Keresés

Részletes keresés

Gonosz Frici Creative Commons License 2000.09.05 0 0 861
Az üstökös vagy meteor elméletről.

1./A Föld 71%-a tenger. Bárhova becsapódhatott.
2./A dinók kihalása és az özönvíz feltételezett ideje között vagy 65 millió év telt el. Szerintem akár gyakrabban is becsapódhat a Földbe egy nagyobb égi tárgy.

Előzmény: Yag (860)
Yag Creative Commons License 2000.09.05 0 0 860
mika waltari

Olvasva soraidat, az üstökös elmélet engem is megragadott. Nálam egy kérdés merült rögtön a mélyböl. Ha volt üsti , akkor hova csapódott be ?
Ha mindent magaalá nyomott és ekkora hepajt okozott akkor annak igen csak nyomának kell lennie. Egyesek szerint a közép-amerikai mexicói öböl eleve egy nagy kráter ami jöhetett és tönkre tehette a mindent .Elég nagy hogy elég legyen egy gigászi apokalipszishez. Csak a a keletkezésének korával vannak viták .
A dinók hipsz-hopsz eltünlését is evvel magyarázzák , meg a Noé féle Özönvizet is ? Ennyire ismételné magát a történelem?

Ti ezt hogy látjátok ? Ha üstökös volt akkor hova csapodott be ? Na és mikor ?

Yag

Ui: Remélem evvel nem témaismétlésre kerül a sor.Igaz nem volt idöm elolvasni a nagyon régi elözményeket.

Előzmény: mika waltari (857)
andzsin Creative Commons License 2000.09.04 0 0 859
Végre, hogy nemcsak ismétlésből áll ez a topic, bár az is van benne jócskán.
Szeretném megkérni az újonnan jövőket, hogy olvassák el e topic elejét, tudom, hogy fárasztó, de megéri. Ott már kifejtettem jómagam hosszasan a véleményemet. Azt hiszem, hogy talán kiran kollegával érthetek a legjobban egyet. A tények, mert csak ebbe tudunk kapaszkodni (amit Bauval meg a többiek leírnak lehetne benne hinni, meg elfogadni, de a tények azok tények):
1. A piramisok léteznek, most is állnak.
2. A gizai nagy piramis az emberiség egyik legnagyobb építészeti teljesítménye.
3. Olyan korban készült, amikor még nem volt kerék, csiga és csak bronzeszközök voltak !
4. A tokioi Waseda-egyetem kutatói szerint mai technikával is évekbe tellene a megépítés /bár a Nagy-Galéria megépítése, míg így is fejtörést okoz./
5. A Nagy Piramis minden tekintetben kilóg a piramisok sorából.
6. Nincs benne egy büdös sor se arról, hogy ki építette, sőt egyáltalán semmilyen felirat sincs benne /kivéve Vyse ezredes utólagos firkálmányát/, holott a fáraók igencsak szerették szétkürtölni nagy tetteiket szerte az országban.
7. Az egyiptológia állítása miszerint 100.000 ember húsz évig építette a nagy piramist logikai és matematikai nonszensz.
8. A nagy piramis égtájtájolása 1-2 perccel tér el a valóságostól, egy olyan korban, amit bronzkorszaknak nevezünk.
9. A nagy piramis pontosan a Föld tömegközéppontjában épült meg /véletlen?/
10. A korát nem lehet meghatározni - a mai hivatalos álláspont ellenére -, mivel az annyira istenített radiokarbon meghatározás a 2500 évvel korábbi épületeknél igen nagy hibaszázalékkal dolgozik.
11. Rudolf Gartenbrick talált egy ajtót az egyik szellőzőjáratnak nevezett valamin, amin két fogantyú van.
12. Az egyiptomi hatóságok azóta nem engedik kutatni.
13. A Waseda-Egyetem kutatói szerint több nagy légüres tér van a piramis alatt, amelyek még feltárásra várnak.
14. A gránitszarkofágot ilyen egyenesre csiszolni bronzeszközökkel? Hát az fogjon a kezébe bronzból valami szerszámot aztán próbálkozzon. Ha sikerült neki szóljon.
15. A gránitszarkofág teteje hiányzik. Ha rajta volt hova lett, ha a gránittető mérete nagyobb mint az állítólagos sírkamrába vezető ajtó.
16. Al-Mamún kalifa aki több ezer év után először hatolt be a piramisba semmit sem talált, még egy elhullajtott Anubiszfület sem!

Talán egyenlőre ennyi.
csók

joy Creative Commons License 2000.09.04 0 0 858
Igen!
A krétai kultúrát a Santorini vulkánrobbanás, és az azt követö tengerár tette tönkre. Meg az azt követö környékbeli kulturák támadása.
Előzmény: mika waltari (855)
mika waltari Creative Commons License 2000.09.04 0 0 857
Feketék és fehérek szakállal (Virakocsa) ez már elég meggyőző, a fekete rassz arcvonásai számomra egyértelműek voltak, és ha a vikingek átkelhettek a fagyos óceánon, miért ne tehette volna meg ezt más is, rövidebb távon? Főleg ha az eszközeik megléte Heyerdal óta bizonyított.

A földközi-tengeri " özönvíz" bizonyított csak a tárgyalt időkőrőn nagyságrenddel túl esik így nem ő lehetett a kérdéses dolog. Szerintem is rengeteg özönvízszerű áradás volt. Megvallom az üstökös teóriát eredetinek találom, kerek választ ad az özönvízre és Atlantis eltűnésére, bár még így is nehéz elképzelni egy civilizáció ennyire nyomtalan eltűnését, főleg az írásos emlékeket hiányolom.

AMi számomra a leginkább elgondolkoztató az a Piri Reisz féle világtérkép ( 16.század)amelyen az Antarktisz szerepel, és olyan szigetek amik jelenleg jég alatt vannak,de tudjuk ,hogy ez korábban nem így volt, még dinók is éltek azon a kontinensen.

A szfinx( bár ők nem az egyiptomira gondoltak) már a görög regékben is kérdéseket tett fel: kétláb,négyláb,háromláb mi az?

A szakmai részt meghagyom Kirannak , úgy látom van hozzá némi affinitása.

Előzmény: paul2 (854)
mika waltari Creative Commons License 2000.09.04 0 0 856
Sajnos nincs meg a forrás ahol olvastam , így nem tudok reagálni az érvekre, másrészt meg én nem vagyok ennek a teóriának az eltőkélt híve, de vizsgálatra érdemesnek tartom, de mellébeszélni nem szokásom.

Az időben visszamenésről: valóban régebbinek tartották a civilizátiót kb 6-8 ezer évesnek, ha a feltevés igaz akkor épp duplája , ami azért nem semmi!

