A gyümölcshöz nem kell adni semmilyen adalékot, anélkül is leforr a cefre, feltéve ha megfelelő hőmérsékleten van tárolva (20 C fok felett). Tudomásom szerint régen se adtak hozzá se cukrot, se élesztőt.
...igazad volt: tényleg ágyas! A borpárlatba (Dél - Horvátoknál és főleg olaszoknál hívják "Grappa"-nak) teszik a narancsot. Ez a speciális verzió, a "Grappa al Mandarino" Sajnos nem sok mindent találtam további egyedi megoldásokról, de biztosan tudnának "házi" érdekességeket mutatni ott is! ;)
...mindenesetre a legszottyadtabbak héját már lefejtettem, ami megmaradt (úgy a fele) az meg mehet a cefrébe, egykis fruktózzal azis belefér... Megláttyuk mi lösz bélőle.
Most már be kellene látnod: a saját hosszúra-nyúlt nyelvedben is könnyedén elesel, mikor ITT, mások -általad vélt- hibáit kritizálod. Hogy könnyebben fel fogd, idézek tőled először:
"Ami a mókuska állitását komolytalanná tette az, hogy csak ugy hókusz-pókusz el akar adni néhány tizezer darabot. Ez legalább olyan kalandos válalkozás mint csapvizböl alkohol ......merthát nyersanyagtól majdnem függetlenül! :)
Bár nyelvészeknek is fejtörést okozna a mondatszerkesztésed, (...mint csapvizböl alkohol...) az írástudatlanságod eltörpül az olvasási nehézségeid mellett:
és most az általad kifogásolt kismókus idézet:
- kismokus2 - 2004.09.23 18:17:59 (561) -
"Az eljarast szeretnem szabadalmaztatni, es a hazi keszuleket par tizezerert piacra dobni. Ha valakit erdekel, szeretne kiprobalni, megnezni, tobbet tudni rola, esetleg kellene neki is otthon egy ilyen (az arat igen hamar visszahozza, es nem tud elromlani...)"
Mint láthatod avagy láthattad volna, szó sem esik darabszámról. Legfrissebb információim szerint: olyan húsz- és harmicezer forint közötti áron szeretné majd árulni a NEM "ipari" szerkezetet, mivel - erre ugyanebben a mondatban kitért - behozza az árát a főzéssel járó kötelező kiadások jelentős csökkentésével...
Ahelyett, hogy a kákán is csomót keresel, inkább vegyél egy Ablak-Zsiráfot és gyakorolj figyelmesen olvasni! Persze jusson eszedbe: Mint ahogy TE lefelejtetted az "alkohol"-ról a ( t ) betűt, kismókus is elírhatta a nyers(alap)anyagot....
E kedves fórum olvasóit sosem zavarták a "barátian hiányos" félszavak, mi így is értjük egymást... Kérlek, olvass (te is) a sorok között!
OK, ezt megtettem és arra a következményre jutottam, hogy ez egy komoly ipari berendezés, aminek müködését viszont már nem vonom kétségbe - ipari szinten!
DE lenne még a megjegyzés:
"..... es 2 orankent egy liter 50%os szeszt termel, nyersanyagtol majdnem fuggetlenul (ennek fizikai oka van, azt esetleg kesobb). ....."
Ez azért mégis csodának hat, hogy nyersanyagtról majdnem függetlenül valaki csak ugy alkoholt idevarázsol.
Ha esetleg ezt is megmagyaráznád!
A másik, ami a mókuska állitását komolytalanná tette az, hogy csak ugy hókusz-pókusz el akar adni néhány tizezer darabot. Ez legalább olyan kalandos válalkozás mint csapvizböl alkohol ......merthát nyersanyagtól majdnem függetlenül! :)
Ha ez tényleg igy van, akkor azonnal rendelek egy ilyen szerkentyüt és nem fogok a cefrével macerálni.
