Keresés

Részletes keresés

schlumberger Creative Commons License 2003.09.07 0 0 327
Jót nevettem kollégám bölcsességén:

Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!

Hááát...

courvoisier Creative Commons License 2003.09.05 0 0 326
Még egyszer át kell párolni. Így van 10 l szar és egészségtelen pálinkád. Ha belefeccölöd azt a kis munkát, akkor lesz 10 l finom anyagod.
Nem tudom pontosan, hogy milyen hatássa lenne, ha az elejét is meginnád/meginnátok, de éppen ezért ezzel nem viccelnék!
Előzmény: shepy (325)
shepy Creative Commons License 2003.09.05 0 0 325
Mesterek, bajban vagyok.

Baleset történt, kb. 100l szilvaanyagból kifőződött kb. 10 liter anyag. A gond csak az, hogy az eleje is benne van, figyelmetlenségből.
Mit lehet csinálni, és ez mennyire veszélyes ekkore tételnél?
A válasz gyorsan kellene, skacok!

courvoisier Creative Commons License 2003.09.05 0 0 324
Nem, ez normális, az erjedés heves szakasza két-három nap alatt lezajlik, aztán még pár nap (egy hét) és lehet főzni.

Előzmény: Gers (323)
Gers Creative Commons License 2003.09.05 0 0 323
Kérdés: a kezdeti "heves" (megemelte a hordó tetejét és pici ki is futott) erjedés alább hagyott. Jelent-e ez valami rosszat?
courvoisier Creative Commons License 2003.09.04 0 0 322
Nem. Mi értelme lenne?
Előzmény: bd (320)
courvoisier Creative Commons License 2003.09.04 0 0 321
etilalkohol,
Csatlakozom a tábláért aggódók táborához...

Másrészt koncepciódat nem sikerült olyan mélységig megértenem, hogy érdemben hozzá tudjak szólni. alain_delon megoldási(Inkább vágjál ki egy gumi vagy papírkarikát tömítés gyanánt és tegyél a fedőre súlyokat) esetlennek és a tömítés szempontjából elégtelennek sejtem. Azért az üstben, normális üzem esetén, a gőzelvezető rendszer szűkösségétől függően számottevő túlnyomás lehet. Azt hiszem, hogy a következő fejlesztésem egy manométer lesz.

Előzmény: alain_delon (319)
bd Creative Commons License 2003.09.04 0 0 320
Kell-e a gyümölcshöz (ezesetben szilva) vizet tenni? Körülöttem egyharmad vizet mondanak, de nem gyakorlók.
alain_delon Creative Commons License 2003.09.04 0 0 319
Szerintem sem jó ötlet, mert például hogyan töltöd bele és hogyan veszed ki az anyagot ha rá van ragasztva a tető ?

Inkább vágjál ki egy gumi vagy papírkarikát tömítés gyanánt és tegyél a fedőre súlyokat ( téglát, súlyzót mittomén ). Inkább ne lopj táblát, hanem vegyél egy fedőt a boltban. Azon nincs fényvisszaverő műanyagbevonat, ráadásul nem okozol vele tömegszerencsétleséget sem. ( Talán )

Előzmény: etilalkohol (317)
Boarhunter Creative Commons License 2003.09.03 0 0 318
Házilag pálinkát főzni- extrém sport, mint valaki megjegyezte volt alant. Kressztáblát lopni viszont bunkóság...
Előbb próbáld ki valami máson az FBS-t, nem biztos, hogy szereti a meleget.
Boar
Előzmény: etilalkohol (317)
etilalkohol Creative Commons License 2003.09.02 0 0 317
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget, sikerült a cefrémet párlattá alakítanom!
Találtam egy 25 literes konyhai alu-üstöt (qktát kiváltandó) tető nélkül: Terveim szerint egy pl. behajtani tilos tábla lesz rászerkesztve, szilikonkaucsuk-ragasztós tömítéssel.
Próbáltatok már ilyen módszerrel tömíteni?
A szilikonkaucsuk-ragasztó típusa: F.BS.
Üdv etilalkohol
alain_delon Creative Commons License 2003.08.28 0 0 316
Szóval leginkább a kotyogót kéne nézni ( kösz a tippet ), hogy mennyire kotyog... Ha már nem kotyog akkor megkóstolom, ha nem édes és jó az illata ( nem ecetes ) akkor lehet főzni.
Így fogok eljárni.
Előzmény: courvoisier (311)
courvoisier Creative Commons License 2003.08.27 0 0 315
Napjában egyszer-kétszer is elég megkeverni. Az ilyenkor besurranó levegőt a fejlődő CO2 egykettőre kimossa.
Előzmény: Gers (314)
Gers Creative Commons License 2003.08.27 0 0 314
Most már látom, milyen az ha valami "mozgó-forró", ahogy írtad. Beindult a forrás, de úgy rendesen. Erjed a szilva, a körte és a vegyes is.

