Nemrég lett a családban egy új Auris hibrid. Győr-Körmend oda-vissza 3,9 l/100km, kint 80-90 km/h, falvakban is nagyjából szabályosan. Klíma nagyrészt dolgozott, reggel egy ideig nem kellett.
Auris 1.8 Hybrideket nézegettem.Ezek milyen fogyit produkálnak Bp és Pest megyében,tehát nem autópályán 140el.90-100as tempónál országúton?Azt mondja a kereskedő,akitől venném,hogy 6-7 literrel kell számolni :)
Agip??? No offense, de nekem ennek inkabb olyan szaga van, mint itt kint is amikro azt mondtak, h a kovetelmenyeknek es a viszkozitasnak megfelelo olaj kerul bele... de olyan amit mi hasznalunk. Ez abban a szervizben epp Mobil(1) volt.
Én minden magán autómban magam cseréltem/cserélem a motor olajat (ha kell, a váltót is), a Trabanttól idáig (abban nem volt...)
A P2-be kevesebb, mint 4 l fér, a többi becsapás. Most fogom másodszor cserélni a 8 éves autóban, még nincs benne 100000 km.
A fogyasztásom otthon vegyes üzemben (pálya is) 5,3 l, nem télen (akkor 6 l)
Az M7-en idefele 6,1-et benyalt, 130+ tolakodós üzemben. A horvát pályán visszavettem, csak a megengedett, így 5,7 l. Ezzel fogok hazafelé is menni.
De szuper a klíma, amikor beülök tökölni, már rányomom a Powert, és megy, ha kiszállok de az asszony bent marad, akkor neki is hagyom álló helyzetben a klímát.
Megtudtam utólag, hogy a +3000.- forintos anyag átalányban van benne az "ajándék" takarítás.
A számlán 4.3 liter olaj van a P2-be, de a gépkönyv szerint csak ennyi kell bele:
Szűrővel: 3,7
Szűrő nélkül: 3,4
Megnéztem a régebbi saját számlámat, korábban, más szervizben (Mayer) a P2-re szintén 4.3 liter volt. Ha fullra töltik, akkor belemegy 6 dl-el több, mint a gyár által megadott érték?
A 4+ program egyébként 3,7 literrel számol (szűrőcsere esetén).
A Toyota Central Europe Kft. szerint a márkaszerviz nem alkalmazhat kiegészítő tételt (mint anyag átalány) 4+ szerviz igénybevétele esetén. Persze, ha előtte szólnak az ügyfélnek, és az okézza, az más kérdés.
A P3-nál pedig 4.2 liter van a korábbi számlákon, mint ahogy a gépkönyvben is szerepel.
Én ki nem szedtem, de gyári Toyota került bele (dobozba bedobták a régit)
Az olajat pedig ugye telón azt mondták, hogy az Agip gyártja a Toyotanak. Az 5W30 az hordós, a 0W20 meg Toyota flakonos literenként van. (én ezt kértem, ugye P3)
Én is ott voltam nemrég és nekem is felszámoltak +3000 Ft-ot. De ezt előre el is mondták, így nem meglepetésként ért. A kocsit lemosták, kiporszivózták. Nem tudom, máshol is megteszik-e ezt.
Ami kicsit meglepett, hogy Agip olajat raktak bele a számla szerint (P2-5w30). Persze ettől még ez lehet ugyanolyan jó olaj. (Tudom,h a Toyota nem gyárt olajat ;) )
Ami egy kicsit csalódás volt, az a pollenszűrő. A bogarakat, leveleket megfogja, de a pollent és hasonlót véletlenül sem.
Azért az sem kis rejtély, hogy nálam a 17-es kerékkel ment fel a fogyi 5-re, neked meg a 16-ossal :) Előtte mindkettőnk olyan 4.5 környékén járt :) Ezek a részletek már hozzánk nőttek :)
Ma megvolt a 180K szerviz, pontosan úgy ahogy vártam.
Olajszűrő, légszűrő, olaj (0W20!), fékolaj (speciálisan kell a hibridben cserélni, ugye brake by wire), gyertya (iridiumos Denso, okosba is 15e Ft az anyag és 1,5 óra cserélni), pollenszűrő.
Mellé 1 év eurocare garancia, 1 ingyen autómosással volt 66 ropogó újabb 1 éves hibridgarival. (akkura van ugye 10 évig korlátlan!)
Csak az alkatrészek okosba került volna 45be. És itt minden gyári lett bele. Ez durván jó, ezért (is) szeretem a Toyota szervizeket.
A csavarokat meghúzni akár otthon (3 csavar) vagy ha dobsz nekem egy mailt, válaszban megírok egy kontaktot. Sajnos nem tudom egyből megírni mert nem publikus a mailcímed. :(
Vagy kardán, vagy a bordástengely 3 felfogatása közül valamelyik csavar le van lazulva (ez a 99%) illetve ott van 1% rejtély kategória mint Basq kocsijában. Neki is kotyog, most hétvégén teljesen lebontottuk, mindent meghúztunk, de nem múlt el :(
Én inkább elmegyek a boltba, elkérem, kiviszem, ránézem mennyire néz ki másként, és ha nem passzol, nem veszem meg. Míg a netes rendelésnél +posta (rossz esetben kétszer) harc mifene. Az a 155 eurós ár meg ismét csak ingerküszöb felett van. Van itt pestem 23k-ért. Ezt még megnézem a héten. :)
Én inkább választanám az internetes rendelést, hisz akkor próba után 14 napon belül visszaküldheted és vissza kell fizetniük a teljes összeget, míg ha személyesen veszed, akkor vásárlás után már ha kibontod beszereled és mégse jó, nem tudsz mit tenni,,,
Most elég sok szálon elindult a kutatás, a bontókban (már aki válaszolt) nincs sajnos. Még pár napot rászánok, utána marad az utángyártott szigorúan személyes átvételt preferrálva :)
Utángyártottat én is ennyi környékén találtam több helyen is budapesten. A casco ezt nem fedezi. Csak lopás/elemi kár. A falba tolatás egyikbe sem zsúfolható bele :)
Nincs ebben semmi meglepő. A Toyota nagyon tudatosan kiépítette a "zöld brandet" a Prius körül. Megtámogatta jónéhány sztár is annak idején, amikor a benzinfalók mellé beállított egy Priust is a garázsba. Trendi lett zöldnek lenni, ki lehetett tűnni a tömegből a nevetségesen kis fogyasztással és szennyezéssel a benzinfaló szörnyek mellett. És még a szokásos kényelemről sem kellett lemondani (automata váltó, klíma stb.). Megy a szenvedés, hogy az Auris olcsóbb ugyanazzal a hajtáslánccal, a Toyota tökön szúrta magát. A Toyota meg mosolyog a bajsza alatt. A Prius az USÁ-ban önmagában egy márka, a HIBRID, a ZÖLD. Persze egyre több konkurencia lesz az elektromos gépek miatt, de még szépen tartja magát. (És még ott van persze Japán is.)
Azé' elgondolkoztató számok vannak benne. É-Amerikában 2x-3x annyit adnak el belóle mint Európában, pedig odaát futják a km-eket rendesen, és a benya se túl drága. Meg a japán felfutás az utóbbi években...
ohh .Ok most a lakás festőkre babysitterkedem ,de 3 ig itthon vagyok .Ha Bp vagy elérhető és nem zavarlak meghallgatom mit lehet tenni. Kép közvetithető a kocsira amúgy?
Van itthon 2-fele noname, az irodaban egy harmadik fele noname, ezeken se a smart parameterek nem erhetok el, se az unlock. Az unlock progi dost vagy w95ot/98at kivan, dos driver ezekhez nincs, a wines driver (amihez van) meg finoman szolva is santa.
P3 asomra szeretnék 15 lemezfelnit vásárolni télre mivel megmaradt regi kocsimrol egy szinte vadi új 185/65 r15-ös gumi.A kérdésem , hogy rámehet-e ez a gumi a kocsira egyáltalán és tud e valaki segiteni lemezfelniben?
Itt a 16 ker Thököly u ban is van egy Totoya bonto. Tel szban a googli segít. Multkor lattam naluk, de nem tudom melyik oldali figyelt a polcon. A 15 Kesmark utcait se hagyd ki. Sok szerencsét. Üdv.
