Sziasztok! Én kb.30 év után kezdtem ujra kerékpározni. Abban az időben , leginkább a sima egysebességes kerékpárok voltak többségbe. Én is olyat használtam.
Most viszont egy agyváltós kerékpárt hajtok. Én ehhez hülye vagyok. Kaptam egy defektet. Kicseréltem a belsőt, viszont amióta visszaraktam a kereket, azóta nem vált semerre. Ezt a bringát használtan vettem, eddig rendesen váltogatott, de most semmi. Hogyan kell beállítani a váltót? Egy régi torpedó 3 váltó van benne. Előre is köszönöm a tanácsokat.
A 12-es is sorzárónak van kiképezve. Volt egy 12-eshez való záróanyám, ennyi. Akkor döntöttem a 15-ös kerék beépítéséről, amikor láttam, hogy meg lehet így csinálni.
Betetted a 15-öt a 16 és 14 közé és kihagytad a 11-et? És a zárógyűrűt rendesen meg lehetett húzni így? Mert a sorzáró 11-esnek más a belső profilja, mint a normál 12-esnek (annak is beépített távtartója van, de abban végigmegy a belső fogazás mintája, a sorzáróban pedig nem). Lehet hogy érdemes lenne szerezned egy sorzáró 12-es lánckereket.
Az az egy lánckerék nem csinál fesztet, és nem csak annál az egynél karcos a váltás. Ezek a sorok szerintem kevésbé finoman vannak megmunkálva, kissé élesek a szélek.
Nem szoktam sportműsort, így kerékpárversenyt sem nézni. Ma mégis a TV elé szögezett Blanka futama, annak utolsó 14 km-e. Elképesztő teljesítmény, nagyon örülök, hogy láttam.
Az egész élményt csak ez a feleségverő pojáca riporter rontotta a hülye szövegével.
Ha két sorból raktál össze lánckereket, ott is lehet váltási probléma, ha a különböző sorból származó szomszédos lánckerekeken nem jól illeszkednek a váltáskönnyítő bemarások és fogprofilok.
Én az említett HG70-9 soron kicseréltem a 16-18-21 kerekeket alis kínai lánckerekekre, mert azok voltak csak megkopva, és (gondolom a pereskedést elkerülendő) azokon máshol vannak a rámpák, mint az eredetieken, ezért főleg a 16-14 közötti váltás érezhetően bizonytalanabb, mint a többi átmenet. Persze lereszelhetném a pozíciónáló széles fogat az alis kerekek belsején, hogy jobb helyzetben mehessenek fel a kazettatestre, de erre még nem szántam rá magam :).
Köszönöm a válaszokat! Első körben megnézem a lánchosszt és a feszességet.
A CS HG 400-tól nem vártam csodát, nem az ára miatt választottam, hanem mert ennek volt megfelelő áttételsora. Pontosabban így is kettőből kellett csinálnom egyet, hogy meglegyen az áhított skála.
A váltó geometriája sem mindegy. A SunRace M9 szerintem alapvetően egy első lánckerékkel épített rendszerekre lett kitalálva. Én azonban 2×9 sebességes rendszert építettem egy SunRace CSM980 fogassorral és Shimano Tourney hajtóművel. A cél egy alacsony költségű, de strapabíró és extra széles tartományban használható hajtásrendszer volt egy nehéz csomagos túrákra való kerékpárban. Eddig bevált a koncepció, a kialakított áttétel tartomány tökéletesen megfelel az adott célra, de a váltó minden igyekezetem ellenére sem működik tökéletesen. A leghosszabb 3 fokozatot elég nehézkesen kezeli, főleg a 8.-kal gyűlik meg a bajom felfelé váltásnál.
A lánc eredetileg 114 szemből állt és kezdetben így is tettem fel. Akkor még rosszabb volt a helyzet, mert sem a kis, sem a nagytányéron nem volt jó a váltás. Radix tanácsára lerövidítettem a láncot éppen annyira, hogy még meg lehessen valósítani a keresztbe váltást. Ehhez 4 láncszemet kellett kivenni.
A váltótest magasságát úgy állítottam be, hogy még éppen ne érjen bele a váltó a fogassorba. Eddig ez tűnik a legjobb beállításnak, ami ezzel a típussal számomra elérhető. Így a kistányéron tökéletesen működik, de a nagytányéron a hosszabb áttételeket nehézkesen kapcsolja, mert abban az állásban a váltógörgő nagyon messze van a lánckerekektől. Ezzel a dologgal együtt tudok élni, de azért visszasírom a régi ESP váltómat.
Nagyon köszönöm! A sérülést komolynak érzem, de laikusként nagy segítség a véleményed. Nekem ez így már elég ahhoz, hogy megreklamáljam az eladónál. Üzletből, adásvételivel vettem, meglátjuk mennyire lesz az eladó korrekt. Hálásan köszönöm, hgy időt szántál rá, tényleg nagy segítség ez nekem. Szép napot, Zsolt
A kérdés érdemi megválaszolásához szükség volna pár információra... a villa milyen vastag, milyen anyagból készült (karbonszövet szövési aránya, vastagsága, epoxigyanta típusa), hány réteg karbon van benne, ebből mennyi sérült ténylegesen... (a kép alapján legalább 8). Én újralaminálnám a kérdéses helyet karbonszövettel és epoxigyantával, mert ezek a kompozit anyagok csak akkor erősek, ha nincs bennük anyagfolytonossági hiány, de ehhez látni/vizsgálni kellene az adott elemet.
