Thiovit jet kontra otello - előfordulhat az, hogy ha az otello melletti lugast sort permetezem thiovittal, átkerül annyi a szerből az otellora, hogy megégeti a levelét? Nagyon úgy tűnik, hogy sikerült... :-/ Pedig direkt figyeltem rá, hogy ne sorra merőlegesen fújjam.
Az oltvány az még most sem egyszerű történet, leírni sok lenne, de szóban elmesélhetem egyszer.
A bora nem igazán savas, de a leírás óta sokat változott az időjárás. Na meg egy más területen még az is lehet, hogy több sava marad. 5-6 között szokott általában lenni, jól illeszkedik a borba.Illata tényleg diszkrét, évjárattól, terheléstől függ egy kicsit.
Lehet, amatőr kérdés, de első évem, amikor szőlővel foglalkozom. Kb. 400 tőke kordonos szőlőre mennyi permetlevet kell/szoktatok ráfújni?
Motoros permetezővel 35-50 liter közt ment rá az utóbbi pár permetezések során. Ez kb. megfelelő mennyiség lehet? Ezt látom úgy, hogy kb. mindenhol nedves, de még nem folyik.
Sajnos az utóbbi 1-2 hétben megjelent a peronosz, és a (szerintem) lisztharmat is az ültetvényben. Valamivel még biztosan fújnom kell a későbbi fajtákat. A csemege, és a zalagyöngye már lesz, amilyen lesz. Bár, ez utóbbi, úgy néz ki, elég egészséges.
Az otellón sok szem tönkrement. Belilult, horpadt, aszalódott. + a leveleken is sok helyen látszik peronosz-hoz hasonló tünet.
Tegnap az egészet befújtam Quadris-al. Ez elvileg 7 napos. Kb. ennyit még tippelek még a csemegéknek is. Otellónak, és a későbbi fehér (többségében rizling) megfelelő védelmet adhat egy teldor + systan kombó? Ez kb. 1 hét múlva? Vagy az erősebb fertőzés miatt korábban? Ez így 14 napos évi-vel lenne. Esetleg utána még egy Quadris, ha az évi belefér?
Az utóbbi 2 permetezés meteor + karathane volt az otellónál, és meteor + thiovit jet a többinél. Az otellonál ez a mix szerintem nem jött be. A többi viszonylag tűrhetően néz ki.
Ez nem kérdés! Így van. Ha bizonyítottan "szar" betiltani és számon kérni ha csak gyanú van akkor limitálni a felhasználását és kontrollálni.
Talán az lehet a gond, hogy már nagyon rég óta megy ez a mizéria...
Vagy 15-20 évvel ezelőtti a történet mikor rokonom gyümölcs ültetvényeket kezelt (még olyan utó-TSZ formában) és nem akarta átvenni Juli néni/ Géza bácsi 1-2 láda gyümölcsét - 1 kanálnyit raktam a permetelőbe abból a kík szerbű - ami gyakorlatilag tönkre tehette volna az egész export szállítmányt de addig sírtak neki, hogy saját pénzén megvette azokat majd hazafelé kidobta valahol.
És ugye még nem beszéltünk a vegyszer-gyártókról illetve a tudós emberek hímzés-hámozásáról...
Mostanában úgy érzem az egész világ "magyar" és mint tudjuk a magyar lovas nemzet.
De mi soha nem tudunk a lovon ülni, hol az egyik oldalán vagyunk hol a másikon ;-) úgy látszik ez nem csak a mi sajátosságunk ;-)
Világos, hogy a monokultúrás termesztés indukálja a vegyszerhasználatot, és ez nem is szűnik meg ezáltal. Az a fura, hogy arról, amiről világosan lehet tudni, hogy egészségre káros, azért is foggal-körömmel ragaszkodnak. Azt sem szabad elfeledni, hogy most ugyan emelhetik az ÉVI időt, de Pista bácsi ettől ugyanúgy 10 nap után leszedi és piacra viszi a termés, és nem várja ki a 30-50 napot. Úgyhogy valami szigorításra csak szükség lenne!
Etetése/itatása az embereknek egy igazán nagy projekt és ennek megfelelően óriás "biznic" amiből mindenki szeretné a legnagyobb szeletet kihasítani.
Az is biztos, hogy a kiskertekben használt tej, hagymahéj és társai nem alkalmasak több száz/ezer hektárok növényvédelmére de ide sorolhatjuk ezen területek termőn-tartását is.
