Keresés

Részletes keresés

Yosser2 Creative Commons License 2003.10.14 0 0 416
Na innentől kezdve tényleg csak mese (pedig érdekes eszmefuttatás volt): Páncéltörő kütyük, meg saját páncélosok... most építik le őket... Magyarul olyanok lesznek mint a végvári harcosok (meghalhatnak becsülettel.... :((( ) segítség nélkül.

Az én véleményem (szintén utópikus dolgok), hogy Mo-t gyakorlatilag, csak hatalmas légierővel és páncélosho. kkal lehet megtartani... Irakiak is mit értek a gyalogosaikkal, az amik ellen... Egyedül a gerillaháború megy nekik, az is a városokban...

Előzmény: Yoshi (415)
Yoshi Creative Commons License 2003.10.14 0 0 415
Halihó!!!

No.
Egész érdekes lett itten.

Hát, előszöris: minden, amit itt felvetünk, egyrészt annyira hipotetikus (jólírtam?), mint a Grimm-mesék...
A jelenlegi állapot szerint a tartalékosok kapnának egy darab gyalogsági ásót...

Nadeakkor:
Amire én gondolok, az az, hogy ez a könnyűgyalogság messze nem a fő védelmi vonal.
Sőt.
Igazság szerint nem is igazán lenne szükség szerintem egy igazi, merev frontra.

Felszereltség:
Igazság szerint -bár modern cuccost sem utasínék vissza undorodva- szerintem saccperkb megfelelő lenne a jelenlegi felszerelés - kiegészítve némi modern pctörő cuccal (a Javelin vagy hogy nevezik, na, arról szépeket hallottam).

Morál & tsa:
Csodákat tud tenni a morállal, ha a katonák tudják, hogy Pestről (Szolnok, Debrecen, mitomén)már elindultak a saját páncélosok, 12 órát kell még kibírni, ráadásul ha nagy a gáz, mindenki be a susnyásba, este találkozó a vadászháznál, az ellen meg keresgéljen mindenkit a kukoricásban.

Esetleg fel mindenki teherautóra, Nyíregyházán csatlakoznak a lövészekhez.

Mi az egésznek szerintem az értelme?
Nos, amatőr véleményem szerint, fél óra belezavarás az ellen menetrendjébe egész komoly munkát ad a törzskarnak.
Foglalt utak, dugók, üvöltöző zászlóaljparancsnokok, aknák, többezer méterről kilőtt pctörő kütyük stb.

Elfelejtettem a nevét az iraki US parancsnoknak, neki volt egy beköpése: Speed kills.
Hozzátenném, hogy vica versa.

Valamelyik Haditechnikában volt egy összeállítás a Balti államok hadseregéről.
Az egésznek az volt a lényege, hogy semmi más feladatuk nincs, mint hogy kb 6-12 óráig késleltessék az orosz(!) hadsereget, ennyi idő alatt képesek kimenekíteni minden lényegeset nyugatra.
Ha a baltiak úgy fondolják, hogy meg tudják ezt valósítani a jelenlegi felszerelésükkel (én tamáskodok azért), akkor az Alföldön egy napig minimum fel kell tudni tartóztatni bárkit.

Törölt nick Creative Commons License 2003.10.14 0 0 414
Ezek a kis gerillacsapatok alkalmasak lehetnének a kulcsfontosságú objektumok (pl. hidak) védelmére, megsemmisítésére, nem? Ha én támadnék, az lenne az első, hogy ejtőernyősökkel biztosítanám ezeket az átkelési pontokat (azér' van egy pár folyó keleten...) Igaz, hogy akkor a milicistáknak már nem sok esélyük van a robbantásra, ha néhány marcona román ejtőernyős beásta oda magát... Még túlerővel sem.

Megoldás-már békeidőben oda kell készíteni a töltetet a híd alá. Sőt legjobb lenne már most felrobbantani? Na mindegy. :-)

Én a front mögötti zavarótevékenységre tartanám őket igazán hasznosnak. JUtánpótlás zavarás, stb.

Üdv:

Előzmény: M.S.B. (413)
M.S.B. Creative Commons License 2003.10.14 0 0 413
Unguided.
Hmm, megfontolandó. Mindazonáltal vannak ellenvetéseim. :-)

Inkább Yoshi elképzelését tartom reálisnak – tehát maximum megakasztani az előrenyomulást, percekre, órákra. De továbbra sem látom, hogyan lennének képesek könnyűfegyverzettel ellenállni napokig.

Morál.
Mari néni morálromboló hatását abban látom, hogy egyáltalán ott van. Jön a tiszt, és azt mondja, evakuálás. És azok, akik nem mennek, mert azt mondják, átvészelték ők már az oroszokat is, majdcsak lesz valami? Magyarország nem katonaállam. Mari néni lehet, hogy marad, feltéve, hogy nem teszik erőszakkal a teherautóra. És annak a tartalékosnak, aki védené a falut, folyton gondot okoz, hogy hova tegye Mari nénit. A támadónak nem fontos, hogy mi lesz a faluban maradt földikkel, de a tartalékosnak igen, pontosan azért, mert mindenki ismer mindenkit.

