lehet nagyon félreértem, de azt mondod hogy ha-tegyük fel- bluest akarok játszani akkor elég kisseb teljesítmény is?:) persze értem hogy egy tranyós nem olyan jó túlhajtva mint egy csöves, de akkor is. az egészből azt akarom kihozni hogy akkor mondjuk egy 50Wos max hangerőn elég dob mellé, csak torzít? értem én hogy ez nem igazán jó megoldés, csak a miheztartás végett kérdezem.
akkor ha mar ugyanazt teszteljuk, tudnal valaszolni az elobbiekben feltett kerdeseimre? egyebkent nalam eddig vegfokba dugva nyero, hangulattol fuggoen a poweramp vagy a mixer kimenet hasznalataval.
Nyilván nagyon számít a hangszóró érzékenysége és felülete is, de egy átlag tranyós kombóba olyan 90dB-és érzékenységű hangszórókat tesznek. Egyrészt, másrészt a harmonikus torzítás csak a csöveseknél szól szépen, a tranyósnál nem "annyira". A Mesa Boogie V-Twin, amit próbálgatok most, azt így használom (kitekerve a tiszta csatit) és nagyon király.
Ha már szóbakerült a POD.. Nekem (azaz tesómnak) egy Line6 POD XT Liveom van, az volt 125 rugó és volt itthon egy 100W-os monitor hangfal amit anno anyám énekhez használt, arra kötöttük rá és általában a 10-ből 2-es hangerőn használjuk, mert ha már mondjuk 3masra rakom akkor remegnek a dolgok a szobában(maxra még sosem tekertük fel), és a hangja se rossz mert hát erősítőket modellezik ugye. A JCM-800 a kedvencem =) Szerintem megérte.. na persze ahhoz az is kell hogy véletlenül legyen otthon egy 100wattos erősítőhangfal vagy miaz =)
Ja és az erősítő túlvezérlésről az jutott az eszembe, hogy azért azt ne felejtsük el hogy az első torzitók pont ebből jöttek. Régen az erősítők egy csatornásak voltak és mikor kevés volt a hangerő, megtolták és akkor bizony elkezdett torzítani és azt harmónikus torzitásnak hívjuk és gyönyörű. Nekem (mint már említettem 2 erősítőm van) az egyik egy 72-es twin reverb ami 1 csatornás és szép tiszta hangja van, de ha a pre és post hangerőt feltolom 6-os fölé akkor elkezd "torzítani" és onnan már chrunch a hangszin. A 25w-os kombómmal ugyanez a helyzet azzal a különbséggel hogy ott ez a torzítás sokkal szebben szól. Nem véletlen hogy a legtöbb blues erősítő 1 csatornás és kis teljesítményű, tehát 20-és 40 w között mozog. Ez azért van mert a játékosok egy hangszinen játszanak rajta ami egy bluesos chrunch hangszin ehhez viszont meg kell hajtani a cuccot. Ehhez viszont kis teljesítmény is elég és akkorát szól hogy leszakad a fejed. Ha egy bluesista tiszte hangot akar akkor visszaveszi a hangerőt a gityóján sztannyi'.
a wattokhoz szerettem volna annyit hozzátenni hogy minimális a különbség hangerőérzetben egy 25w-os és egy 100w-os erősítő között. illetve sokminden befolyásolja mint pl a hangszórók db érzékenysége mert 3 db eltérés 2 hangszóró között nagyon nagy hangerőérzetbeli különbséget ad. Persze számít a felület is. Mondanék egy két példát. Volt egy 1x12-es ládám ami 150w-os volt és 100 vagy 102 db érzékenységű. Na most erre rákötöttünk egy 15 w-os ki fender kombót aminek a saját hangszóróján csak egy kis papírzsizsik hag jött ki. Mikor rátettük nem akartunk hinni a fülünknek. Leszakadt a fejünk akkorát szólt. Biztos vagok benne hogy nagyszinpadon is megállta volna a helyét. Akkor a kollégáim mesélték hogy ők bizony (kényszerüségből) egy szer ezzel a kombóval bizony lenyomtak egy bulit egy 4x12-re kötve. TRANYÓS 15w. És megszólalt. Most van egy 25-30w-os csöves kombóm és egy 100w w-os csöves fejem. Ha mindkettőt rákötöm a ládámra nem tudnám megmondani melyik a hangosabb. Na jó talán egy picit de igazán elhanyagolható a különbség. Szóval az utolsó szót a hangszóró mondja ki és a felület.))))