Közben hazaértem. Ebben a doksiban van a ZIP-en belül:
CH - 1NZ-FXE Charging.pdf
Egyúttal kérdés mindenkihez.
Sikeresen megroppantottan a hátsó lámpabúrámat (vezető oldali) Basq parkolójában. Elqtram, nem kicsi :( Van valakinek megbízható ötlete honnan lehet jóárasítva keríteni egy bontottat? Az utángyártottakkal nem szívesen maszatolok mert ha nem pont olyan.... :-/
A manual azt írja nem szabad vontatni mert a hajtáslánc kárososhat. Amikor még az asszonynak néztünk p2-est, láttam olyat, amin volt vonóhorog. Kérdésemre a tulaj elmondása alapján nem használta. Bicikli tartót lehet használni. Aztán van aki mégis használja...
A nagytudású holland szervíz még korábban kicserélte a most vett P2-n a gyári akkut egy újra (futottak még kategóriára). Mivel EU-s akku, így a savgőz elvezető csővel nem bajlódott sokat, hiszen úgy sem jó bele a vége. De, hogy ne lifegjen ott kidobta belőle az egész csővet a barom. A kihabzott sav folyadék meg szépen ott lötyögött az akksi alatt. A nagyon szakszerű (megbontás nélküli) átvizsgáláson a Toyota Supernél ezt nem vették észre. Honnan szerzek én most olyan csövet? Kb. egy 20 cm hosszú, 5 mm külső átmérőjű csőről van szó.
Kowee, nem találtam meg végül a manualban a kis akku kiszedését, de leszedtem úgy a sarut, hogy a sarun lévő bilincset lazítottam ki, és az egész nagy bumszli felépítményt levettem egybe.
Nekem a citrón Good Year volt (vami nagyon régi), a 10. évére lett tragikusan xar 3-4 mm futófelülettel, a VWn is GY volt, 6 év után még 5 mm volt rajta és használható volt.
Lekoptatod,vagy megkeményszik es nem nevezhető téliguminak? Nálam is az első pár év remek volt,aztan már csak a neve maradt téligumi,úgy hogy szinte semmi nem kopott belőle!
Tudom töbször volt már téma ,de nálam most aktuális! Eladtam használt téligumiaimat (goodyear ultragrip 7+ ) és most kellene helyettük másik!
Nem szeretnék vagyonokat költeni rá,nem nem azért mert nem adok a biztonságra,stb. hanem a mostanival is úgy jártam ,hogy szinte kopásmentesállapotban volt ,csak megöregedett és nem hozta már azt a szintet amit én megszoktam tőle! Így inkább olcsobb,középkategoriás gumit néznék és pár szezon után cserelném ismét!
Leszögezném nem teszt adatok és különböző mende-mondák érdekelnek ,hogy mit miért és miért ne,hanem saját vélemények,tapasztalatok !
Nekem nincs is nagy bajom azzal amit hallottam nalad. Ha valaki azt mondana, hogy ez egy 20e Ft-os upgrade, akkor azt mondanam, rendben, johet.
Tenyleg eg es fold a gyarihoz kepest, de ugyebar a gyari az egyszeruen minosithetetlen.
Pl. a feher zajos tema is: igen, a gyari egesz egyszeruen annyira szar, hogy abban a tartomanyban nem dolgozik, nem ad ki hangot sem! Azert egyebkent ez mar nem is szar, ez mar muveszet, vagy nem is tudom. Ez kb. olyan kategoria mint az auto ami nem megy csak 4-el, vagy a kalapacs ami rendkivul torekeny, vagy a bicikli aminek olyan kereke van hogy nem kerek teljesen, csak 320 fok van belole meg. Hihetetlen.
A bajom ott kezdodik, hogy mindez vagyonokert. Azert 400e Ft-bol otthon olyan Hi-Fi-t lehet rittyenteni, hogy tapsolni fogsz az elso szam utan.
A normal CD hallgatas pedig persze hogy a legjobb: egyreszrol meg mindig viszonylag kulturalt DAC-okat szoktak beletenni (egyebkent ajanlom figyelmedbe a 90-es evek elejerol a ma mar fillerekert kaphato asztali Philips es tarsai CD-ket mondjuk TDA1541-el, nyami!) masreszrol meg halistennek nem veszteseges tomorites mint a tarsai: Mp3, a Bluetooth A2DP-n keresztuli SBC codecrol meg ne is beszeljunk. Az APT-X mar elfogadhatobb lenne, de nem tamogatja a Prius.
Ha csak a gyári speakereket cseréled le, hallani fogsz belőlük egy folyamatos súgást, egy fehér zajt. A gyárin azért nem hallod (mert azon is ott van), mert anyira ócskák a hangszórók, hogy ez az alacsony jelszint nem mozgatja meg az 1 mikrogramm tömegű módium magot a hangszóróban. Ezt valószínűleg a bluetooth rész teszi rá, mert akkor is ott van, ha a zenét (fejegységet) kikapcsolod. Ha valaki jó zenét (értsd: hifihez közelebbi hangzást) akar, talán érdemes nem nagy navisat választani, lekukázni a gyári fejegységet, újra kábelezni az egészet, és 4 új hangszórót, mélynyomót, erősítőt, bitument beépíteni. Persze, hogy valami normális legyen az sem fog alsó hangon 4 kiló alatt megállni. Az első próba (ami végül ki lett szedve) közel ennyibe került csak a gyári fejegység maradt, és nem volt benne mélynyomó. A jelforrás sem mindegy, hogy milyen. Aux, bluetooth, hdd-re vagy 320kbps alatti mp3 usb-ről vagy lemezről, mind érezhetően rosszabbul szól. Ami a legszebben tud megszólalni (a 320 kbps mp3 előtt a sorban), az még a normális audio cd (nem mp3 ból kiírt vagy ilyesmi).
A vége a gyári JBL upgrade lett, pár korábbi próbálkozás után, mert a nagy navis fejegységet és a szolgáltatásait (navi, bluetooth, kamera, usb, szerviz intervallum) nem akartam lekukázni. Sajnos a gyári fejegységnek csak erősített kimenete van, aminek a minősége egy kalap sz@rral egyenértékű. Na ebből hoztak ki a JBL-t készítő mérnökök egy olyan erősítővel, amivel kellemesen megtámogatott, búgó, hajszárítós (igen lobog a hajad tőle) mélyhangokkal túlsúlyban lévő hangzást, ami végül is engem már nem késztet a hifi kikapcsolásra, mert ilyen jellegű zenét szívesen hallgatok. A lényeg, hogy amit én legtöbbször hallgatok, az nagyon jól szól rajta. A többi meg úgy ahogy. A korábbi hangzásnál egymilliószor jobb lett, de nem otthoni hifi minőség. Az ajtó bitumenezés alap belépő szint, azzal már a gyári bádog hangzás is javuln fog.
Nagyon szép lesz a 17 es felni, sokáig csak ülsz és nézegeted kívülrő a kocsit. Aztán beülsz mész vele, és észre veszed, hogy hangosabb lett, és minden kis nyomvályú elviszi a kezedbol a kormányt jobbra, balra. Kicsit olyan mintha kavicságyban tolnád. Használs ki azerintem a felajánlott próba lehetőséget, szép gesztus.
Az is igaz. Mondjuk az esőben felverősik, lecsorog majd újra felverődik. Én meg úgy gondolkodtam hogy az álló levesben jobban megáll a mocsok is. De végülis részletkérdés.
Más. Felmerült az ötlet hogy a 16-os szettemet lecserélném 17-re csak úgy a vicc kedvéért. Ha valaki elképzelésével pont egybevág az ötlet, (17-est cserélne 16-osra) írjon. A gumi rajta tavaly nyáron lett vásárolva, dunlop blueresponse.
Börsi út kifelé agip vagy miféle kút (omv utáni), automata mosó legdrágább program. De ahogy emléxem az imo mosó is mos alulról is némelyik programmal.
Satu eleg rendesen koltott a rendszerre, es az ajtokat is szigetelte. Talan ha visszakeresel latszanak a koltsegek, en valami eleg durvara emlekszem 300-400e korul mindennel? De majd Satu megmondja a pontos szamokat.
