szia saját tyúkjaim tojásait probáltam,meg apósoméktól kaptam.biztos hogy nem voltak a tojások öregek.hogy helyesen tárolom-e hát papír tojás tartóba hegyes végűkel lefelé rá a tetejét.ez jó?hőfokot nem igazán ellenőriztem.digitális lázmérő jó?
VAN VALAKINEK INFORMÁCIÓJA (FÁCÁN) KELTETÉSRŐL? PÁRATARTRALOM, HÖFOK, KELÉSI IDŐ, FORGATÁS, STB. AKINEK VAN, OSSZA MEG VELEM LEGYENSZIVES..... KÖSZÖNÖM ELŐRE IS!!
Főként fapeterhez szól a kérdésem, mivel ő rajzolta ezt a tojásforgató kapcsolást, de aki ért hozzá kérem vessen rá egy pillantást. Jó a kapcsolási rajz? A nyáktervem működni fog? Fapeter, vagy valaki megépítette ezt? Üdv!
sziasztok! csatlakozhatok hozzátok? Már olvasgatom egy kis ideje a lapotokat. Segítségeteket szeretném kérni.Márciusban vásároltam egy pl-maschin-os keltetőt. 3-szor keltettem vele de nem igazán nagy sikerrel. A leírás szerint probáltam mindent csinálni. elsőre 29 százalék ,másodikra 35 százalék, harmadikra is 35 százalék kelt ki. A keltetések végén feltörtem a tojásokat ,hát kb- majdnem annyi befulladt csirke volt amennyi kikelt.hol tudtam elrontani SEGÍTSETEK!!! Tegnap délután újból bepakoltam a tojásokat.
Szia. Vegyes háztáji tyuktojások voltak. A végeredmény 134 tojásból kikelt 98 csibe, ebből 8 kelés után elpusztult. a többi tojás feltörve: 5 kb. félidősen megállt a fejlődésben a többi terméketlen tojás volt. Most nem igazán sikerült valami fényesen: 67 %-os lett.
Szia Szerintem az sehogyan sem jóha először a vízet melegíti és a víz a levegőt, mert a hő közlés miatt a gépben nagy lehet a hőingadozás, a ásik ami neked is szembeötlött a páratartalom. Igen rossz ha sok a pára főleg az első időszakban, mert nem tud elég légrés kialakulni, ami a keléskor szükséges ugyanis először a csibe a búrkot szakitsa fel és onnan levegőzik, majd kitöri a tojást és utánna már "kintről" levegőzik. Ha nincs elég levegő akkor megfullad. Sok keltetős azért nem tudja miért nem kel ki a csibe és jön a találgatás.
Sziasztok! Tegnap óta kelnek az ujabb csibéim. Most 134 tojást raktam be. Ma estig kikelt 87 élő csibe, 3 kelés után elpusztult. folyt.köv. De itt van néhány kép addig is, mig nincs több.
üdv mindenkinek.Én is csináltam egy keltetöt hütöböl.Az a problémám hogy a fütést egy termosztátos vizmelegítö végzi kb 2 liter vízben.A hőfok meg is van csak a páratartalommal van egy kis gond mert akárhányszor bekapcsol ugye a vízben van és párologtat.És amikor benézek mindig van egy pár csepp viz a tojásokon.Ez rosz?Hogyan olgyam meg hogy kisebb legyen a páratartalom?Segítségeteket elöre is köszönöm.
Sziasztok! Jani jól írja,de ez nem azt jelenti hogy a 11,vagy akár 15 napos tojás nem kel ki... csak minél öregebb,annál valószínűbb hogy rosszabb lesz az arány!