Sebesültellátás.
Van egy láda kötszer. És orvos? Nem kell, hogy mindenkit megöljenek a faluban, elég, ha az ott lévők 20-30%-a szerez valami sebesülést. Komolyabb orvosi ellátás híján mit kezdenek a lőtt, repeszek által okozott, stb. sebekkel? Nem lehet minden faluban tábori kórház, de még sebész sem. Ott áll a tiszt azzal, hogy egy tüzérségi csapás után tele a falu sebesültekkel, akik megfelelő orvosi ellátás hiányában nem húzzák sokáig. Ha a civilek a faluban maradnak, akkor nagy lesz a jajveszékelés – jogosan. A tiszttől - akár ki akar tartani, akár nem - azt fogják követelni, hogy adják fel. Nem kell elfoglalni a falut. Elég, ha a bentlevők helyzetét megingatják, és ők maguk fogják feladni. Hozzáteszem, én nem acélos Rambókkal számolok, sőt, talán alá is becsülöm a hősiesség hatását.

Kitartok amellett, hogy egy megfelelően szervezett tüzérségi támadás hatásos, és nem köt le számottevő erőket. A falvak minden koordinátája centire ismert, a tüzérségnek nem okoz gondot lőni őket. Időben sem tartom számottevőnek, megszervezhetem úgy is, hogy a fronterőket kísérő tüzérség ha épp nincsen célpontja, lője ezeket a megerősített pontokat. Ha odabent nincsen nehézfegyverzet, megteszi néhány nehezebb aknavető is, a lényeg, hogy a hatótávolsága nagyobb legyen, mint amire bentről válaszolni tudnak.

"...Az ellenség részéről a koncentrált támadás azt is jelenti, hogy erőit egy szűk sávban használja. A fentebb leírt tucatnyi faluból letarol mondjuk 4-5-öt, a többi ott marad a hátában. Majdnem egy zászlóalj. Aztán a következő faluknál ugyanennyi..."

Itt annyi az ellenvetésem, amit már korábban is írtam. Nem eléggé mobilisak, és nincsen nehézfegyverzetük. Maradhat sok-sok megerősített falu a betörő ellen mögött, ha ő megfelelően biztosította azt a 2-3 útvonalat, ahol az utánpótlását szállítja. Ha onnan 50km-re van egy megerősített pont, ahol csak könnyűfegyverzet van, az őt csak kicsit zavarja, sőt eleinte egyáltalán nem, mert idő kell, míg felderítik az ellenálló csoportok, mi, hol, merre. Ha csak egy napig ülnek a fenekükön, mielőtt döntésre jutnának, hogy nem ők várják be az ellent, hanem távolabbra is elmerészkednek, a támadó konszolidálhatja a helyzetét. Ehhez elég, ha minimális légierővel "megkóstol" egy-egy ilyen pontot, és a védők máris bizonytalanságban vannak, követi-e gyalogsági támadás a bevezetést, menjenek, vagy maradjanak. A gerillahadviselésnek nem ideális terep az Alföld, ennek ellenére egyetértek, meg lehet próbálni.

Előzmény: unguided (409)
unguided Creative Commons License 2003.10.14 0 0 412
corporal

Azt, hogy mi van (illetve mi nincs) most, azt hozzávetőleg mindannyian tudjuk. Itt azt írogattam le, aminek lennie kéne.

Előzmény: corporal (411)
savaz Creative Commons License 2003.10.14 0 0 410
Jelent meg komolyabb elemző cikk hasonló harceljárások hatásosságáról a délszláv háborúban?
Vukovár, Szentlászló, Eszék védelméről?

Eduardo Rózsa Flores valami hasonlókról ír a könyvében, de ott nem igen támadtak komolyan, csak lődöztek egymásra. Amikor igazából nekiindultak a szerbek, akkor hamar végeztek. Ugyanez volt, amikor a horvátok visszafoglalták elveszett területeiket(krajna). Akkor néhány nap alatt végeztek a dolgokkal.

Flores a morál igencsak változékony voltáról is ír: dezertálások, parancsmegtagadás, magánháborúk, csencselés készletekkel etc.

UCK-ról is ovastam, hogy abszolúte nem tudtak ellenállni komoly támadásoknak (egyszer megpróbálták, de nagyon megszívták). Pedig ott elméletileg volt minden : fegyverzet, motiváció etc.

Előzmény: Yoshi (408)
unguided Creative Commons License 2003.10.14 0 0 409
M.S.B.
"Nem biztos, hogy egy falura való tartalékos megfelelően motivált."

Ezzel nem értek egyet. Ha éltél már pár hetet ilyen kisfaluban, akkor valszeg észrevetted,
ott mindenki ismer mindenkit, és szegről-végről mindenki mindenkinek valakije.
Ha igazán nagy a vész, összefognak. Emlékezz csak az árvízre.

"De a lőszer? Mennyi lőszert hagynál egy faluban? Nehezebb fegyverekhez? Egyáltalán, mi lenne a legnehezebb fegyver? Meddig tartsanak ki? "

Fejenként kb 3 napi intenzív harcra elegendőt (karabély, kb 1000x5.56mm + 30x40mm per kop.). Ha intenzíven támadják őket akkor ennél tovább úgysem bírják, ha pedig 'lagymatagon' elhúzódik, akkor a lőszer is tovább elég. A nehezebb fegyverekhez is hasonló mennyiséget (3nap). A legnehezebb fegyver szerintem az RPG vagy esetleg 1-2 60mm-es aknavető lenne. Természetesen számolok a fegyverekre erősített 40mm-es gránátokkal is, de ezeket a karabélyokhoz sorolom.

