"DIÓLIKŐR
Hozzávalók: 50 dkg fiatal zöld dió, tiszta szesz, cukor szirup, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér.
Elkészítése: A zöld diót megmossuk, felaprítjuk vagy összevagdaljuk és egy befőttesüveg aljára tesszük. Felöntjük annyi tiszta szesszel, amennyi éppen ellepi. Beledobunk pár szem szegfűborsot, 2--3 szem szegfűszeget, fahéjdarabkákat és durvára tördelt gyömbérgyökeret. Az üveget bekötjük és 2 hónapig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük és ízlés szerint cukorsziruppal higítjuk, amit kanalanként keverünk a kivonathoz.
Újabb két hónap érlelés után palackozunk. Száraz, hűvös helyen tároljuk."
ezt most találtam. Tiszta szesz alatt a 96%-os érti a recept, a 100 %-ossal ne próbálkozz, mert az jó eséllyel benzolról van desztillálva, ezért rém egészségtelen. De még jobb, ha valami semlegesebb ízű, vagy a diós ízzel esetleg harmonizáló tömény pálinkából indulsz ki. Van otthon egy bonyolultabb receptem is, he nem felejtem el, akkor előszedem.
Ami a baromi jó pálinka előállítását illeti, a topikon bőven találsz útmutatást, de konkrét kérdésekre is szívesen válaszolunk.
Hagyd innem a politikát... Ez a topic adig működik, amíg ilyesmit nem írkálunk.
Lényeg: adjatok jó tanácsot, hogyan tehetnék szert igazi-baromijó-eredeti diólikörre és/vagy pálinkára?
Úgy hallottam, a szembenülő kollégától, hogy amikor megérkezett még 26 kilónyi volt, és nem Vilmos, hanem Kálmán.
Az íze viszont nagyon finom volt. Csak sajnos hamar elfogyott, mert pálinkaszagra gyűlt a sok szomjas ember. :)
Érdekességként említem, hogy nekem volt szerencsém a közelmúltban házilagosan készített banánpálinkát inni. Olyan banánból csinálták, amelyik már kezdett barna foltokat kapni, ugyanis ott (Ausztráliában) ezt a termelő már nem tudja eladni a piacon. Persze az erősebben barna még jobb, a magasabb cukortartalom és az aromák miatt. (Ott ugyanis csak az egyenletesen aranysárgára érett banánt veszik meg.) A csömöszölés itt viszonylag egyszerű művelet. Az illető emlékezetem szerint állandó hőmérsékleten főz (ma már nem emlékezem, hogy mennyi volt ez a hőfok, de úgy 75 fok körül - gőzhőmérséklet) addig, amig jön le valami.
Ezután mégegyszer desztillál és végül esővízzel állítja be a végső koncentrációt. Ő 45 fokra, én meg erősködtem, hogy 52-re hígitsa, mert ismereteim szerint ez a koncentráció az igazi! A különbség nem nagyon érződik..., de a 40 fok olykor opalizál.
Maga a pálinka nem túlságosan aromás - mint ahogy maga a gyümölcs sem. Ízjavítóként - mint minden más pálinkába - lehet(ne) aszalványt beletenni, de ezt az illető nem csinálja. (Magam hajdanán barackpálinkát ízesítettem imígyen és ezt mindenkinek erősen tudom ajánlani.)
U.i.: Nagyon örülnék RUM készítési tanácsoknak, főleg ami az aromásítást illeti!!!
Frimi
Félig tartozik csak ide, de szilveszterkor olyan házi pálinkát ittam, hogy csak na. Aszu törköly pálinka volt, ami hat éve állt a tölgyfa hordóban. Ilyen pálinkát nem szokás csinálni, főleg nem szokás hat évig érlelni. De megérte :)
"Jobb helyeken ezt már zárt rendszerű klóracél tartályokban készítik "
Hmmm...ez a klóracél... Van ilyen anyag? Vagy a korrózióálló acél rövidítéséből (korr.acél) bunkóék által használt kóracél tovább-bunkósodása?
Sch.
Kösz,
Érdekes, hogy eddigi legjobb törkölyömet valóban december közepén főztem ki. Csak azért kérdeztem az időpontot, mert mindig félek, hogy elszáll, elecetesedik a drága anyag. Meg aztán látszólag legkésőbb három hét alatt nekem be is fejezi a forrást, azután meg minek várjak. Ezen agyalok, de lehet, hogy megint inkább várok, lezárom légmentesen a hordókat és fohászkodom, hogy ennek inkább jó, mint rossz hatása legyen.