SZÉP NAPOT MINDENKINEK! AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI, HOGY MI AZ A TOJÁS MAXIMÁLIS IDŐ, AMIG KIKEL A CSIRKE? 3HETES TOJÁST TENNÉK BE A KELTETÖBE KIKEL MÉG AZ? LIBA, KACSA, TYUK,?? MAX MENNYI IDÖS LEGYEN? KÖSZÖNÖM AKI VÁLASZOL,,,,
Üdv Csaba! Szerintem tudok.... de csak magamnak építgetek....másnak nem szivesen.... de szerintem ha a fórumot tüzetesebben átnézed az elejétől,te is megoldod! Hőfokszabályzóban vagyunk itt a fórumon néhányan,akik szivesen segítünk,linkekkel,beszerzési forrásokkal,esetleg megépítéssel is ! :D
Üdv Gezu! Tudod valamennyire mérni a ki és bekapcsolás közti hőmérsékletet? Csak mert ezt írod: "1,5 percig nem világít fél percig világit," Ez szerintem egy C fok is lesz... Az enyémek üresjáratban elindítva, felfűtve 5mp be- 5mp ki kb! és még így is ingadozik 1-2 tizedet...
Itt a képen az Étermbránok jól vannak elhelyezve, de azok a mikroapcsolók hamar beégnek, egy relét (mágneskapcsolót)kell vezérelni nekik amik nem égnek be a sok kapcsolástól. A ventillátort szerintem a tojások és az égők közé kellene tenni és a tojásokról szívja a levegőt és fúja felfelé, A felső sarkokban kellene terelő, hogy ne kevergjen ott a levegő. Nem értem a tojástarókat sem. Ezekre a rácsora akarod a tojást egyenként ehejezni? Hogyan forgatod? Alul a víztartó edény nagyon magas nem tud a víz kipárologni. 2-3 cm magas tálca elég.
Szerintem Kérd meg fapetert, hogy az elektromos rajzot készitse el neked, mert ez így értelmetlen és veszélyes!
Az izzók, mind párhuzamosan, a két étermembrán kapcsolója pedig sorosan van kötve. A szerelő is így tanácsolta, csak a rajzom volt rossz,mert nem szoktam ilyeneket rajzolni.Nem is értek az elektronikához,(egy égőt ki tudok cserélni, ezzel ki is merül az elektronikai ismeretem.) Előszőr kifelejtettem az izzokat és úgy kötöttem be a keltetőt....... Ez mindent megmagyaráz :-)
Az izzók, mind párhuzamosan, a két étermembrán kapcsolója pedig sorosan?
Ez így működhet, de valószínűleg az a kapcsoló fog többet kapcsolgatni, amelyiknél a membrán előbb kikapcsolja a fűtést. a másik, csak "vész esetben szólal meg".
ha elég közel vannak a hőfokok állítva egymáshoz, lehet, hogy mindkettő kapcsol, de áramot akkor is csak az egyik fog bontani (a másik már tehermentes kontaktokat fog nyitni)
Párhuzamosan vannak kötve az izzok, (én szurtam el a rajzot ) Nekem nincs kondenzátorom ,azok az étermembránok lennének az izzok előtt ..... csak nem tudtam hogyan rajzoljam le.
Akkor most mit csináljak, párhuzamosan kössem be? Mert ezen filózok már vagy két órája.Mert ennek így semmi értelme..... /Szerintem/ A villanyszerelő szerint így ahogy most van,így a tuti...... A teszt alatt 37c van a keltetőben, de jó érzés már ezt írni (a hűtő helyett KELTETŐ :-) Igaz az is ,hogy most csak két izzó működik fent, lentre holnap veszek 2db kisfoglalatú 40w izzót. És rakok még 1 hűtőventilátort is alulra,így összesen3db lesz. Remélem a táp bírja majd.... Egy fontos kérdés. Előfűteshez mit, vagy milyen potmétert használjak? Mert ahogy elnézem elég sűrűn bekapcsol az izzó. 1,5 percig nem világít fél percig világit, miután felfűtőtte a keltetőt. És a rengeteg be-ki kapcsokástól az izzó nem bir ki egy keltetést.