Erre irtam, hogy vagy elmebeteg penzt koltesz ra, es mindent kicserelsz, de gyakorlatilag tenyleg mindent + ujraepited az auto teljes belsejet, vagy toredek reszeert beleraksz valami elfogadhatobb megoldast mint a gyari. Barhova nyulsz csak jot csinalhatsz, ez a priuschat-en is az alapelv: rettenetes (szinte semmi) a zajszigeteles, olcso zorgos muanyagok mindenfele (nem is kell meselnem neked reszleteket sztem :)) frincfranc pleh badog szarok amik eppen fembol vannak, es a hangtechnika minden egyes eleme a borzalom es a gyariselejt kornyeken van (hangszorok, kabelezes, valto, rogzitesek, erosito, stb).
Mondjuk finomabban: erre nem forditottak idot es energiat a tervezeskor. :)
En csak annyit csinaltam eddig hogy kiszedtem a dashboard speakereket es beleprobaltam egy amugy nagyon atlagos Pioneer speakert (hogy be is tudjam rakni veglegesen ugyebar furkalni kene, arra meg nem volt idom, jo egy napos melo) es mar az nagyon biztato volt (rogzites, hely kialakitas es "keresztvalto" igazitas nelkul is jobb volt, mint a gyari amiben mindez amugy megoldott; a keresztvalto azert van idezojelben mert igazabol nincs :)) ugyhogy valamikor majd megejtem a furkalast.
Csodak nem lesznek, de talan meg lehet majd kozeliteni egy Lada 1200 + Videoton speaker szinvonalat alulrol :)
El tudnád küldeni a mailcímed privátban? Egy márkatárs kérne tanácsot zenével kapcsoltban és ha jól emlékszem te mélyedtél bele a témába elég alaposan. (Basq mellett)
Én meg nem ajánlom. Ha még soha nem csináltad rossz vége is lehet. Arról meg nem is beszélve, hogy ennyi pénzért szakember is megcsinálja minőségi anyagokkal és UV védelemmel.
Leírom a mai tapasztalatomat, hogy hogyan sikerült áttölteni egy P2-es gyári Bluetooth rendszerére a névjegyzéket egy Androidos telefonról:
Az adott Android verzión (Prestigio készülék) nem lehetett kijelölni az összes névjegyet és Bluetooth-on átküldeni a kocsinak. Csak egyesével lehetett megtenni. Namost ez 250 névjegynél nem opció.
Egy ingyenes, Android Market-es progival exportáltam az összes névjegyzéket VCF (névjegy) formátumba, egy fájlba. Ezt a fájlt már át lehetett küldeni a kocsinak, de a telefonszámoknak csak az első pár számjegye (3-4) volt meg.
Átküldtem a fájlt a számítógépre, Notepaddal megnyitottam, kiszedtem belőle az összes szóközt, és elmentettem ANSI kódolással (mentés másként-al mentve át lehet állítani a kódolást). Ezt a fájlt már megette a kocsi Bluetooth-on keresztül, és megvoltak a számok is, ékezetes betűk is.
Itt az évszázad árvize, egyre több utat és hidat zárnak le. Mit tegyünk, ha a víz elborítja az utat? Hamar ki lehet végezni a technikát, ha nem vigyázunk rá. Már a kerékközépig érő víz is okozhat bajt. Tovább »
Egy bibrid tesztet csinÁltatnék egy márkaszervizben. 10 ezer ft. Itt megnézik az akku celláit egy progival, dinamikus tesztelés alatt és a kis akkut is. A teszt elvégzésének feltétele hogy ne legyen 500 km en belül törölve a hibatároló. Amit a szerelő meg egyébként meg tud nézni mindent. Festék vastagság, nem több darabból van e összerakva stb.
totoja ilyen szempontból jó, fent van a jobb lámpa felett a légbeszívás, a kritikus inkább az elektromos rendszer lehet, főleg a nagyáramú kábel. Ha jól emléxem, a jobb küszöbnél megy, tehát a beltérbe nem kéne sok vizet engedni...
a rakparti özön se volt magas, inkább csak ijesztő, ahogy ömlött a hegy felől (ott csak egy kisebb szakaszon van nyílt útja a híd alatt a víznek, másutt kisebb-nagyobb fal van az alsó rkp és a felső közt.
én is fostam, nyugi. de mivel a padkán épp hogy átcsapott a víz, az meg ugye alacsonyabb vagy kb annyi mint a küszöb, max. a kerék és a fék ázott, a motor nem.
Jaja, kétéltű. Tegnap 7 után indultam az irodából, upsz, a Fő utcán még a járda is úszott, autó túlélte. Erzsébet-hid alatt a város felől 30 centi magas vízözön hömpölygött a Duna felé (szerencsére mire a rakparti útig ért, csökkent a magassága, de fostam h elrántja az autót).
Ha multiméterrel akarod megmérni, ahhoz kell szerszám és minimum fél nap (ne meg beleegyezés a tulajtól hogy szétboríthasd a kocsi belsejét a hibrid akkuval) Kell hozzá bluetooth ELM327 és fizetős torque program, vagy toyota diagnosztikai kábel és techstream software meg egy laptop.
Az akkucellákat mivel ellenőrizzem? Vigyek magammal multimétert? Meg kell valamit bontanom ahhoz, hogy hozzáférjek az akkukhoz? Esetleg van ennél egyszerűbb, jobb megoldás?
Igen ez az. 5-6 másodpercig normális. Ha már 10-15 vagy több ideig tolja, illetve féknyomásokra is sokáig tolja akkor esélyes az aktuátor hiba. p3-ban volt is rá visszahívás. p2-nél nem. Cserébe a kormány összekötőt p2-ben hívták vissza és p3-ban nem :)
Akkucellák feszültsége, kerékcsapágy, kormányösszekötő és a kipufogó hátsó dob utáni csöve mennyire van elrohadva. Ne legyen benne kátrány állapotú olaj (láttunk már olyant) mert az arra utal hogy baromira nem tartották karban és ne nyöszögjön sokág az abs actuátor.
4,5-4,7 az átlagfogyasztásom vele nyáron, nagyon jól tapad, nem lesz tőle instabil a kocsi. A téli gumim gyári méretű michelin, nem érzek különbséget az autó viselkedésében a kettő között.
Tényleg minden napfénytetős autó szűkebb, de ezt pont megjegyeztem, amikor bent ültem, hogy nagyon jó a beltér, nem érezni, hogy szűkebb lenne, pedig én meg 193 cm vagyok.
Ha esetleg valaki tudni szeretné, lambdaszonda P2-höz, 56e Ft. Megint csak furcsán néztek rám a Toyotában, amikor megrendeltem, mert ilyennel még nem találkoztak. Azt hiszem kezdi elveszíteni a bizalmamat a Prius... De lehet, hogy csak én fogtam ki, egy vasárnapi műszakban gyártottat.
Pedig én eléggé magasra állítom az ülést, mert egyrészt szeretek úgymond rálátni az útra és nem hanyatt fekve, "földre engedve" az ülést vezetni, ill. könnyebb is beülni és kiszállni, ha nem alacsonyra van állítva az ülőlap.
Igen az API az amolyan "parasztvakitas" legalabbis szamomra. Mindenesetre ha majd szembejon egy solaros akkor tudom, h az egy valos hasznalati ertekkel biro dolog. Mellesleg nem tudtam, de ma lattunk egy plug-in-os valtozatot a buvos 20e EUR-s ar alatt. nem tudtam, h az ennyire sokat veszit az arabol.
En nagyon szeretem, sokkal kevesbe forrosodik at az auto, mint nelkule. Persze ha a nap ezerrel eget, aklor az ules, kormany meleg, de hasznalhato, a levego sem 60-80 fokos, csak kicsit melegebb, mint kint. A fejteri kulonbseg nem tom mennyi, a 175 centimnel nem problema.
Erdekes ez a gari dolog...nekem a holland rendszamnal is azt mondtak - igaz P2 - h 160e km-ig van ra gari.
Nem ertem, h miert van magyarorszagon ez a varrialas...
Akinek solar tetos van az mit tapsztal mostansag a nagy meleg vegett? "Ertelmes" exrtra az? Mellesleg fejterbol mennyit vesz e a normal valtozathoz kepest?
