az ördög ügyvédjeként belepofáznék: szép ez a táblázat, de nem vagyok benne biztos h a benyás sokkal rosszabbat produkálna, ha nem fix5ben kellene a 80-120at futnia.
Nem érdemes ezen sokat vitázni. Lehet,hogy álló helyből jobban ugrik a benzines, de én úgy gondolom,hogy 100-as tempónál csak a dízel farát fogod látni. Egyébként az a lényeg,hogy mindannyian szeretjük a Ceedet!!!!!
Ki gyorsul 0-100-ra? Majd kerítek adatokat 40-80-ra, 60-100-ra, meg 80-120-ra. Meg ha sikerül, akkor 138-154-re is, hogy legyen egy hétköznapi szituációs adat is.
Kérnék hozzá: éppen aktuális tömeget, guminyomást, szembe illetve hátszélerősséget,terep lejtését és anyagát, üzemanyag tisztaságát, kuplungolásra csúsztatási időt, váltás sebességét, bekapcsolt elektromos fogyasztók áramfelvételét, gázpedál nyomásának a merészségi %-át, adrenalintszint, olaj viszkozitás mértéke, stb. Akkor megadom. A katalogus adatok xart se érnek.
Egyik példa sem jó. Ha valakinek van autója, akkor talán tapasztalata is van. Hétköznapibb gyorsulásoknál (rugalmasság) igenis jobb. A Cee'deket alapulvéve, nem pedig egy M5-el vagy RS6-al.
Ez tetszik... én számoltam 6, és 7,5 literrel... (ami szerintem reális) Te az elején még 5,5 és 7,5 literrel... de a végére ez már 5 és 8 literre változott. :)
Vitathatatlan, hogy a diesel jobban megy... viszont nekem többet ér a 4 elektromos ablak, tükör, ESP, műszerfal fényerő állító, hátsó könyöklő, digit klíma, 205ös gumik, elektrokróm belső tükör, USB, Aux ... a dieselnél. :)
De mindenki más. Én sem bántam meg, hogy ezt választottam, pedig már 10ezer kilométert raktam bele.
Nem hinném, hogy a turbót 170 után fel kéna újítani. Ekkor még csak félúton van ehez az eseményhez. Egy nagyon fontos dolgot nem említesz az összehasonlításnál, amit nehéz fotintosítani: a diesel sokkal élvezetesebb, rugalmasabb, dinamikusabb vezetést tesz lehetővé. Az én számításom a következő: Ha 300 ft a benzin és 7,5 a fogyasztás, akkor 5,5-ös gázolajfogyasztás esetén 410 ft gázolaj árnál egyenlőek(!) a kiadások, cserében egy sokkal jobb érzetű motor a jutalom. Az alap diesel-jobban felszerelt benzines szerintem sokkal kézenfekvőbb összehasonlítási alap. Míg a fogyasztással csak fantáziálunk, hisz azt nézhetjük úgy is, hogy a benzin 8, a diesel meg 5-öt eszik stb, már egész más a matek. Én inkább LX+ dieselt választottam, nem bántam meg 340 km után 5,0 az átlagfogyi. De ez parttalan vita benzin-diesel, autómata-kéziváltó, stb... nincs igazság, mindenkinek lehet igaza.
Hát, akkor levezetem a számításomat, mert ezek szerint én nem tudok számolni.
Átlagfogyasztás: Benzin 7,5 liter ... Diesel 6 liter /100km Üzemanyag ár: Benzin 300Ft ... Gázolaj 315Ft Így 100km-en a diesel 360 forinttal gazdaságosabb. Ha ezt 600ezer forintra vetítem le, akkor az 166 666,7 kilométer alatt térül meg.
A kötelező!!! szerviz, szinte azonos összeg mindkét autónál, mert a benzinesnek 15, a dieselnek 20ezres a szervizintervalluma. Viszont a diesel szervizköltsége jóval drágább.
A holnapi talira elvileg 20-an leszünk. Ha valaki mégis meggondolja magát és annak ellenére, hogy nem iratkozott a listára, mégis eljönne, az tegye azt. Mindenkit szretettel várunk! A legapróbakktól a legnagyobbakig!
Igen ezen goldolkoztam én is vásárlás előtt... Ha feltételezzük egyikbe sem romlik el semmi!!A dizel kicsit érzékenyebb a melegítés-hűtés,gázolaj minősége .. akkor: A benzinesbe gyertyát kell cserélni!??(erre már nem emlékszem pontosan mikor) a diesel-be gázolajszűrőt... a benzinesnél olcsobb a szerviz,de kicsit sürübben kell (15eKm vs 20eKm) Nehéz kérdés!!
Ezért nem vennék használtan dízel autót, mivel ezek egy neves használtautó kereskedőnél rögtön átlényegülnek, megkímélt, újszerű, 40 ezret futott autókká. :))
Úgy fogalmaztam, hogy az Összköltségek-:) Ebbe persze vételár, olajcsere, az esetleges javítások(például mindegyiknél 1-1 injektor csere),vezérmű csere...és sok egyéb is benne van. Ha a külömséget csak a fogyasztásra próbáljuk leegyszerűsíteni, akkor "nyerő" a dízel. (100km alatt jóval 1000Ft alatt van a fogyasztásból adódó kűlömbség) Ha viszont nagyon pontosan összeírunk MINDEN költséget, akkor teljesen másak az eredmények. Jocó
Szerintem két azonos felszereltségű 1.4 és CRDi között (esetemben EX) még hatalmas különbség lesz 100ezer forint környékén. Újonan a két autó között 600ezer forint a különbség. Ha 2,5 liter fogyasztáskülönbséggel számolok, akkor ~166 667 kilométer alatt lesz egál. És akkor csak a fogyasztásban lévő különbségeket számoltam. A szervizeket és üzemanyagár változást nem. (ez az arány rosszabb lenne)
Szóval nekem jobban megérte egy jól felszerelt benzines, mint egy alap diesel.
"Borítékolni merem, hogy 100ezer km. után a benzines és a dízel összköltsége esetleg egyenlő lesz, de ha valamelyes eltérés lesz is, az a benzines javára lesz írható-:)"
Erre azért ne fogadj...
Nagy cégnél dolgozom. Van autófinanszírozással foglalkozó részlegünk is. A kulcsos autókat 120.000km-nél cseréljük (úgy 1,5 év alatt elérjük)
Ma már nem kaphatunk benzines autót! Csak dízelt engedélyeznek!
Hidd el, pontosan kiszámolt költségvetés alapján döntenek így.