Keresés

Részletes keresés

Bonny55 Creative Commons License 2009.12.04 0 0 4256
Sziasztok!
A segitségeteket kérem abban az ügyben, hogy epekő okozza-e a problémámat.
Az orvos kiirt mütétre, de nekem nem tipikus epegörcsöm van, és bármit ehetek semmi gond nincs. Viszont rögtön felkelés után a gyomorszájnál egy ponton fáj a gyomrom és megfigyeltem, hogyha fekvő helyzetből felállok akkor is fáj. Mivel ez több mint három éve tart, kivizsgáltattam magam és az epekőveimre gondolnak, hogy az okozhatja.
Kb 1.3 cm-es a legnagyobb és több kisebb kövem is van.
Volt valakinek ilyen tünete az epekőtől? A gyomortükrözés után szedtem Refluxon tablettát, mivel kismértékü refluxom is van, de olyan hasmenést kaptam három havi szedés után, hogy abbahagytam. Nem mintha valamit is jobb lett volna tőle.
Ha valakinek van ilyen tünete, kérem irjon hogy megnyugodjak tényleg kell ez a mütét.
Bonny55
péjani Creative Commons License 2009.12.04 0 0 4255
sziasztok!
igaz,nem kő de talán tud valaki segíteni:Most derült ki hogy krónikus epehólyag
gyulladásom van.Tud-e róla valaki többet ?Mi okozza,diéta,kilátások?
Előre is köszönöm!
posthero Creative Commons License 2009.12.02 0 0 4254
kösz! kipróbálom én is
Előzmény: bettybabba (4251)
Babi72 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 4253
Sziasztok!

Nah megvolt az első zúzásom ,de sajna meg se moccant a kő igy még menni kell párszor.
Igen én is zúzatom, de megkérdeztem azt a feltételezést hogy ha elakad a zúzott aprólék akkor jön a feltáró műtét, ez NEM IGAZ! mivel az olyan picike hogy vagy kimegy az epevezetéken és a beleken kersztűl vagy feloldódik. ha el akad akkor sem műtenek hanem a torkon dugnak le egy műszert és azzal hopp kikapják olyasmi mint a gyomor tükrözés, de ez még mindig nem műtét!

De ez 0,8 százalékban fordul elő. Szóval nagyon ritka és kicsi az esélye. Általában szétzúzzák a követ apróra s aztán a gyógyszer segítségével pedig feloldják. Ennyi.

Több hónapba telik de megéri mert nincs műtét és nem kell eltávolítani az epehólyagot. aminek bizony van szerepe! Sokan azt hiszik nincs, de szerintem ők nem kérdeztek meg egy orvost! Igen is segít a zsirok lebontásában akinek kivették annak nem lesznek székrekedés gondjai mert ha zsirosat eszik akkor menni kell:-) Ez nem nagy gond de az már nem olyan jó hír hogy nagyobb az esélye a végbélrák kialakulásának azoknál akiknek nincs epehólyagjuk.

Ezt mondta az orvosom. Szóval azért jobb azt megmenteni ha lehet.
No anyukámnak is kivették és semmi baja sincs! Mindent eszik és él vigan!

Szép naptot Mindnekinek!
Gisek-Misek Creative Commons License 2009.12.01 0 0 4252

Hurrá!!

Ma vallatták ki az epekövemet röntgennel és nem mutatkozott a cudar!

Tehát koleszterinből vagy epefestékből van, így oldható!

Nagyon normális háziorvosom van, megbeszéltem Vele egy reteklé kúrát.

Már két hete iszom is, biztos ami biztos........,van némi javulás.

Nagyon örülök.

bettybabba Creative Commons License 2009.12.01 0 0 4251
Szia,persze:1 tojás,1 bögre cukor,1 csom vaniliás cukor,2 bögre liszt(teljes kiőrlésű)1 cs sütőpor 1 bögre tej(1,5%)1 evőkanál olaj,mindent összekeverni és a végén rátenni a meggyet a tetejére.kb 30 perc alatt megsül,Ebből egy tepsi lesz,egyszerre 3-4 szeletet is megettem és nem volt tőle sose bajom!
Előzmény: posthero (4250)
posthero Creative Commons License 2009.12.01 0 0 4250
"kifejlesztettem a meggyes piskótát is epebarátra"

leírod a receptet?
Előzmény: bettybabba (4248)
kékszemű Creative Commons License 2009.11.28 0 0 4249
Szia!

