Keresés

Részletes keresés

alain_delon Creative Commons License 2003.11.06 0 0 430
< img src="http://www.tar.hu/alain_delon/pali.jpg" >
alain_delon Creative Commons License 2003.11.06 0 0 429
A lefuvató szelep, az biztonsági okból van, hogy ha netán a cefre felhabozna és eltömítené a kivezető csövet, akkor kinyitna. ( remélem )
A deflegmátor is azt a célt szolgálja, hogy ne tudjon a cefre "átlőni" a kivezető csövön.

A méretarányokat inkább felrakom egy fénykép formájában ( ha tudnám hogyan kell képet illeszteni ide ).

Az üvegrészt nem én csináltam, hanem csináltattam: baross u. 3 tel.:3378744, egy nagyon profi laborminőségű lepárpló ára kb. 4500 Ft, az egyéb csövek amit kívánságodra hajlítanak olyanra amilyenre akarod 10Ft /cm körüli.

Az 52% az átlagos érték ami a lepárlás kezdetén 65%-ról indult ( az előpárlat elengedése után )és 40%-nál hagytam abba a főzést.

Egyébként lehet kapni budafokon egy borászati szaküzletben komplett pálinkafőzőt, teljesen üvegből, de nem ajánlom mert drága 53.000 Ft.
Ebben egy 10l-es üvegballon nyakára közvetlenül csatlakozik kúpos illesztéssel a lepárló. Laborfelszerelésnek jó, de egyébként túl drága.

A rozsdamentes "üstöt" egyébként legkönnyebben egy "modern" kuktából lehet átalakítani ( a régi alumínium se rossz, de azért azon érződik valami mellékíz ), és ez létezik akár 15 literesben is.
De átalakítás nélkül is használható, csak lassabban kell vele főzni, nehogy odakozmáljon a cefre.

Előzmény: csiko01 (423)
2xli Creative Commons License 2003.11.05 0 0 428
majd meginterjúvolom a férjem, és megírom.
Előzmény: csiko01 (424)
2xli Creative Commons License 2003.11.05 0 0 427
Nincs ellentmondás!
Nagy fokú ciántartalom a sárgabarckmagban van.
(természetesen a kesrű mandulában is, de az itt
indifferens)
Kismennyiségű mag a cefrében kimondottan ízjavító,
nagy mennyiségben egészségre káros és még a pálinka íze is romlik.
Én amondó vagyok, aki azért maga főzi a pálinkát,
hogy spéci legyen, az elszöszmötöl a magozással is. Akinek meg mindegy mit iszik, azt nem érdekli.
Persze hogy a cefréről beszélek, nagy szűrés nem kell hozzá, a mag nehezebb mint a hús, így a hordó
fenekén csücsül.
Előzmény: csiko01 (426)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.05 0 0 426
csak az a probléma hogy tudtom szerint a kajszifajtákon kívül az összes csonthéjas
magbele keserü.a 30% mag szerintem az erjesztés idejére szól,nem a kifőzésre.kifőzéskor szerintem le kell szürni a magokat mert kesernyés ízt ad ha túl sok lesz belefőzve, azonkívül hogy káros lehet egészségileg...
Előzmény: 2xli (425)
2xli Creative Commons License 2003.11.05 0 0 425
Én meg azt olvastam, hogy csak az a barackmag tartalmaz ciánt, amelyik keserű. Az édes az nem!
A cián nem csak mérgez, hülyít is!
A nagykönyv például a szilvánál azt mondja, max 30% mag legyen benne, mert ha több, rontja az ízét is
Előzmény: alain_delon (421)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.05 0 0 424
az illesztést a sisak kimenetére és az összekötőcső valamint a hütő közötti átmenetre értettem,ezt nálunk rozslisztes kulimásszal tapasztják a páracső beillesztése után...
amúgy érdekelne tényleg hogy a rezet hogyan forrasztják,és hogy lemezből hogy lehetne üstöt csinálni vagy egy savállót hogy lehetne kibélelni rézzel/mer' ilyent is hallottam .../.üdv-csiko
Előzmény: 2xli (420)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.05 0 0 423
megkérhetnélek,hogy a méreteket,méretarányokat leírnád nekem:)))?
valamint érdekelne hogy milyen hőmérőt raktál bele és hogy hol helyezted el...
ez elekromos fütés vmi cekász szerüség?
a lefuvató szelep dolgot nem nagyon vágom...
mire is szolgál nálad?
az 52% letisztázás utáni érték?
az üvegrészt hogyan csináltad?
szval adtam egy kis írnivalót...
a választ megköszönném....köszönöm!
csiko01 Creative Commons License 2003.11.05 0 0 422
egyes helyeken az íz kedvéért szándékosan belerakrak vagy egy kiló roppantott magot a 120-s hordóba...
alain_delon Creative Commons License 2003.11.05 0 0 421
Sziasztok !

