Keresés

Részletes keresés

csiko01 Creative Commons License 2004.01.04 0 0 464
a hütőben a csőkígyó lenne,az anyag akkor érintkezne a külvilággal amikor kicsöpög a hütőn kivulre vezetett csővégen...a fagyálló forráspontja kb kétszerese a vízének...azzal korlátlanul elegyedik...ha keverem a kettőt akkor a józan paraszti ész azt mondatja hogy a forráspontnak emelkedni kéne...bár a fene tudja...nem értek a kémiához...
Előzmény: lajafix (462)
lajafix Creative Commons License 2004.01.03 0 0 463
"Nem kell ehhez sokkal több víz, hanem a hűtővizet kell forgatni. "

Mármint a hagyományos módszer szerint.

Előzmény: lajafix (462)
lajafix Creative Commons License 2004.01.03 0 0 462
Ez érdekes lehet. Az elvonandó hő mennyisége a kérdés. + az hogy mit szed össze a hűtőben az anyag.

Nem kell ehhez sokkal több víz, hanem a hűtővizet kell forgatni.

Na valamelyik szaki felébredhetne az évvégi ünneplés után.

Előzmény: csiko01 (460)
lajafix Creative Commons License 2004.01.03 0 0 461
Én nem hiszem hogy a fagyálló tudja emelni a forráspontot. A hőkapacitást meg fix csökkenti.
Előzmény: csiko01 (459)
csiko01 Creative Commons License 2004.01.03 0 0 460
a hütővíz nagy mennyiségü a párlathoz képest,igy nem sok esély van hogy arra elég egy átlag hütőgép teljesítménye...ezért gondolnám hogy inkább a keletkező alkoholos gőzt kellene bevezetni a hütőtérbe...lehüteni kb.30-40 fokkal...ami lehet hogy kivitelezhető lenne..pl egy harminc literes üst máfél óra alatt lehoz 4l párlatot...míg a folyamatos hütéshez ennél sokkal több víz kellene...
Előzmény: lajafix (458)
csiko01 Creative Commons License 2004.01.03 0 0 459
a fagyálló csak a düplafalú üst vizköpenyében/ami a két üst között van/ szolgálná a hőátadó közeg forráspontjának megemelését,ami sosem érintkezik a cefrével...vagy az abból lepárolt termékkel
Előzmény: lajafix (457)
lajafix Creative Commons License 2004.01.02 0 0 458
a hideg levegő biztos nem tud annyi hőt elvonni, mint a kevésbé hideg víz. Hűtsd a hűtővizet?

Mekkora mennyiséget akarsz te csinálni, hogy ennyire hajtod a témát? :)

