Foglaljuk gyorsan össze. Neked az az elképzelésed, hogy az oskolában a világ összes beltérijét legalább egyszer szétszedetik a tanulóval??? De tényleg :D
Mert nincs a gondolatmeneteddel egészen addig problémám, míg mindenki a nagy cégek legkeresettebb típusait rakatja föl, és fel nem merül ettől a vonaltól eltérni. Eddig ugye az elmélet.
A gyakorlat kicsit más. Vannak emberek akik megbecsülik őskövület klímájukat, és ha nem is rendszeresen, de néha napján szeretik kitakarítva tudni azt ha másért nem, hát a szeretteik védelmében. Nem kell messze menjek példul hogy egy közel húsz éves ELNETT klímát találjak. A telepítő, helyben a mai napig köztiszteletben álló cég klímás üzletágát az évekkel ezelőtti szigorítás miatt leépítette. No igen, de itt senki nem ismeri a fent említett típust. Teendő??
Véleményedből kiindulva vagy kuka, vagy jöjjön a penész lesz ami lesz alapon? Esetleg a kifogástalanul működő gépet csak azért mert így a közelébe nem mehet senki cserélje le??? Lássuk be ez nem túlzottan életszerű.
Komolyra fordítva a szót. Egy gyakorlott szakember szedett már szét annyi beltérit, hogy kapizsgálja merre lehetnek, milyenek lehetnek a patentok, hol kell keresnie a rejtett csavarokat. Eddig a gyakorlott szakember. Ha emberünk nem csak gyakorlott, hanem türelmes és jó szakember is, akkor az ideje is meg van ahhoz, hogy ezt a feladatot megoldja. Így jön a tapasztalat.
Na még egy gondolat :) Sok ismeretlen gyártó beltéri egységét mikor elkezdjük bontani beugrik, hogy jééééé ez az XY márka emilyen-amolyan típusa átmatricázva. Kár már a telefonban feladni a mókát :D
Tisztázzuk: nem vagyok klímás, csak egy mezei használó. Ha kijön hozzám egy klímás, és úgy néz rá a gépre, mint a bélpoklos a kovászos uborkára, és látszik rajta, hogy lövése sincs, hogyan fogjon hozzá, akkor azonnal érzékeny búcsút veszek tőle. Nálam ne kisérletezzen, ne az én gépemen és pénzemen tanulja meg, hogy azt a típust hogyan kell szétszedni. Ezért célszerű már a telefonban közölni, hogy pontosan milyen típusról van szó.
Szerintem ha a burkolat törik, akkor az nem azért van, mert öreg, hanem azért, mert nem a megfelelő helyen és módon nyúlnak hozzá. Minden típusnak megvan a bontási trükkje, és aki nem ismeri az adott típust, abban legyen annyi tisztesség, hogy ezt beismeri. Ha a tulaj ezután is rábízza a szétszedést, akkor ettől kezdve már az ő kockázata, hogy esetleg törik a burkolat.
(Az autós hasonlat úgy jön ide, hogy például az 'A' osztályú Mercedesem javításától irtózik a szerelők többsége, mert komoly felszerelés és főleg nagy típusismeret kell hozzá. Ezért csak oda viszem, ahol tudom, hogy van megfelelő felszerelés és a típusban nagy gyakorlatot szerzett szerelő.)
Utálatos dolog egy még nem látott beltérinél kitalálni, hogy miként is kapom atomjaira úgy, hogy összerakás után ne a szigszalag legyen a gép utolsó mentsvára,
Magára csak egy kicsit is adó klímás eleve el sem vállalja olyan klíma szétszedését, amilyet még sosem látott. Megfordítva: az autóját sem viszi senki olyan szerelőhöz, aki a márka/típus hallatán megkérdi, hogy "hát az meg miféle szerzet?"....
Megértem és elismertem a véleményed, ez is járható út.
De van amikor a vevő nem szeretné ha szét lenne szedve, illetve én sem szeretném szétszedni, mert 15 éves. A megfáradt műanyagok meg törnek, mint a ropi.
Ilyenkor a mosás a megoldás.
Úgy ahogy van olyan tulaj, aki nem kér csatornát a szigetelt falra.
Olyankor marad a csokipapíros szigetelés, és kinéz ahogy..
