Keresés

Részletes keresés

courvoisier Creative Commons License 2003.08.21 0 0 305
Üdv, alain_delon!
Te aztán alapos és nagyratörő terveket dédelgetsz! :)

Ami az üstöt illeti valakinek van ismerőse, aki esetleg készít ilyen. Már nem tudom, ki írta, olvass vissz.

Az áthabzás ellen elég jől megvéd, ha legfeljebb csak 2/3-ig töltöd fel az üstöt. A lefúvató szelep hasznos extra, nekem ilyen nincs. Hőmérőből pedig a gőzoldali a fontosabb, a másikra nagy szükszég szerintem nincs.

Nem hátrány, ha az üstből kilépő gőzcső viszonylag vastag, így kisebb az esélye, hogy a csőbe köpködő, forrásban lévő cefre eldugítsa azt és a nyomás a készülékben emiatt túlságosan megemelkedjen...

Előzmény: alain_delon (302)
courvoisier Creative Commons License 2003.08.21 0 0 304
Meg kell akadályozni, hogy a levegő bemenjen. Erre elég, ha viszonylag jól letakarod a hordót, mondjuk a saját fedelével vagy alaposan lákötött fóliával, de lezárni nem szabad. Nem is kell, mert a folyamatosan képződő széndioxid úgyis kiszorítja a levegőt - amíg az erjedés tart és még utána is egy darabig védi a cefrédet. De azért akkor már helyesebb minél hamarabb főzni.

Amit kotyogónak leírtál az tökéletes alkalmas a célra, ha ezt beszereled, akkor viszont le kell zárni a hordót, hogy a készség kotyogjon, vagyis a fejlődő gáz kizárólag ott tudjon eltávozni.

Előzmény: Gers (303)
Gers Creative Commons License 2003.08.21 0 0 303
Köszi a tanácsot! Telefonon hazaszóltam, hogy rögtön eresszék ki a reteszt a hordón. Kérdés: így nem juthat be levegő? Azt mondtad (írtad), hogy jól el kell zárni az oxigéntől, de ha megy kifelé a gáz, akkor megy befelé is.Vagy nem?

Kotyogóra most jutott eszembe egy ötlet: valahogy (még nem tudom pontosan hogy) egy csövet kell szerelni a hordó felső végére, vagy a fedelére és azt a csövet bármilyen vízzel teli edénybe kell tenni úgy, hogy a gáz ki tudjon jönni, ha nagyobb a belső nyomás, mint a külső légnyomás.Ehhez mit szólsz?

Előzmény: courvoisier (301)
alain_delon Creative Commons License 2003.08.21 0 0 302
Sziasztok Pálinkafőzők !

Végre én is idetaláltam. Az lenne a kérdésem, hogy idén szeretném az illegális zugfőzdémet korszerüsíteni - jelenleg kukta+üveglepárló -, tud- valaki ajánlani valami jobb tartályt a főzéshez: következők a szempontjaim: 15-20l minimum, legyen nagy szája, hogy könnyű legyen az anyagot ki és bepakolni ( esetleg ürítő és betöltőnyílás ), ne égjen le benne a cefre ( valami alsó rács ilyesmi ( úgy tudom, hogy profik ezt forróvíz fűtőcsöves keringetésével oldják meg ), ne tudjon a forrásban lévő cefre a kivezető csőbe bugyogni ( átlőni a hűtőbe, deflektor mittomén ), ne robbanhasson fel ( lefuvató szelep ilyesmi ), legyenek benne hőmérők az alján és a kivezetett gőznél is.
Ha valaki ilyenről tud, vagy tervezési segédlete van, vagy kihagytam volna valami fontosat, akkor kérem ossza meg velem. ( Bűnrészessé válás ! )

