Keresés

Részletes keresés

Dotka Creative Commons License 2006.06.08 0 0 28

Sziasztok

 

 

Eltűnt mindenki. Mindenkinek javult a hallása?

 

 

Üdv  Dotka

ptca Creative Commons License 2006.05.28 0 0 26

Ezen a linken van néhány hasznos infó és segédeszköz:

 

http://web.interware.hu/banan/audio/bogre3fla.swf

 

üdv

 

ptca Creative Commons License 2006.05.28 0 0 25

Hello Jbácsi,

sajnos az a helyzet hogy ha a halláscsökkenés idegi eredetü (a belső fülben lévő hallóidegek/"hallószőrök/ károsodtak akkor nincs lehetőség a javulásra... :( - bár a madarak képesek újra növeszteni ezeket a hallóidegeket, azonban mi - a teremtés koronái elvesztettük ezen képességünket) Igy jelenleg az egyetlen lehetőség a hallás javítása a bejövő hang erősségének növelésével (hallókészülék) lehetséges.

Más a helyzet ha a halláscsökkenés u.n. "vezetéses" eredetü, vagyis a a dobhártya-hallócsontok vonalán van valami probléma. Ezt szokták és tudják műtéttel javítani.

bármelyik orr-fül-gégészeti szakrendeléséen meg tudják állapítani hogy a két verzió közül neked melyik van és annak fényében bizonyára tudnak ajánlani valamit/valakit. ha hallókészülékkel javítható a hallásod akkor pedig keress meg néhány a közeledben elérhető audiologiát. Beviszgálnak :) és fognak Neked ajánlani többféle megoldást, lehetőséget is.

 

(másrészt a hallásunk a kor előrehaladtával is romlik -hallóidegi probléma- hasonlóan a látásunkhoz. Az ilyen probléma általában hallókészülékkel jól javítható)

 

üdv

ptca

Előzmény: Jbácsi (24)
Jbácsi Creative Commons License 2006.05.27 0 0 24

Esetleg, ha tudtok ajánlani vmi jó rendelést nagyon megköszönném!

 

Én Zalában lakom a műtétek pedig a Szabolcs utcában voltak. Legutóbb akkupunktúrás kezelést javasoltak, /egy rádióreklámban hallottam/ el is mentem vagy hússzor, de sajna nem sokat segített.

Talán egy kicsit javult tőle a hallásom, de nem sokat.

Éreztem, hogy gyógyulni próbál a fülem /pattogott/ de később az is elmaradt, sajna csak egy kis javulás volt észrevehető!

 

üdv: István

 

 

Jbácsi Creative Commons License 2006.05.27 0 0 23

Köszönöm a sok hasznos információt!

 

Azt hiszem hamarosan megyek az audiológiára!

 

Üdv Nektek: István

ptca Creative Commons License 2006.05.24 0 0 18
Cca a felét fizeti a TB. Sajnos elég drágák.
Előzmény: Dotka (17)
Dotka Creative Commons License 2006.05.24 0 0 17

Sziasztok!

 

 

A 200 ezres összeget kissé sokkalom a digitális készülékért, pláne hogy mindkét fülembe kell. Három gyerek mellett ez nem igazán megy sajnos.

 

Üdv Dotka

 

ptca Creative Commons License 2006.05.23 0 0 16

na, örülök. azért lassan csak-csak alakul a társaság.

 

csak igy tovább! :)

 

ptca

rugo- Creative Commons License 2006.05.22 0 0 14

Tulajdonképpen igen. Azonban tekintve hogy meglehetősen drágák ezek a digi készülékek ezért ajánlatos több helyen is utánanézni. nagyobb városokban ma már 3-4 audiologia is van, nagyon kézségesen adnak felvilágosítást, tanácsot. javaslom ballagj el legalább kettőhöz, mindenhol csak a problémád mond el és kérdezz rá hogy mit ajánlanak, mennyiért, mennyi idő alatt, milyen szolgáltatásokkal. (A beállítás kicsit időigényes is lehet, többször vissza kell menni utánállítani a készüléken...) Aztán az ajánlatok birtokában már eldöntheted hogy kihez mész. Van próbahordás is (általában pár nap-hét)

TB nincs minden tipusra (vagy lehet hogy ha egy csúcskészüléket veszel akkor is csak egy gyengébb kategoriának megfelelő (rész)összeget fizet a TB. (egy jobb digi kélszülék cca 200 eFt körül van. Ennek durván és talán a felét fizeti ki a TB és valahány év "kihordás" van rá (talán 5 év, de nem vagyok benne biztos).