Előzmény: Törölt nick (853)
mika waltari Creative Commons License 2000.09.04 0 0 855
A krétai hajózási kultúra volt a legmagasabb szinten az ókorban, és éppúgy eltünt mint a feltételezett ősök.Ott egy nagy földrengést és vulkánkitörést sejtenek Santorini szigete környékén, ha jól emlékszem.

Igazából nekem a film nézése közben a krétaiak jutottak eszembe.

Előzmény: GUPF (852)
paul2 Creative Commons License 2000.09.04 0 0 854
Trója nagyon jó példa:
Volt egy mesének tűnő történet, (Iliász,) valaki (Schliemann) feltételezte, hogy van valóság alapja. Ebből "kiemelte" Tróját, azt rendesen kutatta, megtalálta, feltárta. Nem az egész görög mondavilágot akarta egycsapásra ráteríteni a térképre, semmit sem bizonyítva (mindent nem is lehet!) hülyének tartva, aki nem hisz neki, hanem megragadott egy momentumot, ami a legellenőrizhetőbbnek tűnt (vagy másért volt szimpatikus)

Amerika ősi időkben történt meglátogatása a "hivatalos" tudományban csak azért nem szerepel, mert kevés a bizonyíték. Amikor a vikingek telepeit megtalálták Észak-Amerikában, szenzáció volt, de nem döntötte romba a tudományt. Egy friss csontváról a szakember ránézéssel is megállapítja, hogy milyen fajta ember volt, töredékek esetén persze ez macerásabb, de nem lehetetlen. Ha megfelelő korú néger csontvázat találnának Amerikában, a hitelesség vizsgálata után a tudomány gond nélkül befogadná azt is, hogy az olmékok élő emberről mintázták a szobraikat. (Az átkelés lehetőségét már Heyerdahl bizonyította, a tényét nem.) Azzal, hogy az olmék szobrok ránézésre négerek, éppúgy csínján kell bánni, mint a helikopter-hieroglifával. (ld pár nappal lejjebb) Hogy egy tízéves gyerek is látja, az csak annak bizonyíték, aki maga sem fejlődött tovább.

Az egységes elméletet azzal támasztották alá, hogy az új építmények régebbiekre épültek. Ez nagyon jó, mert az ellenőrzésre kevés a lehetőség

Az özönvíz Trójához hasonló eset lehet. Van elmélet, mely szerint a helyszíne a Fekete-tenger akkortájt száraz medre volt, oka pedig a Boszporusz átszakadása. Több momentum passzolni látszik: Egy hatalmas vízesés keletkezett, kellően messzire hallatszó mennydörgésszerű robajjal. A víz elől menekülni kellett, ez többeknek sikerült, de sokaknak nem (a part évente párszor 10 km-t nyomult előre.) A tengerfenék üledékei is igazolták ezt, tipikusan szárazföldi rétegeket találtak hirtelen elöntésre utaló összetételű rétegek alatt, és a "normális" tengeri üledék csak efelett követezik.
A Földközi-tenger medencéje is volt száraz, de az a "történelem előtti" időkben töltődött fel hasonló módon. Ha a tengerszint 10-20 métert emelkedne, úszna Bangla Des 90 %-a, Hollandia jó része, de lehet, hogy a Szaharában található mélyföldekre is befolyna a víz. Lenne annyifelé vízözön, hogy a CNN sem győzné tudósítani. Ez régen sem volt másképp.

A szfinxszel kapcsolatban egy nagy kérdésem van. Miért kellett köréje árkot vágni, és miért csak olyan keskenyet? Ez persze szül egy csomó kisebb kérdést: hova folyt el az a sok víz, ami az eróziót okozta a gödör falán, mekkora területről folyt a víz ebbe a gödörbe, és miért nem terelték el ezt az áradatot?

Előzmény: mika waltari (851)
GUPF Creative Commons License 2000.09.04 0 0 852
Fejlettségük kb Krétai kor szintje lehetett.

Miért pont a krétai kor fejlettségi szintjére teszed őket? (Nem kötözködésképp, csak kíváncsiságból megkérdezem, mert nagyon érdekes amit felvetsz.)

Előzmény: mika waltari (851)
mika waltari Creative Commons License 2000.09.04 0 0 851
Szó mi szó a Discovery-t nézve , már más esetben is tapasztaltam, hogy a leghihetetlenebb dolgokat is hihetővé varázsolják.(ld: NOÉ Bárkája kimutatták, hogy ott van , aztán nem találtak semmit, de azt végig filmezték)

Viszont hasznos ha az elméletekről beszélünk, végül is Tróját is megtalálták, Mükéné is létezett meg több elveszett civilizáció.

Amivel nem lehet vitatkozni az az olmékoknál talált négereket ábrázoló kőfejek ill. az inkáknál (?) talált fehér embereket ábrázoló domborművek léte. Tehát kellett lennie valamilyen kapcsolatnak a földrészek között. ( Nyugat-Afrikában volt egy fejlett kultúra, ráadásul a térképen a NYugati part közel van Dél-Amerikához, az út jóval rövideb mint Kolombuszé volt...

Az Özönvízről eddig csak a vallásokban találtam utalást, de nyilván van valami alapja,esetleg több is volt, bár ez a jégkorszak+üstökös teória újdonságként hatott.

A krisztus előtti 10500 év kiemelt volta érdekes dolog, de még több kérdést vet fel.

A film szerint a Szfinx készülhetett ie. 5000 és 10000 között, ez még hihető ha az eróziós bizonyíték megállja a helyét.
Ugyanakkor a piramisok ie 2500-ban épültek, ezt nem vitatták, a Dél-amerikai dolgok még később az angkori építmények pedig kr után a 12. században, azaz 11000 évvel a feltételezett esemény után, itt már túlzásnak tartom az egységes elméletet.A Nazcai pók meg akár elefánt is lehetne akkor is ráilleszthetnék 5-6 csillagot.
Az Orionból is állandóan a 3 középső csillagot említik a többi nem számít?

Viszont elfogadható ,hogy az emberi kultúra régebbi mint hinnénk.
Törökországban, Máltán 8-14 ezer éves építményeket tártak fel, ha ideveszem még Szfinxet meg a Piri Reisz féle Antarktisz-térképet akkor egy hihetőbb forgatókönyv szerint , valóban elpusztult egy régi emberi civilizáció amely tagjai szétszéledtek a nagyvilágban - vitorláshajóval.

Fejlettségük kb Krétai kor szintje lehetett.