"Elvárható tőlük maximálisan önálló cselekvés? A helységvédelmen kívül indíthatnak lokális akciókat is? "

Egy támadás lelassításában nekik osztott szerep az, hogy ellátmányuk fogytáig lekössenek minél több ellenséges erőt, aztán megadhatják magukat. Bármit, ami ennél többet elérnek (akár öntevékenyen), az nyereség és bátorítandó. Természetesen mindezt a veszteségek minimalizálásával. Ha az elg. elvonul mellettük, akkor kicsaphatnak az utánpótlást szállítókra, biztosító csapatokra. Zaklathatják őket, hidakat robbanthatnak, utakat aknázhatnak alá. A helyimeretüket kihasználva akár (ha ezt a terep lehetővé teszi) mozgó védelmet is alkalmazhatnak, vagy átmehetnek gerillahadviselésbe.

"Nem hiszem, hogy egy-egy ilyen falu számottevő ellenállásra lenne képes, főleg a támadás korai szakaszában, amikor koncentráltan használja a támadó az erőit. "

Kisfalu, kb 1000-es lélekszámmal. Ebből öreg, gyerek, beteg kb 700, marad 300. Ebből nő 150, kiképzetlen 100. Marad 50 harcképes felnőtt. Egy szakasznyi erő. Minimum 8 géppuska, ugyanennyi RPG. Kb 20-30 ládányi karabélylőszer, kb. 6 ládányi géppuskalőszer, 3 ládányi RPG, ugyanennyi hk.elh. akna, plasztik robb.ag., plusz konzervek, kötszerek, miegymás. Mindez szvsz ráfér 2-3 Uralra.
Az ellenség részéről a koncentrált támadás azt is jelenti, hogy erőit egy szűk sávban használja. A fentebb leírt tucatnyi faluból letarol mondjuk 4-5-öt, a többi ott marad a hátában. Majdnem egy zászlóalj. Aztán a következő faluknál ugyanennyi.

"Tüzérségi ellencsapásra egy ilyen megerősített pont képtelen, egy megfelelően telepített önjáró tüzéralakulat pedig rövid időn belül több ilyen pontot is tűz alá vehet. "

Valós harci tapasztalat, hogy a pusztító (minden házat romba döntő) pergőtűz esetén is marad annyi harcképes túlélő, hogy a területet erőszakkal és veszteségekkel számolva kelljen elfoglalni. Ha egy önjáró tüzérüteget leköt 2-3 falu, akkor már megérte kialakítani az ellenállási pontokat, mert ugyanez a mozgékony tűzérerő már nem lesz a fronton. Ráadásul az elindított utánpótlásnak sem fog 100%-a elérni a frontra, mert X%-ot arra fognak felhasználni, hogy biztosítsák az útvonalat.

"Nem arról van persze szó, hogy napokig hagynám a hátamban – néhány erre a célra ad hoc kialakított csoport viszonylag hamar biztosíthatná az utánpótlásra komoly veszélyt jelentő pontok kiiktatását. Ha nem kell a falu? Fel is lehet gyújtani akár. De megteszi akár két bombázó is, kazettás bombákkal, úgyis csak egy főutca az egész. "

Egyrészt mindenképpen lefog harcoló erőket az ilyen védelmi stratégia, másrészt a felszámolásuk sem történik meg néhány nap alatt. Kivéve akkor, ha a fronterők végzik ezt el. Ez viszont nagyon lelassítja a térnyerést, a manőverezést. Felgyújhatod, szétbombázhatod, akkor is marad védő. Ha el akarod foglalni, akkor be kell menni a házak közé.

"A szép az egészben, hogy a védekező fél saját maga minimalizálja számomra a civil áldozatok számát azzal, hogy minden nem harcoló embert evakuál. Feltéve, ha Mari néni hajlandó otthagyni a házikóját – és nem marad ott, minden harcoló ember morálját aláásva."

Nem vagyok benne biztos, hogy Mari néni szétbombázása negatívan hatna a rokonai harci moráljára. Inkább busszúra éhessé és vérszomjassá teszi az embert a közelállók erőszak általi elvesztése. Ősi gének ezek a férfiakban, kellett a család, a közösség túléléséhez.

Előzmény: M.S.B. (404)
Yoshi Creative Commons License 2003.10.14 0 0 408
Hmmm...

Egész aranyos kis eszmecsere kerekedett itt a fegyverek fórum legjobb hagyományait követve :)

próbálom akkor védeni a menthetetlent, azaz az Alföldet:

Nos, nem is arra gondoltam én, hogy napokig tartsanak gyakorlatlan tartalékosok könyűfegyverzettel egy kis települést, hanem hogy időt nyerjenek.
Mondjuk egy órát.

Minden településen ha max egy órára fel tudják tartani az ellent, akkor már nagyon meg lehet akasztani a támadást.

