Keresés

Részletes keresés

Szili Creative Commons License 1999.05.07 0 0 35
Helló !
Ki tudja hol lehet csaphornyos pozdorja padlóburkolót venni? És ha még árat is tudna valaki, az igazán klassz lenne !

Kedves bot !
Azt tanácsolom, beszélj egy építésszel, hátha mégsem kell elbontanod.
Egyébként a 120 négyzetméteres háromszintes ház már önmagában luxus. Bocs. Legalábbis nekem (bérből és fizetésből építkezem).
Egyébként a bontáshoz is engedély kell.
A bontott anyagot ill. sittet tavaly kb 1000Ft per köbméter áron hurcolták el a telekről (számla nélkül, vidéken és magad lapátoltad fel).

bot Creative Commons License 1999.05.07 0 0 34
Sziasztok!

Két kérdésem lenne.

1. Mennyibe kerül kb egy három szintes (pince, fsz., emelet), szintenként kb 120 nm-es ház megépítetése a tervezéstől a kulcsra kész állapotig? Semmi luxus, speciális dizájn, de jó minőségű anyagokból legyen és fontos, hogy a ház nagyon gazdaságosan fenntartható legyen (jó hőszigetelés, gazdaságos fűtési rendszer, stb.) Telek, gáz villany, víz, csatorna van.

2. Mennyibe kerül egy 40nm alapterületű tetőtérbeépítéses egyébként jó minőségű, tégla és vasbeton szerkezetű ház eltüntetése?

Előre is köszi

emili Creative Commons License 1999.05.06 0 0 33
Kedves Gedeon,
Szinten epitkeznenk, megfordult a fejunkben a konnyuszerkezetes ház is.
Erdekelne, hogy milyen szemelyes tapasztalataid vannak a Tietekevel kapcsolatban... (az aran kivul :)
Gondolok pl.:
1. a hoszigetelesre, futesszamlara. Altalaban 0,28-0,33k erteket irnak az infojukban. Ez a valos ertek?
2. Zajhatasok, es vakolat repedesek a dilatacio miatt.
3. Peneszedes, gombasodas elofordult-e mar?
4. Tietek "szendvics" vagy betoyp, fa vagy acelvazas?
Meg ilyenek... Bocs, a "zaklatasert" :)

mas...
Porotherm vagy Ytong? Ezekbol eleg a 30-as fal, vagy 38-as kell?
Dryvit vagy eleg a hoszigetelo nemesvakolat?
Ha van EMI engedely (konnyuszerkezetes), akkor az jot jelent?
Kezdetnek ennyi :)

mas...
Akarhol erdeklodtun, egy helyet kiveve nem %-os arat adtak meg tervezesre (ami 4%), hanem alt. 800-1500Ft/B°m2 + AFA-ig terjedo arat.
Meg nem valsztottunk, de ragaszkodni fogok a sajat elkepzeleseimhez (a lehetosegkhez merten), elvegre nem a tervezo fog ott lakni, es ezt hajlamosak elfelejteni...

Egy egesz jol hasznalhato hely: http://www.iridium.hu/

Pocak Creative Commons License 1999.05.06 0 0 32
Kedves Hacsek, tacsa es Gedeon,

Koszonom szepen az infokat, nagyon hasznos! Ezek szerint 2% minimum, 5-8% extrakkal. Lyol ertem felre, a tervezo meg "le is muvezeti" (bocsanat) az epitkezest akar? Vagy az epitteto a kesz tervvel keres epitesvezetot plusz kivitelezoket?

*****

Kedves Gedeon,

Meddig tartott az epitkezes? Kint voltal allandoan?

******

Mi vettunk egy hazi barkacs tervezo programot, ez arra jo, hogy kialakitsuk az elkepzelesunket, igy - ugy bearazzuk, amit megrajzoltunk, de csak egyeneseket lehet vele rajzolni (hagymakupolat sajna nem). Meg egy aprocska hibaja van, falakat akar a levegobe is rajzolhatunk vele...