Kérdés: milyen gyakran keverjem? Csak reggel meg meló után tudnám keverni. Azt mondtad, hogy jól el kell zárni a levegőtől, de úgy nem lehet keverni, akkor kap levegőt.Ez nem baj?

Előzmény: courvoisier (311)
Gers Creative Commons License 2003.08.26 0 0 312
Tehát pontosan milyen ízt is kell érezni? Édeset? Vagy pont azt nem? Mi a helyzet a szagokkal? Mennyiben változnak? Mennyire nagy mértékű ez a változás?
Előzmény: courvoisier (311)
courvoisier Creative Commons License 2003.08.26 0 0 311
A 4-6 hét inkább 2-8 :))
Szóval én úgy tapasztaltam, hogy szinte minden esetben elég 2-3 hét az erjeszésre, egyedül a törköly hajlamos (néha jóval)lassabban kiforrni.
A szaglás mellett érdemes óvatosan megkóstolni a cefrét - a cukor eltűnését ez jól jelzi.
Aztán amikor az ember megkeveri az anyagot. Ilyenkor látszik, hogy mozgó-forró vagy nyugalomban lévő, kierjedt cefrét kavarsz.
A legjobb persze a kotyogó.
Előzmény: Gers (310)
Gers Creative Commons License 2003.08.26 0 0 310
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Ez egy jó kérdés, engem is érdekelne. Valamelyik hozzászólás 4-6 hétben határozta meg az időt, de ez így nagyon tág kategória.
Előzmény: alain_delon (309)
alain_delon Creative Commons License 2003.08.26 0 0 309
Sziasztok !

Én pedig azon gondolkodom, hogyan lehetne meghatározni az ideális lefőzési időt. Úgy értem, hogy meddig erjesszem a cefrét - mert ugyebár eddig leginkább szaglással állapítottam meg, hogy mikor jó - de ez nem biztos hogy a legjobb módeszer mert ha túl hamar főzöm le, akkor még a megmaradt cukor nem alakult át teljesen ( tehát pazarlás ), ha pedig túl későn akkor meg már ecetté alakul tovább és meglehetősen rossz ízt ad a pálinkának. A szeszfokolók szerintem nem alkalmasak az alkoholmennyiség mérésére közvetlenül a cefrében, mert ugyebár sűrűséget mérnek amihoz ami csak folyékony közegben célravezető - a cefre pedig gyakra sűrű - ezért nem bízom ebben a módszerben.

Előzmény: courvoisier (307)
courvoisier Creative Commons License 2003.08.25 0 0 308
Nna, az egyik adag szilvóriumom higítás után megint zavaros-opálos lett. Éjszakára betettem a fagyasztóba, reggel pedig szűrőpapíron átszűrtem. Kitisztult! Szép az illata!

Amúgy csatlakozom, tényleg jó évünk van. Kajszi, szilva (fosó és besztercei), cseresznye, körte és rengeteg őszibarack. Télen nem fogunk fázni!

Előzmény: Törölt nick (149)
courvoisier Creative Commons License 2003.08.25 0 0 307
Minél hamarabb minél jobban - folyjon a gyümölcs leve. Ez kiszorítja a darabok közül a levegőt és az erjedést is gyorsítja. Nagy pektintartalmú gyümölcsök (pl. körte) esetében megfontolandó pektinbontó enzim adagolása. Ez segít a sejtek feltárásában.
A kukacok, hangyák egy bizonyos határig nem okoznak gondok...
Előzmény: Gers (306)
Gers Creative Commons License 2003.08.25 0 0 306
Üdv. Kérdésem lenne: az összegyüjtött gyümölcsöket mennyire kell keverni, összezúzni, darabolni? Mi lesz a gyümölcsben lévő kukacokkal, hangyákkal?
courvoisier Creative Commons License 2003.08.21 0 0 305
Üdv, alain_delon!
Te aztán alapos és nagyratörő terveket dédelgetsz! :)

Ami az üstöt illeti valakinek van ismerőse, aki esetleg készít ilyen. Már nem tudom, ki írta, olvass vissz.

Az áthabzás ellen elég jől megvéd, ha legfeljebb csak 2/3-ig töltöd fel az üstöt. A lefúvató szelep hasznos extra, nekem ilyen nincs. Hőmérőből pedig a gőzoldali a fontosabb, a másikra nagy szükszég szerintem nincs.

Nem hátrány, ha az üstből kilépő gőzcső viszonylag vastag, így kisebb az esélye, hogy a csőbe köpködő, forrásban lévő cefre eldugítsa azt és a nyomás a készülékben emiatt túlságosan megemelkedjen...

