Keresés

Részletes keresés

csanyilaci Creative Commons License 2002.07.05 0 0 60
kukucs33

Elolvastam és most??
L

Előzmény: kukucs33 (59)
kukucs33 Creative Commons License 2002.07.05 0 0 59
Olvasd el figyelmesen...
Előzmény: csanyilaci (58)
csanyilaci Creative Commons License 2002.07.05 0 0 58
kukucs33

Semmi sem volt a polár alatt??
Miért nem hordasz alatta alsóruházatott?Akkor megoldodna a problémád.
Lehet hogy segit a viz ellen ha a kabátuj tépözárát kinyitod és igy jobb lesz a szellözés.
L

Előzmény: kukucs33 (56)
csanyilaci Creative Commons License 2002.07.05 0 0 57
Lud

A SubZero furán szoros elasztikus anyagot használ.
Nekem csak hidegebb idöben jön be.Ilyenkor melegben inkább Lowe Alpine az elsö vagy egyetlen réteg.Azért probáld csak ki.
L

Előzmény: Lud (54)
kukucs33 Creative Commons License 2002.07.03 0 0 56
xenailacus,

A problémámat nem is az okozta, hogy a flanel ing átnedvesedett, hanem az, hogy a külső kabát és a polár között állt a víz, főleg a kabátujjban. Később a külső ezt akkor is produkálta amikor csak egy póló volt alatta. Az ujjában levő bélés egyszerűen nem engedi lélegezni. Ahol háló bélés van ott OK a kabát, de az ujja az szauna. Ez van sajnos, az okot nem tudom. Most azon vagyok, hogy a bélést ott is hálóra cseréljem.
Amúgy azért volt az ing és a póló, mert ha elöl szétnyitom a polárt és semmi nincs alatta akkor még éppen elég hideg van ahhoz, hogy simán megfázzak, amikor meg jött a szélvihar akkor csak összehúztam és kellemes volt a klíma odabenn. A hőmérséklet kb 15-20 percenként ingadozott a kb. -5 °C (hóvihar) és a + 15 °C (ragyogó napsütés) között.

Előzmény: xenailacus (53)
Vad Creative Commons License 2002.07.03 0 0 55
törölköző! mindegy, milyen, és az elmaradhatatlan Galaxis Útikalauz Stopposoknak, rajta a fénylő felirat: "Ne ess pánikba!"
Előzmény: szalka (-)
Lud Creative Commons License 2002.07.03 0 0 54
Én is vettem egy garnitúra Kraft alsóruházatot, és normális időben erre felvéve a szélruházatot rendben muzsikált 3600-on is. (A polár felső azért benn volt a hátizsákban).
Mostanság láttam egy SubZero hosszú alsót amely úgy tűnt, mintha száraz neoprén lenne. Gondoltam ez jobb lenne szélgatyával, mint egy Kraft+polár+szélgatya összeállítás.
Tapasztalat, Vélemény?
Előzmény: xenailacus (53)
xenailacus Creative Commons License 2002.07.03 0 0 53
kukucs 33

A ruházathoz szolnék hozzá:

Azt nem értem ha van rajtad egy gore kabát meg polár akkor minek veszel alá még egy flanel inget meg polót?
Mert ugyanis az egésznek az a lényege hogy a gore alatt csak és kizárolag müszálas anyagbol készült ruházat legyen.Onnan kezdve hogy flanel inget veszel alá meglötted az egész koncepciót.Hát persze hogy nem párologtat a kabát ha a polód és az inged magába szivja a testpárádat!
Ami a kabát ujjában állt az a kondenz viz.
Egyébként a komolyabb cégek megadják hogy az adott anyag egy négyzetméteren óránként mennyit képes elpárológtatni.Javaslom nézd meg a kabátod adatait és hasonlitsd össze a goréval és majd lehet hogy elcsodálkozol.
Xenai