Előzmény: paul2 (845)
könyvmoly Creative Commons License 2000.09.04 0 0 849
Nem gondoltam, hogy gorombáskodnátok, csak időnként naagyon éles hangon vitáztok :))

Részemről odafúrnék, vagy valami hasonló. De ez lehet, hogy rombolást okozna, szóval csak megfontoltan. Esetleg belülről? Ha van lefelé is, akkor valószínű, hogy belül le lehetne jutni. De ez már nagyon fantáziabirodalom :) Megvan! Radar és társai! Ezzel kiderülhetne az is, hogy az ismeretlen (felszín feletti) részek tömörek-e.
Azt azért nem hiszem, hogy most találtam fel a melegvizet, biztosan voltak már ilyesmi vizsgálódások. Nem tudtok ezekről valamit?

A homokról: sajna még sosem jártam arra, köszi, hogy kijavítottál. Vajon ez miért nem derült ki számomra eddig? Iskolában, vagy ilyesmi. De ez inkább csak költői kérdés, nyilván nem foglalkoztam eleget a témával.

könyvmoly

Előzmény: Törölt nick (848)
könyvmoly Creative Commons License 2000.09.04 0 0 847
Mindenkit üdvözlök!
Lenne egy kérdésem, remélem még nem volt szó róla.
Amikor nézegettem régebben a piramisokat (foglalkoztatott egy kicsit, meg legyűgözött), akkoriban azt vettem észre, hogy olyan egy piramis, mint egy félbevágott oktaéder. A kérdésem ezek után az, hogy nem lehetséges-e hogy nincs félbevágva? Mármint hogy lefelé is folytatódik? Esetleg lefelé is szabályos? Valami értelmes alapja úgyis kellett, hogy legyen, nem kezdődhetett csak úgy a homokban. Vagy mégis?

Nem haragszom meg, ha hülyeségnek tartjátok a kérdést, csak ebben az esetben finoman közöljétek, jó? :))

Köszi: könyvmoly

paul2 Creative Commons License 2000.09.04 0 0 845
Előre szólok, hogy senkit nem kívánok bántani. A Discoveryt tegnap este én is néztem, csak talán kicsit kötekedőbb szemmel. A "főszereplők": Hancock, Schoch, Bauval, Mitchell, meg a többiek egy összeszokott csapat, módszeresen terjesztik a 13000 évvel ezelőtt elveszett csivilizáció igéjét. Ezek már nem Daniken súlycsoportja, az kétségtelen. Éppen ezért óvatosabban is kell az állításaikkal bánni, nyilvánvaló (számomra nyilvánvaló) ökörségeket nem állítanak. Ez viszont még az igazukhoz kevés.
Ami erős kételyt ébresztett velük szemben az néhány apró momentum:
- A nazcai pókra illesztett Orion szemfényvesztés.
- Hawassal felmásztak a szfinx hátára, ott azonban nem nézett körül a kamera, és nem mutatták az erózió nyomait.
- Az Angkorban "felfedezett" 3/4 fok és az 54-es szám iszonyúan hajánál fogva lett előrángatva.
- A jégkor katasztrofális végét emlegették, (üstökösbecsapódást) amire tudtommal geológiai bizonyíték nincs.
- A különböző obszervatóriumok nem ugyanarra az eseményre hangoltak (napfordulóra, illetve napéjegyenlőségre)
- A precesszió kapcsán is csaltak, úgy érzem, de az adatot még keresem
Előzmény: RIPityom (843)
Sanzi Creative Commons License 2000.09.04 0 0 844
Kedves RiP, Kedves asztaltársak!

Ha a tegnapi adásról van szó, akkor azt én is láttam, de csak sajnos a végét, így a videó kiesett. Kár. Amit leírtál azzal egyetértek, és éppen ezért volna egy tiszteletteljes javaslatom.

Mivel úgy érzem, hogy egy kicsit egysíkú lett a vita, és mindenki csak a piramisok keletkezésével, és miértjével kezdett foglalkozni méghozzá úgy, hogy meghallgattatott a pro és kontra érvek is, de előrébb sajnos nem jutottunk, mivel egyikünk sem tudta a másikat meggyőzni, ezért szerintem próbáljuk feltérképezni az adott kor más furcsaságait, és rejtélyeit is. Hiszem, hogy ez előrébb mozdít minket a piramisokkal kapcsoltaban is. Ezt pont úgy képzelem el, mint például, ha csak az egyik piramist vizsgálnánk, nem jönnénk rá, hogy a három nagy piramis RENDSZERT alkot. Mi van akkor, ha itt is egy rendszerrel állunk szemben?
Egy pár furcsaság még nagyságrendileg abból az időből. Hátha van összefüggés:

- (RiP ötletéből) vallások kialakulása
- kontinensek közötti kommunikáció
- egyéb megalitikus építmények
- Japán partjainál a tengerben található 10.500 éves civilizáció nyomai
- Még egy kis vallás. Termtésmítoszok közötti furcsa egyezések
- Néhány "jövőbelátó" pl. Nosradamous, vagy éppen maga a biblia, a zsidó Tóra, melynek sorai között jövendöléseket találtak.
- agyonra hallgatott Holt tengeri tekercsek szövege

Mit szóltok az ötlethez?

Előzmény: RIPityom (843)
RIPityom Creative Commons License 2000.09.04 0 0 843
JóReggelt,
Kedves Kiran és Kedves Purusa!

Kiran:

„NEM vagyok egyiptológus, mint már többször leszögeztem”

Bocsánat, nem akartalak megsérteni :-)

„ Amit PILLANATNYILAG kizárok, (de nem győzőm hangsúlyozni: pillanatnyilag) az az idegen lények KÖZVETLEN hatása, illetve, hogy olyan fizikai építési móot használtak volna, amit mi nem ismerünk. Tehát pl antigravitációt, lézeres sziklavágást, és olyan elméleti, matematikai, mértani tudást, ami nem állt volna rendelkezésére az ókori (konkrétabban az i.e. III. évezred) egyiptomi emberének. ”

Értem.
Ellenben, nem arra gondoltam, amikor azt említtettem, hogy tájolás a Sirius-ra mutat, a néhány maya kultúrában fellelhető piramisok hasonló tájolását illetően, hogy csak Istenek/idegen lényektől kapott információ (eszköz, lsd.: lézeres sziklavágás…) segítségével készülhettek el ezek a piramisok... Hanem, hogy itt „lik” van az elméletben. Számomra, hangsúlyozom, számomra nehezen felfogható az azonosság, azáltal, hogy azt mondom/állítom kivált, leszakadt egyiptomi népcsoport elhajózott más kontinensre, s ott elhintette saját vallását. Nekem ez nagyon „bice-bóca” elmélet. Lenne.
Értem azt is,
hogy Téged, mérnökként elsősorban a technológia kivitelezése fog meg.
De a másik fontos dolog: az indíték.
Erre Te nyilván azt mondod, a túlvilági öröklétre való felkészülés az – egyetlen – magyarázat. Ezzel szemben nem állítok én semmit, mert ehhez hüje vagyok de nagyon, vagy csak felkészületlen. De akkor sem értem a Szfinx esetét. Mert, ha jól vagyok tájékoztatva, az nem egy feleslegesen fennmaradt kőtömbből faragódott ki, hanem lecsiszolták egy másik (monumentális) szoborból. Ez a fej/törzs arányokból látszik. S ehhez még azt is hozzátették, a Discovery-n, hogy bizony a piramisok jóval öregebbek mint azt mi hisszük, s a fáraók csak renoválták őket.
Szóval egy újabb „lik” az elméletben.
Azaz, szerintem, először az elméleti hiányosságokat kell(enne) megszüntetni, s csak utána a(z építési) módszert fejtegetni. Mert nem mindegy, szerintem, hogy az ásó/vető egyiptomi paraszt/rabszolga csinálta a piramist, vagy pedig több ezer évvel ezelőtt készült el, valaki(k) egész mások által.
Nem tudom, hogy tényleg így van-e, én ezt láttam a Discovery-n.
Érdeklődve várom véleményed, Kedves Kiran.