Hacsek Creative Commons License 1999.05.06 0 0 31
Gedeon!
A kamarának nincs elfogadott tarifaajánlása. Ami eddig napvilágot látott, az egy javaslat, miszerint családi ház komplett tervezésére (engedélyezési, kiviteli terv + tervezői művezetés) 8%-ot lehet kérni. Ezt azonban nincs az országban, aki megfizesse. A 2% csak az engedélyezési terv (általában), pusztán abból építkezni rizikós. Nekem persze szakemberként az a véleményem, hogy EGY JÓ TERV KÖLTSÉGÉN NEM SZABAD SPÓROLNI, mert már a kivitelezéskor visszahozza az árát azzal, hogy a pontos műszaki tartalom tisztázásával nem lehet átverni az építtetőt.

Az amerikai készházakkal kapcsolatban tökéletesen igazad van, bóvli, becsapás. Azon az áron, amibe ez kerül, luxus színvonalon lehet építkezni, mégpedig a kész szerkezetből adódó kötöttségek nélkül.

Nem utolsósorban: SENKI SE ÉPÍTKEZZEN OLYAN SZERKEZETBŐL, AMI MAGYARORSZÁGON NINCS BEVIZSGÁLVA, MINT ÉPÍTÉSI TERMÉK. (Ezek az amerikai csomagok többnyire nincsenek.) Bármi, amit megvesztek, ún. ÉMI-bizonyítvánnyal kell, hogy rendelkezzen. Egyébként nincs szavatosság, hiszen azt éppen ez a bizonyítvány írja elő.

tacsa Creative Commons License 1999.05.06 0 0 30

1./ A szigeteléshez: mivel meglévő házról vagyon szó ( bár az "új házam felújítása" kicsit körmönfont megfogalmazás : esetleg el lett légyen "tolva" az új ház , vagy vettél egyet , és azt akarod feljavítani ? utóbbira saccolok , és ez esetre vonatkozik a javaslatom ) .
Ha régebbi épületről , a földszinten ( terepen ) lévő szintről vagyon szó, és eddig sem a falon , sem a padlón nem volt gond a vizesedéssel , akkor kár szétbombázni a padlót , hacsak nem akarsz padlófűtést is. Azért a visszabontott parketta után némi kent szigetelést érdemes felhordani , amely például a ragasztott parketta esetében "összeférhető" a ragasztóval. Figyelem: bitumenes alapú kent szigetelés és a műanyag nem igazán szeretik egymást , bizonyos kölcsönös "felzabálás" esete forog fenn szénhidrogénileg , úgyhogy erre célszerű vigyázni.
2. Tervező választás: az Építész Kamarában komplett lista van , de például az ÉTK Építésügyi Tájékoztatási Központ is ad ki rendszeresen aktuális tervezői névsort. Célszerű "helybéli" tervező igénybevétele , részben a helyismeret , részben az Ő elsőfokú hatóság általi elfogadottsága miatt. Ez egyszerűsítheti az engedélyezési eljárást. Legfontosabb azonban a referencia! Akivel tárgyalsz , - érdemes több kollégával is próbálkozni - az meg kell adjon referenciákat , amiket érdemes megtekinteni , esetleg beszélni is a korábbi megbízóval.
A legszerencsésebb , ha baráti - ismerősi körben már korábban "alkalmazott" építészt - is - megkeresel , mert a személyes kontaktus , viszony főleg az első időszakban könnyíti a bizalom kialakulását. Célszerű - főleg millió feletti építés esetén - írásos szerződét is kötni , ami mindkét fél érdekeit szolgálja.
3. A tervezési díj kapcsán: normál esetben a komplett tervezés - a feladat bonyolultságától , egyéb lényeges körülményektől függően 2 - 5 % közötti érték a teljes építési költségre vonatkoztatva, és a szokásos szakágakra ( építész, gépész , elektromos , statikus ) kiterjedően. ( Ez az ú.n. díjalapú számítás ). A számítógépes tervezésnél általában az engedélyezési terv 50 % körüli érték, a "gyalogos" módszernél 40 %. A gépes feldolgozásnál ugyanis már e fázisban is mélyebben fel kell dolgozni a házat, ki kell találni. Az engedélyezési tervnél szakágak még csak érintőlegesen vannak , a kiviteli tervben jelennek meg a szakági tervek. Ha a ház nem tartalmaz speciális dolgokat ( nagy fesztáv , speciális szerkezeti megoldások stb. ) akkor például művezetéssel kiváltható a kiviteli terv , azonban ezt nem javaslom, mert például a kivitelezők versenyeztetése is jobban megalapozható a kiviteli tervekkel, azaz biztosabb alapokon állhat. Elszámolható a tervezés az ú.n. mérnökórás - ráfordításos alapon , itt azzal lehet számolni, hogy a kiemelt mérnök napidíja a Mérnöki Kamar irányelvei szerint lassan a napi 100.000.- Ft-ot közelítik , de az önálló mérnök is eléri az 50.000.- Ft-os nagyságrendet. Nehezen mérhető e módon a teljesítmény , ezért célszerű a díjalapértékes ajánlat kérése.
4. Az ajánlati tervek tekintetében válaszom az Építész Kamara elvi iránymutatása alapján nemleges. Gondold végig , milyen lenne , ha mondjuk úgy vennél konyhabútort , hogy legyártatod , aztán vagy az egyiket , vagy a másikat veszed meg. Valami hasonló igaz az ajánlati tervre is , mivel elvégeztetsz egy munkát ( azért több napot igénybe vehet ) aztán csak egy valakit fizetsz meg. Úgy gondolom , a referenciák , az ár - és határidő ajánlat alapján megítélhetők a tervezők , ha szükséges , baráti körben biztos akad szakember , aki az ajánlat elbírálásban segíthet. Szóval : ajánlatot kérj , de ne tervet , az kitolás. Lehet persze tervpályázatot is hirdetni a házra , de ezesetben azért költségtérítést kell fizetni minden tervezőnek , aki benyújtja a tervet. Ez bonyolultabb , és szerintem családi ház szinten nem célszerű.

