Nem voltam tul oda az Ibanez gitarokert , de most sajnalom hogy nem vettem meg a mult nyaron egyet , majdnem uj volt , jonnek a gyerekek hogy mar nem jo a gitar mert !!! mar regi !! ugy egyeves gitarok eseteben . Hajlott a nyaka , hat persze az acelrud a nyakban lutyogott . Beallitottam , de a srac hogy bizony o eledja mert ez mar nem jo ( 800 Euro -volt ujonan) hat ideadta vona 200-ert . En meg gondoltam mi a fenenek meg egy gitar .Olyan volt mint a PSR , illetve fenti lap feher javorfa olyan mintas mint a kortefe, a test tobbi resze minthe mahagoni , javorfa nyak , NEM ragasztott fejjel!! .Nagyon jol szol.
Tenyleg sokszor ha jatszok valahol egy Ibanez-t kivanok magamnak , tulajdonkeppen Strato-tipusu gitar meg feljavitva annak ergonomiajat.ES van neki Gibson SG hangja , ami jol jon ha az oktavon jatszok es tomor hang kell.A Strato az prusszog fent , ha meg behangszinezem stb mar nincs Strato hangja es olyan tomor nem lessz mint a vagy az Ibanez.ES a felezheto hangszedokkel tenyleg sok hangszin kijon belolle.Szretem ahogy visit a hambucker a "flagioletto"-knal.
A Hohner LP -m az majdnem ugyanugy szol csak nincs vibratorom rajta es a nyak hangszedovel lagyabb a hangja.
Gitaroknal nem a hangszedok a legfontossabbak ,A faanyag.
Osszekombinaltam mindenfele pickupot hat a Strato pickup csak a Strato testel szol "jol" Stratosan.A gitar faanyag onrezgese hatarozza meg egy gitar hangszinet , aztan meg a hangszedok is kb ott kene mukodjenek , ugyanabban a hangsavban, maskeppen nem lessz jo hang. ( ez olyan min amikor nem teszunk cintanyer mikrofont a nagydobhoz !!)
A lejbb emlitett "Hangszedofelezes"-ben meg kell hogy emlitse hogy lahet hogy a rovidrezart tekercs "beleszol" a singlecoil hangszinben mivel ugyanazon a magnesen van , bar elegge "tavol" . Rovidrezart tekercs , szorossan a "tekercsen" vagja amagashangokat es igy tisztitja a hangot.
Pld a regebbi singlecoil-ok vas polussal a kozepen es a magnes alatta, valamint a fem doboz magashan vagast eredmenyez.!! Ezert szedtek le a Hambuckerrol a femdobozt a gitarosok , ezert nincs femdoboza a Strato pickupnak , Ezert szol sotetebben a Telecaster "neck" pickupja ,...stb
Vannak speci Stratohoz keszitett singlecoil hangszedok ilyen tomor vas magneses koncentraloval . Ezert van a Strato-nak AlNiCo kis magnese minden hur alatt , keves a " rovidrezart tekercs" => nincs sok magasvagas....stb
Tulajdonkeppen minden gitar jo ha : van szusztenje , nincs sok "holt" resz ahol harmonikus szegeny a hang , minden hang kb egyforma hangossan kene szoljon ,.Kenyelmes a jatek rajta.
A MI BAJUNK HOGY BELESZERETTUNK EGY EGY HANGSZINBE ES AZT AKARJUK , kozbe mag "Egyenisegrol" almodozunk , hehehe , ez mar ilyen.
Tegnap megnéztem Gilmour papa turnéjáról valami összeállítást. Torzított akusztikus gitáron szólózgatott, a legjellegzetesebb Gilmour-hangzással. Kacsó, nincs mese.
Ez nem igaz, Vegyesek a tapasztalataim, fogtam már olyat is ami sokkal jobb volt, de fogtam már olyat is a kezembe ami 200-al drágább és marha szar volt.
Percig nem mondom hogy nem jobbak, csak legtobbszor ugyanaz ma már a faanyagam de nyilván a koreainál, kivégjék aztán gitárt csinálnak belőle, a Japán-t meg lehet hogy 5 éveig érlelik előtte, illetve a minőségellenőrzés is sokkal szorosabb az tuti.
Ezért mondtam hogy 10 év alatt tuti megláccik melyik a Japán és melyik a Koreai.
De megszólalásban, legtöbbet a Dimarziók dobnak rajtuk meg a Tuti Hurláb ami nem licenszelt izé... Én a Pickup részét megoldottam és rohadt jol szól azóta, pedig koreai... Ezeknek nincsen olyan markáns, egyedi hangjuk mint mondjuk egy Tele, Strato vagy Les Paul...
Firkasztam egy rajzot is remelem fel todom tenni ( ha mukodik az IE-m).
A lenyeg hogy attol fuggoen hogy melyik tekercs marad mukodersben valtozik a hangszin . Ha a bridge feloli ( a bridge pickup-nal) tekercs marad mukodesbe , elesebb es halkabb melyhur hang lessz az eredmenye.
Ha a masik tekercs ami tavolabb van a bridge -tol marad toob mekyhang lessz.
A kapcsolok most a " felezo" alasban vannak feltuntetve.
Szia , minden duplatekercses hangszedot lehet felezni .
