Én is lemondok erről a kísérletről, szokatlanul meleg , száraz az idő. Egyszer majd kipróbálom . A tavaszi fás oltások szépen fejlődnek, hozok majd képeket. (Vadkörtébe vilmos oltva.) Az alvószemzéssel fogok még majd próbálkozni.
Nem takartam sehogy, mert túl magas magoncokat oltottam. Félbevágtam az összes levelet az oltóvesszőkön, de mind szárad és nemcsak a levelek, hanem az egész oltóvessző ráncosodik. Szerintem nem sikerült egy se.
A zöldoltásoknál nem szükséges szívóhajtást hagyni, hiszen azok azonnal kihajtanak és felhasználják a rendelkezésükre álló tápanyagokat, sőt az oltás után kihajtott rügyekből fejlődő hajtásokat is rendszeresen ki kell tördelni!
Szívóhajtást a kora tavaszi oltásoknál idősebb fák átoltásakor kell hagyni.
A zöldoltásnak az a jó, ha minél több nedvességet, kap, hiszen a rajta hagyott levélke is párologtat. Itt az a cél, hogy az oltás minél hamarabb kihajtson, mert az új hajtásoknak be kell érniük és megerősödniük a tél beálltáig!
Ribiszkét és egrest szeretnék oltani. Régebben már oltottam egyéb fákat, több-kevesebb eredménnyel, de ezeket még nem. Ha valaki tud egy oldalt az oltásról, kérem küldje el.
Múltkor írtam zöldoltással és szemzéssel kapcsolatban.
1 zöldoltásom sikerült, ez is valami.
Most a hajtó, vagy zöld szemzésem lesz soron.
Kicsit gyakorlatoztam hátul a szemzést és pár besztercei szilvát tettem egy kis sárgybogyos szilvába, pusztán gyakorlásképp.
ezek jol sikerültek, 1,5 hét mulva szempajzs zöld élettel teli, rügy megnagyobbodott.
Meg akartam probálni kihajt e, ezé levágtam az utána levő ágrészeket, egyet kis részt hagytam mint szívóhajtás.
De most néztem megfeketedtek a szemeim :( De ezekért nem kár mert csak gykoroltam, de élesben nem akrnák igy hibázni.
Azon gondolkoztam lehet félreértettem a könyvekben leirtakat és csak a leveleket kéne leszedni, nem az ágat levágni felette, és úgy hagyni egy szivóhajtást.
Ezt hogy kell pontosan? Valki leírhatná aki csinált már iylet.
Tegnap este fele csináltam 18 db zöldoltást (mirabolánba kajszit). De valahogy nem bízom a sikerben. Nagyon meleg van, tuti el fognak fonnyadni. Hiába takarom őket.
Jelentem a levélkocsányok könnyen lepattantak, ami a füge zöldoltási útmutató szerint jót jelent. Egy hét múlva szedem le a szigetelőszalagot néhány oltásról, akkor bővebben fogok tudni nyilatkozni.
Úgy tűnik, hogy a közeljövőben maradnak a meleg éjszakák, úgyhogy rá szántam magam a dió csúcsrügyes oltására. Mindent az előírások szerint csináltam. A leírás egyébként jó, a fordítást is láthatóan hozzáértő végezte.
Kicsit féltem az "inverted saddle" oltástó, hiszen a kést be kell szúrni az alanyba, ami nem túl könnyen kiviteleztő. Viszont éles tapétavágó késsel a lágy szárban eléggé jól elvégezhető. Inkább azzal gyűlt meg egy kicsit a bajom, hogy a kifelé irányuló vágás során a felfelé megvágott ágrész maradéka nagyon könnyen elhajlik és a "V" betű alakú bevágás inkább U betűvé alakult. :-( Újjal megtámasztva a szárat ez is javítható volt. Oly sok meddő próba után most ismét kiváncsi vagyokazeredményre.
Oké, este kattintok párat. Tegnapelőtt vettem le a szigetelőszalagot, és én is meglepődtem.
Az eperfa/füge szemzésekről holnap töröm le a levélszárat, elvileg lehet következtetni abból, hogy a szár hogyan válik le, arra, hogy megeredt-e az oltás. Izgulok nagyon.