Nekem is küldheted (email címem publikus).
Előzmény: epeszakdoga (4245)
bettybabba Creative Commons License 2009.11.27 0 0 4248
Szia,hát ha valaki én tudom miről beszélsz!39.héten vagyok és a 4.ik hónaptól epediéta!Ma már egész jól kitapasztalatam hogy mit ehetek,és hát nem egyszerű!Kenyér csak teljes kiörlésű,delma light margarin(legalacsonyabb zsírtartalmú az összes közül)csirkemell sonka,10%os tejszínnel én tudtam főzni,viszont a tejfölből már a 12%os nem,müzli 1,5%os tejjel,húsleves csirke vagy pulykahusiból sok zöldséggel bármikor,viszont se paradicsom ,paprika ,uborka,egyedül a sörretek ami nem bánt,vadas csirkemellből durumtésztával,és hát semmit nem lehet berántani csak habarni lisztes joghurttal,édességnek a kókuszgolyót tudom ajánlani keksz+cukroskakaó+tej+pici lekvár és kész,ésa sajátkészítésű pudingot(zacskós),tepsis csirkecomb bőre néklül krumplival fólia alatt,tejberizs,sőt már kifejlesztettem a meggyes piskótát is epebarátra,a lényeg a totál zsírmentesség,kávémentesség,csoki NO,és fűszer maximm só bors petrezselyem majoranna pirospaprika,hát így hirtelen ennyi remélem segítettem egy kicsit!
Előzmény: patty1441 (4235)
bettybabba Creative Commons License 2009.11.27 0 0 4247
Szia,nekem jövőhéten fog születni a babám elvileg,és a 4.-ik hónapban derült ki hogy epeköveim vannak nagyon sok pici apró.25 kg fogytam a terhesség alatt amiből 2 kilo jött vissza így a végére(most 3,75 a baba kb),végig epediétán voltam ami elég kemény ,úgyhogy örülj nagyon ha te nem görcsölsz és tudsz enni.Az epédnél vagy a gyomrodnál szoktad érezni a fájdalmat amikor görcsölsz?Nekem is meg kell műteni de próbálom kihúzni a szoptatás végéig!Nekem is be volt gyulladva az epehólyag a 4.ik hónapban ,akkor kórházba is kerültem mert már kezdtem sárgulni,de két nap alatt rendbe tették antibiotikumokkal meg gyomorvédővel!
Előzmény: matumik (4242)
Gisek-Misek Creative Commons License 2009.11.26 0 0 4246

Én szívesen segítek,ha tudok.

Várom a kérdőívet.

Előzmény: epeszakdoga (4245)
epeszakdoga Creative Commons License 2009.11.26 0 0 4245
Sziasztok! Egy végzős dietetikus hallgató vagyok, és a szakdolgozatomat az epeköves betegekről írom. Nagyon sokat segítenétek/segítenének a kérdőívem kitöltésével! Amennyiben valaki szívesen segítene, akkor kérem írjon, és a kérdőíveket elküldeném e-mailben! Előre is köszönöm a segítséget! :)
Babi72 Creative Commons License 2009.11.23 0 0 4244
Szia Gisek!

Igen egy sima röntgen.
Az ultrahangon állapították meg a követ és a röntgenen, hogy lehet robbantani mert nem meszes..Igy nem látszik a röntgenen, ha meszes akkor látszik.
Előzmény: Gisek-Misek (4241)
Babi72 Creative Commons License 2009.11.23 0 0 4243
Szia Zsuzsi!

Persze nem várok csodát, de bizom benne hogy sikerül és pár hónap alatt kő mentes leszek...aztán át kell állnom a rendes életmódra már kajaügyileg. Eddig nem étkeztem rendszeresen, pl reggel soha..mos tuszkolom magamba a reggelit, joghurt..ilyesmi. Mert ugye már 20 éve nem reggelizek. Nos az epe rendes működéséhez tényleg jobb a többször keveset étkezés. Szóval váltanom kell de annak reméynében hogy igy talán nem alakul majd ki kő. Persze váltok ráállok erre a többször kevesebbre.