Na elkészült a nagy művem - rozsdamentes acél üst, hőmérő, lefuvató szelep, deflegmátor, teljesen üveg desztilláló rész, termosztátos elektromos fűtés ( a kozmálás elkerülésére terveztem, de még kísérletezni kell vele ).

Első főzésre az eredmény jó, 52% os ( átlagos házipálinka íz ), de jellegtelen mivel nagyon vegyes a gyümölcs.

Valahol az interneten olvastam, hogyha barackmag marad a cefrében, akkor bizony a cián életveszélyes lehet -- szerintem ez baromság mivel ahhoz, hogy annyi ciánt igyak, legalább 200 liter pálinkát kéne elfogyasztanom... Akkor pedig már nem osztana sokat az a cián.

Előzmény: courvoisier (408)
2xli Creative Commons License 2003.11.05 0 0 420
Hali!
Látom, nwm felelt senki a kérdésedre, majd megkérdezem a férjemet, hogy fogja a vörösréz üstöt összebarkácsolni, de nekem úgy rémlik:
ipari ezüstöt mondott.
Előzmény: csiko01 (416)
gyik89 Creative Commons License 2003.11.04 0 0 419
Üdv minden pálinka-barátnak!!!

A pálinka fórum lelkes olvasójaként most én is tanácsotokat kérem: nekem (s tudom, rajtam kívül persze még sokaknak :)) tényleg nagyon olcsón kellene tiszta szesz. (cca. 10 l) Kérek mindenkit, hogy legalább vaalmi ötletet adjatok ezzel kapcsolatban! Thanks!

Gyík - 89

Boarhunter Creative Commons License 2003.11.03 0 0 418
A pálinkának természetesen nem volt semmi baja. Olyannyira, hogy az egyik mimisztériumból, ahová a "baráti kapcsolatok ápolásának miatta" került, jött a visszajelzés, hogy még kellene...
De valahogy a tulaj még megkóstolni se bírta...
Mondjuk én sem szívesen ennék egérlevest, akármilyen jól megfőzték is azt.
Boar
Előzmény: csiko01 (415)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.03 0 0 417
a kénezés nem lehet hülyeség-ez most jutott eszembe-mert a ph beállításhoz kénsavat is használnak...
Előzmény: courvoisier (408)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.03 0 0 416
szerencse hogy nem robbant fel.nálunk a páracső nincs szilárdan rögzítve csak nedves roszliszttel tapasztva, így az esetleges túlnyomás szét tudja nyomni a illesztést, ha nincs gond akkor meg elég ahhoz hogy a gőzt belekényszerítse a helyes irányba.vlahol hallottam sarat is használnak erre a célra.üdv csiko
Előzmény: Törölt nick (413)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.03 0 0 415
a pálinkának szerintem semmi baja:hőkezelés,tömény alkohol
legrosszabb esetben ágyas pálinkaként eladja:)))
egérpálinka...
Előzmény: Boarhunter (414)
Boarhunter Creative Commons License 2003.11.02 0 0 414
Egy ismerősöm elsőrendű, minden igényt kielégítő sárgabarackot főzött le éppen. Valami szürkés szennyeződést tapasztalt, ami, legnagyobb megdöbbenésére egérszőrnek bizonyult. Egy szegény cincogó döglött bele a rendszerbe. A pálinkából valahogy nem bírt inni...
Boar
Előzmény: Törölt nick (413)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.01 0 0 412
hello,azt szeretném kérdezni hogy saválló acél mennyire lehet jó üstnek?én főzettem ilyenben,de mivel nincs összehasonlítási alapom nem tudom mennyit nyom a latban ha ugyanezt rézben csináltuk volna...apropó a rezet mivel lehet hegeszteni hogy az állja a hevítést vmint a kémiai gyürést?
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.31 0 0 411
Sziasztok!