 

tulajdonságok amik kellenek egy digi készüléken

min 4 kompressziós sáv

zajcsökkentő

feedback csökkentő (nem tudom hogy kell ezt lefordítani, talán: gerjedéscsökkentő)

legalább 4 különálló és választható program.

 

Stilusra alapvetően két fajta készülék létezik:

a./ fül mögötti (BTE - Behind the Ear)

b./ a fül hallójáratába helyezhető. Ennek több altípusa is van a mérettől függően. A legkisebb a CIC (Completly In the Channel) vagyios teljesen a fül hallójáratában.

 

Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, ha érdekel kivesézhetjük.

 

Aztán mostanában jelent meg a piacon az úgynevezett "Open air" stílusu készülék. Ennek lényege hogy csak olyan pácienseknek jó akiknek a magas frekvenciákon van a halláscsökkenése.  A mély hangokat nem erősíti, azok a természetes úton jutnak be a fülbe. A hallójáratot nem zárja le teljesen (nem dugaszolják el a füled) igy nincs ama bizonyos kellemetlen ledugaszolt (plugged-in) érzés, kényelmesebb a használata.

 

üdv

rugo

Előzmény: Jbácsi (13)
Jbácsi Creative Commons License 2006.05.22 0 0 13

Köszönöm az infót, tudod egy kicsit le voltam maradva ezen a téren. Tudniillik a jobb fülem teljesen tökéletes volt idáig és így nem foglalkoztam a kérdéssel.:((

Tehát azt mondod, hogyha bármelyik rendelőbe elmegyek, ott már tudni fogják a problémára a megoldást, már ami a digitális készüléket illeti !?

Előzmény: rugo- (12)
rugo- Creative Commons License 2006.05.22 0 0 12

Tulajdonképpen annyit érdemes tudni a digitális hallókészülékekről hogy bennük a hang feldolgozása, manipulálása digitális úton történik. (vagyis a bejövő hang-spektrumot diszkrét elemekre bontják és azok mindegyikének egy-egy numerikus értéket feleltetnek meg, majd ezen a mostmár digitális jelfolyamon különböző manipulációkat végeznek)

A gyakorlatban az a lényeg hogy a készüléket pontosabban rá lehet állítani a beteg igényeire, vagyis az audiogram ismeretében elég pontosan be lehet állítani hogy ott és azt erősítsen amit kell.

További előnye a digi készülékekenek hogy jobb zajcsökkentés érhető el (ez a monoton háttérzajra értendő), valamint általában jó "fidbek" elnyomást lehet beállítani (fidbek/feedback -> ez az amikor a készülék fütyül, visít, gerjed) további előny hogy általában legalább 4 különböző környezetnek megfelelő program lehet bennük és a felhasználó gombnyomással (vagy valamilyen távirányítóval) válthat közöttük. (pldul van egy program a csendes környezetre, egy másik a zajos étteremre egy harmadik a telefonhoz és a negyedik mondjuk zene hallgatáshoz)

Összességében a lényeg az hogy pontosabban beállítható mint az analog készülékek, jobban illeszthető a beteg igényeihez.

Ma már nemigen ajánlanak analog készüléket, szinte kizárólag digitálisak érhetők el a piacon.

 

üdv

rugo

 

Előzmény: Jbácsi (11)
Jbácsi Creative Commons License 2006.05.21 0 0 11

Sziasztok!

 

Kérlek benneteket írjatok a digitális hallókészülékről egy kicsit többet!

A bal fülemet már négyszer műtötték, de gyakorlatilag nem hallok vele semmit. Van egy régi hallókészülékem nekem is, de ha erősre állítom akkor csak sípol, igaz, hogy már 14 éves.

A másik fülem most kezdett el rendetlenkedni és úgy érzem szükségem lenne egy megbízható jó készülékre!

Előre is köszönöm: István

Dotka Creative Commons License 2006.05.11 0 0 6

Üdv ptca

 

 

A hallókészülékkel kapcsolatban tényleg csak pozítív élményeim vannak. A készülék tipusának utána kell néznem, mert sosem foglalkoztam vele.