És akkor ömlesztett ötletek:
szakasz, max egy század lövész per település (na jó, 20ezres kisvárosnál akár 2 század is, de az már szerintem sok), ahol -itt jön kedvenc vesszőparipám- a parancsnok igen jól képzett, önálló, hivatásos tiszt (ismeri a feladatot -lassítani a támadást, veszteségeket okozni, stb- ismeri a terepet, önállóan tud dönteni -visszavonulás és hova).
Nyugodtan oda lehetne nekik adni az esetlegesen már elavult könnyű pctörő tecnikát, régi szpgkt, ilyesmit, ha egy páncélost kilőnek vele, azt akár ott is hagyhatják - a mór megtette, a mór mehet.
Egyébként meg molotov-koktéltól a hkaknán keresztül (szerintem nagyon fontos tényező ilyen esetben az akna - hagy szedegessék, az is idő...) a LAWig bármi.
És ami úgymond komolyabb: könnyű terepjáróra szerelt raketta (Toyota alvázon TOW :)
A terep elég jó hozzá SZVSZ, rohangáljanak csak az alföldön, és egy terepjárót tüzérséggel kergetni elég macerás.

Tehát: berakni a szakaszt a faluba, akik lelkesen aknásítgatják az utakat.
Mivel jó tiszt vezeti őket, remélhetőleg tud rájuk annyira hatni, hogy csak akkor kezdenek el lőni, amikor a támadóék már benn van a faluban (elég kellemetlen, hogy a felderítők már az első faluban kipusztulnak - ha meg harckocsik mennek elől, hátha aknára fut vagy 2..)
Kis heveny tűzharc (ez itt az igazán kiszámíthatatlan - ennél a pontnál bármi lehet).
A támadóék visszavonul, tüzérséget hív.
Mivel a tiszt jó, rájön mit akarnak, ezért úgy dönt menti, ami menthető.
Magyarán elhúz onnan, de nagyon gyorsan.
Vagy következő falu, vagy oldalra valahova el.

És a támadóék mehet következő falu, ahol vagy megint ugyanaz várja őket, vagy nem, volt némi veszteségük is, idő eltelt, és akkor a nagy magyar pusztán lehet keresgélni egy szakasz gyalogost, ami megint idő. Tulajdonképpen gerillatechnika v2.0.

Igazság szerint, mostmár egyébként nemtom, mert amiket mondtatok, azok nagyon megállják a helyüket, de én továbbra is azt tartom, hogy amennyiben jó parancsnoka van az egységnek, abban az esetben le tudják lassítani az ellent, komoly veszteségeket okozva.
(Örök vesszőparipám: a jó vezetés még mindíg fontosabb, mint a felszerelés. Ha nincs jó rádiód, legyen olyan a szakaszvezetőd, mint az ellennél az őrnagy. Bár ez így azért nem igaz...)

Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.10.14 0 0 407
Szerintem az a legérdekesebb az egészben, hogy Magyarországot még sosem támadta meg senki nyugatról. Vagy csak valamikor a kora-középkorban.
szóval mi csak ugy tudunk elmélkedni, hogy megnézzük ki van keleten, és az elmult időszakban ki mit csinált ellenünk egy keletről indított támadás során.
Magyarországot szerintem a legközelebb nem egy állam fogja megtámadni, hanem egy államszövetség, mivel az általatok is leírt módozatok arra utalnak, hogy a csak egy irányból történő támadás kockázatos hiszen az Alföldön van elég kitérési, ugyanakkor beásódási lehetőseg a védők számára.
Érdekelne, hogy szerintetek dél felől, a Duna mentén mennyi az út a Parlamentig?
Szerintem ha ott valaki "berobbanna", Dunaújvárosig meg sem állna, de az is lehet, hogy egy éjfelkor megindított támadást követően a pesti ember arra ébredne, hogy délen nagyobb a fényár mint keleten, mert lángol egész Százhalombatta...

Yosser2 Creative Commons License 2003.10.13 0 0 405
Hm. én is efelé hajlok...

Hülye példa, de a sokat emlegetett steel pantherst hozva.. Amikor nem látom egy erdőbe, kik bújtak el, csak kilőtték egy tankomat amikor beléjük futottam, na akkor szépen jönnek a 155mmesek, meg a Nebelwerferek. aztán valaki bemegy kiskanállal összeszedni a maradványokat...

Itt is ez lenne. Simán széjjellőnék az egészet. Jó mondjuk nagyvárosra ez nem áll. Mert mondjuk Pesten elég szépen lehetne védekezni. A várból, 8.kerben. a nagy gyártelepeken...

Előzmény: M.S.B. (404)
M.S.B. Creative Commons License 2003.10.13 0 0 404
Én odafigyelnék az eset lélektani oldalára is.
Nem biztos, hogy egy falura való tartalékos megfelelően motivált. Még akkor sem, ha épp a falujukat védik, és tudják, hogy a szeretteik biztonságban vannak. Szvsz olyan gondolkodást és olyan szintű önfeláldozást vársz el a tartalékosoktól, ami egyszerűen nincsen meg bennük (jelenlegi magyar helyzetre gondolok). A másik ilyen kérdés az utánpótlás. Rendben van, hogy élelemre, vízre nincsen gond. De a lőszer? Mennyi lőszert hagynál egy faluban? Nehezebb fegyverekhez? Egyáltalán, mi lenne a legnehezebb fegyver? Meddig tartsanak ki? Ha valaki zavarja a kommunikációt, és nem elérhető senki, aki megfelelő parancsokat adna nekik, mit tegyenek? Elvárható tőlük maximálisan önálló cselekvés? A helységvédelmen kívül indíthatnak lokális akciókat is?