Purusa:

„ …emberi kultúrák szinte mindegyikében létezik valamiféle elképzelés a halál utáni életről... hasonló késztetéseik … hasonló válaszokhoz vezettek…az istenek bizonyára az égben laknak, ha rápillantott a napra, és figyelte a mennyekből lerecsegő cikkcakkos villámokat... ”

Kedvenc gondolatköröm.
Valóban, szinte minden kultúrában létezik Istenhit. Nem merem leírni, mindben, mert lehetséges, nem biztos, de lehetséges, hogy a felfedezők találnak vmiféle elveszett törzset egy messzi esőerdőben, akik marxi alapokra helyezik materialista világképüket :-)
Komolyra, számomra nem egyértelmü, hogy az Isten(ek)nek miért az égben laknak, s miért az égből szállnak alá.
Ez, annyira észbontóan természetes, merthogy a kultúrák szinte mindegyike erre alapul, hogy nem hallottam senkit, („agybeteg” „profitvadász” Dänikeen kivételével) aki felhívná a figyelmet, az Isten(ek)nek praktikus az égből érkezni.
Vajon, miért nem jöttek a föld alól? A jégből? A tengerből?

Belenéz a norvég halász a Fjord-ba – „…az én Istenem itt lakik!”
Belenéz a Haiti őslakós a tüzhányóba – „…az én Istenem itt lakik!”
Belenéz az eszkimó a bazinagy jéghegybe – „…az én Istenem itt lakik!”

Namármost,
valóban létezik 1001 vallási kultusz. Föld/tenger/Tüzhányó alapú világteremtés. Anyám-tyúkja. De sem az eszkimó, sem a norvéghalász nem épít Nacza fennsíkot, piramist.

Mert ha feltételezem, hogy idegen/saját de mindenképpen jóval magasabb kultúra közvetít, ad át törvényeket/ismereteket egyszerübb népcsoportoknak… nyilván nem a föld alól fog előbukkanni az – esetleges – helikopter, vagy ürhajó. Nyilván nem azt mondják majd a szántó-vető parasztnak: „ááhhh, nem Te Istene(i)d vagyunk, hanem földönkívüli lények, akik a Sirius-ról jöttünk!” Nyilván egy ilyen találkozás a Thot főpapjaira, vagy az előző 100 generációjának a papjaira gyakorol oly’ mély hatást, hogy azt fogják azt mondani, hirdrtni: „Isten(ek), a Túlvilág csakugyan, tényleg létezik!” (Mert nekik bizonyíték kell, nem ígéret :-)
Szerintem, ez (is) tud olyan „társadalmi sokkot” okozni, hogy nekiállnak piramisokat eszkábálni.
De ez csak az én feltételezésem.
Elképzelhető, hogy ekkora marhaság, hogy Ozirisz, anyám-tyúkja évszázadok során magától is kialakul. Mert a papi társadalomnak ez stabil megélhetés, megkérdőjelezhetetlen ok a létezésükre. Munkájukra. Piramisra.

„ …a XVIII. dinasztia idején ugyanazokat a csillagokat vélték egy jegybe tartozónak Thot papjai, mint ma, a modern asztrológusok... ”

Sajnos,
nem vettem fel videóra :-(
De volt egy nem gyenge animáció, ahol számomra meggyőzően illesztették be azt hét(?)(mondom, fáradt voltam, bár qrwára izgatott, de alig emléxem a részleteket illetően) piramist abba a csillagképbe, amit mi most Orion-nak hívunk. Utána bemutatták, hogy a vmelyik lépcső vmalyik, talán a legnagyobb(? tudom, hogy ez nem a legjobb vitapartner hozzáállás, amikor nem tényeket mond el vki, hanem „vmi” „vmiért” „vhol” szavakat emleget :) piramis lépcsője a Siriusra(?) mutat.
S ezt megismételték az egyik maya templommal. Hangsúlyozom, nem hét maya piramis tájolása azonos az Orion csillagképpel, hanem a lépcső irányultsága, plussz É-D fekvése.
Bár, tudtam volna, hogy a topic-ban én vagyok az egyetlen aki látta ezt az adást, mert akkor éberre pofoztam volna magam + felveszem videóra.

RiP

GUPF Creative Commons License 2000.09.04 0 0 842
Vi = IV (csúnyán elírtam, de az egy négyes akart lenni :)))
Előzmény: GUPF (841)
GUPF Creative Commons License 2000.09.04 0 0 841
Ez ún. relativizálási kísérlet. :) A tudományos hipotéziseket az különbözteti meg az egyéb modellektől/elméletektől, hogy falszifikálhatók, és imígyen sokkal erősebb érveknek számítanak (magyarul pontosabban írják le a valóságot). Ilyen értelemben nem "olyan elképzelések, mint a többi". :)

A tudományos hipotéziseket az különbözteti meg az egyéb modellektől/elméletektől, hogy általánosan elfogadottak. Semmi egyéb. A legtöbb dolog, amiről vitatkozunk, bebizonyíthatatlan, s így minden, amit állítunk feltételezés. Nem tagadom, hogy van néhány olyan elmélet, ami nem egyenértékű a Te tudományos hipotéziseiddel, de nem szeretem ezt a "no, oszlassuk a sötét barmok fejében a homályt" hozzáállást. Ne felejtsd el, hogy sok olyan tudományos hipotézis is létezett már, ami bizonyára igencsak falszifikálható volt, csak nem bizonyult igaznak. Szerinted azok akik abban hittek, mit mondtak a többi elképzelésről?!
Én pusztán azt állítottam, hogy az az elképzelés, miszerint a piramisok síremlékek lennének, és minden egyes fáraó csak úgy felépített egy síremléket magának, igencsak megkérdőjelezhető. Sokkal valószínűbb egy átfogó építési terv alapján készült alkotás, épületegyüttes. Légy oly jó, ne mosd össze "mindenféle baromság" kategóriába, hanem érvelj!
((falszifikál Ez a szó különben mit jelent? A falzifikál (falsify) - meghamisít szót ismerem, de nem hiszem, hogy arra gondoltál. ))

Elárulom a nagy titkot - csak előbb megkérdezném: hogyan lehet az, hogy az emberi kultúrák szinte mindegyikében létezik valamiféle elképzelés a halál utáni életről?
Ezek az elképzelések azonban igencsak eltérőek. Lehet, hogy teljesen önállóan alakult ki a piramisépítés minden területen. Lehet, hogy nem. Van aki úgy érzi, túl sok a "véletlen egyezés". Ne vess el egy kérdést úgy, hogy szerinted mi jutott eszébe a kínai parasztnak! Ezek alapján akkor minden vallás ugyanúgy nézne ki, hiszen mindenütt emberek éltek.