Előzmény: csiko01 (455)
lajafix Creative Commons License 2004.01.02 0 0 457
Hát én nem csinálnám az biztos. Egyébként: Kelvinben kéne számolni nem? Meghát akkor is egy adalékot adsz hozzá, és a lényeg az volna hogy minél tisztább legyen az eredmény. Valamennyi ebből is átmenne a párlatba nem?
Előzmény: csiko01 (456)
csiko01 Creative Commons License 2004.01.02 0 0 456
ha a víz forráspontját légköri nyomáson emelni akarom etilénglikollal/forr.p198c/akkor ha 10% fagyállót keverek bele akkor:((9*100)+(1*198))/10=109.8 érték helyes?ez ennyire egyszerü,vagy van valami egyéb tényező ami módosítja?szal elég rég tanultam már kémiát ugyhogy....amiért kérdezem:ha valamellyest emelnénk az első főzésnél a forrpontot akkor sokkal gyorsabban lemehetne az adag...megőrizve a vizköpenyes főzés biztonságát a leégéssel szemben,és időt energiát takarítanánk meg szinte ingyen,valamint lényegesen kevesebb alkohol maradna a cefrében...a tisztázásnál a sima víz már tökéletes lenne...
csiko01 Creative Commons License 2004.01.01 0 0 455
páracsövet átvezetném a hütőn,majd a párlatot egy kivezetett csövön gyüjteném össze...ha a hütő bírja akkor egyszerübb mint a víz...nem vagyok jó fizikából...az elvonandó hőmennyiséget kell gondolom kiszámolni,és az ehhez kellő hütőteljesítményt....
Előzmény: lajafix (454)
lajafix Creative Commons License 2003.12.29 0 0 454
Csak a fizikát tekintve, azért kell a víz mert nagy a fajhője, több hőt tud elvonni, még ha celsiusban melegebb is. + Szvsz nem is bonyolult. A hűtőben levő hideg levegőt akarod használni? Vagy hogy?
Előzmény: csiko01 (453)
csiko01 Creative Commons License 2003.12.29 0 0 453
vitaindító ötlet:1.háztartási hütőt használtan,müködőképesen lazán pár ezer forintért lehet kapni.vajon megoldható-e valahogyan a gőz lecsapása ennek segítségével...azért tünik járható útnak mert maga a gőz tömege nem tünik soknak,a betáplált hő pedig fokozatosan terheli a fütőt... szerintem kb olyan mintha egy nagy fazék forró levest betennék....nem túl szabályos de ki szokta bírni simán a hütőgép...igy a vízhütés maceráját el lehetne kerülni...
lufikukac Creative Commons License 2003.12.23 0 0 452
Tisztelt PF-esek!
Már évek óta azon töröm a fejem, hogy házilag kellene lefőzetnem a cefrémet. Nem azért a literenkénti pár száz forintért, hiszen eddig mindíg eladtam annyi páleszt, hogy a főzés ára bejöjjön, hanem szerintem nem azt adják vissza amit az én gondosan elkészített cefrémből lefőznek. Talán azt a finomságot ők isszák otthon én meg valamilyen cukorcefréből főzött levet szopogatok. Idén 80 liter szilva cefrém lett, keverve egy kis bodzával, fűszerezve némi fekete eperrel. A szilva magozott, csak érett szemek, babusgatva, mindegyik szemnek neve van, szóval nem szeretnék megint valami karcosat kapni belőle. Mivel itthon dolgozom úgy gondoltam, hogy beszerzek, vagy csináltatok egy főzőt, ami majd napközben míg én a műhelyben kopácsolok, a mellette lévő garázsban néhányszori rápillantgatással termeli a nedűt. Ezzel kapcsolatban merült fel néhány kérdés. Egyrészről: A főző működhet félig nyitott helyiségben hideg-rideg körülmények közt? Hol találok emberi nyelven írott szakirodalmat? Valahol hallottam egy egyszerű szerkezetről, szerintetek működik? Egy nagy méretű fazék aljába teszünk egy tisztára mosott nagyobb követ. Erre állítunk egy lábost ami belefér a fazékba. A lábos alá öntjük a cefrét. A nagy fazék száját konyharuhával körbeszigeteljük és egy fém lavórt ültetünk a fazékra. A lavórba hideg vizet teszünk, a fazekat alulról melegítjük. A pára lecsapódig a hűtött lavóron és mivel annak gömbölyded az alja, középen lecsöpög a kövön álló kisebb lábosba. Lesz ebből valami?
egyelőre ennyi, mindent köszönök előre is.
alain_delon Creative Commons License 2003.12.19 0 0 450
Szia Dez1 !

Én is környékbeli vagyok, persze nem írnám le a címem a kedves fináncoknak miatt. Gratulálok a házhoz meg a talált főzőhöz is - azonban a horganyzott lemez nem a legjobb pálinkát főzni - az előző lakó is biztos desztillált vizet gyártott csak vele :)). Az a baj vele, hogy oldódnak a nehézfémek és mérgező anyagok keverednek az amúgy sem egészséges pálinkába.
Ha tényleg akarsz pálinkát gyártani, akkor nem érdemes a hűtőn spórolni, mert néhány ezer forintért kapni teljesen üvegből, méretre, kívánalmakhoz igazítva ( lásd régebben ).

Előzmény: dez1 (449)
dez1 Creative Commons License 2003.12.18 0 0 449
Érdekes téma:))))
Van itt valaki biatorbágy környékéről???

Nemrég vettem egy házat ott, és a padláson találtam egy komplett hűtőrendszert, sajnos az üstöt nem találtam meg, de ha jól a fedőből, az a régi fajta vékony horganyzott acéledény lehetett...