Ha koszos én nem hiszek a "másképp is" módszerekben. Legfőképp nem az igen látványos szarrá nagynyomású mosózom megoldásban nem. Bár ahhoz vita nem fér, hogy így nézek ki a legfelkészültebb szakembernek :D Meg ahhoz sem fér kétség, hogy ha hülye és/vagy lusta vagyok egy beltérit lebontani, akkor ez a verzió mennyivel egyszerűbb :D :D :D
Utálatos dolog egy még nem látott beltérinél kitalálni, hogy miként is kapom atomjaira úgy, hogy összerakás után ne a szigszalag legyen a gép utolsó mentsvára, de sok más választás nemigen van. Én legalábbis így gondolom, és teszem.
Az megint más kérdés, hogy miként döntöd el, hogy a gép gombásodik-e avagy sem. Vannak egyértelmű jelei, de az ezt megelőző fázist kintről nem törvényszerűen látod.
Van olyan eset, mikor a csepptálcát súrló fényben vizsgálgatva látod, hogy foltokban indul a gomba. Ezt én már nem szoktam csak öblögetni, itt fizikai kontakt nélkül a fingot fűrészeled.
Mint őseink megaszondták, ahány ház annyi szokás. Senkit nem ítélek el, ha máshogy csinálja. Persze 6000-ért én sem nagyon teszek mást, mint vegyszerezem a gépet. Akár a világban sok helyütt, itt is az ügyfél dönt és rendel.
üdv, gree smart klímám 3db éves "karbantartás" egyikén sem szedték ki a mókuskereket. Legutóbb miután elmentek a karbantartók, egy guriga papírtörlő penészt szedtem le róla - gagyizva Ha van valakinek videója ? vagy leírása hogy lehet azt kiszerelni , megköszönném. Vagy olyan karbantartót ajánlani aki rendesen kitisztítja, a fűtési szezon előtt megoldanám. M5 melletti község. Köszönöm
2 kw verziót kapillárcsöves adagolással ugyan olyan jónak írja a Gree hatásfokban, mint a 4 kw elektromos adagolós változatot, a leadott kw teljesítmény nagyobb. Ez valami vicc ?
Üdvözlet ! Gree Comfort X új változatait 2kw és az 5 kw verzióját kapillárcsöves adagolóval adják, és azt állítják róla a szervízkönyvében, hogy -20 fokig tud fűteni. Érdemes e egy ilyenre beruházni, ha télen fűteni akarok vele ? Mi a trükk benne, hogy ilyen gagyi adagolóval zord téli időben is elmegy elektromos adagoló nélkül ?
Érdekelnének a vélemények. Átverés szagú, vagy ez tök normális ?
Ja, ne kapcsolgasd ki. Majd kikapcsol a gép ha elérte a beállítottat. És nem terheled annyira minden bekapcsolásnál a felmelegedett ház többszáz tonnányi falazatának visszahűtésével.
Ráadásul ha kikapcsolgatod, így az ON/OFF működés felé viszed el a használati módját, így elveszted az inverteres mód energiamegtakarítását.
A szárítás és a ventilátor funkció, pont a két véglet az egyiken a max. vízben fürdőzik a beltéri a másiknál szépen ki tud szellőzni.
Nekem a ygakorlati tapasztalatom, hogy inverteres klímánál nem igazán lehet elkerülni a normális karbantartást.
Míg ON/OFF klímát járattam alulméretezve addig nem sok baj volt a takarítással.
Azért mert az alulméretezett ON/OFF az üzemidejének 90%-ában max. kihasználással ment, tehát minimális hőmérséklet -és ebből adódóan sok, nagyonsok kondenzvíz ami mos.
Sem a túl nagy hideg, sem a sok öblítővíz nem kedvez a gombák szaporodásának.
Az inverteres sokkal többet megy részterhelésen, nem jéghideg, hanem csak hidegecske hőcserélővel, ebből kifolyólag sokkal kevesebb kondenzvízzel.
Persze így a hatásfoka sokkal jobb, de a gombák is előbb felélednek a langyiban az ép csak nedves alkatrészeken.
Üzemeltetési kérdésem lenne. A klíma kikapcsolás után érdemes szárítás (DRY) vagy ventilátor (FAN) funkcióval járatni a készüléket, hogy nem penészedjen be a belseje (mókuskerék, terelőlapátok)? A ventilátort próbáltam, de nagyon gyorsan jelentősen megnövelte a relatív páratartalmat és ugyan a hőmérséklet nem nőtt, de a hőérzet romlott. A szárítás funkciót meg a legutóbbi karbantartó javasolta, de szerintem az nem segít, mert ugyanúgy lehűti a hőcserélőt és kicsapódik rajta a pára, azaz nedves marad a készülék.