Na ja :)
Komolyabbra fordítva a szót, hordós tároláskor valóban egyrészt csökken a pálinka összmenyisége. Cognag környékén ahol akár 25 évig is érlelhetnek, az évi rendes veszteséget az "angyalok jussának" nevezik.
Másrészt a szeszfok is csökken, ezért is kell a visszahigítatlan párlatot érlelni majd palackozáskor a kívánt szintre higítani.
Kedves TTAMAS,
ha megnézed a topikcímet, akkor hamar rájössz, hogy itt olyan dolgok, mit főzetési jegy, meg fináncok egészen offtopicnak minősülnek :))).
Csak óvatosan a pálinkaeltevéssel, tudok olyan esetről, amikor valaki eltett fahordóban pálinkát a lánya esküvőjére. Előrelátó volt, eltette a főzetési jegyet is. A pálinka szeszfoka viszont a tárolás során csökkent és a fináncok jól agyonbirságolták a szerencsétlent, mert az alacsonyabb szeszfok miatt nem fogadták el a papírt a legális származásról. Meg persze a páleszt is elkobozták.
apa,
én most nyomulok 17 fokos furmint törköllyel. Barátomék a múlt heti esőn megijedve szombaton leszedték :(
Szerencsére elég kíméletesen van kipréselve, lédús az állaga. Elhatároztam, hogy most először megpróbálom csak így magában, cukor nélkül erjeszteni. Elvileg kevesebb, de minőségibb párlatot kell majd kapjak. Kérdéseim vannak a cserszegi törkölyöddel kapcsolatban:
1. tettél-e bele cukrot?
2. mennyi idő alatt forrt ki? (kiforrt-e már?)
Szai moga :)
Nagyobb vásárokon, mesterségek ünnepén, kézműves rendezvényeken lehet találkozni kádárokkal, akik megrendelésre készítenek ilyesmit. Az 5 literes hordó nem valami komoly, szerintem érdemesebb 10 literest venni, még ha nem is töltöd tele. Amúgy ha jó a hordó, csak beleöntöd és kész. Nem kell, hogy tele legyen, a tömény szesz eláll darabban is. Apropos, akik párlatokat érlelnek, tudomásom szerint a 70-80 fokos tömény szeszt tartják a hordóban és csak az érlelés befejeztével állítják be a ~45 körüli szeszfokot. Ha új hordót veszel, akkor esetleg "be kell avatni" de ennek mikéntjébe a mester majd "beavat". Ami még fontos, hogy a pálinkás hordót is célszerű hűvös, nem száraz helyen tartani, hogy a nedű belőle el ne illanjon. Ugyanezért nem árt ha a dugó jól zár - akár le is pecsételheted.
Szaisztok!
Eltennék pár liter páleszt, lehetöleg hordóban.
Hol tudok hordot venni? (ha már hordó, akkor tölgyfa ..., kb. 5 literest ?)
Hogy megy a pálinka eltevése?
Egyszerüen betöltöm a hordóba ?
Nem kell lepecsételni a dugót ?
Szia shepy,
az idézet az üstről szól és nem a hűtőről. Az üstben magas hőmérsékleten, órákig forr a bonyolult összetételű anyag, itt van idő esetleges reakciókra, katalizásálásra. A hűtőn meg 10-30 s alatt egyre hűlve átszalad egy sokkal homogénebb elegy.
Tehát az üst anyaga legyen réz, a hűtő meg mindegy.
Sziasztok Mesterek!! és Fogyasztók!!
Rábukkantam erre a témára hála istennek, örülök neki.
Sajnos az eddig említett irodalomhoz nem tudtam hozzájutni, pedig érdekel a dolog.
Már főztem itókát, még pedig tavaly a lakdoalmamra.
Alma és körte keveréke volt, de mivel az alma viszonylag semleges ízű, így a körte aromája érződött. Komolyan mondom isteni finom volt. Az öregek, akik nagy szakértői az minősítésnek, azt mondták hogy ebből tegyek el, mert igen fogyós lesz. Igazuk volt.