nekem is van egy ilyen modellezom (ez a cucc), felmerul sokszor, hogy el kellene adni, de aztan olyan space hangokat sikerul belole kicsavarni, hogy meggondolom magam. otthonra nagyon durva, szinpadon azonban szerintem kizarolag a delay-t fogom belole hasznalni, ha sikerul felfejtenem az effekthurkok lelkivilagat :-) van koztetek valaki, aki hasznal parhuzamos loopokat? hogyan lehetne egy volume pedallal a wet/dry aranyt szabalyozni? [egyik vonalban mesa v-twin, masikban a delay]
Nézd meg a Line6 Spider erősítőit, nekem olyan van, és nagyon tuti, szépen szól. Van benne effekt és jó hangosan tud (tudna, mert a lakásban nem merem felnyomni maxra) szólni. (Egyébként a Spider II 212-esem van, ami ugyancsak 130 körül van)
azert mert vannak olyan helyzetek, ahol jol lehet hasznalni a modellezo cuccokat es ott jol is szolnak, az nem jelenti azt, hogy mas alkalmazasokban is lehet veluk eredmenyt elerni. sajnos nem fog mukodni az osszeallitasod a valo vilagban.
Ha már szóbajött az erősítő témája. Én azt találtam ki, hogy veszek egy pod-ot először, majd egy közepesnél gyengébb minőségű 100w körüli kombót és későbbiekben együtt használom őket. Ha kiszámolom kb. 80e+50e amiért csak egy jobb tranyóst, vagy egy gyengébb csövest(se) kapnék, és ugye az ötödiken egy pod hasznosabb, mint egy erősítő amit ki kell hajtani(még a kis 15wattost is fegyelmezem a szomszédok miatt.). Persze ha ez nagy baromság akkor oktassatok ki. :)
Nekem egy Hughes&Kettner Attax 80-asom van, ez full tranyós, nagyon korrekt, pengeéles tiszta csatornája van, plusz két torzított csatornája. Ez utóbbiak nem különösen jók, illetve rendesen kitekerve biztos, de én most próbálgatok hozzá egy Mesa Boogie csöves torzítót, amelyen a tiszta csatornán gaint kitekerve atomjó hangzást érek el.
A H&K-k elég jellegzetes hangzást hoznak, meg kell hallgatni, a tiszta csatornáik általában gecijók. Az Attax sorozat szerintem eléggé 80-as évek szaundja, de nekem bejön, akusztikus gitárral is lehet használni, nem hifi, de rendesen megszólal. A német cuccoknak (mert ez az) eléggé steril hangzásuk van (egyenes frekvenciamenet, konkrét hang), ez néha előny, mert sokmindenre jó, de ha pl. a jellegzetes sztrató hangzást már nem lehet kicsikarni belőle. Jazzre jó, pl.
Nekem Blonde van, és nem gondolom lelketlennek, sztem simán van egy jól eltalált (kategóriához képest persze) tiszta és torz csatornája, bár utóbbi nem húsdarabolásra való, úgyhogy keveset használtam. (és még a Mezey Béla is megdicsérte:), nem az enyém, hanem az Edition-öket általában)
Viszont ez a 40W tényleg kevés tud lenni dob mellett, bár ált. összegerjedt az egész cuccos, mielőtt kitekerhettem volna:) Úgyhogy azóta elékötök mindenféléket, multi, torzító, most épp csöves előfok.
Elég lelketlen, száraz hang. Ezért majd többen leveszik a fejem, de sebaj. Az Edition sorozat (Blonde, Silver) pl ilyen. Azért hallottam jobbakat is. (tranyósokról beszélünk)