Mindenkinek köszönöm a válaszokat, szerintem már nem fizetek semmiért és keresek egy rendes klímást mert mint itt is bebizonyosodott ennyire találomra nem lehet szerelni.. ezt a hatósági dolgot azért még meglebegtetem, hogy mi a véleménye róla..
Az R32-őt nem kell fejre állított palackból tölteni. Mehet gőz alakban is a rendszerbe. Tegyük hozzá, hogy lehetett egy palack búvárcsöves is, akkor meg állva is fejen tud lenni :)
Na, szóval. Esetedben egy szerencsevadász klímással evett össze a fene. Miből is gondolom? Ami történt, ha jól vettem ki a szavaidból...rátőtikét találomra végezte, nem tud lefejteni, nem tud nyomásból és két hőmérsékletből tőtike mennyiségre következtetni. Ez arra utal, hogy nincs hozzá meg a felszerelése. Ez két okból is probléma. Egyik a te szemszögedből tapasztalt kísérletezgetés, a másik hogy ezen szarszámok, vagy berendezések nélkül eleve nem kaphatna regisztrációt. Azaz átbaszarintotta a hatóságot!! Látod itt tudod megtekerni a kukiját :)
Sok szerencselovag a regisztrációkor csak ikszelgeti kifele a feltételeket, az esetleges ellenőrzéstől ezeddig joggal nem tartva. Egyszer kapjon szimatot a hatóság! Teszem hozzá marha gyorsan, hogy -és ezzel megint nem leszek népszerű- az általam közelebbről ismert nagynevű pesti cégek alkalmazottai sem sűrűn használják a mérleget. A duma az, hogy az szar a másik kocsiban van. Meg a nitrogén is. Meg a digitális szervizcsaptelep is.
Azt már meg sem merem kérdezni, hogy a paraszt a javítás után rászimatolt-e a szelepre, mert ez esetben nem köllene a szivárgástól rettegni.
Még egy gondolat. Nem kell semmiféle töltést fizetned. Ő javítgatott, ha szivárog, vagy bármi mást a kalorikus körben elbaszarintott az legyen már az ő sara. Nem?
Érdemes-e még r410 gázzal működő klímát vásárolni, vagy már inkább R32 gázzal működőt keressek? Mit jelent az, hogy 2025-től betiltják az r410-et, 2025 után, ha elromlik a klímám ki kell dobnom, nem lehet majd utántölteni? Hosszútávra szeretnék klímát venni, akár 10 évre. Jelenleg melyik a legjobb kifejezetten fűtésre ajánlott klíma R32 gázzal, 350-400 ezer Ft körül, 3,5kw?
Ha ért hozzá akkor tud diagnosztizálni nyomás és hőmérséklet mérésből, a mérés szempontjából nem számít hogy fagyos.
Amúgy a lefagyás kevés hűtőközegre utal, működés közben (ami nem ugyanaz mint az álló állapot) túl alacsony nyomás van az elpárologtató után (mert kevés a hűtőközeg vagy más hiba van esetleg), az alacsony nyomáson pedig alacsony az elpárolgási hőmérséklet. (Ezért van a kuktában, autó fűtőrendszerben nagyobb nyomás).
Ha garanciális akkor nem kell semmit fizetned, oldják meg.
Szerintem simán ereszt az még valahol.
Ha nem garanciális akkor pedig felejtsd el ezt a bányát, keress normális szakit mert ez gáz amit nűvelnek.
Köszi a helyreigazítást. Egyet nem értek még ezzel kapcsolatban. Ezek alapján elképzelhető, hogy most is megy el valahol a gáz, és az nyomásesésből nem látszik. Ilyenkor ha jól tudom a gáz mennyiségét a két cső hőmérsékletkülönbségéből határozzák meg. Esetemben az egyik ugye teljesen fagyos, így nem tudom mit lehetne ilyenkor mérni. Valamiért én bízok benne, hogy tömör a rendszer. Mennyire hirtelen esne a nyomás ha elfogy a hűtőközeg?! Illetve tud az annyira lassan szökni, hogy két hét alatt még éreztem a hideget de nem esett a nyomás?
bár a válaszodban benne van az is amit én gondoltam, hogy a legtisztább egy nyomáspróba és grammra töltés lenne, csak az a baj, hogy eleve csak kéthetente jön újra ha hívom.. de ez már sajnos az én bajom, illetve nem tudJa visszafejteni, így egy teljes töltést is újra kellene fizessek.