Nem hiszem, hogy egy-egy ilyen falu számottevő ellenállásra lenne képes, főleg a támadás korai szakaszában, amikor koncentráltan használja a támadó az erőit. Ha támad, valószínűleg legalább sikerül egy patthelyzetet kiharcolnia a levegőben – akkor pedig szépen lehet használni tüzérséget, és helikoptereket is, anélkül, hogy bármitől tartania kellene. Minek mennék a könnyű fegyvereik hatótávolságán belülre bármivel? Rendben van, féltem a helikoptereket a vállról indítható rakétáktól. Tüzérségi ellencsapásra egy ilyen megerősített pont képtelen, egy megfelelően telepített önjáró tüzéralakulat pedig rövid időn belül több ilyen pontot is tűz alá vehet. Ha fontosabb célom van, mint egy ilyen gócot mindenáron leküzdeni, akkor simán megkerülhetem – nincs nehézfegyverzet, mozgékonyság, ami komolyan veszélyeztethetne, és sík a terep. Nem arról van persze szó, hogy napokig hagynám a hátamban – néhány erre a célra ad hoc kialakított csoport viszonylag hamar biztosíthatná az utánpótlásra komoly veszélyt jelentő pontok kiiktatását. Ha nem kell a falu? Fel is lehet gyújtani akár. De megteszi akár két bombázó is, kazettás bombákkal, úgyis csak egy főutca az egész. (Csak ne lennék ennyire „humánus”). A szép az egészben, hogy a védekező fél saját maga minimalizálja számomra a civil áldozatok számát azzal, hogy minden nem harcoló embert evakuál. Feltéve, ha Mari néni hajlandó otthagyni a házikóját – és nem marad ott, minden harcoló ember morálját aláásva.

A fentiekbe szabadon lehet belekötni, én pedig igyekszem majd megvédeni a tákolmányom. :-)

M.S.B.
(a mindig lelkes amatőr)

Előzmény: unguided (400)
kavkaz Creative Commons License 2003.10.13 0 0 403
No igen. Ez igaz.

De a megoldás egyszerű. Háború esetén nem a Köztársasági Elnök, hanem a Vezérkari Fônök veszi át az ország vezetését. A Köztársasági Elnök, csak a civilekkel foglalkozik. Persze egy ilyen esetben elég nehéz szétválasztani a civil és a honvéd kategóriáit, de szerintem ez az egyszerű megoldás megnyugtatóan rendezné a felmerült probléma nagyobb részét.

Előzmény: savaz (394)
kavkaz Creative Commons License 2003.10.13 0 0 402
Kedves Hamburger!

Nem digitális harcmezôre, hanem a hadszíntéri valóság digitális megjelenítésére gondoltam.

Semmi elektronikus szimuláció. Pusztán a valóság magaszintô ismerete a vezérkarnál. De akár rajszinten is. Legalább rajszinten szükségesnek tartanák egy nagyon komoly szinten kódolt rádiót, amelyen multimédiás anyagot is lehet fogadni, vagy küldeni. A rendszer lehetôvé tenné, hogy akár a katonák egyéni állapotát (morális, egészségügyi, stb...) nyomonkövethesse a vezérkar, de azt is, hogy a legfrissebb felderítési eredményeket továbbítsa a megfelelô helyre és nagyon hasznos vizuális képet kaphat a hadszíntérrôl.

A gépek csak információközvetítô eszközök, ebben a modelben, de ezt a feladatot a jelenlegi legmagasabb szinten látnák el.

Eszem ágában sem lenne számológépekre katonák életét bízni...

Üdv!

Előzmény: Hamburger (374)
Yoshi Creative Commons License 2003.10.13 0 0 401
No igen, szétlövik, csak hogy:

-ez idő! (nem is kevés)
-tüzérség felfedi pozícióját (ha van légierő, hajrá!)

az éjjellátó meg ugye pénz kérdése, hogy a fene egye meg (határőrségnél nagyon durvák az éjjellátók, néztem bele, igaz, csak felderítésre, de nagyonnagyonnagyon!!)

Előzmény: savaz (398)
unguided Creative Commons License 2003.10.13 0 0 400
Ja. De addigra elvesztenek néhány hk.-it, APC-t, pártucatnyi gyalogost. Nomeg a falura zúdítandó több száz lövedék aztán majd máshol fog nagyon hiányozni.
Előzmény: savaz (398)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.13 0 0 399
Sziasztok!

Egy dolgot még én is elfogadok a biztonságpolitikai szakértőktől. Manapság a fegyveres konfliktusok nem egyik-napról a másikra alakulnak ki. Általában van egy "felfutási" időszak. A nagy gondot én abban látom, hogy ez a felfutási idő, még midig sokkal kevesebb, mint amennyi szükséges lenne a most leépítésre kerülő képességek újrateremtésére. Fegyvernemek fognak eltűnni, ami nem feltétlenül csak a fegyverek hiányát fogja jelenteni, hanem sokkal nagyobb gondot fog jelenteni a jól képzett és gyakorlott állomány pótlása, hogy magasabb szinten az ezen fegyvernemeket irányítani képes parancsnoki állományról ne is beszéljünk.

Az ukrán kontra magyar viszonylatban azért nem húznék párhuzamosságot az éjszakai harc-képességek között. Szerény ismereteim szerint a BMP-3-asok és a T-80-asok már rendelkeznek hőképes felderítő és irányzó berendezésekkel, míg nálunk ilyen eszközök egyelőre csak a határőrségnél vanak rendszerben, de szerintem ott sem túl sok és kimondottan csak felderítési célzattal. Az ukránoknak vannak személyi éjjellátó eszközeik is, ami nálunk megint csak igen szűk körben használatosak.