No majd jelentkezem jövőhét hétfőn lesz a nagynap.

Addig is szép napot mindenkinek.
Előzmény: zsuzsi07 (4240)
matumik Creative Commons License 2009.11.22 0 0 4242

Sziasztok!

Már régebb óta olvasgatlak titeket. Én augusztusban szültem a másokid babámat. Ahogy hazajöttem a kórházból begörcsöltem. A doki mondta, hogy epehólyag gyulladás. Azóta voltam uh-on és köveim vannak. Egy 11 mm-es és számos apró 1-2 mm-es és sudge. Ami azt jelenti, hogy műtét. Ma voltam a sebésznél már 3-szor. Az a baj, hogy szoptatok és, hogy nagyon be van gyulladva ami ugye a süllyedésben jelentkezik. Ami kb. 3 hete 65 volt, aztán 45 most meg pénteken 42. Nem vállalja a műtétet, mert akkor tuti, hogy vágni kell a gyulladás miatt és az meg 5 nap kórház. Ráadásul a baba is császár volt. Nektek van ilyen téren tapasztalataitok?

Félek a hasnyálmirigy gyulladástól, mert a nőgyógyász azzal ilyeszteget.

Most nem tudom mit csináljak. Igazából görcsöm csak akkor volt augusztusban, de ugye a kis kövek miatt bármikor lehet. Most eszem szinte mindent, de szerncsére nincs görcsöm, csak az a folyamatos éhségérzet a gyomromnál.

Előrre köszönöm a válaszokat.

Andi

Gisek-Misek Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4241

Szia Babi!

Milyen vizsgálattal állapították meg,hogy nem mészkő?

Elég egy sima röntgen?

Előzmény: Babi72 (4238)
zsuzsi07 Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4240
Valóban nem fáj, de készülj fel egy több alkalmas sorozatra, ne várj csodát egytől!
Előzmény: Babi72 (4238)
Gisek-Misek Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4239

Köszönöm!

Most jöttem rá,hogy elírtad azt az anagyú füvet, valójában az anyagú akar lenni!?

Neked is előrébb jár az agyad,mint a kezed? Járok én is így!

Feltétlenül veszek és kipróbálom,ártani nem fog,legfeljebb használ.

Mégegyszer hála a segítségért.

Előzmény: *Sana* (4237)
Babi72 Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4238
Sziasztok!

Nah az a jó hírem hogy nem meszes a kövem, szóval koleszterinből van. Lehet zúzni nem kell műteni:-)

Én vállalom mert mégsem kell igy egy sebészi beavatkozás. Azért ez is egy modern technológia. Madj megirom ide a tapasztalataimat nektek, hogy ha vaalkit érdekel milyen is ez akkor tudja.

Egyenlőre még félek ettől is, bár azt hallottam nem fáj.
No majd meglátom, remélem túlélem...:-)

*Sana* Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4237
Kisezerjófűnek hívják a nagyon szép és szolid virágú növényt. Az íze valóban nagyon-nagyon keserű, de annál többet segít. Ráadásul, ahogy a nőknek a közönséges cickafarkfű a "védelmezőjük", a férfiaké a kisezerjófű. Csodálatos kis növény!
Előzmény: Gisek-Misek (4236)
Gisek-Misek Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4236

Sana,légyszíves,írd le mégegyszer a füvek nevét,mert én még nem hallottam a

keserű anagyú fűről. Az ezerjófűről,meg azt,hogy sok mindenre jó,csak inni nem!!

Brrrrrr! Ide kéne egy mosolygós szmájli!

Köszönet előre is.

Előzmény: *Sana* (4234)
patty1441 Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4235

Sziasztok!

Köszönöm a sok segítséget, ma délután megyek a nőgyógyászomhoz, remélem tud mondani valami okosságot...