Üdv Alain

courvoisier Creative Commons License 2003.08.21 0 0 301
Nehogy lezárd a hordót! Erjedés közben egy csomó szén-dioxid keletkezik, azt hagyni kell eltávozni! Elég ha ráteszed a fedőt, de ne zárd!!! Kotyogó nem feltétlenül kell.
Előzmény: Gers (300)
Gers Creative Commons License 2003.08.21 0 0 300
Kérdésem lenne: szereztem egy kb. 30 literes zárható műanyg hordót, amibe 2/3 rész szilva, a többi meg - a fenn maradó 1/3 - fele-fele körte és őszibarack. Nagy a nyomás a hordóban, mit csináljak? Nem fog szétrobbani? Hogy tudok rá "kotyogót" csinálni?
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 298
A pálinkafőzési jogi buktatóiról: érdemes megnézni a Btk. 311. §-t, valamint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. tv-t.
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 297
Amint hazaérek a melóból ez lesz az első dolgom!
courvoisier Creative Commons License 2003.08.19 0 0 296
A legfontosabb, hogy az erjedő gyümölcsöket elzárd a levegő elől! Tehát a hordót sürgősen fedd le. Egy alaposan a hordó szájára/tetjére erősített nejlonzacskó,/fólia is megteszi de ez a legfontosabb. Maga a hőingadozás nem olyan vészes, de mint ahogy valaki nemrég megjegyezte nem jó, ha a cefre 30 oC fölé melegszik. 20 fok körül az ideális.
Fontos, hogy csak romlatlan és elég erett gyümölcsöt tett bele, a penészes, moníliás, saras, földes gyümölcs használhatatlan. Ha eddig ilyet is dobáltál bele, ráadásul levegőzött a hordód, legjobb, ha kiöntöd az egészet és újrakezded.

Előzmény: Gers (295)
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 295
Köszönöm a segítőkész hozzá állást!!!

Kérdés: egy kb. 70-80 literes egyik végén nyitott műanyag hordóban gyüjtöm a gyümölcsöket, ami fedett, de nem zárt térben van, így a hőingadozásnak ki van téve + nincs zárható fedele. Jó ez így?

courvoisier Creative Commons License 2003.08.19 0 0 294
Üdv, Gers!
Elég sok mindent leírtunk ebben az alig 300 hozzászólásban. Szóval: leírni sok volt, elolvasni nem olyan vészes :))) Jómagam állok konkrét kérdéseid elébe.
Előzmény: Gers (293)
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 293
Üdvözlet mindenkinek!

Sok/rengeteg kérdésem lenne. Átböngésztem az oldalt és örömmel láttam, hogy van hozzáértő szakember gárda a témában.

Nem rég költöztem olyan kertes házba ahol van egy jópár gyümölcsfa. Főleg szilva, de van őszibarack meg körte is. Elkezdtek ezek a gyümik potyogni én meg nem tudtam mit csináljak velük. Ekkor jött az ötlet kéne egy kis pálinka.Hál Istennek apósnak van megfelelő szerkezete a főzésre, legalábbis azt állítja.

A lényeg elkezdtem gyűjteni a gyümölcsöket, de nem tudom igazán hogyan tovább. Nem akarok hülyeséget csinálni, pláne nem akarok rossz pálinkát.

Kérek mindenkit, hogy egy kezdő, de lelkes amatőrnek adjatok tanácsot lépésről-lépésre!

Előre is köszi!

courvoisier Creative Commons License 2003.08.19 0 0 292
Megkezdte az erjedést 40 l besztercei szilva. Ti ezt kimagoztátok volna? Én megtettem, de ez, tekintettel a gyümölcs apró méretére és a szárazság miatti aszlódott jellegére, nagyon unalmas és hosszadalmas kínlódás volt.
courvoisier Creative Commons License 2003.08.18 0 0 291
Kösz a beszámolót, gratula!
Előzmény: zsuzsa (290)
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.16 0 0 290
Én azzal a korábban emlegetett gyümölcsös stresszoldóval úgy jártam, hogy a málnásat klasszul át lehetett passzirozni ( feláldoztam egy harisnyát ) a barackosat viszont, annak ellenére, hogy a gyümölcshús teljesen leoldódott a rostokról meg a héjról , nem lehetett átpasszirozni az istennek se. Egész egyszerüen túl rostos. A harisnyán átment, de a maradék is rostos. Ugyhogy maradt igy és nagyon kellemes mert pl gyümölcssalátára, fagylaltra vagy csak úgy egy nehéz nap végén a szánkba lehet tenni és a málnásnak különösen nagyon szép a szine.

Azt nem tudom mennyi az alkoholtartalma, mivel fele gyümölcs fele alkoholnak indult + cukor hát nem éppen egy szoft drink én rendesen fejreálltam amikor szürögetés után lenyalogattam a kanalat, edényt stb Jóvőre is valószinüleg csinálni fogok, esetleg vegyes gyümölcsből és több gyümölccsel, hogy ne legyen ennyire falrengető, de összefoglalva a projekt eredményét azt kell mondjam, jól bevált női cucc és nem olyan gagyi szinezékes meg müaromás szar, mint amit a boltokban árulnak, mondhatni bioital :-)

etilalkohol Creative Commons License 2003.08.14 0 0 289
Köszi, már meg is rendeltem.
Előzmény: petike23 (287)
etilalkohol Creative Commons License 2003.08.14 0 0 288
Köszi, ha sikerül megtalálnom írok!
Azért a hagyatéknál az is ciki, hogy pl. 100-éve lehet, hogy nem volt jogellenes tartani:(((((

Előzmény: Boarhunter (286)
petike23 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 287
Van valahol otthon üveg spirálhűtőm, amire gumicsövet lehet csatlakoztatni. Régen ilyet használtak a laborokban, de ma már kizárólag csiszolatost.
Ha megtalálom, szivesen odaadom.

