Keresés

Részletes keresés

cucu Creative Commons License 2024.11.12 0 1 131080

Üdv

Égéstermék elvezetésre tippelek a szimbólum alapján.

Nyirkos, párás az idő, lenyomja a kéményből kiáramolni próbáló égésterméket. 

Kémény milyen állapotú? 

Kondenz kicsapódás elvan vezetve normálisan?

Előzmény: K.András 84 (131077)
Téli nap Creative Commons License 2024.11.12 0 0 131079

"mert még nem láttam olyat, hogy ha egy meglévő csőből kivágnak egy darabot, akkor hogy illesztenek be a résbe egy újat. "

El kell menni vízszerelő tanoncnak.

Mind a nyomó mind a lefolyó csövekben ezt a problémát már régen megoldották.

Anno 45 éve találkoztam először hogy egy horganyzott acélcső nyomó vezetékbe egy leágazást  becsatlakoztatott egy ügyes vízszerelő.

Aztán a 100 mm-es lefolyóba is  becsatlakoztattak leágazást.

Legutoljára egy kpe műanyag nyomóba építettek bé egy elzárót, kb.150 -200 mm-t kivágtak és belekerült egy új golyós csap.

Vannak ezekre speciális idomok - fittingek.

Az más, hogy a szerelőkre sokat kell várni.

Előzmény: vízórás4 (131078)
vízórás4 Creative Commons License 2024.11.12 0 0 131078

Az értetlenkedésem amiatt van, mert még nem láttam olyat, hogy ha egy meglévő csőből kivágnak egy darabot, akkor hogy illesztenek be a résbe egy újat. Hiszen hogy férne oda el az új cső???

De miközben ezt leírtam rájöttem, hogy basszus, simán benyomják vagy rányomják majd az új csövet a régibe és majd utána visszahúzzák és így elfér.  Elnézést az értetlenkedésemért, de ez nem jutott eszembe, de mentségemre szóljon, hogy szóltam, hogy nem vagyok hozzáértő :-)

A szivárgással kapcsolatban sajnos pont láttam olyat, hogy volt, akinél szivárgott a szennyvízcső és ezt szeretném elkerülni.

Előzmény: Capt.IQ229 (131074)
K.András 84 Creative Commons License 2024.11.12 0 1 131077

Sziasztok,

Van egy Demrad HKA 120-as gázkazánom, sajnos a kézikönyve már nincs meg.

A képen látható piros led villog, és nem kapcsol be a kazán. Van valkinek ötlete, hogy mivel lehet a gond?

Előre is köszöm a segítséget. 

K.András 84 Creative Commons License 2024.11.12 0 0 131076

Sziasztok,

Van egy Demrad HKA 120-as gázkazánom, sajnos a kézikönyve már nincs meg.

A képen látható piros led villog, és nem kapcsol be a kazán. Van valkinek ötlete, hogy mivel lehet a gond?

Előre is köszöm a segítséget. 

akkokoko Creative Commons License 2024.11.11 0 0 131075

Most már tényleg nem tudom mit gondoljak....

Most állt le a fűtés. Eddig -este leállás után-a fürdőszobai strangon párat koppant olyan hangon mintha nagy vízcsepp tócsába csobbanna.

Most meg kb 1-2 perc alatt doing-doing...., aztán a szobai strangon a "csepegő" hang.... utána csend....

Mindig tud valami újat produkálni b...+!!

Előzmény: nixon70 (131060)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 131074

Szennyvízcső, KGcső, Y toldó, Y idom, ágidom

Ezek a keresőszavak. Látni te láttad.

De nem fog folyni, házat milliói vannak így megcsinálva.

Előzmény: vízórás4 (131073)
vízórás4 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 131073

Igazából a kiváncsiság is hajt, nem akarom a ház alá temetni a szerelőt.

De ha linkelnél egy ilyen gépészeti elemet, akkor megköszönném és utánanéznék, aztán amikor szerel az ember, megnézném, hogy jól csinálja-e. De lehet, hogy túlzásba esek, mert nem nagy dolog az egész csak nekem szokatlan :-)

Előzmény: Capt.IQ229 (131072)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 131072

Tisztázni kellene, hogy a fizikai kiépítésben nem bízol vagy a mesteremberben?

ELőzőre elég megnyugtató, hogy már 2024-et írunk és olyan gépészeti elemek kaphatók amik biztosítják akár a hermetikus zárást is.

Oda való cuccot kell venni és beépíteni.

Ha a mester a rizikós akkor fenyegesd meg, hogy kiásod, megnézed és vele együtt ásod vissza, ha folyik. Ez persze csak vicc,.

Előzmény: vízórás4 (131071)
vízórás4 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 131071

A házunkba bejövő szennyvízcső kb 50 cm mélyen van a paldószint alatt. Amikor bejön a házba ott belül szeretnék egy elágazást benne, mert egy wc-t szereténk áthelyezni.  A cső egy narancssárga vastag cső, ezt már megnéztem, leástam odáig. Azt szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor ha egy vízszerelő rak bele egy új elágazást, akkor hogy lehetet biztos abban, hogy ez nem fog később sem szivárogni a ház alatt, miután betemetik?

Nem azért kérdezem, mert én szeretném csinálni, hanem szeretnék biztos lenne benne, hogy jól fogják megcsinálni, mert ha betemetik és visszabetonozzák, akkor már nem fog látszani soha.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 131070

Ja és milyen rezsi emelés?

Most épp hatósági áras a gáz/villany. A megszűnésekor -ha csak nem fordul addig a világ- készülni kell a drágább világra.

Mert a rezsitámogatás nem tarthat örökké.

A készülés legokosabb módja a SZIGETELÉS.

Előzmény: Boszika38 (131068)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 131069

Gondolom víz kering a padlóban.

Gondolom a "több okból" nem tartalmazza a kilukadt tényezőt.

Azt a vizet melegítheted akár a gázkazánról is ha teljesítményben bírja. Feltételezem, ha extrém lenne akkor írtad volna, szóval így infók nélkül tegyük fel bírja.

A vízkörök összekötését kell megoldanod, illetve szakival megoldatnod.

Fűtheted hőcserélő közbeiktatásával, vagy ESBe szeleppel is közvetlen. De ezt a szakinak a helyszínen kell megvizsgálni, eldönteni.

Előzmény: Boszika38 (131068)
Boszika38 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 131068

Sziasztok! Mivel ez egy víz-gáz- fűtésszerelés oldal, és nekem pont ilyen szakemberre, -szakértő(k)re lenne szükségem, fordulok Hozzátok, segítséget, ötleteket, tanácsokat kérve. 

Adott egy ház, ahol eddig - a rezsi emelés előtt- működött padlófűtés és radiátoros fűtés is. A padlófűtés áramról, - apám villanyszerelő volt, még ő "fabrikálta" mondjuk úgy az elektromos kazánt,- a radiátorokat gázzal- régi, nem kondenzációs típusú kazánnal-  melegítettük. Azt szeretném kérdezni, - mivel a padlófűtés, több okból sem mehet már áramról- megoldható-e , hogy ugyanazzal a kazánnal melegítsem a radiátorokat és a padlófűtést is. A válaszokat előre is köszönöm! 

sef_bacsi Creative Commons License 2024.11.10 -1 0 131067

"Egy negatív pontot írt róla a szerelő: a csőcsatlakozások elrendezése más, mint a többi kazánon."

Ez tényleg így van, nekem is ilyen kazánom van.

Előzmény: rezgaras (131063)
rezgaras Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131066

Nem cserélhetem, mert csak bejegyzett gázszerelő nyúlhat hozzá. Annak pedig ára van.

Előzmény: lapar (131064)
lapar Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131065

"Cseréld meg a fűtés és a HMV NTC érzékelőt egy próbához."

Köszi, de egyrészt nem is értek hozzá ennyire, és mint írtam bénakacsa állapotban vagyok (1 bordám, lapockám törött pénteken), így távsegítséggel sem menne.

Előzmény: Kapocska (131058)
lapar Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131064

Az természetes, hogy felősséget nem vállalsz.

Ha vállalnál, kicserélnéd a rossz kazánt? :-)          

Azért köszi!

Előzmény: rezgaras (131063)
rezgaras Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131063

4 évvel ezelőtt újítottuk fel a lakást a fűtéssel együtt. Akkor a gázszerelő adott egy listát és egy rövid leírást a piacon található, általa ismert, kondenzációs gázkazánokról. (le is írta). A jobbak közé sorolta a Baxi, az Immergas termékeit és valamivel mögöttük a Bosch új (!) sorozatát.

Végül is egy Immergas kombi kazánt szereztünk be (német neve ellenére olasz termék). Lekopogom, de eddig még semmi bajunk nem volt vele. Egy negatív pontot írt róla a szerelő: a csőcsatlakozások elrendezése más, mint a többi kazánon.

Mindez persze egyéni vélemény, semmi felelősséget nem vállalok érte.

Előzmény: lapar (131055)
cucu Creative Commons License 2024.11.10 0 1 131062
akkokoko Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131061

Köszi! Nem tudom mennyire adja vissza itt a hangot!? Egy mély , öblös hangot kell elképzelni. Egyébként tényleg olyan hang jut róla eszembe, mint amikor anno egy kútba dobott az ember egy követ....

Az első a fűtéscsőből jön, jól meghatározhatóan. Van, hogy órákig semmi. Mostanában inkább reggel, este. Van hogy önállóan, van hogy a huppogással együtt...

Előzmény: nixon70 (131060)
nixon70 Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131060

A 2.nekem egyértelműen áramlási zajnak tűnik.

Előzmény: akkokoko (131056)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131059

Ha ez papírozással tervvel, mindennel együtt 1 nap akkor hajrá.

300e a kéményért nem sok.

Ha kicsit is szürkezónás, akkor tetess fel egy ugyanilyen gépet és bonts egy sört.

Aristonnal mi a bajod? Hogy hallottál ezt azt?

A mostani márkással meg tapasztalat a minden évben javíttatás.

Anyám Vailantja olyan hangos új kora óta a fürdőszobájában, hogy én már ki...tam volna. Lányomék új házában a Junkers szintén süvít, susog, hangos. Lakásba nem kéne semmi ilyen.

Nekem a legalapabb Berettám a pincében olyan halk, hogy elszenderedek mellette. Hibája 10-en év alatt 1db ntc csere.

Fogyassz, fogyassz mindenből minél többet. 3 évesen a Bosch mosógépem lemezborítása több helyen hólyagosodott, alját most tervezem újrafesteni, mert 5 évesen már vállalhatatlan.

STb...

Kapocska Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131058

"Jól gondolom, hogy ez váltószelep (motor?) probléma lesz?"

Ez innen nem tudható. (mérés ,hogy kap e feszt, hallgatás,hogy mozog e)

Cseréld meg a fűtés és a HMV NTC érzékelőt egy próbához.

Előzmény: lapar (131054)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131057

Amíg gázoztam, addig talán az utolsó 4 év valami SaunierDuval turbóssal kombival zajlott a műsor, teljesen jó volt. Laikusként magamtól nem jutott volna eszembe, hogy mit is vegyek, gázszerelő intézte, kényszer volt, jó drágán, de bevált.

akkokoko Creative Commons License 2024.11.10 0 1 131056

Üdv az eddig hozzászólóknak! Talán így sikerül megosztani a hang fájlokat. Köszönöm, ha érdemben hozzászólsz!

https://drive.google.com/file/d/1jK7CYSEl6Y60k5tcS3YzN2IcHA0AApAn/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1jJneeMrpV6_i85HBXUTUK3TP7ehbdZcU/view?usp=drivesdk

lapar Creative Commons License 2024.11.10 0 0 131055

Másik ezzel összefüggésben, hogy a tököm kivan már a minden évi javíttatással, (volt már váltószelep, vezérlőpanel javítás, miegymás, így felmerült a csere ötlete is.

De gyorsan kéne dönteni, mert ha csere, akkor nem javíttatok.

Én most bénakacsa vagyok, ismerősöm nézett utána, a kondenzációs kémyénye kb 300 lenne tokkal- vonóval (5-6 m lehet, emeleten van a kazán, fölötte már csak a tető)

Egy Ariston kazán valahol 250 körül, bár én ezekről nem sok jót hallottam, ha már belekezdünk, akkor valami jobbet vennék akár kicsit többért.

És állítólag meg tudják oldani egy nap alatt, úgy hogy reggel kikapcsolja a régit, és este megy az új.

Mik erről a vélemények, reális-e ez a kéménybélés ár, és a kazánról is várnék köszönettel véleményeket, javaslatokat.

lapar Creative Commons License 2024.11.10 0 1 131054

Jó reggelt Urak!

Van egy Junkers Euroline 23-as kéményes cirkó, ami fűt, de melegvizet nem csinál.

Tehát a csap megyitáskor fútés láng leáll, de nem gyullad újra a HMV-nek.

Jól gondolom, hogy ez váltószelep (motor?) probléma lesz?

Természetesen szombat reggelre halt meg, szerelőt nem tudok leakasztani, meg hétfőn  se fog azonnal jönni, ugyebár szezon van.

akkokoko Creative Commons License 2024.11.09 0 1 131053

Egyébként végre sikerült valami hangot is megörökítenem a vacak telefon mikrofonnal. Fülhöz téve maximumon egész jól hallani. De ide nem lehet felrakni...🤣🤣

Előzmény: akkokoko (131052)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.09 0 0 131052

Nagyon köszönöm!

A csepegő a nagyszobai fűtés strangon van. A huppogást is ott hallani legerősebben.(de azt inkább "mindenhonnan" egy szobában).

Előzmény: Atis57 (131051)
Atis57 Creative Commons License 2024.11.09 -1 0 131051

Szia!

Melegviz;

Ha a legfelső emeleten nem laknak--nincs kilégtelenitve a  HMV keringtető cső---Olyankor nincs rögtön melegviz,( A Földszinttől kell "felengedni " )

A hőcserélő is sokféle hangot tud adni.  sipol,berreg, kattog , ill. huppoghat is ha valakinél a szelep elzáró része ugrál. De ilyenkor a cső is rezonál!

A leggyakoribb "csepegő viz" a WC tartályhoz köthető.

Előzmény: akkokoko (131050)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.09 0 0 131050

Üdv!

Szeretném megkérdezni -az én hsz-mal összefüggésben) , hogy a huppogó, dübbögő hang hőcserélővel nem lehet összefüggésben esetleg!? Pont ma mondta az egyik lakó (a mi strangunkon a 3-on lakik), hogy ők a meleg vízzel küzdenek sokszor(gyakran hideg) . Ilyen már sokszor volt másik strangon is az előző években is. Néha még nálunk a földszinten is.

A felettem lakók leginkább "csöpögő víz" szerű hangot hallanak. Kivéve a fölöttem lakó. Ő a huppogást is hallja.

Köszönöm a választ előre is!

Csipkebogyotea Creative Commons License 2024.11.09 0 0 131049

Igen, gondolkodtam, hogy a cserépkályhát megtartom dekorációnak, mert egyébként szép, vagy lebontom, és akkor több hely lesz a konyhabútornak. Izgalmas dolgok ezek :-) 

Előzmény: Capt.IQ229 (131046)
Csipkebogyotea Creative Commons License 2024.11.09 0 0 131048

Nem, ugyanabban a házban. Van a nappali ahol van egy cserépkályha ezzel a hérával, meg egy légkondi. A mellette levő szoba szintén cserépkályhaás héra, de nincs más fűtés. Meg van még egy szoba, ott elektromos fűtőpanel van, meg az előszobában is . 

Ugyanabban a blokkban de nem ugyanerre a kéményre kötve van gázkazános fűtés, csak az a lakás már elkelt, meg drágább is volt. 

Nekem jobb, hogy olcsóbb és majd összespóroljuk a felújításra valót, és akkor az én ízlésem szerint lesz. Csak addig kell kíhúzni ;-)

Előzmény: Capt.IQ229 (131047)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 131047

meg ahol nem ez a hérás vacak van, ott elektromos radiátorok vannak

Ez a szomszéd? Vagy ugyanarról a lakásról van szó?

Utóbbi esetben nincs kérdés több. Megkockáztatom talán már jelei is voltak a széthullásnak.

Elektromos fűtést (COP1) csak végső esetben tesznek be értelmes emberek. Vagy napelem mellé, rommászigetelt házba.

Előzmény: Csipkebogyotea (131044)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 131046

Köszönöm, ettől tartottam. 

Sejltettem én.

És a régi tulaj sem véletlen rakatott be 2db klímát.

AZ, hogy nem mondta eladáskor-szinte- természetes.

Ha viszont elbontod a szörnyet, kapsz kb 2millió forintot. Lakásnégyzetméterárban. Tecccikérteni.

Előzmény: Csipkebogyotea (131044)
kacagógerle Creative Commons License 2024.11.09 0 0 131045

Kipróbáltam, úgy sem jó.
Mikor még teljesen hideg a konvektor, akkor is ezt csinálja. Tehát még semmit sem melegedett és nem tudta befolyásolni az érzékelőt a meleg.
Így bárhová rakhatom, akkor is jelen van a hiba.

Lehet szét kellene szedni és kitakarítani, de minimum rá kell nézni az égőfej kerámiára nem-e el van törve. Ha ez jó, gondolom a szelepet kellene megnézni, de arra már hívok szerelőt.

Előzmény: nixon70 (131041)
Csipkebogyotea Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131044

Köszönöm, ettől tartottam. 

Klíma a nappaliban van, meg ahol nem ez a hérás vacak van, ott elektromos radiátorok vannak. Úgyhogy akkor megpróbáljuk inkább kihúzni a telet anélkül, hogy ezt beindítanánk, nem szeretnék CO mérgezésben jobblétre szenderülni. Költeni meg nem akarok olyasmire, amit amúgy is elbontok. 

Kösz a segítséget. 

Előzmény: Capt.IQ229 (131043)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.08 -1 0 131043

Ez a hérás cserépkályha a lehető legrosszabb kombó amit el lehet képzelni.

Azt sem értem annak idején hogyan lett engedélyük és azt sem, hogy azóta hogy nem lett betiltva. De úgy izomból.

A héra égő az öreg agyagot, samotot, meg amiből van a kályha áztatja, bontja belülről savas gőzzel vízzel. Szétázik, összroskad eldugul a járat belül és jön is a CO.

Új kazán papírozása lesz a legbonyolultabb, nem úgy megy, hogy "veszek valamit" és amjd berakjuk.

A kémény bélelés sem jelent semmit.

Társasházban lehet, hogy még mehet a sima turbós kazán, de ha megoldható akkro mindenképp kondenzációs legyen.

Mindenképp nézesd meg valami szakemberrel tél előtt azt a kályhát, ha lehet kéményessel.

Én a helyedben a klímákat preferálnám. Társasházban nem a teljesítménnyel lesz a bajod, a lakások egymást melegítgetik oldalról, alulról, felülről.

Max. ha nagyon magasan vannak szerelve a gépek akkor nehezebb lefújni az emberi magasságig.

Én szerelnék a héra helyett egy klímát padlóközelbe azt a "szart" meg elbontatnám.

Előzmény: Csipkebogyotea (131039)
Csipkebogyotea Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131042

Köszönöm a választ, elvileg a kémény ki van bélelve, de akkor úgy tűnik semmi nem lehetetlen ha az ember bírja pénztárcával....

Előzmény: Atis57 (131040)
nixon70 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131041

Vedd le onnan, tedd a padló közelébe.

Előzmény: kacagógerle (131033)
Atis57 Creative Commons License 2024.11.08 -1 0 131040

Szia!

Ez régebben gyakori volt.(kb 30-50 éve ? ) Ezek a gázégők kb a maximális cserépkályha teljesitményhez voltak beállitva.

Messziről megmondani elég lessz-e? A régi tulaj , ha tudja +5C ---0 C -----5C esetén. 

A gázfogyasztását szintén.De a szén/Pellett sem olcsóbb a gáznál.

Akkoriban a kéményt még nem kellett bélelni/átalakitani.Tehát ha hozzányulsz  ma már biztosan  más kémény megoldás is kell.(elég  mélyen zsebbe nyúlós téma )

Az a padló ,központi fűtés átalakitás meg  annyi -amennyi.

Előzmény: Csipkebogyotea (131039)
Csipkebogyotea Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131039

Ez így van, ezzel nem is vitatkozom, nyilván ha felújítom akkor a szigetelésre is gondot fordítunk. 

Valószínűleg nem foglamaztam elég pontosan. Engem technikailag érdekelne, hogy aki látott már ilyet, mi a véleménye erről a cserépkályhába rakott héra gázfűtésről, fel tudja-e fűteni a lakást, kibírok-e 1-2 telet amíg összejön a pénz a felújításra. ( kb 80 cm -s téglafalak vannak meg vagy 3.5 m belmagasság)

illetve ha lecserélem gázgazánra és épitek ki radiátorokat vagy padlófűtést, akkor az technikailag megoldható-e. Lehet hülyeségeket gondolok, de hogy mondjuk a kémény kialakítása különbözik-e ha egy nagyobb teljesítményű kazánt kötök rá? Elvileg most is gázfűtésre van átalakítva. 

Vagy van-e valami amire nagyon figyeljek mielőtt ilyet megveszek (boztonság, megbízhatóság, stb) 

Mondom, életemben először látok ilyet, ezért csodálkoztam rá ennyire. 

Előzmény: peterch (131037)
Atis57 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131038

Szia!

"Mint laikus én így gondolkodom . :-)"

tudod-e Iróniában .......?

L.J.úr szerint --Nem kell lakossági hőszigetelés! De a közintézményekre sem . Helyette napelem (az is  csak a közintézményekre ) S máris itt a kánaán.?

Szóval képes vagy az Államot megfosztani a bevételtől?Nagyon helytelen .....

Előzmény: peterch (131037)
peterch Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131037

Szia !

" Nagy belmagasságú polgári lakàs. Aggódom, hogy ez n.fogja jól felfűteni télen illetve hogy mennyi lesz a számla ha még a klímàval is rá kell segíteni.  "

Igazad van !

Csak ugye a modern gázkazánoddal is a feletted lakó talpát fogod fűteni ! 

Tehát plusz költség lesz az elpazarolt energia . Ha már gázkazán meg radiátor , vagy padlófűtés , akkor a belmagasság optimalizálása és hőszigetelése is legyen fontos a megoldásban !

Mint laikus én így gondolkodom . :-)

U.i. :  63nm hasznos területet fűtök - hűtök egy 2,7kW-os klímával és vastagon elég , hogy a kívánt 23-24°C meglegyen télen , nyáron meg a 25°C alacsony páratartalommal . :-)

Előzmény: Csipkebogyotea (131036)
Csipkebogyotea Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131036

Az is egy megoldás, legalábbis segíthet. De én most konkrétan erről a héra fűtésről érdeklődnék, mert nem ismerem. Úgy tűnik hogy a régi cserépkályhába betettek valami kis gázkonvektor szerűséget és az fűti a lakást? A melegvízhez villanybojlert használnak. 

Szóval a kérdésem az lenne, hogy ezt a cserépkályhába rakott izét ki lehet-e cserélni egy normális gázkazán + radiátorokra?  Ugyanarról a kéményről működhet? Elvileg gondolom ez már gázfűtéshez adaptált kémény...? 

Köszi 

Előzmény: peterch (131014)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.08 0 1 131035

Szia! 

Teljesen biztos vagyok benne! A "vizes" oldali zajok is megvannak, mások. Valóban van zajuk (főleg a 4. emeletről érkező "ajándékcsomagnak" van szép csattanó zaja...), de ezek megszokottak, ritkák, rövid időtartamúak és megszokhatóak.

Ez teljesen más. Olyan hangerővel is tud durtogni, hogy a hajszáritó zúgása mellett hallani lehetett!

Pont most kaptam meg a távhős levelet, hogy lepattintották a lakásszövetkezetnek. Írják azt is, hogy ők hangot nem tapasztaltak. 

Nagyon érdekes módon akkor -sőt azután egész nap- SEMMI! 

Viszont másnaptól megint folyamatosan! Érdekes véletlen...

Előzmény: Rollei (131034)
Rollei Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131034

Banális, de....  Biztos vagy abban, hogy a központi fűtés csinálja?

Nekem volt már gondom a panelházi hőközponttal, valami szivattyú okozta, de az nem variálta, hanem egyenletes hangon búgott. A hőközpont a pinyóban volt, mi meg az elsőn, és éjszaka, amikor nem volt utcazaj, akkor volt nagyon zavaró. 

Viszont ilyen variálós hangokat a vízvezeték szokott produkálni, attól függően, hogy mennyire nyitnak ki, vagy zárnak el egy csapot. Pl. itthon, a szobában is szoktam hallani egy jellegzetes sípoló hangot, többnyire ebéd után. Az alattam lakó meg is talált, hogy miért pont az ebéd utáni sziesztája idején kell nekem rendszeresen porszívóznom, de aztán a párjával megfejtettük a dolgot. A földszinti lakóhoz gondozó jár, és az utóbbi időben ebéd után intézhetik a zuhanyozást, amikor amúgy csendes a ház, és máshol nem nagyon nyitogatnak csapokat.

Előzmény: akkokoko (131025)
kacagógerle Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131033

Ott van a hátulján a gyári helyén.

Előzmény: nixon70 (131032)
nixon70 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131032

Hali!

A hőérzékelő nincs a dob közelében?

Előzmény: kacagógerle (131031)
kacagógerle Creative Commons License 2024.11.08 -1 1 131031

Sziasztok!

FÉG konvektor őrlángja jól ég, a hőszabályzó tekerésére könnyen belobban, de hőmérséklet szabályozásnál nehezen gyullad be, fel-fel lobban negyed másodpercekre.

Ha én tekerem akkor működik, ha magától akar elindulni akkor csak dadog.

Mi lehet a hiba?

Köszönöm!

akkokoko Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131030

Szia!

Nem igazán.. Lement a szezon, aztán elfelejtve. Igaz, az a probléma most nincs.

Előzmény: nixon70 (131029)
nixon70 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 131029

Hali!

Amit annó beszéltünk, abból valósult meg valami hőközponti szintén?

Előzmény: akkokoko (131015)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131028

Szia!

Igen szokott magas hangon sípolni. Anno ez nagy gond volt, de tűrhető lett. Leginkább a fürdőben hallani. Halkabban, hangosabban.

Azt írod minden ág légtelenítős! Ezek hol? A legfelső emeleten? Ha azok, akkor nem gondolok sok jót....

A csőben ritkán hallani egyéb csörgést -szerencsére- az nem gond.

Hát nem tudom, hogy savaznak e (vagybármi mást csinálnak e). Én annyit hallok általában, hogy május 31-én bezárják, szept 1-én kinyitják az ajtót és ki illetve bekapcsolnak. Ennyi! Ezen kívül mozgást nemigen tapasztalok. 

Hozzátenném, elég erősen emberhiánnyal küzdenek! Állandóan szakembert keresnek: hőközpontos, víz-fűtés szerelő, villanyszerelő....

A meglévőkről a (már volt) kollégák nem sok jó véleménnyel vannak. Többel beszélgettem, tartottam a kapcsolatot(kávé stb) de sok jót senki nem mondott. Hozzá nem értés, ivás stb....  Ők (kritikusok) hamar el is mentek inkább. Hozzánk a cégbe is érkeztek onnan ideigleneen, de tőlük is ilyesmit hallottam....

Előzmény: Atis57 (131027)
Atis57 Creative Commons License 2024.11.07 -1 0 131027

Szia!

igen , nyit/zár a hőigény szerint.

Nem lehetne levegős, egyik sem.Légtelenitős  minden ág.

S van még a két motoros szelep, ami hőigény szerint  mozog. Ez magas hangon sipolhat/szokott ?

A csőben lévő törmelékek, szépen csörögnek, kattognak.( rozsda heg.pálca darabok,)

De ezt leginkább jó hideg napon+ a helyszinen lehetne eldönteni.késs

Évente vizkövezik a hőcserélőt. Egy kis uzsonna, sör , HELL stb s beszélgetni a munkásokkal?

Elég sok mindent meg mutathatnak, elmondhatnak.

akkokoko Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131026

Falátvezetés: az biztos, hogy a pincében nem történt semmi olyan, ami ezt befolyásolná.... Nem mondom: vannak dolgok, de akkor nem tudom hogy magyarázzam azt, mikor 2 évig nem volt gond...

akkokoko Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131025

Vagy úgy!

Most hogy mondod, ezeknél a "játékoknál" azt is észrevettem (jeleztem is...) hogy közben a szivattyú hang is változik (ezzel együtt a sípolás is akár). Erősebb "légyzúgásból" visszahalkul, majd megint erősödik. Mindig minden ilyen hullámzóan...

