Hali! Szia Thomas, nekem van egy ilyen keltető. digitális hőfokszabályzós, alulra két 60w-os lámpát tettem, amit a szabályzó vezérel, oldalról, a páratálca felől fújja egy pc ventillátor a lámpákról a hőt, felfelé a lámpák után is van egy venti, ami indítja a levegő keverését, és a keltető tetejében is van egy, amivel szerintem már egész jó a keringés, és egyenletes a hőfok. Mindjárt kimegyek lefényképezem Neked, ha érdekel! Üdv
de úgy érzem, hogy a privát mail-es megkeresésekkel is túlságosan ki van töltve a szabadidöm. ennél több idöt, és energiát nem szeretnék a fórummüködésre fordítani.
Ha ez fórum jól müködne, a keltetöépítéshez szükséges információk nem vesznének el a sok felesleges kérdés-hozzászólás között.
Nem vagyok fogalomzavarban mint irtam átolvastam az egész forumot 1 hetembe került .Azért irtam a ventilátort mivel a keltetöm még nincs megépítve és mivel te azt irtad hogy álló levegösre nem tudom megcsinálni ha áll a hütö.Ezért gondoltam arra hogy akkor elfektetem és megcsinálnám ugy hogy rakok bele mondjuk 2 ventillátort.Csak az elrendezést nem tudom hogyan csináljam.Hova tegyem a két ventit,a fütötestet meg az érzékelöt.
Na szóval akkor ha fektetve csinálnám a hütöt akkor hová tegyen a fütö testet ugyan ugy felülre és egy számítógép ventilátorral fujasam?Elöre tenném a ventillátort utána az égöt és utána a höérzékelöt?
ìgy csak egy tálcát tudsz a gépbe tenni, és állítva nagyon nagy hömérsékleteltérések adódnak a keltetö légrétegei között, amit nem tudsz stabilan tartani.
(gondolj csak bele, ha centinként 1°C a légrétegek hömérséklet különbsége, és a tojások felett van 30 cm a hütö tetejéig, ott már közel 70°C van!)
èn mindenképp ajánlanám a kényszerlégkeveréses megoldást. nem nagy töbletköltség, viszont a keltetö hatásfokát, jelentösen meg tudod vele növelni.
Sziasztok.Elolvastam az egész forumot az elejétöl a végéig.Az én keltetöm hütöszekrényböl van de még nincs kész.A hütö állítva lenne,állólevegös.Na most az után érdeklödnék hogy 2 db 60 wattos égöt szereltem felülre ami a fütést végezné.Viszont nem tudom hogy a tálcát milyen mesze tegyem töle mivel ugye az égö höt sugároz?A höérzékelöt és a hömérö a tojásokkal egy szintbe helyeztem és a höfokot 38,2 állítottam.Tehát a tálca távolsága az égötöl érdekelne hogy hová rakjam? Esetleg helyezek e egy lemezt az égö és a tálca közé?
Ha nincs elég gyakorlatod, és rosszul pattintod meg a tojást, vagy még nem vált el a köldöktől a csibe eléggé bevérzik, és ha ez előfordul, szinte borítékolható hogy nem éli túl.
Hajnalban ha van kedved hozzá kelj fel, és vedd ki a kikelt csibéket, mert ha sok kel ki egyszerre, nem fog leszáradni, a megemelkedett pára miatt.
Nem kell izgulnod, mert amelyik rendben van, az kikel magától, amelyik kelésgyenge, annak amúgy se sok az esélye, ez a természet rendje.
génhibától elkezdve, vissza vezethető ez a tojást tojó állomány etetéséig sok mindenre, amivel ugyse tudsz kezdeni semmit.
ne reagáld túl a dolgokat, csak izgulj az első keltetésed alatt, és ne rontsd el azzal hogy besegítesz nekik, és ezze okozod a csibe vesztét.
Akkor szerinted sem piszkáljam?De már túl lehetnék rajta,mert ez a félőbb dolog nem az ami eddig volt,mert az simán ment.Ettől féltem már az elején is:(és most segítenék rajtuk de nem tudok.Azt mondják ha segítek akkor elvérzik.Igaz ez?És a többi mikor pattan meg mert eddig csak 2 van megpattanva.Keljek fel éjjel is többször hozzájuk?Vagy inkább reggelig ne piszkáljam őket,most lespricceltem őket.Köszi a gyors választ.