A baj az, h nem nagyon merek kísérletezgetni magammal, mivel itt Bp-n teljesen egyedül vagyok, anyósom 300 km-re, anyukám 250 km-re lakik, a férjem dolgozik, sokszor vidékre is kell mennie, ami egész napos elfoglaltságot jelent, és egyszerűen a 11 hónapos kicsimet nem tudom kire hagyni, ha esetleg begörcsölnék...

Sem szomszéd, sem barát, sem senki nem tudja elvállalni... Ráadásul most a mentősökben is megrendült a bizalmam, a legfőbb gondjuk a gyerek volt, h most akkor mi legyen vele. Még szerencse, h az egyik barátunk épp ráért, és nem külföldön turnézott... Nem hagyhatom egyedül a lakásban a kisfiamat... Úgyhogy passz. Annyit tudok már tapasztalatból, hogy telítődik, telítődik, telítődik, aztán egyszer csak bedurran. Akkor meg mentő kell és orvos. De a telítődési folyamatot nem is érzem, tehát nem tudom, h mi az, amitől konrétan a végkifejlődésben begörcsölök. Most roston sült csirke mellet és rizst ettem előző nap, de sztem ez már a vége volt. De előtte nem volt semmi panaszom. Ilyen görcsöm pedig még az életben nem volt, mint most. Akikkel beszéltem azt mondták (kismamák), hogy minél jobban nyomja a kicsi az epehólyagot, ez annál rosszabb lesz, tehát minél nagyobb a baba, és minél előrébb van a várandóság, annál többször jöhetnek a görcsök.

Na, most akkor mit tegyek...? Levegőn nem élhetek... Kéne a tápanyag a picinek is...

*Sana* Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4234
A magyar konyha nagyon kevés keserűanyagot használ az ételek készítésénél, pedig a szervezetünknek, főleg az emésztőszerveknek, vagy a májnak nagyon nagy szüksége van rá. Az egyik legjobb keserű anagyú fű a kis és a keskeny levelű ezerjófű, másnéven földiepe.
Gyógytea formájában bármelyik gyógyszertárban lehet kapni.
Rendbe hozza a megzavart gyomor működését, szélhajtó, gyomorégést, székrekedést, szüntető, vérszegénység, epekőbántalmak kezelésére jó, májtisztító, epeműködést segítő hatása van, prosztatabántalmak megelőzésére is kiváló. Az íze nagyon keserű, de megéri fogyasztani. Jó tapasztalataim vannak vele.
kékszemű Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4233
Ja még annyi, hogy ha az orvos nem ajánlotta volna, akkor javaslom, hogy szedj vagy Rowacholt, vagy Bilobene-t. Ezek rendbe teszik az epehólyagot, tisztítják, a gyulladást is csökkentik. A követ is oldják (kismértékben, csak annyira, hogy a felületük ne legyen túl érdes, mert a kő az érdességével is irritálja, görcsbe rántja az epehólyagot).

Az Algoflex Forte, vagy az Advil Ultra Forte a terhesség középső harmadában megengedett. Ezek elég jól hatnak az epefájdalmakra, vegyél be egy-két szemet, ha nagyon fáj. A későbbi szakaszban szedhető fájdalomcsillapítókról viszont mindenképpen beszélj az orvossal, mert a terhesség vége felé nem egyszerű dolog megfelelő fájdalomcsillapítót találni :-(((
kékszemű Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4232
Sajnálom a nehézségeidet! Ha eljutsz a műtétig, akkor olyan változást fogsz magadon észrevenni, hogy el sem fogod hinni. Nekem 3 hete volt a műtétem és ma tatár-bifszteket ettem :-))) Jó, nem sokat, de két nagy pirítóssal azért lement...

A kenyér és víz, mint diéta azért túlzás. Azzal az a baj, hogy ha az emésztés nem kívánja az epefolyadékot, akkor az besűrűsödik az epehólyagban, pangani kezd és az is gondot okoz. Szép lassan el kell kezdeni egyéb dolgokat is enni, mondjuk zsír, bab, friss kenyér, káposzta, tojás és csokoládé ne legyen közöttük.

Ennél persze több dolog is okozhat gondot, de az már az egyéni érzékenységedtől függ. Ha valami felpuffaszt, vagy epefájást, neadjisten görcsöt okoz, akkor írd fel egy papírra, mert azt nem ehetsz.