Amit már lentebb is írtam: szerinted tényleg működhet ilyen pulzálóan a primer? Vagyis, hogy 1-2 percenként nyit -zár?

Egyébként volt egy olyan időszak is -kb 1 hét- hogy volt du. egy nagy durranás (mintha fém hordónak oda b...nak) aztán teljes kuss! A fürdőben is, pedig a legzajosabb! De úgy, hogy lementem meghallgatni a hőközpontot, hogy leállt e! 

Pedig messziről hallom..😁 De ment rendben. Aztán este vissza minden!

A zöld szivattyú/ visszacsapó kombóra visszatérve: esetleg levegő nem csesztetheti ezeket? 

Pl: nyit a primer, betolja a levegős vizet, a szivattyú ezt tovább tolja, a visszacsapó meg a "légbuborékok" miatt huppog? 

Előzmény: Atis57 (131024)
Atis57 Creative Commons License 2024.11.07 -1 0 131024

Szia!

A jobb szélső cső ,zöld szivattyú felett is van egy nagyméretű.(visszacsapó)

Az a zöld szivattyú frekvenciaváltós  Tehát 20-120Í% között is működhet-ne ! valóájban meg kb 30% --80%.

A kinti időjárás függvényében ---ritkán van 2 -t egyforma nap ! Igy az áramlási/csőtágulási  hangok is változnak.

Ezen vascsövek  kb 6m-ként 2mm-t tudnak mozogni. Ilyenkor már a falátvezetés is érdekes !

Előzmény: akkokoko (131023)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131023

Hmmm... Azt nem gondolnám, hogy akkor az lenne. A fűtés csöveknél hallható, ahogy a pincerekeszek fölött kígyózik. Határozottan legjobban ott, ahol a hőközpontból kilépve balra kanyarodva átmegy a pincerekeszeket leválasztó ajtó fölött. Alulról (pincéből) erősebb tompa koppanásnak hallatszik, fentről (lakás) meg mély, öblös huppogásnak. És -természetesen- pont a szobánk alatt hallani legerősebben. Már a szomszéd szobában is sokkal gyengébben hallani. A lakás másik végében a konyhában még gyengébben...

Egyébként van, hogy a wc-ben(alatta a hőközpont) hallani alulról "kánonban" a huppogást... Sok sok anomália...

Sajnos a lakás csere, eladás egyenlőre nem jöhet szóba.

Az önkormányzati képviselő már egyszer játszott, és most is játékban van. Csak neki akarom összegyűjteni a valós tényeket! Még valahonnan egy szakembert kellene szereznem, aki szakvéleményt adna. Talán az lenne a leg megfelelőbb...

Előzmény: Atis57 (131022)
Atis57 Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131022

Szia!

A két szürke csőnél van (Használati  Meleg Viz )

Előzmény: akkokoko (131021)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131021

Egyébként valaki valahol írta a visszacsapó szelepet. Ilyesmi lehetséges? Egyáltalán van itt?

Előzmény: Atis57 (131016)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131020

Ez milyen kultúrált, szellős stb! Nálunk....😬

Előzmény: Atis57 (131017)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131019

Hát igen! "Alulról"  hallgatva teljesen másképp hallani.

Előzmény: Atis57 (131017)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131018

Szia! Igen! Köszönöm! Vártam is a válaszod, de ilyen gyorsan nem is gondoltam!! Csak megpróbálok további bizonyítékokat gyűjteni, hogy -szerintem- ez nem szimplán a hőtágulás miatti probléma az áttötéseknél! Nem tudom elképzelni, hogy hol van, hol nincs! Egyik nap van másnap nincs, vagy alig. Évekig nincs, aztán megint. 

Atis57 Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131017

Szia!

Lemaradt;

A plafonhoz rögzitett csövek --szépen vezetik a hangokat.

Atis57 Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131016

Szia!

Régen is irtam;  Önkormányzati  + Országgyűlési képviselő. Meg kell vendégelni őket, hadd hallják ők is.

A lentebbieknek nincs szava!

A Távhő meg nem akar munkát/költséget magának.

Egy hőközpontban  van 2-4 szabályzó szelep , változik a viz hőfoka, áramlási sebessége.Ez mind szép hanghatással jár!

+ a hőtágulások.(pattogó hangokkal )

Pl

Kazincbarcikán ez 50+ éves  dolog ,egy hőközpont átépitésekor változik .S nem mindig jó irányban.

Elcserélték a lakást--mint jó megoldás?

Előzmény: akkokoko (131015)
akkokoko Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131015

Üdv Urak ismét!

Párszor már érdeklődtem itt, de sajnos a probléma azóta is adott...

Remélem most is kapok 1-2 jó tippet, amivel kiegészíthetem az eddigieket!

A rövid verzió: panelban, földszinten, hőközpont felett lakom. A jelenlegi problémám, hogy "valami" huppog, dübbög a födémen. Olyan mintha valaki alattunk a pincében (ahol a csövek futnak) ütemesen ütögetné a falat. Folyamatában: a radiátorcsőben lassuló kopogó hang, majd ezt követően a huppogó hang a födémen. Ez megy folyamatosan 1-5 perces szünetekkel napi 8-10-12 órában. Hol gyengébben, hol erősebben. Ez mostanában már "csak" du. 13-15 óráig tart(a kezdeti esti 18-20 óra helyett). Emellett sokszor erős sípolás is hallható a lakásban. Ez is szinte menetrend szerint szokott megszűnni. Sokszor egy hatalmas "durranást" követően. Ennek olyan a hangja, mintha odavernének egy üres hordónak. Van, hogy reggel a fűtés is így indul.

Esetleg lenne valami ötlete, mert már hosszú- hosszú ideje küzdök vele!?

Azóta azt is észrevettem, hogy a hőközpont előutt állva hallani, hogy elkezd a víz áramlani a primeren, majd 20-30 mp után elhalkul, leáll. Ezt követően 10-20mp-el kezdődik a fenti produkció( csőben kopogás, huppogás). Majd ezek után 20-30 mp-el újra nyit a primer és a többi ugyanígy. Tehát hullámokban. A távhő szerint ez így normális! Hát erősen kétlem!!!

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!!

Közben voltak a Távhőtől helyszíni szemlén, majd megállapították, hogy hőtágulás lehet! Persze mikor kinnt voltak, akkor semmi nem volt! Különös véletlen.... Másnap persze reggeltől folyamatában! Még szerencse, hogy az egyik lakó jött, és mondta, hogy ő is hallja a harmadikon!

peterch Creative Commons License 2024.11.07 -1 0 131014

Szia !

Csak mint laikus írom !

Nem egyszerűbb ha már felújítasz a belmagasságot lecsökkenteni normális magasságra ( 270cm maximum)?  Fölé hőszigetelés és már meg is oldódott a fűtés-hűtés problémája . :-)

Előzmény: Csipkebogyotea (131013)
Csipkebogyotea Creative Commons License 2024.11.07 0 0 131013

Sziasztok, új vagyok itt , hozzáértők segítségét kérném. Lakásvásárlás előtt állok, a kinézett lakásban gáz héra fűtés van kialakítva (+ hűtő-fűtő klíma és elektromos fűtőpanel) 

Nagy belmagasságú polgári lakàs. Aggódom, hogy ez n.fogja jól felfűteni télen illetve hogy mennyi lesz a számla ha még a klímàval is rá kell segíteni. 

A lakásra amúgy is ráférne egy felújítás, arra gondoltam, hogy lecserélném ezt egy normális gázkazánra, és radiátorokra. (Vagy padlófűtèsre, ha társasházban lehet olyat? 

Megoldható ez? Kell hozzá külön engedély? 

Köszönöm a segítséget! 

Kapocska Creative Commons License 2024.11.05 -1 0 131012

3 nap után? (bezártam a táblázatot :-) )

Előzmény: cucu (131011)
cucu Creative Commons License 2024.11.05 0 0 131011

Egyébként melyik melyik?

Előzmény: Kapocska (131001)
cucu Creative Commons License 2024.11.05 -1 0 131010

Oké.

Egyébként az a szerény tapasztalatom, hogy a szerelők gyakran keverik kiépítésnél a víz meg a gáz meneteket. 

Tapasztaltam már, amit a topcitárs, hogy nehezen megy fel rá az új, szabványos gázelzáró. Nyilván vizes metszővel csinálták rá a menetet. És van ahol meg simán felmegy.

(Nyilván kókler csinálta, nem szakképzett gázos.)

Előzmény: Kapocska (131009)
Kapocska Creative Commons License 2024.11.05 0 1 131009

"azt akár réz kupakkal is lehet."

A legutóbbi is réz csak krómozott.

Jó a menetmetsző + Loctite 55 használat (ha már nem szabályos dolgokról beszélünk).

Előzmény: cucu (131008)
cucu Creative Commons License 2024.11.04 0 1 131008

Javaslom a menetvágás helyett, hogy tegyél rá egy gázos elzárót, (sárga tekerős, gázhoz való) és azt kupakold le, azt akár réz kupakkal is lehet.

Előzmény: slowrunner (131007)
slowrunner Creative Commons License 2024.11.04 0 0 131007

OK, köszönöm.

Átmegyek akkor a meneten egy csőmenetvágóval, és acél idomot teszek rá mindenképp.

Előzmény: HWK12 (131006)
HWK12 Creative Commons License 2024.11.04 -1 1 131006

Cucu teljes mértékben JÓL megfogalmazta a dolog mikéntjét.

És mivel eleve írtad hogy nehezen ment rá és feszül ez okot adhat az aggodalomra. Főleg egy OBI- s minőségnél

Gondolom nem véletlenül találták ki a gázcsőszerelés szabályait

Előzmény: slowrunner (131004)
cucu Creative Commons License 2024.11.04 0 1 131005

Nem jól gondolod!

A menet oldalában fog berepedni, ha nagyon meghúzod. (Az, hogy mi a "nagyon", azt az idő dönti el.)

Az a szar benne, hogy nem feltétlenül akkor, amikor ráhúzod, hanem tetszőleges időpontban, amit előre nem tudhatsz.

Tehát a vas karmantyús a profi megoldás. 

Előzmény: slowrunner (131004)
slowrunner Creative Commons License 2024.11.04 0 0 131004

Feltételezem ez akkor lehet gond, ha 'koppig' húzzák rá a kupakot, tehát a csővég kinyomhatja/repesztheti az idomot. 

Tehát a karmanytú amolyan bolondbiztos megoldás ebből a szempontból, ott ez nem fordulhat elő.

Én figyeltem arra, hogy teljes hosszában ne tekeredjen fel a csőre a kupak.

Előzmény: HWK12 (131003)
HWK12 Creative Commons License 2024.11.03 -1 1 131003

Egyszer egy gáztervezőtől hallottam,hogy ilyen módon nem szabad lezárni a csőre vágott menetes csonkot.Mert ezeket az öntött kupakokat szétrepesztheti a menetvágott csővég.

Azt mondta acél karmantyút kell rárakni mert azt nem tudja szétnyomni,és abba meg vakdugót.

Vagy préselni Viega megapressz kupakot.

Előzmény: slowrunner (131002)
slowrunner Creative Commons License 2024.11.03 -1 0 131002

No megoldódott a dolog. Vettem az Obi-ban egy másik fajta kupakot (krómozott), az nehezen bár, de ráment.

Tehát az első körben kifogtam egy rossz vagy tűrés szélén lévő horganyzott kupakot, meg egy valszeg a tűrés 'másik végén' lévő menetet(kopott lehetett a menetvágó anno?) , és a kettő együtt már nem működött.

A horganyzott kupak másik, tuti szabványos menetre is iszonyú nehezen ment fel, próbálgattam.

Méregettem amúgy a csőmenenet, de csak analóg tolómérőm van, szóval ilyen tizedmillimétereket necces vele pontosan kimérni, de többszöri mérés erdeménye, hogy olyan 0,1-0,2 mm-el szélesebb volt, mint az etalon. (~26,5-26,6 vs ~26,4).

Előzmény: Kapocska (131001)
Kapocska Creative Commons License 2024.11.02 0 0 131001

Tolómérővel mérd meg a menet külső átmérőjét.

Pl.  26.441 v. 26.670 v. 26.264 mm

Előzmény: slowrunner (130999)
Atis57 Creative Commons License 2024.11.02 0 0 131000

Szia!

Mert van gázmenet is (gázcsövön ), s van a normál /néha Zoll méretű menet a vizcsövön.

Előzmény: slowrunner (130999)
slowrunner Creative Commons License 2024.11.02 0 0 130999

Sziasztok, fürdőszobában nem használt gázcsonkot akartam lezárni. 3/4-es cső, végén menet. Vettem egy horganyzott kupakot - és nem megy rá...

Kb. 1 menetet lehet tekerni, és nem tovább. A ház 1988-ban épült - másmilyen a menet? Ha igen, hogyan tudom ezt megoldani a legegyszerűbben? Ha ez vmi régebbi szabvány, lehet még ilyen idomot beszerezni?

(ideiglenesen visszament az eredeti elzáró csap, szóval nem jön a gáz :), de hosszab távra tisztességesen le szeretném dugózni)

-Smiley- Creative Commons License 2024.11.02 0 0 130998

Sziasztok.

Van egy ilyen konyhai csapom ami csepeg. P róbáltam szétszedni de a betétet takaró lemezt nem bírom leszedni. 

Mi lehet a trükkje? Csavaros vagy le kell rángatni? 

Milyen betét lehet jó ebbe? 

Köszönöm a segítséget.

trakisbandi Creative Commons License 2024.11.02 0 0 130997

Úgy látom tovább kellett volna olvasni mielőtt reagálok.

Előzmény: Kapocska (130993)
trakisbandi Creative Commons License 2024.11.02 0 0 130996

Szia !

Nekem padlófűtésem is van, ezért a kicsi hiszterézist választottam, hogy ne legyenek nagy túllendülések.

"A termosztát kapcsolási érzékenysége ą0,1°C-ra, ą0,2°C-ra (gyári
alapbeállítás) vagy ą0,3°C-ra állítható. Ez alatt azt a hőmérséklet-különbséget
kell érteni, ami a beállított érték és a kapcsoláskor mért tényleges hőmérséklet
között van. Gyári alapbeállítás (ą0,2°C kapcsolási érzékenység, fűtés
üzemmód) esetén pl. ha a termosztáton beállított érték 20°C, akkor a készülék
19,8°C-on, vagy alatta bekapcsolja, ill. 20,2°C-on, vagy felette kikapcsolja a
kazánt."

Termosztát :COMPUTHERM  Q7RF

Előzmény: benediktusz (130985)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.02 0 0 130995

ÉS igaz, legtöbbször a 0,5-ös kapcsolás is pont ideális.

A túl kicsi kapcsolási érzékenység az egyéb gépészeti elemeknél is nagyfokó pontosságot igényel mind tervezési, mind kivitelezési, mind beállítási szempontból.

Nagyon könnyen kapcsolgatós szenvedőssé válik a rendszer. Régebbi kazánoknál pl. a soha fel nem melegedő fűtővíz okozhatja a kazánest szétrohadását.

Ugye sokszor hallani 2-3 éves hőcserélőlukadásokról.

Előzmény: nemethla (130991)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.02 -1 0 130994

Mit vársz, ha az első !!!! googlis keresési találatnál JÓL olvashatóan leírt 0,2-es kapcsolási érzékenység felleléséig nem ért el.

Előzmény: Kapocska (130993)
Kapocska Creative Commons License 2024.11.02 0 0 130993

Reagálás nincs.

Továbblépés ,javaslat nulla.

Előzmény: Kapocska (130987)
benediktusz Creative Commons License 2024.11.01 0 0 130992

Nem nagy dolog szellőztetésnél átmenetileg lentebb venni a célhőmérsékletet.

Előzmény: nemethla (130991)
nemethla Creative Commons License 2024.11.01 0 0 130991

Mi a bajod ekkora kapcsolási tűréshatárral? Ha szellőztetsz pár percet, már megérted, miért van.
Uis az újraindítgatás sztem rosszabb, mint az értéken tartás. Ha az optimálisnál jobban lehűlnek a radiátorok,

drágább a visszafűtés, mint a kicsit magasabb hőmérséklet ( a leálláskor )

digium Creative Commons License 2024.11.01 0 1 130990

Gépésznek a normál ár 60%-a 900eFt.

Előzmény: cucu (130988)
G 18-as tű. Creative Commons License 2024.11.01 -3 0 130989

Miért füstöl a gázkályha rózsája...füstös lesz az edény,, mit tegyek?

cucu Creative Commons License 2024.11.01 0 0 130988

Ha nagyon olcsó, akkor mondj te árat, ne ajánlatot várj!

Előzmény: digium (130986)
Kapocska Creative Commons License 2024.11.01 0 0 130987

Elvileg ezt tudja:

digium Creative Commons License 2024.11.01 0 0 130986

Sziasztok,

Lehet van itt olyan akit érdekelne…

Eladó egy Clivet by Midea márkájú R32 monoblokkos új hőszivattyú. Vadi új, dobozában/raklapon. 1 fázisú 8 kW Ege Evo 4.1 a típusa. Sürgős lenne és nagyon olcsó! Bp11-ben van. Konkrét vételi ajánlatot várnék: 30/9312607

benediktusz Creative Commons License 2024.11.01 0 0 130985

Sziasztok!

Laikus vagyok a témában, ezért kérem, javítsatok ki, ha butaságot írok.

70 nm-es tetőtéri lakásban lakok, ahol egy Bosch kombi kazán dolgozik.

Termosztátot keresek, ami pontosabban dolgozik az eddigi Delta S2302-nél.

Legnagyobb gondom, hogy nagy a tehetetlensége (ezt hívják hiszterézisnek?): A bekapcsolás 0.2-0.3 C különbségnél történik, a kikapcsolás 0.4-0.5 C-nál.

Nem tudom, mi várható el egy átlagos tudású készüléktől, de én ezt, főleg az utóbbit sokallom.

Persze az is lehet, hogy ez a Delta egy nagyon alap tudású készülék. Két éve a használtan megvásárolt lakással "örököltem".

Az sem volna rossz, ha a célhőmérsékletet nem 0.5, hanem mondjuk 0.2-0.25 C pontossággal lehetne beállítani.

Mit ajánlanátok?

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.11.01 0 2 130984

16-os ötrétegű kulcsos idommal te is meg tudod toldani szerintem.

Előzmény: vazul001 (130983)
vazul001 Creative Commons License 2024.10.31 0 0 130983

Ami felirat látszik azokra már rákerestem és nem találtam semmit. 15x2.5 a legtöbb csőnek a mérete, van még egy SKZ felirat, ez egy cég ami csöveket minősít, de ennyi. Holnap még megpróbálom lehúzni a gégecsövet, meglátjuk.

Előzmény: peterch (130982)
peterch Creative Commons License 2024.10.31 0 1 130982

Szia !

Ha a gégecsövet lejjebb húzod , ott van felirat . Az alapján nem lehet rákeresni a neten ? Több csövön is látni feliratot .

Előzmény: vazul001 (130981)
vazul001 Creative Commons License 2024.10.31 0 0 130981

Sziasztok. ennek a csőnek a típusát/nevét meg tudná írni valaki? Toldani kellene egy helyen, de a szerelő fogja a fejét, hogy ezt már nem forgalmazzák, nincs hozzá semmi. 22 éve rakták be a házba, kicsit hihetetlen számomra, hogy ne lehessen hozzá kapni fittinget vagy valamit amivel meg tudnánk toldani. Szóval a típus kellene segítségnek, esetleg, ha valaki tudna kontaktot, webshopot, ahol megvenném a hozzávalókat. 

_-Gabor-_ Creative Commons License 2024.10.30 0 0 130980

Köszi mindenkinek! Részszámlát már beállítottam. Következő a padlásszigetelés. Lehet maradt még ingyenesen, csak szigorúbbak a feltételek.

Igen, pont ilyen régi konvektor van, akkor legjobb ha Hunor HDU-ra cseréljük? Mivel a klíma 600.000Ft lenne, annyi pénz van a korszerűsítésre.

Előzmény: D.Tibor. (130976)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.30 -4 2 130979

Van akinek nem lehet segíteni.

Rendszert szidni, mvm-et szidni, orbánozni nem kerül semmibe és divat.

Előzmény: Capt.IQ229 (130978)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.30 -5 0 130978

Milyen keretet akarsz még?

Konkrét tény: 500m3 TÚLFOGYASZTÁS Cca. 300 ezer Ft ÉVENTE.

Aztán volt ajánlat, hogy 100 ezerért az első LEGNAGYOBB LÉPÉST meg is lehetne csinálni.

Duplájáért bajuszpödréssel kijelenteni, hogy FÖDÉM KÉSZ.

És ez örökös spórolás míg a túlfogyasztás is ÖRÖKÖS dolog.

Előzmény: Kapocska (130977)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.30 0 0 130977

Látom évek óta megy az agyalás és ennek ellenére kevés az infó,megfigyelés pl.

„Fene sem gondolta volna, hogy az őrláng ennyi fogyaszt.”

Attól, hogy a konvektorok „N”  állásban vannak attól még nemcsak az őrláng

kap lehetőséget.

Nem látom a csalódott beszámolókat évekre visszamenőleg, hogy mi akadályozta meg az

állami támogatások igénybevételét hőszigetelésre, konvektor cserére  (otthon melege pl.

https://www.fegmshunor.hu/betiltott-gazkonvektor/   40%-al kevesebb fogy).

Nem akarok senki pénztárcájában turkálni ,de azért valami keretről lehetne beszélni (anyagi,rokoni segítés......),

hogy aki akar tervezni valamit ide az ne a vakvilágba járkáljon.

Előzmény: _-Gabor-_ (130975)
D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.30 0 2 130976

Első a számla.

Ne legyen hőm függő! Egyenletes részszámlát kell beállítani  2000/12   166m3/hó fogyasztásra. Szerintem!

Szigetelés: érdemes utánna nézni az ingyenes födémszigetelésnek. Annyi a feltétel, hogy ne legyen lom a padláson.

A födém szigetelése gyorsabban megtérülő beruházás, mint pl. klíma vásárlása. Az csak tűzoltás ebben az esetben.

Bojler: egy 50literes havi fogyasztása 120kW körul várható, ha nincs vezérelt mérő, könnyen belemehet a piaci fogyasztásba a villany.

Ha van vezérelt, nagyobb bojlert érdemes választani.

Előzmény: _-Gabor-_ (130975)
_-Gabor-_ Creative Commons License 2024.10.29 -1 0 130975

Köszi mindenkinek! Akkor a padlásszigetelés az első, lehet már azzal is bemenne az átlagfogyasztás alá. Ha nem, akkor klíma, az egyetlen fűtött szobába. Fürdőszobába villanyt ajánlottatok, de van abból átfolyós, mint a gáz vagy csak bojleres? Fene sem gondolta volna, hogy az őrláng ennyi fogyaszt. Egyébként ez semmit sem fűt? Elég nehéz bekapcsolni őket. Ha picit is fűt, akkor jobb ha mennek, ne fagyjon szét a szoba. Most jutott eszembe, hogy a wc-be ilyen fagymentesítőt vettem. Stabilan tartja a 12°C-ot. Lehet ez kellene a szobákba is? Lehet kevesebbet fogyasztana, mint az átlag feletti őrláng? Vagy lehet szobába már komolyabb kellene. Tudtok ajánlani erre valamit? Mondjuk még akkor is jobban megérné, ha csak a fagymentesítés a cél.

Előzmény: D.Tibor. (130925)
Bolobi Creative Commons License 2024.10.29 0 0 130974

Sziasztok!

Van egy Hajdu HGK 28 as kazànom, màr nyàron is hallható volt melegvíz esetén kattogàs-pattogàs, most fűtés miatt ugye zavaróbb. Valószínűleg vízköves a használati melegvíz része. A kérdésem az lenne hogy mivel tudom kivízkőteleníteni? Ki kell venni a hőcserélőt vagy elég ha ràkötök simàn a csonkra? Arra gondoltam kis szivattyúval àtnyomom ha nem lesz semminek baja. Gondolom egy àramlàs érzékelő van rajta.

Ha valakinek van tapasztalata és megosztja azt megköszönöm :)

Üdv Gábor

HWK12 Creative Commons License 2024.10.29 -1 1 130973

A bojler csövére tegyél rá egy 1-2 cm es csaphosszabbítót mert annak széles a felfekvési felülete és arra csavard rá a flexi cső hollanderét

Előzmény: jel1 (130971)
C20NE Creative Commons License 2024.10.29 0 0 130972

Ha eddig nem klingerit tomitest hasznaltal csereld erre és huzd meg rendesen. Ellenorizd hogy a tömítő felület rendben van-e. Sorja, karc, merolegesseg.

Előzmény: jel1 (130971)
jel1 Creative Commons License 2024.10.29 0 0 130971

Sziasztok!

Víz téma:

Mi okozhatja, ha a fali hidegvíz csatlakozó és a bojler közötti flexi bekötőcső gumitömítése 2-3 havonta elfárad?

• nincs túlhúzva, nem csavarodik
  • teljesen random, hogy a cső melyik oldalán kezd szivárogni a tömítés (így leginkább valami nyomás dolgot tudnék elképzelni).
  • bojler hő vagy bármi más körülmény nem változott, nincs új/másik eszköz a vízhálózatra kötve
  • előtte levő 10+ évet bírt, azóta egy éven belül a 4.-et fogyasztom már (ez utóbbiak miatt meg nagyon furcsa, hogy miért lehetne vízütés probléma, ha korábban nem volt. Nem mások a csaphasználati szokásaink).
  • egyszerű 45cm obi/praktikeres 1/2" flexi bekötőcsőről van szó.
  • BP belvárosi bérház a környezet

Köszönöm a segítséget

Kapocska Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130970

De a beállított hőfokon illene a kazánnak kikapcsolni és nem a "vésztermosztátnak" dolgozni.

Azért írtam az érzékelő karakterisztika ellenőrzést (meleg vizes melegítés-mérés) ,hogy eldönthető

legyen,hogy az érzékelő v. köre haldoklik v. a jelfeldolgozó elektronika.

Előzmény: Kapocska (130969)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.28 0 1 130969

Ha a váltószelep nem vált át rendesen ,mert példul vízkő van alatta akkor az a kör

bypassként működik és az akkor már egy második bypass ,mert eredetileg is van beépítve egy (állítható).

Ezáltal a megtermelt hőt nem tudja a radiátorok,hőleadók felé közel teljes egészében elszállítani a szivattyú.

Nyilván,ha a szivattyú hibás akkor ugyan az van (hőmennyiség egy része lesz csak elszállítva).

Előzmény: vakrepulo2 (130966)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130968

"3 állású szelep (vagy mi a neve)"

Váltószelepre gondolsz ami a fűtés v. HMV hőcserélő  (re) irányába küldi a kazánban felmelegített (fsg hőcserélőn) vizet?

Előzmény: vakrepulo2 (130966)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130967

kijön a hőcserélőből  = "(azon a csövön van ami be vagy kijön a hőcserélőből az a cső amit az előbb az ntc-vel lefényképeztem):"

"Az az előremenő. " 

Előzmény: vakrepulo2 (130965)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130966

mindenesetre köszi mindenkinek a tippeket ötleteket, most nézem pár napig, hogy az új külső keringető megoldja-e a problémát

ha nem akkor az utolsó tippem a 3 állású szelep (vagy mi a neve) lesz, azt kiveszem , megtakarítom, még az lehet, hogy az nem kapcsol át rendesen, azzal elzárja valamelyik cső útját ahol hirtelen túlmelegszik a víz (persze ez csak egy hót amatőr tipp tőlem, de a kazán összes többi részét már megmozgattam és méregettem jó sok helyen) 

vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130965

ezt most nem értem pontosan mit írtál

van benne még egy ntc? a hőcserélőbe bemenő ágon?

azt kellene lemérnem?

én olyat nem nagyon találok

beérkezik a visszatérő ág a kazánba, egyből a szivattyúba onnét egyből a hőcserélőbe, rajta semmiféle szenzor nincs

az első amit kivettem és megnéztem annak adatai teljesen jók a mérési hibahatár mellett 

legalább is sztm

kazánból kiemelés után 8,5 volt az ellenállás (ott ugye egy melegebb közegben volt), majd ahogy rajta tartottam a mérőtt nőttek a századok, mivel hűlt kifelé a cucc

bedobtam 15 mp-re a hűtőbe, és el is ment 11,5 ig a további hűlés miatt, szóval teljesen hozta azokat az értékeket ami elvárható tőle

Előzmény: Kapocska (130964)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130964

kijön a hőcserélőből

Az az előremenő.

A karakterisztika ellenőrizhető vízmelegítés + valamilyen merülős hőmérő (higanyos pl.)

https://scanref.ru/upload/iblock/115/11514e0fce75c352f659f95ede85298e.pdf

Általában a 25 fokon  10kOhmos használatos.