A kocsira az előző tulajdonos 2 éves korában 5év vagy 160 E km (amelyik előbb beköv.)teljeskörű garit vásárolt. Ez most aug. 17-én telik le. A szervíz, egyedüliként azok közül, akiktől ajánlatot kértem felhívott, hogy akkor is vigyem el a gari lejárta előtt pár nappal ha nincs hiba és nincs meg a 150 e km. 148 600-za gördültem be és 3 nappal korábban.
Már ajánlottam én is sokaknak,sokszor ezt a szervízet,és van olyan forumtárs aki megfordult itt és szintén hasonló véleménnyel van/volt!
Nekem szinte a szomszédban van,sokszor jártam ott még priusos éveim előtt is! Mindig ugyanilyen segítőkészek és ami roppant tetszik hosszú évek óta ugyan az a csapat! Nincs lehúzás,nincs mesekönyv! Ha problémám van telefonon elérhető a szervízvezető és készségesen segít!
P3, 150 E km szervíz hybrid átvizsgálással megvolt. Kiskőrös MF Toyota.
Barátságosak, mindenre válaszolnak és a műlyelyben lehetsz(11 éves fiam végigkérdezte a szerelőt mindenről).
Hűtőfolyadék, fékfolyadék, pollen és levegőszűrő, 5w30 olajcsere,hybrid átvizsgálás 56 000 FT bruttó.Ingyenes assistance.
Hibakódot találtak(komm hiba a hybridrendszer és a vez. elektronika közözz), ezt törölték, egy hét múlva viszem a hybridrendszer vizsgálatra vissza. A kocsin 5 év gari volt így ha találnak valamit, akkor abba belefér. Amúgy hibátlan.
A szervizet ajánlom bátran. Van eladó P2 is náluk.
Nem, direkt jól megbámultam (az Alagútban jött szembe): facelift előtti, a ködlámpától pár centivel beljebb, a lökös alsó kivágásába van berakva, kb 20-30 fokban dől a függőlegeshez.
Megint lattam azt a p3taxit aminek a drlje a kodlampa mellett a hutoracsba majdnem fuggolegesen van beszerelve. Nem tom szabalyos-e igy, de nem nez ki rosszul.
Épp tegnap került fel a mi P3-unkra az Osram egyik DRL-je. Szabályoknak megfelelően felhelyezhető. Csak ezért ne vesd el a rácsra való felszerelést.
Amennyiben mégis, akkor a lököst kell megfúrni és "darab" LED-ekből lehet kirakni tetszőleges formában egy sort. De az sok fúrást igényel. Illik azért legalább 4-5 darabot oldalanként betenni, hogy mutasson is és meglegyen a kellő fényerő is.
Sokan beteszik a gagyi kínai DRL-kén ártult DPL-eket, na azoknak nincsen fényerejük, és idő előtt behalnak, ahhoz meg elég drágán adják.
Többen is csináltak innen a fórumról is. Képeket is raktak be. Hát mondanám, hogy olvass vissza, de a sok hülyeség között elvesznek az érdemi dolgok sajnos. cs_geza hozzászólásait ha végig pörgeted, úgy rémlik pl. Ő is rakott fel képet. Én is sokat gondolkodtam rajta, de végül úgy döntöttem marad a sima led tompított éjjel nappal. Van amiben kicsit idegenkedem a nem gyári megoldásoktól. Meg lehet, hogy nem tetszene egy idő után. Első körben a csík alakú ledes fény tetszett, aztán a kör, most meg a fényszóróba integrált íves...
Érdekelne, hogy megfordult-e már más fejében is a p3-asát nappali fénnyel felruházni.2010-es évjáratról beszélünk ezért ebben még sajnos nincs gyárilag, de nagyon tetszene egy hasonló megoldás ésszerű keretek közt.Mivel a hűtúrács nem igazán széles ezért oda nem szivesen tenném.
Viszont mint minden mai autón, amikor áll az autó, nem veszi figyelembe a mért értéket.
A BMW pl. csak akkor módosít, ha 30 kmh felett mész már több mint 1 perce, addig ugyanannyit mutat. Így a normál menetszél miatt sosem mutat hülyeséget. Jól ki van ez találva :)
De ha amugy is megtalalod hol van lehet hogy okosabbak leszunk.
Azt mar en is eszrevettem hogy nagyon "arnyekban mert" homersekletet mutat, ami meglepo mert ilyen tuzo napon azt hinne az ember hogy mindenhol felmelegszik a kocsi, de nem mutat hulyeseget megsem (60 fokokat).
Nem tudom hogyan csinaljak, talan valami szigetelt helyen van tenyleg es a melygarazsban le tud hulni, es tenyleg nehezen felmelegedni (ha valami jo hotartasu helyen van, marpedig annak lenne ertelme, csak nem tyudom hol vagy hogyan talalnak olyat a kocsiban)
Ez azért van, mert a kocsi szoftveresen nem azt mutatja, amit érzékel, ezzel kiküszöbölendő azt, mikor hirtelen megsüti nap, megáll az autó és ontja a hőt, dugó, stb...
Tesómnak is ilyen a BMW, lassan megy fel a hő, így nem lesz az, hogy itt-ott másokat mutat mint a valóság.
Érdekes, hogy lefele nekem is. Nálam is volt már, hogy egy hirtelen eső esetén egybőlmutatta a hőmérséklet változást. Majd utána a visszaállás sem volt extrém lassú, úgy rémlik.
De ilyen mélygarázsból a hőségbe kimenetel esetén észrevettem, hogy nálam is lassan kúszik csak fel a hőmérő. Fél óra alatt hazaérek, de jópár fok hátrányban van az igazi hőfokkal.
egyébként lehet h télleg ez a helyzet, be van borítva mocsokkal ("szigetelés"), nincs körülötte szellőzés. Mingyá' meg is keresem, hol van a szenzor...
newcbi: teljesen igazad van, de szarul mukodik. A mobilon meg tudok nezni EGY letiltott hozzaszolast, de akkor a nagyobb gepen elkezdi mindet mutatni ameddig ki nem kapcsolom megint a nicket.
De en hibaztam, mert egyet sem szabad megnezni Danitol (csak neha ertelmetlennek tunnek a ra adott valaszok, mindenesetre a forum tovabbi onuralom fejlesztest igenyel a fenti feature miatt :))
Nincs ontopic téma. Illetve mégis: Nekem a hőmérő baromi lassan kúszik fel. Az irodából du 4-5 körül a 37-ben elindulok haza, mutat 25-öt, ez OK, ennyi van a pincegarázsban. Utána mire hazaérek, felkúszik 29-30-ig, de nem tovább, ez a 35-38 fok körüli időben számomra több mint meglepő. Ha sokáig kinn áll szabad levegőn, akkor felkúszik 34-ig is, de annál többet még nem mutatott.
Nekünk az alsó szint kb. fele egy boltíves pince ami bemegy a ház mögött lévő hegy alá, így teljesen behűti az egész alsó részt, sőt ha nyitva tartjuk a gyerekszobát akor még ott is szinten tartja a hőt. Hátránya néha a páratartalom, de már beépítettem egy automatizált páramentesítőt...
Ma nálunk is szívás volt, mert a házban már majdnem 27 fok lett, és este sem csökkent le a kinti hőfok, azaz este 10kor még mindig 29 fok volt, tehát ablaknyitás ugrott, mert akkor csak a meleg jött volna be. Maradtak hát csukva. Szerencsére a szellőző ilyenkor is dolgozik (hővisszanyerő üzemben, tehát nem bypassol, nem engedi be a meleget), folyamatosan friss a levegő a csukott ablak ellenére is, nameg a pára 47-50% bent (kint nemtom mennyi lehet, azt nem tud a hőmérő). Emiatt a majdnem a 27 fok sem izzasztó. Kintről belépve meg olyan, mintha klíma menne bent.
Aztán éjjel 2kor felébredve láttam, h kinti lecsökkent 26,9-re, akkor gyorsan kinyitottam az ablakokat, amiket szoktunk, hanali 5kor, mikor keltem, már csak 25,4 fok volt. Így, mivel volt kis légmozgás, visszahűlt a ház 26ig! :) Aztán asszony reggel 7-8 között csukogat, mert addigra elindul felfelé. Persze ahogy ablakot csuk az ember, újra elindul felfelé bent is, mert a falak nem hűlnek le ennyi idő alatt...