Igen, egyes fáraók már gyerekkoruktól kezdve készültek a halálra, és trónra lépésüktől építtettek síremlékeket maguknak. Természetesen mellette foglalkoztak mással is.
Igen, ez az "egyes fáraók" elmélet zavar engem. A negyedik dinasztia fáraói vajon miért építettek 10-szer annyi anyagot a piramisaikba, mint az összes többi fáraó? A többi miért nem készült úgy a halálra? És vajon Sznofru annyira félt a haláltól, hogy rögtön két piramist épített Dahsurban (esetleg hármat, ha a Médum-i is az övé)?
Meg a temetkezési hely elmélet is zavar, mert ezt a gizai és a dahsuri piramisokkal kapcsolatban semmi nem támasztja alá! (Gondold csak el, ha az európai székesegyházakat tárnák fel, azokat is vélhetnék temetkezési helynek, még a sírokat is megtalálnák, sőt a vallással is alá lehetne támasztani: készültek a túlvilági életre, és mégsem sírnak épültek ezek az építmények. Szóval mi bizonyítja, hogy valóban sírokról van szó (a IV. dinasztia piramisait illetően)?

Hasonló kérdések: - miért csak három teotihuacáni piramis (Nap-, Hold-, Quetzalcoatl-) épült? - miért csak egy Notre Dame épült? Változott a vallás? Nem akart minden középkori keresztény francia uralkodó méltó templomot emelni az Úrnak? Elfelejtették a technológiát? - miért csak egy Lenin-mauzóleum épült? Sztálinnak már nem volt fontos a síremléke? És Hruscsovnak? Vagy elfelejtették a technológiát? :)))

Csakhogy van itt egy zavaró elem. Ha nem csak jól kioktatni akarsz, hanem a fejedet is használod, akkor belátható, hogy nem is rossz kérdések ezek:
Állami/uralkodói építmények különbözőek lehetnek:
- az uralkodó saját magának építi, de újra használható. Ilyenkor az utód nem épít újat, hanem birtokba veszi az elődei által építettet.
- az uralkodó a "nép"-nek, a "köz"-nek, az egyháznak építi. Ilyenkor elég belőle egy (vagy néhány) hiszen a felépített épületet tovább is lehet használni (teotihuacáni piramis, Notre Dame)
- az uralkodó saját magának építi. Ilyenkor mindenkinek kell egy saját. Ha nem használható az előd épülete, akkor bizony nincs mit tenni, építeni kell. De már az előbbi két kategóriában is jellemző, hogy az elődnél nagyobbat, látványosabbat szeret építeni az uralkodó, a saját (mondjuk) síremlékét tekintve miért lenne ez másképp?
Szerintem ez megadja a kérdésedre a választ miért van csak egy ezekből. Sőt, még a piramisok kapcsán is elgondolkodtató. Szóval újra a kérdés: miért csak a Vi. dinasztia fáraóinak volt ilyen fontos, hogy ILYEN síremléket építsenek, már amennyiben tényleg síremlékekről van szó?
(Ja, Lenin! Ő valószínűleg trónra lépésétől kezdve mással sem foglalkozott, mint saját síremlékének felállításával. Ugye tudod?)

Miért csak Dzsahán sah építtetett a feleségének Tadzs Mahalt, a többi mogul uralkodó miért nem?? Miért csak Asikaga Josimicu építtetett Aranypagodát magának (Kinkakudzsi), a többi Asikaga-sógun miért nem? Miért csak Mauszólosznak építtetett monumentális síremléket (a Hét Világcsoda egyikét) felesége, II. Artemiszia, a többi kis-ázsia király(nő) miért nem magának? Miért csak Asóka Prijadarsin király vésetett buddhista feliratokat birodalma hegyoldalaiba, a többi Maurja-uralkodó miért nem? Stb., stb., stb.
Jó kérdések. Nem tudom.
De itt is van egy kis eltérés, ami miatt nem állja meg a helyét a példa: mind egy építmény, ezeket mindig egy uralkodó építette. Vagy lehet, hogy egyiptomban is egyetlen ember "megalomániájáról" (persze lehet más ok is, nem biztos, hogy megalománia vezérelte őket) lenne szó, ugyanúgy, mint az általad említett esetekben? Nem: hiszen egy egész dinasztiát végigkísért a dolog. Talán nem is a fáraók a kulcsfigurák, hanem az egyház keze van a dologban? Vagy talán Sznofru tervét csak befejezték utódai?
Hát ezeken érdemes tényleg elgondolkodni.

Kérném a feltárt egykorú forrásokat, ahol az eddig mezopotámiai eredetűnek tartott zodiákus egyiptomi tükörmegfelelőit leírták
Igen valóban azt hiszem, hogy a csillagképek nagyon ősi hagyományra épülnek és ugyanezt a hagyományt adják tovább egyiptomban is. Erre csak indirekt módon van bizonyíték Ptolemaiosz: Tetrabüblosz-ában. Sajnos az egyiptomi papság nagyon elzárta a komoly tudományt mindenki elől, csak saját beavatottai ismerték és adták tovább a beavatottaknak.

Kérlek ne haragudj a hangnemért, igyekeztem uralkodni magamon, de nem tudtam visszafogni eléggé az indulataimat. Nem sértegetni szeretnélek, csak szólni, hogy bár lehet, hogy neked van igazad, de ez nem jogosít fel arra, hogy "hülyeség!" felkiáltással söpörd le a kérdéseket az asztalról.

Előzmény: Purusa (837)
kaviat Creative Commons License 2000.09.04 0 0 840
szivemből szólottál pajtim, biza később /vagy inkább "később" / Rigel pajti is figyelni kezdett ránk óvó pillantásával...