Tisztelt Mindenki!

Ma délutántól átmenetileg - remélem max 24 óra - a "modem talking" szünetel részemről , mert a modem cserére szorul. Addig is küldhettek mindent , azonnal válaszolok , ha "helyreállt" a kontaktus. Addig: minden jót , és le ne essetek az álványról , vagy bele ne az alapgödörbe!

Gedeon Creative Commons License 1999.05.06 0 0 29
Üdvözletem a kedves sorstársaimnak és a szagembereknek!

Asszem' én már +fizettem a tanulópénz nagyrészét, pedig csak légvárunk van!
Pár éve megtetszett az "amerikai" könnyűszerkezetes építési mód. Gyors, tartós, olcsó. Mondák. Hittük.A terv elkészült, engedély van. Aztán jött az árajánlat, a pofon, meg a másik kettő amit a fal adott. A beigért 65eFt/m2 kulcsrakész árból lett a duplája!
Most új építész, új terv, hagyományos építési rendszer az ő tervezési díjával 1ütt.
De hogy az építészeknél maradjak - és itt senkit sem akarok +sérteni, főleg az itt jelenlévő szakikat - igen furcsán viselkednek a kuncsfttal. Aki építeni akar és nincs arra anyagi fedezete, hogy másikat rittyentsen, ha ez nem sikerül, annak konkrét elképzelései vannak (feltehetőleg), hogy milyen kégliben szeretné a további életét leélni. Erre jön a szaki a diplomájával és megmagyarázza, ráderőlteti az ő elgondolását. S@*va az átgondolt javaslataidra, elképzelésedre. A végén meg kiderül, neked volt igazad.

A tervezői árakról: az általunk megkeresett építészek mindegyike azt mondta, hogy a ház kulcsrakész belekerülési árának 2%-a a tervezési díj. Állítólag ez a Kamara ajánlása.
Igaz-e?
Aki csak a tervezésnél tart, azt ajánlom, előszőr faggassa ki a kiszemelt építészt, mennyiért vállalja a melót és, hogy ebben milyen járulékos munkákat számít bele (szakhatósági engedélyek, földhivatal, "települési főépítész", műszaki ellenőrzés, vagy építésvezetés...). De a tervezést semmi esetre se kapkodjátok el! Képzeljétek el milyen lesz az életetek az új Házban! Milyen lesz, ha hazaérsz munkából, vagy milyen lesz otthon dolgozni. A gyerkőcök elhelyezése sem utolsó szempont, hisz a szerelem nem múlhat el a gyerekszüléssel! A vizes blokkokat egymás közelébe célszerű tenni, költségkímélő lehet.
És még lehetne folytatni. Lényeg, hogy ne siessetek az engedélyeztetéssel.
Minden anyagot és munkafolyamatot gondoljato át és nem árt, ha másik építészt is megkérdeztek!

