A kukta kicsi, legalabb 20 l-es edeny kell (pl uzemi konyhai aluminium fazek, tetovel, hazilag barkacsolt leszorito aparattal)
Az aljara egy kis labakon allo racs kell, hogy ne egjen oda az anyag.
Altalaban a cefrebol egytized mennyisegu palinka lesz, ha jo az anyag, akkor persze tobb.
Ami elso korben lejon, az meg nem jo (pl zavaros) igy meg egyszer kell finomitani (gyk. ujra atengedni a rencceren).
A rezcsoves desztillalo nem ojjan gazos, ha az elejen kicsopogo palinkat engeded elfolyni.
Szerintem a profi fozoben, hivatalosan aze' jobb a minoseg, ezert ma' nem nyomjuk hazilag a temat a nagyfaterral.
(De jó, irokéz, hogy nem vesztél el! Meg soltika - mi az, behúzódtatok a sarokba, zugivók? : ))
Sajna a témához nem értek, összes élményem ezen a téren annyi, hogy mikor apámék házilag fôztek pálinkát, a hivatásos fôzôember a cefre - nedű arányt hallva kiröhögte ôket. Par excellence.
A rézcső nem az igazi, mert mindenféle káros dolgokat oldhat ki belőle a gőz. Lehet kapni üvegspirált is a mezőgazdasági boltokban. A kuktafazék rulez, a sípolós részére kell ráhúzni a gumicsövet, végére a spirált, és kész a lepárló. A cefrét lehetőleg ne otthon tartsd, mert olyan iszonyat büdös, hogy a verebek lehullanak tőle, mintha falnak repültek volna, ráadásul mindenbe beleissza magát sokáig megmarad a szaga. Az érlelést lehet segíteni élesztővel is, de attól büdösebb lesz a szittyó.
Ha a cefrét cukorral robbantod akkor a pálinkád is hasoonló lessz.
Ha kukta fazekot megpróbálod alulról fűteni , és hogyha rézcsöved is van a háztályiban(vagy ha tudsz lopni) akkor tekerd meg minnél több spirálformára a kuktafazekból (ha szétnem robban)
előbb utóbb gőzök jönnek ki, mondjuk ha még a rézspirált hideg viz alá teszed , akkor kis bögrédet odatarthaod és és némi nedüt
koryolhatsz is , mondjuk fejbevág.
tudatlan soltika üdv :
Finci kutya ki büdösnek találja
Először is végy kb 5-6 fm 10-12 mm átmérújű rézcsövet, tekerd fel spirál alakban, szereld be egy bádogvödörbe: kész a legfontosabb a desztilláló. Egy melegítendő, lezárt fazékban főljön a cefre, annak gőzét kell éátvezetni a réz-spirálon, mikozben a a vödörben hideg víz van, vagy áramlik.
Legjobb a valódi gyümölcscefre, de szokták cukorból is pancsolni.