Aki már látott ilyen eszközökkel felszerelt harcjárműveket és használt ilyen és olyan eszközt is, azok tudják, hogy annak esélye sincs a másikkal szemben, akinek csak infrája van (mint nekünk!).

Az valóban fontos, hogy az automatizált harcvezetői rendszerek szűrjék az információt, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy a parancsnokok valóban késztetést éreznek, hogy részletinformációk tudatában átnyúljanak az alárendeltek feje fölött. Mellesleg ezt a problémát sem az amik, sem a németek nem tudták még megoldani. Szintén szerény ismereteim szerint a magyarok még fényévnyi távolságra vannak minden tényleges harcvezetésre használható automatizált vezetési rendszertől. Nem tudom, hogy a NATO-szakemberek mitől lehettek elbűvölve, de hogy nem ilyentől, az biztos. (Ez a Tetra - rendszer érdekelne, mert még csak nem is hallottam róla!)

Csak egy szerény példa: Jelenleg van egy pk-i és törzsvezetési gyakorlatokra használt szimulációs rendszerünk, amely kis túlzással annyit sem tud, mint egy stratégiai játék. Van egy kezdeményezés, amit tényleges harcvezetésre szeretnének használni, de még mindig magán viseli az eredeti céjából fakadó gyerekbetegségeket (tüzérfelderítés és tűzvezetés). Ráadásul a gyakorló rendszer elvileg frankón továbbfejleszthető lenne akár harcvezetésre is, de a két rendszer természetesen nem kompatibilis egymással.

Üdv: Hamburger

savaz Creative Commons License 2003.10.13 0 0 398
Na az ilyen "ellenállási gócokat" szoktak tüzérséggel elintézni :-)
Előzmény: unguided (397)
unguided Creative Commons License 2003.10.13 0 0 397
Nem feltétlenül. Ugyanis egyrészt az adatáramlás kétirányú (tehát nem elég parancsolgatni, hanem értelmezni is kell a helyztet, tehát csak amilyen mélségig megérti, olyan mélységig tudna törődni vele.), másrészt éppen a STRAM szűrné az adatokat annak megfelelően, hogy az adott döntési szinten mire van szükség. A hadászati térképeken alapvetően nem látszanának a kisebb harci egységek (mint ahogy a papíralapúakon sem :)). Megnézhetné részletesen, de (szvsz) nem szabadna engedélyezni, hogy a hartéri parancsnok feje felett átnyúlva egy tábornok rajokat tologasson. Ebben is segíthetne (korlátozhatna) a STRAM (need-to-know/authorized-to-control információ/parancs-áramlás).
Más. Hír-telen manapság nem kezdődik háború. Amikor várható a tényleges akciók kezdete, akkor már mindkét oldal fegyverben áll. Pl. megjelenik X kisfaluban 1 teherautó, leszáll egy tiszt, és riadóztatja a tartalékosokat. Azok szépen előszedik a páncélszekrényből a karabélyokat, géppuskákat (svájci modell rulez), a tiszt szépen kioszt még pár láda lőszert, lerakat a főbb pontokra a falu körül hk.elh. aknákat, és kioszt egy tucatnyi pt.rakétát (RPG). Az asszonyokat, gyerekeket pedig közben kitelepítik biztonságosabb vidékekre. A falut védő katonák a saját otthonaikat, javaikat védik, tehát kellően motiváltak, és valószínűleg épp eléggé kitartanak addig, amíg a főbb erők kedvező pozíciókba állnak.
Előzmény: savaz (394)
Yoshi Creative Commons License 2003.10.13 0 0 395
Mekkaptam az első kritikai észrevételt :))

Azért -maradjunk a jelenlegi scenariónál- én mondjuk bevenném a képletbe azt, hogy a felderítés csak nem annyira hülye, hogy a határnál csoportosuló csapatokat ne vegye észre...
Úgyhogy felvonulhatna a magyar haderő is.

ne felejtsük el, hogy az ukránoknál se mindennapos dolog az éjszakai bevethetőség, úgyhogy mondjuk hajnalban indíthatnak valamit, amire lehet reagálni.

Az útbaeső települések közöt pedig van egyuccás is, az igaz (liba vs fos effekt), de némelyik egész komoly kisváros, bonyolult útviszonyokkal (Nyírbátor rulz).

És ha letérnek a főútvonalról, egész ügyesen el lehet tévedni...

Román scenariót direkt nem említettem, mert ott Debrecen, Nyíregyház illetve a Tisza vonala ad komoly esélyt.

Alföld s fasor: Toyota-háború :)
Tök alkalmas rá a terep...

(És nem is az Alföld megtartására gondoltam, az macerás, azonban a támadás elterelését és lassítását szerintem meg lehet könnyen oldani.
Ennek következtében meg a hadműlet SZVSZ elakad..)