Bocs ha hosszú voltam.
Jófalazáscht!

Hacsek Creative Commons License 1999.05.06 0 0 28
KS!

A címlapunkról az ArchiwebLakás gombot nyomd, majd az Árakat. Megadhatom a path-t is, ha kell, de így a legegyszerűbb.

Előzmény: ks (16)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.06 0 0 27
KS!

A címlapunkról az ArchiwebLakás gombot nyomd, majd az Árakat. Megadhatom a path-t is, ha kell, de így a legegyszerűbb.

Előzmény: ks (16)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.06 0 0 26
Kedves Pocak!
Kösz a bókot. Tervezőt nem könnyű találni. Én azt szoktam ajánlani, hogy biztos van az ismeretségi körödben olyan építész, akiben megbízol. Ennél jobb módszer nincs. Még a politika is ezt a módszert használja (lásd Várhegyi-Schwajda-Siklósi Mária).
A tervezői díjakról. Van nekünk, építészeknek egy kamaránk. Két éve dolgoznak a tervezői díjszabáson, de még csak vita van, tarifák nincsenek. A tervező egyébként abban a sajnálatos helyzetben van, hogy nem tud svarcolni, mert a munkáját alá kell írnia, amit te másnap beviszel egy hatósághoz.

Az altavizsla és más keresők egyébként megtalálják az Archiwebet még akkor is, ha csak egy építési termék nevét adod meg. Ez tuti.

Előzmény: Pocak (25)
Pocak Creative Commons License 1999.05.06 0 0 25
Kedves epitkezok,

Nem tudnatok arakat ideirni? Eppen hazat tervezek magunknak, es szeretnem megsaccolni, hogy mennyibol jon ki.

****
Hacsek es tacsa,

De lyo hogy itt vagytok! Megneztem a honlapot, lyo, mar regota keresek egy ilyet, hogy a turoba nem talalja egyik kereso sem?! Vagy en lennek iyen lamer? Aaaa!

Nagyon lyo, van forum is, majd kerdezek. De elobb itt. Szal, hogyan lehet lyo tervezot talalni? Es egy amator hogyan birja eldonteni, hogy pont az a tervezo lyo-e? Es mennyibe faj egy haz tervezes? (jo, tudom, az attol fugg, de legalabb valami iranyszamokat mondhattok!:-) )

hosszu Creative Commons License 1999.05.05 0 0 24
Hasonlo problemaval kerultem szembe en is. Ha a haz nem vizes, kivul es belul a vakolat ep, szerintem nem szukseges. Szalagparketta ala mindenkeppen ajanlott a szigetelo folia, csaphornyosnal pedig vagy bitumenben, vagy mas szigetelo jellegu "ragasztoban" nyugszik a parketta.
A problemat altalaban a felulrol jovo nedvesseg, para okozza, legalabb is nalunk igy volt. Egy kicsit szetszaradt, a lakk a reseknel elpattogzott es a parketta szele is elkezdett feketedni, ami egyfajta gombasodas allitolag. Ezert raktunk laminalt szalagparkettat (viragok, ontozes, stb.).
Erre jott a szivas, egy kihuzott fotelagy arrebbtolasakor (elofordul) a kerek szepen vegigb@szta a parkettara raszitazott mintat. Nem az ipari minosegu parketta, de annyi penzert en inkabb igazi fat vettem volna + lakk.
Előzmény: bigi (23)
bigi Creative Commons License 1999.05.05 0 0 23
tacsa es minden szakember:

a topic nekem is eppen aktualis. egy hete alltam neki az uj hazam felujitasanak.nehany dologban en is kernek tanacsot:
1. a szobakat parkettaval szeretnem lerakni, de a regi aljzatbeton maradna. Kell-e szigeteles a ketto koze? altalaban mindenki az tanacsolja, hogy verjem fel a betont es szigeteljem le, mert nincs alatta szigeteles. a szuleim hazanal is hasonlo a megoldas es 30 eve semmi gond. szigeteljek vagy sem?
2. most a belso munkalatoknal tartok, de szeretnek a homlokzaton is valtoztatni, tovabba a tetoteret is beepiteni. ket megbizhato tervezovel beszeltem, iranyarban az egyik a duplajat mondta, mint a masik. az is igaz, hogy a dragabbik nem "szabvany" hazakat tervez, hanem kimondottan szep hazakat. a kerdesem az lenne, hogy szokas-e ajanlati tervet, vagy valamilyen kezi rajzot kerni ajanlatkent minden elkotelezettseg nelkul?
bigi