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Purusa (839)
Purusa Creative Commons License 2000.09.04 0 0 839
, aranymesterem :)))

..Orion, a Nagy Vadász, akit a szűz istennő égő arcú fúria-dühe ölt meg, majd dobott fel az égbe... (Vagy Oromë, a vala, egy másik kedvencünk szerint :) - a városoktól jó távol, nyári éjjel, amikor a csendet épp csak annyi hang töri meg, hogy az ember hallja, moccan az élet, és a mindenség lenyűgöző aszimmetriája áttűz a Rigel kékesfehér lobogása meg a Betelgeuse tomboló vöröse között húzódó láthatatlan ezüsthúrokon... Gyönyörűség.

kaviat Creative Commons License 2000.09.04 0 0 838
remélem tesó nem offolom szét a topixot, de csak neked el kell mondanom, hogy valami hihetetlen kellemes feeling volt látni az oriont aug vége felé hajnaltájt egy dunaholtág mellett fekve lalabarátom hálózsákjában, biza a betelgeuse megint jóbarátként hunyorgott kavait-ra...

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Purusa (837)
Purusa Creative Commons License 2000.09.04 0 0 837
(kiran kedves, gondoltam besegítek - bár remélem tisztában vagy azzal, hogy nagyon nehezen lehet biztonságos, egyszerű és misztikus NesVilágnézetre vágyó emberek hitigényét szürke, unalmas tudománnyal kielégíteni... :)

"...meg Kínában is, és még ki tudja hány helyen. Nem hiszem el, hogy semmi közük ne lenne egymáshoz. Miért építene több elszigetelt civilizácó szinte ugyanolyan piramisokat?"

Elárulom a nagy titkot - csak előbb megkérdezném: hogyan lehet az, hogy az emberi kultúrák szinte mindegyikében létezik valamiféle elképzelés a halál utáni életről?
...Valaki valahol kitalálta, és aztán rejtélyes módon terjedve eljutott a legutolsó bozótlakó törzshöz is? :)
Vagy esetleg mivel mindegyiket emberek hozták létre, hasonló késztetéseik és kérdésfeltevéseik hasonló válaszokhoz vezettek?
Talán nemcsak a Kem földjén élő parasztnak jutott eszébe az, hogy az istenek bizonyára az égben laknak, ha rápillantott a napra, és figyelte a mennyekből lerecsegő cikkcakkos villámokat... Talán az uxmali halach-uinic (Yucatán-félszigeti maja városállam papkirálya) is effélére gondolt, elvégre ő is ugyanolyan ember volt, mint az egyiptomi Menkauré, vagy mondjuk a mezopotámiai Lugalbanda.

/Ráadásul számtalan helyen leírták már: nem "ugyanolyan piramisokról" van szó.
Csupán annyi a hasonlóság köztük, hogy mindegyik (nagyjából) gúla alakú./

"A Te elképzelésed is csak egy elképzelés, semmi több. Te sem voltál ott. Nem logikátlan, amit mondasz, sőt, lehet, igazad van. Mégis nyitva van még néhány kérdés, ami azért nem lényegtelen."

Ez ún. relativizálási kísérlet. :) A tudományos hipotéziseket az különbözteti meg az egyéb modellektől/elméletektől, hogy falszifikálhatók, és imígyen sokkal erősebb érveknek számítanak (magyarul pontosabban írják le a valóságot). Ilyen értelemben nem "olyan elképzelések, mint a többi". :)

"1. A fáraót a SZÜLETÉSE illetve az trónöröklése teszi naggyá, semmi más.
Ez így igaz. Sőt az is, hogy megkérdőjelezhetetlen joga volt akármire. De akkor - elméleted szerint - trónra lépésétől kezdve a halálára készülődött, a temetkezési helyét építette. Semmi katonai hódítás, semmi élvezete az életnek, csak készülődés a halálra. Vagy több, mint 70-80 évig élt?"

Volt olyan is, de nem ez a lényeg. Igen, egyes fáraók már gyerekkoruktól kezdve készültek a halálra, és trónra lépésüktől építtettek síremlékeket maguknak. Természetesen mellette foglalkoztak mással is.

"...Az Oriont ábrázolja Mégpedig minden bizonnyal nem véletlenül. Ez azt mutatja, hogy valószínűleg terv szerint épült. Nem egymás után döntöttek úgy a fáraók, hogy piramisba temetkeznek, és ad-hoc jelleggel építettek egy piramist, hanem az Orinont ábrázolták."

Lévén hogy az Orion csillagkép jóval kevesebb, mint 70 csillagból áll (a szabad szemmel látható főbbek: Betelgeuse, Bellatrix, Al Nitak, Al Nilam, Mintaka, Saiph, Rigel) ez meglehetősen értelmetlen állítás... :) Másrészt egy cca. 70 darabból álló, többé-kevésbé véletlenszerűen elhelyezkedő bazi nagy kőrakásba én akár még matyórózsa alakot is belelátok nektek, ha megkértek rá... :) Következtetés: a matyóhímzés egyiptomi örökségünk. :)))
/Félre: komolyan azt hiszitek, hogy mondjuk a XVIII. dinasztia idején ugyanazokat a csillagokat vélték egy jegybe tartozónak Thot papjai, mint ma, a modern asztrológusok? Kérném a feltárt egykorú forrásokat, ahol az eddig mezopotámiai eredetűnek tartott zodiákus egyiptomi tükörmegfelelőit leírták!/

"Előtte nem épült a gizai piramisokhoz hasonló, és a harmadik után sem épült több. A későbbi fáraóknak már nem volt fontos a temetkezés? Változott a vallás? Elfelejtették a technológiát? Jött három őrült fáraó, aztán ennyi?"

Hasonló kérdések:
- miért csak három teotihuacáni piramis (Nap-, Hold-, Quetzalcoatl-) épült?
- miért csak egy Notre Dame épült? Változott a vallás? Nem akart minden középkori keresztény francia uralkodó méltó templomot emelni az Úrnak? Elfelejtették a technológiát?
- miért csak egy Lenin-mauzóleum épült? Sztálinnak már nem volt fontos a síremléke? És Hruscsovnak? Vagy elfelejtették a technológiát? :)))

"Persze az is érdekes, ha már itt tartunk, hogy az utódai miért kisebb piramist építettek maguknak mint Hufu (Kheopsz). Ha a piramis gigantomán temetkezési hely, akkor nem az volna az ésszerű, ha nagyobbat akar magának a fáraó az elődjénél?"

Lehet, hogy ésszerűbbnek tűnt az elődei piramis-építései által megroppant gazdaságot helyrehozni, de a túlvilági létet azért - kisebb piramissal - biztosítani, hm?
...Vagy éppen inkább foglalkozott a líbiai törzsszövetségek soron következő betörésével, minthogy Alsó- és Felső-Egyiptom erejét _teljesen_ a síremlékre koncentrálja.