Előzmény: vakrepulo2 (130962)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130963

ha f14es a hibakód elég ujraindítani a kazánt

ha f5-st akkor pedig ezt (azon a csövön van ami be vagy kijön a hőcserélőből az a cső amit az előbb az ntc-vel lefényképeztem):

Előzmény: Capt.IQ229 (130961)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130962

ez szerintem jó, 9,5->11,5 közti értékeket mértem ahogy telt az idő a kazánból való kivétel után a terasz asztalon

Előzmény: Kapocska (130960)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.28 -1 1 130961

Megmutatod melyik az a 'mikrokapcsoló' amit újraindításhoz megnyomsz?

Előzmény: vakrepulo2 (130959)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130960

Igen.

Előzmény: vakrepulo2 (130959)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130959

ez lesz az ugye?

"Egy alaphelyzeti ohm mérés"

itt arra gondolsz, hogy kikapcsolt kazán állapotban lehúzom a csatit és egy multiméterrel megnézem a két szálon keresztűl az ellenállást? 

Előzmény: Kapocska (130957)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 1 130958

ez egy saunier duval themaclassic f as 24 e2

az oldalán lévő matricán is az van hogy lecsökken a nyomás - itt egy kép egy 0,5-s jelzéssel - töltsd fel 1,5 barig

de egyébként 1,1-en szokott állni, oda szoktam beállítani

mielőtt elkezdte ezt a szarakodást kb 1 éve, előtte volt valahol egy szivárgásom a rendszerben - ami közben eltűnt - és előtte sok évig folyamatosan változott a fűtőkörben a nyomás 1,5-0,5 közt és soha nem melegedett túl

szóval ezt az alacsonynyomás dolgot mégis csak kizárnám, de figyelni fogok hogy 1,1-1,5 közt legyen a fütőkör nyomása

Előzmény: peterch (130956)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130957

Az a fűtési és a HMV szabályozóinak bemenőjele a hőmérséklet értékéről.

Azon a csövön van ahol a biztonsági hőkioldó (előremenő).

Ellenőrizni kell az érintkezését villamosan és mechanikusan is.

Egy alaphelyzeti ohm mérés  20fokon kb:12.49kOhm  25fokon 10kOhm

Előzmény: vakrepulo2 (130947)
peterch Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 130956

Ezt írja : " A megfelelő nyomás kazán típustól függően 1,2 és 2,0 bar között mozog. "

Előzmény: vakrepulo2 (130955)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130955

ennél 0,5-1,5 közt van 0,5 alatt sárga lámpa el sem indul

Előzmény: peterch (130954)
peterch Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 130954

Nekem a kazánon 0,8 bar alatt nem lehet a nyomás . Nálad nincs megszabva a minimális érték ?

Előzmény: vakrepulo2 (130953)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130953

igen rendben, más dolog miatt a házban bejövőt is néztem, de a kazánnak van egy mutatója és szépen rajzolgatja a 0,5-1,5 közti értékeket, mikor mennyire töltöm fel a szerelést követően

Előzmény: peterch (130952)
peterch Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 130952

Víznyomás is rendben ?  Mert azt is írja lehetőségnek .

Előzmény: vakrepulo2 (130949)
peterch Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130951

OK . :-)

Előzmény: vakrepulo2 (130949)
peterch Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 130950

Légteleníteni a köröket - radiátorokat próbáltad ?

Előzmény: vakrepulo2 (130948)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130949

anno innen indultam, mert volt régen egy radiátorlevevés és elsőnek azt hittem, hogy levegő maradt a hőcserélő környékén és ez a baj, ezért cseréltem a kazén levegőztetőjét is mert vízköves volt a teteje

most tök frankón légteleníti magát, mikor pl a külső szűrőt leszedem akkor ott kerül levegő a rendszerben és még hallom is hogy távozik a kazán levegőztetőjén keresztül

ezen felül a rendszer sem csillingel - kucorog a benne lévő légbuborékoktól

Előzmény: peterch (130945)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130948

van a visszaágon közvetlen a kazán előtt, ezt már többszőr megnéztem nem volt benne soha veszélyesen sok kosz

Előzmény: kiggyo (130946)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130947

sajnos nem tudom mi az a ntc, az egy érzékelő a kazánban a visszatérő ág környékén?  mi annak  a magyar neve? kicserélem a francba ha probléma okozója lehet

visszatérő ág külső és belső szűrőjét is már kiszedtem kitakarítottam - 1ébként nem voltak veszélyesen koszosak ennyi év után sem

fűtési rendszer eltömődött:  hát ezt nem tudom hogyan ellenőrizzem, alapvetően nem számítok erre, nincs sehol hangja stb és mint mondtam nagyrészt rendben megy a  kazán csak 'néha' melegszik túl, pl 3 napig jól megy majd egy nap alatt 3-5szőr is megáll után megint sokáig jó

de egyébként mikor szerelgettem itt ott a kazánt és a környékét (pl a hőcserélőt is kiszedtem már) sehol nem volt nyoma komoly kosznak darabos szemétnek a vízben stb stb

Előzmény: Kapocska (130944)
kiggyo Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130946

Nincs valami szűrő a rendszerben ami el van tömődve?

Tud vicces dolgokat művelni ha vákuumra szívja magát a szivattyú.

Előzmény: vakrepulo2 (130942)
peterch Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 130945

Ezt találtam :

" Saunier Duval kazán túlmelegedése

A kazán túlmelegedését okozhatja alacsony víznyomás is, de a rendszerben rekedt levegő is állhat a háttérben, mely a víz áramlásában akadályozó tényezőként léphet fel. A korszerű kazánok vészérzékelőkkel rendelkeznek, melyek magas hőmérséklet esetén leállnak, letiltanak, majd a hőmérséklet normalizálódása után jó esetben automatikusan újraindulnak. Az érzékelő meghibásodása is okozhat hasonló jelenséget, melyet ebben az esetben cserélni szükséges. " 

Innen ollózva : https://futes-javitas.hu/saunier-duval-futes-tipikus-hibai.html

Előzmény: vakrepulo2 (130942)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.28 0 1 130944

Az nem üzemszerű állapot, hogy a biztonsági termosztát kapcsol ki (rendszeresen?).

Első számú  oka lehet, hogy a hőcserélő  NTC-je hibás,

- visszatérőág külső v. belső szűrője elszennyeződött,

- fűtési rendszer eltömődött.

„….      nem megfelelő működése?”

Okozhat ,de az előző bekezdést  is figyelembe kell venni.

Amit tehetsz, hogy átmosod a szivattyút úgy, hogy előtte (mivel nincs konkrét típus,adat)

megnézed az üzemi kondenzátort benne (felirat) , hogy milyen értékű és megméred

v. eleve vásárolsz egy olyan kondenzátort aminek a mikró farad értéke és feszültsége

megegyezik a benne lévővel (segédfázis gyengélkedése nagyban kihat a teljesítményre

amit a főfázis akar kompenzálni ,melegszik).

Ha a kondi megfelelő egy edényben cirkuláltass vele tiszta vizet (megfigyelés).

Előzmény: vakrepulo2 (130940)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.28 -1 1 130943

Kádárkockáról volt szó.

Hogy keveredett ide a lakótelep.

Előzmény: Atis57 (130938)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130942

kb 14

azt amit kiszereltem most megtekertem 4-5 fordulatnyit, mondjuk 2szer mintha lett volna picike akadozás, de nehéz megítélnem, mert nincs ráállva a kezem nincs tapasztalatom

mondjuk az nem kérdés sztm hogy ezek a szivattyúk már nem tökéletesek mert biztos melegebbek mint kellene nekik

a kérdésem továbbra is az, hogy az alap problémám hogy néha túlmelegszik a kazánvíz, az lehet-e azért, hogy pont rosszabbul megy a külső keringető, vagy pont nem indul el stb stb  azaz ezeknek a keingetőknek biztos jól kell jarnia, nem bír egyedűl a rendszerrel a kazán szivattyúja?  (csak nagyjából alsószint az kb 100 m2 4 radiátor mind külön körön és padlóban futó csövek, felső szint 1 radiátorral több és 5 méterrel magasabban) 

Előzmény: peterch (130941)
peterch Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 130941

Szia !

Hány évesek a keringetőszivattyúid ?  Ha kitekered a középső csavart és csavarhúzóval megmozgatod a rotort simán megy , vagy érzel némi picike akadozást ?  Ha sok évesek és nem érezni akadozást , akkor lehetnek az indítókondenzátorok is már hibásak . Csere és megoldódott a probléma . :-)

Előzmény: vakrepulo2 (130940)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130940

hali korábban már írogattam a kombi kazánomról amiben néha felmelegszik a víz és akkor gurgulázik puffok, leáll és f14-en nyom (saunier) vagy néha f5-t mikor vissza kell kapcsolni a boritó megbontása után a biztonsági mikrokapcsolót

korábban cseréltem benne lefegőztető szelepet, amit tudtam szétszedtem és megnéztem van e dugulás, lemértem a kazán keringető áram felvételét minden rendben lévőnek tűnik, de hiba még mindig volt tegnapig

most észrevettem hogy a kazán utáni 3 keringetőből (wilo 25/60) kettő elégé melegszik, mikor 42 fokosra állítom a fűtési vízhőmérségletet a két keringetőre alig tudom rárakni a kezem, határozottan melegebbek mint a fűtési víz hőfoka

ez pont a két nagykör keringetője (alsószint, felsőszont), míg az alsószint padlófűtésének a keringetője kellemes hőmérségletű

kérdés: okozhatja a a néha-néha túlmelegedésem a külső keringető nem megfelelő működése?

most próbára kicseréltem az egyiket és 1 napja rendben megy, de ugye nem tudom megjavult-e hiszen előtte is csak néha melegedett túl a víz 

cucu Creative Commons License 2024.10.28 0 1 130939

Ha egyedül álló idős ember, ha nem, ez a kérdés nem játszik abban, hogy miért fűti még nyáron is a fürdőszobáját... 

Vagy az, hogy állandóan ég nála 4 őrláng...

Megértem mindenkinek a szociális helyzetét, de ha valaki nem képes utána olvasni a problémájának, az már bosszantó tud lenni. Főleg azért, mert 2 havonta ugyanezt kérdezi valaki...

Én pl. nagyon sokat tanultam és tanulok az itteni topictársaktól. Ezt úgy érem el, hogy vissza-vissza olvasok és szinte mindenre megtalálom a választ. Szükségtelen és nagyon bosszantó, amikor a gázszámla alakulását itt akarja kitárgyalni valaki, hogy melyik jobb, a diktálás vagy az átalány... :)

Ha valaki régi, korszerűtlen házban lakik, -nincs ezzel semmi bajom- az ne a gázkészüléket okolja a magas számla miatt. Azt is megértem, hogy nincs mindenkinek pénze szigetelni. Csak azt nem értem, mit vár az ilyen háztól?

Közel 70 éves vagyok, 5 éve kilakoltattak, mert devizahitelt vetem fel kényszerűségből, amivel alaposan becsaptak.

Mindig igyekeztem optimálisan fűteni. Feleslegesen nem égetem a gázt, feleslegesen nem használok villanyt, mindent kihúzok a konnektorból. Most, ahol élek, beleférünk a havi 144m3 gázfogyasztásba. Szerencsére hétvégeken lehetőségünk van fával fűteni. Tehát nem csak a gázra alapozzuk a fűtést. Gondoskodtunk időben -aktív korunkban- vegyestüzelésű kazánról. 

Szóval kicsit előrelátóbbnak kéne lenni. 

Amikor a '60-as években gyerek voltam, akkoriban kezdték bevezetni a gázt, mindenki vette a konvektorokat. Egyik szomszédunk azt mondta, hogy ő bizony a cserépkályhát nem fogja lebontani, mert jól jöhet az még...

Előzmény: JAMIE222 (130916)
Atis57 Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 130938

Szia!

Erről beszélhetnénk ----Azért a 116 lakásból 95ben öregek laknak ----biztosan rossz a véleményem? 

De mivel Off topic   ,--hagyjuk .....

Előzmény: kiggyo (130936)
smith Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 130937

Ne beszéljél hülyeséget. 80+ rokon is megértette és be is szereltette a klímát, ami 300+ kHUF megtakarítást hozott neki egy év alatt...

Előzmény: Atis57 (130930)
kiggyo Creative Commons License 2024.10.28 0 3 130936

Ezért vannak a gyerekek hogy segítsék ilyenkor a szülőket szerintem.

Én is pàr éve terítettem le anyám padlàsàra gyapotot, előtte alig fért be a limitbe, mostmàr lazán. 100 eFt körül volt meg egy délelőtt amíg elpakoltam, legurítottam.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 130935

Igaz, ezt el is felejtettem. És ráadásul ez az ONtopic.

Azon még nagyobbat tud spórolni.

Előzmény: peterch (130932)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.28 0 2 130934

A befektetés "értelme" a megtérülés IDEJÉBEN értelmezhető.

Jelenesetben az első 10cm szigetelés hasraütve kb fél év alatt térül meg. Az még egy 70 évesnek is belátható időtartam.

De legyen duplája, mert a falusi trógerek annyiért tezsik fel a padlásra. az is 1 év. Ráadásul NYUGI lesz ezután, meg kellemesebb élettér.

Ne akarjuk már meggyőzni egymást, hogy a lapos kerekű autónál a gyorsabb haladás kulcsa a nagyobb gázadás.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 130933

Fogalmad sincs arról, hogy segíteni szeretnénk ilyenkor.

Általános butaság (ami nem bűn), hogy most elkölteni nincs százezer, de "tavaszig" gázra kifizetni plusz 300ezret LESZ? MUSZÁLY, mert kikapcoslják, bahajtják.

Ezek a tények.

Nem klímábna kell gondolkodni 600ezerért egy szigeteletlen ház fűtésénél.

Ha betörik az ablak akkor sincs pénz üvegesre? Mostmár mindíg beesik rajta az eső és szétázik a kenyér az asztalon? Meg télen behordja a havat a szél hiába megy 0-24 ben a kazán?

Előzmény: JAMIE222 (130922)
peterch Creative Commons License 2024.10.27 0 2 130932

Szia !

Rendben , de akkor legalább azt a 4 őrlángot kapcsolja ki és már a rezsicsökkentettben lesz  az összfogyasztása . :-)

Kisfiatal Creative Commons License 2024.10.27 0 0 130931

A víz a földön volt, a betonon :) lehet h ioncserelt volt.

Előzmény: Atis57 (130926)
Atis57 Creative Commons License 2024.10.27 -1 0 130930

Szia!

Ezek  szép számok ---még igaz és célszerű is lehetne !

De aki "öreg" elmúlt 70 + éves  ? Az a jövöbe már nem fektet be 1 petákot se !

S akkor csak szélmalomharc az egész.

Előzmény: peterch (130929)
peterch Creative Commons License 2024.10.27 0 1 130929

Szia !

" Ha a klíma árán a födém lenne szigetelve, és tényleg hozná az 500m3 gázkiváltást az máris 1513m3/év lenne. "

Ha jól emlékszem , csak a szoba és a fürdő van melegen tartva , plusz a 4 őrláng a kötelező kettőn kívül .

Számoljunk !

4 feleslegesen égő őrláng napi 2,4 m3 gáz . Az 365 x 2,4 = 876 m3 . Ha csak fűtésszezonban és csak 180 nap , akkor 180 x 2,4 = 432m3. Valamint a fűtött helyiségek felett a födémre helyezett hőszigetelés 30cm vastagon . Kádárkocka , akkor a két helyiség felett átfedéssel és 1-1méter túlnyúlással durván 30nm , ami az egész födém 10cm-es lefedésének árából kijönne 137000 HUF , amit a topiktárs lentebb írt .  Hozna a konyhára legjobb esetben 150m3 megspórolt gázt . Végeredmény lehet akár 1000m3 is , de legvalószínűbb , ha csak fűtésszezonban égnek az őrlángok , akkor 580m3 .

Előzmény: D.Tibor. (130925)
D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.27 -1 0 130928

Rendre résszámlát írtam, bocs... részszámla a helyes  :-)

D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.27 0 0 130927

Akit esetleg érdekel az új kvótakiosztás amit valami nagyon buzgó .... kitalált:

https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi/reszletes-informaciok-a-foldgazszamlarol

Atis57 Creative Commons License 2024.10.27 -1 0 130926

Szia!

Pontosan ilyen okból kell az épületen belül +7C tartani.(ezt tudják a termosztátok is)

A kinti hőmérsékletXidővel meg adja a lehűlés sebességét.

A deszt viz 0--2 között fagyna meg(de nem ioncserélt volt? ) s milyen magasan volt a padlóhoz képest?

Előzmény: Kisfiatal (130923)
D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.27 0 1 130925

2013m3 volt a tavalyi év, és csökkenő, -enyhébb telek... 

Ha a klíma árán a födém lenne szigetelve, és tényleg hozná az 500m3 gázkiváltást az máris 1513m3/év lenne.

Az már barátságosabb lenne, 126m3/hó egyenletes résszámlában havi 14213Ft.

Az éves fogyasztás állítgatással nem érsz most semmit.

Ha jól sejtem hőmérsékletfüggő résszámla van, ezt én egyenletes résszámlára állítanám.

Ha marad a 2000m3/év (kb erre kéne belőni)fogyasztás, az 166m3/hó  az 26-29000Ft/hó. Nyilván ha több lenne, az elszámoláskor rá kell fizetni, így egy 3-4 havi adag ima is kell, hogy ne legyen hidegebb a tél  az eddigieknél.

Nem lenne ekkora havi túlfizetés. Szerintem.

Ennyiből egyszerűbb a diktálás. Nem kell előlegezni fűtési szezonon kívül a szolgáltatónak.

Igaz a túlfogyasztóknál fűtési szezonban a szolgáltató előlegez.

Azért elég genya dolog  hogy mindenki hőm.függö résszámlába van-volt téve, és a régi oldalukon(MVM) nem volt elérhető az ellenőrzése, sokan nem tudták miért van ilyen ordenáré számlája. Nem igazán volt erről tájékoztatás.

A diktálós, ha nem diktál időben kétszer, szintén oda rakják....

Azt sem közölték senkivel hogy vegyes vagy csak fűtős a számlázása.Nem volt mindegy azoknak akik a melegvizet is gázzal készítik, mert ugye csak fűtőnél nyáron nem volt kedvezmény.

Előzmény: _-Gabor-_ (130913)
C20NE Creative Commons License 2024.10.27 0 0 130924

Inkább az a kérdés, hogy mennyi idő! Ha elég sokáig folyamatosan -5 fok van akkor is megfagy a cső, de nem egy hét alatt.

Előzmény: Kisfiatal (130923)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.10.27 0 0 130923

Skacok,  hány fok kell legyen tartósan h egy fűtetlen, vagy minimálisan futott(de tekintsük inkább futetlennek) házban szetfagyjanak a vizcsovek?

Tehat mekkora mínusz kell? Én el nem tudom képzelni... egyszer egy fűtetlen garázsban hagytam egy  5 literes desztvizet -10-15 fokban és nem fagyott meg...

JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.27 -2 0 130922

Fogalmatok sincs arról, hogy mit jelent az, hogy nincs. Mellesleg tipikus társasházi probléma, hogy idős emberek az akadálya bármilyen fejlesztésnek, mert nekik minden év az utolsó, a jövő nem érdekes.

Egyébként meg nem kell nektek ezzel foglalkozni, ha nem tetszik, el lehet húzni máshova, nem kötelező hozzászólni. A kérdező megkapott minden lényeges infót nélkületek is,.majd eldönti mihez kezd vele.

Előzmény: Capt.IQ229 (130917)
lapar Creative Commons License 2024.10.27 0 0 130921

Mintha a pék unciában számlázná a kenyeret.:-(

Nem is hiszem, hogy ez nem központi támogatással működik. A számlán nem lehet látni egy bruttó egységárat. (se áram,, se gáz). Aki nem vállalkozó, az t nem érdekli a nettó ár.

Előzmény: Capt.IQ229 (130905)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 130920

Milyen klímát ajánlotok fűtésre, vagy azt már nem itt kell kérdezni?

Annak az árából vastagon leszigeteled a padlást, az 100m2-en legalább 500m3 gázt spórol (vagy többet is).

Előzmény: _-Gabor-_ (130909)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.27 -1 2 130919

Mintha nem értenéd: egy egyedül élő idős ember, 

Most ki a tököm fizeti ki neki a többszörösét a túlfogyasztásra tavaszig.

Aztán jövő télen...

Aztán jövő télen...

Aztán jövő télen...

Aztán jövő télen...

Aztán jövő télen...

Aztán jövő télen...

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.27 -1 2 130918

Ja.

Réges régi téma ez már ne játsszuk az újszülötti butaságot.

Ilyen gyorsan nem felejt senki.

Előzmény: Capt.IQ229 (130917)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.27 -1 2 130917

100nm 10cm-es szigetelés a padlásra 130eFt. Talán házhozszállítva.

130eFt az pont 185m3 gáz ára a sakpán kívül.

Szerintem ha holnap megcsinálja, már karácsonyra ingyen van.

De mindenki a saját szerencséjének az elbaszója. Nekem mindegy.

JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.27 -2 0 130916

Mintha nem értenéd: egy egyedül élő idős ember, aki azért él olyan kecóban, mert nyilván nem veti fel a pénz, hogy milliókért hőszigeteljen, meg ami vele jár esetleg, ugye gépészeti-villanyos hozzányúlások mondjuk. Csak a  hőszigetelés 4-5 misi csináltatva, esetleg még pluszban pár ablak-ajtó, 1-2 klíma.

Előzmény: cucu (130915)
cucu Creative Commons License 2024.10.27 0 3 130915

Nem igazán értem a problémát...

El lett mondva az, amit már egy alsós gyerek is tud, hogy 3 dolog kell egy ház gazdaságos kifűtéséhez:

1. szigetelés

2. szigetelés

3. szigetelés

Ezek után még azon rugózni, hogy milyenek az ablakok, meg milyan vastag a fal, meg ehhez hasonlók, hát nem is értem, mit nem lehet ezen érteni...

A gazdaságossághoz persze hozzá tartozik még a karbantartott gázkészülék, és az ugyancsak karbantartott vagy korszerűnek mondható csőhálózat, végükön az ugyancsak korszerűnek mondható radiátorokkal. 

Ha valakinél ezek közül egyik is hiányzik, akkor ne csodálkozzon, ha magas lesz a gázszámlája. 

Bocs, de már megint napok óta ez megy, hogy kinek mekkora és miért akkora. 

JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.27 -1 0 130914

Külső ajtók-ablakok jól záródnak? Egy klasszik gerébtokos-redőnyös régi ablakon brutál jól tud távozni a meleg. Mondjuk egy ilyen gázos fűtésnél  biztonsági szempontból ez nem akkora hátrány, csak hát költséges dolog az utcára is fűteni.

Előzmény: _-Gabor-_ (130913)
_-Gabor-_ Creative Commons License 2024.10.27 0 0 130913

Köszi!

D.Tibor.fogyasztás csökkenést.-ben linkeltem, de berakom képben is.

Előzmény: JAMIE222 (130912)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 130912

Körbe kell telefonálni az ajánlkozó cégeket, van-e még keret ingyenes padlásfödém-szigetelésre.

https://www.google.com/search?q=ingyenes+padl%C3%A1sf%C3%B6d%C3%A9m+szigetel%C3%A9s&oq=&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCQgCECMYJxjqAjIJCAAQIxgnGOoCMgkIARAjGCcY6gIyCQgCECMYJxjqAjIJCAMQIxgnGOoCMgkIBBAjGCcY6gIyCQgFECMYJxjqAjIJCAYQIxgnGOoCMgwIBxAjGCcY6gIYiwPSAQkxNDU3ajFqMTWoAgiwAgE&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ha a fűtés, főzés, használati-melegvíz készítése egyaránt gázzal működik, talán érdemes lehet villanybojlert felpattintani, lehet akkor már beférne a rezsicsöki határ alá a gázfogyasztás, és még a villanyfogyasztás is, utána kell számolni.

D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.27 0 0 130911

Ha hasraütve módosítgatod, sose lesz vége.

2023-ban nagyjából 61m3-máj, 17júni, 18júli, 17aug, 19 szept,  voltak a kvóták, ehelyett 209m3 lett végig elszámolva.

Mi volt az elszámoló óraállás 2023 ban? 2024.ben?

Előzmény: _-Gabor-_ (130910)
_-Gabor-_ Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130910

Lehet nem jól módosítottam. Éves 2040 -ből le kell vonni a már kiszámlázott 3x210 , azaz 1410 -t kell  megadni?

_-Gabor-_ Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130909

Köszi mindenkinek!

Egyszerűen nem vették figyelembe a fogyasztás csökkenést. Volt képük 209-ről 210 -re emelni az átalányt, miközben 345.642Ft túlfizetés volt. Aki nem veszi észre, az ingyen hitelez neki. Mennyi ilyen lehet.

2520  éves fogyasztást 2040 -re módosítottam, érdekes módon 2025 lett belőle.

Milyen klímát ajánlotok fűtésre, vagy azt már nem itt kell kérdezni?

Előzmény: peterch (130879)
peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130908

Egészség legyen , a többit megvesszük ! :-)

Előzmény: Capt.IQ229 (130907)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130907

Szerintem jól látod.

Azzal pedig aki nyaral, vagy cigit vesz szigetelés helyett, nem tudsz mit csinálni.

Edukálni csak azt lehet aki magától is képes rá. El kell engedni.

2025 érdekes lesz a körülményeket figyelve.

Reméljük CSAK ennyi bajunk lesz.

Előzmény: peterch (130906)
peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 1 130906

Akkor M.o.-on is használják . :-)

Én értem  a lényegét a rezsi csökkentett árnak , csak az a baj , hogy inkább nyaralni mennek az emberek , mintsem a házukat tennék rendbe energetikailag .

Tudom , van olyan réteg , aki sajnos nem tud fejleszteni . :-(

A piaci ár valóban arra szolgálhat , hogy a többet fogyasztók fizessenek bele a rezsi csökkentésbe .

Jövőre 30% körüli értékkel emelik meg a gáz árát nálunk . 

Előzmény: D.Tibor. (130904)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130905

Nálunk is van korrekciós tényező

Számlán van köbméter is, de MJ van fűtőértéknek megadva, ez a fizetési alap.

Előzmény: peterch (130902)
D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.26 0 1 130904

Ilyen finomság nálunk is van, a légnyomást is figyelembe veszik. Ez adja azt a bizonyos korrekciós tényezőt.

Én diktálok 23m3-t az elszámolás már 23,37 lesz...  :-)

Azért a piaci alatti ár nálunk kedvezőbb, szerintem a környező országok mindegyikénél.

A rafkóság a "piaci" árban van, az fedezi a narancssárga "rezsicsökkentést".

Előzmény: peterch (130902)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130903

Első sorban szigeteléssel.

Aztán másod és harmad sorban IS SZIGETELÉSSEL.

Előzmény: D.Tibor. (130899)
peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130902

Nálunk is van , hogy a számlán több fűtőérték is van feltüntetve , de mindig kWh-ban  , olyankor odaírják , hogy melyik érték melyik időszakra vonatkozik .  Viszont van egy másik érdekesség , hogy az elfogyasztott m3-t szorozzák a tengerszint feletti értékkel ( térfogat átszámítási szám ) , helytől függően .

A számlán ez olvasható : " az átszámított gázfogyasztás , a gázfogyasztás és a térfogat átszámítási szám szorzata 1,010 "

Előzmény: D.Tibor. (130901)
D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130901

Nálunk MJ-ban számolnak, azt kell átváltani kWh-ra.

Az ország nagy részén 34-35 MJ a fűtőérték. 

Nálatok nincs fűtőérték eltérés?

Előzmény: peterch (130900)
peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130900

Szia !

Mint írtam , 184,90HUF ez ÁFA nélküli ár 2024-es évre . 1m3=10,75kWh , ha jól tudom ez M.o.-on a 2H földgáz .

https://mindentafoldgazrol.hu/futoertek/mit-jelent-a-futoertek/a-magyarorszagon-forgalmazott-gaz-futoerteke

Előzmény: D.Tibor. (130898)
D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130899

Végülis kb minimum 230m3 (7843MJ)/év  gázt kellene kiváltani valamivel.

Az kb  2100kWh villamos energia.

Előzmény: Capt.IQ229 (130894)
D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130898

Ha ez csak a gáz ára A'la peterch:

1m3 gáz meg 184,90 HUF   ( 10,75 kWh )

nálam a múlthavi 803MJ   -23,37m3   2301Ft.     Alapdíj:973Ft

Előzmény: Capt.IQ229 (130896)
D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130897

A különbség csak kicsit lesz árnyaltabb. Szerintem.