Apóca Creative Commons License 1999.05.05 0 0 22
Az új müanyag "szalagparketta" egy csoda. Nem asztallábbal, de kalapáccsal se tehecc kárt benne. Nem természetes, de szerintem az utobbi évek nagy találmánya.
A terranova lábazat is müanyag alapu, s az is jó, csak drága, de nagyon időtálló. Ne sajnáld rá kis pénzed.
tacsa Creative Commons License 1999.05.05 0 0 21
Ha Terranova termék amit találtál, akkor azt csak Ők gyártják. Valószínűleg hasonló termék más cégtől is hozzáférhető , de ez a márka megbízható. Ár ügyben célszerű az aktuális adatokat megtudni , ehhez az archiweb-es katalógusból vagy a telefonkönyvből a címet lekeresheted, általában a vevőszolgálatok az ilyen nagy cégeknél készségesek, megküldik a naprakész ár- és termék listát.
A hajópadló egyszerűsített megoldásánál az aljzatbetonba "talppal lefelé" bebetonoztam egy enyhén trapéz keresztmetszetű , alul 10 cm , felül 7-8 cm széles pallót ( 5 cm vastag ), melybe kb 70-80 fokban ferdén ( hol erre hol arra ) oldall kb 10 - 15 cm-enként 100-as szögeket vertem kb. 3 cm mélységig. Így előállt egy kétoldalra kinyúló létraszerűség , amit bebetonoztam , az 5 cm-ből kb. 1 cm állt ki felfelé. Erre a pallóra egyszerű filc szőnyegpadlóból vágtam csíkokat, ezekre feküdtek fel a hajópadlók-elemek. A hajópadló kb. 2-6 hónapig a majdani beépítési helyen kellene nyugodjék nedvességileg , ez azonban szinte lehetetlen házilagos megvalósításnál. ezért a nutokba ( ezek a "hornyok" a padlók oladlán ) rejtett szögelés helyett a felfekvéseknék a 10 cm-es szélességű pallóba egyszerűen 2 becsületes 60-70-es szöget vertem. Namármost ami fontos: az alátámasztó pallókat kb 60 - 100 cm-enként kell rakni , és a közüket a hajópadlók rakásakor egyenletes kb. 1 cm vastga finom homokkal kell kitölteni a padlók egyenletes alátámasztása érdekében. A szögelés szép ritmust adhat a látványban , és nem kell félni a csiszolástól sem. A csiszoló rongálódás nélkül leszedi a szögfejeket is. Lényeges még , hogy a "kész" padló csiszolása után a hézagokba ragasztóval kevert hajópadló port kell elgyüszmitölni , és utána a kitöltött hézagok fölé kell a lakkozás , ha azt akarsz felületnek. Én mindezt úgy 15 éve csináltam , nem kellett hozzányúlnom , és két nőnemű porontyom sérülés nélkül nőtt fel a padlón csúszás-mászás ellenére , és vendég sem esett hasra kiálló szögben vagy padlóban. Egyszerűbb lenne némi rajzok küldése , ha erre igényt tartasz , jelezd pl. emilen közvetzlenül.
Előzmény: ks (20)
ks Creative Commons License 1999.05.05 0 0 20
tacsa:
rájöttem, hogy mi ez, az Archiweben megtaláltam: Terranova® – Színes lábazati vakolat alapozóval
azt nem tudom, hogy csak a Terranvova gyártja-e, meg azt sem hogy mennyiért.
ötlet? A hajópadlós megoldás érdekel, várom a leírást.
üdv:
ks
hosszu Creative Commons License 1999.05.05 0 0 19
A szalagparketta nem feltetlenul csak az a bizonyos laminalt, gyakorlatilag butorlap anyagu lap lehet. Letezik (jopenzert) tobb retegu, valodi fa szalagparketta is, a legfelso retege a nemesfa, ezt is lakkozni kell, de bizonyos fajtajuk akar ket felcsiszolast is kibir. A muanyagbevonatut nem javaslom, bar letezik nyilvanos intezmenybe es magas igenybevetelre kitalalt valtozat is, de mondjuk egy asztalt arrebb huzol es szerencsetlenul jon ki a lepes, akkor vegighuzza a muanyagreteget es lottek a mintajanak.
Tudomasom szerint a szalagparkettak ala szoktak "pakolast" tenni, ez nalunk egy foliabol es filcszonyegbol allt (meg korabbrol maradt), mostansag kotegbe kotott hullampapirt ajanlanak megvetelre a szakboltok. A szalagparkettat csak egymasba illesztik (ragasztozva), a padlora nem ragasztjak. Mivel felpuposodni elvileg nem tud, ha jol le van terhelve butorokkal es nagyon passzentosra sikerul a beszabasa, meg a valaszfalakat is meg tudja igazitani. Ehhez persze extrem korulmenyek (nedvesseg, homerseklet) szuksegesek, de elofordul. Ezert nem javasoljak a szegelylecek parkettahoz torteno szegeleset, csavarozasat sem.
Hagyomanyos csaphornyos parkettat sajnos en meg nem lattam idotalloan lerakva. Regebben bitumenbe raktak, ami egyben szigetelt is alulrol, manapsag nem tudom, hogyan muxik a dolog. Elvileg sokszor felcsiszolhato. A problemaja szokott lenni, hogy lokalisan a mozgasa kovetkezteben felpuposodik egy-ket cm-t, valamint az illesztesek el tudnak tavolodni, ami egy 4*5-os szobaban extrem esetben (sajna lattam is) akar centiket is jelenthet. Ha fel kell szedni, a bitument felvakarni az aljzatbetonrol, na az egy ... melo.