Előzmény: savaz (391)
savaz Creative Commons License 2003.10.13 0 0 394
Minnél jobb az információáramlás az alegységek és a vezetés között, annál nagyobb a kísértés, hogy központilag beleszóljanak (mint pl Johnson elnök napi célpontlistái Vietnamban). Ez erősen a feladatorientált vezetés megvalósítását nehezíti.
Előzmény: unguided (392)
savaz Creative Commons License 2003.10.13 0 0 393
Mondjuk az első lövésed után szétlőném az épületet, ami ráomolna az útra felrobbantva az aknákat:-). Ha a nyíregyházi tanárképző főiskolára gondolsz, ott nem látni az utat a koli ablakából :-)))
Előzmény: Yoshi (390)
unguided Creative Commons License 2003.10.13 0 0 392
Ha ukránok, akkor inkább a csecsen megoldást részeítenék előnyben. Amelyik faluból rájuk lőnek, azt szarrá bombázzák, a túlélőket pedig megerőszakolva koncentrációs táborokba hajtanák. :(
Egyébként a koncepcióval egyetértek, más védekezési metódust a rendelkezésünkre álló technikával nem nagyon tudok elképzelni.
Más. Az alföldi és dunántúli(hegyi) hadseregek(hadtestek) koncepcióját közel állónak érzem a saját 'nehéz' és 'könnyű' felosztásomhoz, azzal a különbséggel, hogy én nem biztos, hogy állandó (vagy kizárólagos) jelleggel diszlokálnám a nehezeket az alföldre, és a könnyűeket a hegyekbe, dombokba.
Más. Nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne a STRAM technikai megvalósítása. Egyrészt rendelkezésünkre áll a viszonylag kiforrottnak tekinthető Tetra rendszer, másrészt történtek már próbálkozások hazai fejlesztésekre is, amelyeket (tudtommal) gyakorlaton is kipróbáltak, és a NATO megfigyelők le voltak tőle nyűgözve. Tehát messze nem lehetetlen egy kisebb hadsereget (MH) ezzel ellátni. A könnyű területvédelmi erőket legalább század/szakasz szintig, a hivatásos (profi) egységeket (feld., hk., légv.rak., stb.) pedig akár raj/tűzcsoport szintig.
Előzmény: Yoshi (390)
savaz Creative Commons License 2003.10.13 0 0 391
Egy Ukrajna felől bekövetkező (fiktív)támadás két jó minőségű főútvonalon haladhat Nyíregyháza felé (+1 vasút) és onnan 3 másikon mehetnek tovább. Záhonytól 3 óra alatt odaérhetnek. Az első katonai egységek, melyek megállíthatják miskolcon és Debrecenben vannak. (kurvagyors politikai reakcióidő (míg elrendelik a riadót) esetén is kb Nyíregyháza környékén találkozhatna az első komolyabb fegyverrel (RPG) felszerelt katona a behatolókkal. Mivel a Magyar légierőnek nincs éjszakai csapásmérő képessége, az is csak reggel avatkozna be először (valószínűleg éjszaka kezdenék a táncot:-). A közbeeső egyutcás falvak és kisvárosok nem jelentenek olyan kihívást, mint pl Budapest, helységharc esetén. Románia felől Debrecent az első órában elérnék lekotve az ott lévő egységeket (valamint Gyulát, Békéscsabát). Valahol az alföld közepén ütköznének az első komolyabb ellenállásba.Szerbia felől szintúgy. Nem véletlen, hogy 44-ben Az oroszokat Debrecen környékén sikerült először megállítani.

Az alföld mai képét a fasorok jellemzik. 1-10 km es nyílt térségeket kell elképzelni a következő fasorig, Az utak majdnem mind fedettek (akácbozót két oldalt:-)

Szóval a kép nem olyan egyszerű

Előzmény: Yoshi (387)
Yoshi Creative Commons License 2003.10.13 0 0 390
Köszi :))

Mondjuk nem egyedül állnál az ablakban, hanem minden ablakban állvalaki, az út meg alá van aknázva hkaknával.

Persze, hogy el lehet foglalni, de rohatt macerás.

De előre félek a megsemmisítő kritikáktól...

Előzmény: Alhazred (389)
Alhazred Creative Commons License 2003.10.13 0 0 389
elképzeltem magamat, ahogy a Tanárképző koli ablakában Dragunovval várom a behatolókat...

Amugy nem hülyeség amit mondasz, lehet h mégsem olyan védhetetlen az Alföld. Bár én hülye vagyok a kérdésben (is).

Már csak egy megfelelően kiképzett, városi harcban magát otthonérző seregre lenne szükség.
(de - ismétlem - én nem értek hozzá.)

Üdv
Al

Előzmény: Yoshi (387)
Yoshi Creative Commons License 2003.10.13 0 0 388
Jajjj!!

Elfelejtettem mondani, hogy nézzétek a főútvonalakat!! Utánpótlást szállítani, hadoszlopokat mozgatni a sokadrendű magyar utakon elég macerás...

De ne alázzatok meg nagyon.... :)

Yoshi Creative Commons License 2003.10.13 0 0 387
Hallalihó!!

Megint egész érdekes kis eszmecsere alakult ki, méghozzá témában... Én mondom, a fegyverek fórum simán ki tudná váltani a politikai vezetést (vö: HM) és mindenki jobban járna.

De néhány gondolat:

Ha jól tudom, akkor háború esetén (bár hogy ez pontosan hogy néz ki, nemtom) a közt elnök veszi át a hatalmat valami minisztertanáccsal vagy mivel karöltve. Szerintem ebben az esetben egész gyors lehetne a politika reagálása. Békeidőben viszont tényleg az egyszerű mezei lapostetű effekt jön be.
Mondjuk, inkább legyen békeidő csigatempoval...
(Bár a NATO-t tényleg le tudjuk bénítani, de hát megmonták itt páran, amikor beléptünk: vége a NATOnak.)