"Az hogy a trónralépést követően az első gondolata a sírja volt még el tudnám fogadni, ha MINDEN fáraónál így lenne. De éppen Te mondod, hogy előtte igen komoly katonai erőfeszítéseket tettek. Azoik a fáraók miért nem építettek? És az utánuk következők?"

Miért csak Dzsahán sah építtetett a feleségének Tadzs Mahalt, a többi mogul uralkodó miért nem?? Miért csak Asikaga Josimicu építtetett Aranypagodát magának (Kinkakudzsi), a többi Asikaga-sógun miért nem? Miért csak Mauszólosznak építtetett monumentális síremléket (a Hét Világcsoda egyikét) felesége, II. Artemiszia, a többi kis-ázsia király(nő) miért nem magának? Miért csak Asóka Prijadarsin király vésetett buddhista feliratokat birodalma hegyoldalaiba, a többi Maurja-uralkodó miért nem? Stb., stb., stb.

"Mert, abban valóban nincs technikai nehézség, hogy kirakják kis/nagy piramisokból az Orion csillagképet, vagy betájolják lépcsőket az Orionra nézve – de mi a kapcsolat a dettó maya tájolással? Megértem, ha ez Téged nem hoz(na) lázba… de szerintem, ugyancsak izgalmas.
Mi a fészkes francért utánozzák a mayák az egyiptomiakat, vagy fordítva?"

Elnézést, én láttam a maja piramisokat. Sőt, fel is másztam többre közülük.
Nagyon kíváncsi lennék pontosan mely városállamok piramisaiból lehet "összeállítani" az Orion-csillagképet? (Merthogy ezek ált. több száz kilométerre vannak egymástól...)

Vajk Creative Commons License 2000.09.03 0 0 835
Egy erdekes hely, ahol szo van az ismeretek folytonossagarol, a regebben feltalat eszkozok hasznalatarol, sot meg a lejjebb emlitett kinai piramisoknal szobajott "idegen" emberekrol...
RIPityom Creative Commons License 2000.09.03 0 0 834
Szervusz Kedves Kiran!

Első kérdésem az volna, hogy Te egyiptológus vagy? Mert felkészültséged, pozitív értelembe vett „mániákusságod” erre enged utalni; ami számomra nagyon-nagyon dicséretes… S ha igen, hogy/honnan jött ez? Gyerekkor, gimi, egyetem – vagy mi? Komolyan kérdem.

Nos,
ami felkeltette a kíváncsiságom:

„ 3) Nem értem, miért olyan érdekes az az Orion. Már elfogadtam, hogy vallásos jelentőséget tulajdonítottak neki. Hányszor mondjam még? Azt is elfogadom, hogy felülnézetből szándékosan úgy helyezték el őket. NA ÉS? Ebben nem sok technikai nehézség van. ”

Szóval,
szerintem ebben pusztán csak az a poén, hogy ha igaz, forrás ugye a Discovery, hogy néhány(? vagy csak egy)(nem tudom pontosan, sajnos) maya piramis is így van tájolva. Már hogy az Orion csillagképre mutat a lépcső/kijárat, nem tudom mi. Namármost, ebből – számomra – az következik, hogy vagy lelécelt néhány fáraó (de ez elég sovány elméletnek) vmi transzóceáni hajóval, s vitték magukkal az elképzelésüket a túlvilág központjáról… vagy… s most jössz Te, Kedves Kiran, vagy kapták(?)(!) az Istenhitük eme részletét valaki(k)től. Ki(k)től?

Mert,
abban valóban nincs technikai nehézség, hogy kirakják kis/nagy piramisokból az Orion csillagképet, vagy betájolják lépcsőket az Orionra nézve – de mi a kapcsolat a dettó maya tájolással?
Megértem, ha ez Téged nem hoz(na) lázba… de szerintem, ugyancsak izgalmas.
Mi a fészkes francért utánozzák a mayák az egyiptomiakat, vagy fordítva?

RiP

Előzmény: Törölt nick (825)
paul2 Creative Commons License 2000.08.31 0 0 832
... csak söprögetek.
Azt írod, "mai ésszel felfoghatatlanul rabjai voltank a misztériumoknak"
Hát nézzünk körül az Interneten, bármilyen témában százával, de legalább tucatjával találsz leírást, képet, információt. És ennek kb 5 %-a józan és értelmes, a többi lila ködös misztikába, csodavárásba gabalyodott. És hisz, olyasmiben is, amiben némi gondolkodás után nem hinne. És ez a XX. század, a természettudományos felfedezések százada.
Ehhez képest az egyiptomiak misztikusságában semmi különöset nem látok.
Egész életükben a halál utánra készültek, miért a keresztények mit csinálnak? A muzulmánok öngyilkos merényleteinek a túlvilágra ígérik a jutalmát ma is.

Konkrétan mit akarsz számolni? Nekem rááll az eszem.

Előzmény: Törölt nick (831)
GUPF Creative Commons License 2000.08.30 0 0 830
Természetesen én sem voltam ott, amit én mondok az is csak egy elmélet. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy elméletekről beszélgetünk, lehetőségekről, valószínűségekről, nem pedig téged akartalak ledorongolni. Sőt azt sem mondtam, hogy nem igaz, amit állítasz.
Pusztán azt akartam mondani, hogy ebben egy olyan rendszer van, amit nem magyaráz meg szerintem az, hogy egy fáraó magának akart sírt emelni, mert itt három, összefüggő építményről (vagyis egy épületegyüttesről van szó). Azt hogy melyik piramis kié, meg milyen valószínűleg Te jobban ismered őket, én csak azért mertem feltételezni, hogy Kheopsz előbb építette a piramisát mint a fia, mert úgy tudom, halála után lett a fia a fáraó. persze az is lehet, hogy én tudom rosszul a fáraók sorrendjét, akkor bocs.

Az hogy a trónralépést követően az első gondolata a sírja volt még el tudnám fogadni, ha MINDEN fáraónál így lenne. De éppen Te mondod, hogy előtte igen komoly katonai erőfeszítéseket tettek. Azoik a fáraók miért nem építettek? És az utánuk következők?

Azt, hogy nem volt más jelentősebb kő-építés Te mondtad, én csak leírtam, ami eszembe jutott róla.

Nem akartam másról és másban írni, mert nem értek hozzá (Te mindenképpen többet tudsz ezekről nálam), csak elmondtam, miért kételkedem ebben a "minden fáraó épített magának egy sírkamrát" elméletben.