Roviden ennyit a parkettakrol.
Eszreveteleket, kritikat szivesen fogadok a fentiekkel kapcsolatban :)

Előzmény: Árpi (17)
tacsa Creative Commons License 1999.05.05 0 0 18
Kedves ks!

a./ a "ragasztó trutyi" leendő funkcióját írd körül kicsit jobban , akkor rá tudok jönni , melyikre gondolhatsz.
b./ az aljzatbetonra közvetlenül ragasztott parketta akusztikailag lehet elsősorban kellemetlen , mivel ahol jársz , ott kopog, mint a fene , ha ez a tetőtérben van , még lefele is terjed a hang eszméletlenül. Ha a beton széle nincs betonozáskor elválasztva pl. hungarocell csíkkal a falaktól , akkor még oldalra is átmegy a kopogó hang. Ezért célszerű valamilyen rugalmas anyag "beépítése" a szerkezetb. Őseink ezt kitalálták , ezért volt vakpadló , meg homok meg mifene. A hajópadlós megoldást javaslom , azt szerintem némi tanácsadással meg tudod magad is csinálni , nekem is olyan van , amit magam csináltam. Kétségtelen , nem lesz az Eszterházy kastély Fertődön , de korrekt és szép megoldás , ha a természetes anyagot szereted. Viszont: ha véletlenül padlófűtésben gondolkodsz , ahhoz nem igazán jó. Ha érdekel a hajópadlós megoldás , jelezd , részletesebben leírom a "szabványos" és a "házilagos" megoldás lehetőségét.
c./ csak egy elvi észrevétel az árlistákhoz: azért ha valamit meg kell csinálni, érdemes egy meghatározott idő után nem tovább keresgélni egy m2-enként 1-2 forinttal olcsóbb , esetleg rosszabb terméket, pláne , ha vagy 70-80 km-t kell utazni. Ma már az építőipari anyagok közül szinte minden megtalálható és hozzáférhető , és árban sem igazán vannak csodák. ( Legfeljebb , az a csoda , ha a rossz anyagokat is megveszik-megvesszük )

Előzmény: ks (16)
Árpi Creative Commons License 1999.05.05 0 0 17
ks!
Bocs, hogy kötözködtem, szóval hajópadlóra van szükséged. A palló (úgy tudom) az jóval vastagabb, mondjuk 4-5 cm és pl. az állványra rakják, azon állnak.