Előzmény: Capt.IQ229 (130896)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130896

Hiba van a gépezetben.

A gáz tőzsdei árát a kazánom fúvókájánál megjelenő gázzal összehasonlítani teljesen értelmetlen.

Kerssünk inkább egy piacon számoló átlagos ország postaládába dobott számláját.

Előzmény: D.Tibor. (130893)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130895

Ja, igen a gázt is 100% hatásfokon vizsgáltuk.

Egy öreg rendszer, öreg atmoszférikus kazánnal hasznos téren kívüli kazánházzal akár lehet 60% is.

Előzmény: Capt.IQ229 (130894)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130894

Pontos, részletes levezetés. Köszönjük.

Azt nem gondoltam, hogy ekkora eltérések vannak területileg. Babócsa/Gyula.

A nem éri meg úgy helyes, hogy attól függ.

Beleszámoljuk-e a bekerülés árát, vagy azt mekkora mértékben az egyéb hasznossága miatt (nyári hűtés komfortja).

Csak működésileg sapkás villany felett:

Klíma 77Ft COP3-al = 25Ft/kWh

Gáz 700Ft / 9.4-el = 75Ft/kWh

Tehát BŐVEN megéri.

A filléreket direkt kerekítettem, hogy a sima COP1-es elektromos radiátor, hősugárzó, norvégpanel, csodafűtőfilm mind PONT EGÁLBAN vannak a sapka feletti gázzal.

Tehát akkor már mindegy is lenne.

A fenti számolás is megmutatja, hogy a NEM sapkás klímás fűtés viszont NEM OLCSÓBB sapkás gázzal összehasonlítva.

Tehát érdemes kimaxolni gázzal a sapkás keretet és csak ezután fűteni a klímával.

Sőt a fenti COP3 is nagyon alul van saccolva. Ez ma már SCOPban is simán 4 körül megy.

Ha pedig sikerül úgy időzíteni, hogy éjszaka/hajnalban a nagy hidegben inkább a gáz menjen és csak nappal a kedvező COP-s időszakban a klíma akkor ott is javul a mérleg.

Előzmény: D.Tibor. (130892)
D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.26 0 1 130893

A piaci árrUL:

https://telex.hu/gazdasag/2024/02/14/palinkas-jozsef-gazar-rezsicsokkentes-gazszamla

(A másik topikban smith topiktárs linkelte)

A cikk februári... 

"...

A 700 forintos árban azonban brutális árat fizet az átlagfogyasztás felett.

Ezt csak az igazolná, ha a gáz a tőzsdén 125 euró / MWh lenne, vagy az euró 400 forint felett járna ismét és a gáz világpiaci ára valahol 120 euró / MWh körül..."

Jelentem a piaci ára ma: 43.6 euro/MWh   uszkve 17600 Husékel.... az valami 180-200 Ft/m3 .. Jól tévedek?

D.Tibor. Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130892

Augusztus 1-től Júli 31-ig van az elszámolás.

Mindenkinek 63645MJ kedvezményes árú gáz jár. Ez a fűtőértéktől függően köbméterben is átszámolható: a számlán található POD azonosító alapján    https://www.mvmnext.hu/foldgaz/Egyetemes-Szolgaltatas/Ugyintezes/Szamlazas/Gazminoseg lekérdezhető.( a számlán feltüntetik, adott hónapban mennyi volt az átlag fűtőérték)

Ha valakinél  34 MJ/m3 : 63645:34~=1871m3 az éves kedvezmény. Az e fölött elfogyasztrott gáz lesz "piaci árarat tükröző"

ami inkább TRÜKKÖZŐ...

Minden hónapban eltérő(júliusig hőmérséklet függő volt) mennyiségű kedvezményes mennyiség jár, nyilván fűtési szezonban sokkal több)

január 12 365 február 10 421 március 8 915 április 5 145 május 1 827 június 635 július 512 augusztus 565 szeptember 1 109 október 3 724 november 7 490 december 10 937MJ

Ilyen leosztásban.

Ha valaki kevesebbet fogyaszt adott hónapban a maradékot átviszi a következő hónapra.

A résszámlásoknál kiszámolják az előző év alapján az átlag fogyasztást, pl 2013/12 = 167m3 / hóra jön ki. Igazából 5703MJ/hó, mert a szolgáltató MJ-ban számol.

Látható, hogy például áprilisban 5145MJ kedvezményes van tehát keletkezett többlet amit átvisz a következő hónapra pluszként.

Júniusban csak 635MJ a havi kedvezmény, ezt normál árral számolják, a maradék 4510Mj már piaci lesz.

Ezt így görgetik szépen, egészen a fordulóig (júli 31ig) majd ott lesz az óraolvasás és elszámolás. 

Tehát az ismerősőd csak azt a pluszt fizeti piaci áron ami a 63645MJ felett keletkezik. 

Tudni kéne mennyi is a tavalyi fogyasztás, hogy ne a szolgáltató becsüljön. De tartok tőle, hogy ekkora fogyasztásnál nem lesz sokkal jobb a havi fizetendő. 

Igazából  KB!! 1871/12= 155m3/ hó lenne az a fogyasztás(már ha 34MJ a fűtőérték) amit normál áron fizet, felette meg valami más megoldást kell keresni. Véleményem szerint ha nincs H-tarifás óra, nem éri meg klímával fűteni.

Érdekesség:  Babócsa: 30 ~2121m3/év MJ/m3,  https://ipnew.rbp.eu/Fgsz.Tso.Data.Web/#hourly/kwh/20241025/39ZGEBABOCS11GN8OUT/MeasuredNCV

Gyula: 38MJ/m3  ~   1674m3/év

https://ipnew.rbp.eu/Fgsz.Tso.Data.Web/#hourly/kwh/20241025/39ZKEGYULA011GNTOUT/MeasuredNCV

Előzmény: _-Gabor-_ (130878)
Jacktwoo Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130891

Értem, köszi.

Előzmény: peterch (130890)
peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 1 130890

A biztonság megér annyit . :-)

Ha baj lenne az elektromos hálózattal , akkor mint alternatíva megfelel , mert a kamrában áll készenlétben a dízelgenerátor . Ha gáz volna és villany nem , akkor is két alternatíva van . Vagy a gázkazánnal fűtenék , a HMV-t is az készíti jelenleg is , ha a napkoli nem tudja felfűteni . A második alternatíva , hogy a generátor hulladékhőjét rávezetem a klíma kültérire és így növelve a COP-pot azzal fűtenék , mint jelenleg is a klíma fűt .  Jelenleg a ház rezsije 100 euróból meg van havonta . Gáz 12 euró , villany 36 euró ( kisebb havidíjat nem lehet a tarifámban választani , a valós összeg 25 euró ) , víz 16 euró , internet 16,90 euró , a Digi-TV 17,20 euró , a telefonok is beleférnek abba az összegbe , ha a villany valós értékével számolok . :-)

Előzmény: Jacktwoo (130889)
Jacktwoo Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130889

Megéri bent tartani?

Nem tudsz függetlenedni tőle?

Ilyen kicsi fogyasztás mellett....

Előzmény: peterch (130888)
peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130888

1m3 gáz meg 184,90 HUF   ( 10,75 kWh )

Előzmény: peterch (130887)
peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130887

Több 8,36 x 400 = 3344 HUF

Igen .

Előzmény: Jacktwoo (130886)
Jacktwoo Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130886

Szóval majd 3000ft csak az, hogy bent van a gázcsonk/hó????

Előzmény: peterch (130884)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130885

Ha jól sejtem, itt egyedül élő idős emberről lesz szó, nem fog nagyon online szórakozni....

Előzmény: _lala_ (130883)
peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130884

Szia !

Nem egyforma , hanem fogyasztás szerint . Én a D2-tőt tartom , mert az 2000kWh feletti fogyasztásra van megadva . Volt olyan tél , amikor elfogyott ( 1m3=10,75kWh ).

havidíj      1kWh     árak euróban és ÁFA nélkül !

D1      3,55        0,064

D2      6,97        0,043

D3    10,29        0,042

D4    15,71        0,04

D5    49,17        0,049

D6    59,9          0,049

D7   147,17       0,055

D8   327,33       0,054

Innen ollózva : https://www.spp.sk/domacnosti/plyn/tarify-a-cenniky-plynu/

Ide írd be a saját fogyasztásodat m3-ben és megmutatja hol fizetnél , melyik tarifában : Vaša ročná spotreba

Előzmény: Jacktwoo (130882)
_lala_ Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130883

Én meg regisztrálnék az online felületen, és lecsavarnám az éves tervezett fogyasztást, annyira, hogy a kedvezményes határ alatt legyen a szumma éves fogyasztás. Ennek hatására lemennének ezek az elszabadult hajóágyú típusú havi díjak 15 rugó alá, aztán majd évvégén lesz szíves kiszámlázni a maradékot a szolgáltató. Mottóm: inkább én tartozzak, mint a szolgáltató nekem. Amúgy azt is be lehet állítani, hogy ha évvégén mínusz van, akkor azt szépen utalja is vissza a szolgáltató azonnal. Amikor a +200 m3 a rezsicsöki felett majdnem annyiba kerül, mint az 1800m3 a rezsicsöki alatt, azaz egy laza 10-15%-os eltérés a fogyasztásban duplázást jelent forintban, akkor nagyon könnyű akkora túlfizetésbe belefutni, amiből utána a következő egész éves fizetendő gázdíj is kb. kijön.

Előzmény: JAMIE222 (130881)
Jacktwoo Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130882

Gáz rendelkezésre állási költség mennyi?

Nálunk 1000ft környéke/hó

Ilyen alacsony fogyinál már elgondolkodtató, hogy megéri-e ezért megtartani.

JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130881

Első körben én reklamálnék személyesen az ügyfélszolgálaton, hogy miért annyi az amennyi. Ugye az idei évfordulós leolvasáson kijött 2013m3 fogyasztás az előző leolvasás óta, akkor a következő 12 hónapra azt kellene leosztani, vagyis 2013:12=167,75 tehát 168m3 per hó, nem pedig 210.

peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130880

Bocsi !

Azt még kifelejtettem az előbb , hogy 1 klímával fűtöm az egész házikót , ami csak 2,7 kW-os .

peterch Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130879

Szia !

Csak egy hasonlítási példa , a saját házam . 1998-ban költöztem be a családommal egy pici 63nm hasznos területű házikóba . Pár év elteltével a ház energiafogyasztási átlaga volt 1750m3 gáz ( turbós gázkazán ) és 2600kWh villany . Ma 3726,5 kWh villany és 72m3 gáz . Mi történt ?  Hőszigeteltem a házat 19 éve , napkolival készítem nagy részben a HMV-t 19 éve , magam termelem meg az elhasznált elektromos energiát 2,5 éve , klímával fűtök 15 éve .

Tehát , ha azokat az őrlángokat lekapcsolják , ahol nem fűtenek , már sokat spórolnak . Gondolom födémhőszigetelésre nincs pénz , pedig az sokat segítene . Valamint az a klímás fűtés is nagyon jó ötlet lehet , de nem kell mindjárt a legdrágább klímát választani , de a megfelelő teljesítményű legyen , az fontos .

_-Gabor-_ Creative Commons License 2024.10.26 0 0 130878

Köszönöm mindenkinek a segítséget! Azért az durva, hogy 5 db őrláng elfogyaszt kb. 3 m3 gázt egy nap alatt. Egyébként az őrlángnak semmi fűtési hatása sincs? De az MVM-el is probléma volt a kényszerhitelezés miatt. Szerintem az sem igaz, hogy a lakosságnak csak 10%-nál van átlagfogyasztás feletti számlázás. Gondolom sok helyen van még konvektor és nem egy szobát fűtenek vele.

Igen kádár kocka a lakás, nincs szigetelve. Azt mondta egy szerelő, hogy klímával, ami 600.000Ft-ba kerülne, havi 10.000Ft lenne a fűtésköltség, de gondolom ez csak 1 szobára vonatkozik. Bár lehet így is megérné, mivel amúgy csak ott van fűtés, illetve a fürdőszobában menne még, de talán így is átlagfogyasztás alatt maradna. 

2013 m3 / év gázfogyasztást jeleznek az MVM oldalán. Akkor ez már a valós, korrigált fogyasztás lehet? Olvasom a linkelt  tájékoztatóban, hogy Az ügyfél várható éves fogyasztását a szolgáltató határozza meg az éves elszámoláskor a korábbi fogyasztási szokások alapján, amit az ügyfél bármikor megemelhet vagy épp lecsökkenthet. Mennyire lenne érdemes módosítani a 210 m3 átalányt?

Azt nem értem, hogy Júliusban ez szerepelt a számlán.

Akkor 2013 m3 -t írnak majd jóvá, vagy ennyi az új éves átlagfogyasztása? Az is fura, hogy a jóváírás előtt 209 m3 volt az átalány, majd a jóváírás után már 210 m3. 12x210=2520 m3. Mi a fene van itt? Azt lenne jó tudni, milyen átalánnyal tudnák alábecsülni úgy, hogy ne jóváírás legyen évente, hanem ő fizessen inkább +50.000Ft-ot.

Azt írják, hogy havi limit 144 m3, ennek 102 Ft/m3 az ára, átlagfogyasztás felett 747 Ft/m3. Akkor így hamar el fog menni a jóváírás, a 210 m3 átalánnyal. (144x102=14.688) + (66x747= 49302)= 63.990Ft, havonta. 

Előzmény: cucu (130869)
freerider_111 Creative Commons License 2024.10.25 0 1 130877

Köszi a tippet! Megnézem teljesen hideg rendszernel is indítás után. amelyik cső előbb meleg lesz, az lesz az előremenő. 

Előzmény: cucu (130868)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.25 -1 0 130876

Ott van, előző leolvasásnál  2400m3 fogyasztás, az utolsónál 2000m3, mindkettőben volt többlet, azért volt jóváírás.

Előzmény: smith (130875)
smith Creative Commons License 2024.10.25 -1 0 130875

Nyilván erre reagáltam: Nagyon magas számlákat kap, de év közben meg visszatérítést.

Előzmény: JAMIE222 (130874)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.25 -1 0 130874

Ott az annyi a fotón, takarékosban évi 2000-2400m3 volt, havi 200m3 környéke átalányban. Szerinted diktálással mennyi lenne fűtésszezonban a számlája, 100-150.000ft? Tippre egyedül élő idősebb valaki, kétlem, hogy nagyon lelkeden fizetné.

Előzmény: smith (130873)
smith Creative Commons License 2024.10.25 -1 0 130873

Mennyi a tényleges éves fogyasztása?
Miért nem állt át diktálásra? Akkor nem kell hitelezni a zsiványoknak...

Előzmény: _-Gabor-_ (130866)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.25 0 0 130872

Ja, kimaradt: van rezsicsökkentett árú mennyiség, ez évi 1729m3, az az feletti részt sokszoros áron számítják.

https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi/reszletes-informaciok-a-foldgazszamlarol

Előzmény: JAMIE222 (130871)
JAMIE222 Creative Commons License 2024.10.25 0 0 130871

A képek alapján nyáron, júliusban van az éves leolvasás, tehát az azt megelőző éves fogyasztás alapján állapítják meg a következő évre az átalányt. Tehát 2022.július-2023. júliusi időszak alapján túlfizetése volt, onnantól visszavettek a havidíjból és a kiszámlázott mennyiségből is. 2023 júliust-2024.július szintén zenész, próbált spórolni az embered, mellesleg az időjárás is kegyes volt.

És igen, a konvektor egy pazarló fűtési mód., főleg egy hőszigeteletlen házban, gondolom kádár-kocka. Két éve már a csapból is hőszigetelés meg klímás fűtés folyik, tessen körül nézni kissé a világban.

Padlásra ajánlott leteríteni minimum 20, de inkább 30cm gyapotot, ez pár száz ezer Ft, de van cég aki ingyen megcsinálja, ha még műxik az a megoldás. Oldalfalak hőszigetelésére minimum 10cm polisztirol kellene, de az azért költségesebb móka. Fűtésre alkalmas klímaberendezés 3-400.000ft, felszerelve, és többet nyújt, mint egy konvektor, kevesebb költséggel.

Létezik otthonfelújítási támogatás-program, tessék megnézni, mik a lehetőségek.

peterch Creative Commons License 2024.10.25 0 0 130870

Szia ! ha úgy van ahogyan írod :

" Fürdőszobában egész évben megy a fűtés, nyáron kis fokozaton, télen igazából 1 szobát fűt csak. A többi helyiségben csak őrlángon megy. "

Csak az őrlángok fogyasztását számold ki egy évben , ha a hsz írója szerint :

" Magánmérés: 4db konvektor+1 vízmelegítő (folyamatos őrlángos) percenként mozdul 0,002 m3-t. Tehát 1000 perc alatt 2 m3, azaz 16 2/3 óra alatt, vagyis 5 db őrláng elfogyaszt kb. 3 m3 gázt egy nap alatt. (Visszaosztva tehát 1 db őrláng nálunk kb. 0,6 m3 gázt fogyaszt egy nap alatt. "

Innen ollózva : https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__egyeb-kerdesek__3773071-mennyit-fogyaszt-az-orlang-gazkeszulekeken

cucu Creative Commons License 2024.10.25 0 0 130869

Rossz vicc amit a gázosok csinálnak a fogyasztókkal. Ez a véleményem. 

Ha nem diktálsz, akkor a szomszéd lakás költsége szerint számítanak neked is ugyanannyit.

Mi köze a szomszédnak az én fogyasztásomhoz? Vagy mi köze a tavaly ilyenkori időjárásnak a maihoz? Ugye?

cucu Creative Commons License 2024.10.25 0 1 130868

Nekem az a tapasztalatom az ilyen jelenséggel kapcsolatban, hogy: nem könnyű megállapítani, mert csakis hideg rendszerből kell kezdeni, és hamar felmelegszenek a csövek, úgyhogy nincs sok idő a vizsgálódásra. Mert ha már egyszer meleg lett, utána már magad sem tudod, melyik a melegebb.

Én így jártam egyszer. Indulásnál mindegyik radiátornál a felső cső kezdett melegedni. Aztán később, úgy negyed óra múlva azt vettem észre az egyiknél, hogy felül kezd hűlni, és alul melegebb... A csövek a falban voltak, tehát nem lehetett látni mi merre megy.

Ez egy önkormányzati lakás volt, egy ismerősöm hívott át, mert nem ment a fűtés. Persze, a termosztát a radiátor fölött volt felszerelve... így aztán hamar leállt a kazán.

Te biztos vagy abban, hogy fel van cserélve a két cső? (Most Kapocska szavait ismerjük és hiszünk is neki, de nem lehet, hogy valamit elnéztél?)

Előzmény: freerider_111 (130864)
_-Gabor-_ Creative Commons License 2024.10.25 0 0 130867

Illetve nem is visszatérítést kap, hanem a számlát csökkentik, mondjuk fura, hogy a tavaly júliusi 1 hónap alatt elfogyott.

_-Gabor-_ Creative Commons License 2024.10.25 0 0 130866

Sziasztok! Ismerősömnél 5db gázkonvektor van, meg 1db vízmelegítő. 100-es, régi téglaház, nincs szigetelve. Fürdőszobában egész évben megy a fűtés, nyáron kis fokozaton, télen igazából 1 szobát fűt csak. A többi helyiségben csak őrlángon megy. Nagyon magas számlákat kap, de év közben meg visszatérítést. Mitől lehet ez, magas átalány állapítottak meg neki? Csak az a gond, hogy így átcsúszik az átlag feletti fogyasztásba. 2013 m3 /év van jelezve az MVM oldalán. Azt nem értem, hogy a konvektorok tényleg ennyire rossz hatásfokkal fűtenek vagy a gázóra romlott el? Egyébként mennyit fogyasztanak őrlángon? Ha valakinek magas átalány állapítanak meg, ami magasabb a támogatott átlagfogyasztásnál, akkor az egész fogyasztását magasabb áron számlázzák vagy csak az átlagfogyasztás feletti részt?

peterch Creative Commons License 2024.10.25 0 0 130865

Szia !

Lehet , hogy csak azt nem gondolták meg rendesen , hogy jobbos , vagy balos legyen a radiátor amit venni kellett . Egyik esetben jó , a másikban meg nem a csövek kivezetése .

Előzmény: freerider_111 (130864)
freerider_111 Creative Commons License 2024.10.25 0 0 130864

Megnéztem az első radiátort. ott rendesen van bekötve. (A radiátorhoz közelebbi ponton megy a melegebb víz) Szóval az a helyzet, hogy kb 15 éve amikor az előző tulaj csináltatta ezt a fenti rendszert, fordítva lett bekötve ezek szerint az a radiátor amin én most problémázok.

Előzmény: Kapocska (130856)
freerider_111 Creative Commons License 2024.10.24 0 0 130863

Köszi! Akkor ha jól értem, akkor fordítva van most bekotve. Komoly…

Az elso radiator amugy valszeg sose lesz lezárva, mert eddig maxon nyitva sem lett tul meleg a szobában… szóval első körben, annak örülnék, ha a képen látható radiátor megjavulna. Holnap ranezek amúgy hogy az első radiátornál hogy van a bekötés… ha mind2 radiátornál szar, akkor a kazánnál kéne fordítani.

köszi, mégegyszer! Jelentkezni fogok még tuti :D

Kapocska Creative Commons License 2024.10.24 -1 0 130862

Tudok róla,hogy van ilyen „fordító” , csak az a nagy kérdés,hogy hely volna e hozzá

(kétséges , alsó bekötésű radiátorhoz (szelepes) valósi általában).

Mivel egyet venni kell a 100%-os helyett, ezért van lehetőség variálni.

Mindkét radiátornál ellenőrizni kell az előre-vissza állapotokat (végső esetben

az osztó-gyűjtőn is lehetne cserét csinálni,ha mindkettő kéri) .

Előzmény: tAB (130861)
tAB Creative Commons License 2024.10.24 0 1 130861
cucu Creative Commons License 2024.10.24 0 1 130860

Meg kell találni a termofej munkapontját. Ezt kell kikisérletezned az alátétekkel. 

Van egy alsó rendszerérték (LSL) és van a felső rendszerérték, (USL) és a kettő között lesz valahol  a munkapontja a termofejnek.

Pl. ha 15C fokos a helység, lehetne közép állásban a termofej. (De ehhez ismerni kell a termofej paramétereit is.)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=168113014&t=9054448

Előzmény: totoo (130857)
cucu Creative Commons License 2024.10.24 0 0 130859

Van. Minden fűtési szezon előtt célszerű ellenőrizni a füstelvezető rendszert.

Előzmény: kapusz (130858)
kapusz Creative Commons License 2024.10.24 0 0 130858

Köszönöm a hozzászólásokat!

Fűtésem működik, azért Írom le az esetet, egyszer valakinek segít.

Volt kint szerelő, kicserélte a füst hőmérséklet érzékelőt, de nem javult meg.

A kéményre gyanakodtunk, kéményseprés igényemet 90 napr határidőre igazolták vissza!. Én másnap, nagy kalapács fejre erős kötelet és leengedtem a padlásról a pincéig.

Minden jó, majd ki a tetőre és leengedtem a padlás tisztító nyílásig. Ott a párom a képen látható 3 db tenyérnyi darázsfészket szedte ki a tisztító nyíláson.

Nyáron nem működik a kazán, ezért majd valamit ki kell találnom, hogy ne kelljen minden ősszel végigcsinálni ezt a tortúrát!

Van esetleg valakinek tippje?

Előzmény: kapusz (130795)
totoo Creative Commons License 2024.10.24 0 0 130857

Visszavittem nyilván. Ők mondták a boltban, ők a forgalmazók (Megatherm), hogy 20 éves szelep, nem passzol hozzá a márkában azonos mai fej, ez van, nem tudnak mit csinálni. 2 forintossal próbálkozzak. A régi megsárgult termofej és amit ők adtak szemmel láthatóan más mélységű belül. A Herz megint nagyon más, azzal is próbálkoztam. Nincs igazán kedvem 4-5 ezreket elkölteni random termofejekre.

Előzmény: Capt.IQ229 (130848)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.23 -1 1 130856

Szóval van itt baj elég!

Először is ,ha valóban egycsöves a rendszer ezen a két radiátoron akkor

az egyik szelep nem lehet 100%-os ,mert ha lezár a termofeje oda az áramlás mindkét radiátoron.

A másik,hogy az ábra azt mondja,hogy a bekötés sem oké.

Átalakításra lesz szükség (csövek megcserélése helyett esetleg másik típust aminek a

csatlakozása (előre-vissza) megfelel a csövezésnek  és 2db 50%-os legyen .

Előzmény: freerider_111 (130855)
freerider_111 Creative Commons License 2024.10.23 0 0 130855

Sajnos ki volt már tekerve, annyit csináltam, hogy betekertem és újra teljesen ki, hátha segít, de nem, a radiátor valamiért nem melegszik át a teljesen, és a teteje sem meleg annyira sem, mint a képen a kevésbé meleg cső, csak közelít hozzá.

Előzmény: Kapocska (130854)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.22 0 1 130854

Az "Elég meleg" fölött van egy kupak a szelepen, lecsavarod és imbuszkulccsal kifelé tekerd a bennlévő csavart.

Előzmény: freerider_111 (130851)
nixon70 Creative Commons License 2024.10.22 0 0 130853

Ha az áramlási irányt nézzük, az elsőnél kell az 50%-os, a másodiknál a 100%-os.

Előzmény: freerider_111 (130852)
freerider_111 Creative Commons License 2024.10.22 0 0 130852

Hello! 

Az első radiátornál 100-as van a szelepre írva, a másodiknál 50-es. Ez így nem jó?

Előzmény: nixon70 (130850)
freerider_111 Creative Commons License 2024.10.22 0 0 130851

Köszi! ezt jó tudni! Amit viszont nem mondtam, és növeli a rejtélyt (legalábbis számomra) hogy mindkét cső meleg, ennek ellenére, kizárólag a radiátor legfelső része langyos csak. Az egyik cső pedig eléggé meleg, ennek ellenére a kevésbé meleg cső hőmérsékletét sem éri el a radiátor legfelső része, mutatom képen:

Előzmény: Kapocska (130846)
nixon70 Creative Commons License 2024.10.22 0 1 130850

Hali!

Ha viszont a 2. radiátorhoz nem 100%-os van beszerelve, hanem 50%-os, az nem a legegészségesebb.

Előzmény: freerider_111 (130845)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.22 -3 0 130849

Olyan nincs, hogy egyik sem jó és tegyél alá 2forintost. Az hülyeség.

Előzmény: Capt.IQ229 (130848)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.22 0 0 130848

Miért nem viszed vissza a boltba, hogy nem jót adtak.

Esetleg a fürdőszobaival próbákozz másik radiátoron.

Van vagy 4-5 féle fej. Kérj próbát és egyik jó lesz.

Előzmény: totoo (130840)
Fűtés1 Creative Commons License 2024.10.22 -1 0 130847

FixTrend thermo fejek jók? Van thermo fejek között különbség, hogy mennyire pontosan tudnak szabályozni? 

Kapocska Creative Commons License 2024.10.22 0 2 130846

„50% os szeleppel van megoldva”

„A szaki azt magyarazta”

A magyarázat nem jó!

Ha valóban 50%-os a szelep akkor az azt jelenti,hogy a folyásirány

első radiátorának szeleptestjében van egy bypass ág (szabályozható)

amivel az állítható,hogy mennyi legyen az előremenő mennyiség az első

és a második radiátor felé.

(az első radiátor visszatérőjét vissza-felmelegíti a bypass ágon bekevert előremenő víz )

Előzmény: freerider_111 (130845)
freerider_111 Creative Commons License 2024.10.22 0 0 130845

Sziasztok!

nem értek hozzá, segítsetek légyszi! Nem rég vásárolt lakás új fűtési rendszere fasza, DE a 2 tetőtéri szobában nem lett bántva a régi rendszer (pénzhiány) ott ha jól mondom, 50% os szeleppel van megoldva 2 radiator. A szaki azt magyarazta, hogy ugy kepzeljem el, hogy sorba van kotve a 2, es a masodik az az elso visszaterojet kapja. Az egyik szobaban szepen meleg a radiator minden resze, a masikban a radiator legteteje epp h langyos. Amiket néztem eddig: radiator szelepek (be voltak ragadva, már szépen járnak) legtelenites volt a radiatorok vegen es a 50% os cucc tetejen is.

