Egyetértek önnel, nem csak az egyeztetők szoktak téveszteni, sőt az indexelők sokkal inkább, viszont az egyeztetők felelőssége sokkal nagyobb, hiszen, ha az indexelők rosszul indexelnek azt még az arbitrátorok kijavíthatják, az egyeztetők hibáit már senki sem fogja. Az évkezdő és év végi 1 feljegyzéses lapot két oldalnak venni, szerintem hiba. Nem oldalakat, feljegyzéseket indexelünk a képekről. Az hogy egy képen hány oldal van lényegtelen. Egyértelműen rendelkezik a „Projekt utasítások”, ami így szól: Kattintson a Number of Records (feljegyzések száma) nevű mezőbe, és írja be a képen található feljegyzések számát. Tehát, ha egy képen egy feljegyzés van, akkor egynek kell számolni, ha hat, akkor hatnak. Az üres oldal nem fog bekerülni a rendszerbe, ezért fölösleges.
Hát olyan nagy probléma nincs (leszámítva azt, hogy az adatbázis majd két rekordot kell hogy tároljon, amiből az egyik üres, ergo értelmetlen). Sebaj, győzik tárhellyel... :o)
Amit nem értek az az, hogy a döntnök miért nem teszi rendbe az ilyen indexelést? Kb. 3 egérkattintásba kerül... Neki ugyanis megvan a lehetősége arra, hogy a két indexelő által készített adatokat "összeszinkronizálja", azaz egymáshoz igazítsa, a fölösleges rekordot meg törölje. Csak egy kis józan ész kell hozzá.
Egy másik téma: a napokban bíráltam egy adag ún. zempléni csomagot. többször beleszaladtam abba, hogy az egyik indexelő az első oldalt duplikáltnak jelölte. Értem én, indexelésnél én is találkoztam már olyannal, amikor egymás után jöttek a csomagok és a duplikálás átcsúszott a másikba. Sajnos nekem nem így jött, így aztán normállá minősítettem, mivel nem tudtam ellenőrizni. Mellesleg ez is duplikált rekordot termel...
Az évkezdő képek indexelése, ahol rendszerint csak egy bejegyzés található a kép jobb oldalán egyének szerint különféleképpen készül el. Az első indexelő csak 1 rekordot indexel (mert csak egy van) a második viszont két rekordot készít és az elsőt üresnek hagyja.
Az egyeztető meg eldöntheti, hogy melyiknek legyen igaza. Mindenféleképpen egy indexelő a rövidebbet húzza. Nem mindig csak az egyeztető hibás, ha az indexelés nem hozza meg az elvárt eredményt.
Szerintem az üres oldal az üres és ezt ezzel jelzővel is lehet látni. Hol itt a probléma?
Gondold át a skype-ot (ha kell abban is segítünk), mert a MACSÉ-nél azt indexelheted, amit szeretnél. Csodát azért ne várj, azok a filmek jöhetnek szóba, amik az FS-en is megtalálhatók és elérhetők online formában.
majdnem elfelejtettem,hogy melyik levéltárban lehetnek a szokolyai ak.másolatok?Én a szokolyai református lelkésznek írtam,többszörre válaszolt,hogy csak nem gondolom,hogy lenne ideje egyáltalán törődni vele,hogy mit is szeretnék.Pedig talán ott lenne a legkönnyebb a dolog az ak.-ok száma szerint.
Lehet,hogy Pest megyei levéltárban kellene keresnem?Az biztos Pesten van,megnézem.
Sajnos a levéltárban ,személyes kutatásról le kell mondanom.)Sajnos 8 óra repülőútnyira vagyok,és a mindenféle bajom közül a legközönségesebb,hogy félig béna vagyok.)
Vajon a MACSE-ban lenne az embernek valami választása,hogy mit indexel?Mert ha igen,akkor átgondolnám mégegyszer a skype-ot.hogy hogyan tudnám használni;esetleg rávennék itt valakit,hogy segítsen ,amíg megtanulom.És akkor talán indexelhetnék olyan helyet,amire szükségem lenne.
A FS-ön kerestem névre a nagyszüleimet,semmi szóbajöhető nem jött ki.Meg fogom nézni megint,hogy hol van az,hogy pl.Veszprém vagy Lenti már megvan nekik.
Úgy tudom,egyébként,hogy itt is,meg mindenhol a Mormon centrumokba be lehet menni,valami névleges összegért bizonyos időre mikrofilmeket -vagy azok másolatát- ki lehet bérelni.A probléma megint csak az odamenés;mire odavergődnék segítséggel,már indulhatnék is haza,hogy ne legyen baj.Pedig állítólag ott emberek is vannak,akik szívesen segítenek,ha igaz.Egyszer még nem bírom ki,és megpróbálom.Majd elmondom akkor,hogy hogy volt.
A lofsii-n írta valaki, hogy vannak helyi telefonszámok az indexelési kérdésekre. Magyarországon a 06 80 018362 -es számon lehet magyarnyelvű segítséget kérni. (A nyitvatartást nem tudom, és innen Pennsylvániábol nem tudom kipróbálni.)