Na nálunk így mennek a napok ilyenkor. De azért egy ilyen hosszan tartó kánikula esetén (pláne, h nemrég előtte is volt egy hosszan tartó, aminek még a falakban volt egy kis tárolt hője) szerintem nem rossz. Egyéb időben nincs abalknyitogatás, mert a szellőző elvégzi a folyamatos szellőztetést, friss levegőt, és páratartalom csökkentést.
Nekem valahogy nem jon ossze, hogy hul le a 20 fok koruli ejszakai hőben 22 fokra az a lakas ami a nappali 40 fokban (napon 60+) nem lesz csak 25, de oks :)
Azért párásodik, mert baromi jó az utascella szigetelése, nincsen kóbor szellőzés. Ehhez hozzájön még a szoros illesztésű, japán pontosságú szellőztetőrendszer. Ha az zárva van, ott nem jön be szellőcske. Az ember teste pedig párolog, esős időben sofort párásodik az üvegfelület.
A paratartalom nagyon fontos, meg hat a friss levego is.
A paratartalom mar fel siker a komforterzet fele :)
Csodak nincsenek ejjel sem, nyitni kell ablakot, mashogy nem megy.
Nekem most is minden nap lemegy hajnalra 22 fokra, pedig ejszaka csak egy emeleti ablak van nyitva az erkelynel, hajnalban/reggel amikor ebredunk szelloztetunk at rendesen.
Ebben a pillanatban is 24.8 fok van itt nalam mig kint a teraszon arnyekban 33.3. Sajnos a para viszont 62%, es magasabb is szokott lenni neha (csak ma nem voltunk itthon, nem foztunk, stb)
Erdekelne meg tapasztalat a hocserelorol, irj plz maganban.
Prius klima: sztem nem rossz az automataja, azt csinalja kb. amit iger, egyszeru fapados, nem tul szofisztikalt szerkezet, minimal design, az biztos. En mondjuk nem sokat hasznalom. :)
Parasodas az rettenet modon van ebben az autoban, de valahogy altalaban a japan kocsikban tapasztaltam. Nem tudom miert.
Igen, mikor 50 fok van, én szeretem, hogy pikpak lehűti, nagyon erős a légkondi, aztán 2-3 vonalkára lemegy még így a 40 fokban is, szépen halkan temperál.
Én sem nyúlok hozzá a Priusban sem (mert akkor már onnantól ugye nem automata, ha belenyúlok), csak precízen be kell állítanom a terelőt, h sehogyan ne jöjjön rám (se közvetlenül, se visszaverődve valahonnan), de ne menjen az utasülésen ülőre sem, de ne is legyen plafonra állítva, vagy ablakra félrefordítva.
Így igaz. Döbbenet, hogy mennyire nem tudja használni az emberek túlnyomó többsége a klímát. Kedvencem, amikor nyitott ablak mellett bömböl a klíma minimumon... "nem hűűűt rendesen... hát kell kis friss levegőőő"
Passatban nekem is tényleg automatán használtam, és soha nem kellett belenyúlni semmilyen szinten. Itt meg nem győzöm állítgatani a légterelőt, h ne fújja rám a levegőt, mert valahonnan mindig érzem, h jön rám. Passatban konkrétan akkor éreztem h engem fúj, ha magamra állítottam, szóval abban valahogy "finomabb" volt.
Nem lehet fuggetlenul szabalyozni hogy hova fujjon, es tul erosen okadja a hideget, automatan gyakorlatilag hasznalhatatlan, es keziben sem lehet egy komfortos megoldast talalni, csak olyat ami ugy-ahogy elmegy. A Mondeom ehhez kepest nagysagrendekkel jobb volt, azt tenyleg lehetett automatan hasznalni, es akkor szoba sem hozom a dragabb autokat.
Én is meg vagyok elégedve vele, annak ellenére, h a Passatban még jobb volt! Ott valahogy jobban el volt osztva, télen sem párásodott semmi, Priusban kicsit néha párásodik (nem vizes a szőnyeg, jó a pollenszűrő, nincs kondenzvízkivezető dugulás)! Tudom, Nálad a Priusban sem! :)
Jaja, abban meg az is a jó, h nyáron elég csak a föld alá küldött vizet keringetni, nem kell hozzá kompresszor sem (fogyasztás jó része ugye), bőven elég a föld alatt 16 fokra lehűlt vizet keringetni a csövekben. Csak nekem már arra nem volt pénz, h a falat/plafont (pedig álmennyezeteztem) becsövezzem, padló be van, de az meg kellemetlen lenne, ha hűtve lenne.
Lehet, de sajna én többet vártam tőle. Azt hittem, h majd éjjel tolja be a "hideget", és így nyáron sem kell klíma. Aztán rájöttem, h kevés! Arra jó, h szellőztessen, de hűteni-fűteni kevés.
Pedig ki akartam egészíteni nyárra egy kis 10-15m földalatti beszívóval (persze több párh cső, h ne legyen nagyobb az ellenállás), télre meg egy sörkollektoron keresztüli beszívással, de mivel látom, h semmi értelme (amúgy is felvetne pár problémát - pl lehet h a hőcserélő után kéne bekötni, nem elé, stb), hagyom a francba. Arra jó, amire való: pár óránként kicserélődik a levegő, EC motoros, intelligens automata páraszabályzós, tanulós időszabályzós (ha tudja, h mik a szokások, akkor ahoz is alkalmazkodik), automata bypass-os. Jelenleg úgy van állítva, h minimumon 33%-on, maximum meg 66%-on üzemeljen, de akármikor megnézem, minimumon megy. Bent meg 50% a páratartalom (ami miatta 26 fok is tök jónak érződik).
Azt mondják jó házba nem kell klíma! :) Az a pár nap max meg kibírható. Nekem egy-másfél hét meleget kibír a ház, akkor megy 25 fok fölé. 2 v több hétnél csodák nincsenek, felmelegszik a szigetelés is. Ez ilyen.
Este még nem, de éjjel már igen! De jövőre én is lehet feldobatok egy klímát! Csak az a baj, h nyugati falra kerülne a kültéri, ráadásul utca frontra (igaz a ház 8m-re van az utcától, és van bazi nagy fa is)...
Mert én meg a fullra nyitott ablaktól vagyok para (biztonságtechnikai végzettségem van), h a kerítés jelképes, a ház meg földszintes, szuterin nélkül. Még jó, h jó környéken lakok. Ilyenkor nem ugrik meg a besurranások száma, mikor minden betörő tudja, h mindenkinél nyitva van minden?
Na mindegy, amíg lehet nagy ablakok bukóra, magas kicsik (gardrób, fürdő) rendesen. Biztos-ami-biztos (habár a bukót is ki lehet nyitni kintről). De még így is élhető 26-27 között vagyunk.
24 fok automatán használva nyáron sosem kell hozzá nyúlni, télen 22 fokra szoktam rakni, akkor sem. S nagyon kis fordulaton, erősen, halkan hűt, azt szeretem még,!
Nekünk sincs klíma otthon, ház jól szigetelt, de már 26-27 között vagyunk sajna... Éjjel meg hiába szellőztetünk, nem mozog a levegő (hővisszanyerőt felnyomom emelt fokozatra, h legalább az hozzon be vmit - habár ablak is nyitva van, az sincs kikapcsolva). Nameg persze a ház elejében amúgy sincsenek nyitva az ablakok, nehogy a gyerkőcöt felkeltse az utcazaj.
"Ha karbantartasz 1 klímát semmi gond nincs belőle"
De van, ha nem ésszel használják. nekem nem egy ismerősöm van, aki mindig minimumra tekert klímát használ (autó-lakás, mindegy). Mindig mondom nekik, h ez nem kapcsoló ...zzzmeg.
Mikor mondja, h melege van, letekeri az iroda termosztátot minimumra. Én meg jól lecseszem utána, mikor tódul a hideg, h basszus, nem csak két állása van! Van köztes állapot is, ha melege van, tekerje lejjebb egy osztást, ha még mindig (1-2 óra kell, mire észrevehető, mert szellőzőrendszer), akkor még egyet. De ugyanez igaz télen is, h fázik, azt felnyomja retekre. Utána meg nem tudjuk miért folyik még a tö.ünkről is a víz... Úgyh mondtam, h hagyják békén, majd én tekergetem. Azóta váltásoknál kell max hozzányúlni kicsit (mikor elkezdődik a fűtés, v a hűtés), és mindenki jól érzi magát.
