Mint jelentős körte szakértőtől, azt szeretném megkérdezni, hogy a Kálmán körtének, van egy nyári változata, amit Nyári kálmán körtének neveznek. Van egy másik fajtája amit viszont, ahogy a szakirodalomban olvastam Császár körtének neveznek. Nekem ebből a szeptemberben érő fajtából van lehetőségem, majd jövő tavasszal oltóágat kapni. A kettő közül mi a jelentősebb különbség az érési időn kívül (pl. nagyság, betegségekkel szembeni ellenállás, öntermékeny-e stb).
Valaki esetleg Redhaven szemező vesszővel meg tudna lepni? Cserébe van már vagy 12 fajta körtém ebből 2-3 nevét nem tudom, meg 4 cseresznyám, vagyis 5, meg pár alma is, stb.
A Midnightx-féle sárga alma nagyon brutális, akár hogy és hova tettem (még fejjel lefelé is) mind irtózatos növekedésnek kezdett, gyakorlatilag nem vesszőt hanem ágat nevelt.
Az Ali-bá féle körték is nagyon sokat, némelyik majd 1m-es hajtásokat nevelt. Durva, erre azért nem számítottam.
Amúgy a Julyred-ed behozza a lemaradást, olyan lassan pattant meg hogy már le is tettem róla, a többi már 20 cm-es hajtásokat hozott mire ez fakadni kezdett, de most úgy 80cm-es hajtásnál tart. :-)
Én aug közepe előtt nem állok neki. Az alma,körte,őszibarack amúgy is jól szemezhető,amit rühellek a szilva és a kajszi.Asszem a szilvára kell korábban,mert hamarabb leragad.
Valaki csinált már az idén alvószemzést vagy vártok vele.
Az alma szerintem egészen jól adja a héját, látszik a hogy most be indult a nedvkeringés szerintem lassan lehet szemezni ,egyet véletlen meg sértettem ahogy kapáltam körbe és megnéztem egy T metszéssel gyönyörűen adja a héját !!
Talán holnap lehet hogy egy párat csinálok ,őszit már mint barackot még soha nem szemeztem , valakinek valami tapasztalata vagy az őszit kicsit később kell ?
Nos az én kedvemért aligha megy ki...nekem elég lenne fajtánként 1,max. 2 szemzőág.Ez 4-5 fajtát érint.Ha pénzt kér érte te megírod mennyit és elküldöm,ha nem kér ...annál jobb :)) Ha lesz belőle vmi,akkor leegyeztetjük hogyan küld el.
Ne légy el keseredve a kajszi barack oltásaiddal nagyon sok tapasztalt fórumozó társainknak se sikerül mindig, én is vagy 6 db próbáltam oltani és eböl 2 lett sikeres tp329 vagyis Török Istvántól kaptam mandula kajszi veszőket amit még egyszer nagyon szépen köszönök neki! Szerbusz Ferenc én is üdvözlek itt köztünk..
Ne légy el keseredve a kajszi barack oltásaiddal nagyon sok tapasztalt fórumozó társainknak se sikerül mindig, én is vagy 6 db próbáltam oltani és eböl 2 lett sikeres tp329 vagyis Török Istvántól kaptam mandula kajszi veszőket amit még egyszer nagyon szépen köszönök neki!
Mostanra a meg eredt oltásaim közel egy méteresek Íme néhány kép az idei sikereimről:)
Szia Feri. Ne add fel előbb-utóbb fog az sikerülni. Idén május 7-én oltottam erős szilvaalanyba kajszi ágacskát héj alá, kb. 10 cm 5-6 rüggyel. Elég soká hajtott ki egyetlen rügye, most már kb. 30 cm-es az uj hajtás. Két hét mulva hajtószemzéseket is csináltam, fele kihajtott. Amúgy leginkább az alvó szemzést pártolom kajszinál és őszinél.
A rózsánál a gyökérnyakba szemzést ajánlom június végén az elvirágzott rózsaszár duzzadó rügyével. Még az évben kihajt és virágzik. /Most is megpróbálhatod./ Ezt is lehet alvóra, de fedd el télire.
igaz énis sok fajtával, próbáltam de még a sárga barackot nemsikerült vessző oltással szaporitani,már szilvák nagyon szépen sikerültek,ebbe volt ringló az is jó lett cseresznye is de ez a sárgabarack, nem jön be lehet roszkor oltom ha valaki tud segiteni, nagyon meg köszönöm volna sok fajta még a rózsát szeretném megtanulni oltani de nem tudom , meji hónapba kell szemzik vagy oltják Lemák ferenc vagyok vámospércsről:
Mi a különbség a fekete és a fehér eper fekete színű változata között?
Tudok szolgálni 2 fajta fehér és fekete eperrel. Mindkét fehér jó édes. A tárnoki enyhén lilásra színeződik amikor már nagyon érett, a balatoni fehér marad.
A balatoni fekete /vagy sötétlila/ telt, átlagos méretű és édesebb mint az ottani fehér. A tárnoki fekete száraz, viszonylag kis szemű. Érdekessége a lelógó ágai. Igaz csak az egyik oldalon, mert meghagytam egy hajtást a törzsön és az megy az égbe.
A balatoni fa nem ültetett, mai szóhasználattal Duó. Közös a gyökerük.
Oltókés ... hmm . Én egy rövid, párhuzamos pengéjű, feketedő anyagú, jól fenhető, fanyelű apám által gyártott kést használok. A hegyénél félkörben le van gömbölyítve úgy , hogy a hegyénél majdnem derékszögű. Pengéje kb 5cm hosszú.
Még nem olvastam végig, de : írnék egyet és lenne egy kér(d)ésem is!
Nekem T-szemzéshez nagyon bevált a sárga dobozos teflon szalag, viszonylag húzható, feszíthető, nem toxikus , mint a szigetelő szalag. Jól lehet vele dunsztolni, jó az eredés. A sárga dobozos nem foszlik szét (a piros dobozos foszlik hosszára mint a kóc, ez nem jó), meg sem szoktam ujabban kötni , csak simán rásimítom az utolsó menetet. Egy hibája van : fészek rakáskor néha a madarak tépkedik, ezért a maradék szalagot , meg az utólag lefejtettet is mindig össze kell szedni, hogy a madárkák ne fedezzék fel, hogy milyen jó fészek építő anyag a teflon szalag.
A kérdésem pedig az lenne, hogy Miskolc környékén nagyszemű pikáns ízű lila, vagy fekete termésű fajára nézve Fekete Eper (a dunántúlon szederfának hívják) oltóanyagot honnan tudnék szerezni, vagy kapni. Tehát Fekete Epret (Morus Nigra) és nem fekete termésű Fehér Epret (Morus Alba) keresnék.