Ezek a települések még nincsenek indexelve a MACSE-nál. Azt, hogy melyek vannak már indexelve a statisztikai adatoknál nézheted meg. Itt látható a születési, a házassági és a halotti. Viszont te magad is át tudod nézni a polgári anyakönyveket, a veszprémi 1959-es halotti és a és a lenti anyakönyvek fent vannak a mormonok oldalán. A veszprémi 1981-es halotti soha nem lesz feltöltve, mert erről már nem készült másodpéldány. A veszprémi 1954-56 házassági sincs fent, ezeket szerintem próbáld meg még júniusig megnézni a megyei levéltárnál (bár eléggé határeset), mert ezután már csak 2029-ben tudod majd kutatni.
Amire szükségem lenne,az az anyai nagyszüleim halotti ak.adatai ,esetleg a szüleim házassági ak.adatai -megtudni az apai nagyszüleimről adatokat- Veszprémből.)Halotti 59 és 81,házassági kb 54-56 )
Aztán Lentiből vagy Lentiszombathelyről az anyai nagyszüleim születési és házassági adatai.)1907 és előtti;és
34 előtti néhány év.Ezek mind katolikusok.
Szokolyáról az apai magyszüleim adatai kellenének,amik reformátusok.)Halotti 31 utáni néhány év és 65 utáni néhány.)
magdusis A fő kérdés, hogy milyen adatokra lenne szükséged? A MACSE sem csinál csodát, nekik sincs még indexelve egész Magyarország. Én azért kezdtem el ott is dolgozni, mert egyrészt nem tudom kivárni, míg az FS eléri azokat a területeket, amik érdekelnek, másrészt saját nézelődéseimből már voltak "privát" kis excel tábláim Vas megyéből. Sajnáltam volna kidobni őket! :o) Ja, és a Skype nem olyan rettenetes dolog! :o)
czagane Írj egy levélkét a helpdesknek (vagy support? most hirtelen nem tudom), hogy szeretnél arbibrátorkodni, tedd bele a levélbe hogy hány rekordot indexeltél és milyen projektekben, plusz hány százalékos az indexelési eredményed. Min. 2000 rekord és 94% a követelmény. Egy napon belül válaszolnak, esetleg kérdeznek még valamit, aztán megadják a jogosultságot. Én is pár hónapja jelentkeztem - pont azért mert elegem lett :o)))
Régóta olvasom a fórumot, én is indexelek. Több, mint 21000 adatot rögzítettem. Az arbitrátorok munkája az én életemet is megkeseríti. Úgy látom én is, hogy az indexelés szabályait csak ők nem tartják be. Mit kellene tenni, mert úgy tűnik az arbitrátorok sok hibát visznek be a rendszerbe.
Tudja-e valaki, hogyan lehet arbitrátornak jelentkezni? Vagy oda születni kell?
Többször láttam említeni,hogy máshol is lehet indexelni,mint a FS-ön.De pl.amikor próbáltam a Macse-hoz csatlakozni,kiderült,hogy csak skype-on tudnak adatokat továbbítani,és ez nekem sokkal bonyolultabb,mint a FS.
Pedig szívesen segítenék több helyen is;változatosabb,érdekesebb lenne .És olyankor is dolgozhatnék rajta,amikor a FS-ön napokig csak halotti ak.-ok jönnek,ami nagyon fölzaklat,látni egymás után a meghalt gyerekek adatait.
Egyáltalán,a MACSE-nak lehet,hogy több adata van? )Nekem Nyugat-Magyarországról kellenének adatok,Lentiből,Veszprémből,Fehérvárról vagy a Dunakanyar mellett Szokolyáról.)
Most már csak az kéne, hogy ezeket a linkeket KÖTELEZŐEN el kéne olvastatni minden magyar oldalakat INDEXELŐNEK, és minden magyar oldalakat bíráló VÁLASZTOTTBÍRÓNAK (nekik duplán).
Aztán ha valaminek valaki nem érti az értelmét, megkérdezi (ha lehet itt).
Tudnivaló, hogy más korban, más országokban, sokféle törvény, rendelet, és szokásjog lehetett. A mi országunkban sem volt minden időben egyforma az anyakönyvezés. A monarchia idején több száz évig még a tartományokban sem.
Ez egy ámerikai projekt. Tehát úgy kell indexelni ahogy az ő szabályuk szól.
(tudod az egy olyan ország ahol több millió befőttesüveg mindegyikére rá kell írni merre nyílik, aztán ellenkezőleg egy sem)
Hiába tudom (és majd minden magyar ember tudja, akár oda van írva, akár nem), hogy az egyszerűen odajegyzett Erzsike, neve alapján biztos kislány, és ha a törvényes atyja Kis János, akkor a hatósági igazolványa szerint ő Kis Erzsébet, mert az atyja vezetéknevét fogja örökölni, valamint az elfogadott női név az Erzsébet. Az adatlapjára mégis csak az kerülhet, hogy „Erzsike”, neme ismeretlen, vezetékneve ismeretlen. Ez van.