Idén sajna nem tudtam produkálni, mert nem volt jó a termés (legalább is felénk).
Az üveg-kontra-réz spirál témára én is azt hallottam, hogy az almához pl. kimondottan kell a réz spirálcső.
Idézem az olvasottakat:
Lepárlás (desztilláció) és finomítás
A kierjedt cefréből a lepárlás segítségével távolítják el az illó anyagokat, amelyek újra cseppfolyósodva alkotják a pálinkát. A lepárlás hagyományos rézből készült ún. kisüstön többlépcsős desztillációval történik (a vörösréz alkalmazása elengedhetetlen az aromaanyagok kialakításában játszott katalizátor-hatás miatt).
Stb.stb.
Forrás:
Magyar Élelmiszerkönyv
U.i.: ha esetleg tudna valaki segíteni az adott könyvek-ha csak ideiglenes- tanulmányozásában, hálás lennék.
Szia,
elolvastam, amit írtam és igazad van, összekertem. Így kellett volna:
legjobbak a vörös valamint a félig ringló (fosóka) felé hajló, lucskos-édes fajták A kettő ugyanis messze nem ugyanaz. Szerintem a vörös (veres) szilva is jó, ha jól megérik, de a fosóka talán még királyabb.
De bármelyik szilva jobb, mint az idei elfagyott semmi.
Jó hír: az őszibarack, amit már egyszer átpároltam, nagyon igéretes...
Szamosparti szülőfalumban a veres szilvát semmire se tartották pálinka-ügyileg. Azt csak mi, gyerekek élveztük, mert a fáramászás szempontjából jobb volt a többinél.
Pálinkát az ún. fosószilvából főznek arrafelé (Szatmár), ami apró, gömbölyű, nem magvaváló, és rengeteg van a fán belőle. Rendkívül igénytelen, az út szélén megterem, minden gondozás nélkül. Sajna, már az ország túlsó felében élek, ritkán jutok olyan finom csemegéhez, mint az ottani szilvórium...
Szija laja!
Nekem is az a tapasztalatom, hogy egy éves nem hordós érlelés/pihentetés után is klasszissal jobb a pálinka. Illatok és ízek jönnek elő a "semmiből" és általában valami balzsamos háttérérzet is megjelenik. Hosszabb távú érlelési tapasztalatom nem nagyon van - talán annyit tudok megállaptani, hogy a jelzett minőségjavulás két év utám megáll. Hanyatlást eddig még nem tapasztaltam.
Várom, hogy egyszer majd hordóim legyenek, no abban lehet majd konyakot csinálni...
Az említett sárgás színt nem tudom, mire vélni, árnyalatot az ágyaspálinkák és a hordós cuccok kapnak. Szerintem.
Szilavajtáknál szerintem a legjobbak a vörös, félig ringló (fosóka) felé hajló, lucskos-édes fajták. Ezek közvetlenül evésre nem is az igaziak, lekvárt se nagyon lehet főzni belőlük. Annál inkább szilvóriumot.
Javult. Nagyot. Most tavasszal az utosó főzet(2000es), észrevehetően kategóriát váltott, kicsit enyhe sárga színt vett fel(sötét helyen, üveg demizsonban van tárolva), ez miért van? Mikor lejött a főzőből már akkor látszott rajta, hogy jobb azoknál mint amiket az előző években főztek a közeli családban, persze akkor még egy kicsit kapart, de most annyira finom, hogy egy családi összeröffenésen elfogy 1 liter. Pedig csak ebéd előtt, étvágygerjesztőként van felszolgálva - laja napkor 4 rundot öntöttem, ki kellett menni a kamrába újratölteni az üveget. Persze elfogult is vagyok iránta.
Most azonban - 2 év termés nélkül - rájöttem hogy az öreg szilvafáink helyére kellene már fiatalítani is. Tök szárazak már a gallyak vége - monília és öregek is a fák. Kérdés: melyik fajta szilvából lehet a legjobb pálinkát főzni szerintetek? (lehetőleg olyat mondjatok, ami lerázható, mert a Bódi szilva fáról szedése elég "kényelmetlen".)
Fájdalom. Ilyenkor felértékelődnek az elmúlt évekből származó készletek :)
Egy kérdés jut eszembe erről: észreveszte-e valamilyen változást az évek múlásával a pálinkákon? Javulnak, romlanak?