb mint az agyonsztárolt magyar fajták/nem vagyok magyarellenes,de minden gyümölcsből igyekszem olyan fajtákat ültetni,ami nálam terem is...ha magyar akkor azt,ha nem akkor külföldi származékot...,attól az még a jó magyar földben terem és jobb ízü,mint az őshazájában !/
Hát hogy mióta van ..... jó kérdés .... nem tudom , de valószínűleg régebbi dolog mint az emberiség . Amire rákérdeztél egy érdekes dolog , hogy miért ilyen agresszív ? Természetesen mi tehetünk róla , hiszen nem akarunk együtt élni vele , irtjuk ahol tudjuk , Ő meg egyszerűen életben szeretne maradni . Mi meg ugye növeljük az életterét , monokultúrában termesztünk , permetezzük , amivel csak erősítjük a vegyszerellenállóképességét , meg ilyen dolgok . Azért régen is volt , csak kevesebb kajszi volt , meg a fajták is jobban ellenállóak voltak . Nekem még van Borsi féle késői rózsa , ami egy nagyon moníliaellenálló fajta , az igaz , hogy nem is valami kiváló minőségű , de hát valamit valamiért . A legtöbb magyar fajtát ezért is vonták ki a termesztésből , mert nagyon érzékenyek a moníliára ( Szegedi Mamut , Ceglédi óriás stb . ) A fajtaválasztással lehet kicselezni a kórt .... vagy permetezéssel .
Ez az " elfagyott " jellemző , nem kel elhinni , de ha idén virágzásban 2-3 szor megpermetezed , akár 3-4 naponta , biztos megmarad a termés .
A betegség egy baktériumos ágelhalás ( pszeudomonászos ágelhalás ). Ha megnézed az ágat , a legalsó rügyek egyikén látsz egy kör alakú befertőződést ami ha átéri a teljes ágkeresztmetszetet bekövetkezik az ág elhalása . Ez ellen már nem tudsz tenni semmit , talán egy erős rezes áztatás csökkentheti a dolgot .... persze feltételes módban . Az őszi , tavaszi rézzel lehet megelőzni . Most természetesen ezeket az ágakat tőből vágd le .
Nem kéregmoly , egyértelmű . Valami farontó bogár ( cincér ) lárvája vagy amit atifoci írt , bár azt nem ismerem . Valami hasonló a szilvafát törzsében volt nálam , lebontottam a kérget és 3-4 centis rózsaszín , lapos lárvák voltak vagy 6-8 db . Szerintem vakarj ki egyet és meglátod , hogy mi rágj a a fád .
Aztán a megoldás . Ha kevés helyen látszik a rágás , van egy tuti módszer . Unifosz kell hozzá , ez egy gázosodó rovarölő ...biztos hatású ... , ezzel kell ...persze higítva ... bemeszelni a fa törzsét és egy darab nájlonnal meg némi szigszalaggal dunsztkötést tenni rá , hogy a gázok ne illanjanak el . A hatás 100% .
A papám szerint kinyírtam az idei kajszitermést, mert megpermeteztem Chorussal a kajszit :)) Merthogy Ő még sosem permetezte, oszt úgyis jóvolt! Csak eddig sosem értettem, hogy az elmúlt 10 évben csak mutatóba volt 1-2 barack a fáinkon! Papám szerint elfagyott, és nem bírtam neki megmagyarázni, hogy a monilia nyírta ki! Ha netán megússzuk az idei tavaszt komolyabb fagytól, és netán elviszi a monilia mégis, kíváncsi leszek mire fogja :)) Persze, most hogy megpermeteztem, most lesz rajtuk, most az lesz az indok, hogy mert nem volt fagy! :))
Tényleg! Mozo! Mióta van monilia, vagy legalábbis ilyen erős fertőzés? Ez régebben is ilyen komoly, hogy szinte ha nem permetezik meg virágzás közben akkor nuku termés?
mitől lehet az hogy metszetlen ág (őszibarack) pár hete még egészségesnek néz ki és most ahogy néztem el van száradva. ha kajszi lenne moníliára tippelnék, de itt?
Vagy kéregmoly .... mondjuk az öreg , lepusztult , elhanyagolt gyümölcsös károsítója inkább , jó lenne fotó az azonosításhoz . Nincs lehetetlen , mindent ki lehet irtani , csak megfelelő módszer kell , de ehhez tudni kell hogy kivel állunk szemben .
Floo ezek a te fajtáid vagy Ninoé,mert ha lehet augusztusban kunyerálnék szemzőhajtást /olyan gyümifajtákat gyűjtök,amit nálunk nem szaporítanak/. Hála a ... nem is tudom minek itt még zárt bimbók vannak,így reménykedek ,hogy legalább a moníliát ki tudom védeni...a tafrinával sokkal kevesebb szerencsém volt az elmúlt években.A kajszin csak minimális moniliás fertőzés volt/ameddig nem ért fel a permetezőszár/ Jobban tartok a kétlábú Moniliáktól.
Na azért nem annyira gázos a helyzet . Ahogy nézem az előrejelzést , nem lesz katasztrofális a dolog . Ha meleg lesz és néha csepereg , vagy záporzik , az nem gond , csak száradjon fel . A gond az amikor hideg van , 10 fok alatt és napokig csapadékos az idő , volt már ilyen év , de akkor sem lehetetlen a dolog , csak többet kell permetezni .
Tafrinának 3-7 óra nedvességborítás kell a levélen , és persze alacsony hőmérséklet , tehát ha meleg van ...elvileg ... nem olyan agresszív a fertőzés . A monília szintén alacsony hőmérsékleten fertőz , szerintem 2 permetezéssel meg lehet fogni a moníliát , folyamatosan figyelni kell a virágokat , ha több fertőzött virágot is találunk , érdemes azonnal közbelépni .
Sajnos a héten úgy nézett ki, hogy a ránkhúzódó anticiklon miatt napos idő lesz 15-20 fokokkal, de az anticiklon északnyugatabbra helyeződik, igy a dk-i peremén, alattunk elhúzó csapadéktömbök be-benyúlnak a déli, délnyugati országrész fölé, igy majd minden nap lehet számítani kisebb esőre, pötyörgésre, nagy mennyiség nem lesz, de ugye nem a mennyiség számit hanem maga a tény, hogy esik! Északkelet lesz most egy héten át a legmelegebb része az országnak, mi meg küzdhetünk a tafrina meg a monilia ellen!