Nembiztos, hogy "Grappa", én úgy emlékszem,.... elnézést a pontatlanságért..... mindenesetre valami Horvát párlat, narancsból.... A kérdés pedig: mehet-e a héj? Az enyémből úgyis pálesz lesz! ;)
Majd elfelejtettem.Ha csak meg van löttyedve,az jó,csak szerintem a rohadt,penészest nem szabana beletenni.Ezt az aranyérmet nyert pálinkafőzdés mondta a bátyámnak.Nem személyesen hallottam,de azt hiszem hihetek neki,márcsak azért is,mert magától nam tudna ilyent kitalálni.Hótt hebe azegészhez,most tanulja ezeket a dolgokat is,meg a szőlészkedést.Sajnos meghalt az apósa,elhagyni nem akarja,meghát amennyit kapna érte.De az igyekezetet is díjazni kell.
Most nekem is van egy nagyadag cefrézni szánt "citrusfélém". Mandarin, narancs, grapefruit vegyesen, nagyon meglottyadtak, de kidobni nincs szívem... Mivel te már tapasztalatból nyilatkozhatsz ezügyben: Mehet bele héjastól, vagy amit tudok hajazzak? Ugyanis valahol olvastam, hogy grappa-féléknél nem, vagy csak egy részét rakják bele az alapba... (biztosan keserűbb lesz tőle)
Valamikor régen,narancsot hozott be a cég,aminél dolgoztam.Rá is rohadt rendesen egy pár raklappal.Mi meg a szeméttelep helyett megmentettünk pár raklappal,aztán pályinkát főztünk belőle,úgy zúgban.Hát érdekes íze volt.De ahogy kezdett összeérni a kész,lefőzött anyag,egyre javult az állapota.A végén már majdnem ízlett is.Valami kotyulással,melegítéssel,meg mézzel olyan finom likőrt sikerült belőle összehozni,hogy a mai napig nem felejti a társulat.Az arab Boukhához képest ég és föld a különbség.Minden gyümölcsből lehet pálinkaszerűt csinálni,az elv ugyanaz,csak tudni kéne,hogymi lessz a vége.Nálunk most kezd bejönni a mézes pálinka,amim másnál már lehethogy nem újdonság,nekem még új.De hogy nagyon finom,az biztos.Receptet tudom,megosztom,ha valakit érdekel.
Nagyapám évekkel ezelőtt kiváló "birspálinkát" főzött sütőtökből. Senki sem tudott rájönni, hogy miből van. A részletekről csak annyit tudok, hogy a megforrt cefrébe főzés előtt beledarált két kosár birset. Ha aprólékos részletek is érdekelnek, előszedem a nagyapámat!
egy valami érdekelne...sütőtökből milyen pálinkát lehetne készíteni...vagy valaki hallott e már ilyenről...elvileg közvetlenül cukrot tartalmaz,közel 10%-ot...tehát nem kell csirizesíteni mint pl a kukoricát...
nekem ha el tud indulni az erjedés,és elég nagy cefre tömege akkor lehet akár 0-5 fok a környezet hőmérséklete akkor is végbemegy a dolog élesztő nélkül,persze elég lassan...ha precízek akarunk lenni akkor meg fajélesztő...lehetőleg hidegtürőt választva gyorsan, két héten belül kész...
javaslom,nézz utána a vákuumdesztilláció címszónak a szakirodalomban/:)és rá fogsz jönni hogy mi az a rejtélyes folyamat amikor is 73 celsius alatt illan az a huncut alkohol/...amit kismókus leírt az már üzemi szinten müködő rendszer...az hogy neki ez házi körülmények között hogyan sikerül azt nehéz megítélni... a vákuumos pálinka jóval gyümölcsösebb mint a hagyományos/mivel a vákuumban csökken az anyagok forráspontja tehát kíméletesebb a lepárlás az aromaanyagok szempontjából/,viszont hamarabb szétesnek az aromaanyagai mint a hagyományosan előállított pálinkáké...