Előzmény: kukucs33 (48)
bajnai Creative Commons License 2002.04.26 0 0 52
A 2002. évi TTT programfüzetben több oldalon voltak fotók, melyek túrákon illetve túrákhoz kapcsolódóan készültek. A fotók között voltak olyanok is, melyek egy-egy túra után, pihenés közben (pl tornateremben) mutatták a túrázókat. A „fotós”-t látásból ismerem, rendszeresen sokat fotózik a túrákon, a neve szerepel TTT füzetben a fotók alatt. (A nevét nem tudom, most nincs nálam a TTT füzet.) Talán Ő tudna segíteni Bánhidi Attilának.
Előzmény: nyomdász (49)
kukucs33 Creative Commons License 2002.04.26 0 0 51
Hát, ez a +20 dkg elég érdekes, én még semmit nem ellenőriztem ennyire, mindenesetre az biztos, hogy a Hannah nem egy komoly cég. Kb. egy hónapja írtam nekik egy emilt, hogy egyedi a gondom, vagy tényleg ilyen a minőségük. Még egy udvarias semmitmondást sem tudtak összehozni.
A kabát amúgy nekem is bejönne, de sajnos a széthullás sajnos nem függött attól, hogy városi vagy túra jellegű az igénybevétel, elég volt megmozdítani és jött szét. Mióta újra megvarrták, úgy néz ki, már egyben marad. Ha megbízhatóbb lenne akkor komolyan tudnám dícsérni is, de így... :(
Konklúzió: Én többet nem veszek semmit tőlük, legyen akármilyen praktikus és relatív olcsó.
Előzmény: lmatyas (50)
lmatyas Creative Commons License 2002.04.25 0 0 50
Ujabb adalek a Hannah storyhoz. A Tura levlistan jott a hir, hogy lemertek egy zsakot es a specihez kepest 20dkg a +. Ciki, mert ennyi elteres azert mar erdekes lehet. De ettol meg van akinek bejott a Hannah, csak nem hasznalja durva helyeken (mondhatni csak varosban ;-)
Előzmény: kukucs33 (48)
nyomdász Creative Commons License 2002.04.23 0 0 49
Bánhidi Attilának a munkájához szüksége lenne néhány képre, ezért megkért, hogy továbbítsam felétek a kérését. Megteszem, mivelhogy itt a topicban, úgy sejtem, kevés kivétellel mindenki fotózik.
Tehát a kérés: Keres egy-egy fotót mindenféle szállásfajtából, ami eltér a „normálistól”, ill. amit az emberek normális szállásnak minősítenek, úgy általában.
Bivak,
barlangszállás,
tornatermi szállás,
tantermi szállás,
matracláger (tetőtéri),
állótábor (sátor) kategóriákban vár képeket.
Valamilyen nem kereskedelmi szállások rendszerbe foglalásához készít tanulmányt, s ahhoz kell neki.
Köszönettel vesz minden segítséget.
E-mail címe: attila.banhidi@ism.gov.hu
Postacíme:
Bánhidi Attila főtanácsos
Ifjúsági és Sportminisztérium
Budapest, Hold utca 1.
1051
Köszi. nyomdász
kukucs33 Creative Commons License 2002.04.10 0 0 48
Az ilyen felsőruházathoz meg fontos a megfelelő alsóruházat is. Pont mint a cipő - zokni esetében. Pl. legutóbb a Julianus Ttúrán volt olyan az idő, hogy 10 percenként változott tavaszból télbe, tehát vetkőzni nemigen volt praktikus, de a napsütéskor meg melegünk volt. Hiába a lélegző polár + a saját vízálló/lélegző kabátja (nem Gore-Tex, de rokon, a csehek fejlesztették és a neve Aquatech) ha a pólóm és a flanel ingem begyűjtött a testemből minden vizet. Persze amint ezek a rétegek telítődtek, akkor már vidáman párologtatott a kabát is, de mikor levettem a külsőt, az ujjában állt nagy cseppekben a víz, mert a hideg felületen inkább lecsapódott a pára, mintsem, hogy átverekedje magát rajta. De az is lehet, hogy ez csak a Hannah egy újabb trükkje termékének használhatósága ellen és fordítva varrták be a bélést az ujjba, így az vízálló kifelé és kintről befelé lélegzik. :))
Korábban itt már írtam véleményt a kabátról, az sajnos nem a teljes megelégedettségről szólt. :(
Előzmény: BadMoon (47)
BadMoon Creative Commons License 2002.04.10 0 0 47
Na, az egy király zokni szerintem is. Ami a Gore-t illeti, cipőben nincs tapasztalatom, de felsőruházatnál - Zmac-kal egyetértve - úgy látom, hogy mondjuk egy húzósabb emelkedő alatt leizzadsz ugyan persze, de aztán viszonylag hamar megszáradsz, ellentétben a PVC esőkabáttal.
Előzmény: kukucs33 (46)
kukucs33 Creative Commons License 2002.04.10 0 0 46
Ez így igaz, amit mondasz, de a Gore-Tex, meg a többi hasonló sem azt ígéri, hogy egyszerre párologtat és vízálló is. Legalábbis én így értelmeztem a propektusokat. Az előny a klasszikus bőrbakancshoz képest, hogy ha azt valamivel(pl. fókazsír) egyszer vízállóvá tetted, akkor az mindkét irányú "vízmozgást" lelassítja, míg a Gore-Tex-es baki szárazon párologtat, de vízbe lépve szigetel + hamarabb is szárad, mert nem engedi beivódni a vizet az anyagba. Viszont ez sem örökéletű, sajnos, időnként fel kell frissíteni az impregnálást.
És egy bakancs esetében mindez a modern technika mit sem ér egy nejlon zoknival. :))
A CoolMax műszál a zoknikban pont azért jó, mert a talprészról, de a lábfejről is, feljebb vezeti a nedvességet oda, ahol az már el tud párologni.
Nekem a MUND - Teide nyári zoknija jön be nagyon, rádaásul ez relatív elég olcsó is volt. (gyapjú-CoolMax keverék ez is :)))
Előzmény: Zmac (45)
Zmac Creative Commons License 2002.04.09 0 0 45
Elnézést ha ismétlek, mert csak beleolvasgattam a topicba...