Szilikoncső-ügyben ajánlom a Bondex Kft-t: legalábbis amikor tákerestem a google-ban a szilikoncsőre, ezt adta ki elsőnek. :)

Üdv: Petike

Előzmény: etilalkohol (285)
Boarhunter Creative Commons License 2003.08.14 0 0 286
Nem vagyok egy jogász alkat, az újságban olvastam egy cikket. Valami vámos nyilatkozta, hogy egy hagyatéki eljárás során előkerült egy pálinkafőző is és ők hivatalból eljárást indítottak, merthogy idéntől a birtoklása is bűncselekmény. Mondjuk elég tipli dolog, és felvetődik egy csomó kérdés az otthoni laborokkal kapcsolatban, de hát így egyszerűbb büntetni mintha a tettenérésre hajtanának a perzekútorok.
Boar
Előzmény: etilalkohol (281)
etilalkohol Creative Commons License 2003.08.13 0 0 285
Ok +próbálok szerezni:
Hol? És milyen néven?
Pl. Vasedény:
TSCHÓKOLOM kérek egy fehér színtelen szilikongumi csövet...:))))) (így már próbáltam: hőálló gumicsövet kérek szépen, ha nincs hol lehet szerezni? - válasz: Szívesen segítenék, de nem tudok. )
Magyarul:
Hogy kérted, hogy szerezted ......
Ha más nem, köszönöm a legvégső felajánlást:))))
üdv etilalkohol alias névrokon Péter:))))

Ez a legrosszabb, a cél előtt leragadni:((((((

Ui: a második 'elméleti' víz-lepárlásnál a sárga szín eltűnt, de a gumiszag nem.

Előzmény: petike23 (284)
petike23 Creative Commons License 2003.08.13 0 0 284
Piros szinű gumicsövet használtál ?
Próbálj meg szintelen/fehér szilikongumi csövet szerezni.
Legvégső esetben én is tudok adni. :)

Üdv: Petike

Előzmény: etilalkohol (283)
etilalkohol Creative Commons License 2003.08.13 0 0 283
Sziasztok!

Tételezzük fel 'elméletben'... már csak a jogi dolgok miatt:
Megépítettem a lepárlót és kipróbáltam vízzel.
Az eredmény:
- a víz 'pisisárga' avagy híg citromos teának a színére emlékeztet.
- Gumiszagú (műanyagszagú).

A szín a réz miatt van?
Azaz valódi lepárlás előtt mindig legyen egy üresjárat pl. vízzel, vagy ez kijön a rézelejével ami úgyis szemét?
A qkta és a lepárló összekötésére átlátszó (benzinkúti) műanyagcsövet, illetve a vízszerelésben használatos flexibilis csövet (kívül fémsodrony erősítésű) használtam.
- Ezek közül melyik lehet a szagért a felelős?
- Hol és milyen néven lehet hőálló gumicsövet keresni?

Köszönettel etilalkohol

etilalkohol Creative Commons License 2003.08.12 0 0 282
Egy magyar apa
Ötlet (talán ez volt az ok) a penész ellen:
A cefre tetejét időnként le kell nyomni az aljára (magyarul: kevergetni néha)!
Melegben hamarabb kiforr a cefre, bár 30 Celsius fok fölé nem illik engedni (elvileg rontja a minőséget).

üdv etilalkohol

Ui: Ha a cefrét úgy készíted, mintha gyümölcsbor lenne belőle, akkor nagy baj nem lehet.