Köszi a tippeket!

cucu Creative Commons License 2024.10.21 0 0 130844

A gyártó nem tudja, hogy a felhasználó milyen elzáró szelepre fogja felszerelni, így lehetnek eltérések. Amint látod, elég hozzá pár tized mm.

peterch Creative Commons License 2024.10.21 0 0 130843

Bocsi , de azt írtad 6+1 radiátor van . Abból 3 van egy ágon , akkor marad a 3 radiátor  a maradék 3 körre , mert a törölközőszárító gondolom direktbe van kötve a rendszerre a kazántól , mert azt nem említed .

Laikusként először is megjáratnám az összes szelepet , torlókat is és az osztó-gyűjtőét is .  Ha már kényelmesen működnek , akkor elzárnám az összes radiátort , majd egyenként leellenőrizném , hogy minden radiátoron áttudok-e juttatni annyi fűtővizet , amit arra a radiátorra számoltam ( vízhőmérséklet előremenő-visszatérő és a gyártó által megadott teljesítménytáblázat alapján számolva ) Természetesen a helyiség hőigényéhez méretezett radiátorok esetében . Ha ez is megvan , akkor  kezdeném a legközelebbivel , tehát a törölközőszárítóval , annak a torlójával . Majd körönként az osztó-gyűjtő visszatérőszelepeivel a radiátorokat arra a szintre , hogy a kívánt tömegáram meg legyen . Közben figyelni kell a keringetőszivattyút , hogy képes-e tartani az előzőleg már beállított tömegáramokat is tartani . Ha nem , akkor magasabb teljesítményre kell átkapcsolni . A három radiátort , ami egy ágon van , ott beállítod az osztónál a kívánt tömegáramot , majd az osztóhoz legközelebbi radiátortól haladva mindháromnál a torlóval a megadott mennyiséget .

Előzmény: Fűtés1 (130842)
Fűtés1 Creative Commons License 2024.10.21 0 0 130842

Úgy rémlik, hogy 1/2"-os csövek vannak. Vannak másik, nagyobb és szintén hasonló távol fekvő radiátorok, azokkal nincsen probléma.

Előzmény: peterch (130839)
Atis57 Creative Commons License 2024.10.21 -1 0 130841

Szia!

Igen a csere marad --s együtt kell venni a szelepet a termofejjel.

Mert amúgy csak a mókolás marad.

totoo Creative Commons License 2024.10.21 0 0 130840

Olajozás, megmozgatás megtörtént, a tű szépen jár és benyomás után visszaugrik. Még a beszűkült tartománnyal is ki lennék békülve, ha a két végpont a teljesen nyitott és teljesen zárt állapot lenne, bár akkor is bezavarhat, hogy a termofej mondjuk 2-es állásnál 18 foknál zárna, én pedig 20-at célzok meg.

Nem találtam olyan kicsi érmét, ami belemenne, valami lemezből fabrikálok majd talán. De az csalódás, hogy a márkában és típusban hozzáillő termofej ennyire köszönő viszonyban sincs a szeleppel.

Erre a tartós megoldás (ha nem találok termofejet), akkor a szelepek cseréje minden radiátornál? A házban egyetlen új radiátor van, feltehetőleg a fürdőszoba felújításakor tettek oda újat. Azon ha jól láttam Herz szelep van ugyanolyan márkájú termofejjel, na az tökéletesen működik.

Sok eltérő használatú helyiség van a házban, fontos lenne, hogy be lehessen állítani a kívánt hőmérsékletet precízen (rádiós termosztát van).

Előzmény: Atis57 (130817)
peterch Creative Commons License 2024.10.20 -2 2 130839

Szia !

Egy külön hsz-ben írtam a mínuszolónak , nem neked válaszolva!  Akinek nem inge , nem veszi magára ! :-)

Ezt írtad :  " Van három kisebb szoba amelyek mind ferde falasak "

Igazad van , nem 4 , csak 3 .

mert egy leszarom embertől vettem a lakást , aki húsz éven keresztül garantáltan egyszer sem fizetett átmosásért és nyilván ő maga sem csinálta meg. "

Ezek szerint én is az vagyok ,mert 1998 óta én sem mostam át a rendszert . Még az első víz van benne ( igaz néha pár deci víz utána lett töltve ) . :-)

Csak arra gondoltam a hsz-ben , hogy lehet kevés a fűtővíz mennyisége a három radiátornak és azért nem melegszenek rendesen egész felületen . Ezért kérdeztem a cső vastagságát . 

Előzmény: Fűtés1 (130835)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130838

foJtva

Előzmény: Gyurco78 (130837)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.10.20 0 1 130837

Ó azonak nem a mosás (hiánya) miatt nem meleg az aljuk, hanem mert túlságosan le vannak folytva. Vagy ami ugyanazon a körön előtte van, az nincs folytva, és a távoliabbakba már csak cseppek jutnak. Érdemes beszabályozni a torlókat, hogy egyszerre melegedjen az összes.

Előzmény: Fűtés1 (130835)
Fűtés1 Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130836

Okostermosztátnak van értelme illetve jól működnek ezek a rendszerek?

Tehát hogy bármelyik szoba érzékelője be tudja kapcsolni a kazánt, hogy az adott szoba a beállított hőfokig melegedjen?

Van valami okostermosztát márka ami már bizonyított és problémamantes? 

Előrébb lennék egy ilyennel mint a leghidegebb szobába elhelyezett rádiós Computherm termosztáttal illetve a thermoszelepekkel?

Fűtés1 Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130835

Nem én minuszoltalak és legalább kettő, de maximum három darab radiátor van azon a körön, nem tudom biztosan, de biztosan nem négy.

Azoknak a radiátorok az alja szerintem azért hideg, mert egy leszarom embertől vettem a lakást, aki húsz éven keresztül garantáltan egyszer sem fizetett átmosásért és nyilván ő maga sem csinálta meg.

Ezeknek a radiátoroknak egyébként a szelepei is ragadnak (alul és felül)

Előzmény: peterch (130831)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130834

A kisszobák radiátorai az osztó gyűjtő miatt is melegedhetnek lassan.

Az új radiátorok sem fognak gyorsabban melegedni, ha nem állítasz azon a körön nagyobb tömegáramot.

Előzmény: Fűtés1 (130829)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.20 0 1 130833

Picit gondolkodj logikusan.

Miért is kell a termosztát a leghidegebb helyiségbe.

Mi is a szerepe egy termofejnek?

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.20 -2 0 130832

Ma már nem rakunk össze rendszert (csomó pénzt elköltve) termofejek nélkül.

Persze te beszabályozod, aztán kisüt a nap és felborul az egész, vagy jön a köd. Áááá..

AZ, hogy a kolléga olyat kérdez kb. minthogy felkapcsolom a villanykapcsolót akkor a lámpa kigyullad? még nem jelent semmit.

Előzmény: cucu (130828)
peterch Creative Commons License 2024.10.20 -1 1 130831

Mielőtt mínuszokat osztogatsz , gondolkodj el , hogy 4 radiátor egy csövön az osztó-gyűjtőből hány liter per perces átfolyással bír radiátoronként ? Miért is hideg a radiátorok alja ?

peterch Creative Commons License 2024.10.20 -1 0 130830

Szia !

" Osztó-gyűjtő van négy körrel, ezeken vannak a radiátorok. A hideg szobák radiátorai szerintem egy kör és a leghosszabb.  "

Milyen vastag az a cső az osztó-gyűjtőnél ?

Fűtés1 Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130829

Köszi!

A szobai termosztátot mindig a leghidegebb fekvésű helységbe tesszük. 

Ez nálam eddig nem így volt, hanem a lakás közepén egy stabil meleg ponton van, nyilván ez is jelentősen hozzájárul a jelenlegi szabályozási problémámhoz

Aztán az is szempont, hogy hol van elhelyezve a kazán. Más, ha a ház végében van és onnan próbál előre fűteni, és más, ha a ház közép táján van. Ez utóbbi a legjobb elrendezés.

Ez egy társasházi lakás, ennek a fürdőszobájában van. Osztó gyüjtő van négy körrel, ezeken vannak a radiátorok. A hideg szobák radiátorai szerintem egy kör és a leghosszabb. 

A lényeg, hogy a végére is jusson legalább 50C fokos fűtővíz.

Ez szerintem meglesz. Jól gondolom, hogy itt egyszerre játszhatok a vízhőmérséklettel illetve a pumpafokozattal?

A fojtás egyértelmű, most is alkalmazva van. 

Ha konkrétan ismered a szigeteletlenség okát, akkor azt meg kell szüntetni minél előbb, mert azt nem fogod így sem kifűteni, legfeljebb enyhítesz rajta.

Nem ismerem. Gondolom arról van szó, hogy az egyenes falak jobban szigetelnek mint a ferdék (tetőtériek). A hideg szobáim tetőtéri falasak.

Nem akarom és jogilag nem is tudnám szétberhelni a tetőt. Előbb költözöm.

Egyébként az éves gázfogyasztásom 600m3 körül van 24,5C-re állított termosztát mellett (hajnaltól éjfélig). Tehát nem arról van szó, hogy az utcát fűtöm.

Előzmény: cucu (130827)
cucu Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130828

Termofej sem kell, ahogyan Hooti írja. A by-pass-on szépen beállítod, hogy ne száguldjon át a rediátoron a melegvíz, csak az aminek feltétlenül szerepe van a fűtésben.

(By-pass az, ami a radiátor alsó, kifolyó csövénél van. Ezt nem szabad kihagyni, -erről nem írtál eddig- ellenben a termofejekkel, ami szükségtelen. Az inkább kényelmi funkciót tölt be. (De mi nem vagyunk restek, be tudjuk állítani magunknak, nem?) :)

Előzmény: Fűtés1 (130826)
cucu Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130827

A szobai termosztátot mindig a leghidegebb fekvésű helységbe tesszük. 

Aztán az is szempont, hogy hol van elhelyezve a kazán. Más, ha a ház végében van és onnan próbál előre fűteni, és más, ha a ház közép táján van. Ez utóbbi a legjobb elrendezés.

A lényeg, hogy a végére is jusson legalább 50C fokos fűtővíz.

Ennek érdekében a kazánhoz közelebbi radiátorokat célszerű -többé kevésbé- folytani, hogy a végére is elengendő hőmennyiségű víz kerüljön.

Ha konkrétan ismered a szigeteletlenség okát, akkor azt meg kell szüntetni minél előbb, mert azt nem fogod így sem kifűteni, legfeljebb enyhítesz rajta.

Fűtés1 Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130826

Az öreg radiátorok szeleppel együtt le lesznek cserélve. Ez munkadíjjal már önmagában egy csomó pénzbe fog kerülni. 

A kérdés az, hogy mit finomhangoltassak az ajánlaton azért hogy minnél jobb legyen a dolog, ha már ennyit ráköltök.

Elég lesz a termofej + hideg szobába elhelyezett rádiós termosztát kombó vagy okosvezérlésre van szükségem?

Előzmény: Hooti (130825)
Hooti Creative Commons License 2024.10.20 0 3 130825

Elég türelemmel termofejek nélkül is megoldható.

A kisszobai radiátoron kívül kezdj el elzárni a többin. Először kicsit csak. Egy sima radiátorszeleppel/szelepekkel is be tudod szabályozni a rendszeredet, csak idő és türelem.

Ezzel eléred, hogy a kisszobás radiátor több melegvizet kap, ott a termosztát, majd az mondja, elég.

Viszont a többi szobában meg hőmérőkkel be tudod állítani a hőfokot, ha meleg van, fojtassz még, ha hideg, nyitsz rajta.

Előzmény: Fűtés1 (130824)
Fűtés1 Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130824

A kisszobák radiátorai nehezen melegednek, van amelyik alul hideg marad, illetve pont a legkritikusabb kisszobában szerintem kicsi a radiátor. A cserével egyben a kisszobai radiátor méreteket is növelném.

Ezen kívül két radiátor szelepe is ragad. 

Nyilván a legjobb az lenne, ha a kisszobákban jobb lenne a szigetelés, de ez most nem megoldható és a falakhoz nem szeretnék hozzányúlni. 

___

A jelenlegi radiátoraim nem thermo fejesek, ezért kérdezem, hogy ha a leggyorsabban kihülő sarokszobában lenne a termosztát, akkor a többi szoba túlfűtését megakadályoznák a radiátor thermo fejek?

Ezek érzékelnék, hogy az adott szoba elég meleg és elzárnák a radiátorokat? 

Egy nem gyári de jól működő okos vezérlés, ahol bármelyik radiátor okostermosztátja be tudja kapcsolni a kazánt mennyibe kerül és milyen márka lenne ajánlott? (Bosch 2300i W kazánom van)

Előzmény: Palási (130823)
Palási Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130823

Mi a baj a jelenlegi radiátorokkal,hogy cseréled?

Folynak?

Nemelég a teljesítményük?

Vagy csak csúnyák és nem teszik.?

Sok megoldáslétezik!  Pl. az hogy a kisszobák ferde falait vastagítod-azaz jobb hőszigetelővé teszed őket.

A termosztátot áthelyezed egy másik helyre...pl. valamelyik gyorsabban hűlőkisszobába.

"ki a kis szobák hamarabb, a termosztát ezt nem érzékeli"

A melegebb helyiségek felesleges fűtését a radiátorok  fojtásával is el lehet érni.

Aztán még számtalan variáció.

Baj általában akkor van ha kicsik a radiátor teljesítmények vagy pl. leáll a kazán.

Előzmény: Fűtés1 (130821)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130822

Ez mennyire működő koncepció?

Tehát az a kérdés, hogy egy kikapcsolt termofej megszünteti-e a fűtést?

A válasz: Igen.

Hogyan lehetne jobbra megcsinálni?

Erre pedig az a válasz, hogy szigetelni kell a szobákat.

Előzmény: Fűtés1 (130821)
Fűtés1 Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130821

Sziasztok!

Kombi cirkós (Bosch 2300i W) társasházi lakásomban radiátorokat (6db + 1db törölközőszárító) szeretnék cserélni amire már árajánlatot is kaptam, Fixtrend radiátorokkal, hozzájuk való Giacomini szelepekkel és FixTrend thermo fejekkel.

A lakásom problémája az, hogy Van három kisebb szoba amelyek mind ferde falasak (tetőtériek) és kevésbé tartják a hőt, a többi helyiség nem ferde falas és jobban tartják a hőt. A termosztát jelenleg a lakás közepén van, és hiába hülnek

ki a kis szobák hamarabb, a termosztát ezt nem érzékeli. Azt mondták, hogy tudnak rádiós termosztátot felszerelni, és azt majd a hideg szobába rakom, amikor az lehül, akkor kapcsolja a kazánt és a termo szelepek majd gondoskodnak róla,

hogy a melegebb helyiségekben ne fűtsön feleslegesen a radiátor. 

Ez mennyire működő koncepció?

Hogyan lehetne jobbra megcsinálni?

Köszi!

belert Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130820

Köszi, ezek szerint a legtriviálisabb megoldásra nem gondoltam csak, hogy le lehet csavarni a falicsapról a tömlővéget. Valamiért azt hittem, hogy az egy fix vég, és kell rá valami adapter.

Előzmény: C20NE (130819)
C20NE Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130819

Leginkább sehogy ne tedd, tekerd le a tömlővéget a csapról (3. kép) és nézd meg a menetét, ha nem jó inkább azt alakítsd át egy szűkítővel mintsem ezt piszkáld.

Előzmény: belert (130818)
belert Creative Commons License 2024.10.20 0 0 130818

Mosogatógép AquaStop csavarmenetes bevezetőjét hogyan lehet összekapcsolni egy "ráhúzós" csappal (nem tudom, mi a hivatalos neve ennek a csapnak, de csatoltam képeket).

Létezik egyetlen összekötőelem, ami össze tudja ezeket kapcsolni? Ha igen, akkor mi a neve? Vagy csak több elemmel lehet?

Íme a képek. A számok centiben az átmérőt jelzik.

Atis57 Creative Commons License 2024.10.19 -1 1 130817

Szia!

Az a tüske beszokott szorulni , évek alatt. --Egy kis szilikon olaj célszerű hozzá.

A régebbi alsó részekhez álltalában nem jó a mai termofej., alátétekkel kell kiegyenliteni.S néha még a működési hossz is eltérő.Pl ; a teljes tartomány a 2-4 közé esik --a régi 0-5 helyett.

Előzmény: totoo (130815)
cucu Creative Commons License 2024.10.18 0 0 130816

Tegyél bele mondjuk egy 2 Ft-ost, vagy valami alátétet! Így előfeszíted a működését.

Előzmény: totoo (130815)
totoo Creative Commons License 2024.10.18 0 0 130815

Sziasztok,

Szerettem volna venni a házban a radiátorokra termosztátfejet. Van amin volt, de már eléggé megsárgult és nem is nagyon működött, a legtöbbön nem volt. Kb. 20 évesek, mindegyik elvileg Luxor szeleppel van szerelve, az anyagba CSI felirat van belenyomva. Lefotóztam és vittem a boltba mintát is. A Megathermnél adtak egyből hozzá való termosztátfejet.

A gondom az, hogy nem jó. Felszerelem rá, de 5-2 között csak lötyög, érezhetően nincs ellenállás és valahol 2 környékén kezdi el talán benyomni a tüskét, de még 0 fokozaton sem zárja el teljesen. Sok radiátoron kipróbáltam, mindenhol ez van és tüskék nincsenek beragadva, be lehet őket nyomni és vissza is ugrik.

Hol lehet itt a gond? Nagyon köszönöm.

Kisfiatal Creative Commons License 2024.10.18 0 0 130814

Be van lemezelve... megprobalom majd leveni a csavarokat az egyik oldalt, hátha ki tudom hajtani annyira h belelassak.. a lemez másik oldala közel van a falhoz nem férek a csavarokhoz..

Előzmény: cucu (130813)
cucu Creative Commons License 2024.10.18 0 0 130813

Hát, csak látod, hogy mi van mögötte...

Nekem az ÉTI kazánom rohadt szét, alul a szélénél, és ott eresztett. Állt  a víz a szuterénben.

Előzmény: Kisfiatal (130811)
cucu Creative Commons License 2024.10.18 -2 0 130812

Miről beszélsz? He?

Előzmény: Zöldár (130810)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.10.18 0 0 130811

Elkezdtuk feltolteni a rendszert, az alsó radiator mar jó volt, a felsokon is szépen jött ki a levego, mire észrevettük hogy lent áll a víz, a kazánbol folyt enyhén... tehát nem a kinti csoveknel.. 

Kerdesem: a kazanon belül a lemez mögött esetleg meg van vmi csocsatlakozas ami ereszthet, vagy lukas lehet valahol?

Zöldár Creative Commons License 2024.10.18 -1 1 130810

Amikor lakást vásároltunk volt szerencsém látni ilyen szakszerű leszereléseket.

Vagy 3 lakásban is láttam ledugózás nélkül igáz csonkot.

Merész és tudatlan emberek akadnak.

Előzmény: cucu (130809)
cucu Creative Commons License 2024.10.18 -1 0 130809

Üdv

Miért kéne? Én simán leszerelném, vagy szereltetném, 'oszt jónapot.

Előzmény: dede55 (130808)
dede55 Creative Commons License 2024.10.18 0 0 130808

Sziasztok!

A XIV kerületben levő társasházi lakásomban a gázos vízmelegítőt elektromos bojlerre kell cserélnem. A társasház kéménye már rossz állapotban van és mindenki kénytelen átállni az elektromos vízmelegítésre. A lakásban van még egy gáztűzhely, így a gázórát megtartanám.

Azt szeretném megtudni, hogy a  gázos vízmelegítő leszereléshez és a cső ledugózásához szükség van-e hivatalos gázszerelőre, kell- e valamit papírozni ilyenkor?

Kapocska Creative Commons License 2024.10.17 0 0 130807

Előtte milyen kazán volt?

Nem lehet,hogy az áramlás iránya változott és ezért zár az áramlásmérő?

(minden csap-szelep nyitva ? nem volt ,maradt bent padló keverőkör? )

Előzmény: remeler (130806)
remeler Creative Commons License 2024.10.17 0 0 130806

Sziasztok, Egy kis segítséhet kérnék. Ma meg volt a kazáncserénk és egy komoly probléma adódott. Van egy 12-es osztógyűjtő 10 kör padlófűtéssel 2 radiátorral az utolsó két körön, amiből az egyik még nem él (le van dugózva). A jelenség az, hogy a radiátor körében van áramlás (kb. 1,l/perc) a többiben az áramlásmérő meg sem moccan, de nem is megy szerintem a víz, mert az osztó-gyűjtőtől kb. 10 cm-et langyos a cső. A visszatérők egyáltalán nem melegednek, kivéve a radiátorét. A kazán (ariston Care s) dolgozna, de csak pár pillanatig megy, utána megáll mintha a visszatérő már jó lenne és csak a keringető megy. Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

Kapocska Creative Commons License 2024.10.17 0 0 130805

"Van egy Junkers ZE 24 Kw-os kéményes gázkazánom."

https://www.jofogas.hu/pest/Junkers_ZE_24_2AE_24_kW_gazkazan_150857957.htm

Ezt is annak nevezi a gazdi , nincs több ,pontosabb azonosítód?

Gyurco78 Creative Commons License 2024.10.17 0 0 130804

Én úgy nézem, az a vésztermosztát, szóval jót zártál rövidre.

De lehet még az égésbiztosítás oldaláról is lekapcsolás (ionizációs elektróda, termoelem). Valahogy meg kell találni, melyik biztonsági eszköz avatkozik be.

Előzmény: kapusz (130802)
kapusz Creative Commons License 2024.10.17 0 0 130803

Ma reggel hideg lakás, kb 3 percig égett. Én a kazánon lévő hőmérő állást írtam, DE az előre menőn lévő hőmérő mindíg 8-10-el kevesebbet mutat.

Nem pontosak, de most engem nem ez izgat.

Előzmény: Varek1 (130801)
kapusz Creative Commons License 2024.10.17 -1 0 130802

Hűha! Bocsi, de én nem tudom mi az a sztemko v. NTC. Én próbánál ezt zártam tegnap rövidre. Ezen semmi led nincsen, ezer éves,

7 éve ezzel vettem a házat. Ma reggel az első bekapcsolásnál 3 percig is működött, utána már csak 1 percig, gondolom már a víz elérte 40 fokot,

mert ekkor szokott kikapcsolni. A kazánon kb 60-70 fokra van állítva, de próbáltam már más fokkal is. Én 55-60-nal szoktam fűteni.

Előzmény: Gyurco78 (130800)
Varek1 Creative Commons License 2024.10.17 0 0 130801

"Begyujtom a kazánt, kb 1 perc után kattan és kialszik, még a gyújtó láng is!

.

.

.

Minden nyitva van, kb 40 fokig megy mire lekapcsol, minden radiátor meleg."

Ez a kettő azért üti egymást..

Nálam is volt hasonló jelenség. Begyújtottam ment  -  9   -- 11 percig,a mért hőmérséklet  úgy 39 - 41 fokig ment fel.

Nem kellett semmit cserélni,beállítási probléma volt. A szerelő szerint túl kicsi volt a beállított teljesítmény.

A rendszeremben kb.  50 liter víz van.Annak   40 fokra emelése   5 -6 kW-ot   igényel .Kb. 10 perc kell.

A gáztűzhely legnagyobb  rózsája ( égője) talán 1500 Watt.Azon   15 liter víz felmelegítéséhez is kell 10 perc.

Előzmény: kapusz (130799)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.10.17 0 0 130800

Nem ad valami hibajelzést LED villogtatással pl.?

kb 1 perc után kattan

Biztos a  sztemkot zártad rövidre, és nem az NTC-t?

Előzmény: kapusz (130799)
kapusz Creative Commons License 2024.10.17 0 0 130799

Minden nyitva van, kb 40 fokig megy mire lekapcsol, minden radiátor meleg.

Előzmény: cucu (130798)
cucu Creative Commons License 2024.10.16 0 0 130798

Valamiért túlmelegedhet. 

Nincs dugulás a hálózatban? Rádiátorok nincsenek elzárva? Valaki nem zárt el valamit?

cucu Creative Commons License 2024.10.16 0 0 130797

Jó az, csak olyan szakember kell hozzá, aki ért hozzá.

Én nem cserélném le. Olyan nincs, hogy ne kéne átalakítani a bekötéseket, felerősítéseket.

Előzmény: mimimiiii (130796)
mimimiiii Creative Commons License 2024.10.16 0 0 130796

üdv,

Van egy 1000x szervízelt FÉG C-24 cirkó a lakásban, társasházban bélelt kéményes, nem zárt vízrendszerrel, sok radiátoros. Már megint megadta magát, csak az őrláng ég, de nem gyullad be. Az 1001. ezt ideig-óráig életre keltő szervízelés helyett, létezik valami újonnan kapható készülék, ami ennek a helyére illeszthető, a lakás komolyabb szétverése nélkül? C-24H -t látok most, hogy legyártanak rendelésre, aminek a belseje, csatlakozása nagyjából hasonlóan fest képeken, ez kompatibilis lehet a régivel?

kapusz Creative Commons License 2024.10.16 0 0 130795

Sziasztok!

Van egy Junkers ZE 24 Kw-os kéményes gázkazánom.

Pár éve kibővítettem a padlófűtésem radiátorral.

Nagyon sokat segítettetek, amit most is köszönök, azóta is jól működik a rendszer.

Most a kazánommal van baj. A szerelő srác, aki már javította, csak két hét mulva tud kijönni.

Mást nem nagyon szeretnék hívni, hátha tudtok segíteni.

Begyujtom a kazánt, kb 1 perc után kattan és kialszik, még a gyújtó láng is!

Amit megnéztem: a kéményben van huzat, a termosztátot feltekertem, a víznyomás jó, a kazán jobb oldalán lévő hőérzékelőről (volt már cserélve)

lehúztam a két vezetéket, rövidre zártam, de akkor is kialszik, a kazánt kompresszorral kitisztítottam.

Amit tapasztaltam: ha magától kialszik, a gyújtó láng is elalszik, de amikor működik és átállítom nyári üzemmódra, a gyújtóláng nem alszik el.

Télire visszaállításnál begyullad, de sajnos 1/2-1 perc után leáll.

Van e tippetek, előre is köszönöm!

Gyurco78 Creative Commons License 2024.10.15 0 0 130794

Tuti kapsz megfelelő általános tartályt, a lényeg a mérete (hogy beférjen) és az űrtartalma (meg a bekötőcsonkja, de arra egyszerű szűkítő/bővítő idomot venni, ha nem jó). Én a Themafast F25 H-modomhoz vettem 25000-ért a gyári 70000-es helyett.

Előzmény: tundermackoo (130787)
cucu Creative Commons License 2024.10.15 0 0 130793

Konzervnyitóval esetleg.

Előzmény: Kapocska (130792)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.15 0 0 130792

gumi membránt lehet benne külön cserélni?

Nem.

Előzmény: Kapocska (130791)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.15 0 0 130791
cucu Creative Commons License 2024.10.15 0 0 130790

Köszi... már vártam.

a 15 sok is volna...

Hezitáltam is, hogy 13-at írjak-e...

Előzmény: Kapocska (130786)
trakisbandi Creative Commons License 2024.10.15 0 1 130789
nixon70 Creative Commons License 2024.10.15 0 1 130788
tundermackoo Creative Commons License 2024.10.15 0 1 130787

Sziasztok!

Apósom kazánjában megdöglött a tágulási tartály. Sauiner duval semia c24 típusú kazán.

Az lenne a kérdésem, hogy a gumi membránt lehet benne külön cserélni? Ha nem, akkor van alternatíva (utángyártott) a gyári 70.000 forintos tágulási tartály ára alatt?

(Természetesen ha nincs más, megvesszük a gyárit)

Köszönöm előre is a tippeket.

Kapocska Creative Commons License 2024.10.15 0 0 130786

Jelzés                           N  1   2   3   4   5   6   7
Szobahőmérséklet °C 10 13 17 20 23 26 30 33

Előzmény: cucu (130784)
cucu Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130785

Gázszag nagyon gyengén a mérő lakás-oldali részénél érezhető, pár centi távolságról, ahol a menetes könyök van.

Szinte biztos, hogy -ha ez igaz- akkor az újra tömítéshez le kell venni a gázórát, ehhez meg kell a szolgáltató. (Gondolom van rajta jogi zár.)

De inkább intézze ezt a tulajdonos...

Előzmény: Tányérsapkáskontroller (130782)
cucu Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130784

A készülék termosztátjának pozíciója -helyzete- nem mindegy. De az is lehet, hogy korábban egy szerelő elállította a gyári értéket. 

Mondom, teljesen letekert állapotban 15 C foknál kellene bekapcsolnia, amikor készenlétben van, azaz ég a gyújtóláng.