Gore-Tex: lehet hogy teljesen vízálló, de ez nem azt jelenti, hogy száraz maradsz benne. Ugyanis folyamatosan párologtatunk. Ha a Gore-Tex membrán külső felületén 100% a páratartalom, akkor az a pára bizony benn is marad. Ha a külső páratartalom ennél alacsonyabb, akkor is korlátozott a membrán páraáteresztő képessége. Elvégre egy közönséges pólóingbe is akármennyire bele lehet izzadni, pedig az aztán engedi a nedvességet bármerre. Tehát lehet hogy teljesen vízálló, lehet hogy lélegzik (valamennyire), de csodák nincsnek.

Zokni: nagyon nem mindegy, hogy gyapjú vagy pamut, az előbbi sokkal jobb! Nekem legjobban a gyapjú+CoolMax (spec műszál) keverék vált be.

kukucs33 Creative Commons License 2002.04.09 0 0 44
Csatlakozom az előttem szólókhoz azzal a kiegészítéssel, hogy mostanában a Hervis is belehúzott, időnként már komoly termékeket is árulnak egész jó áron.
Egyébként az a tapasztalatom, hogy bármit akarsz is venni, érdemes több helyre elmenni, mert üzletenként változik a forgalamazott márkák köre és olyan bolt nincs ahol teljesen át lehetne tekinteni a kínálatot, internetes honlappal meg még kevesek rendelkeznek (Guru, Mountex, Tszem - akit én ismerek) és sokszor azon sincs fenn az teljes választék.
A gyártók megkeresése is praktikus, de ők Mo.-n kevesen vannak.
Előzmény: Inkitatus (39)
Lud Creative Commons License 2002.04.09 0 0 43
Akkor már a teljesség igénye miatt:

Guru : www.alpinsport.hu

Sajnos az a tapasztalat, h a netes oldalak legfontosabb eleme a telefonszám, ahol érdeklődni lehet.

Előzmény: Boarhunter (42)
Boarhunter Creative Commons License 2002.04.08 0 0 42
A magyarországi Hanwag dealer valóban a Hegysport Bt. a Ráday utcában (t:06-1-21-76536). Nem olcsó.
RP cuccokat pedig tényleg megéri a www.alpin.hu-n rendelni, tavaly legalábbis olcsóbb volt, mint a boltokban, és azonnal küldik, nem tökölnek hetekig.
Előzmény: Inkitatus (38)
lmatyas Creative Commons License 2002.04.08 0 0 41
Hat normalis aron sehol ;-) A mar emlitetteken kivul ajanlom a Radai utcai boltot, Hanwag bakit pl csak ott arulnak, ha jol tudom, es neha meg kedvezmenyt is lehet kapni ;-)

Es meg cim: www.alpin.hu - RP cucok, hatha itt olcsobb, mint a boltban
http://www.naturen.hu/netshop/alto/ - Alto, ez biztos olcsobb naluk mint a boltban

