Firkasztam egy rajzot is remelem fel todom tenni ( ha mukodik az IE-m).
A lenyeg hogy attol fuggoen hogy melyik tekercs marad mukodersben valtozik a hangszin . Ha a bridge feloli ( a bridge pickup-nal) tekercs marad mukodesbe , elesebb es halkabb melyhur hang lessz az eredmenye.
Ha a masik tekercs ami tavolabb van a bridge -tol marad toob mekyhang lessz.
A kapcsolok most a " felezo" alasban vannak feltuntetve.
Szia , minden duplatekercses hangszedot lehet felezni .
En felezztem a Koreai Lx250G , GibsonLP kinezesu Hohner .A hangszedoket leszereled , finoman lehamozod a szigetelo vedo "ragtapasz " szallagot , a ket tekercs kozott van egy rovid szigetelt vezetek . Ezt a vezeteket a forrasztopaka hegyevel megmelegited hogy egy kis reszen leolvadjon a szigeteles. Erre a kis reszre raforrasztasz egy szigetelt ( sodort , tobszalas ) vezeteket ( hasonlot a sajat kivezeteseivel). Ezt a szalat rakotod egy kapcsolora , a kapcsolo masik kivezetesere meg a hangszedo " meleg" vezeteket kotod ( vagy a foldelest , ami a masik kivezetes) . Na most ha a kapcsolot " bekapcsolod' akkor ez rovidrezarja az illeto tekercset es csak egy hangszedo tekercs marad .Hoigy melyik tekercset zarod rovidre , hat kiprobalod hogy tetszik.
Nekem egy 78-as Aria ES 335 másolatom van, felezővel, állat jó telecaster-hangot lehet kicsiholni belőle, persze nem igazit, de fankhoz jó pl. Így néz ki "kihúzva", azaz felezve:
ez is tökre értető, bár a te gitárod jobban passzol mindkét típushoz(mármint single soil és humbucker, ugye már alapból is van benne egy single coil?), egy 335 kópia kicsit más tészta, ahoz kevésbé illik a single coil, ezért meggondolandó a dolog szerintem. viszont a jó humbucker alapból is sokkal jobb, nem csak azért mert felezhető(hoppá!:) ), végig kell gondolni:)
még meg sem vettem(mármint a 335 másolatot), mégis úgy beszélek róla mintha az enyém lenne. hát igen ez a szerelem:)
én sem tudnék csak stratóval lenni, (így érzem most-mondjuk elektromossal még alig van tapasztalatom), de nagyon bejön attól még, ezért is jöttem ide.
Még annyit hogy ha megnézed a komolyabb gitárok azért sokkal durvább összegnél kezdődnek, és azokban(Legalább is az Ibanez-ekben) pontosan ugyanazek a Pickup-ök vannak amik nekem. Rengeteg esetben ugyanaz a Koreai meg a Japán gitár csak az elektronika meg a Húrláb más, a különbség az hogy ezért ők nem plusz 40 -et kérnek el hanem plusz 140 -et.
Nekem azért ideális ez a dolog, mert sokféle dolgot játsszok, egy Strato behatárolna (erről már beszéltünk itt a fórumon).
Így van egy kényelmes gitárom, nagyon jó Pickup-ökel amelyben 5000 ft-ért el van rejtve egy egyszerű mozdulattal előhozható Strato hangzás is. Tul kepp az 5 állású kapcsoló val meg a PP potival 7 különbötő hangszínt tudok előállítani amelyek elég markánsan különböznek ls ki is használom őket.
Én azt tudom, hogy amióra megvettem a két Dimarziót ez az S270 egy teljesen más használható gitár lett. ma már nem is értem hogy hogyan tudtam évekig használni a gyári pickup-öket, ég és föld.
Egy Pickup nem a világ, 20-22 ropi körül mozog, és akár használtan is kaphatsz egy csomót árulnak, és óriásit tud dobni a gitáron.
Legtöbbünknek gyanítom hogy nem a 300-400 ezres USA, Japán szériák vannak, hanem inkább a jobb minosegu Koreai vonal. Szerintem nincsen ezekkel a gitárokkal a világon semmi baj és Pickup cserével igazán jó hangszert lehet belőlük csinálni. Az más kérdés hogy hogy fog kinézni a gitár nyaka 10 év alatt, de nyilván ezárt jobb egy Japán vagy USA gitár...
A Pickup jó beruházás, mert egyszer megveszed aztán ha cseréled a gitárt kiveszed a régiből vissza bele a gyári, eladod, majd a tuti pickupöket belerakod az ujba és kész pont, nem kopó alkatrész...
Azt tényleg nem tudom pontosan hogy mik a Kritériumai a Push Pull potméter használatának egy Pickup-el, mondom ha jol emlékszem a pickup-ből kijövő kábelek száma meghatározó.
Két féle módon lehet használni a PP Potit, az egyik amikor felezed Single Coil-ba a HB-t, a másik amikor marad HB de a HB két tekercsének ugymond SOROS vagy PÁRHUZAMOS bekötését változtatod, de az koránt sem eredményez akkora megszólalásbeli különbséget mint a felezés.
Ami még kritérium a PP Potinál, hogy kb. dupla olyan mély maga potméter mint a normális ezért ha nincsen hely a gitárban mert túl vékony a test az gondot jelenthet, nekem is a Hangerő poti cseréje volt az egyetlen megoldás mert a TONE-nál már vékony a test hozzá.
Vintage 52-ben Laci mindent tud ezekről... el kell vinni hozza aztan kerni az atalakítást.
A másik meg az hogy érdemes-e? Mert az USA designed Epiphone AlNiCo pickupok azért nemhinném hogy vannak olyan jók mint a te DiMarzioid és lehet hogy előbb valami jobbat kéne vennem bele...
Ja igen és annyi szól a 4x12-esek mellett, hogy teljesen más a sound (különösen a mélytartományban), mint ha egy egyhangszórós kombóból próbálni kiszedni a mélyet (ami általában fingani szokott a dzsidzsinél).
Jaja. Való igaz, a kontrollok nem az igaziak. Pláne amikor alig szól az ember háta mögül a sajátja elölről és alig szól a kontroll, létrejön az a hülye iránytalanság, hogy nem tudod honnan szól a gitárod, de hallod kb.
És nekem is jobb a feelingem a színpadon, ha erősen hallom magamat.