Sok "ismert mellékhatás" nem publikus de manapság már a feltételezés is elég a médiákon keresztül, hogy elinduljon a káosz. pl. TiO2 mizéria, PET illetve műanyag mint első számú közellenség...
Tudom, hogy nem miden fekete meg fehér sőt a szürkének is több árnyalata van mint 50.
Azért az meg vicc, hogy egy bizonyítottan karcinogén anyagért harcol a termelő, mintha neki nem számítana a fogyasztó. A növényvédőszer ipart meg had ne sajnáljuk már, hogy több évtized alatt nem tudott a mankoceb hasznából modernebb anyagot fejlesztni! Szerintem tele van ott a páncél kutatási eredményekkel...
Lehet különben, hogy az adott növényre jellemző termés vagy levélfelület jellegével esetleg kémhatásával stb. van összefüggésben. Arra gondolok, hogy esetleg könnyebben lekopik a paprikáról, vagy még sem tapad, mert mondjuk viaszos, ilyesmi.
A legijesztőbb, hogy pl. A gazdabolt.hu még mindig 21 naposra írja szőlőre.
A makoceb bomlástermékével az ETU-val (etilén-tio-urea) van a fő gond. Maga az eredeti hatóanyag vizes közegben gyorsan és spontánul lebomlik ETU-ra, ami viszont 5-10 hétig fennmarad és egyértelműen carcinogén. A tápcsatornából gyorsan abszorbeálódik a test többi részébe és a különböző szerveken okozhat tumorképző hatást. Ez utóbbi tulajdonságát már a 80-as végétől sejtették, de valószínű a direkt bizonyítékok mostanra lettek meg csupán. Norvégiában (nem EU-s ország) már 2000-től be van tiltva a használata. Az USA-ban 2018-tól jelentős megszorításokkal csak a burgonyában használható, de lehet, hogy már azóta ott is betiltották.
Az emberre kifejtett hatásán túlmenően súlyosan károsítja a környezet élővilágát és számos toxikus hatással van a talajéletre is.
A mankoceb 56 napos ÉVI értéke szerintem nem az alkohol miatti problémából ered. Ez az alkohol és mankoceb "kölcsönhatás" ugyanis minden ditiokarbamát-fungicidre jellemző. Ide tartozik még a Polyram df is (Cabrio top), aminek szerintem jóval kevesebb az évi értéke (a régen használatos zineb is). Én inkább arra gyanakszom, hogy lebomlásakor valami olyan vegyület keletkezik és tartósan nem bomlik le tovább, aminek jelenléte aggályos. Lehet hasonló, mint a ftálimid hatóanyag csoportba tartozó faltán esetében volt/van ilyen hosszú évi érték, ott a must erjedésének nem tett igazán jót.
Amúgy az alkohol és mankoceb (ditiokarbamát) kölcsönhatása ténylegesen úgy történik, hogy a ditiokarbamátok gátolják az alkohol lebontását, blokkolják az alkohol-dehidrogenáz enzim működését. Ennek következtében az alkohol lebontása acetaldehid szintjén megakad és a szervezetben feldúsul az acetaldehid, lényegében acetaldehid mérgezést kap az illető. Ez amitől ilyenkor rosszul lehet lenni.
Szerintem a várakozási idő a betakarításig "ketyeg".
Józan paraszti ésszel úgy gondolom, a paradicsomot nem fujhatom meg 21napos szerrel, úgy hogy egy hét múlva leszedem, befőzzük, de nem eszünk belőle majd csak télen.
Ha csak háztáji mennyiség van, engedd el. Vegyél valakitől.
Lehet hogy nem lesz/lenne semmi baj belőle, de 1-2mázsa szőlő ára nem ér annyit.
Sokáig volt forgalomban 35 (?) napos ÉVI-vel, és sokáig sokan használták-használják. Lehet, hogy fejlődött a tudomány, és a laborokban kimutatták, hogy 56 nap a helyes értéke az ÉVI-nek, esetleg jobb a kivezetés felé venni az irányt. A DDT is nagy csodaszer volt a maga idejében, mégis betiltás lett a sorsa - miért ne történhetne ez meg a mankocebbel is?
Eléggé vegyes.van bor és csemege is. Tehát tömött és laza is. A piros még most kezd csak szineződni.
A szüret még minimum egy hónap. Tegnap és ma ömlött az eső,holnapra is mondják,csütörtöktől kánikula. Egyszer még lenyomatom. Azért kérdeztem,mert ha lehet nem vegyszereznék.