Egyébként nekem most 3 darab 9s kazettám van két bringára, egy 25 éves Shimano HG70-9 11-32 (ennek felelne meg most a HG400, gondolom), egy SunRace CSM969 11-34 és egy SunRace CSM980 11-40. Váltás szempontjából nem igazán találtam köztük különbséget, felépítésükben annyi eltérés van, hogy a Shimano soron alu távtartó gyűrűk vannak a lánckerekek között, a SunRace-eken pedig műanyag (a 11-40-esen ezek a műanyag távtartók kintebbre kiérnek a nagyobb lánckerekek között).
Háromféle váltót használtam/használok ezekkel, az eredeti szintén 25 éves RD-M570 elhalálozása után lett egy SunRace M9 (RDM900), aztán az átkerült másik vázra, és lett helyette Altus RD-M2000 (Shadow). Amin a váltás minősége múlik szerintem, az a megfelelő lánchossz eltalálása és a vezetőgörgő távolságát állító csavar jó beállításának a megtalálása, ez a váltó típusok között is különböző lehet ugyanazzal a kazettával is. A SunRace M9-nek egészen más a geometriája a Shimano váltókhoz képest, mert az tudna kezelni 10-51-es kazettát is, a másik kettő viszont csak 11-34-ig jó.
Segítséget szeretnék kérni. Nemrég vettem egy használt karbon kerékpárt, egy Ridlei Kanzo Speed, ez egy outi-gravel közötti átmenet bringa. Ma vettem észre, hogy a túl széles gumiabroncs (ezzel vettem) belecsiszolt a támvillába, a hiba a képeken - remélem - látható. A festésen túl sérült a karbonszövet is. Mi a véleményetek, kell ezzel foglalkozni, vagy ítéletnapig lehet ezt így használni a törés veszélye nélkül?
Szerintem lényegi különbség maximum a súlyban van, az XT (M770) kazetta tartóbakos, alu nagytányérokkal. A HG 200 és 400 között nem lehet érdemleges különbség. A SunRace sorok is kb ugyanolyanok, a CUES LinkGlide-ok jóval nehezebbek, de amúgy sem kompatibilisek a HG-val.
Shimano, egyéb kazettákkal mi a tapasztalatotok, olyan szempontból, hogy van-e különbség a legolcsóbb, mondjuk a CS HG 400, és a valamivel drágábbak között? 9-esről van szó. A váltás miatt fontos.
Egyébként ez fennáll? "Fekvőrendőr csak mellékúton telepíthető, és csak olyan útvonalon, ahol 50 km/h alatti a megengedett sebesség, ráadásul feltétel, hogy az úton sebességkorlátozás legyen érvényben."
szentendrén ez a távolság 10 centi. na ott csak úgy férsz el, ha dőlve mész, ezért kell egy sasszét csinálni hozzá. szerencsére párból már kitört egy-egy elem, így ott át lehet férni.
Az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, az M0-s lehajtó után több tucat autó kapott defektet. A beszámolók szerint valami az útra szóródhatott, ám egyelőre nem tiszta, mi okozta. 40-50 autó kereke kapott defektet.
Ott valami nagyon nem okés. Olyat nem lehet lerakni ami az útburkolaton "faltól falig" ér. Két végén van valami kötelező minimumtávolság amit üresen kell hagyni.
Igen, már találkoztam vele. Ez egy faltól-falig fekvőrendőr, még egy keréknyomnyi helyet sem hagytak bringásoknak. Utálatos, keményet üt a bringán.
Sűrűn járok arra, de még nem láttam száguldozó autókat (azon a rövid szakaszon nincs hová száguldani), ezért teljesen értelmetlennek tartom telepítését.
Egész Óbudát telerakták térköves fekvőrendőrökkel, szinte csak a buszok útvonala maradt ki. Ha nem parkolnak közel hozzájuk, akkor a széleken elég jól el lehet gurulni. A Búvár utcában van egy a kanyar után, ahhoz mindig centis távolságban parkolnak, marad a huppanás.
Az ominózus kereszteződéstől a rév felé haladva nem túl sokat ma reggelre kinőtt a földből egy teljes út szélességű fém fekvőrendőr a huplisabb fajtából. Illetve lehet, hogy már tegnap, mert utoljára tegnapelőtt jártam arra, és akkor még nem volt ott. Én a rév felől érkeztem, onnan nem tudtam olyan sebességet elérni, hogy gondot jelentsen, de a kereszteződés felől lejtő van, ott gondot okozhat annak, aki nem számít rá. Figyelj oda kérlek, ha arra mész!