Köszönöm a gyors választ MARSCHLAKO! Remélem még megmenthető a cefre. Az élesztővel kapcsolatban is köszönöm a pontosítást ugyanis valamelyik szeszfőzde oldalán konyhai élesztőt javasolnak.
Szia PLAJOS1!Elrontottad,de még helyre lehet hozni.A leglényegesebb a meleg.Vidd meleg helyre minél előbb,25-30 fok,bár nem tudom hol van ilyen nálatok.Ismerősödnél műhely,fűtött raktár?Aztán ami még fontos.Azélesztő az nemkonyhai élesztő,ha ezt tudtad ,bocs,nem sértegetni akarlak.Mezőgazdasági vagy borászati boltokban lehet venni faélesztőt,borélesztőt.Minden ráírva a csomagolásra.Nem drága,de hatásos.Siess beszerezni,de addig is melegbe a cefrét.Remélem sikerül.Ha kész a pálesz,igyál egyet az egészségemre.Üdv.
Pálinkát szeretnék főzetni almából. Sajnos egyszerűbb dolognak gondoltam a folyamatot. Körülbelül 4 hete ledaráltam az almát hordókba raktam és cukrot is tettem hozzá. Az a problémám vele, hogy nem tudom eldönteni elforrt e már vagy még el sem kezdte az erjedést? Azt hallottam hogy élesztőt kellett volna tenni hozzá és 20 fok körüli hőmérsékleten tárolni. Az eltelt 3, 4 hét alatt ennél alacsonyabb volt a hőmérséklet és én a szabadban tárolom. Abban szeretném a segítségeteket kérni hogy mit lehet vele kezdeni?
Sziasztok!Szlovéniában mezőgazdasági boltban láttam gyári főzőket,több méretben,elérhető áron,ránézésre jó minőségben.EU szabvány ugye.Sűrün járok ki,ha valakit érdekel,szívesen megnézem neki,ingyen.Ja!Csatlakozom ahhoz,hogy ne itt veszekedjetek ,a konyhatopick sokkal jobb hely rá.
Nem értem, mi olyan különös abban korábban feltett kérdésemben? Mivel ritkán "zugfőzök" mert sokkal inkább főzetek, csak a különlegesnek számító, kismennyiségű cefrékkel próbálkozok házilag. Én egy komplett (adott méretezésű) üveglepárló szettet használtam előtte, és mivel hozzájutottam egy új réz-spirálhoz, gondoltam utánakérdezek, hogy mit javasolnak a nálam rutinosabb pálinka művészek...
Ha ez számodra nem derült volna ki a kérdésből:
Ez nem azt jelenti, hogy ne tudnék kapcsolatot létesíteni az üst és spirál között, hanem, hogy a kérdésben elhangzó tényezők, miként befolyásolják a folyamatot.
Hangsúlyozom Én egy Tállya - környéki, megbecsült öreg mesterrel főzetek, tehát nem kérdéses: tudnak nekem kulissza-titkokkal szolgálni...
Nem hagynád abba ezt az arrogáns kioktató hangnemet?
A másik, hogy bár szinte mindenről szó eset már itt a "barkács-lepárlók" kapcsán, de nekem igazából a főzőüst és a párlóspirál közötti elvezetés hagyott néhány homályos foltot....
Hogyan és miként befolyásolja a folyamatot az összekötő - elvezetőcső....
-anyaga?
-hossza?
-elhelyezése?
......hiszen a gőzök nemtudhatják, hogy: ez még nem a spirál :)
Egyszóval mire ügyeljek leginkább ennek a kivitelezésénél?
Elöször is, azonositóm germanungar - ha tetszik, ha nem!
Másodszor pedig, elég nagy szád van és az én elhamarkodott okoskodásomtól sokkal primitivebben irtál - ugyhogy a saját házad elött söpörj, mert ugy látom van mit!