De pl autónál is ki-be kapcsolgatják a klímát, manuálisan, vagy fel-le nyomkodják a ventilátort, egy út alatt akár százszor is csesztetik. Én meg mit csinálok, 0,5-1 fokokat biccentek a kormány kapcsolón fel-le (igénynek megfelelően), és mindig jól érzem magam, egész út alatt.
Szóval durván meg lehet fázni rossz klíma használattal, még akkor is ha fertőtlenített.
Egyetértek. Én személy szerint bírom a klímát, okosan használva nagyon jó dolog, a korábbi kocsinkban is automata klíma volt, belőttem 23 fokra, aztán hagytam, hogy dolgozzon az automatika télen-nyáron. A Priusé egy kicsit keményvonalasabb, itt még nem jöttem rá az igazán jó beállításra. Erősebben dolgozik, mint a korábbi kocsi klímája, cserébe nem kell megfőni benne.
Ez az olaj téma itt iszonyúan túl van lihegve.Én még nem hallottam olyan autóról ami normál körülmények között tönkrement volna mert nem a gyári olaj lett beletéve.Természetesen most nem a nagy teljesítményű spéci motorokra gondolok.Egyszer már írtam hogy a tv-ben Chip Foose-k raktak össze egy drága autót és megkérdezték a tuningolót milyen olajat raknak bele.Azt mondta először nagyon fontos az olaj,mindenképpen ásványi.
Nekem a falfűtés,falhűtés bár igazából csak párszor voltam ilyen helyen abszolút kellemetlen volt.De ez lehet,hogy csak az adott épületre vonatkozik,kiváncsi lennék máshol milyen.
Arról nem is beszélve, hogy nem csak klímával lehet hűteni egy házat. A klíma egy szerencsétlen megoldás. Még csak a neve sem jó, mert hűt, és szárít, nem klimatizál. Emellett huzat van tőle, meg légkeverés, ami allergiásoknak sem tesz jót.
Sokkal 'menőbb' felülethűtést alkalmazni megfelelő szigetelés mellett. Akár geotermikus energiával (bár még nem olcsó), vagy egyéb falhűtéssel.
Most vagy meg leszek kövezve, és szar a rendszer, vagy VDani is megy átépíteni a házat. :D
Nagyot tevedek ha azt mondom a Prius a benzinmotor hasznalati szokasai miatt szereti a 0W20 es tarsait?
Ezzel csak arra akarok kilyukadni hogy ugyebar itt nem mindig jar a benzinmotor, adott esetben nehezebben eri el az uzemi hofokot (az olaj) es jobb neki (foleg ha hasznaltabb) a surubb verzio (illetve a hidegen surubb foleg)?
Ja, es szellozteto rendszerrel (rekuperatorral, hogy telre is gondoljunk, nyari bypass verziossal) meg tobbet lehet javitani a dolgokon (nekem a kovetkezo beruhazasom lesz a hazban, sajnalom hogy nem csinaltam meg mar az elejen, telen is kincset er (paratartalom szempontbol) es a folyamatos friss levego is fontos egy erosen szigetelt haznal (nekem A kategoriaig sikerult feltornaszni)
Meg lehet oldani mashogy is: ha van sok szigetelesed (nalam 12cm fert fel, meg tetore 20 van ahol 30) es jo adottsagok (fak arnyekolnak, stb) akkor nyaron nem kell klima.
En nem birom a klimat, manualis szelloztetessel (este kinyitom az ablakot) reggelre 22-23 fok van mindenhol, aztan pl. mai napon az also resz 25-re, a tetoter 27-re melegedett fel (ez egyebkent ilyen idoben birhato, bejossz es lent fazol, fent normalisnak erzed). Nekem rengeteget szamit, hogy nincs klima, en klimaval nem tudok elni, egyszeruen beteg vagyok tole, de vannak emberek akiknek ez iranyban a felfogokepesseguk erosen korlatozott :)
Autoban is csak nagyon-nagyon minimalisan tudom elviselni, Horvatorszag fele kb. 8 oras uton kis szakaszokban max 1 orat ment osszeadva a klima, de akkor is csak 5-10 perces idoszakokra, volt amikor resnyire nyitott ablaknal (ha jon be a kinti parasabb levego akkor nekem konnyebb elviselni, mert a szaraz levegot nem birom, 20 masodperc alatt kiszarad a nyalkahartyam es konkretan beteg leszek estere/masnapra. Tegnap sikerult is, nem kivanom senkinek, meg azoknak sem akik nem birjak felfogni, hogy nem csak ok leteznek a vilagon)
Ja 80 cm fal az más,:) nekunk is van az egyik nyaralo, ahol 100cm kint, bent 80 minden valaszfal, ott ha lemegyek meg mindig fűteni kell mert 17 fok van :D
Sok ilyen hazrol hallottam mar, amiben hosszu rendes melegben megis 25 fok felett van :)
minden esetre en 25nel bezarom az ablakot es benyomom a klimat, aztan ha kint 25 ala megy, akkor nyitom ki ujra
az meg irrealis, hogy kint este 25 (mint pl tegnapelott, megneztem az iPhone idojaras logokbol), nappal arnyekban 37 fok..., ekkor 1-2 het utan kizart h klima nelkul 25 legyen...
nekunk mondjuk nagyon sok ablak van, 270 fokba, igy klima kell
de hat ez alap, ahogy telen a futes..., sot telen kabatot lehet venni, a lakasban de nyaron 30 fokban nem lehet mit tenni
Nekem nincs klíma a házban, elég sok déli fekvésű ablak/ajtó van, mégis 24-25 fok van a hálóban, a nappaliban 25-26. Nincs domboldal (a település egyik legmagasabb pontján lakok, ami egyébként nem jelent különösebben magasat), nem árnyékol semmi. Hol a hiba?
Na, asszem most van az a pillanat, hogy ignorálom Danikát a búsba.
És kimegyek a nem összkomfortos (made by Danika) házamból, a fűtetlen garázsomba megnézni a Priust. :)
Csak azt mond már meg Danika, ha nekem olyan házam van, amibe nem kell a klíma, mert nem melegszik fel a tartós kánikulánál sem 25 fok fölé, akkor az szar? :muhaha:
Igen a melegoldali viszkozitás változik azzal a számmal. Az üzemi hőmérsékleten mért viszkozitás mellett nagyon fontos jellemzőjük a motorolajoknak az alacsony hőmérsékleten mért viszkozitás. Az SAE erre vezettebe a hideg viselkedésre vonatkozó " téli" fokozatokat. Ez lényegében az olaj szivattyúzhatósági határához tartozó hőmérsékletet adja meg. Azt jelenti, hogy télem mi az a minimum hőmérséklet ahol a még a hideg motor el tudja szállítani az olajat a kenési helyekre. Mint látható a kisebb fokozat kisebb viszkozitásnak felel meg. A mai autók túlnyomó többségébe 40-es fokozatú olaj való. A 30-as fokozatú-kisebb viszkozitású- olajat csak azokba az autókba szabad beletenne, amelyek gépkönyve megengedi azt. Más járművekben használva elégtelen lesz a kenés
Nálunk északi domboldal, eleve nincs olyan meleg, hamarabb megy le a nap ("beletakar a hegy"). Ja, és szinte mindig lengedez egy kis szellő. Olyan 9 körül már 24-25 van, hajnalban sztem 20-21 körül.
Basq-ék ha jól emlékszem szintén egy völgy oldalában laknak, sok erdő/zöld körülöttük.
Strandbaci, pontosabban strandvírus. A torkom viszont nem kizárt h az irodai légkondi miatt fáj, de majd elmúlik. Otthon nincs légkondi, minek? Még most is 24.5-25.5 közt mozog a lakás.
Ez így van. Az A-B olajok amolyan jolly joker olajnak számítanak (amiket én a négyévszakos gumikhoz hasonlítanék) :) Persze nem megy tőle tönkre az autó, csak épp nem ezt írja a tech bulletin.
én otthon 25 fokban csapom le a hőt, mikor felmenne 25 felé, akkor ablakok bezár, klímák be és szépen temperál észrevehetetlenül, autónál 24 fok automatán.