Előzmény: Inkitatus (38)
larzen Creative Commons License 2002.04.08 0 0 40
Nekem a következő boltok a legfőbb beszerzési forrásaim:
- Mountex, www.mountex.hu
- Tengerszem, www.tengerszem.hu
- Guru (VI.ker Zichy u.)
Előzmény: Inkitatus (39)
Inkitatus Creative Commons License 2002.04.08 0 0 39
Eh bocs, elsősorban bakancsra gondoltam.. (bár ugy általában is érdekelne ha van valami jó hely ahol tájolótól kezdve sátorig minden kapható)
Inkitatus Creative Commons License 2002.04.08 0 0 38
Sziasztok

Végigolvastam, sok márkát ajánlotok, de helyeket is tudnátok mondani hogy hol lehet normális áron hozzájutni ezekhez ?

köszi

lmatyas Creative Commons License 2002.03.19 0 0 37
Kosz, nem is rossz tipp. A tartossagot illetoen hatizsak teren en is meg tudom erositei a dolgot, jol birjak a strapat es ami nagyon korrekt, garanciaidon tul is ingyen javitanak, ha lathatoan anyag, vagy gyartasi hibas a cucc. Pl. cipzar, szakadas a varas menten, csatt tores, stb. A kiszsakok nekem jobban bejonnek, a mostani nagyzsak valasztekuk nem annyira, de van egy osregi 45 literes Alto zsakunk, azt nagyon sokat nyuztuk es meg most is nagyon jo allapotban van.
Előzmény: kukucs33 (36)
kukucs33 Creative Commons License 2002.03.19 0 0 36
Háát, ismerve a szlogent, hogy "az Everesten megfelelt", még egy tippem van:
http://www.explorers.hu/hun/expedicionk/exped_mount_tamogat.asp
Ez a 2001-es Everest-Lhotse expedíció honlapja, ahol támogatóként szerepel az Alto, szerencsés esetben tőlük voltak a hálózacsik és adnak is infot, de végül is miért ne tennék? Egy emilt szerintem megér. Ha nem is nyúzták évekig, de valszeg ott elég hideg lehetett.....
Nekem amúgy elég sok mindenem (hátizsák, hálózsák, lábszárvédő, övtáska, poncho) van tőlük, a tartósságot illetően eddig jók a tapasztalataim.
Előzmény: lmatyas (35)
lmatyas Creative Commons License 2002.03.18 0 0 35
Persze ezt ismerem, sot a kevesem joban van az egyik cegvezetovel is, de egyiket se neveznem objektivnek. Ara lennek kivancsi, hogy mondjuk 1-2 ev utan hogy birja a zsak a strapat, es hogy tenyleg realisak-e a ra irt adatok. Azert kosz.
Előzmény: kukucs33 (34)
kukucs33 Creative Commons License 2002.03.18 0 0 34
ALTO - Nem tudom, hogy tudod-e:
http://www.naturen.hu/NetShop/alto
Ez nekik a honlapjuk, bár ez "tapasztalati tényekkel " nem szolgál, de a paramétereket megadja.
Előzmény: lmatyas (33)
lmatyas Creative Commons License 2002.03.18 0 0 33
hannah: Ahogy lattam kb. ennyit tud, igaz eleg olcsnak is szamitanak a cuccaik. Ismerosoknek van, hat nem egy minosegbajnok, de utcara megteszi, es tenyleg jo aron vettek. :-(

Altos valaszt kosz. Valaki Tibet 5 vagy Everest zsakrol valamit? Teli kene mindenkeppen, szombat ejszaka is kint aludtunk, sator nelkul, es eleg hideg volt hajnalban (az alvashoz szukseges cucc ket szar (kb. 1kg bag neven futo Tesco minosegu) halozsakban: polo, ing, polar + kotott pulcsi, vaszonnadrag, 2 zokni...), es ez meg csak Magyarorszag. :-(

Előzmény: kukucs33 (31)
kukucs33 Creative Commons License 2002.03.18 0 0 32
persze, a valamit pontos jével írják.....
kukucs33 Creative Commons License 2002.03.18 0 0 31
Apropó esőkabát: Vettem decemberben egy cseh Hannah Thunder vízálló, szélálló, lélegző kabátot. Ne kövessétek a példámat! Végül is nem lenne rossz, mert sok zsebe van, meg praktikus a kialakítása is és tényleg tudja a víz- meg szélállást, viszont folyamatosan jön belőle a cérna. Hol itt, hol ott. Visszavittem, megvarrták, aztán megint, de kezd tele lenni vele a szervezetem. Nem tudom, van még valakinek Hannah-tól valamilye? Én vagyok ilyen peches, vagy tényleg csak ennyit tudnak?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!