Üdvözletem! Először is köszönöm mindenkinek aki tavasszal segített olajkenésű kompresszort választani. A Betta Fini MK 103-50-3M remekül bevált!
A mostani problémám az lenne hogy van egy olajmentes csendes kompresszorom is egy Hyundai HYD-24F ami arra kell hogy hetente pár alkalommal használjam pneumatikus poncoló, cnc gépek nemesfém forgácsainak összeszedéséhez, stb...
Ez a barkács kis kompresszor egy ideje elkezdett sz@rakodni. Amikor kiürül a tartály és bekapcsol van hogy nem indul be a motor csak zúg mint amikor egy háromfázisú motor nem kap egy fázist. A szakszervizes azt mondta telefonban amire én is gyanakodtam hogy valószínűleg az indító kondi lehet hibás. Kicseréltem de megint ugyan az történik. Van hogy akár ötször is simán beindul ha kifogy a levegő de van hogy többször is ki be kell kapcsolnom mert nem indul. Ilyenkor általában egy kis csavarhúzóval benyúlok a villanymotor végén lévő ventilátor lapokhoz és megforgatom. Van hogy utána megint nem indul de általában azért elég egyszer megtekerni és bekapcsoláskor beindul.
Lehet hogy ez a teflonos dugattyú szorulhat? Ötletek? Lassan megőrülök.
A gugliba számos leírás kép segíthet a megértésében.
Az biztos hogy ha vásárolnál egy szelep garnitúrát, cserélnéd és utána sem töltene többet, el lennél keseredve.
Én ellenőrizném a visszacsapó szelepet,tömítetlenséget keresnék,mint hollander,hengerfej..... szivárgás ellenőrző spray-el. Majd (bontanám a gépet) ellenőrizném a szelepeket a már vázolt módon,ill a szelepek rugóit nincsen eltörve stb....
Ha a hengerfej le van szerelve, meg lehet nézni van-e válla a perselynek.A dugattyútetőn van-e sérülés beverődés.
Ha minden rendben, leszerelve a tartálytöltő csövezést,készítenék egy teszt csövezést mérő órával, golyós csappal.Azt csak nem kellene megvárni míg az 500L-t feltölti egy henger.......
Hengerenként mérném hogy tudja-e a kellő nyomást. Ha minden henger jól tölt, összerakva tudnia kell a megfelelő nyomást. Persze ha a nyomáskapcsoló 3,5 Bár-nál kikapcsol az nem a kompresszor hibája, hanem üzemi állapot. :)
Jó napot.Köszönöm a válaszát. Sajnos csavarkompreszorokat üzemeltet a munkahelyem és ezekről a dugattyús megoldásokról semmit nem tudok! A pontos típus AL10-60-41-S ez 4 hengeres 500L tartály 7,5kw villanymotor hajt dupla szíjtárcsán,ezt szeretném beüzemelni homokszórásra otthoni használatra.
A konkrét típus ismerete nélkül..... de általában. Hogy a szelepek jól zárnak-e,arra egyszerű módszer lehet, hogy a leszerelt szelepházat úgy forgatva hogy a szelepek felé-alá folyadékot töltünk. Például lakkbenzint. Ha a folyadék átfolyik a szelep másik oldalára valóban nem zár. Természetesen a szelepek és ülőjük (fészkük) feltételezhetően tiszták, sérülésmentesek.
Inkább a dugattyú (gyűrűk) - henger kopása miatt nem tud többet termelni.
Jo reggelt.
Igen én is így állapítottam meg a forgásirányt. Viszont 3.3bár maximális sűrítésnél többet nem termelt. Valószinű valamelyik szelep átenged!!
A kérdés az hogy lehet valahol vásárolni alkatrészeket a lent említett típusú géphez??? Szerintem mind a 4 szelepet cserélnem kell!!!
Megnéztem a kompresszor hűtőlapátjait, a szögállásból ha fújnia kell a kompira a levegőt, akkor így már egyértelmű a forgásirány. ( A motoron pedig egyenesen állnak a lapátok )
" a ventillátor lapátokból is lehetne következtetni a forgásirányra"
Feltételezhető hogy a levegőt a kompresszorra húzza. A lapátok állásából kiderülhet.
A villanymotoron ha egyenesek a lapátok,akkor mindegy melyik irányba forog,mindig a motorra húzza a levegőt. Ha az utóbbin íveltek,szögben állnak akkor egyértelmű merre forog, hisz a motorra kell "fújnia" a levegőt.
Szia! Az szép darab:-) Gondolom sokat állt, lehet hasznos lenne tölteni a hengerekbe némi olajat és és óvatosan úgy mozgatni, de még inkább szétszedni és megnézni az állapotát. Így akár megúszható lenne egy felújítás egy kis "csiszakolással " tisztítással.
Enyém a kistesó, működik, a forgásirányára lennék kíváncsi, lehet, hogy valahol van rajta jelzés is, még nem volt idő átnézni. Mondjuk a ventillátor lapátokból is lehetne következtetni a forgásirányra, bár kérdés, hogy inkább fújja-e a levegőt a kompira, vagy szívja? Természetesen szinkronban kell lennie a motor ventivel, nyilván egymás ellenében nem dolgozhatnak.
Az olajkenés a főtengely/hajtókarnál lehet, hogy közömbös ennél a konstrukciónál, de gondoltam hátha megerősít valaki ebben. Az előző tulajnál a fene tudja, hogy merre forgott.
Kompresszor témában abszolút kezdő vagyok , ha megnézed a hozzászólásaimat láthatod májusban még én is csak keresgéltem. Mindenképp fel kellene venned a kapcsolatot vagy a forgalmazóval vagy a cég hazai képviseletével , mégis mondjanak már valamit . Azért egy 45...50000Ft-os készülék megér pár telefont emailt főleg ha még garanciás is.
