A gyámántkorongot egy darab piros köszörűkővel szépen felszabályozod felszerelés után. Ha meg tudod oldani, hogy valahogy rögzítve legyen és ne kézből csináld, gyönyörűen síkba tudod húzni pillanatok alatt.
Az S28 kicsit erősebb gép. Otthoni hobbi használatra ha csak egy esztergánk van, az E2N gyakran kicsi, gyenge. Persze ha valaki nem csak a műszerész méretű alkatrészekben gondolkodik. Általános használatra, és a kisebb súlyt és helyigényt is figyelembe véve jobbnak tartom az S28, Bulgár C8, EAN méretű gépeket. Tudásban hasonló a két gép amit kérdeztél, de az S28 ból nem nagyon látok jó állapotút. Régi gépek, talán 50-es évek, bronz csapágyas főorsó, az e2n NN gördülőcsapágyas, eltekintve a legelső szériáktól, mert az még siklócsapágyas. Kopott rossz állapotú gépről mindenkit lebeszélnék, akinek nincs tudása és legszerencsésebben saját komoly gépparkja a felújításhoz. És itt a felújítás alatt nem a festésre gondolok! Mekkora, és milyen pontos alkatrészeket szeretnél készíteni? Első (egy) géped lenne?
Még nem tudom, hogy hová teszem, de valóban jól meg kell gondolni. Szívem szerint az előtolás karja mellé (alá) tenném, mint ahogy az a nagy gépeken is van. Megszoktam, hogy jobb kézzel indítok.
Nagyon szimpi ez a kapcsoló egy dolog nem tetszik rajta. A véletlen inditast hogy tudod kizárni? Ha könnyen beklattyan és nem szándékosan hozzáersz miközben ott teszel-veszel akkor már meg is van a baj.
Pontosan így van. Az esztergához elég a két állású és fix kapcsoló. Van olyan, ami két állású és négy kapcsolós (2NO, 2NC). A relé miatt kell ez, mivel a gépem úgy indul, hogy az irányváltó kapcsolóval kiválasztom a forgásirányt, és a nyomógombbal indítom a motort. Leállításkor meg csak egyszerűen felemelem a tokmány védőburkolatát. Újraindításkor elég csak a nyomógombot használni.
Azt meg tudod mondani, hogy mit jelent az, hogy 4 állású?
Gondolom azt, hogy a kart négy irányba lehet a középtől eltolni, de nem vagyok biztos benne.
meg aszerint is kétféle van, hogy pillanatkapcsolós, vagy fix. De akkor a fix azt jelenti, hogy a kar nem ugrik vissza középre, a pillanatkapcsolós meg visszaugrik?
Tudtok segíteni , hogy most milyen anyagból lehetne jó minőségű (tartós ) kalapácsot készíteni ? Főleg szalagfűrésszel alakítom ki a fazonját és reszeléssel finomítom készre . A nyél helyét fúrom és marógépen nagyolom ki . Néha viszont kézi kovácsolással formázom a kalapácsaimat utána reszeléssel finomítom és hőkezeltetem .
" hiszen csak egy kapcsoló van a forgás irányra a gép tetején ami egyáltalán nincs kéznél. Ezen az új masinákon ezt hogy csinálod ?"
Ezt a kérdést én is felvetettem (miszerint hogyan kezelik az orsóház felett elhelyezett elektromos kezelőszerveket ?) és én sem kaptam választ rá.
Feltételezem egyik kéz az orsóház felett készenlétben.
Megjegyzem az E1N kapcsolói is a térd,combközép magasságában van.Egyáltalán nem ideális. Nekem is meg van toldva az irányváltó kar, majd a tálcáig ér, hogy ne keljen hajolgatnom.
Nekem is egy orosz, 150-es fazékkorongom van, ugyanilyen probléma volt vele.
Ráfektettem a marógép asztalára, alátéve egy papírlapot.Lleszorítottam és a hátoldalát - ahol felfekszik a kőfelfogó agyra - hozzászabályoztam. Jó lett.
Felfektettem tusírlapra a dolgozó homlokfelületét és ráóráztam az alu hordozó ellentétes oldali homlokfelületére. Itt mértem 1-2 tized közötti párhuzam eltérést.
Üdv! Szerintem először a korong befogórészeit nézd meg, hogy fut-e egymással, vagy éppenséggel kibirja-e azokat az erőhatásokat. Úgy gondolom, hogy egy ilyen korongnak nem volna szabad ütni... gondolom az alaplemez után ha másnem felszabályozásra kerül, mielött megkapja a bevonatot. Nekem van olyan tapasztalatom etéren, hogy alulméretezett volt a hagyományos korong befogója, és berázta a gépet is, tengelyt is, így a korongot is... pedig az még egy orosz gép volt, régóta megvan.
Én nekifognék órázgatni, hogy mit mutat... az is lehet, hogy a korong felfogásából adódóan üt egy kicsit.
Üdv! Köszönöm, sokat segítettél, még azelött be akarom fejezni az alapot, mielött hazakerül a gép
Kőlehúzó téma: Mi is betonvágó korongot használunk erre a célra mert egyrészt jó, olcsó, és nem is porol annyira csak nem mindegyik betonvágókorong alkalmas erre a célra... a frissbetonvágók nem sokáig bírják Szerencsére itt adódik egy-két darab(építő cég)