Lehet ezt is rosszul értelmezem,de az A jeloles a benzin, míg a B jeloles a dízel autokra vonatkozik! Vagyis van A1,A2,A3,A5 valamint B1 ... Stb. Vagyis ha A3-B4 es olajrol beszelunk , akkor benzines autora nézve csak az A3 -as besorolást nézem!
A topic társ egy 5w40 es olajat kérdez hogy beletöltheti-e P2 be ( ráadásul A3 ) az előírt 5w30 helyett?
Akkor hogy jön ide a nullás olaj?
Én 7 éve járok P2 vel ,eddig volt benne 0w20 azt csipegette,és volt már benne 5w30 és 5w40 is ,sőt Toyota szervízben beletöltött 10w40 olaj is ! Valami oknál fogva ,eddig nem jelentkezett semmi probléma a 9 éves autómnál!
Háppersze. 4 hétig voltam szabin, addig az összes meló félrement/beragadt, a managerek elkanászosodtak, vissza kell terelni mindent a helyes irányba, a megfelelő tyúkszemeket megtaposni jól, pénteken meg áramkimarcsa, nincs gálya. :)
P2 és P3-nál előfordul, hogy van egy kis szivárgás a motorból valamelyik szimmeringnél. Ennek cseréjéhez biza szét kell szedni. Ha mondjuk nem látnék hozzá egy munkalapot, hogy mit csináltak vele, biza én is gondolkodóba esnék.
Ok, ezt még benyelném hogy a kis akksi lemerült bla,bla, de itt ráírták hogy a motor meg volt bontva.Így együtt már nekem nem kéne.A mai világba nem is tudom miért bontanak motort, pláne egy prius-nál.
A hibrid teszt csak akkor végezhető el, ha legalább 500 kilómétert megtettek az autóval a hibatároló esetleges törlése óta. Előfordul, hogy kereskedésekben álló autók kis akkuja lemerül, és akkor értelem szerűen telepakolja mindenféle hibákkal a hibatárolót a kocsi. Na ekkor gyorsan kitörölnek mindent és vinnék hibrid tesztre, ami a fenti okok miatt nem fog menni.
Motorolaj és olajszűrő csere, karbantartási munkadíj + 1ÉV INGYENES EUROPE ASSISTANCE* 0W20 olajjal 30 000 Ft Motorolaj és olajszűrő csere, levegőszűrő csere, pollenszűrő csere, fékfolyadék csere, karbantartási munkadíj + 1ÉV INGYENES EUROPE ASSISTANCE* 0W20 olajjal 50 400 Ft Motorolaj és olajszűrő csere, pollenszűrő csere, gyújtógyertyák cseréje, fékfolyadék csere, karbantartási munkadíj + 1ÉV INGYENES EUROPE ASSISTANCE* 0W20 olajjal 60 100 Ft
Ez amúgy érdekes, 9700 Ft felára van a gyertyacserének is, ami egy relatív nagyobb meló (nem annyi mint 1 olajcsere), s maga az alkatrész is 15e ropi.
Vicces.
Azt néztem az alkatrészek 40be lennének, munkadíj 10-15.
Így meg Toyota pecsét +5 ropiért, márkaszerviz, nem kell keresgélnem alkatrészeket, vihetem ide az Emil Freybe (ami amúgy drágább mint a Mayer, de közel van), márkaszervizes meló, minden gyári lesz, stb...
Megszigorították a feltételeket. Sokan azzal trükköztek, hogy kitörölték a hibakódokat egyből teszt előtt, sikeres teszt, utána futott egy kicsit és visszament azzal, hogy elromlott.
Így most azt nézik, hogy a hibakód törlése óta hány km-t futott az autó hibakód mentesen, ez már alapfeltétel. Legalábbis nekem ezt magyarázta legutóbb a szerelő, amikor a teszt előtt ellenőrizte, hogy mikor volt utoljára hibakód törölve.
5w30 A5 való bele ha jól emlékszem! De nyugodtan öntsd bele,nagy bajt nem csinálsz ! Én a P2 be a 0w20 tól kezdve már több viszkozitású olajat használtam,jelenleg 10w40 van benne! Szervíz se ellenkezett ez végett!
továbbolvasva ( elnézést, hogy csepegtetem) magyarázat a teszthez:
" Nem lehetséges a hybrid állapotfelmérés elvégzése, ha előzetesen hibakód törlés történt.
A hibakód törlése és a hybrid állapotfelmérés között nizonyos idő/km futás korlát van.
Kérjük ellenőrizze a hibakód törlésre vonatkozó helyi feltételeket"
Ahogy most gondolom: a hybrid teszt közben eltárolt hibákat találtak és amíg ezek nincsenek törölve ill. utána a bizonyos idő/km teljesülése után lehet újra nekilátni a hybrid tesztnek.
Ez így van, ha nem olyanba rakod, amiben alapból van, akkor még soha egyet sem láttam amibe beépítette valaki. meg ugye dinamikus magasságállítás sincs,
Így van, s át fog menni a műszakin, akármilyet is csinálsz, főleg 1 újabb autó. Ahogy ha veszel egy ML Mercit és beledobsz 1 xenont, a kutya nem fogja még a Mozaikban sem megkérdőjelezni, hogy gyári e a xenon, míg valami régi lomban igen:)
Nem kell bejegyeztetni mindent a forgalmiba. Elég, ha műbizonylatod van róla, lámpán a drl jelzés, stb.. A szabályok megengednek bizonyos játékteret, ami valóban követelhet papírozást. De annak is megvan a szabályos lejátaszási módja. Szóval ne azt mondd, hogy semmilyen drl nem jó, hanem azt, hogy nem elég csak beszerelni. Ja, hogy megfelelő emberrel meg kell terveztetni, dokumentáltatni, engedélyeztetni? Igen, ez a menet sokszor. Igen, ehhez kell valamennyit fizetni is, mert senki nem dolgozik ingyen, meg a tanulmányok sem kerültek kevésbe. Én sem csinálnám meg ingyen bárkinek, ráadásul nekem 10 év kellett a megfelelő papír megszerzéséhez. :D
(tudom, ez magas labda, de nem, nem azért mert buta voltam, az okok: fiatalság (bulizás), meg pénzhiány (melózni kellett)). Ja, és magamnak megcsinálom, de másnak nem szívesen, mert iszonyat papírmeló még egy 'egyszerű' átalakítási engedély dokumentálása is. Hajrá bürokrácia.
Németeknél viszont tényleg szinte minden szart be kell jegyeztetni a forgalmiba, de az meg jóval könnyebben megy náluk, mint bármi nálunk.
Tegergetheted a szavakat ide-oda, ó trollok trollja, de ettől még nem változik a szabályrendszer.
Van engedélyhez nem kötött átalakítás és engedélyköteles átalakítás. Az utólagos DRL nem engedélyköteles átalakítás. A B oszloptól hátrafelé történő fóliázás sem engedélyköteles átalakítás, de műbizonylat köteles. Csak, hogy bonyolítsam. :)
Nekem a szabályosan elhelyezett, szabályosan bekötött, és szabványos jelekkel ellátott Philips DRL-em csont nélkül átment Toyota márkaszervízes (nem borítékos) műszakin.
De azért előtte megkérdeztem h kihúzzam-e a biztijét, de azt mondták nem kell, minden rendben van.
Az E jel, a KÖHÉM rendelet azt írja le, hogy milyen rakható fel, de attól még ez átalakításnak minősül. Nyilván a gyakorlatban nem csesztetnek emiatt, rakhatsz fel bármilyen DRL-t
Én nem szeretnék most törvényeket keresni, de korábban ez többször felmerült a gumis topicban és gyorsulásokkor, mikor kint volt az NKH és minden autóba bele akartak kötni. Amin nem gyári felni volt, azt csesztették.
Tehát Te a Prius 3ra 15 és 17" felniből sem rakhatsz fel ELVBEN akármilyet, csak a gyárit, vagy engedélyeztetni kell.