En felezztem a Koreai Lx250G , GibsonLP kinezesu Hohner .A hangszedoket leszereled , finoman lehamozod a szigetelo vedo "ragtapasz " szallagot , a ket tekercs kozott van egy rovid szigetelt vezetek . Ezt a vezeteket a forrasztopaka hegyevel megmelegited hogy egy kis reszen leolvadjon a szigeteles. Erre a kis reszre raforrasztasz egy szigetelt ( sodort , tobszalas ) vezeteket ( hasonlot a sajat kivezeteseivel). Ezt a szalat rakotod egy kapcsolora , a kapcsolo masik kivezetesere meg a hangszedo " meleg" vezeteket kotod ( vagy a foldelest , ami a masik kivezetes) . Na most ha a kapcsolot " bekapcsolod' akkor ez rovidrezarja az illeto tekercset es csak egy hangszedo tekercs marad .Hoigy melyik tekercset zarod rovidre , hat kiprobalod hogy tetszik.
Nekem egy 78-as Aria ES 335 másolatom van, felezővel, állat jó telecaster-hangot lehet kicsiholni belőle, persze nem igazit, de fankhoz jó pl. Így néz ki "kihúzva", azaz felezve:
ez is tökre értető, bár a te gitárod jobban passzol mindkét típushoz(mármint single soil és humbucker, ugye már alapból is van benne egy single coil?), egy 335 kópia kicsit más tészta, ahoz kevésbé illik a single coil, ezért meggondolandó a dolog szerintem. viszont a jó humbucker alapból is sokkal jobb, nem csak azért mert felezhető(hoppá!:) ), végig kell gondolni:)
még meg sem vettem(mármint a 335 másolatot), mégis úgy beszélek róla mintha az enyém lenne. hát igen ez a szerelem:)
én sem tudnék csak stratóval lenni, (így érzem most-mondjuk elektromossal még alig van tapasztalatom), de nagyon bejön attól még, ezért is jöttem ide.
Még annyit hogy ha megnézed a komolyabb gitárok azért sokkal durvább összegnél kezdődnek, és azokban(Legalább is az Ibanez-ekben) pontosan ugyanazek a Pickup-ök vannak amik nekem. Rengeteg esetben ugyanaz a Koreai meg a Japán gitár csak az elektronika meg a Húrláb más, a különbség az hogy ezért ők nem plusz 40 -et kérnek el hanem plusz 140 -et.
Nekem azért ideális ez a dolog, mert sokféle dolgot játsszok, egy Strato behatárolna (erről már beszéltünk itt a fórumon).
Így van egy kényelmes gitárom, nagyon jó Pickup-ökel amelyben 5000 ft-ért el van rejtve egy egyszerű mozdulattal előhozható Strato hangzás is. Tul kepp az 5 állású kapcsoló val meg a PP potival 7 különbötő hangszínt tudok előállítani amelyek elég markánsan különböznek ls ki is használom őket.
Én azt tudom, hogy amióra megvettem a két Dimarziót ez az S270 egy teljesen más használható gitár lett. ma már nem is értem hogy hogyan tudtam évekig használni a gyári pickup-öket, ég és föld.
Egy Pickup nem a világ, 20-22 ropi körül mozog, és akár használtan is kaphatsz egy csomót árulnak, és óriásit tud dobni a gitáron.
Legtöbbünknek gyanítom hogy nem a 300-400 ezres USA, Japán szériák vannak, hanem inkább a jobb minosegu Koreai vonal. Szerintem nincsen ezekkel a gitárokkal a világon semmi baj és Pickup cserével igazán jó hangszert lehet belőlük csinálni. Az más kérdés hogy hogy fog kinézni a gitár nyaka 10 év alatt, de nyilván ezárt jobb egy Japán vagy USA gitár...
A Pickup jó beruházás, mert egyszer megveszed aztán ha cseréled a gitárt kiveszed a régiből vissza bele a gyári, eladod, majd a tuti pickupöket belerakod az ujba és kész pont, nem kopó alkatrész...
Azt tényleg nem tudom pontosan hogy mik a Kritériumai a Push Pull potméter használatának egy Pickup-el, mondom ha jol emlékszem a pickup-ből kijövő kábelek száma meghatározó.
Két féle módon lehet használni a PP Potit, az egyik amikor felezed Single Coil-ba a HB-t, a másik amikor marad HB de a HB két tekercsének ugymond SOROS vagy PÁRHUZAMOS bekötését változtatod, de az koránt sem eredményez akkora megszólalásbeli különbséget mint a felezés.
Ami még kritérium a PP Potinál, hogy kb. dupla olyan mély maga potméter mint a normális ezért ha nincsen hely a gitárban mert túl vékony a test az gondot jelenthet, nekem is a Hangerő poti cseréje volt az egyetlen megoldás mert a TONE-nál már vékony a test hozzá.
Vintage 52-ben Laci mindent tud ezekről... el kell vinni hozza aztan kerni az atalakítást.
A másik meg az hogy érdemes-e? Mert az USA designed Epiphone AlNiCo pickupok azért nemhinném hogy vannak olyan jók mint a te DiMarzioid és lehet hogy előbb valami jobbat kéne vennem bele...