A dolog pikantériája, hgoy az előző tulaj egy nyugdíjas rendőr.....

rebetli Creative Commons License 2003.12.10 0 0 448
Pálinkás jó reggelt mindenkinek!
Ki hallott már akácpálinkáról?
Recept, módszer?
köszi
alain_delon Creative Commons License 2003.12.08 0 0 447
Fejlődik a házi zugfőzés, fejlődik a kuktagyár...
Én már eddig is sokaltam a ún. kedvezményes adójú pálinka adóját -- ezért aztán úgy döntöttem -- kisebb kitérők után, hogy a "gyári" minőséget házilag is el lehet érni, vagy akár még jobbat is némi tanulással és a befeketés egyetlen év alatt térül meg.
Előzmény: csiko01 (446)
csiko01 Creative Commons License 2003.12.08 0 0 446
ez annyit jelent,hogy továbbra is a nagy szesziparos lobbi diktál a politikának...a kisüsti főzést pedig lassan megfojtják...ez itt európa?ha vki emléxik pár évvel ezelőtt még éventte személyenként 200 liter pálinkát lehetett személyenként(!) főzetni hivatalosan...most családonként(!) 50-re leveszik...ezzel a megmaradt hivatalos főzdék fele be is zárhat akár most...nesze neked termelő aki hasznosítani akarod a nem piacképes árudat...a történelemkönyvből ismerős a felállás...csak itt nem a földesúr és a király hanem nagytőkés és politikai elit aki a nyakunkon élősködik....a saját birtokomon saját erőből megtermelt gyümölcsből készített pálinka után adózzak?könyörgöm,50 liter pálinkához...max!10 mázsa gyümölcs kell...egy hektár kajszin meg terem kétszáz,szilván bőven 300 mázsa gyümölcs aminek egynegyede hullással számolva is rá leszünk kényszerítve a zugfőzésre...és egy hektár ma nem terület...üdv-csiko
Előzmény: eMM (445)
eMM Creative Commons License 2003.12.05 0 0 445
Idevágó cikk, Ti biztos értitek:
http://index.hu/politika/belfold/1205palinka/
Gers Creative Commons License 2003.12.05 0 0 444
Köszi a segítséget!!!
Előzmény: alain_delon (443)
alain_delon Creative Commons License 2003.12.05 0 0 443
Kedves Gers !

A higítás utáni zavarosodásnak mindíg az az oka, hogy a kisebb szesztartalmú oldat már nem képes bizonyos összetevőket oldott formában tartani.
Ezek leggyakrabban mész, magnézium, karbonát. szulfát, esetleg vas, olaj vagy kozmaolaj főleg törkölypálinkáknál. Ha a szűrés nem segít akkor deríteni kell ( vagy mindkettőt ) ami úgy működik, hogy a derítőanyag kicsapódik és magába zárja a zavarosodást okozó szilárd részeket, majd leüllepszik és lehet átfejteni. Sokféle derítőszer van, pl. zselatin ( 2g/10l ), feloldva kevés meleg vízben, majd jól elkeverve a pálinkában. Akkor működik jól ha a pálinkának van sav ( csersav) tartalma is. Néhány nap alatt kristálytiszta lesz tőle a pálinka. Szintén jó a tojásfehérje ( 1 tojásfehérje / 15 l ), felverni habbá, kevés pálinkával összekeverni, majd nagyon alaposan az egész mennyiséggel összekeverni, mert egyből elkezdődik a kicsapódás.
Ha ez még mindíg kevés lenne, akkor írjál mert lehet még javítani rajta.

Előzmény: Gers (442)
Gers Creative Commons License 2003.11.28 0 0 442
Éppen ezért nem értem, mivel gyógyszertári desztvízzel hígítottam.
Előzmény: alain_delon (441)
alain_delon Creative Commons License 2003.11.24 0 0 441
Kedves Gers !

A jelenség oka az, hogy nem desztillált vízzel higítottad és így kiválnak a vízből a fehér "korpaszerű" mész, kalcium és egyéb vegyületek.

Egy idő után le fog üllepedni, de esetleg tejszerű, vagy fátyolos pálinkát aktív szenen ( aktív szén-> hűtő szagtalanító, szűrő->kávéfőző papír ) keresztülcsorgatva azonnal kristálytisztává válik. Ez a módszer jó az egyéb zavarosságok eltüntetésére is, de egy dologra nem jó, az íz javítására.

Előzmény: Gers (439)
Gers Creative Commons License 2003.11.14 0 0 439
Üdv mindenkinek!

Segítségre / tanácsra lenne szükségem! Kérdés: kétszer átpároltam az anyagot, leszűrtem, majd desztvizzel belőttem a fokát. Amellett, hogy opálos lett, (bár megfigyeltem, hogy 52° fok fölött még nem opálosodik így csak egy része lett opálos a többit 52° fok fölött hagytam)valami úszik benne. Olyan, lehet kicsit morbid a hasonlat, mintha korpa úszna benne. Mitől van ez?