Sajnos nem volt időm végigolvasni a topikot, egy kérdésem lenne:
Jómagam is kedvelem a finom pálinkákat, de így ősszel-télen ebben a taknyos, náthás, torokfájos időben ouzóval szeretem gyógyítgatni magam.

Nincs valakinek valamilyen príma receptje, hogyan lehet házilag valami kellemes ouzo jellegű pálinkaféleséget összehozni.

Üdv: Frank

csiko01 Creative Commons License 2003.10.31 0 0 410
ha jól lezárod akkor a szeszfoka sem csökken,remélem jó lesz!
Előzmény: 2xli (409)
2xli Creative Commons License 2003.10.31 0 0 409
10-12fokos pincében tartjuk, kiváncsi vagyok mi lesz az eredmény. Remélem, hogy a hosszas tárolástól csak a szeszfoka csökken, az aromája
nem. Majd beszámolok az eredményről.
Előzmény: courvoisier (406)
courvoisier Creative Commons License 2003.10.28 0 0 408
Szerintem is! Teljesen le kell zárni. Esetleg nem lehet valahogy kénezni, mint a bort, vagy ez hülyeség?
Előzmény: csiko01 (407)
csiko01 Creative Commons License 2003.10.28 0 0 407
szerintem a kierjedt cefrénél a leglényegesebb,hogy le legyen jól zárva.haverom lakott békésben ott azt látta hogy a szilva cefre teljesen kint volt hagyva lezárva ősszel több hónapig, még az sem volt gond hogy megfagyott és valamikor december táján főzték ki.
courvoisier Creative Commons License 2003.10.28 0 0 406
Akkor van remény, meg kell próbálni!
A kész, de sorsára váró cefrét, lehet, hogy jó hideg helyre kellene tenni, hm?

Előzmény: 2xli (405)
2xli Creative Commons License 2003.10.28 0 0 405
Hahó!
Van 50liter nagyon jó minőségű sárgabarack cefrém
2 db 25literes ballonban (tele).( Tisztított, kukac és hangyamentes, csak ép, érett magtalanított gyümölcsből.) Erjedés után lezártam.

Tavasszal lesz csak pálinkafőzőnk!
Főzetni nem akarom, mert a 200liter alatti cefrét
keverik.
Tanulásra szánjuk.
Bár a férjem régen csinált 3liter szilvalét, és szuper lett.

Előzmény: courvoisier (404)
courvoisier Creative Commons License 2003.10.28 0 0 404
Szerintem fél évig nem nagyon célszerű cefrét tárolni. Nekem ez mindig balul sült el. Én nem is nagyon próbálkoznék vele.

Elvileg, ha nagyon tiszta edényekben, gyorsan erjesztesz, nagyon egészséges (esetleg teljesen csírátlanított) cefrét, amit az erjedés végeztével azonnal (nem előbb és nem utóbb) leársz légmentesen, akkor van esélyed.

Előzmény: 2xli (403)
2xli Creative Commons License 2003.10.28 0 0 403
Jó minőségű talaj van nálunk, nem gond néha (nagy szárazságban 100-150liter) vizzel meglocsolni egy-egy fát.

Ha van róla tapasztalatod légyszi írd meg milyenné válik a cefre, ha kb. félévig tárolod?

Előzmény: csiko01 (402)
csiko01 Creative Commons License 2003.10.27 0 0 402
ja,a szedés inkább szeptember közepe-vége ha azt akarod hogy édes legyen...
Előzmény: 2xli (400)
csiko01 Creative Commons License 2003.10.27 0 0 401
az alexander nagyon jó fajta,de a körtebolhát nem szereti,sülevényes öntözetlen talajon nem jó a termés minősége.
2xli Creative Commons License 2003.10.27 0 0 400
Köszi az infót, akkor egy alexandert beszerzek.
Gyerekkoromban volt a kertünkben, úgy emlékszem augusztus közepe felé ért, és nagyon finom volt.

Előzmény: csiko01 (399)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!