Ne aggódd tul a dolgokat,bár gondolom izgulsz ami természetes. Este 10 kor szedd ki ami kikelt aztán reggelig kibirják. A kikelteket rakkd lámpa alá vagy melegre,ha tömegesen kelnek nem biztos hogy a gépben felszáradnak ezen se izgulj. :)
Amelyik először kitöri a tojást nem biztos, hogy az fog kikelni legelőször. Sőt, nekem volt nemegyszer, hogy pont az első, vagy elsők fulladtak be. Van hogy egy 24 órát is elkínlódik, ami persze nem jó... Elvileg 20-30 perc a kelés normális ideje, de szerintem nagyon kevés kel ki ilyen gyorsan...
Szia!Köszönöm neked is a gyors választ:)Akkor ne piszkáljam őket?Este még nézzek rájuk,és reggelig nem fulladnak bele a gépbe v a tojásba?Túl izgulok értük,ez az első keltetésem és még nem ismerem a gépet.Remélem nem lesz baj velük.Köszönöm addig is.
Köszönöm a gyors választ:)Én is spriccelem de nem merem megroppantani hátha elvérzik.Vagy nem?Nem kellett volna már maguktól ennyi idő alatt kibújni?Vagy én akarom siettetni őket?Ne szellőztessek,vagy avval elmegy a pára és a hő?Köszönöm eddig is.
Szia. 8 óra is eltelhet mire kikel,söt több is. Elég ha 4 óránként nyitogatod a gépet. Ha a höfök rendbe van és pára is oké,ne aggódj. Idö kell mig körbetörik a tojást.
Szia. Én ilyenkor már egy picit megroppantom a tojáshéját óvtosan, hogy egy picit berepedjen, onnantól sima az utjuk, viszont még ki nem kell spriccelem is.
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni.Van egy kis gondom.Mennyi idő után kel ki a csirke ha már megpattant a tojás,és csipog és látom a kis csőrét?3 kor pattant ki de most itt van 19.45 és még ott tart majdnem ahol 3-kor.Szellőztessek kicsit h kapjanak levegőt?De félek h nagyon lemegy a hőfok.Párásítok ezerrel,de félek h belefulladnak.Nem lehet h valami baj van velük?Vagy csak bízzam rájuk a dolgot?Ha tudtok segítsetek.S.O.S.köszönöm előre is a választ.Szép estét.
Szia. azon a linken, amit az előbb belinkeltek mindent megtudhatsz. Nem akarlak megilyeszteni, de egy hónapja jártam igy én is, csak nekem első nap egyet szült, tépkedte a szőrét egész nap, másnap reggelre még 16 db-ot, de egyik sem élte tul. Tul sokan voltak és elnyomták egymást az anyjuk hasában. Volt amelyik kisem volt rendesen fejlődve.
DE, ismétlem de ha jól emlékszem, akkor ellés előtt napokkal megkezdi a szőrtépést, és az ellési fészek építését, és az esetek 99%-ban esti időpontban kezdődik az ellés a nyulaknál. Ritka mikor délután leellik.
Van amikor 10 kisnyulat is a világra hoz, de annyit nem képes felnevelni, mivel 8 emlője van.
Téves az a hit hogy nem szabad a fészekhez nyúlnii, mert akkor ott hagyja a kicsinyeit.
Igenis át kell nézni a fészket, mert lehet halva született, és a meleg fészekben a bomlásnak induló tetem megfertőzheti az élő állományt.
ha mind élve születik, akkor tedd át másik anyához ahol kevesebb van, de fél órára vedd ki onnan az anyát, hogy az átrakott kicsik átvegyék az ottani alom szagát.
Az anyával vigyázni kell ilyenkor, mert ellésnél védhati a kicsinyeit. Ha támadós "kedvében van" akkor tedd át addíg másik ketrecbe. És ne ijedj meg attól ha azt látod hogy felfalja a kis nyuszik köldök zsinórját, mert azt azért tezsi mert ez segít beindítani a tejképződést. Ha ezt a kicsinyeivel együtt teszi sorozatosan akkor nem jó anyának. Ha fiatal az anya, előfordulhat, hogy nem tép magából megfelelő mennyiségű szőrt a fészekhez, ezt neked kell megtenned. A hasa aljából ilyenkor könnyen kijön a szőr, de vannak akik lenyírják a megfelelő mennyiségű szőrt a fészekhez. ha már ugyis átvizsgálod az ellés után a fészket halott kicsinyeket kutatva, érdemes fertőtlenítős vízzel enyhén meglocsolni a fészek környékét is, mert az ellés utáni véres, köldökös maradványok is fertőzésnek indíthatják az állományt.