Az biztos még egyszer át fogom szűrni. Ami opálos azt tegyem előtte a mélyhűtőbe? Így elmúlik az opálosság? Mennyi időre tegyem be? Amelyik nem lett opálos azt is betegyem? Talán ez megköti az úszó elemeket?

rover75 Creative Commons License 2003.11.07 0 0 438
Sziasztok
nagy mennyiségben lenne ,1 hónapon belül körtepálinkám akit érdekel kérem jeletkezzen.
Ugyanitt eladó nagyobb mennyiségű dió.
alain_delon Creative Commons License 2003.11.07 0 0 437
Az üstöm egy átalakított 12l-es kuktából van. Ami jó benne, hogy viszonylag olcsó (9E HUF), teljesen rozsdamentes és szilikon tömítése van ( nem lesz alumínium és/vagy gumi íz ). A hátrány, hogy egy-két dolgot át kell alakítani, pl. a kivezetésnél egy kis harangszeru dolgot kell beépíteni ( de nem kötelezo ).

A függoleges cso hossza befolyásolja a fozet erosségét, sot a vízszintes cso állásszöge is.
Próbálgatással ( meg amilyen csöveim vannak... )jutottam erre a beállításra. Így viszonylag eros, de még jól kiveheto a gyümölcs aromája.

Szerintem ami fontos - és sok bizonytalanságot lehet elkerülni vele - az a párlatgozbe lógatott homéro ( a desztilláló nyakánál ). Így viszonylag egyszeruen el lehet dönteni, hogy mikor folyt ki a "rézeleje". ( aceton fp:56,5C, metil alkohol fp:64C, etil acetát fp:77,1C, *** ETIL ALKOHOL ( pálinka )*** fp:78C, 2-propanol fp:82C, 1-propanol 97C, víz 100C stb... ). Természetesen ezeknek az anyagoknak az elegye, nem ezeken a homérsékleteken forr, de niztosan jónak mondható a pálinka amit 78 - 82 C homérsékletu gozbol desztillálsz. Ezt persze nem kell szigorúan venni, a lényeg hogy az elején 0,50 dl-t eresz el 10l cefrére vonatkoztatva ( így biztos minden metil alkoholt kiöntesz ) és a végét pedig kóstolással is meg lehet állapítani ( egyre erosebben érzodnek mindenféle mellékízek és egyre kevesebb az alkohol ). Ha túl sokáig fozöd büdös vizet kapsz, ezt biztosan felismered.

Előzmény: etilalkohol (434)
selgir Creative Commons License 2003.11.07 0 0 436
Kössz a választ!

A vodkát ugy értettem, hogy az első főzet mennyisége (nálunk ezt vodkának is hívják...) mennyi lesz, ha mondjuk van egy 50 lityis üstöm?

Gondolom ez azért lényegesen több, mint 10%, véleményem szerint inkább a 25-30% a reális... Vagy nem?

Az átlagos hozam valóban 10% körül adódik, de a MI cefrénk ezek szerint igen fasza lehet, mert az 500 liter cefre még nem hozott 55-60 liternél kevesebb páleszt:))) Cukor nélkül, de jóféle szilvából:)

Előzmény: alain_delon (433)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.06 0 0 435
hát a kajszibarack édes magbele ehető,úgyhogy túlsok amigdalint nem tartalmazhat...a rózsabarack magbele keserü és mérgező!
Előzmény: 2xli (427)
etilalkohol Creative Commons License 2003.11.06 0 0 434
Így hány literes lett az üstöd?
Avagy olcsóbban jött ki mintha qkta lenne?
Minél hosszabb az üstből kijövő függőleges csöved, annál erősebb lesz a kijövő párlatod, és annál jellegtelenebb ízű!!! - ezt nem tapasztaltad?

üdv etilalkohol

Előzmény: alain_delon (431)
alain_delon Creative Commons License 2003.11.06 0 0 433
Szia !

A "rézelejét" érdemes elvenni mindegyik lepárlásnál. Ekkor jön a metil alkohol és még számos más, nem kívánatos összetevő. Ha nem veszed el akkor sincs nagy baj, mert a teljes pálinkával keveredve a mennyisége nem lesz jelentős. Inkább talán abból lehet probléma, ha valaki gondosan összegyűjti a rézelejét, aztán elfelejti, hogy ezt nem azért gyűjtötte, hogy megigya.

Gyümölcscefréknél 10% körül, de inkább kevesebb szokott lenni a hozam. Szerintem a vodkánál is hasonló lehet a helyzet ( erjesztett burgonya ).

Előzmény: selgir (432)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!