A rezisztenciát az is okozhatja , hogy mire a későn induló fajta kihajt , megváltozik az időjárás , szárazabb , melegebb lesz és mivel a tafrinának a fejlődéséhez megfelelő körülmények kellenek , így ez nem kedvez neki és kisebb , esetleg nem lesz fertőzés .
Nem ismerem a nevezett szert , jó volna a hatóanyag nevét is tudni , mert lehet hogy csak más fantázianevet adtak egy nálunk is ismert hatóanyagnak . És itt meg is említem , hogy csak szolgaian átvenni egy máshol ( messze , más körélmenyek közt ) jól működő technológiát nem biztos hogy túl szerencsés , jobb ha az ember saját területére , saját fajtáira , klímájára ...stb -re alakítja ki az ott elérhető legjobbat . Csak gondolj bele , hogy hiába csinálna itt valaki egy nagy sűrűségű orsó vagy más intenzív koronaformájú ültetvényt , ami 40 -50 t termést produkál és ami délolaszban bevált , ha itt nincs meg a megfelelő napfénymennyiség hozzá . Itt az 1 ha-ra eső napfény és hőmennyiség csak 20 t terméshez elegendő . Persze ez csak példa és saccoltam .
Ezek a szerek ...elvileg ... nem okozhatnak problémát . Ha megnézed a papírját ,ott is egy -tól -ig értéket adnak meg általában . Vannak olyan szerek amik az előírásosnál nagyobb töménységben vagy nagy melegben perzselhetnek , perzselnek , de ezekre a csomagoláson felhívják a figyelmet . De ha a 10 liternyi vegyszerből lett 6-7 liter permetlé és ez tömény , akkor tegyél még hozzá 3-4 l vizet és pont jó .
Egyébként jól gondolod , mert hatékonyabb , ha kisebb ( normál ) töménységgel többször permetezel , mint nagyobb ( dupla ) töménységgel kevesebbet ( persze fárasztóbb ) .
Előre szólok , hogy ha elvirágzott a kajszi , rögtön rá kell menni egy normális rovarölővel , mert akkorra kikelnek a sodrómolyok a hajtásvégekben , a bogarak elkezdik rágni a kis kajszikat , és a molylárvák a magot eszegetik amitől ugye la fog potyogni a kajszi . Ezt közvetlen virágzás után és 10-14 napos ismétléssel érdemes csinálni . Actara , Bi 58 , ezek mindent visznek , de lehet más felszívódó szerrel is .
Tényleg vannak... nálunk a kajszi még csak most van fehér rügy állapotban. Holnap fog majd virágozni valószínűleg...
Kérdés... Ha túl tömény a monilia elleni permet az okozhat valamiféle problémát? Számszerűbben.... 10 literhez való anyagból lett körülbelül 6-7 liter....
Bizony, ebben az évben nem olyan nagy a különbség, nagyon nyögve-nyelős tavaszunk van! Bár olyat is olvastam, hogy egy hozzád közel lévő településen tegnap még a nárcisz is alig bimbózott! Vannak különbségek rendesen! Ezért nem fogja érteni a Mariska néni meg a Pista bácsi, hogy a falu egyik végén leszakad a fa a kajszi alatt, a másikon meg nincs egy darab sem!
Köszönöm az elismerést. Igen, én alakítottam ki ezeket a formákat. Tulajdonképpen olasz mintákat követek velük. Ez egy kísérleti ültetvény több gyümölcsfajjal, köztük őszibarackkal. Sok fajtát ültettünk ki és minimális permetezést kapnak. Azok a fajták, amelyek ilyen csekély növényvédelem mellett nem bírták a gyűrődést, már el is lettek távolítva. Helyettük mindig újabb fajták kerülnek be és a végén csak a túlélőművészek maradnak. A nagyon későieken még egyetlen fodros levél sem volt, miközben a többieken volt jócskán. Ezért mondtam, hogy ezek "rezisztensek". Magyarországon forgalmazzák és használják a 'Ziram' nevű szert tafrina ellen? Olaszországban szinte kizárólagosan ezt használják, nagyon sikeresen. Találkoztál már vele?
Na ma csináltam néhány képet egy részét megpróbálom felrakni/ha lesz időm felrakom a többit is/A kertben meló után elnyomtam +egy adag rezet ,a hegyen a hétvégén /ha sikerül/.A kajszik...hát fajta függő,úgy virágzik,ahogy érik: Ez a Harmat ,Mo-n az egyik legkorábbi.Na ez már nem kapott rezet. Ceglédi bíbor a kertben és a virága.Kajszisor részlet a kertből/ Pannonia, Bergeron, 3 Ceglédi arany/Ceglédi arany ,a rakétakajszi M9 alanyú almasövény részlet a kertbőlsaját gyártmányú Ceglédi bíbor ,szilvagyökéren/a kerti is saját az szilvatörzsön/ Bergeron a hegyen kis Orangered a hegyen Harcot a hegyen részlet a kopaszsövényből a hegyen/ Stark Red Gold/ Csináltam közeliket is bár kissé homályosak,de ha érdekel felrakom.Remélem hétvégén jó idő lesz ,mert most lenne segítségem /a tesó/ és sok mindent meg tudnék csinálni. ...ja a kajszik még nincsenek megmetszve,majd most.