Várjál vele pár napot, hátha jó lesz használatkor. Viszont a gázszagnak járj utána!

cucu Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130783

Gázszag nem lehet!!!

Akkor ezt így ne használd, zűrd el a gázórát!

Szólj a gázművek hibabejelentőjénél, hogy gázszagot érzel! Rögtön ki fognak jönni!

Ez nem játék!

De előtte csinálj mosogatószeres vizet egy kis tálban, és szivaccsal vidd fel oda ahol érzed. Ha tényleg azt érzed, akkor ott buborék fog képződni.

Tányérsapkáskontroller Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130782

Szia! Nagyon szépen köszönöm válaszod.

Igazából csak egy sima gázmérő van a lakásban, a hang pedig olyan, mint amikor a gáz egy magasabb nyomású helyről az alacsonyabb felé áramlik, amíg a nyomások ki nem egyenlítődnek. Nem pont sziszegés, hanem olyan sóhaj-szerű, de tényleg fél másodperc csupán. Gázszag nagyon gyengén a mérő lakás-oldali részénél érezhető, pár centi távolságról, ahol a menetes könyök van. Viszont a golyóscsapok kékek, nem sárgák, szóval nem mostanában lett hozzányúlva a rendszerhez.

A gyújtólánggal kapcsolatban megnyugodtam. Aggódtam, hogy esetleg be tud robbanni a konvektor dobja, ami ugye az égés miatt alapból forró. 

A lakásban minden helyiség kb. azonos 21-22 fokos, úgyhogy rejtély, hogy miért érzékeli azt, hogy hidegebb van. Talán a szonda hajlékony csöve hozzáér a falhoz, ami hidegebb mint a levegő?

Talán a használat megoldja a dolgot.

Előzmény: cucu (130781)
cucu Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130781

Üdv

A sziszegő hangot minden bizonnyal a nyomáscsökkentő okozza. Jó ez így.

A konvektorok is jók szerintem, ahogyan leírod.

Teljesen normális, hogy a gyújtóláng kikapcsolása után még egy ideig megy a gáz a gyújtóláng csövén. 

Ezek a termosztátok gyárilag úgy vannak beállítva, hogy 15 C foknál mindenképpen bekapcsolnak. Akár hol áll a tekerőgomb. 

Valszeg a másik esetben hidegebb a szoba és ezért indul egyből.

Kezd el használni, be fognak állni szépen egy idő után. 

Csak gázszag ne legyen...

Előzmény: Tányérsapkáskontroller (130779)
raz_122 Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130780

Köszönöm!

Előzmény: cucu (130776)
Tányérsapkáskontroller Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130779

Sziasztok!

Nemrég költöztem új albérletbe, ahol számomra furcsa dolgokat tapasztaltam az első fűtés alkalmával.

1. A gázóránál lévő csap kinyitásakor hallani némi szisszenést egy fél-egy másodpercre. Ha egy napig el van zárva és újra nyitom, akkor is jelentkezik ez a hanghatás, viszont tíz perc alatt nem tapasztaltam nyomásesést. Kell -e aggódnom a tömörtelenség miatt vagy ez normális?

2. CR-6 gázszeleppel szerelt, ránézésre idősebb, parapetes lemezkonvektor benyújtásakor azonnal bekapcsol a főégő és égve is marad a termosztát állásától függetlenül. (hallani a kattanást tekergetés közben). A leállító gombot benyomva a láng kialszik, viszont elengedéskor hallani, hogy sziszeg a gáz, amíg a termoelem le nem zár.

3. Ugyancsak CR-6 gázszelepes, parapetes lemezkonvektornál és 21 fokos szobahőmérsékletnél csak 6-os fokozaton gyújt a főégő. Kikapcsolásnál ugyanaz a jelenség, mint a fentebb leírt másik konvektornál.

A tulaj gázszerelővel átnézette a készülékeket, aki mindent rendben talált, de nekem a fentiek alapján kétségeim vannak. Biztonságosak -e így a készülékek vagy szóljak a tulajnak, hogy hívjon szerelőt?

Köszi előre is!

cucu Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130778

Azt írja, hogy lapradiátor. 

Jó, hogy mondod. Az nem is volna elég valószínűleg.

Előzmény: Mezőföldi 2 (130777)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130777

Legyen a vastagabb!

A radiátornál a 3.méret hiányzik.

Előzmény: raz_122 (130775)
cucu Creative Commons License 2024.10.14 0 1 130776

Üdv

Nekem is volt ilyen házam, ezért azt mondom, hogy a gravitációs fűtésnél minél nagyobb a cső átmérője, annál jobb a keringés. 

Nálam 3/4-es csővel voltak bekötve közvetlenül a radiátor előtt fél méterrel, de egy coll-os cső volt előtte, a gerinc pedig 2 coll-os volt. 

Jól ment a fűtés így, Dunaferr radiátorokkal. Ja, és kis ellenállású szelepekkel voltak szerelve.

A gázos fűtéshez elég volna a 1/2 coll-os cső, hamarabb fel is melegszik a kevesebb víz, de ebben az esetben a fenti méretet ajánlom.

Előzmény: raz_122 (130775)
raz_122 Creative Commons License 2024.10.14 0 0 130775

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. A házunkban egy új szobát alakítottunk ki. A szoba fűtését egy egyszerű 600*1600 lapradiátor látná el. A fűtésrendszer egy "klasszikus" nyitott rendszer 2 colos előremenő és szintén 2 colos visszatérő csővel. A rendszeren van egy vegyes tüzelésű kazán, amelyet gravitációsan üzemeltetek és egy gázkazán is. Mekkora csővel lenne érdemes ezt a radiátort a fűtésrendszerre kötni? 1/2" elég ahhoz, hogy gravitációs fűtés esetén is megfelelő legyen a víz áramlása? Vagy legyen vastagabb?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Atis57 Creative Commons License 2024.10.13 0 1 130774

Szia!

Szerintem másféle intézkedés is szükséges lessz oda! 

A)a fagyálló nem birja a főzést,( a napkollektorba való fagyálló megfelelő--de az ára?

B)a szivattyú hosszú állás után nem idul el. tehát kb 2 hetenként bekapcsolni 1-2 percre.-Automatika?

C) hosszabb -3C alatt meg vagy a kazán működése v. kiegészitő fűtés  kell.

Ezért szokás a riasztőhoz  venni kiegészitő panelt. Mobilról tavvezérelni ,s nézni a vizhőfokot.hibajelzést fogadni.

Előzmény: Kisfiatal (130773)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.10.12 -1 0 130773

Nyaralo, nem leszumk ott folyamatosan, aztán szét ne fagyjon..  

Előzmény: nixon70 (130771)
peterch Creative Commons License 2024.10.12 0 0 130772

Szia !

https://eshop.hu/shop/szivattyu-furogephez/

Egy ilyen segítségével bejuttatod a rendszerbe a fagyállót megfelelő mennyiségben . Természetesen a légtelenítőnek nyitva kell lennie !  Utána már azon a csapon ami a kazánon van feltöltöd a rendszert a megadott nyomásra .

Előzmény: Kisfiatal (130769)
nixon70 Creative Commons License 2024.10.12 0 0 130771

A zárt tâgulásit fújtasd fel 1 bárra, vízoldalt töltsd 1,2-1,3 bárra.

Fagyálló az minek?

Előzmény: Kisfiatal (130769)
Varek1 Creative Commons License 2024.10.12 0 0 130770

Hasonló problémával néztem szembe vagy 3 hete.

Üdvözletem!

Van egy C12 -es   csak fűtő  gázkazán,kb. 8 éves.

Most szezon kezdetén a következő jelenséget produkálja :  gyufával meggyújtjuk az őrlángot,kb. 20 másodperc után már tartja is magát az őrláng.

Majd indítjuk a főégőt,  ez is sikerül,beindul a láng, megy a szivattyú.

Majd úgy 15    -néha 20 perc múlva  leáll a rendszer,egy kis csattanás  és elalszik az őrláng és a főláng  is.

A rendszer kb  42 -45 fokra melegszik.

Ki próbáltuk pár napja többször is,   mindig ezt produkálja.

Maga az őrláng viszont begyújtás után   8 - 10 órát is égve marad.

Korábban csak az un. sztemkó lett cserélve,  kétszer is.

A hőcserélőből kijövő un. meleg víz csövön 2db. ilyen stemkó szerűség van. Felülről lefelé :

1 a hőcserélő 90 fokos ívén  1 magán a csövön és egy db. a deflektor környékén.

Tegnapelőtt volt a szerelő. Ő is először azt mondta,hogy nagy baj. 

Először az őrláng hőelemét cserélte volna. Szerencsémre nem volt nála.

Majd vizsgálgatott ,tisztított beállította és második napja működik.

Valami olyant mondott hogy a teljesítmény nagyon alacsonyra volt beállítva.

Előzmény: Greg955 (130767)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.10.11 0 0 130769

Skacok, csavarhuzoval megindítottam a szivattyút, mostmár forog,  viszont nincs a rendszerben egy csepp víz sem.. sztem zárt rendszer, hogy kell ezt feltölteni, pláne fagyalloval? Van egy nomastartaly a kazán mellett, rajta egy "bicikliszelep", meg a kazán alján egy csapos csőcsonk, itt kellene feltölteni slaggal? Fagyálló? Radiator egy van a földszinten, három az emeleten.

Előzmény: Kisfiatal (130618)
cucu Creative Commons License 2024.10.10 0 0 130768

Szia,

nem tudom, de a boltban segítenek majd, ott "volt" kijárós szakik vannak - általában...

(Ha nem konyítasz hozzá, akkor inkább keress valakit, akiben megbízol, mert ahogy vágom, nem éppen a te stílusod ez az egész... márpedig itt nem árt érteni hozzá valamicskét... Bár a tanulópénzt meg kell fizetni, mindenki így kezdi...)

Bocs

Előzmény: Greg955 (130767)
Greg955 Creative Commons License 2024.10.10 0 0 130767

Szia,

Köszönöm a gyors választ. Azt esetleg tudod, hogy egy vízkőtlenítés folyamán mi az az alkatrész amit érdemes cserélni, mert évek alatt annyira elhasználódott?

Régebben víz /Gázos ismerős mellett más típusú bojlernek láttam, hogy csinálják, ott azt hiszem anód szál ami lett cserélve, valami tömítés szerű, de már nem emlékszem pontosan 😊

Valamelyik nap nyilván típusszámmal bemegyek majd a helyi boltba ahol ilyeneket lehet kapni és őket is megkérdem, csak gondoltam itt is előre érdeklődök hátha kapok rá választ.

Előzmény: cucu (130766)
cucu Creative Commons License 2024.10.10 0 0 130766

Üdv

Csodák nincsenek, vízköves lesz, azért nem működik normálisan. (Túlmelegszik)

(Amúgy az őrláng v gyújtóláng csöve a 2. képen látható vékony, alumínium csövecske.)

Vízkötelenítés, -nevezzük karbantartásnak- és utána jó lesz.

Előzmény: Greg955 (130764)
Mohawks Creative Commons License 2024.10.09 -1 0 130765

16-os ötrétegű és a 20-as ötrétegű között mekkora különbség van átfolyásban egy átlagos családi háznál?

Nagyon vékony a furat a könyökökben, nem tudom ez a vízhozamot és a nyomást mennyire befolyásolja?

Greg955 Creative Commons License 2024.10.09 0 0 130764

Sziasztok,

Hajdú gb 80.1-01 típusú gázbojlerünk 2 napja az alábbi tüneteket csinálja.

Kikapcsol az őrláng, mindig akkor mikor a termosztát ( ha így hívják a tekerőt az elején) eléri a kívánt hőmérséklet.

Ilyenkor van egy kattanás, amíg kell felfűti a vizet, és utána elalszik az őrláng.

Általában hideg idő közeledtével, néha csinálta ezt évek óta, ilyenkor leszedtem az alsó műanyag borítást és a fúvókát kicsit megtisztítottam egy kis fülpiszkálóval/ gyerek fogkefével.

Most nem tette meg a hatást, eléggé narancs színű a láng, laikusként, aki azért az apróbb dolgokat meg tudom itthon csinálni arra gyanakszom, hogy az őrlánghoz vezető kis cső valószínűleg koszos lehet, úgy tudom ez elég gyakori tünet ezeknél, főleg ha nem voltak karbantartva.

Csatolok képeket a bojlerről, valaki kicsit hozzáértőbb le tudná írni nekem merre kezdjem, mit kellene kifújni, kitisztítani, vagy ha teljesen rossz irányba indultam el, mi az amit akar én is megnézhetek rajta?

Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek 😁

cucu Creative Commons License 2024.10.09 0 0 130763

Üdv

Nyilván csak onnan jött le, ahol nincs funkciója. Éles ollóval vágd le és felejtsd el. 

Ezért ne cseréld el a lakást... :)

Előzmény: shumgry (130759)
Atis57 Creative Commons License 2024.10.09 -1 0 130762

Szia!

öngyujtóval leégetni....... Ha macerálod , még a végén szivárogni fog.

nixon70 Creative Commons License 2024.10.09 0 0 130761

Vágd le.

C20NE Creative Commons License 2024.10.09 0 0 130760

Ne tekergesd! Ha rossz cseréld ki egy jóra, majd add oda egy szakinak aki szétszedi kipucolja, cserél tömítést, összerakja és beszabályozza.

Előzmény: Virágáruslény (130757)
shumgry Creative Commons License 2024.10.09 0 0 130759

Üdv!

Panellakás, a távfűtéscsőről leszáradt, letekeredett a kóc ott, ahol a radiátor rá van kötve, tehát még a radiátorszelep előtt.
Tekertessek rá újat a gondnokkal, tud szivárgást okozni?

Atis57 Creative Commons License 2024.10.09 0 0 130758

Szia!

El lehet vizkövesedve? + a bojler is ?    ill. hány éves a csővezeték(a könyökökre jellemző a vizkő)

A tekergetés--nem egésséges művelet. A bojler tartály nem birja a 3-6 bart.

Tehát némi átmosás --csere sokkal célszerűbb lenne --Szerintem?

Előzmény: Virágáruslény (130757)
Virágáruslény Creative Commons License 2024.10.09 0 0 130757

A házunkban elég alacsony a melegvíz nyomása, miközben a hidegvíz nyomás megfelelő. A melegvíztartály előtt, amit egy cirkó melegít találtam egy ilyen dolgot, ami szerintem egy nyomásszabályzó. Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy jól gondolom-e és ezt kell tekernem valamelyik irányba és akkor tudom növelni a nyomást? A tekerést akár egy sima kulccsal meg tudom tenni?

szicsu1007 Creative Commons License 2024.10.08 0 0 130756

Bingo!

Találtam egy Grohe flexibilist. Nekem ez egy kicsit ijesztő, de hát az udvari gyors-csatlakozóba is ilyen gumigyűrűs cucc megy bele, és szemlátomást víz-szigetel, amíg az O-gyűrű el nem szakad.

Szóval nem tekergetem!

Köszönöm szépen a választ és a tippet:-)))

Előzmény: C20NE (130754)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.10.08 0 0 130755

Gondolom ettől még tömítenie kell. (És ne tekergessem:-)))

Előzmény: C20NE (130754)
C20NE Creative Commons License 2024.10.08 0 0 130754

szerintem csak be van pattintva egy fészekbe

Előzmény: szicsu1007 (130752)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.10.08 0 0 130753

Tekerem befelé, de csak "forog"...

Előzmény: szicsu1007 (130752)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.10.08 -1 0 130752

Nem biztos, hogy menetes! De akkor milyen? (Nem értek hozzá:-(( )

Előzmény: C20NE (130751)
C20NE Creative Commons License 2024.10.08 0 0 130751

Biztosan menetes?

Előzmény: szicsu1007 (130749)
belert Creative Commons License 2024.10.08 -1 0 130750

Fürdőszobai PVC lefolyócsövő cseréje után a  padlószint alatt futó PVC csőre simán lehet közvetlenül betont önteni? Vagy be szokták ágyazni valamibe, mielőtt betonozzák?

szicsu1007 Creative Commons License 2024.10.08 0 0 130749

Vettem egy Grohe Bauedge 31367001 álló mosogató csaptelepet (csere lesz). A két flex cső gyárilag bele van csavarozva a csaptelepbe. Ez vajon elegendő szorítás, vagy próbáljam meg "befelé" csavarni (de csak a hálórészt tudom fogni, a menetes fejek mélyen ülnek a lyukban)?

C20NE Creative Commons License 2024.10.07 0 1 130748

Ezért írtam! Az izzó rezisztív terhelés, azon minden műszer jól mér, de ez a szivattyú nem ilyen és oda nem minden mérő megfelelő.

Előzmény: vakrepulo2 (130745)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.07 0 0 130747

Koszi ez engem mar megnyugtatott

akkor most ramegyek a 3 allasu szelepre

Előzmény: _lala_ (130746)
_lala_ Creative Commons License 2024.10.07 0 0 130746

- egy motor/szivattyú áramfelvétele nem konstans, függ attól, hogy pl. mennyire van leterhelve, mekkora a fordulatszám

- emiatt a gyári érték sem biztos, hogy sokat mond, mert ugye ugyanolyan terhelésnél/fordulatszámnál kéne mérni, mint ahol a gyárban mérték

- két legyártott példány között is van szórás, tehát a gyári értéknek is van szórása

- a műszered sem biztos, hogy pont ugyanazt méri, mint a gyári műszer - nem konstans DC áramról van szó ugye, tehát számít, hogy a jel hullámformáját hogyan méri a műszered, meg hogyan számol átlagot pl.

- a műszerednek is van mérési pontatlansága, digitális műszernél a +/- 1 LSB digit biztosan bejátszik, de simán lehet, hogy ennél is pontatlanabb mondjuk AC árammérésnél; a mérési módszer is számít: sorbakötésnél érdemben befolyásolhatja a mérést a műszer ellenállása, áramváltós mérésnél meg a pontosság lehet kérdéses

A fentiekből zokszó nélkül össze tud jönni ekkora különbség.

Előzmény: vakrepulo2 (130741)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.07 0 0 130745

Mas reszt probamereseknel kzlonfele izzog eseten -ahol todom a watt szamot - jo erteket mutatott

Előzmény: vakrepulo2 (130744)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.07 0 0 130744

De az valo igaz hogy nincs a keszulekre reirva hogy true rms

Előzmény: vakrepulo2 (130743)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.07 0 0 130743

Aramkorbe kotott megfelelo multmeterrel ami mer valtoaramerroseget is, ha ez a kerdesed

sztm jo a meresem erteke

Előzmény: C20NE (130742)
C20NE Creative Commons License 2024.10.07 0 0 130742

Milyen műszerrel mérted? Az az áram nem szinuszos, sima műszerrel nem tudod jol mérni. True rms merőt keress.

Előzmény: vakrepulo2 (130741)
vakrepulo2 Creative Commons License 2024.10.07 -1 0 130741

Udv

hibakereses kozben lemertem egy kazan szivattyu aramfelvetelet

gyari ertek szerint a grundfos up 15-50 a0 -as szivattyu aramfelvetele 0,38 A

en stabilan 0,45 korul merem akar futeskor aktiv akar melegviz

ez a kicsit nagyobb ertek egy 15 eves szivattyunal termeszetes vagy valaminek a ?kezdodo? jele lehet?

koszi

Geza+4 Creative Commons License 2024.10.06 0 0 130740

Üdv! 130-as átmérőjű vastagfalu (3-5mm) acélcsövet keresek 10-20cm hosszban. Ha tud valaki írja meg legyen szíves.

C20NE Creative Commons License 2024.10.06 0 1 130739

Számtalan jó minőségű fitting van ebben a méretben neves gyártóktól. Miért fontos pont ez a típus?

Előzmény: ha4wu (130738)
ha4wu Creative Commons License 2024.10.06 0 0 130738

Bocs, tisztában vagyok vele, hogy mit keresek, egyetlen darab 90° -os könyököt keresek a 20 x 3/4 -es sárgaréz fittingből. Mivel épp ez a típus nem beazonosítható, és a házamban ezzel van szerelve a radiátoros -és padlófűtés / hőközpont csatlakozás, ezért keresem ugyanezt a fajtát.

A házamba betörtek tavasszal, letépkedték a rézcsöveket a falról, az egyik fittinggel együtt elvitték. Ezt kell pótolnom, lehetőleg esztétikai eltérés nélkül.

Előzmény: nixon70 (130737)
nixon70 Creative Commons License 2024.10.06 0 1 130737
Előzmény: ha4wu (130736)
ha4wu Creative Commons License 2024.10.06 0 0 130736

Sziasztok!

Felismeri -e valaki ezt a fittinget? A típusa érdekelne, mert eddig nem találtam sehol. 1db-ot kellene pótolnom, de nem találtam sehol. 

peterch Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130735

Azért mert Te nem tartod jónak , még működik . :-)

Köszönöm a türelmedet !

Előzmény: Kapocska (130734)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130734

Én ,most abbafejeztem !!!

(a visszatérő lehet változó! és tervezhetsz ilyen vagylagos v. esetleges rendszert ,nélkülem!)

Előzmény: peterch (130733)
peterch Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130733

Igazad van , ami az előremenőket illeti  !

Viszont az egyik termisztort teszem a hidraulikus váltó kazán oldali bemenő csonkjához , a másikat pedig a szekunder oldal visszatérőcsonkjához . Ezért kérdeztem előbb , a hőmérsékleteket .

Előzmény: Kapocska (130730)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130732

Vagy finoman németesen van ilyen és külön adják a modult mondjuk 100ezerért.

Simán kinézem a boschból.

Előzmény: Capt.IQ229 (130731)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130731

Nem tudtam, hogy a kazán modulálja a szivattyút.

Ha pedig ennyire fejlett kellene lennie egy külső szivattyú vezérlési lehetőségnek is.

Előzmény: Kapocska (130724)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130730

„Gondolom Te a két oldalon lévő hőmérséklet végett nem tartod használhatónak .”

Igen.

Egy jó rendszerből kiindulva,  üzem közben a két oldalon az előremenők azonos hőmérsékletűek.

Előzmény: peterch (130727)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130729

Ez a 25 MAX gondolom azt jelenti, hogy ezt a csaptelepet nem tudom felszerelni a 28 mm vastag pultomra? Vagy ilyenkor lemarnak a pultból 3 mm-t?

peterch Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130728

Bocsi !

hőcserélőn - hidraulikus váltón

Előzmény: peterch (130727)
peterch Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130727

Segíts kérlek a gondolkodásban !

Gondolom Te a két oldalon lévő hőmérséklet végett nem tartod használhatónak .

A kazán hány fok különbségnél tilt le az előremenő és a visszatérő között ?  3°C , vagy több ?

A hőcserélőn mekkora a dT ? Kisebb mint 5°C ?

Előzmény: Kapocska (130725)
peterch Creative Commons License 2024.10.05 0 1 130726

Legalább az irányra világíts rá , hogy hol van a kutya elásva ! Tudod szívesen tanulok !

Nálam működik mint írtam 20 éve .

Előzmény: Kapocska (130725)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130725

„Miért is nem jó ?”

Ráfogsz jönni ,csak idő kérdése!

Előzmény: peterch (130722)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130724

A kazán modulált szivattyújára nem kötünk semmit , és pont!

Előzmény: Capt.IQ229 (130720)
peterch Creative Commons License 2024.10.05 -1 0 130723

Szia !

" A külsös hőkülönbséges űrmegoldásokat tényleg nem is említem. "

Te ne is említs semmit ! :-)

Én már 20 éve használom a napkolimnál.  Ami megtermelt hőenergiát nem tud felhasználni a tároló , azt egy ilyen kütyü küldi át a fan-coilra , ami ha kell , akkor fűti a házamat , de csak addig amíg a folyadék hőmérséklete nem csökken a beállított szobahőmérséklet + 4°C-ra ( 23 + 4 ) . :-)

Mikor írod már le a számításodat a ( Hö)szigetelö topikban , mert nagyon várom már . Tudod !  20cm-es beton és a 2cm-es XPS páradiffúziója . Melyiken jut át több pára és mikor ? Hol keletkezik a penész ?

peterch Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130722

Szia !

Miért is nem jó ?

Szobatermosztát indítja a kazánt , vele együtt a kazánban lévő keringetőszivattyút . A hidraulikus váltóban emelkedik a hőmérséklet , így a hőkülönbség kapcsoló indítja a szekundérkört . Ha a kazán leáll mert a szobatermosztát már nem kéri a fűtést , vagy a kazánvezérlés letilt , mert nagyobb a legkisebb teljesítmény mint amit a szekundérkör eltudna fogyasztani . Ilyenkor a hidraulikus váltóban kiegyenlítődik a hőmérséklet és leáll a szekundérkör keringetőszivattyúja is .

Vagy én értettem rosszul a megoldásra váró problémát ?

Előzmény: Kapocska (130719)
Roger Preed Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130721

A nulladik lépés a kézikönyv volt (RTFM). Sajnos nincs a leírásban olyan, hogy külső egységet vezérlő csatlakozó - pedig számítottam rá.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130720

Már az elejétől nem igazán értem, hogy mi a probléma.

Az a bosch nem tudja indítani a külső szivattyút?

Akár a belső szivattyújának a kivezetéséről? Tehát szinkronban.

Miért kell bonyolítani? Mekkora az a hidrováltó, hogy problémát okozhat és mi a gond?

Minden hideg, indul a kazán, indul a 2 szivattyú, hőmérsékletek beállnak.

Minden meleg, leáll a kazán, utókeringet mindkét szivattyú.

Egyszerűség, boldogság.

A külsös hőkülönbséges űrmegoldásokat tényleg nem is említem.

Előzmény: Kapocska (130719)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.05 0 0 130719

Az ötlet kuka!

(önmagában nem elég , és nem cél a hőlépcső és a szakaszos üzem)

Előzmény: peterch (130717)
bo_pe Creative Commons License 2024.10.04 -1 0 130718

Fernox mágneses iszapleválasztóból TF1 total illetve Omega, ki melyiket választaná?
Kondenzációs kazán indirekt tárolóval, padló és radiátoros fűtéssel.
Tapasztalati érvekre lennék kiváncsi.
Köszönöm!

peterch Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130717

Szia !

Miért nem teszel fel a hidrováltó kazán felőli oldalára és a fűtéskör felőli oldalára egy-egy termisztort , ami segítségével üzemel a vezérlés  : https://www.conrad.hu/hu/p/hofokkulonbseg-kapcsolo-epitokeszlet-conrad-components-194360.html  vagy hasonlót ?

Ha indul a kazán és 4°C-al magasabb ( beállítható érték ) a hőmérséklete a kazántól érkező víznek , mint a hidrováltóban lévőnek , akkor kapcsolja a keringetőszivattyút . Miután a kazán leáll ( a szobatermosztát letiltott , vagy nagy a minimális teljesítmény és letilt a kazán vezérlése , mert a visszatérő víz hőmérséklete magas ) . Az elektronika még egy kis ideig járatja a fűtéskört , míg a hőmérséklet nem csökken le a hidrováltóban . Csak egyszer kell beállítani az értéket , hogy hány fok különbségnél induljon .

Előzmény: Roger Preed (130692)
Atis57 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130716

Szia!

Az a rögzités fontos. A tűszelepet ekkor tudja nyomva tartani , mozgatni. Elég jelentős erőhatás van rajta  egy fogóval is 3 ujjal lehet benyomni, ennek tart ellen a hollandi anya.

De választhatsz digitálisat is . /mennyi a hőfok a radiátor  mellett./

Előzmény: Jenne60 (130715)
Jenne60 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130715

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi (15 éves már) TESA típusú radiátor termófej helyett egy másik gyártótól választhatok? Panel lakásban vannak a radiátorokon. Három radiátor van.

Mostani:

És amit szeretnék helyette: https://gepesz.hu/shop/detailed.php?termek=44470

A menet belső mérete  a mostaninak, tolómérővel lemértem, 28 mm tehát ez a HERZ méretileg jó lenne.

Ezen a HERZ temófejen sajnos nincs mechanikus rögzítési lehetőség, a mostani van ilyen, de nem létfontosságú ez az opció, bár jó lenne.

De ha van az általam kinézett HERZ-nél jobb választás, hasonló árban, segíthettek dönteni.

Előre is köszönöm.

joetata Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130714

Harmadik napja megy a "próbafűtés". Melegen 70 Cokos víznél  a nyomás 1,2 Bar. Éjszaka áll. Reggelre 1.0 Bar-ra lemegy. Fűtés után felmegy 1,2-re. Remélem így marad.

Előzmény: Capt.IQ229 (130687)
joetata Creative Commons License 2024.10.04 0 1 130713

Harmadik napja megy a "próbafűtés". 70 C fokos előremenő víznél 1,2 Bar a nyomás. Éjszaka nem fűtök. Reggel 8-kor a nyomás 1.0 Bar. Fűtés indul, nyomás felmegy 1,2-re. Normálisan működik. Remélem így is marad.