Rosszul gondolod, ilyen nyomásadatból nem lehet semmire sem következtetni. Gondolj bele, ugyanaz mint a PB palacknál.
Amíg van folyadék halmazállapotban a palackban PB, addig a folyadék felett lévő gáz nyomása kizárólag a hőmérséklettől függ, mindig ugyanannyi lesz. Hiszen addig párolog míg telïtett gőz nem lesz.
Amint elfogy a folyadék már csak egy palacknyi gáz halmazállapotú PB-d lesz, és rohamosan csökken is a nyomása.
Ugyanez van a klíma hűtőközeggel is, tartja a nyomást míg el nem fogy az összes folyadék halmazállapotú hűtőközeg.
A nyomáspróbánál használt nitrogén sokkal nagyobb nyomáson lenne folyadék halmazállapotú, azaz az a nyomás próba alatt végig gáz, és látszik a nyomásesésen ha ereszt valahol.
Szóval oda kellene egy rendes szivárgás vizsgálat, javítás, nitrogénes nyomás próba (több órás), hűtőközeg grammra betöltés. Garanciában, hiszen ezért te már fizettél a telepítéskor.
Ha kihívsz mást akkor a beszerelő mossa kezeit onnantól, ugrik a gari. Ez a patkányság ebben a tróger világban.
"" illetve volt hogy az r32 palackbol is csak nyomás ment rá, hűtöközeg nem, mert nem lett fejreállítva a palack előtte. ""
Ezt elmagyaráznád ? Ha az autód kerekében kevés a levegő , akkor azt levegő nélkül hogyan töltöd fel ? Mert nyomást csak úgy magában nem árulnak ! A keréknél levegő , a klímánál meg R 32-es hűtőközeg kell ahhoz , hogy nyomást tudjál előállítani egy kompresszor segítségével .
Viszont valóban lehet , hogy a hűtőközeg kevés . Lefejteni és újratölteni volna a legmegfelelőbb !
Kimondottan nem volt nyomáspróba, a két sikertelen töltés között telt el két hét, és ez alatt nem ment el róla a nyomás. Innen gondolom, hogy nem szökik folyamatosan a gáz csak mindig kevés van rajta..
Legszívesebben én is ezt tenném de nehéz a szezon közepén találni megbízható embert. Ha a jegesedések tényleg csak erre utalnak, akkor ez lesz. Az a félelmem, hogy valahol mégis elmehet a gáz, ugyabakkor a 15 bar nyomás csak elment volna ennyi idő alatt.. Ha jól tudom a nitrogénes próbanyomást is 25 baron nézik.
Van egy LG klímám, nemrég lett beszerelve és egyszer elment róla teljesen a gáz mert a szervízcsapnál eresztett, azóta ez le lett cserélve és fel lett töltve. A gondom az, hogy azota bar mar ketszer is volt a szerelő rátölteni, de megmérni nem tudta mennyi gáz ment rá ment nem volt nála a céleszköz. A klíma pár óránként leáll ch38 kóddal ami a hűtőközeg hiányt jelenti. A csövek jegesednek, a belteri egyseg kozepen levo csövek is lefagynak majd kiolvadnak felvaltva. Azt gyanitom, hogy nem szökik a nyomás mert a szerelő két hét után is 14bar nyomást mért, de még mindig kevés a gáz. Lehet esetleg más probléma?! Mert ha nem akkor hívok egy másik szerelőt aki lefejti és visszatölti rendesen..
illetve volt hogy az r32 palackbol is csak nyomás ment rá, hűtöközeg nem, mert nem lett fejreállítva a palack előtte.
Jegesedés nincsen, csak simán nedves a kinti cső. Még nincs az a durván gatyarohasztó meleg, de pl. kint az erkélyen van egy asztal, annak a lapján 67 fokot mérek. A kinti egységnek csináltam árnyékot, kíváncsi leszek, hogy ki fog-e kapcsolni. Most kb. 50 fokos a burkolata.
Néhány éve ugyanitt kaptam tanácsot klímavásárláshoz, most szintén tanácsért fordulok hozzátok: a közelmúltban sikerült egy Daikin FTXS60GV1B - RKS60F3V1B (2011) klímát vennem. Ha minden igaz, akkor a kültéri egység - RKS - csak hűteni képes, fűteni nem. Mivel szeretném, ha hűtő-fűtő lenne a klímám, kerestem és találtam egy RXS50J2V1B (2012) típusú kültéri egységet.
