húh ha egyszer egy ilyen rajzhoz hozzájutnék... :-) Mert persze, hogy az alapkapcsolásban nincs benne, sőt abban szerintem még az állomási sorompó áramkőre sincs benne.
Emelt sebességű állomási sorompónál van ilyen. Az állomás azon oldalán, ahol az Sr van, az előjelző előtt 1251 m-re indítja a vonat a sorompót, ez a közelítési szakasz. (Fordított menetirány esetén az Sr indítása az ellentétes bejárati jelző előtt 1251 m-re történik.)
Az ilyen emelt sebességő D55-nél ha a közelítési szakasz szabad, a jelzőkezelés csak betárolódik, de más nem történik. (A vagányút még törlhető!!!) Amint a vonat a közelítési szakaszba ér, a sorompó lecsuk, megtörténik a második lezárás és jelzővezérlés, és a bejáraton (kijáraton) megjelenik kettő fény, mégha a vágányút egyenes is. Ha a sorompónál az emelt sebesség feltételei teljesültek, a jelzőről lekapcsolódik az alsó sárga. Emelt sebességű feltételek: árboconként minden vörös fény világít, az összes csapórúd ép, a behaladó csapórudak kimozdultak 12,5°-ot, az Sr előző csukásánál a csapórudak épek voltak, és volt alsó végállásuk.
Ha a jelzőkezelés pillanatában a közelítési szakasz foglalt volt, a jelző késleltetéssel áll szabadra, és egyenes menet esetén egy fénnyel jön meg.
Üdv. minden érdeklődőnek! Nagyon jó agyagom van a térközi és sorompóberendezésekről. Elsősorban az emelt sebességgel kapcsolatos dolgokról. (Rétlaki Úr szerzeménye - és nagyon jó!) Ha valakit érdekel, szívesen elküldöm emailban. Sok itteni kérdésre tud választ adni.
"eddig csak a mozdonyból láttam, de ott éjjel nagyon jól megfigyelhető ez a jelenség, pl. egy Győr utáni részen, ahol nyíl egyenes a pálya."
Így már én is láttam. :-) Sőt ma jöttem haza Győr irányából, és néztem a vonat végéből ki, és Almásfüzítő-felsőnél egy sárga jelenik meg a kijáraton, ha még nincs a közelítési szakaszban a vonat. (persze állomási sorompónál, holott az utána lévő legalább 3 térköz szabad volt)
Nem én vagyok az illetékes, de gyanítom nem. Viszont van benne sorompó. Állomási. A fedező jelző addig mutat csökkentettet, amíg a sorompó nem csukódik le. Ha ez a bejárat, akkor ugye az előjelzőn villogó sárga lesz. Ha jön a vonat és csukja a kaput, (és az ellenőrzötten csukódik is), akkor fog bekapcsolni a max. jelzési kép a csökkentettről és akkor változik az előjelző is.
Remélem, jól írtam. Emelt sebességű sorompót/térközt eddig csak a mozdonyból láttam, de ott éjjel nagyon jól megfigyelhető ez a jelenség, pl. egy Győr utáni részen, ahol nyíl egyenes a pálya.
Egy-két megjegyzés a menetirány váltáshoz és a fényváltáshoz:
Az úgynevezett "előjelzős" térközökben működik a menetirány-segéd jelfogó. Ennek az a feladata, hogy a menetirány fordulása után automata blokkzavar oldást végezzen az állomás felé. Mivel bejárati irány esetén az állomási vezérmágnesek esnek, és a menetirány váltása után zöld sarokról nem tudnának meghúzni, ezért szükséges a menetirány segéd jelfogó. Ennek kondis ejtési késleltetése van (1 mp), így irányváltás után is húz, és a térközjelzőn nem engedi megjelenni a szabad fényeket (érintői a fényáramkört szakítják), emiatt a jelzőn vörös fény lesz, és így a sárga sarokról az állomási sárga vezér már meg tud húzni. Az időzítés letelte után megjelenik a jelzőn a szabad fény, és indulhat a zöld sarok.
Emelt sebesség esetén ha a sárga fény kiégett a térközjelzőn, azon a sárga izzó kicseréléséig nem lesz többé zöld fény, ugyanis a szabad fények visszatérő ágában történik meg az "1F" jelfogó ejtésellenőrzése. Ez egy elég szerencsétlen megoldás, de ez van.
Szintén emelt ebességnél fordul elő, hogy egy előjelzőn villogó sárga fényről történik fényváltás zöldre. Ebben az esetben ki kellett azt küszöbölni, hogy a "sötét" periódusban, mikor a sárga vezér esik, a bekövetkező sarkítás-váltás esetén blokkzavar legyen. Ezért, ha a bejárati jelzőről lekapcsolódott a S2 fény (a jelzőn egy fény maradt), az ÜM egységben található bejárati jelző V-PV fényellenőrző ismétlő jelfogót meg kellett húzatni, és egy rövid ideig kondival ejtésre késleltetni. Így az előjelzőn a villogó sárga után kb. egy másodpercig a folyamatos sárga világít, majd ezután jelenik meg a zöld.
"...elvileg közvetlenül a zöld, hiszen közben a bejárati jelzőt előjelző térközjelző már sárga." Már majdnem jó!
Pirosból sose lehet egyből zöld a vezérmágnes áramköri kialakítása miatt. Vegyük úgy, hogy ebben az esetben a sárga egy tranziens állapot, amin keresztül vezet az út a zöld "állapotig".
De lassan elő kellene vennem már a rajzot, ha nem adtam volna kölcsön ...
1. Mert egymás után fordul a menetirány. 2. Sináramkör mindig beesik (fordul az adó és a vevő helye) -> pirossal nyit minden jelző. 3. Így lesz rendes előjelzés és jelfeladás a sorrend miatt. Elvonatkoztatva a vezér áramkörtől, ha nem így lenne, akkor lehetne pl. sötét jelzőre zöld előjelzés, ami finoman fogalmazva is nem szép megoldás lenne...
Elég jól ki van ez találva, még mindig, az el. b.b.-k korában is. Bár az ELECTRA azért rendesen odavág a szép térközös elvnek a maga RIC szekrényével és áramköreivel. :-(
"...a zöld egyszerűen csak elaludt, nem ugráltak a fények az egyre alacsonyabb jelzési képeknek megfelelően. Jobban belegondolva ez talán érthető is." Eddig jó. Így is kell működnie. A fények nem kapcsolódnak "vissza", hanem a menetirány támasz adott érintkezői egyszerűen lekapcsolják az addig bármilyen színnel is világító árbócról a fényt.
"...Mi történik, ha az első térközben megfordul a menetirány? Elvileg semmi, világít tovább a zöld." A fentiek alapján is így gondolod? Természetesen az előzőleg zöld simán lekapcsolódik és a feltételezésed szerinti helyen a sináramkör feléledése és a vezéráramkörök átkapcsolódása után az M!-ről sárgára fog váltani.