Előzmény: Törölt nick (279)
etilalkohol Creative Commons License 2003.08.12 0 0 281
Próbáltam keresni a CD-jogtárban a BTK alatt a 'szesz' illetve a 'pálinka' szóra keresve de semmi:((((
Hol található?
Ha csak a lepárló van nálam qkta nélkül, az is bűncselekmény vajon?
Avagy pl. desztillált víz előállítására alkalmas eszköz tartása is tilos?
Ezekért lenne jó megtalálnom a törvényt (rendeletet)!
üdv etilalkohol
Előzmény: Boarhunter (280)
Boarhunter Creative Commons License 2003.08.09 0 0 280
Sajnos idéntől már a készülék puszta birtoklása is bűncselekmény :-(
Boar
etilalkohol Creative Commons License 2003.08.08 0 0 278
A lepárló terve:

így talán érthetőbb.

etilalkohol Creative Commons License 2003.08.07 0 0 277
Sziasztok, végre megtaláltam ezt a topicot, két hétig vártam, hogy az alkoholista topicban jelentkezzen valaki, mire beugrott, hogy talán a 'desztilláló', 'alkohol' helyett a 'pálinka' szóra kellene rákeresni....:))))

Egy magyar apa
(bár nagyon kezdő vagyok, de van almacefrém, és már készítettem almabort)
Ha penészedik, az valami szennyezés jele.
Fajélesztőt használt a beindításhoz?
Cukrot hozzáadni lehet, literenként kb 80-120 grammot.

Kérdéseim:

- Ha készítek (barkácsolok) magamnak lepárlót (pálinkafőzőt) az már büntetendő, vagy csak az, ha főzök vele pálinkát?

- A desztilláló spirális alakja csak a
helyspórolás miatt van?
Nem tudom meghajlítani a rézcsövet, így egyenes marad :(((

- A tervek szerint az üst (qkta) kb. 10-20 literes, a hűtővíz káma szivattyúval (ötnegyedes)
nyomott kútvíz (8-10 Celsius fok).
Ehhez elég, a másfél méteres rézcső (18mm-es átmérő)?

Most egyelőre ennyi kérdés, pedig még lenne rengeteg, de a jó pálinkához is idő (türelem) kell.

üdvözlettel és köszönettel etilalkohol

ui: korábban volt szó a bodzapálinkáról, a bodza virága nem, de a termése és annak leve mérgező (éksavglükozid, cserzőanyag, szerves savak, éterikus olajok, keserű anyagok). A könyv szerint (Horst Altman: Mérgező növények - Mérgező állatok) főzés után már nem (lehet a cefre még igen?).

turi74 Creative Commons License 2003.07.27 0 0 274
udv mindenkinek keresek egy konyvet az a cime hogy szeszatszamitasi tablazat ha valaki tudna segiteni azt magkoszonnem email.turi74@freemail.hu
lajafix Creative Commons License 2003.07.21 0 0 272
Emberek!!!

Ígértem egy esküvőre 5 liter barack és 3 liter körte pálinkát de a forrásom cserben hagyásos lemondást követett el rajtam. Pesten kellene nekem a fenti mennyiség csakis tiszta, finom HÁZIPÁLINKA formájában. Priviben írjatok ha segíteni tudtok.

Köszönöm,

lajafix

zsuzsa Creative Commons License 2003.07.18 0 0 271
Tényleg nem irt még ide nö? Hát ezt nem hittem volna.

Nos : a barackos meg a málnás trutymát is kivettem a hütöböl, felmelegedve sokkal folyékonyabb lett. Rázogatom napjában többször. A recept szerint holnap kell beletennem cukrot, attól biztos még folyékonyabb lesz. Veszek egy uj szüröt,azt nem tudom, hogy müanyag vagy fémszürön szokás az ilyesmit szürni ?

Nem tudom, mire szánom, ha sikerül. talán magában, talán gyümölcssalátára vagy esetleg egy kis ginnel-vodkával-fehér rummal meg tonikkal. Meglátjuk.

Öszintén szólva az elmult két hét barackpucolása során felmerült bennem a pálinkafözés gondolata is, mert elég sok nyomott gyümölcsöt dobtam ki. Gyermekkoromban atyám kisérletezett pálinkafözéssel, sajnálván a telken a sok jó földre pottyant szilvát meg ringlót. A telken nem volt áram, ezért jobb ötlete nem lévén panellakásunkban állt neki a kisérletezésnek. Nagy üvegedényekben ért a cefre az erkélyen majd kuktára szerelt rézcsövön át fözte ki. Az eredmény brutális volt, a WC meszelt fala meg cefrepettyes. Ráadásul atyám azokban a nyolcvanas években párttag is volt és elveivel kicsit ütközött a zugpálnikafözés, igy anyám fenyegetéseinek hatására felhagyott vele.

Alkalomadtán végigolvasom a topicotokat, mert okos italnak tartom.

Előzmény: schlumberger (270)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!