Kérdés 1: kombinálható-e az FTXS60GV1B beltéri egység az RXS50J2V1B kültéri egységgel, úgy, hogy az hűtő-fűtő klímaként üzemeljen. Van-e bármi kockázata / hátránya annak, ha ezt a két készüléket kombinálom?
Amennyiben a fenti kombináció működőképes, az RKS60F3V1B kültéri egység megmaradna, amit valószínűleg elég nehéz önmagában eladni. Tudnék hozzá venni egy FTXS50EV1B (2006) beltéri egységet.
Kérdés 2: kombinálható-e az FTXS50EV1B beltéri egység az RKS60F3V1B kültéri egységgel, úgy, hogy az hűtő klímaként üzemeljen. Van-e bármi kockázata / hátránya annak, ha ezt a két készüléket kombinálom?
A lekapcsolás lehetséges okait jól leírtad. Ha nem adottak az okok, akkor nincs lekapcsolás. Lehet h. jól működik a gép, csak akkor tilt le, ha olvadna a műanyag?
Kicsit nyaraltam közbe... Ilyen az alaprajz, a nappalit , a félszobát és a szobát lenne jó hűteni vhogy. Padlástér és pince is van, de hogy a légcsatorna mennyire viszi pl. a hangot..
Mit is mond a hőmérséklet a nyomás ismerete nélkül? Hát semmit. :-) De ne feszegessük még azt a kevés ügyfelet is elveszítjük aki lehetne ... :-) csak bosszant ez az energia pazarlás de nagyon ... de az autómban legyen annyi szonda hogy javíthatatlan legyen mert ember nincs aki diagnosztizálja és most hogy 4 éves már Budapestről szmog riadóban ki vagyon tiltva ... a több millió klíma meg pöföghet nyomás távadó nélkül ... szép világ.
Hihetetlen egyébként mekkora cigánykodás folyik a gyártóknál egy-egy filléres szenzoron amivel meg lehetne előzni a bajt.
Nemrég a céges gázmotoros hőszivattyúból elment a hűtőközeg nagy része, de maradt benne annyi hogy az alacsony nyomás kapcsoló ne állítsa meg a rendszert. Annyi tűnt fel hogy pár napja nem hűt csak zúg, megy serényen.
Megnéztem szervizsapteleppel, mindkét nyomás egyforma volt, kb annyi ami egy álló rendszernél lenne adott hőfokon, azaz volt némi gáz állapotú hűtőközeg a rendszerben, nem lett alacsony nyomás hiba.
A folyadék gyűjtő tartályon egy rohadt kémlelőnyílás se volt, nemhogy 1-2 szenzor itt-ott amibôl az automatika észrevenné hogy elment a közeg, úgyhogy a sejtés megvolt, de vártuk a szakszervizt.
Az eredmény:
A szivárgás helye meglett, egy repedés, eddig pipa, egy kis szakmunka, 10kg hűtőközeg, örülünk.
Viszont mind a 4 kompresszor csikorgó hangot ad belülről (szíjhajtású srcoll), nettó 700eFt darabja + munkadíj.
Split klímák esetében nem is annyira olaj visszafolyásról, mint inkább olaj visszahordásról beszélünk. Esetünkben a gravitáció nem sokat ad hozzá a történethez oly anyira, hogy a közeg vezetékeinél nem is figyeljük a lejtést. Itt a hűtőközeg szállítja, ragadja magával az olajat. Ezért is nem mindegy, hogy mely hűtőközegekhez mely típusú olajat használjuk.
Itt közbe is szúrok egy oskolapéldát, melyet sok éve a kizárolag itt istenségnek kikiálltott Daikin szopott be. Esetében ugyan is egy kellően túlméretezett rendszernél, mely mellőzte a csúcsrajáratást a lassú áramlású hűtőközeg ki még csak-csak kivitte az olajat, de vissza már nem hozta, mivel nem volt erre ideje. Az eredményt sejthetitek.
A kültéri-beltéri viszonylatát a telepítési utasítás megénekli. Ott leírják, hogy kell-e, és ha igen mikor, milyen magasság után olajcsapda. Írta itt valaki, hogy a klímatisztító emberke a hurokba tekert csövezésre mondta, hogy az olajozás miatt szakszerűtlen. Pedig pont, hogy nem az. Az itt esetleg feltorlódó olajat a közeg könnyebben magával tudja ragadni, és gyia. Ennyi a trükk.
Nagyobb rendszereknél ettől eltérhetnek, de spliteknél nem szokás.