De, ha belegondolsz a mostani magoncot jövőre tudod beszemezni és onnan kezdve 3-4 év mire terem, beoltani valószínűleg csak két év múlva tudod az pedig rá 2-3 évre fog teremni, tehát ugyanott vagy.
Feketeribiszkére feketeribiszkét se érdemes oltani? Mondjuk értelmetlen is lenne, mert dugványozással nagyon könnyen szaporítható. Tavasszal dugványoztam vagy 20 ágat és majdnem mind sikerült.
Nekem is van nagyszemű piros ribiszkéim, azok is most teremnek először. Habár nem magról kelt növények, hanem kertészetben vettem őket. Jövőre majd elszaporítom.
Én a helyedben előbb megvárnám, hogy milyen gyümölcsöt fog teremni és csak azután oltanám át, ha értéktelen a gyümölcse. A kajszibaracknál működik az önbeporzás, lehet, hogy a szülőnövényhez teljesen hasonló lesz a termése.
A feketeribiszkére nem érdemes oltani semmit. Aranyribiszkére szoktak egrest és ribiszkét oltani.
Nekem kelt a kertemben egy ribiszke a madarak által pottyantott magból. Idén fog teremni először gyönyörű nagyszemű ribiszkét. Lehet, hogy elszaporítom, és lecserélem az állományomat, mert a jelenlegi ribiszkéim aprószeműek.
Találtam a kertben valamit, ami azt hiszem magról kelt kajszi. Még csak 10 centis, olyan a levele, mint a kajszinak és keserűmandula illata van. Mit lehet oltani jövőre az ilyen vad kajsziba?
Szintén találtam valamit a feketeribizli bokrok mellett, amiről azt gyanítom, hogy magról kelt feketeribizli. Ugyanolyan a levele és feketeribizli illata van. Ez jó valamire? Milyen minőségű gyümölcsöt fog teremni és mikor? Vagy csak oltási alanynak jó?
Leginkább héjj alá oltással és szemzéssel készítem. A metszlap hossza kb 2cm-es. Zöldoltásnál és a szemzésnél is hagyok egy-egy kis levéldarabot, ami fontos, hogy a nedvkeringés ne álljon le, viszont az oltás ne is párologtasson túl sokat. Az alanyról ilyenkor minden vadhajtást eltávolítok, hogy a nedvek a sebzés helyére áramoljanak. Az oltásokat érdemes árnyékolni és párás környezetben tartani.
Most a legalkalmasabb ebben a meleg, párás időszakban. A hajtások most már elég érett állapotban vannak az alanyok pedig nagyon jól adják a héjjukat! Hajtószemzésre, héjj alá oltásra most vannak a legkedvezőbb fázisban!
*1. oltsál bele minél több /mindenféle/ körtét amihez hozzájutsz* akkor biztos lesz a beporzás.
* ez jó alanynak* mármint a Klapp kedveltje, ebben szinte minden fajta körte oltása szemzése jó arányban megfakad. /kicsit félreérthető volt ahogy egybe írtam két különböző -hiányos- információt.
A körte ügyben félreértettél. Egy 16 éves Klapp kedveltje lenne az alany, ami rendes porzó hiányában eddig is elég gyengén termett, ráadásul a szomszédom kivágta a körtefáját. Ebbe szeretnék olyan fajtát, fajtákat oltani, hogy porozzák egymást.
Zöldszemzés vagy zöldoltás között nálam csupán annyi a különbség, hogy én zöldoltást a koronába szintbe csinálom, hogy egyből ki tudjam belőle alakítani a koronát a zöldszemzést pedig az alany alsó részébe, hogy suhángot kapjak belőle.
Tavaszi "oltási sikereimen" és az előző hozzászólásban található link anyagán felbuzdulva, néhány nem megfelelően termő gyümölcsfámba szeretnék júliusban alvószemzést ügyeskedni.
Számomra a "Klapp kedveltje" körte feljavítása lenne a legfontosabb, mivel a szomszédom kivágta a közeli körtefáját. Legyetek szívesek megírni, hogy mit érdemes oltani (szemezni) ebbe a fába, ami meg is marad és porozzák is egymást.
Egy másik kérdés. Hogyan érdemes kezelni a cseresznye és egyéb, erősen árnyékos helyen kibújó magoncokat? Van-e értelme ősszel "becserepezni" a nagyobbakat, és hűvös, sötét helyen teleltetni őket? (Azzal az ötlettel, hogy így tavasszal valamivel korábban hajtanak, és könnyebb "kézben oltani" őket.)
Ma megnéztem két eperfára szemzett fügeoltást. Kibontottam a szigetelőszalagból és azt láttam, hogy az egyik oltásnál összetapadt az alany és a szem, a másiknál féloldalas a letapadás. Mindkét helyen a szem zöld színű. Ezek jó jelek ugye?