A nyúl az egyik legkényesebb állat. Ezekre figyelni kell.
Nagyjából ennyire emlékszem a nyulazós időszakomból, ennél többre nem futotta.
Sziasztok.Tudom ez nem a nyuszis oldal,de ott utoljára tavaly léptek be,onnan nem sok választ remélek.Hátha ti tudtok segíteni.
Segítség kéne egy válasz erejééi.Most van először nyuszim.Múlt hónap 27 volt pároztatva.(nem az első fialása lenne)Tegnap egy nagy halom szőrt tépett,de még nem születtek kicsik.(legalább is nem találom őket)Találtam viszont néhol vérpöttyös szőrt.Mikor foknak megszületni?
Szia. Én is száritott zöldborsóval kervert kukorica-buzadara keveréket adok nekik és nem csibeinditót, hanem pulykainditót keverek egy keveset a keverékhez, most voltak 1 hónaposak és már hatalmasak. Majd teszek fel róluk képeket.
KÖSZÖNÖM AZ INFORMÁCIÓT! AZT HISZEM KI FOGOM PRÓBÁLLNI EZT A VERZIOT IS. UGY VESZEM KI A SZAVAIDBOL, HOGY A BORSO A LÉNYEG. BOCS HOGY ENNYIT IROK, DE MENNEM KELL...
Tapasztalataim szerint nagyban függ attól, hogy honnan származik a tojás, mivel etették az ősöket, hányad generációs, kelés után mivel indítottad.
Egy biztos: fehérje gazdag étrendet adjál nekik, ha gyorsan akarod felnevelni őket levágásra.
takarmányborsó tökéletes ebből a célból.
Ledarálva takarmánnyal együtt és indító tápot bele.
Adhatsz nekik jolovitot is kelés után, én szoktam.
Két hétig kamilla teát csinálok és abba teszek bele.
kamilla tea ismert hatásait nem írom le, jolovit pedíg vitaminpótlás, stresszállapot és hiánybetegségek, nagyobb ellenállóképesség, termelési, szaporodási eredmény javítására.
De ezen kívül még sok minden kapható forgalomban.
Gazdag étrendet javaslok, mert csak a kukorica darától nyeszlettebbek lesznek.
Bocs a megfogalmazásért.
Szoktak még Lucernát szárítani, és a leveleit szárazon ledarálni takarmyánnyal együtt, az olcsóbb mint a többi fehérje az étrendjükben, de szárításkor veszít is valamennyit a fehérje tartalmából, ámde mégis klasszissal jobb a sima darától.
A takarmányborsó ugyanis kicsit költségesebb.
Többször adjál nekik keveset, mert a frissen beadott kajára ráugranak, ha odaburítasz egyszerre sokat, akkor az elején esznek, később pedíg csak turkálgatnak.
Ha többet esznek, ergó gyorsabban nevelkednek.
De a falusi csibéktől amúgy se vár azt ahogy a húshibridek nőnek pl, mert azok fejlődése kicsit gyorsabb.
azok 8-10 hetes tartás után elérik a helyes tartással a 2-2,5 kiló vágásérett kort.
SZIASZTOK... KÉRLEKSZÉPEN SEGITSETEK NEKEM! VAN MÁR KB. 1 HÓNAPOS CSIRKÉIM, DE NEM NEGYON AKAR HIZNI. MIT ADJAK NEKIK, HOGY MINÉL ELŐBB FELHIZZONAK. NEVELŐT ADOK NEKIK MOST, DE NEM NAGYON NŐNEK. AKINEK VAN INFOFMÁCIÓJA AMITŐL GYORSAN NŐNEK, MONDJA MEG NEKEM. MAGYAR KACSÁIM IS VANNAK, AZOKNAK FÜVET VÁGOM ÖSSZE, MAJD ÖSSZEKEVEREM NEVELÖ TÁPPAL KICSIT NEDVESITEM ÉS MÁR NAGYON SZÉPEK. DE A CSIRKE NEM ANNYIRA. MOST OLYAN FÉL KILÓSAK. EZÉRT SZERETNÉM HA VALAKI SEGITENE... KÖSZÖNÖM