És így is marad, míg ott messze el nem hiszik, hogy ez így nem helyes. (nincs remény)
Megérkezett hozzám is az arbitrátorok zsenije! :o)
Pont ahogy írtátok, gondosan beírogatta mindenhova az újszülöttek vezetéknevét és az elhúnytak nemét, mert ő szerinte így van és punktum. Hogy a szabályok mit mondanak, az mindegy, ő jobban tudja és ismét punktum.
Van egy másik újítása is! Ha olyan kép van soron, amin csak 1 bejegyzés található (tipikusan minden évben a kezdő oldal) oda én mindössze 1 rekordot szoktam rendelni, mert annyi van rajta. Ő nem, nála ez is két rekord, az egyikben ugyan csak az anyakönyv típusa szerepel (halotti, születési, stb), a többi rovat üres, de rendnek kell lenni, ami két oldal az két oldal! Hiába van nálam minden adat feldolgozva, mivel én 1 rekordot vettem fel, az szerinte a kép bal oldalához tartozik, ami szemmel láthatólag üres, tehát törlendő!
Tényleg sajnálom az időmet, hogy végignézzem az összes visszajelzést, javítgassak és közben még dühöngjek is. Mert egy szót sem szólok, ha a Szücsömet ő Szűcsnek olvassa stb., külön megköszönöm, ha kijavítja a hibáimat, elírásaimat, de a fenti akcióival csak elveszi az indexelők kedvét a további munkától. És hagyják szabadon garázdálkodni....
1) Ha elindítod az indexelő programot, akkor menjél a képernyő tetejére, a TOOLS menüponhoz. Ezen belül OPTIONS, majd LANGUAGE.
Itt már be tudod állítani a nyelvet (na nem mindenhol :o). A program nyelvét u.i. csak néhány preferált nyelvre lehet állítani, de a FIELD HELP és FIELD NAMES beállítható a "same as document"-re (ha jól emlékszem). Kilépsz, belépsz a programból/ba és (remélem) máris tud magyarul.
2) Sima látogatóként is majdnem mindent láthatsz, kereshetsz. Ha regisztráltál, akkor egy picit többet (pl. indexelt polgári akv-ekhez tartozó képek). Szóval nincs szükség pontgyűjtésre. Ha nem találsz valamit, akkor szólj!
"Ez viccccc? Nem a pontos, hibamentes, alapos, jól kereshető, teljes adatlapok gyártása a cél?"
Dehogynem. Itt persze megint csak feltételeztem valamit. Nem hiszem, hogy hosszú távon örülnének annak (persze, ha valaki jelenti nekik), hogy mi folyamatosan küldözgetjük egy, a Familysearch-csel semmilyen kapcsolatban sem lévő fórum linkjét. A Familysearch forumát például (ha jól tudom) azért szüntették meg, mert nem csak indexeléssel és családfakutatással kapcsolatos hozzászólások írtak bele, szóval e téren nem túl engedények.
"Reménykedek, hátha idetéved valaki, aki …….áh mindegy"
Szerintem akik már az egyeztetők fellett vannak azok nem beszélnek magyarul, egyeztetőkből pedig szerencsére nem állunk olyan rosszul itt a fórumon.
Sikerült megtalálnom. Én ezt szűrtem le belőle, összefoglalva (egy jobb angolos talán kijavít, ha nagyon félreértettem valamit): A legideálisabb helyzet az lenne, ha minden 10 indexelt köteg után egyeztetne egyet az arbitrátor, de aligha lehet ezt a „szabályt” pontosan betartani, nem is lenne értelme. Viszont nem árt, ha indexel is az ember (egyeztető) néha, főleg ha új projektbe kezd, vagy ha a projekt kellős közepén megváltozik a dokumentum típusa (stb.), hogy megszokja a változást. És a végén emlékezetnek minket, hogy a szabályok értünk vannak.
Ezzel a személyes adatok védelme a céljuk, főként a születési és házassági anyakönyveknél, de még a halotti anyakönyveknél is. És ugye nem csak itt. Számos hivatalos íratot csak az örökösök kérhetnek ki, de vannak olyan dokumentumok, amiket még ők sem, mert még az elhunytnak is vannak jogai. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az anyakönyvek nem a nyilvánosság részére készülnek, ezért hiába lehet látni a sírokon vagy az újságok anyakönyvi híreiben nagyjából ugyanazokat az adatokat, nincs jogunk belenézni. És feltételezem nem mindenki örülne annak, ha így könnyen kideríthető lenne, hogy egyik-másik hozzátartozója melyik etnikumhoz és egyházhoz tartozott, törvénytelen születésű volt, öngyilkos lett-e, vagy éppen meggyilkolták.
Magam nem tudok másra gondolni mint két eshetőségre.
Ad1. Vannak olyan magán emberek akik nem szívesen veszik ha az ő családjukat kutatja valaki.
Ad2. Vannak olyan politikusok (s szerintem ez lehet a döntő) akik kifelyezetten rühellik ha az ország tudja ki a rokon és milyen fokon. Mert az egyből megmagyaráz egy csomó dolgot. Érdekes, hogyy ez a törvény milyen egyetértésben született mindkt oldal rühelli ha hatalmon vanank és ezek a nyílvánvaló dolgok kiderülnek :-)