Csak azért, mert egy kamionnak a max fordulata kb. 1800, a literteljesítménye meg nevetséges egy személygépkocsihoz képest. Arról nem is beszélve, hogy simán elmennek 2 millió km-t is generál nélkül. Csak azért kérdeztem látszólag hülyét, mert nem találtam összefüggést egy kamion és egy személygépkocsi olajcsere periódusa és igénybevétele között. Egy kamionnál meg ha jól tudom 60-80.000 ként van olajcsere.
Ezt a 0. olajcserét én is még átgondolom...Egy kérdés: ki meddig vár a motor leállítással ha leparkolt? A gépkönyvben írtak vmi táblázatról de nem találtam :-(
Az autó nagyon szépen suhan, ma meg volt lehetőség kipróbálni az aut. esőérzékelőt és a vízlepergető oldalablakokat, frankó cuccok :-) No meg a féket is, mert egy kolléga elég későn gondolta meg, hogy lekanyarodik, így én kettővel utána a computert bambulva jó időben jó pedálra tapostam :-) Esős vizes út és enyhe lejtő volt, de ég és föld a régi Off Astrához képest...azzal ilyenkor már csatt lett volna.
A rádió viszont továbbra sem tetszik, viszont USB portot nagyon komálom :-)
Szia! A Ceedservice -n regeltem már de a Ceedservice fórum az jó most fogok rá regelni. Valaki akinek van Ceed SW 6hangszoroval, az segitene abban ,hogy hol a 5dik 6todik. mert nekem az ajtókban bene van a 4 db, de szeretnék még 2db-ot be épiteni. Aki szalonba van az esetleg meg nézzi? Elöre is köszi.
Én annak idején az 1,4 EX-et 2000 km-nél elvittem egy olajcserére, hogy miért azt nem is tudom!
Az tény, hogy a motor a soron kívüli olajcserét meghálálta: amikor piros lámpánál állok, gyakran hallom a motor felől a rebegő szavakat: "Köszönöm gazdim!"
"Tehát szerintem semmit nem ér a nullás csere. Utána ugyanúgy kopik még a motor, és ugyanúgy bekerülnek az olajba a fémszemcsék."
Gondolom te is észrevetted, hogy mind a váltó, mind a motor kicsit változik az első pár ezer km alatt, utána szinte semmit,ami bekopás, tehát igenis van értelme 2-3000-nél cserélni.
Én sem várok érezhető változást a 0. olajcserétől, viszont többektől azt hallottam, hogy hosszú távon meghálálja a motor. Lehet, hogy tisztának látta az olajat, de a kis fém forgácsok attól még benne lehettek! ;)
Neke megér 13 ezer, hogy sokáig élvezhesem a kocsikázást.
meg a legdragabb olajcsere sem éri el a 30.000Ft-ot, ennek fényében mindenki döntse el maga, hogy megéri e vagy sem. A gyár nem rak bele, de a Kia szerviek igen. Nézd meg a ceedservice.extra.hu-n a szervizajánlatok között, több 10W-40-es olajat is találsz amelyek félszintetikusak. Nem mondom, hogy ezek rosszak, csak azt, hogy egy új kocsi megérdemli a szintetikus, hígabb olajat. De persze ez is ízlés és vélemény kérdése. Mindenestre én mindig abból indulok ki amit tanultam a belső égésű motorokról. :)
Annyira silány nem lehet, hiszen jóvá van hagyva. Az tény, hogy nem a legoptimálisabb. Én tisztán csak esélyt latolgatok. Több százezer autónál, ez is jelentős költségcsökkentő rész.
1000Km-nél felesleges szerintem olajat cserélni,nem is írják elő a garancia akkor is él ha nem cserélsz. Persze a motor biztos örülni fog.Az ismerősöm vadi új renault kamion-ja első olajcseréje 30,000-nél volt.
Úgy értettem, ennyire silány minőséget nem hiszem, hogy beletennének. A másik hozzászólásodra pedig... 1-2000 kilométer alatt pedig nem keletkezik annyi korom, hogy cserélni kelljen az olajat ;) (ha a váltóban csak azért nem kell)
Akkor nem értem a kérdésed az 19250 -ből -:)) Ha akarod, PM-ben leírhatom a szintetikus és félszintetikus olajak gyártástechnológiáját. Itt a műszakiegytemen egy egész tanulmányt kézítettem erről a témáról. Jocó
Ha akkora a szennyeződés, hogy a szűrő fölfogja, akkor a szűrőig akár felszánthatott valami felületet, szerintem nem lesz akkora részecske. Már a megmunkálásból, pl forgács. A szűrőn átmenő szennyeződéseket pedíg a leereszthetőség miatt végig lebegésben tartják a detergens diszpergátorok, én mindíg csak olajat és szűrőt együtt cserélnék, nem túl korán. Mivel nem sokat autózok, és a hideg rövid utak a legártalmasabbak, pl lecsapódások, tavasszal cserélek. Lehetőleg légszűrővel együtt...
Kérdem akkor 1000 km után mért nem cserélünk a váltóban is, hiszen ott is megmunkálási forgács - amit sokan feltételeznek - finom csapágyak, tűgörgők, fogaskerekek, szinkron és egyéb igen finom felületek. És ma általános a soha nem cserélünk olajat...nincs szűrő sem.