A szalagparketta nevű csodáról nekem nem túl jó a véleményem, ugyanis én jobban szeretem, ha nem csak utánzat a fa... Attól persze lehet jó, de nincs kedvem olyan vastag műanyagrétegen járnom. Addig amíg nincs pénzem igazi parkettára, van egy olcsóbb szőnyegpadló lerakva, pár év alatt ugyan tönkremegy, de akkor majd kidobjuk.

igazi hős!
Nyugodj meg, valahogy túl fogjátok élni! :o)) Mi is úgy kezdtünk bele, hogy egy keresetből, meg egy GYES-ből nem tudtuk kifizetni a havi törlesztést, hanem a felvett kölcsönből kezdtük meg azt. Azért csak megoldottuk, biztos sikerül Nektek is.

ks Creative Commons License 1999.05.05 0 0 16
Hacsek:
melyik cégek rakták fel az árlistájukat? lehet hogy béna vagyok de nem találom
ks Creative Commons License 1999.05.05 0 0 15
cucu:
pont azért nyitottam a topikot, hogy az esetleges buktatókat, ami a házépítés közben előfordulhat, azt megbeszéljük, illetve a tapasztalatokat megosszuk.
A gondom a parkettázással annyi, hogy az új parketta árát még valahogy kinyögöm, de nincs több pénzem mesterre, viszont a nyári szabimat erre szertném szánni. Valami előregyártott parkettára gondoltam, ami olcsó is, meg én is le tudom rakni.
üdv ks
ja, az egyik reggeli hozzászólásomban említett burkolótrutyiról nem tud valaki valami közelebbit?
aal Creative Commons License 1999.05.05 0 0 14
igazi hős,
szalagparkettát márpedig ne végy! Már a házavató bulin tönkremegy, annyira puha a felülete. Van viszont ún. "laminált" (igazándiból laminát) padlólap, (kb. 8 mm vastag, pozdorja + kopásálló fautánzatú műa. réteg) ami mindent kibír, csak talán nem olyan szép, mint a parkett. 2000-4000 között van a négyzetméter-ár, én az IKEÁban vettem kb öt-hat éve, és magam fektettem a háló- és gyerekszobákban, tökéletesen sikerült, pedig olyan közepesen hülye vagyok az ilyen dolgokhoz. Azóta meg se bikkan, tűz- gyermek- és (mérsékelten) vízálló, kopás azóta sem látszik.
Előzmény: igazi hős (9)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.05 0 0 13
Itt vagyok, hölgyem és uraim, állok rendelkezésetekre! Hacsek Tamás építész vagyok, az Archiweb felelős szerkesztője.
A tacsa által már említett Archiweb (www.archiweb.hu) honlap pont arról szól, amit ti kerestek. Egyrészt építész információk szakmabelieknek, másrészt pl. egy ezer céges forgalmazói lista építkezőknek. Nem túl számosan, de vannak kereskedők, akik a teljes árlistájukat is feltetették.
Az Archiweb amúgy azért van, hogy műszaki, gazdasági, kulturális információkkal szolgáljon az építészet-építőipar témakörében.
Mellesleg van saját vitafórumunk is.
Bizalmasabb dolgokat lehet kérdezni a mail@archiweb.hu címen.
Én is, mint tacsa, állok rendelkezésetekre konkrét szakmai kérdésekben, és gyakran benézek ide.
cucu Creative Commons License 1999.05.05 0 0 12
Helo.
Csak óvatosan mert ha kihagytok valamit a technilógiai előírásból, lehet eladni a házat! Ugyanis helyrehozhatatlanúl el lehet baszarintani. A baj, ha késöbb rájössz, hogy Te voltál a hülye.
Én példáúl a tetőteret annyira ki akartam használni, hogy a radiátorok egészen bekerültek a betonkoszorú vonalába. Eredmény: a Velux ablakokon télen csurog a pára belül, mert a meleg nehezen jut az ablaküvegre. (9 drb. Velux)
A tetőszigetelésnél ki ne hagyjátok a párafékező fóliát!! Különben párásodni fog a thervolin-szigetelő és azt nem bírja!!

Általában érdemes szakemberrel csináltatni a parkettázást, legalább is ha nem akarod jövőre újra rakni. Bontott parkettával nagyon macerás a munka -elő kell készíteni alaposan, ragasztót levakarni- és nem biztos, hogy olyan szép lesz.