Zsírszegény felvágottakat, krumplit, rizst, tojás nélkül készült száraztésztákat, húslevest, roston sütött csirke és pulykahúst (bőre nélkül!) ehetsz. Kezdj is minél hamarabb enni ilyesmit, hogy a túlzott diéta ne okozzon gondot.

Inni pedig tea, vagy gyümölcslé ajánlott. Szénsavas üdítőket egyáltalán nem, tejet pedig egy teszt után ihatsz. Ha úgy érzed, hogy mehet a tej, akkor lehet próbálni a tejbegrízt és a tejberizst is, mindenféle lekvárral, hogy a kívánósságod kielégüljön (én a műtét előtt annyi tejbegrízt és tejberizst ettem, hogy mostanában is automatikusan főzöm magamnak a tejbegrízt :-))
Előzmény: patty1441 (4229)
Gisek-Misek Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4231

Patty kedves!

Nem írígylésre méltó a helyzeted. Az új kis jövevény még sokáig a pocakban

lakik, lehet,hogy Ő a baj okozója. Nem javasolnak az orvosok valami alterna-

tívát? Az nem lehet,hogy ennyit kínlódj! A böngészőben keress rá az epebeteg

diétára,feljön sok oldal,receptek is,onnan tudsz választani kaját,enned kell!

Megfigyelted,hogy mik azok az ételek,amire az epéd reagál? És a görcsök is

problémásak,esetleg megindulhat a szülés. Túl azon,hogy mocsok fájdalmas!

Nagyon-nagyon szorítok Neked,hogy találjatok valami megnyugtató megoldást.

Esetleg természetgyógyász,kineziológus,"táltos",akárki,aki megszabadít a

kínoktól.

Ha az segít én nagyon együtt érzek és írj nyugodtan,ha az megnyugtat.

Előzmény: patty1441 (4229)
Dózerbike Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4230
lassan egy éve műtöttek,sajnos nagy vágással.Azóta is érzéketlen egy része a hasamnak.De a lényeg,hogy semmi panaszom nincs azóta az epémmel.Remélem ez így is marad.
patty1441 Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4229

Sziasztok!

Igaz új vagyok ezen a fórumon, de már évek óta szenvedek az epeköveimmel... Az első várandóságomnál nem volt semmi gond, gyakorlatilag minden megehettem, amit csak megkívántam... Kisfiam 2008 decemberében megszületett, de utána sem volt semmi panaszom... Aztán ismét várandós lettem - vagyok - és vasárnap engedtek ki az Uzsoki Khból... Olyan görcsöm volt, h azt hittem, hogy meghalok, ráadásul 26. héten járok... A mentősöket pedig innen is üdvözlöm, kedvességük, együttérző képességük gyakorlatilag nem a nullával, hanem a minusz végtelennel ér fel. (Tisztelet a kivételnek.) Mind1... Most itthon vagyok, kenyéren és vizen élek, nem tudok, és nem merek mit enni... Nagyon sok minden zavar, és most már telejesen tanácstalan vagyok, h mit ehetek és mit nem. Esetleg, ha valaki tudna valami használható linket, azt megköszönném. Uborkát, káposztát, kukoricát, gombát, és minden ehhez hasonlót nekem sajnos hanyagolnom kell. Ráadásul kívánós vagyok, mindent megennék, és már olyan éhes vagyok, hogy nem tudom, hogy mit tegyek...

A sebész doktornő azt mondta, h meg kéne várni a szülést, és a szoptatás végét a műtéttel. De elég nehezen viselem már ezt az egészet...

Köszönöm, hogy elolvastatok.

posthero Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4228
nekem sem az epém fáj a görcsöknél hanem a gyomrom. kisugárzik vagy a fene tudja. attól még az epével van gond. főleg ha kő is van. engem is küldtek volna tükrözésre az elején amikor a kórházban gasztroenteritisznek nézték az epehólyag gyulladást.
zsuzsi07 Creative Commons License 2009.11.18 0 0 4227
Ha rtg-képen látszik, akkor meszes a kő, ha nem, akkor nagy valószínűséggel koleszterinből van.
Előzmény: Gisek-Misek (4226)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!