Előzmény: nixon70 (130688)
C20NE Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130712

Igen, ahogy írtam is. Hány fokkal lesz kisebb a hőcserélőről jövő előremenő, mint a kazáné ami a hőcserélőre dolgozik.

Előzmény: sylvanus67 (130711)
sylvanus67 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130711

visszakérdezek:

mi az a "előremenő hőlépcsője"?

primer tbe-szekunder tki ?

Előzmény: C20NE (130710)
C20NE Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130710

Mit jelent egy hőcserélőnel a megadott teljesítmény? Amint ez megvan akkor rájössz, hogy el kell engedni ezt az adatot és rendesen leméretezni. Ha ez megtörtént erre a kérdésre akkor lehet rendes választ adni!

A "nagyobb" hőcserélőnél valószínűleg kisebb lesz a primer és a szekunder előremenő hőlépcsője. Megintcsak a kérdés, hogyan van méretezve a rendszer?

Előzmény: sylvanus67 (130709)
sylvanus67 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130709

Egy 200 kW-os kondenzációs kazánra hány kW-os hőcserélőt érdemes tenni?

200 kW-osat?

300 kW-osat?

Vagyis javítunk-e a helyzeten a nagyobb hőcserélővel vagy sem?

szicsu1007 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130708

Közben hazamentem újra lefotózni. Így már jóképű vagyok?

Basszus! Ott nem látszik semmiféle hatlapfejű.

Nekem már minden ördöngős:-(((

Előzmény: cucu (130700)
Roger Preed Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130707

Köszönöm a kiegészítést, akkor ez alapján építem fel a rendszert.

Előzmény: patikata (130706)
patikata Creative Commons License 2024.10.04 0 1 130706

"Nem tud behúzni még egy relét a gázkazán vezérlőkör?"

Nem arra van méretezve a kazán elektronikája ,hogy relé tekercsel terheld.

Egy potenciálmentes kontaktus fogadása az üzemi állapota.

Az egyik relé ezt biztosítja a másik késleltetve állítja le a külső szivattyút azért ,hogy a kazán

remanens hőjét elszállítsa az utókeringtetés idején.

Előzmény: Roger Preed (130705)
Roger Preed Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130705

Lehet hogy rosszul fogalmaztam.

Egyszer behúzzuk a relét a Computhermen, majd később egy külső relével zárjuk a kört a gázkazán felé. Ez nekem már két relézést jelent.

Miért nem fog működni az, amit felrajzoltam? Nem tud behúzni még egy relét a gázkazán vezérlőkör?

Előzmény: Kapocska (130704)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130704

Egyszer van.

Előzmény: Roger Preed (130703)
Roger Preed Creative Commons License 2024.10.04 0 0 130703

A kazánt miért kell kétszer relézni?

Előzmény: Kapocska (130701)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.03 0 1 130702

Hollanderes könyök.

Előzmény: Kisfiatal (130689)
Kapocska Creative Commons License 2024.10.03 0 2 130701

Ez így nem oké.

Kettő darab relé kellene amiből az egyik idő relé.

A Coputherm 230V-ról kapcsolná mindkettőt a sima relé érintkező párja

kapcsolná a kazánt az időrelé érintkező párja (késleltetve ejtő) kapcsolná a külső szivattyút.

A két dolog egyszerre indul ,leálláskor a kazán utókeringtetésének idejére (idő késleltetve ejt)

bent hagyná a külső szivattyút,hogy a cél (hőelvonás) teljesüljön.

Előzmény: Roger Preed (130693)
cucu Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130700

Nézd, ez nem egy ördöngős dolog. Valamelyikkel próbáld meg, sikerülni fog!

De ugye nem gondolod, hogy a képed alapján el lehet dönteni... pont a lényeg nem látszik rajta.

Előzmény: szicsu1007 (130699)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130699

Atisnak is!

Talán tévedésben vagyok, hogy azt a pirossal jelölt gyűrűt akartam forgatni.

Ugye a kékkel jelölt hatlapfejűvel (hollandi?) lehet kiszabadítani a lengőkart?

Csak holnapután érek rá, de addig is köszönöm a választ.

Előzmény: cucu (130696)
kormos* Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130698

KN3-as estén melyik a kazánkör? A tekercs vagy a köpeny oldal?????

Atis57 Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130697

Szia!

Szét kell szedni. Állt 2db múanyag gyúrú és 1 gimitömités van benne. Sokszor csak feljebb csúszik a kiöntő cső .

Ilyenkor vissza kell  rendezni.

Előzmény: szicsu1007 (130694)
cucu Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130696

Villáskulccsal fogd meg, és tegyél rá valami neylon zacsit, hogy ne maradjon nyoma. Szóval ne svédfogóval...

Előzmény: szicsu1007 (130694)
nixon70 Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130695

Csak a két belső menetnél tudsz csatlakozni.

szicsu1007 Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130694

Hali!

A képen látható mosogató csaptelepből a nyíllal jelzett helyen szivárog a víz kifelé, ha kinyitom a csapot. Azt a recés gyűrűt próbáltam kézzel kicsavarni, de nem mozdul, együtt forog a lengőkarral, hiába tartok ellen. Mert úgy vélem, hogy ott belül van valami gumigyűrű, ami talán elkopott.

Megfoghatom fogóval gyengéden azt gyűrűt, hogy "kicsavarjam", és akkor a lengőkar talán kivehető (és új gumigyűrű bele)?

Vagy ez nem is így működik???

Roger Preed Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130693

Nem tudom, hogy a kép beillesztését én bénáztam el vagy a fórum motor, megpróbálom újra:

Előzmény: Roger Preed (130692)
Roger Preed Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130692

Sziasztok!

A gázszerelő felrakott egy gázkazános-radiátoros rendszert és a vezérlést illetve villamos bekötést hátradobta, hogy ahhoz ő nem nyúl, oldjam meg.

Adott egy Computherm Q3RF termosztát, egy Bosch Condens 2500W kazán és egy külső keringető szivattyú (Grunfos Alpha 1L).

A termosztát egy kört tud zárni, így alap esetben vagy a kazánt vagy a szivattyút kapcsolja, ha mindkettőt vezérelni szeretném, akkor kell valami köztes elem.

Az a feltételezésem, hogy a Computherm relé kell hogy zárja a kört a kazán felé, de a kettő közé kell rakni egy másik relét, ami a szekunder oldalon elindítja a szivattyút. Valahogy így:

Kérdés, hogy ez a bekötés helyes-e.

Másik kérdés, hogy kazán szivattyúja a hidrováltó egyik oldalára dolgozik rá, a másik oldalt keringeti a külső Grundfos szivattyú. Ezt a két szivettyút egyszerre lehet/kell indítani vagy kell valamekkora késletetés a külső szivettyú esetén (akár be- akár kikapcsolásnál)?

Kisfiatal Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130691

Vagy ne gorcsoljek, rakjam a femcsovet be a falba..

Kisfiatal Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130690

Látok ilyet is a neten, de ez se hollander csak egy hatlap hogy lehessen tekerni..

Kisfiatal Creative Commons License 2024.10.03 0 0 130689

Ha ilyen kivitelű a hollanderes könyök, ebbe be tudok csatlakozni ötrétegű idommal? A hollandis résznél. Ha jól látom az a kozdarab vagy mi az onnan kitekerhető. De viszont a hollander mögött is menet van, értelme ennek az egésznek? Akkor ez nem hollander hanem vmi szoritoanya nem? Ez hogy tomit?

Előzmény: Kisfiatal (130515)
nixon70 Creative Commons License 2024.10.01 -1 1 130688

Köszönöm a visszajelzést!

Akkor mostmár nincs is nyomásesésed?

Előzmény: joetata (130686)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.01 0 0 130687

Szuper, öröm. :)

Viszont az 1,8dl 2,2Bar-->0Bar problémára még ránéznék.

MINDEN hideg és MINDEN meleg állapotban nézni kellene a nyomást. Pár radiátor, meg a padló kör keveselni fog 1,8dl-t.

Előzmény: joetata (130685)
joetata Creative Commons License 2024.10.01 0 1 130686

Sikerült a hiba okát megtalálnom. Egy szekrény eltakart egy faláttörést. Az ott lévő könyöknél szivárgott elég rendesen. Miután kicseréltem, próbafűtést végeztem. Nyomás megtartva. OK. Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémával.

Joetata

Előzmény: nixon70 (130639)
joetata Creative Commons License 2024.10.01 -1 2 130685

Bocsi, hogy csak most válaszolok. Átmentem Colombóba és nyomoztam ezerrel. De megérte. Egy szekrény mögött volt a hiba. Ott volt egy faláttörés. A könyök megsérült és elég rendesen szivárgott. Csak nem vettem észre a fal nedvesedést a szekrény miatt. Kijavítottam, majd próbafűtés. Jelentem jól működik, nyomás megtartva. Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal.

Joetata

Előzmény: Capt.IQ229 (130645)
peterch Creative Commons License 2024.10.01 0 0 130684

Szia !

Akkor lehet valóban az anyaghiba ( túloptimalizált anyagfelhasználás )  . Igaz , csak két kazánra van rálátásom , az enyém 1998-as gyártmány , hibamentes és a fiamé ami 1994-es gyártású volt a mostani  nyárig . Azokból még nem spórolták ki az anyagot . :-)

Előzmény: _lala_ (130683)
_lala_ Creative Commons License 2024.10.01 -1 1 130683

Pontosan ezért csodálkozom , hogy a sztemko ment volna tönkre . Azokon az érintkezőkön ha 0,5Wattnál nagyobb teljesítményt szakít meg akkor sokat írtam . Attól hogyan éghet meg ? Szerinted mi okozza a tényleges meghibásodást ezeknél a sztemkóknál ?

Nekem is furcsa volt, én konkrétan semmilyen üzemszerű okát nem láttam annak, hogy mitől mehetett tönkre.

Nálam <80 fokra van állítva a kazán vezérlőn a "hol kapcsoljon le a gázégő" c. tekerentyű, ergó egyetlen egyszer sem kellett megszakítsa az áramkört. Másrészt ha jól emlékszem, ez a termoelem áramkörébe van kötve, ahol mA alatti áram folyhat, tehát semmi nem indokolja az érintkező beégését.  Szóval max. a súlyosan korrózív levegőre foghatnám, dehát az meg reálisan nincs a fürdőszobában... és ami sokatmondó volt: kívülről a réz felületek kb. úgy néztek ki rajta, mint új korában (vs az elődje, az minimum 10-20 év használat után pont úgy nézett ki, mint ahogy egy réztárgynak ennyi idő után ki kell néznie).

Amire tudok tippelni, hogy esetleg már új korában is nagyjából szar volt (gyártási/tárolási körülmények), aztán egy kevés romlás már elég volt a bizonytalan működéshez. Mivel a szerelő is mondta, hogy egyre fiatalabb korban kell cserélgetnie ezeket (nem olyan a termék, mint a régi szériák), ez lehet egy hihető sztori.

Előzmény: peterch (130675)
rage. Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130682

Köszönöm a válaszod!

Előzmény: Kapocska (130679)
peterch Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130681

Köszönöm a válaszod !

Csak azért csodálkozom , mert a fiamnak 1994-es gyártású 24kW-os állókazánja volt ( nyáron cseréltem le egy új 12kW-os elektronikus gyújtásúra ) abban kétszer cseréltem az ikerfémet , de a sztemko nem hibásodott meg . Lehet , hogy az is közrejátszik , hogy a kazán 50°C-nál nem melegítette magasabb hőfokra a vizet . Túlméreteztem a radiátorokat . :-)

Előzmény: Kapocska (130680)
Kapocska Creative Commons License 2024.09.30 0 1 130680

Jó esetben, de a minőségi összeszerelés hiánya miatt lehet akár az is.

Előzmény: peterch (130678)
Kapocska Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130679

"Ez át tud engedni annyi mennyiségű vizet mint egy normál golyós csap?"

Át!

A kvs értéke legyen min.3,6-4,6 (hogy a hidraulikus ellenállása minél kisebb legyen a rendszeredben

(3/4-1") )

Előzmény: rage. (130677)
peterch Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130678

Köszönöm a válaszodat !

Ezek szerint akkor inkább a meghibásodást a felhasznált alkatrészek " öregedése " okozza és nem az érintkezők hibája .

Jól gondolom ?

Előzmény: Kapocska (130676)
rage. Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130677

Van egy olyan tervem,hogy egy motoros szeleppel váltok bojlerről cirkóra. Reggel a bojler menne este meg a cirkó. Látok a weben több féle motoros szelept 20k környékén. Ez át tud engedni annyi mennyiségű vizet mint egy normál golyós csap? Vagy vennem kell egy erre a célra szolgáló okos csapot?

Kapocska Creative Commons License 2024.09.30 0 1 130676

Általában az ilyen „sztemkó”  „érzékelő” nem egy darabból áll.

Innen kezdve akármi is lehet vele (bimetál,rudazat,szegecs, érintkező……).

Meg az is lehet,hogy az érzékelő részt hősugárzás éri .

Nem bonyolult ezek ellenőrzése,de annál bonyolultabb egy fekete doboz megfejtése.

Előzmény: peterch (130675)
peterch Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130675

Szia !

Pontosan ezért csodálkozom , hogy a sztemko ment volna tönkre . Azokon az érintkezőkön ha 0,5Wattnál nagyobb teljesítményt szakít meg akkor sokat írtam . Attól hogyan éghet meg ?  Szerinted mi okozza a tényleges meghibásodást ezeknél a sztemkóknál ?

Válaszod előre is köszönöm !

Előzmény: Kapocska (130674)
Kapocska Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130674

„a biztonságot szolgáló érintkezőkkel”

A biztonságot szolgáló cuccokak általában úgy választják meg,hogy

szolgálja is azt.

Pl. egy normális sztemkó (TUV) 10000 ciklust simán kibír  (250V 10A) a kontaktus ellenállása kisebb, mint 50mOhm).

Előzmény: cucu (130669)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.09.30 0 1 130673

Tök logikus.

Én először kipróbálnám max. szivattyúfokozaton.

Előzmény: cucu (130668)
csepi0101 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130672

Gázszag volt,van egy elzáró a készülék mellett ,nincs használva a ház nincs fogyasztás a mérőn.

A dobszigetelést a képen éri égés vagy csak hő?Hőálló szilikon nem jó oda ugye?Ez a fő kérdés aztán tesztelem és figyelem lesz e szag,vélhetőleg lassan alakul ki a gázszag a zárt konyhában.

Előzmény: Téli nap (130649)
peterch Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130671

Lehetne egy kérésem hozzád és a többiekhez is ?

Tudna valaki egy fényképet feltenni egy " elromlott " sztemkoról , ahol a védőburok le van véve és látszanak a tönkrement érintkezők ?

Előre is köszönöm , ha találtok rá időt !

Előzmény: nixon70 (130667)
peterch Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130670

Szia !

Tehát " kormosodik " az érintkező felülete és nagyobb az átmeneti ellenállása . Erre gondolsz ?

Előzmény: _lala_ (130666)
cucu Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130669

Pontosan, (adtam is egy +-t) de talán annyit hozzá tennék, hogy a stemko nem egy üzemi kapcsoló, lévén hogy egy biztonsági alkatrész. Így a ki-be kapcsolás nem tesz neki jót, hamar beég az érintkezője. 

A villanyszerelős topicban volt már ilyesmiről szó, hogy a biztonságot szolgáló érintkezőkkel nem szerencsés kapcsolásokat végrehajtatni, éppen emiatt.

Előzmény: _lala_ (130666)
cucu Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130668

Üdv

Én meg úgy tapasztaltam, hogy a stemko hibáját nem lehet ellenállásmérővel kimutatni! Persze kivétel az, amikor nem érintkezik. Akkor egyértelmű. De ha folytonosságot mérsz, az még nem jelenti azt, hogy jó is.

Varek topictársunknál -mint azt korábban írtam- az (is) lehet a hiba, hogy a kazánban "benne marad" a melegvíz, mert nem tudja leadni a megfelelő mennyiséget a vízkő miatt ami benne van, és a stemko -nagyon helyesen- túlmelegedést érzékel, és "teszi a dolgát".

A kazán hőmérőjének az érzékelője nincs közel a stemkóhoz, így az megtévesztő lehet.

Tessék vízkőteleníteni a kazánt.

Előzmény: _lala_ (130665)
nixon70 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 130667

Nem feltétlen.

Előzmény: peterch (130664)
_lala_ Creative Commons License 2024.09.30 0 1 130666

Szobahőmérsékleten is szar volt a kontaktus. Szóval szerintem nem a karakterisztikája változik a bimetálnak, azaz nem más hőrmérsékleten kapcsol, hanem a kontaktus tovább romlik a növekvő hőmérséklet hatására, és egy ponton már nem vezet át eléggé, hogy megtartsa a biztonsági szelepet.

Előzmény: peterch (130664)
_lala_ Creative Commons License 2024.09.30 0 1 130665

Majd úgy 15 -néha 20 perc múlva leáll a rendszer,egy kis csattanás és elalszik az őrláng és a főláng is.

Korábban csak az un. sztemkó lett cserélve, kétszer is.

Nekem ilyet utoljára a stemco csinált. Pár éves darab volt, még szép gyönyörűen nézett ki kívülről. Multiméterrel viszont már látszott, hogy alapból is szar a kontaktus rajta. Jött a jóember, kicserélte, rögtön elmúlt a jelenség. Azt mondta, hogy kb. ennyi várható a mai daraboktól.

Előzmény: Varek1 (130647)
peterch Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130664

Köszönöm !

Tehát elfáradt az ikerfém és hamarabb kiold .  Akkor ezek szerint lehet , hogy sokszor a határérték közelében volt a víz hőmérséklete a kazánban ?

Előzmény: nixon70 (130663)
nixon70 Creative Commons License 2024.09.29 0 1 130663

Azért, mert a fűtővíz hőfoka akkor éri el azt a hőfokot(40-50-60 mindegy) amit a sztemkó 95/105°C-nak érzékel rosszul és elvégzi a feladatát.

Előzmény: peterch (130660)
Kapocska Creative Commons License 2024.09.29 0 1 130662

Ami igaz is!

(más néven "határoló termosztát")

Előzmény: nixon70 (130658)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130661

Mégvalami: ha esetleg nem tudom működésre bírni a szivattyút, attól begyújthatok, mittomén max 60-80 fokig? Akkor legalább ott lent melegít vmit a kazán..

Előzmény: Atis57 (130634)
peterch Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130660

Szia !

Írd már le légy szíves , hogy miért 15-20 perc után kapcsol ki , ha az a rossz ?  Szívesen tanulok .

40-45 °C-ra felfűt a rendszer , aztán leáll .  A kazánokon is szokott lenni beépített hőmérő . Gondolom , ha vízköves lenne a kazán , akkor ott az látható lenne .  Viszont a kérdező erről nem írt semmit . :-(

Előzmény: nixon70 (130658)
Varek1 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130659

Köszönöm,majd ezt is felvetem a szerelőnek.

Előzmény: cucu (130655)
nixon70 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130658

Ha a vésztermosztát a rossz, az mindent leállít.

Én azzal kezdeném.

Előzmény: peterch (130657)
peterch Creative Commons License 2024.09.29 -1 0 130657

Szia !

Ezt írja : "  Majd úgy 15-néha 20 perc múlva  leáll a rendszer,egy kis csattanás  és elalszik az őrláng és a főláng  is.  A rendszer kb  42 -45 fokra melegszik. "

Őrláng miért aludna el ?

Előzmény: cucu (130655)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130656

Ami a deflektor környékén van, az szerintem a füstgáz visszaáramlás érzékelője.

Valahogy ki kell deríteni, hogy melyik biztonsági elem lép működésbe.

cucu Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130655

Üdv

Gyanítom, hogy vízköves a kazán és ez okozza a leállást, mert túlmelegszik és a stemko lekapcsolja.

Savazd ki, vagy cseréld ki, meglátod, stabil lesz utána a működése.

peterch Creative Commons License 2024.09.29 -1 0 130654

Nem fogalmaztam pontosan !

Helyesen :  Most a nyáron lett elektronikus gyújtású új gázkazánra cserélve . :-) Túl nagy volt a teljesítménye , 24kW és sokat kapcsolgatott . Most 12kW-os az új .

Természetesen a normál üzemmód úgy van , ahogyan leírtad , az elektronikus gyújtású kazánnál is .

Viszont az amit leírtál , nem normál üzemmód , ezért írtam , hogy szerintem mi lehet a hiba .

Előzmény: Varek1 (130652)
tom55 Creative Commons License 2024.09.29 0 1 130653

Ok köszi akkor majd holnap megpróbálom.

Előzmény: nixon70 (130638)
Varek1 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130652

Köszi.

Viszont ezt a készüléket elektronikus gyújtásúra nem cserélem. Annyit nem ér.

Egy ilyen készülék normál üzemben akkor áll le ha

1.a falon lévő szabályzó-termosztát  -a beállított helyiséghőfokot eléri. Nálam pl. 24 fok a beállított helyiséghőmérséklet ha ezt ha a helyiség eléri, akkor a főégője leáll(a gyújtóláng megy tovább),a szivattyú is kb  2 -3 percig un. utó keringetés.Ha a helyiség hőmérséklete kb.  23-ra csökken újra indul a fűtés a főégővel.

2.ha maga a vízrendszer  hőmérséklete ér el egy bizonyos értéket pl. nálam 70 fokot, akkor szintén leáll a főláng / gyújtó most sem/ és a szivattyú megy nálam 3 -5 percig,majd a vízhőfok bizonyos esése után újra indul a rendszer.

Talán ezt nevezik a kazán belsővédelmének.

Tehát ez a két normál leállás lehetséges.

Anno korábban mint írtam egy másik készüléken a gyújtólángot eleve nem is lehetett begyújtani,ki kellett cserélni,az akkor 1300 ft volt+ a munkadíj.

Most egy ilyen hőelem lehet  2500 -3000ft+a munkadíj.

Előzmény: peterch (130651)
peterch Creative Commons License 2024.09.29 -1 0 130651

Például kint kicsit jobban fúj a szél , nagyobb huzat van a kéményben és változik a láng iránya . Nézd meg a kazánnál , hogy hogyan változik a láng mozgása a huzat változásával . Lehet, hogy szélcsendben folyamatosan égne .

Én csak egy lehetőséget vázoltam fel . Elég , ha a termoelem már pár éves és egy kis változás a lángban már kialvást okozhat . Saját tapasztalatom van ilyen esetről , a fiam kazánjánál 1994-es gyártmány volt . Most a nyáron lett elektronikus gyújtásúra cserélve . :-)

Előzmény: Varek1 (130650)
Varek1 Creative Commons License 2024.09.29 0 1 130650

OK. de minek megy 15 - 20 percig ?

Előzmény: peterch (130648)
Téli nap Creative Commons License 2024.09.29 -1 0 130649

Most az gáz szag vagy égéstermékszag,   az nem mindegy.

Ha megy a készülék onnan csak égéstermék jöhet ki, gáz (földgáz. szagosított földgáz ) nem.

Mindegyik veszélyes csak másképpen.

Az elégett gáz...égéstermék CO ja miatt halált, a földgáz pedig megfelelő koncentrációban robbanást okozhat.

Először a gázszivárgást kell kiszűrni.

1 lépésel elzárni a az összes gázkészüléket megnézni a gázmérőt  és 24 óra múlva újra. Ha nincs a csöveken szivárgás,akkor a fogyasztás nulla,havan akár 2 -5 10 liter fogyasztás akkor a rendszerben van valahol hiba.Hogy hol azt csak műszeresen lehetséges...a habos kertesés a durvább szivárgás helyének a megállapításra való.

Az égéstermék szivárgást ami pl.a  jelölt hődobnál  -égésdobnál is lehet egy CO érzékelővel lehet.

A legjobb műszer amúgy az emberi orr....megállapíthatja, hogy van valami gáz a levegőben,hogy honnan jön azt viszont csak egy szerelő tudja megállapítani...na nem ránézésre hanem műszeresen.

Az égésterméket pedig csak CO érzékelővel lehet detektálni,de csak annyit hogy valahonnan jön,hogy honnan azt csak a rutinos szerelő állapítja meg,  vagy nem.

Előzmény: csepi0101 (130642)
peterch Creative Commons License 2024.09.29 -1 0 130648

Szia !

Nem takarítottad a kazánt ?  Nem lehetséges , hogy pár millimétert elmozdult a termoelem az őrlángban ?  Ezért amikor a főégő beindul , akkor egy kicsit az őrláng lángja is elmozdul a légáram végett . Ezért előfordulhat , hogy nem ér bele a lángba a termoelem vége .

Varek1 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130647

Üdvözletem!

Van egy C12 -es   csak fűtő  gázkazán,kb. 8 éves.

Most szezon kezdetén a következő jelenséget produkálja :  gyufával meggyújtjuk az őrlángot,kb. 20 másodperc után már tartja is magát az őrláng.

Majd indítjuk a főégőt,  ez is sikerül,beindul a láng, megy a szivattyú.

Majd úgy 15    -néha 20 perc múlva  leáll a rendszer,egy kis csattanás  és elalszik az őrláng és a főláng  is.

A rendszer kb  42 -45 fokra melegszik.

Ki próbáltuk pár napja többször is,   mindig ezt produkálja.

Maga az őrláng viszont begyújtás után   8 - 10 órát is égve marad.

Korábban csak az un. sztemkó lett cserélve,  kétszer is.

A hőcserélőből kijövő un. meleg víz csövön 2db. ilyen stemkó szerűség van. Felülről lefelé :

1 a hőcserélő 90 fokos ívén  1 magán a csövön és egy db. a deflektor környékén.

Ezen a készüléken a gyújtó őrláng hőeleme nem volt cserélve,egy korábbi készüléken egy alkalommal.

Szerelői segítség csak jó kettő hét múlva ....okt 15 én.

Addig is mi a teendő?

Napi 3- 4    x-  i begyújtás még elegendő,de később már nem.

Mondja az egyik cs. tag hogy sok az a begyújtás, kérdem egy meleg vizet szolgáltató kazánnál előfordul a napi akár 20x - i indulás is , annak jó,

A fődarabok jók (hőcserélő szivattyú stb  ).

Kössz.. ha valaki véleményezi.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130646

Ha 1,8dl víz jön ki a rnedszerből 2,2 / 0 bár között akkor ott nem dolgozik a tágulási tartály.

Előzmény: joetata (130641)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130645

Biztos, hogy a kazán nem ereszt?

Hogyan tudod kizárni ÚGY a két kört ( maga a kazán / hőleadók ), hogy mérjeb az óra mindkét irányba? Enyni csapod van a rendszeren?

Előzmény: joetata (130641)
csepi0101 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130644

Na meg is találtam a neten,tehát e helyett hőálló szilikon gondolom  nem jó választás mert az nem égésálló

csepi0101 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130643

ilyen mint ez a képen

csepi0101 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130642

sziasztok,olyan kérdésem lenne hogy van egy konyha ahol van egy FÉG konvektor fali kivezetéssel,pár éve mikor még hassználva volt napi szinte a konyha,tehát ajtó nyitogatás stb...átnézte egy szerelő mert gázszagot éreztünk.Utána nem emlékszem gázszagra,de tavaly csak temperáló fűtést adott a háznak és 1 hét után visszanézve éreztem pici gázszagot,ez természetes egy szellőzetlen helyiségben vagy nem?

-Nemrég gondoltam hőálló szilikonnal körbekenem az összes illesztését,és a felső részén gondolom ahol ezek az égésterek találkoznak 2db hengeres csővel vannak összekötve ott

fehér tömítő anyagot láttam mintha vmi azbeszt lett volna vmi hálóba tekerve,de annyira porhanyós volt hogy az újammal hozzáérve is akaratlanul felszakítottam belőle darabokat amikor körbekentem teljesen masszívan vörös szilikonnal,kérdésem hogy az a rész ott közvetlen lángnak égésnek van kitéve(nem hiszem) vagy csak hőszigetelésnek gázszigetelésnek van ott az az anyag,tehát maradhat a szilikon rajta vagy ugyanolyan anyagot kell oda visszatrömni vagy esetleg szétszedés uitán körbetekreni belül vastagon?Ha nem éri ott láng akkor elvileg a szilikon maradhat?Vagy van kazántömítő fekete szürkés megszilárduló paszta is azt lehetne oda kenni?

köszönöm

joetata Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130641

A "gyöngyözéseket" kijavítottam. De csináltam egy próbát. Kazán előre-vissza csapokat elzártam. Két kört elzártam az osztó-gyűjtőn. A maradék fűtőkört feltöltöttem 2,2 Bar nyomásra. A rendszer leeresztő csövét beletettem egy edénybe. Nagyon lassan elkezdtem leereszteni a vizet 0 Bar-ra. Meglepődtem, 1,8 dl víz jött ki. Éppen ez az amit nem értek. Ez "rengeteg" elfolyt víz. Ez alig pár óra alatt eltűnik a rendszerből, de hová???? Már gondolkodom azon is, hogy rossz a nyomásmérő. De csak alig 2 éve van felszerelve az automata kazántöltő rendszer részeként. De valami más lehet a háttérben. Ugyanis végigmentem külön-külön a 3 fűtési körön és mindenütt ugyanez van. Tanácstalan vagyok. De nem hagyom annyiban. Méterről-méterre átnézem a csövezést a hőszigetelés alatt, beleértve a csatlakozásokat, toldásokat is.