Mielött bármit csinálnátok, több helyről kérdezzetek utána, jól gondoljátok-e!!
Helo.

ks Creative Commons License 1999.05.05 0 0 11
tacsa:
kérdésem az lenne, hogy ha parkettát rakok le akkor az aljzatbeton és a parketta közé kell e valami szigetelés vagy elég csak a ragasztó. Szerinted érdemes mestert hívni, vagy meg tudom csinálni én is. Szerszám, gépek azok vannak mert szerszámáruházban dolgozok.
üdv
ks
tacsa Creative Commons License 1999.05.05 0 0 10
Üdv mindenkinek!
A Kern - féle telefonközpontos kabaré jutott eszembe: "Emberek!Orvos van a vonalban , nincs valaki rosszul?"
Tisztelettel jelzem , hogy kosárlabda sérülésből adódó műtét következtében "elfekvő" építész vagyok , ha tudok segíteni , állok rendelkezésre , legalább napi 1 alkalommal "belépek". Egyébként építkezési ügyben is hasznos információk tudhatók meg a www.archiweb.hu lapon , mostanában indul egyfajta tanácsadói szolgálat a főszerkesztő barátom információi szerint.
igazi hős Creative Commons License 1999.05.05 0 0 9
kösz ks, nagyon jókor jött ez a topik. (A héten aláírjuk az adás-vételit álmaink kissé rozzant házára.) A padlóval mi is bajban vagyunk: a kő hideg (viszont olcsó és majdnem mindent kibír), a parketta meg elég drága (5e Ft/nm). A szaki valami szalagparkettáról beszélt, ami funérból van, de az ára fele sincs az igazinak. "idegösszeroppanás-anyagi csőd"-ről: a törlésztésünk (legalábbis eleninte) überelni fogja a nejem keresetét, szóval mostantól nagyon egészségesnek kell lennem (ezért nem idegeskedek azon, hogy mi mennyibe kerül :-))
ks Creative Commons License 1999.05.05 0 0 8
nem kenőcs, hanem valami zselészerű trutyi, ami ha levegőre kerül megszilárdul.
ks Creative Commons License 1999.05.05 0 0 7
köszi a jótanácsokat.
Árpi:
Azt nem tudom hogy palló vagy padló, a tetőgerendák kilógó részét szeretném leburkolni vele, tehát külső burkolásra kell.

Néztünk tegnap parkettát, kb 50m2-re kellene, a Praktikerben kb 3500 négyzetmétere. Ezt egy kicsit soknak találtuk, ha van valami ötlet hol van olcsóbban, írjátok meg.
Találtunk még a P.-ben egy marha jó kis összehajtható padlásfeljáró lépcsőt 25 ezer forint körül, asszem átmeneti megoldásnak megfelel.
Amit még nem találtunk az egy spéci műgyanta alapú burkoló kenőcs, amit az alap a falak alól kilógó részére szeretnénk majd felkenni, többféle színben láttunk már, de nem tudjuk hol lehet kapni.
Ezenkívül keresünk még külső redőnyöket, vagy valami egyéb megoldást, amivel kívülről lehet az ablakokat lezárni.
Ha valakinek olcsón kell ereszcsatorna, tudok egy Lepsény-ban található gyártót, ha kell elfaxolom az árlistájukat.
üdv
ks

And67 Creative Commons License 1999.05.05 0 0 6
A parafa padlóburkolóval kapcsolatban: nekünk a jelek szerint beválik. Olcsóbb volt lerakással, lakkozással együtt, mint a szallagparketta, és jobb is. Az olcsóságban persze szerepet játszott, hogy az egyik legegyszerűbb mintát választottuk, de ez sokkal természetesebb, látszik rajta, hogy parafa.
A parkettal összehasonlítva melegebb és a járás is csendesebb rajta. A kopásállóságért itt is a lakkréteg felel, bár arra érdemes ügyelni, hogy pontszerű felületre ne helyezzünk nagy terhelést: ne szaladgálj rajta tűsarkú cipőben, és a görgős fotel görgői se gömbgörgők legyenek. Könnyű tisztán tartani, ugyanúgy fel lehet mosni, mint a hagyományos parkettet.
Ha különféle színű lapokat veszel, a lerakásnál egyéni mintákat lehet alkotni, vagy tagolni lehet a nagyobb tereket, vagyis a padló szinével jelezve például, meddig tart a társalgó, melyik rész az étkező, stb. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Előzmény: Gyedmaroz (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!