4 éve voltunk arra, itt a beszámoló:
AUSZTRIA-GOSAU 2011.JÚLIUS 01-10.
No hazajöttünk!
Azért, mert szeretjük a kalandot!
Nem tudtunk, mit kezdeni egy országgal, ahol minden működik, mert mindenki "csak" teszi a dolgát!
Hazajőve a soproni átkelőnél , trafiztak 100 méterre a határtól, ráírányítva célgépet az átkelőre!
Megjöttünk, országimídzs 2011, Isten hozta kedves vendég!
Gosauban voltunk 10 napot egy appartmanban /Bauerhof/, ami mindennel fel volt szerelve és 9 éjszakára 200 euro volt a Dachstein lábánál a feleséggel és két 4 illetve 7 éves kislánnyal.
Nagyon nem is jöttünk ki a hegyekből, kivéve 1 nap Salzburgot, illetve 1 nap Schafberget.
Gosau, a Gosauersee méregzöld vize, a Zwieselalm gyönyörű, a Dahstein délről (is) varázslatos.
A felvonó családi jeggyel berg und talfahrt 29.40 euro.
A parkolás ingyenes, a tavak 1-1,5 óra alatt meg lehet kerülni.
Feljebb van még egy tó az is fantasztikus!
Fent a Zwieselalmon szabadon legelésznek a bocik, a kilátás és az Apfelstrudel isteni.
A völgyben nekünk nagyon bejött az Urzeitwald nevű erdei, dinós vizi és egyéb ügyességi játszótér, nemcsak a lányok, hanem mi is nagyon élveztük, a családi jegy 19.50 -be került.
Hallstatt tündéri kisváros, nem nagyon lehet mit írni róla szavakkal, a csont kamrába csak egyedül mentem be , döbbentes és felemelő, hogy 1200 ember maradványai vannak egy olyan kis helyen és ilyen körülmények között. Parkolni mi az alagút felénél lévő helyieknek fenntartott parolóban parkoltunk, mert egyébként mindenhol fizetni kell. Megkérdeztünk egy nénit azt mondta ahol nincs kiírva rendszám és nem áll senki oda nyugodtan.
A sóbányától tartottam hogy majd a lányok nem nagyon fogják bírni , de végül is élvezték, főleg a csúszdákat. Szerintünk kicsit ötbbet lehetne mutatni a bányászat folyamatáról. itt is mint mindenhol a bejáratnál fényképeznek és kifelé jövet 5-7 euros áron megveheted a képeidet.
Obertraun családi jegy 1-3 rész felvonó oda-vissza, mammut és jégbarlang 75 euró /család! A PARKOLÁS FREE.
Nem elég rá egy nap. A jégbarlangot élvezték a gyerekek, a mammutbarlang felejtős, délután fél négy volt amikor rohantunk fel a Krippensteinre. 5 méteres látótávols, köd, viharos szél, vízszintesen szakadó eső . A második állomáson hagyva a családot elfutottam az ötujj kilátóig, szarrá áztam, de egyedül állva a kilátón is csodálatos volt. Majd fel a világörökség spirálig. Kilátás inne is egyenlő volt a semmivel. De ha már kifizettem akkor lelaktam.
Ausztriában sem lógattak fel még meterológust tévedésért. Nekünk az ORF 2 teletextje jött be leginkább, ott tartomnyonként / 600. oldal/adnak 2-3 napos előre jelzést, a szitok szavak a Regenschauer és a Gewitter.
Schafberg- St Wolfgang családi jegy oda-vissza 60 euro, parkolás közvetlenül az állomás mellett 3 euro/nap.
Csodás kisvasút visz felefelé az 1758 méteres Schafbergre. Gyönyörű álpotban lévő gőzmozdon y és személyvagonok, már az úton pazr a kilátás, mait a fenti überel még tovább. A fenti állomáson meg kell rögtön mondani, hogy mikor akakrsz lefelé menni. Ezt értettük is meg nem is, mert ugye legyen mindenkinek helye, na de honnan tudod meddig szeretnél maradni, amikor még soha nem voltál ott.
A kilátás természetesen itt is pazar, gyönyörű idő volt , állítólag 12 tavat lehet látni, mi csak 7-ig jutottunk a számolással.
Az alpesi varjak nagyon szemtelenek, ha nem vizgyázol kilopják a tányérodból a kaját.
Lent még megnéztük St. Wolfgangot, ami külön is meg ér egy misét.
Aztán mentünk visszafelé és megálltunk az elhunyt királyfi emlékére Bad Ischl-ben.
Sajan már 4 óra után voltunk így csak a Kaiser villa parkjára maradt idő, mert 16.45.-kor zárnak.
Azt sajnos megállapítottuk, hogy mindenhol korán zárnak- persze megnéztük előre - de azért az érdekes hogy Hallstattban a világörökségi városkában vasárnap még a turinform sincs nyitva. A hegyről most olyan 5 óra felé jönnek lefelé az utolsó felvonók, holott 9-ig világos van! De biztos így van jól. Félreértés ne essék én azt elfogadom, hogy a vasárnap az szent tehén és nem is shoppingolni akartunk.
Aztán még egy séta Bad Ischl-ben, fagyi a Zauner cukrászdában.
Salzburgban iszonyú meleg fogadott a lányok nehezen viselték , ahogy végighúztuk őket a kötelezőkön, aztán kimenekültünk Hellbrunban, na ez nagyon bejött mindannyiunknak, a vizijátékok, az állatkert, a kastélyparkjában lévő hatalmas játszótér 20 euro/család.
Parkolni egy barátunknál parkoltunk a kertvárosban. Tömegközlekedtünk. Ha valaki vesz Salzburg Card-ot abban van korlátlan tömegközlekedés is, de ki kell számolni, hogy mit szeretnél megnézni -egy napba úgyse fér bele- és érdemes-e kártáyt venni. Mi nem vettünk.
Amit vettünk az a felnőtteknek 4.90-be kerülő Salzkammergut Erlebnis Card volt, sok helyen, de kicsi kedvezményeket adnak vele, van ahol csak néhány eurót, de van ahol akár 10 is, és még Salzburgban is jó volt 5-6 helyre.
A legvégén ismét felmentünk a Krippensteinre barlangok nélkül 53.50 volt a felvonó mind a 3 szakaszára.
Gyönyörű volt az idő 19 fok ragyogó napsütés, a szél az fújt erősen, a kilátás mind a kilátónál , mind a sprálnál pazar volt. A gyerekekkel hógolyóztunk, mert a szurdokokban még méteres volt a hó.
Éppen most küldték a Spirálnál készült képeslapot e-mailben.
Röviden ennyit, azt viszont már most elhatároztuk hogy jövőre ismét Ausztria, már nézegetem a helyeket.