Előzmény: nixon70 (130639)
joetata Creative Commons License 2024.09.29 0 0 130640

Csak a padlófűtés van beton alatt. Ott van egy toldás, de az egész rendszer jó. A radiátoros körben szabadon vannak a csövek- hőszigetelve. Ott lehetnek toldások, amit nem ellenőröztem. De szemrevételezéssel nem láttam sehol szivárgást a hőszigetelésnél. De most tüzetesebben átnézem. Faláttöréseknél nincs sehol toldva.

Előzmény: Dehogyne (130637)
nixon70 Creative Commons License 2024.09.28 0 0 130639

Hali!

A gyöngyözéseket megcsináltad?

Pont elég a nyomásvesztéshez.

Előzmény: joetata (130636)
nixon70 Creative Commons License 2024.09.28 0 0 130638

Le lehet húzni, csak rá van gyógyulva.

Előzmény: tom55 (130635)
Dehogyne Creative Commons License 2024.09.28 0 1 130637

Beton alatt toldás?

Előzmény: joetata (130636)
joetata Creative Commons License 2024.09.28 -1 0 130636

Üdvözletem!

Kérem szakemberek tanácsait fűtésszerelés témában.

Adott egy radiátor, plusz padlófűtés rendszer. Westen Pulsar 24kW-os kéményes gázkazán. A padlófűtés hőcserélővel leválasztva. A radiátoros és a PF rendszer is 8 bar nyomású 90C fok hőterhelésű műanyag fűtéscsővel csatlakozik, kulcsos szorítógyűrűs csatlakozókkal. Sehol nincs automata légtelenítő, csak tekerős kézi. A problémám a köv. Állandóan leesik a nyomás. 1,2 Bar-ról szinte nullára. A víz hőmérséklete 20 C fok. Fűtés kikapcsolva. Elsőre nem tudtam, hogy a kazánnál, vagy a rendszernél van a hiba. Ezért a kazán tágulási tartályát feltöltöttem 0.8 Bar nyomásra. Majd a kazánt feltöltöttem 1,2 Bar-ra. Az előre és visszatérő csapokat elzártam, vagyis leválasztottam a rendszerről. A kazán tartotta a nyomást. Tehát a fűtő kör a ludas. Időt nem kímélve egyesével - csak egy radiátor nyitva, többi elzárva - feltöltöttem a rendszert 1,5 Bar-ra. Légtelenítettem és figyeltem az esetleges szivárgást. Sem a radiátoroknál, osztó-gyűjtőnél, csatlakozásoknál semmi olyan jellegű elfolyást nem tapasztaltam, ami indokolná a nyomásesést. Néhol kisebb "gyöngyözés" volt csak. Márpedig mind a 8 radiátor esetében ez történt!!!! Nyomás elszökik. Ezt a héten végeztem el. A padlófűtő rendszerrel nincs ilyen probléma. Hőcserélővel leválasztva, külön sziv. külön tágulási. Amit még nem említettem, beépítettem egy automata töltőszelepet is. De nem merem használni. Annyira rossz minőségű a víz, hogy hamar tönkreteheti a nyomásérzékelő szelepet. Meghibásodik véletlenül és az utcai víz nyomása tönkreteheti a fűtés rendszert. Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam, de így talán érthetőbb és megelőztem több kérdést.

Kérem, aki tudná a hiba okát, legyen segítségemre.

Köszönettel: Joetata!

tom55 Creative Commons License 2024.09.28 0 0 130635

Sziasztok! A zuhanyváltónál csöpög a víz, de nem jöttem rá hogyan lehet szétszedni a váltót. A csavart kitekertem de nem tudom lehúzni a zuhanyváltó kart. Van ennek valami technikája? Izomerő?

Atis57 Creative Commons License 2024.09.26 0 1 130634

Szia!

Természetesen --főleg fűtetlen,  párás helységben.(s mindegy ,hogy elektronikus v. mechanikus vezérlésű )

Az uj kazánok vezérlései nem véletlenül olyanok, hogy idényen kivül kb 2 hetente megforgatja a szivattyút.szellőztet.

De  van aki  ezt is megoldja --áramtalanitja !---ősszel meg sir , hogy nem indul a kazán.

Előzmény: Kisfiatal (130633)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.09.25 0 0 130633

Visszatérve a kazánra: ha állt vagy 10 évig (franc tudja, de pár évig tuti) a rendszer, abból lehet gond? Mármint a folyadék, radiátorok, stb..

zsivago7 Creative Commons License 2024.09.22 0 1 130632

Köszi szépen!

Előzmény: C20NE (130631)
C20NE Creative Commons License 2024.09.21 0 0 130631

A csonkon függeszd, felülre egy légtelenítő, egy golyóscsap, hogy kizárhasd és kész is vagy.

Valahogy így, a golyóscsapot a bemenetre tedd fel.

Előzmény: davide7 (130630)
davide7 Creative Commons License 2024.09.21 0 1 130630

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék két tdologban.

1.Egy 24l-es zárt tágulási tartályt kell beszereljek a gázkazános körbe,Varem típusú.A csonkon függesztve kell,vagy a bekötő csövön ülve beszerelni? Vki azt mondta,hogy a szelep ek kell felül lennie..?

2. Egy szivattyút megkerülő ágat építek a kazán aljához a visszatérőbe. Ide érdemes 1-1 lengőnyelves visszacsapót betenni,vagy elég egyet a puffer alsó visszatérő csonkjához?

Köszönöm előre is!

cucu Creative Commons License 2024.09.20 0 0 130629

De ha olyan helyen akarod beletoldani az idomot, ahol széthúzható a meglévő cső, akkor elég csak egy helyen elvágni, majd lerövíditeni amenniyvel kell.

Előzmény: cucu (130628)
cucu Creative Commons License 2024.09.20 0 0 130628

Ahol a karmantyú lesz, ott érjenek össze a csővégek!

(Csináltam már ilyet egyszer, nem könnyű, ha nem látja át az ember.)

Tehát: 

Én úgy csinálmám, hogy két helyen vágnám el a csövet, egymástól kb. 1 méterre. Ezt ki tudod emelni a földből. 

A földben maradt csővégre rátolnám az Y vagy T idomot, de előtte az idom másik végére beletolnám a kivágott csövet úgy, hogy előtte levágnék belőle annyit, amennyivel az idom meghosszabítja az egész csővet. :)

És persze erre az 1 méteres csőnek a másik végére még amikor kint a cső, rátolnám a karmantyút. 

Ügyesen rátolod az idomot a földben lévő csővégre, -ehhez kissé meg kell emelni a csővéget- (tehát vissza kell ásni valamennyit, hogy fel tud emelni a földből) és befekteted a végleges helyére. Ha jól vágtad le a csövet, akkor illeszkedni fog a másik csővel, ami bent van a földben. Majd ezután ráhúzod a karmantyút. De jelöld meg filccel, hogy meddig húzhatod, hogy lehetőleg középen legyen!

Használj hozzá kenőszappant a szereléshez!

Amúgy érdemes gumi nélkül összedugni először, ott bejelölni filccel, (hogy meddig tudod ütközésig betolni) majd ennek ismeretében gumival és szappannal összeszerelni.

Arra figyelj, hogy a csövek széle ne legyenek sorjásak. Éles késsel sorjázd le. Különben beleakadhat ez az...

Lehet, hogy a levágás nem fog elsőre pontosan sikerülni, akkor majd le kell vágni belőle 1-2 cm-t.

Röviden ennyi.

Előzmény: SoosBalazs (130627)
SoosBalazs Creative Commons License 2024.09.20 0 0 130627

Sziasztok. Házon kívül a jelenlegi kg125 csatorna csőre szeretnék rákötni plusz egy 110-es bekötést.

Áttoló karmantyút még sohasem használtam.

Jól gondolom, hogy ha a csőből ki vágok egy pont akkora darabot, mint amekkora a t idomom, a karmantyút fel húzom a csőre, a másik felére a t idomot és a kivágott részt pont be fogja pótolni a karmantyú, vagy ezt rosszul gondolom, és az áttoló karmantyút a cső mind a két oldalán kellene használni?

cucu Creative Commons License 2024.09.20 0 0 130626

Bocs, de ha azt akrod, hogy megértse, akkor ne "tömegáramot" írj, mert ez egy zsargon kifejezés.

Írd le szabatosan, hogy víztömeg-áramlás. Így lehet megérteni. 

Előzmény: peterch (130619)
C20NE Creative Commons License 2024.09.20 0 1 130625

Vagy-vagy. Ha a padlóösszefolyótól indulva egy csőtisztítás megejthető, érdemes megpróbálni. Ilyenkor biztosan nagyobb a befolyó tömegáram mint ami el tud folyni ha át van vezetve a kád az összefolyón. Ha külön ág, akkor van egy olyan pont ahol nem tud elfolyni elegendő tömegáram ezért a közlekedő edények elve alapján minden helyen ami a dugulás/keresztmetszet probléma előtt van megemelkedik a szint de a végén amikor a kád leürült akkor ez magától rendeződik. Tehát vagy a csőkeresztmetszetek és az esés van elbaltázva vagy dugulás van

Előzmény: Kisfiatal (130624)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.09.19 -1 0 130624

Mas: volt szo korabban a padloosszefolyorol, most itt vagyunk a nyaraloban, kádban fürödtem, ahogy kihuztam a dugot, a padloosszefolyon szinte azonnal feljott a viz.. visszadugtam, majd lassan kiengedem, ugyanakkor a tocsa ottmaradt, nem folyt vissza... dugulás lehet vagy xarul van bekotve valami?

Kisfiatal Creative Commons License 2024.09.19 -1 0 130623

Bedugtam a konnektorba.

Ez a bizb.sz itt a csövön mire való?

Előzmény: Capt.IQ229 (130622)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.09.19 -1 0 130622

Ha van hőmérséklet érzékelő és kábel a szivattyú fele akkor elképzelhető.

Szerintem nincs.

De még egyszerűbb, most mikor BÚG akkor mire indult el?

Előzmény: Kisfiatal (130621)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130621

Oké, majd megprobalom :) de amúgy ez magától indul el bizonyos vizhofoknal vagy nekem kell indítani?

Előzmény: Capt.IQ229 (130620)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.09.19 -2 0 130620

Ezek a wilo-k fél év állás alatt megragadnak.

Közepén a fényes csavart kitekered és ott elég lesz megkoppintani a tengelyt. Ennyi elég szokott lenni a tömszelencének, hogy a tapadást ledobja.

A használathoz nem szólnék hozzá.

Kb. olyan, mintha azt kérdezted volna, hogy itt ez a füles bögre, hogyan használjam.

peterch Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130619

Az a 3 fokozat a teljesítmény ( tömegáram ) megválasztására van , középen balra le van írva  a három fokozathoz tartozó teljesítmény  . Középen van az a kör . Azt ha kitekered , alatta van a motor tengelye . Azt kell megmozgatnod addig , amíg nem mozog szabadon , amennyiben szorulás a gond . Mielőtt nekilátsz , zárd el a két csapot a szivattyúnál alul és felül . Kis mennyiségű víz kifog folyni .  Ha ez sem segít , akkor lehet , hogy a kondenzátort fog kelleni kicserélni .

Mint laikus felhasználó írtam !

Kisfiatal Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130618

Hali, van egy ilyen kazán a házban, tokhulye vagyok hozzá, hogy kell ezt használni? :) begyujtok aztan keringetoszivattyu? A szivattyú valszeg meg van szorulva, mert csak egy enyhe bugas van.. kocogtattam de semmi.. szét kene szedni?

A szivattyunal az a 3 fokozatú kapcsolo mire szolgál?

rage. Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130617

Üdv. Többször volt tavaly leengedve a rendszerem,de tisztítva sosem. Van értelme megcsinálni csináltatni?

trakisbandi Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130616

Igaz, de az a sötét fotó engem nem győzött meg. Aki közelről látja az mit mond ? Tudja hogy néz ki egy koracél cső, ami bírja 400 fok felett is ? A mágnes egyiket sem fogja :-)

Előzmény: Varek1 (130615)
Varek1 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130615

De az  a külső.

A belső a lényeg !!

Előzmény: trakisbandi (130614)
trakisbandi Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130614

Szerintem ez "spirálkorcolt alumínium cső" vegyessel óvatosan.

Előzmény: Varek1 (130613)
Varek1 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130613

"Tehát akkor belehet gyújtani, elvileg nem fog lekonyulni és leolvadni?" 

Az aljára egy feneket készíteni,különben minden korom és pernye kihullik. Az még tűzveszélyes is lehet.

Ezenkívül a nyitott fenéken fals levegő áramlik be,  a tüzelőberendezésben nem lesz megfelelő huzat.

Továbbra is    ---tudni kell a belsőbéléscső anyagát.

Leolvadni lekonyulni csak egy tartós kéménytűz esetén tud,de annak a feltétele a hatalmas lerakódás.  A sok korom tud néha intenzíven égni.

Itt ilyen nincs.

Előzmény: Csuklósbusz (130612)
Csuklósbusz Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130612

Így néz ki a belseje, alul semmi nincs rajta, teljesen nyitott.

https://ibb.co/DLFzzmD

N
em tudom miből van a belseje, de egy helyen át van lyukadva alul, gyanús hogy ott már a sav végzett vele.

Tehát akkor belehet gyújtani, elvileg nem fog lekonyulni és leolvadni?

Bár régen így használták.. 

Előzmény: Varek1 (130611)
Varek1 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130611

Szerelt kémény.

Hogy alklalmas e vegyes tüzelésre az attól függ, hogy miből van a belsőcső.

Saválló vagy normál mezei acél.

Amugy nem szabályos ,nincs rajta tisztítónyílás.Vagy nem látszik.

De egy darabig elmegy.

Előzmény: Csuklósbusz (130609)
peterch Creative Commons License 2024.09.19 0 0 130610

Mekkora a kazán legkisebb teljesítménye , ha letud modulálni ? Hány fokra van állítva a kazán ?  A padlókör simán " csak "  párhuzamos kör a radiátorkörrel ?

Előzmény: Vajas81 (130607)
Csuklósbusz Creative Commons License 2024.09.18 0 0 130609

A képen látható milyen kémény lenne, illetve vegyestüzelésre alkalmas-e, mert arra volt használva?

https://ibb.co/WDSkyFs

https://ibb.co/FqXvmX8

Úgy néz ki hogy duplafalú, a kettő között valamilyen gyapotszerű anyag van amely a becsatlakozásnál sérült.

smith Creative Commons License 2024.09.18 -1 1 130608

Ha a nappaliban van a termosztát, akkor a padló fűtési üteme határozza meg a kazán üzemidejét. Ehhez persze az ottani radiátort ki kell zárni a fűtésből, mert akkor ott jó lesz a fűtés, de sehol máshol.
Az emeleti radiátorokra meg tegyél termofejeket és lődd be a kívánt értékre, ezzel a fenti túlfűtést kizárod. Azzal viszont nem tud mit kezdeni, ha fent több a hőigény. Ehhez zónaszabályozás kellene.
Ezután egy hétvégi időben hagyd dolgozni a kazánt, míg a padló visszatérő el nem éri a kb. kívánt szobahőmérséklet környékét, de ezt nem 25 fokban kell kísérletezni, hanem majd egy hónap múlva, vagy még odébb.

Előzmény: Vajas81 (130603)
Vajas81 Creative Commons License 2024.09.18 0 0 130607

Igen, a nappaliban van a termosztát.

A fenti rész pikk pakk befűti, a kazán is fent van a fürdőbe. Lent a garázsban van egy radiátor igaz használva nem volt mindig elzárva tartották. Onnan közel a konyha és oda egy kisebb radiátort még beterveztem, ha ilyen átmeneti időszak van akkor egy kis fütés is elég, amit a padlóval nem lehet ne megoldani a "lomhasága" miatt.

Van szigetelve a ház, igaz nem 15cm mert 2006ban épült és akkor még nem volt ilyen vastag.

A höcserélő is kicsi lehet mert 20as sincs, tizen- egynéhány lemezes.

Előzmény: kormi07 (130606)
kormi07 Creative Commons License 2024.09.18 0 0 130606

No ezt nem lesz egyszerű összelőni hogy jó legyen.

A radiátoros rész gondolom felmelegszik no perc alatt, a padlónak meg órák kellenek mire mozdul valamit a hőfok, addig csak viszi a meleget.(nemtom laktál-e már padlófűtéses épületben).

Termosztát ha az emeleten van, akkor kapcsolgatni fog sűrűn, főleg ha magas a kazán előremenő.

Ha a nappaliban van, akkor hamarabb leáll majd mint kéne, másik lenti helységekben hidegebb lesz.

Szigetelés van a házon?

Kazánnak mennyi a minimum teljesítménye?

Ha nagyon le kellett fojtani a padlókört hogy érezhetően melegedjen a hcs-ből kilépő víz, akkor kicsi a hcs(szemre is, 20 lemezesnek néz ki).

Előzmény: Vajas81 (130603)
ajm Creative Commons License 2024.09.18 0 0 130605

30-as, esetleg 32-es.

Előzmény: son55 (130604)
son55 Creative Commons License 2024.09.18 0 0 130604

Hello, egy ilyen 3/4-es közcsavar meghuzásához hányas francia kulcs kell? https://www.vasmuszakibolt.hu/3_4-kozcsavar-horganyzott

Csak azért kérdem, mert megyek valakihez egy ilyent kicsavarni és nem akarok egész szerszámkészletet vinni. Nem vagyok profi :)

Vajas81 Creative Commons License 2024.09.18 0 0 130603

Két szint, fent csak radiátor lent padlófűtés csak a nappaliban van egy plusz radiátor.

A kazán egy turbós még nem kondenzációs kazán.

Alul ahol padlófűtés van kb 40nm, fenti rész 60nm(itt csak radiátor)

Egyébként jól működik a radiátoros rész, csak ez a padló vacakol meg én is hiányoltam 

a tágulásit hozzá, nem ismertem hogy lehetett kihagyni

Előzmény: kormi07 (130596)
SoosBalazs Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130602

Ebben teljesen igazad van, amit hirtelen meg tudok tenni a dolog érdekében az az, hogy le cserélem a tágulási tartályt egy 25 literesre ami már segít.

Ezen kívül ami jelenleg is megvan az az, hogy 60 fokra lesz állítva a vízhőfok, viszont 85 foknál kiold a hőkioldó, jobbat nem tudok kitalálni...

Előzmény: Atis57 (130601)
Atis57 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130601

Szia!

Lehet csavaros-- karimás technikával is összerakni--meg valakivel hegesztetni is.

Nekem inkább a 9kw és a viz aránya nem tetszik--kevés/kicsi!

Ha megáll a szivattyú  min 1 percig ne legyen gőz!(mert összeragadt mágneskapcsoló/ zárlatos FET Triak stb is lehet)Ehhez 15-20 liter viz kellhet.

Előzmény: SoosBalazs (130599)
SoosBalazs Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130600

Van, akivel tudok rá menetet vágatni, meg ha nem lenne is tudnék menetvágó gépet bérelni, de ha nem muszáj, akkor nem szeretnék vele külön rohangálni, ezért gondoltam azt, hogy részemről egyszerűbb volna összerakni adarabokból, így a kérdés csak az volt igazából, hogy vajon van e jelentős hőtágulás különbség a rozsdamentes és a horganyzott anyag között amiből baj lehet

Előzmény: Varek1 (130591)
SoosBalazs Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130599

Persze meg lehetne csinálni szépen hegesztve is, én is agyaltam rajta, meg is tudnám csinálni, de soha nem bízom abban, hogy tényleg totál vízhatlanul meg tudom hegeszteni.

A villanyszerelést én csinálom, de villanyszerelő vagyok.

Szépen ki van alakítva az EPH, teljewen külön leágazása van, saját FI relével.

De a cél konkrétan nem az lenne, hogy follyon és szívjak vele, hanem az, hogy jól meg legyen csinálva és működjön üzembiztosan ha kell...

Előzmény: Atis57 (130590)
SoosBalazs Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130598

Alulról felfelé van betolva a 9kw-os fűtőszáll.

Szintén alulról jön a bemenő víz, ítt tolja befelé a vizet a keringető szivattyú.

fölfelé van egy 50cm-es 6/4-es cső.

Itt meg van oldva, hogy a csőbe be lóg réz hüvelyen egy hőfokszabályozó és egy hőkorlátozó.

A tetején megy ki belőle a víz, itt a kimenetre van kötve egy 8 vagy 12 literes tágulási tartály (most nem emlékszem pontosan) és egy biztonsági szelep

A leges leg tetején pedig van egy automata légtelenítő

Előzmény: trakisbandi (130589)
trakisbandi Creative Commons License 2024.09.17 0 1 130597

"csak nem értette az új tulaj miért nem működik neki. Az előző tulajnál minden jól működött."

Elméletileg KELL tágulási tartály .

Ha levegős marad a rendszer az segít a nyomás tartásban, viszont nem jó a keringésnek.

Előzmény: Vajas81 (130594)
kormi07 Creative Commons License 2024.09.17 0 1 130596

Innen szép nyerni:-)

Milyen kazánod van, minden szobában vegyes-e a fűtés(padló+rad együtt, vagy külön), hány m2 a terület?

Az a hőcserélő innen kicsinek látszik elsőre. Kérdéses az is, hogy kell-e oda egyáltalán, minek van beépítve, ha van keverőszelep is.

Előzmény: Vajas81 (130595)
Vajas81 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130595

Majd figyelgetem a nyomás mérőt és ha úgy van be kell etetni egy kicsit szerintem

Előzmény: trakisbandi (130593)
Vajas81 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130594

Még ez lesz az első tél mikor használjuk mi, de eddig csak ment valahogy

Előzmény: trakisbandi (130593)
trakisbandi Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130593

És megy normálisan ??

Tágulási tartály nélkül ??

Előzmény: Vajas81 (130592)
Vajas81 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130592

Na az nincs. Így megy 2008 óta, akkor épült. Nekem is érdekes volt.

Előzmény: trakisbandi (130589)
Varek1 Creative Commons License 2024.09.17 -1 0 130591

Nekem vannak un. gázcsöveim. 1/2 ",  3/4 collos  ' " -os és még akad  6/4 collos is .Lehet rá menetet vágni, a régiviz és gázszerelők meg is tették.Ma már kerülik.

cső belső átmérők itt  .  12,5 mm,   20mm,  25,6 mm,     kb 38mm,a külsőt nem tudom.

Aztán vannak metrikus csöveim is   50-60 -80 mm belsőátmérő.

100 és az a feletti csőre menetet vágni csak komoly lakatosműhelyben lehet..habár volt egy társas házi lakásom,az elődeim a gázrendszer jó vastag csövekkel oldották meg,   talán  60 -70 - 80 mm átmérővel.....még városi gázra,aztán amikor beleengedték a földgázt, pár hónap ---év múlva jött a gáz a csavaros kötéseknél....kiszáradt a kender kóc tömítés.

Más: 60-80 -100 mm-es és a fölötti csöveknél a kötéseket karimásan oldottuk meg.

Habár hogy karimás - csavaros csőkötés az függ a benne áramló közeg nyomásától is.

Előzmény: Palási (130588)
Atis57 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130590

Szia!

Az a 9kW  hoz     mekkora felület --milyen vizáramlás mellett ?  S ha eldurran --könnyen cserélhető lessz ? A viz leengedése nélkül.! 80C tól felfelé jobban rövidül az élettartama.(40 fokig az igazi )

Én elgondolkoznék a lassú bekapcsoláson is. ill, a túlhőfok, áramlás elleenőrzésen. 

A 200mm -s cső is kicsi( igy érzésre ) lehet,

A kérdésed ; menetesen --de hegesztve is meg lehet jóra csinálni. A hőtágulás azért 50cm nél elég kicsi. (max 0,1-0.5mm ? )hőfoktól függően.

Azért alá egy csepfogó tálca nem árt.

A villamossági részét ki csinálja?   Mert az EPH fontos ill. a zárlatvédelem is!s célszerű egy külön  FI/RCD relé is .

(ne kapcsoljon ki mást is )

kb. röviden ennyi.

Előzmény: SoosBalazs (130587)
trakisbandi Creative Commons License 2024.09.17 0 1 130589

Tágulási tartály hova van kötve, nekem nem tiszta, (mert ide is kell ).

Előzmény: Vajas81 (130586)
Palási Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130588

Ja valahogy így !

9 kW ?

Az egy húzós teljesítmény.

Előzmény: SoosBalazs (130587)
SoosBalazs Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130587

Sziasztok.

Hát lehet, hogy most egy jó nagy hülyeséget fogok kérdezni, de azért felteszem a kérdéset.

Lesz majd egy csővem amiben lesz egy 9kw-os fűtőbetét. (Havonta 1x lesz használva pár órát, szóval abba most ne menjünk bele, hogy ez meg éri e vagy sem, ehhez megvan majdnem mindenem).

6/4-es csőből lesz. Az összes idom horganyzott anyagból lesz, mert az van. Viszont egy 50cm-es csődarabra is szükségem lesz. Erre két opcióm lesz. Vagy egy horganyzott 6/4-es csövet veszek és ennek a két végére vágatok menetet.

A másik megoldás, hogy 2db 200mm-es és 1db 100mm-es rozsdamentes két végén menetes csövet veszek 2db karmantyúval és ebből építek össze egy 50cm hosszú 6/4-es csövet.

Anyagilag igazából mindegy, mert ha megveszek 1 méter csövet és még valakinek fizetek, hogy vágjon rá menetet, akkor annyiba fog kerülni, mint a rozsdamentes cső összepakolva, csak a rozsdamentes csövet házhoz hozza a futár és nekem kevesebb macera.

Az én félelmem az, hogy mivel itt folyamatosan meleg lesz, és két különböző anyag lesz egymásba fogatva, abból a különböző hőtágulásból lehet probléma, és akár e miatt egyszer ereszthet, vagy hülyeség az egész elgondolás és nem kell ilyenektől tartanom?

Előre is köszi mindenkinek a válaszát!

Vajas81 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130586

igy van egybe

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.09.17 -1 0 130585

Na látod ez meg sem fordult a fejemben.

Sok elbaszást láttam már komoly szakiktól, de ez valahogy nem ugrott be.

Sőt most is küzdök egy több 100milliós projektben elkövetett "bűncselekmény"halmazzal.

Előzmény: trakisbandi (130584)
trakisbandi Creative Commons License 2024.09.17 0 0 130584

"Tennél fel képet úgy, hogy a szivattyú is látszódjon?"

Szerintem azt a kérést nem értette.

Sajnos láttam már szivattyú nélküli radi+padló rendszert, csak nem értette az új tulaj miért nem működik neki. Az előző tulajnál minden jól működött.

Előzmény: Capt.IQ229 (130571)
Vajas81 Creative Commons License 2024.09.16 -1 0 130583

Sajnos a szelepet nem tudom milyen túl közel van a falhoz nem látszik a háta. De nem is annyira érdekes magas  a szelep mert előtte is hideg volt a réz cső, így abba még nem tudod  keverni semmit. 

Így hogy folytottam az osztón már a hocserèlőből kilépő víz elkezdett határozottan langyosodni  és haladt a keverő szép felè és az osztó felè. (Ami eddig majdhogynem tök hideg volt)

smith Creative Commons License 2024.09.16 -1 1 130582

Vedd le az ESBE sapkáját és fotózd le, hová van állítva, de főleg azt, hogy milyen tartományú ESBE van ott. (remélhetőleg 322 20-43°C-os)
Próbából feltekerheted a legnagyobb értékre is.

Előzmény: Vajas81 (130578)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 130581

Szóval minden el van tekerve állítva

Így azért más.

Sok idő el fog tellni mire jó lesz.

Minden módosítást írj fel és várj napokat a hatására. Lehetőleg hasonlót.

A mostani hidegbetörés és a héten visszatérő tavasz nem pálya. Használd a radiátorokat.

Előzmény: Vajas81 (130577)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!