Előzmény: alain_delon (302)
courvoisier Creative Commons License 2003.08.21 0 0 304
Meg kell akadályozni, hogy a levegő bemenjen. Erre elég, ha viszonylag jól letakarod a hordót, mondjuk a saját fedelével vagy alaposan lákötött fóliával, de lezárni nem szabad. Nem is kell, mert a folyamatosan képződő széndioxid úgyis kiszorítja a levegőt - amíg az erjedés tart és még utána is egy darabig védi a cefrédet. De azért akkor már helyesebb minél hamarabb főzni.

Amit kotyogónak leírtál az tökéletes alkalmas a célra, ha ezt beszereled, akkor viszont le kell zárni a hordót, hogy a készség kotyogjon, vagyis a fejlődő gáz kizárólag ott tudjon eltávozni.

Előzmény: Gers (303)
Gers Creative Commons License 2003.08.21 0 0 303
Köszi a tanácsot! Telefonon hazaszóltam, hogy rögtön eresszék ki a reteszt a hordón. Kérdés: így nem juthat be levegő? Azt mondtad (írtad), hogy jól el kell zárni az oxigéntől, de ha megy kifelé a gáz, akkor megy befelé is.Vagy nem?

Kotyogóra most jutott eszembe egy ötlet: valahogy (még nem tudom pontosan hogy) egy csövet kell szerelni a hordó felső végére, vagy a fedelére és azt a csövet bármilyen vízzel teli edénybe kell tenni úgy, hogy a gáz ki tudjon jönni, ha nagyobb a belső nyomás, mint a külső légnyomás.Ehhez mit szólsz?

Előzmény: courvoisier (301)
alain_delon Creative Commons License 2003.08.21 0 0 302
Sziasztok Pálinkafőzők !

Végre én is idetaláltam. Az lenne a kérdésem, hogy idén szeretném az illegális zugfőzdémet korszerüsíteni - jelenleg kukta+üveglepárló -, tud- valaki ajánlani valami jobb tartályt a főzéshez: következők a szempontjaim: 15-20l minimum, legyen nagy szája, hogy könnyű legyen az anyagot ki és bepakolni ( esetleg ürítő és betöltőnyílás ), ne égjen le benne a cefre ( valami alsó rács ilyesmi ( úgy tudom, hogy profik ezt forróvíz fűtőcsöves keringetésével oldják meg ), ne tudjon a forrásban lévő cefre a kivezető csőbe bugyogni ( átlőni a hűtőbe, deflektor mittomén ), ne robbanhasson fel ( lefuvató szelep ilyesmi ), legyenek benne hőmérők az alján és a kivezetett gőznél is.
Ha valaki ilyenről tud, vagy tervezési segédlete van, vagy kihagytam volna valami fontosat, akkor kérem ossza meg velem. ( Bűnrészessé válás ! )

Üdv Alain

courvoisier Creative Commons License 2003.08.21 0 0 301
Nehogy lezárd a hordót! Erjedés közben egy csomó szén-dioxid keletkezik, azt hagyni kell eltávozni! Elég ha ráteszed a fedőt, de ne zárd!!! Kotyogó nem feltétlenül kell.
Előzmény: Gers (300)
Gers Creative Commons License 2003.08.21 0 0 300
Kérdésem lenne: szereztem egy kb. 30 literes zárható műanyg hordót, amibe 2/3 rész szilva, a többi meg - a fenn maradó 1/3 - fele-fele körte és őszibarack. Nagy a nyomás a hordóban, mit csináljak? Nem fog szétrobbani? Hogy tudok rá "kotyogót" csinálni?
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 298
A pálinkafőzési jogi buktatóiról: érdemes megnézni a Btk. 311. §-t, valamint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. tv-t.
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 297
Amint hazaérek a melóból ez lesz az első dolgom!
courvoisier Creative Commons License 2003.08.19 0 0 296
A legfontosabb, hogy az erjedő gyümölcsöket elzárd a levegő elől! Tehát a hordót sürgősen fedd le. Egy alaposan a hordó szájára/tetjére erősített nejlonzacskó,/fólia is megteszi de ez a legfontosabb. Maga a hőingadozás nem olyan vészes, de mint ahogy valaki nemrég megjegyezte nem jó, ha a cefre 30 oC fölé melegszik. 20 fok körül az ideális.
Fontos, hogy csak romlatlan és elég erett gyümölcsöt tett bele, a penészes, moníliás, saras, földes gyümölcs használhatatlan. Ha eddig ilyet is dobáltál bele, ráadásul levegőzött a hordód, legjobb, ha kiöntöd az egészet és újrakezded.

Előzmény: Gers (295)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!