A hallás csökkenés családi örökség. Idült gyerekkori középfül gyulladás következménye. csont gennyesedésem volt. Ezt kellett korigálni és ez lett a vége.

1996 óta járok rendszeresen a fülészetre kezelésre. A jobb fülemet háromszor oprálták, a bal fülemet kétszer.

Jelenleg a szervízben a készülékem, mert a macskám leverte a polcról és szét esett.

2001-ben kaptam a készüléket, akkor Tb finanszírozással került 12.000 Forintba. Ennek a készüléknek 5 év a kihordási ideje, akkor kaphatok újra Tb finanszírozással.

Ha szerencsém van nem kell cserélni a lejárat előtt. 

A hallásom a készülékkel teljesen jó szerintem. A másik fülem rendetlenkedik azt is helyre kell hozni mert nem sztereó a hallásom és marhára zavar.

Mióta hallókészülékem van egy dolog zavar csak a tér hallásom nulla, ha csörög a telefonom nem tudom betájolni hogy honnan szól így sose találom.

 

Előzmény: ptca (4)
ptca Creative Commons License 2006.05.07 0 0 4

Üdv Dotka!

Jó hogy idetaláltál. Remélem rövidesen mások is megtalálnak bennünket és egymást itt.

 

Szal csak csupa pozitív tapasztalásod van??? Ha így van szerencsés vagy.

Nekem kb másfél éve van hallókám és még mindig szenvedek vele rendesen.

Hogyan jött elő a Te halláscsökkenésed? Örökölt? Fokozatosan vagy hirtelen? Milyen sólyos? Hogy szántad rá magad a hallókára? Milyen márka/stílus/típus? TB-sen fiinanszíroztad vagy zsebből? Mennyire hatékony? A beállítással kinlódtál sokat vagy elsőre jó tip-top lett? Hol/melyik 'cég' csinálta?

 

üdv

ptca

Előzmény: Dotka (3)
Dotka Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3

Üdv

Nekem négy éve van hallókészülékem. Nem sokára kapok a másik fülemhez is sajnos. Teljesen pozitiv élményeim vannak a készülékkel kapcsolatban.

Többszörös fül műtét után kaptam a hallókészüléket.

Az első élményre máig emlékszem, amikor próbakészüléket kaptam esett kint az eső és évek óta először hallottam ahogy esik az eső. Félóráig sétáltam az ember nem is gondolná hogy milyen hamar el lehet szokni az apró zajoktól és milyen élmény ezeket újra hallani.

ptca Creative Commons License 2006.03.23 0 0 2

senki sincs errefele hallásgonddal?

Előzmény: ptca (1)
ptca Creative Commons License 2006.03.09 0 0 1

Hallásjavító készüléket használók tapasztalatait várjuk.

-hogyan született meg a döntés a készülék viselésére?

-hol, hogyan történt a beszerzés?(árak/szolgáltatás)

-tapasztalatok aziránt hogy mennyire jó/nemjó az adott készülék?

-hogyan sikerült a legjobb beállítást elérni?(fine tuning)

-'self-programmers' tapasztalatok (HiPro, kábelek, csatlakozók, software-k beszerzése- honnan, hogyan?

-és minden egyéb ami a témához kapcsolódik.

 

üdv

 

 

procaliber Creative Commons License 2006.03.09 0 0 0
itt egy 0
ptca Creative Commons License 2006.03.09 0 0 topiknyitó
A statisztikák szerint az emberiség 10% halláskárosult (vagy legalább is valamilyen szintü hallásproblémával küzd)

Tapasztalataim szerint a halláskárosult embernek (utálom a ’siket’ vagy ’nagyothalló’ kifejezéseket) rengeteg problémával kell megküzdenie, betegsége komoly pszichés megterhelést jelent számára, sokszor nem is tudja ’merre induljon’ problémáinak megoldására.

Ezt a topicot azzal a szándékkal hoztam létre hogy legyen egy ’találkahely’ mind a  halláskárosult emberek, mind a rajtuk segíteni akaró és tudó szakemberek számára.

Legyen egy olyan hely ahol mindenki felvetheti problémáit, megoszthatja tapasztalatait, információit valamint segítséget/iránymutatást kaphat a topicra látogató már a témában tapasztaltabb betegtársaktól vagy szakemberektől (audiologusok/orvosok).

 

ptca

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!