Előzmény: Törölt nick (825)
paul2 Creative Commons License 2000.08.30 0 0 829
Kissé OFF
- Hinni kell a piramisban? Az jó, akkor csinálják meg a hívők, aztán szagolják ők a zöld parizert. Az első pozitív eredmény előtt nem dobom ki a hűtőt.
- Az első szabadalom azért nehéz, mert az ügyintézésbe, az alaki dolgokba belegabalyodik a feltaláló. A másodiknál már ismeri a járást.
- Ha a piramis válogat a pengékben, akkor igen gagyi. Jó, a teflont nem tudja visszanöveszteni, az még elmegy, de hogy attól a pár százaléknyi ötvözőanyagtól is kiakad, azt másnak meséljék. És pl bronzzal már egyáltalán nem megy? Vagy ahhoz más hajlásszög kell (mint pl az esztergakéseknél az élszög)? Akkor viszont a bronzhasználó egyiptomiak miért acélra kalibrálták a piramist?
- Tesla feltalált néhány olyan dolgot, amit akkoriban nem nagyon tudtak hasznosítani. Azután viszont pályaelhagyó lett és cirkuszban, meg hasonló helyeken lépett fel a találmányain alapuló látványos attrakciókkal. Neki tehát a bevételhez kellett a hírverés, a ködösítés, de ezen már túl kéne jutni.
- Az "irányított" látásról: az előző hozzászólásomban hivatkozott "helikopteres" helyet az AltaVista ajánlotta a "+abydos +helicopter" kulccsal való egyszerű keresésre 50-ből az első helyen. Eldugva tehát nincs ; - )
Előzmény: Törölt nick (827)
paul2 Creative Commons License 2000.08.30 0 0 828
Az abydosi "helikopterről" meg a mellette látható tengeralattjáróról és UFO-ról már volt itt kép (720)
Ez valamivel részletesebb és tartalmazza a magyarázatot is:
http://www.finart.be/UfocomHq/usabydos.htm
Sajnos semmi fantasztikum nincs benne, a "hivatalos" tudomány elég sok hasonló esetet ismer.
A felirat egy részét utólag megváltoztatták, a felesleges mélyedéseket meg betömték. Az idő a tömést kiette, az előállt ábra meg olyasmi, mintha írógéppel két-három betűt egymásraütnénk. Csak esetleg utólag nem lehet minden jelet egyértelműen megfejteni.
Előzmény: paul2 (826)
paul2 Creative Commons License 2000.08.30 0 1 826
Üdv Kiran!

Tegnap még azt hittem, együtt aprítjuk majd a homályt, de mire a topic elejére értem, látom hogy nem sokat hagytál. Így én csak sepregetek.

Félelmetes, hogy mennyire nem olvasnak az emberek, még azt a topicot sem, amibe írnak. Pl:
ToM válasz erre | adatok | e-mail 2000-07-29 17:41:57 (712)
http://www.pbs.org/wgbh/nova/pyramid/explore/builders.html
Eszerint 20 év alatt 30-40 ezer ember simán felépíthette a piramist. Ezek után senki nem köt bele a számítás részleteibe, csak megállapítja, hogy hihetetlen, elképzelhetetlen.

A Tesla-féle piramisszabadalomról. A szabadalom a működést nem garantálja, csak az eredetiséget. Aki elhiszi, hogy működik, az világosítson fel engem is. Nem a működés mechanizmusáról, csak magáról a jelenségről.
Ha a hús nem romlik meg benne, akkor miért nem lehetett csak úgy belefeküdni a piramisba, minek kellett a pacienst széttrancsírozni, összemaszatolni?
Ha a borotvapenge megélesedik, akkor a használat során lekopott atomok kinőnek, vagy további atomok távoznak az él környékéről. Vagy a pengét tovább bent hagyva ismét életlen lesz? Mert a lemezből kivágott "nyers" penge élezése során is anyagot távolítanak el az él közeléből.
Aki erre nem tudja a választ és mégis hisz a piramis működésében, az jobb ha elgondolkodik: fogalma sincs, hogy miben hisz.

Előzmény: Törölt nick (822)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.30 0 0 824
Kedves Kiran!

Néhány észrevétel:

- Azt említetted, hogy bizonyítékok vannak arról, hogy a terveket menete közben megváltoztatták. Ez nem fair! Te bizonyítékokat emlegetsz, de a többiek bizonyítékait nem fogadod el. Teslának a találmánya igenis bizonyíték, és igenis neki akkoriban - mint mindenkinek - bizonyítania kellett, hogy a jelenség működik. Különben nem is foglalkoztak volna vele.
ERmlíted még, hogy 100.000 emberrel el tudod képzelni a dolgot. Viszont pár hozzászólással ezelőtt matematikailag levezettük, hogy közel 1.000.000 ember kellene hozzá, ha ragaszkodunk az 50 évhez.
Azonkívül ahogy GUPF is megjegyezte nagyon helyesen a piramisok rendszert alkotnak, és emiatt sem hiszem, hogy egy emberes (fáraó) léptékben kellene gondolkodni

GUPF Creative Commons License 2000.08.30 0 0 823
A Te elképzelésed is csak egy elképzelés, semmi több. Te sem voltál ott. Nem logikátlan, amit mondasz, sőt, lehet, igazad van. Mégis nyitva van még néhány kérdés, ami azért nem lényegtelen.

1. A fáraót a SZÜLETÉSE illetve az trónöröklése teszi naggyá, semmi más.
Ez így igaz. Sőt az is, hogy megkérdőjelezhetetlen joga volt akármire. De akkor - elméleted szerint - trónra lépésétől kezdve a halálára készülődött, a temetkezési helyét építette. Semmi katonai hódítás, semmi élvezete az életnek, csak készülődés a halálra. Vagy több, mint 70-80 évig élt?

SEMMI MÁS lényeges kőépítkezés nem volt
Ez is érdekes ugye, mert építhettek volna városokat, erődítményeket, "Nagy Egyiptomi Falat" a folyton betörő nomádok ellen.

Persze ezek így önállóan nem olyan érdekesek, csak szerény válaszok a pontjaidra. De ha hozzávesszük a 4. pontot, akkor

Az Oriont ábrázolja
Mégpedig minden bizonnyal nem véletlenül. Ez azt mutatja, hogy valószínűleg terv szerint épült. Nem egymás után döntöttek úgy a fáraók, hogy piramisba temetkeznek, és ad-hoc jelleggel építettek egy piramist, hanem az Orinont ábrázolták.
Előtte nem épült a gizai piramisokhoz hasonló, és a harmadik után sem épült több. A későbbi fáraóknak már nem volt fontos a temetkezés? Változott a vallás? Elfelejtették a technológiát? Jött három őrült fáraó, aztán ennyi?
Persze az is érdekes, ha már itt tartunk, hogy az utódai miért kisebb piramist építettek maguknak mint Hufu (Kheopsz). Ha a piramis gigantomán temetkezési hely, akkor nem az volna az ésszerű, ha nagyobbat akar magának a fáraó az elődjénél?

Ezek lehet, hogy nem érvek számodra, számomra is inkább csak kérdések. De elgondolkodtató.

Előzmény: Törölt nick (822)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!