Egy megtörtént esetet mondok: Mozaikban nem ment át 1 kocsi utólagos, E jeles DRL-rel, mert a DRL E jeles, tehát beszerelhető, de utána hitelesíteni kell ELVBEN. (gyakorlatban nem persze)
Ha megengeded pontosítanám a felnivel kapcsolatos dolgokat: Amennyiben az új felni a gyári felni paramétereivel azonos (beleértve az engedélyezett váltóméreteket, lásd matrica a kocsi B oszlopán, vagy user manual), akkor nem engedélyköteles átalakítás. Tehát a Prius 15 gyári felnije helyett egy 16, vagy 17-est fel lehet tenni. Ezzel szemben egy Golf III-ra 13-as felni helyett 17-es AUDI felnit feltenni már nem szabályos. (most a gyakorlattól rugaszkodjunk el, szabályokról írok)
Épp ezért fogom megcsinálni, amit Te is mondasz, az alapján.
"ha az a gyártó által homologizált típusbizonylatban szerepel"
Ez olyan mint egy alufelni. Hiába E jeles meg szabályos egy alufelni, ha nem gyári az adott autón, akkor az átalakításnak minősül és papírozás nélkül nem szabályos. Viszont ez senkit sem érdekel, ugye, a gyakorlat az, hogy ezen funkciók miatt nem csesztetnek 1 újabb autót sem, (ahogy Neked sem). :)
Danika, ha megengeded, akkor felvilágosítanálak, hogy mi a szabályos.
Nekem 7 évig a ScenicII-en KoAn féle DRL modul volt 21%-os távfényszóró betáplálással. Műszakin 3x átment, márkaszervizes, nem zsebbetevős műszakin.
De ettől még nem volt szabályos.
A szabály úgy szól, hogy a távfényszóró betáplálás akkor street legal, ha az a gyártó által homologizált típusbizonylatban szerepel és azt EU-s és a nemzeti közlekedésfelügyeletek elfogadják.
Vagyis, ha így szerelt DRL van a kocsiban, akkor minden OK, de az utólagos nem lesz street legal sohasem. Ezzel lehet vitatkozni, meg fújolni, de ettől még sajnos ez van.
Ez van a külső LED-esítéssel. Az A3-nak a rendszámtábla világítása LED-es, a helyzetjelzője meg hagyományos izzós. A LED-esbe LED-es mehet, a hagyományosba meg olyan. Papír szerint.
Nekem a céges vacsiúj Audi A3-on is ilyen megoldás van, a korábbi Golf VII-en is hasonló volt.
A játszós Mazda 323F-en Osram 401 van, ez ugye DPL-t is tudja. Nemrég kaptam kezembe azt az NKH-s irat másolatát, amit lehet a lobogtatni szükség esetén a DPL miatt.
A Priusba, sokáig vaciláltam, hogy mi lenne a legjobb megoldás, aztán Osram 301-es lett a befutó.
A Toyotákban a KoAn féle vezérlőmodult nem lehet átalakítás nélkül használni a negatív vezérlés miatt, de erre is megvan a megoldás.
Mindenesetre az ORSAM termékeit viszonylag egyszerűen lehet a klf. rendszerekhez illeszteni, minimális villamossági ismeretekkel. Mondjuk forrasztani tudni nem árt, meg kell némi bandázs, szigszalag, esetleg zsugorcső, miegyéb.
Attól még nem lesz szabályos drl valami, mert világít egy lámpa. Elhelyezés, bekötés, drl jelzések. Bármelyik hiányzik, már nem szabályos. Ja, hogy nem izgat a szabály? De ha valaki más mond olyat, ami Neked nem tetszik, vagy nem Te találtad ki, akkor az teljesen más téma, igaz (l. gumikérdés, meg szervizelés, vagy mi volt múltkor?)?
Itthon is sok autónál így van. Amúgy meg nem izgat a szabály, ha ebbe belekötnek, akkor a normál DRL-be is beleköthetnek, hiába van rajta E jel, ha az adott autóba alapból nincs benne, az sem szabályos. De egy modern autót úgysem csesztetnek,
És ami a legnagyobb cumi, a tűzfalon átjuttatni kábelt. az osram ködlámpás izé nem volt olcsó, de legalább bent nem kellett mókolni semmit, csak motortérből meg lehetett csinálni.
Semmit nem kell hekkelni az autón KIVÉVE: Egy kábel elhúzni a jobb reflektortól.
Egy kábelt elhúzni a bal reflektortól.
Egy kábel elhúzni a központi zár negatív pólusától
Egy kábelt elhúzni a központi pozitív pólusától Egy kábelt elhúzni a helyzetjelzőtől
Egy kábelt elhúzni a fix 12 volttól
Egy kábelt elhúzni a kapcsolt 12 volttól
Egy kábelt valami közeli testre kötni
És végül egy kábelt behúzni az utastérbe a kapcsolónak.
Semmi hekkelés, csak bejteni a motortérbe.... Ez azért elég sok hekkeléssel jár. Mondjuk az én értelmezésemben a semmi hekkelés az ha ott van készen a csatlakozó és rádugod a modult. Feltételezve hogy a dobozt bent helyezed el a kocsiban, "csak" 5 kábelt kell behúzni a kocsi mindkét oldaláról plusz benti mókolás. De ez az én meglátásom.
elvileg igen, az enyemben nem mukodik. Tud meg keresni a gugliban meg a tomtom POI adatbazisban, tud olcso benzinkutat keresni, ilyesmi. Ami erdekes az az hogy elvileg tudsz szamitogepen utvonalat tervezni/cimeket keresni, es azt a neten keresztul lekuldeni az autoba. Csakhogy a Toyota oldalan annyira primitiv az utvonaltervezo, hogy az ember 5 perc probalkozas utan ugyis hagyja a picsaba az egeszet.
Én azt hallottam, hogy egy Priusban egy FM transmitter volt bedugva a szivargyújtóba és a hekkerek azon keresztül egy Gamma-Butil-Hidroxi vírust juttattak az ECU-ba egy fluxuskondenzátor segítségével. Így azt megbénították és átvették az irányítást az autó felett. :)
Ha elolvastad akkor benne volt ez: "önkéntes áldozat által elmondottak alapján, hogy mi volt a vezető reakciója, amikor az internetre kapcsolódó, okos autója különös viselkedésbe kezdett. "
Tehát a kocsi internetre volt csatlakozva. Utánanézve a prius feltörésre, azt meg lokálisan csinálták, tehát a kocsiban ültek és a CAN-ra csatlakoztatott laptoppal játszottak.
Nem mert a Priusnak, ha jár a motorja, akkor az csak EURO4 (legalábbis a P2 asszem ennyi). Mert azért egy Bp-en keresztülhaladásnál elég sokat jár egy Prius motorja is...
Igen, rendelj nekem egyet (P3-ba a csomiba, RezawPlast) légyszi. Elhatároztam magam mert most újra jön majd a babakocsi pakolászása, és szép világos a kocsi belső.
Nagyjából ugyanolyan áron mennek ott is a lemezek, mint amennyiért itthon hozzá lehet jutni. Mondjuk jóval kedvezőbb, mint a gyári 85 ezres árú frissítés. Ez kicsit elmebeteg árszabásnak tűnik számomra.
Beszélj theMan kollégával előtte, biztosan ad valami kedvezményt is, mint Prius tulajdonosnak. :)
A "Rezaw-Plast" márkájút láttam valakinél a csomiban, az nagyon tetszett, szilikon alapú volt, és könnyen fel lehetett hajtani, hogy elérhető legyen az alsó tálca tartalma is.
Ezek szerint a Prius Plug-in éppen belefér a maga 25 kilométeres katalógus szerinti hatótávjával.....
Vagy éppen a törvényalkotók ezt a kocsit vették alapnak?
Téli viszonylatban meg valahol 15-20 km között lehet a hatótáv,akkor meg nem fér bele a törvény szerinti hatótávba.
A nulla emissziós gépkocsi gondolom a hidrogén hajtású jármű,csak a kérdés az ha nem lehet Magyarországon forgalomba helyezni tudtommal ,akkor hogy akarnák rá rendszámot rakni ???
Tudom nincs töltőkutak hálózata kiépítve,de akkor is legalább elméletileg .
Ja, én miután felnyomom a csövön a habot, vissza is dugom a kivezetőn a kondenzvíz csövet, és akkor ott magától kicsöpög. Bár ez P2-n van így ,nálatok a PIIInál vmi furfangosabb módon van ez megoldva, ha jól emlékszek.
Ja, igen, a pár perc klíma járatást max fokozaton elfelejtettem mondani. Utána a szellőztetés.