Azonkivül maradok az állitásomnál, hogy sok életveszélyes hülyeséget olvastam itt. Ha neked okoska annyi eszed van, akkor miért nem segitesz azokon, akik itt kalandos dolgokat irnak?
Jaaaa, és ne idd tovább az elsö frakciót, mert meglátod hova fog vezetni! :)))))
...és egyúttal: hagy kérjek elnézést az indulatokért. ...dehát ugye az ember nehezen állja, ha kedvenc kis topikjába hivatlan vendég kibicel, ...főleg ha ezt köszönés nélkül, útszéli stílusban teszi...
Kismókusnak:
...pedig még meg sem köszöntem a "bemutatót"! Hát most meg teszem! Nagyon várom a prototípust, ha elkészült, szívesen tesztelem! ;) Remélhetőleg visszakínálhatlak az újonnan beérett, 3 éve eperfa - hordóban várakozó aszú törkölyünkkel és egy mélyen gyümölcsízű barackkal, ami úgyszintén "kiállta" az idő próbáját!
Ja? ...most jövök csak rá, hogy téged éppen "kiver a hideg veriték". ...akkor gyorsan fordulj orvoshoz, mert ezek a kozmás, fos-szagú, szénából főzött, ciános pálinkád tünetei!
Elvonó után mesélj a dokinak, miért éppen a műanyag szennyeskosarat kellett lepárló üstnek használni? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Neved sekélyességéből, arrogáns, másokat kioktató stílusodból fakadóan: nem én leszek az első, aki rávilágítok "értelmed meggyőző hiányára" !!!
...Én 2002 körül kezdtem el serényen érdeklődni a pálinkafőzés mikéntjei után az interNET-en. Mivel nemsok használható szakirodalmat találtam online, bekukkantottam ide is. Akkoriba még csak 130 körül járt a hozzászólások száma, de már azok figyelmes végígolvasásával is, (amit te igazi "fórumsuttyó" módjára elmulasztottál!) több ismeretet szereztem, mint egy lepárlásról szóló Enciklopédiából......
A rengeteg hasznos gyakorlati tanács révén, az azóta már "többszörösen elismert" pálinkámat külföldi piacra is elkezdtem értékesíteni ;) .....ez persze teljesen mellékes a te rád vonatkozó dolgokat illetően:
Kismókus első hozzászólására talán nem én voltam az első, aki levelet írt neki. Megbeszéltünk egy találkozót, mert nagyon érdekesnek találtam azt a lepárlási elvet, amit felvázolt, ...és szerettem volna többet tudni róla. Ez meg is történt. Hozott kóstolót is, de ami a legfontosabb, -jogi szándéknyilatkozat aláírása után- egy példányt, a működési elvet részletező szabadalmi leírásból. Mivel a srác az ELTE fizika szakán lassan diplomát szerez, nem kell tovább ecsetelnem: konyít valamicskét a dologhoz!
Neked legyen elég annyi: Istenfinom pálinkát lehet a módszerével "lepárolni" -hogy ne zavarjon, a nem megfelelő szóhasználat- ! Egyébként, egy ugyanezen az elven működő, házilag is elkészíthető lepárlót építettem a tanácsai alapján, amivel már készítettem is egy 60 fok körüli, fűszeres különlegességet...
Fizikából valószínűsítem, hogy gyakran álltál bukásra, ha olyan ostobaságokat hordasz össze, mint: "A tiszta, iható alkohol nem illan 73 C° alatt" Az isiben biztosan elkerülte a figyelmed a nyomás és a forráspont összefüggése. Te szegény idióta... Ajánlom figyelmedbe: A Fizika alapjai Általános Iskolásoknak című nagysikerű könyvecskét, amiből megszerezheted sosemvolt tudásod...
Egyébként éltes "pálinkafőző mesterek" is irogatnak erre az "eddig békés" fórumra, akiktől, vélhetően további korrepetálást fogsz kapni!!!
A soha viszont nem látás reményében: Üdvözletem! -danthe-