Gyakorlat teszi a mestert ..... szagolgatni , ízlelgetni .... jó-e vagy kell bele még egy kis vegyszer , így van !!!! Így kell csinálni .
Nem tudom mondtuk-e hogy érdemes minden permetlébe Nonitot tenni ? Ez egy tapadást segítő anyag , kevés kell belőle , de sokkal hatékonyabb lesz a szer tapadása és esőállósága . Amúgy nem lövünk célba a dozírozással , de illik rá odafigyelni .
A tavalyi tavasz érdekesen alakult , már február végén úgy nézett ki , hogy kivirágzik minden aztán jött 2-3 hét lehűlés faggyal , tehát nem a legoptimálisabb volt az időjárás .
Tafrinarezisztenciáról még nem hallottam ...bár jó lenne .... ha kevésbé kapja el , több oka is lehet , persze vezető ok a késői virágzás . Amúgy érdekes módon általánosságban a késői érésű fajtákról nem mondható el a késői virágzás . Ha még is rendszert keresünk akkor az mondható el , hogy a rózsavirágúak korábban és a harangvirágúak később virágoznak , persze itt is vannak kivételek .
Amúgy érdekes látni ezeket a barackfákat , pár héttel ezelőtt a koronaformákról beszélgettünk , és itt látható az a 4 ágas szintben eltolt korona , amit én nem ismertem . Nagyon szép , látszik , hogy ért hozzá a gazdája ... Te neveled ???
Van valami szaga a monilia elleni permetlének? Chorus vagy mit használok. Csak mert innen tudható lenne hogy nem lett e túl híg. Mert nem nagyon éreztem semmiylen Ha hígabb akkor segít gyakrabbi permetezés?
Mindenestre gyarabban fogom 2-3 nap biztos ami biztos. :)
Nállunk még csak rügy a kajszi még a szirpobimnós változat sincs elérve de sztem ilyen időben max 3 napon belól már lehet permetezni az első monília elleni adagot.
Jó hogy most jön ez a meleg idő mert így nem kell eső után permetezni + a beporzással sem lesz rossz és fejlődik rendesen a virág.
Tavaly itt március 17-én már így virágzott a cseresznye, ugyanakkor az extra késői őszikről ez a kép április elsején készült, amikor a többi fajták már elvirágzóban voltak. Ezek a későiek teljesen tafrinarezisztensnek mutatkoznak.
Éppen azért kérdeztem, mert ez az a fajta, amelyiknek legelőször kellene virágoznia, az összes többit megelőzve. Tavaly elpusztult egy nagy Royal Gem fám, így már nekem sincs. Ha meglenne, mindenki elképedhetne, mert amikor a nektarinok ilyen, éppen virágzás előtti állapotban szoktak lenni, az már bőven virágzott. Azért kérdeztem, nincs-e Royal Gem-ed, mert azzal jól lehetett volna viszonyítani a virágzás kezdetét. De ha Fayette-d van, annak is virágoznia kellene már, ha a fáid az itteniekhez hasonló fenológiai állapotban lennének. Van viszont két extra késői fajtám (érési idő október második és harmadik dekádja) ezek virágzása is rendkívül késői.
Az elhalt ágvégeket levágva előtűntek a középen levő fúrt lukak az elbarnult faporral, és jó mélyen benn a kövér fehér kukacok. Jól visszametszettük, és Actarával permeteztük, csak az volt itthon. Ha esetleg maradtak elbújva remélem nem menekülnek meg. A másik ok amiért befújtuk az hogy a levélrügy -csomókba is frissen belefúrt valami, pici piros petéket rakott. A hangyák látogatják ezeket a petéket.
Azért érdekes, mert volt rezes és olajos lemosás is, de gondolom későn.
Rá bizony .... így van értelme . Sokan félnek a perzseléstől , én erre azt mondom , hogy egy valamit kell óvni a növényen ami pótolhatatlan , ez a bibe , minden más lényegtelen , vagy pótolható . Ezért ha már nyitva a szirom csak akkor okozhat maradandó károsodást a perzselés , bár a rézhidroxid amit használok , szerintem még akkor sem perzselne .
Na azért annyit még tegyünk hozzá a dologhoz , hogy az sem mindegy milyen fajtát fotózunk és hasonlítgatunk össze . Mert alapból lehet 1 hét eltérés a fajták azonos fenológiai állapotai között .
Van tervem . Hajtásnövekedés alatt szoktam mikroelemet pótolni , de ezt bármikor meg lehet tenni a vegetációs időben . Nyári pótlás előnyösen hat a rügydifernciálódásra , mondjuk nálam ezzel nem szokott probléma lenni . Virágzásban érdemes bórt nyomni rá , ez a kötődést segíti , aztán valami mikro koncentrátumot , vagy mikroelemes tápoldatot Pl : Volldünger .
A meszes talaj nem engedi felvenni a mikroelemeket , főleg a vasat , ekkor alakul ki a klorózis ezért kell levélen keresztül pótolni .... ha lehet .