És az ország védelméről:

Amit én nagyon hiányolok minden konvepcióból, (pardon, az itteniekben bennevan) az a második lépcsős, tartalékos nagy létszámú könnyűgyalogság.
Szóba került ugye az Alföld védhetetlensége.
SZVSZ ez nem így van. Ne feledjük el, hogy kicsiny hazánk teülete jelenleg meglehetősen lakott, és nagyon kevés az olyan sík terület, ahol 10kmes körzetben nincs lakott település.
Gyakorlatilag az autópályák kivételével minden út átlag 10-15kmenként településen megy keresztül.
Vessetek egy pillantást egy térképre!
Legyenek a támadók az ukránok (csak hogy konkrét legyen a támadás).
Bármilyen klasszikus harckocsiékes támadás amíg megteszi a határtól Nyíregyházáig az utat, vagy egy idétlen, védhetetlen folyosóban halad (vö.: Market-Garden)és még így is lesz helységharc, vag ypedig eszeveszett tempóban elkezdi szélesíteniaz arcvonalat, és nyugati irányban mondjuk rögtön lesz akkor 2 folyóátkelése (Tisza, Bodrog), amikor is szembejön a Zemplén, keletre pedig a román határig sima az út éppen ,csak egy jól megszervezett rugamas védekezéssel napokig el lehet húzni azt, hogy egyáltalán Nyháza támadására gondoljanak.
És akkor ott áll Nyíregyháza alatt, amit mekkerülni nem illik, eltelt kb 2 -jóesetben 3 - nap, a baszárnya okésan támaszkodik a román határra, elvileg mehetne tovább debrecen felé, de minek, és ha egy nagyváros meg van rakva gyalogossal, elfoglalni macerás, a hegyek felé nem kéne menni, és eltelt az idő, addigra csak kisírunk valami NATO-légierőt, úgyhogy a kárpátok hágóin kerestüli utánpótlást el lehet felejteni...

Vitára bocsátom a scenariót, csak ne alázzatok meg nagyon esetleges tudatlanságom miat ... :)))

Hamburger Creative Commons License 2003.10.13 0 0 386
Sziasztok!
Témába vágó cikk: http://www.honvedelem.hu/cikk.php?cikk=14402

Robertson a minap megint elmarasztalta a magyarokat a lassú politikai döntéshozatali folyamat miatt. És nem ez az egyetlen ok, amiért letolást érdemelünk!

Üdv: Hamburger

Előzmény: corporal (385)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.10.12 0 0 384
Teljesen mindegy, hogy melyik bazisan a NATO-nak milyen technikaja van.
Haboru eseten, ugyis oda telepitenek a dolgokat ahova kell. A lenyeg az ido. Ahhoz, hogy a NATO akar csak legi fedezetet, vagy segitseget nyujtson, ahhoz a segitsegnyujtasban akarmilyen szinten (technikaval, legterrel) reszt vevo allamoknak otthon ezt elobb egyeztetni kell.
Ezzel nincs is semmi baj, hiszen ezert kell tudnia minden tagnak onnaloan is vedenie magat, legalabb addig, amig a szovetseges segitsegnyujtas meg nem erkezik.
Bizonyos esetekben persze a NATO mobilabb eroi, peldaul a legiero reszt vehet, de ne feledjuk, egy dolog egy alapokmany szellemeben vedelmet szervezni, meg masokra varni, es egy masik a pillanatnyi valosag.
Mi van akkor, ha minket egy masik NATO-tag, vagy akar egy a szovetseggel szimpatizalo allam tamad meg? Nem elkepzelhetetlen peldaul egy Gorog-Torok haboru se, pedig azok is egy oldalon allanak.
Szoval szep dolog ez a tagsag, csakhogy igen is eloallhatnak bizonyos "bonyolult helyzetek".
Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.10.12 0 0 383
Mindjart vissza az MH-hoz, de elobb meg had jegyezzem meg, hogy a mai, nyolcvanas evekben volt gyerek huligan cseppet sem volt jobban befegyelmezve, mint mondjuk a 60-as, 70-es evek korosztalya. Sot, ok meg jobban is. Megse lettek hulye kocsogok. Nem az iskolara kell egybol fogni azt ami a mi korosztalyunkkal tortent.
De legalabb is nem a fegyelemre.
A fegyelmezes elfogadasa inteligencia kerdese, nem pedig a behodolase.
Egyszeruen diplomatikusabb. En ugy fogtam fel, hogy az ilyen dolgok a kozossegnek szolnak, nem pedig ellenem valok.
Egyebkent-es erre kulon jo pelda a sereg- mindig azokkal van a baj, akik nem kepesek egy kozossegen belul annak sajatos jatekszabalyait elfogadni.
Meg kene mar ennek a tarsadalomnak vegre erteni, hogy ez a flegma lazadozas az iskolai fegyelem ellen,(ami szerintem nem eppen megerolteto) a leggyerekesebb, es a legnagyobb akadalya annak, hogy kilabaljunk ebbol a moralis valsagbol.
Ez a hivom apucit mert serultek a jogaim, meg a szemelyisegem! tanarvero faszfejeket el kene tuntetni magyarorszag jovojebol.
Es most a Honvedsegrol.
Valoban, az egesz vedelmi felulvizsgalodasbol kihagytak a NATO lehetseges valaszanak kovetkezmenyeit.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!