Ha kicsi a kerted, szerintem van értelme. Meg azért azt is vegyük számításba, hogy azért csinálunk oltásokat, mert oltani jó. Én legalábbis élvezem a folyamatot, hogy kitalálom mit mire, beszerzem ami kell, megcsinálom, és aztán izgatottan figyelem naponta, hogy megered-e?
Nem az a lényeg, hogy mekkorára nő, hanem, hogy megfásodik-e, beérik-e a vessző. /Ha nagyon zöldnek látod majd lombhullás után, akkor decemberben tekerd be cementes zsák -vagy olyasmi- papirral, nem túl szoros kötéssel. Az megvédi a legnagyobb fagyoktól, ónos esőtől. Nagy fagyok elmultával kell kibontani./
Pusztán az érdekesség kedvéért, 2-3 hetes lehet már nem emlékszem pontosan.Krumpliba paradicsom. A legnagyobb hőségben csináltam, kicsit meg is kapta a nap de úgy látom túlélte.
Az idei citrusoltásaimról terveztem egy kis összefoglalót, amit az állandó időhiányom mellett a még mindig pihenő oltások is késleltetnek. Először néhány fotó a megindult "párosításokról" és hasítékoltásokról.
1. Thomasville grapefruit és pomelo alanyra
2. Grapefruit oltások (mandarin és grapefruit magoncba)
3. Pomelo oltás pomelo magoncba
A fenti oltások kb. 4-6 hét alatt megindultak, de még mindig vannak olyan áprilisi héj alá oltásaim, amelyek "pihennek". (Mandarin, kumkvát, kukle.) Ezeket az alanyok törzsébe oltottam és meghagytam az eredeti lombozat nagy részét.
Kérdésem, hogy más is tapasztalt-e már ilyent, és mit kellene tenni az oltások "beindulása" érdekében? Az oltásokon még rajta van a párásító zacskó. (2 alanynál az oltás feletti részt 2 napja visszahajtottam. A másik kettőnél erre nincs lehetőség, és az alanyt nem szeretném teljesen visszavágni.)
Van ilyen tapasztalatom. 1982-ben Erdőbényéröl hoztam óriásdiót, elvetettem, felneveltem. A termése /visszaemlékezve az eredetire/ kb. ugyan olyan lett. 1994-ben elvetettem ennek a dióit. Három féle lett, agy valamivel kisebb, egy kevésbé hosszúkás mint az anyukája és egy ugyanolyan nagy, csak jobban törhető és jobb a bele. Ez biztos, mert nem emlékezetből hasonlítom össze, mint az elsőt, hanem egymás mellett tartom a kezemben a négy diófa négyféle termését. /Kb. 50 diófát neveltem magról, 2 lett csapnivaló termésű közülük, egy meg minden második-harmadik évben elfagy, de a többség a szülőkkel kb. egyenértékű, 3 pedig valamiben meghaladta az elvetett dió tulajdonságait, egy pl. egészen különleges, bőtermő,édesebb belű, hosszúkásabb termésű lett./
Még annyit, hogy ősszel vesd el a végleges helyére /4-5 szemet egy helyre, mert nem biztos, hogy mind kikél/, ugyanis kell neki a téli fagy a csirázáshoz.
Oltani vagy szemezni kellene, bár sokszor láttam hogy a magonc szinte ugyan olyan termést hozott mint ahonnan származott. Persze jóval később. Ha biztosra akarsz menni akkor azonosítsd be a fajtáját és vegyél olyan oltványt. 2 fajta van elterjedve. Ha jobban ráérsz, olvass utána akár itt is, és próbálj oltani szemezni. Ha még több időd van, ültess, legyen néhány magoncod, és kb 5 év után meglátod mit terem. Ha oltasz az persze biztos hogy az a fajta lesz.
Egy lehet hogy nem ide illő de a diófával kapcsolatos kérdésem lenne. Van egy nagyon szép diófám, nagy szemű dió papírvékony héj és gyönyörű terméssel rendelkezik. És ez szeretném szaporítani magoncokkal csak nem tudom hogy mennyiben tartaná meg ezek jó tulajdonságát például ha elvetek egy nagy szemű diót ami kikel belőle az is nagy szemű lenne ?? Esetleg tudna tanácsot adni ebben hogy hogy is álljak neki a dolognak ? Vagy miként csináljam hogy megmaragyon a jó tulajdonságai ?
Imkerei: a hajtatást hogy érted? Én a földben lévő alanyokba akarok oltani és tavasszal helyre ültetni, amelyik nem ott van, ahová szánom! És olyanokat is át akarok oltani, amelyek 3-4 évesek, mint már szilvával és öszivel és más gyümölcsfákkal is csináltam, hogy több ágába oltottam és szépek lettek.
Sajnos az egyik büszkeségemen egy három fajtával beoltott szilvámon egyetlen szem gyümölcs sem érik, pedig harmadik éves, tele volt virággal és teljesen lefagyott májusban.
De majd jövőre!!! Mert a jó kertészt a remény élteti és nem adja fel, igaz?
Locsold is meg az alanyt, ha szárazság van felétek, ugy biztosabban hajt. Nekem két hét mulva duzzadt a szem és 3 hét mulva jöttek a kis levélkék. /De volt olyan is, ahol több hajtás is megmaradt mellette, hogy nem hajtott ki csak a következő évben./
Nézd meg a 241, 1431-32,1563,1890,2239,2327 számú hozzászólásokat. /legegyszerűbb, ha a bal oldalon lévő *keresés*-be beírod, hogy *dió oltás* és a *gyorskeresés innen*-re -alatta lévő téglalap- rá OK-zol, akkor mind előjön/
Ha szedek valahonnan faeper surjángot, arra tudok ugye fekete faepret oltani? Tehát lehet hogy a szedett surjáng fehér faeper lenne... Még jobb lehet a helyszínen átoltani, és majd ha megindul az oltvány akkor átültetni? Van valami egyedi az eper oltásában, vagy a szokásos lehetőségek vannak?(Bevállalva azt hogy esetleg más is szemet vet rá.)
Ne szomorkodj sokáig, "mindjárt" lehet alvóra szemezni. Esetleg egyet nézz meg, hogy milyen, megindult e az összeforradás stb. Sokat lehet belőle tanulni.
A nagy meleg sajnos nem jó, próbáld árnyékolni őket, ha megoldható.