Ugye az egy órás használat az nem egy órás folyamatos járatást jelentett ?
A manuálban (enyém hobby gépé) van egy bejegyzés miszerint negyedóra a maximum ameddig járathatom, utána szigorú pihenő , mert egyébént meghibásodhat . Megnéztem mellesleg az elektromos rendszerét semmilyen védelmet nem tartalmaz , sehol egy hőkioldó , egy biztosíték vagy bármi védelem. Ha a felhasználó túlhajtja a gépet akkor simán meg lehet főzni a kompresszort vagy leégetni a villanymotort. Teljes mértékben a gépet kezelő személyen múlik túléli e a napot a ketyere vagy sem. Ha jutsz valami eredményre írd már le mi lett a megoldás .
Egyébként teszi a dolgát felnyomja a tartályt 10bar-ra 1-2 perc alatt ?
A gyári olaj is tiszta-átlátszó volt a gép indulásakor. ~ 1 órás használat után szürkült be annyira, hogy megijedtem tőle. => Ezért biztos, hogy nem gyári adalékról van szó.
A grafit szürke színű olajat úgy képzeld el, mint egy sötét metál színű körömlakkot, aminek mikor megrázod az üvegjét, akkor látod benne, ahogy a sűrűbb pigment vonalban/hullámban mozog benne.
Nem rég vettem egy TC-AC190/24/8 -as kompresszort . Nem tapasztaltam olajszürkülést. A júzermanuálban 15W40 vagy azzal egyenértékű olaj szerepel . Jelenleg a gyári olaj van benne , még nem haladta meg az első 10 órát az üzemideje. Viszont ez jóval olcsóbb kategória mint a tied , és ezt kifejezetten hobbi célokra ajánlja az Einhell.
Ha grafitszürke az olaj az nem véletlen mert a grafitos adalékokat szokták használni súrlódás kopás csökkentés céljából hajtóművekben és sebváltókban stb... Szerintem lehet hogy hamar megszabadultál a gyári olajtól. Hagyni kellett volna , hogy bedolgozza kicsit a hengerfejbe azt a kis grafitot ami benne volt . Megint csak a saját gépem leírására hivatkozva írom , hogy kb 10 óra üzem után kell a gyári olajat lecserélni. Viszont az én gépemnél nem volt adalékolt az olaj , de lehet veszek valami grafitos cuccot bele ha letellik az első tíz óra üzemidő.
Vásároltam egy Einhell Te-Ac 270/24/10 Olajkenésű Kompresszort:
A gondom az vele, hogy félelmetesen gyorsan grafit szürke lesz a kenőolaj. A vásárláskor benne lévő olajat a kb. 20 perc bejáratással együtt ~1 órát használtam, majd tettem bele 10W-40 -est, amit szintén kb. egy óra kompresszorhasználat után cseréltem. Ez is jó sötét volt bár már nem annyira mint a hígabb gyári olaj.
=> Komoly kétségeim támadtak a henger-dugattyú anyagminőségét illetően.
=> Mindegyik kompresszor ilyen vagy csak nekem volt pechem?
Az én véleményem szerint, a felhasznált levegő mennyiségéből kéne kiindulni. Kereket pumpálni még egy 12 voltos kis komp. is elég,
de ha komolyabb a felhasználás az más kevés. Egy 25 lit. sürűbben indul be. de rövidebb ideig működik, mint egy nagyobb tartály.
Érzésem szerint, egy két hengeres, 50 lit. tartályú kb. 300 lit./perc levegőt szállító masina a te nem ipari igényeidnek megfelelő lehet, (nekem is ilyen van).
Ennél nagyobb ekkora igénybevételre már pénzkidobás lenne.
Természetesen ez csak az én véleményem, remélem másoktól is kapsz tanácsot, hogy megfontoltan dönthessél !
Házi barkács célra szeretnék egy kompresszort beszerezni max 50...60000Ft-os kereten belül maradva. Azt már eldöntöttem , hogy olaj kenésű kompresszort veszek , mert az az élettartam szempontjából célszerűbbnek tűnik. A max nyomással és légtartály méretekkel vagyok megakadva . Egy 8bar-os 24Literes kompresszor jelentősebben olcsóbb mint egy 10bar/50L paraméterekkel rendelkező . Viszont kellő tapasztalat hiányában nem tudom eldönteni mekkora kompromisszumot jelent az olcsóbb verzió.
Kerítés és egyéb kültéri fafelületek festése ill. lakkozása 2-3-4 évente.
Autó üregvédelme viaszos anyaggal kb 3 évente, alvázvédelem is szóba jöhet estleg... Ha lassan haladok nem gond. Ha egy kisebb tartályos kompresszor is megtenné a fenti célokra akkor a keretből fennmaradó összeget inkább jobb minőségű festékszóróra üregelő pisztolyra költeném . Ha esetleg a régi autómon le kellene fújni egy-egy kifakult (van rajta) elemet akkor az is megoldható legyen vele.
Ebben az esetben a motor teljesítménye bizonyára megfelelő. A másik ötlet: A légsűrítő és a tartály között kell legyen egy tehermentesítő visszacsapó szelep. Az vajon megfelelően működik? Esetleg a tartályról le kellene venni a csövet, ami a légsűrítőtől jön. Akkor lelassul-e?
Ez egy korábban már működő összeállítás volt, vagy most épül? Esetleg gyári a berendezés? A motor teljesítménye elegendő? Nem lehet, hogy teljesítmény elégtelenség miatt a motor melegszik, és a hővédelem leold?