igen, az idő duplázódik, de desztillált vizet mindenki így csinál, plusz még hasznot is rátesz, tehát olcsóbban nem fogsz kapni. odafigyelést igazán nem sokat igényel, a legelejét kell eldobni, meg a végét, mivel itt nincs alkoholfok, csak hajtani kell átfele. a réztéma meg nem érv, mert a pálinkába amúgy is belemegy, de ezt a rézmennyiséget kimutatni is nehézkes lenne, olyan kevés. a rézeleje csak népi szó, semmi köze a rézhez.
- Kb. még egyszer ugyanannyi időt kellene vízdesztillálásra fordítani, mint amennyi a pálinka lefőzéséhez kellett. Ez egy jobb szezonban 20-50-80 órás plusz főzési időt+odafigyelést igényel.
- A dolognak a víz- (hűtővíz), valamint az elektromos- vagy a gázművek is megkéri az árát.
- Aki rézhűtővel dolgozik, az a lecsapódó tiszta vízgőzt, a gyűjtőbe érkezés előtt kicsit megküldi réz-ionokkal - pofon a kakinak...:)
Megtörtént a pálinka végső finomítása! Hurrá! Gyógyszertári desztvizet használtam a hígításhoz, és azt figyeltem meg, hogy nem szabad 50 fok alá lemenni, mert akkor kezd el opálosodni. Szóval lett néhány üveg opálos pálinkám is. Kérdés: ki lehet ezt valahogy szűrni/szedni belőle (mármint az opálosodást)? Mi a legjobb megoldás?
Az ize még elég nyers/haragos, de egy pár hónap állás/érlelődés után remélem kiváló lesz. Minden esetre szombaton "a nagy munkában" sikerült elkenni a számat, az asszony legnagyobb örömére. Majdnem kanapén alvás lett belőle...
A 'tiszta' arra utalt, hogy tisztább mint az ioncserélt víz.
Az autósbolti vizet, mivel gépjárművekhez készítik 'hamisítják', úgy sem ellenőrzi senki.
Pár emberke akváriuma már kihalt miatta:((((
mifelénk répadarálóval csinálják általában az almatermésüek aprítását.egy közepes kézi daráló 6-8 ezer forint,szerintem nagyon megéri:sok időt takarítasz meg vele és egyenletes darabokra aprít.
erre már én is utaltam a magam indirekt módján, de úgy látszik a topiklakók számára minden ember láthatatlan, aki a desztillált víz desztillálással történ? el?állítását szorgalmazza.
most ideírom, hogy szerintem simán csapvizet kéne lef?zni az üstben, amit amúgy használtok a pálinakf?zésre. azért írtam ezt, hogy ez a hozzászólás is rejtett legyen, és nehogy lebukjak. :)
Az alma aprózása NAGYON FONTOS. Kösz, résen voltam! Azt csináltam, hogy egy kisebb hordóba szedtem az almát. Amikor harmadig megtelt (kb 30 db), akkor egy 10X15-ös gerendavéggel alaposan széttapicskoltam, majd a zúzalékot beöntöttem a nagyobb erjesztőhordóba. Ez a módszer a körténél nagyon bevált.
Ezt valóban érdekes ötlet: ki lehet próbálni.
azért az "Ami kijön az csak tiszta H2O"-kitételt óvatos kétkedéssel fogadom, de az biztos, hogy ha a halak szeretik, akkor nagy baj nem lehet vele.
Az autósbolti vízben pedig én sem bízom. Amúgy tudsz valami közelebbit arról, hogy mi lehet vele a baj?
Deszt víz helyett érdemesebb RO (reverse ozmosis)
vizet használni.
A lényege, hogy egy féligáteresztő hártyán (olyan mint a vese) engedik át a vizet. Ami kijön az csak tiszta H2O.
Az akvaristák is ezt használják, azaz be lehet szerezni 'halas' üzletekben az RO vizet.
Két évek kb. tizenX forint volt literje.
30-40 ezer forintért lehet készüléket is venni,
csak sajnos folyamatosan kell üzemeltetni (a hártya épsége miatt nem állhat le teljesen a szűrés):(((((
A gépjárművekhez ...stb árusított 'desztvizet' semmiképp ne használjátok, mert szennyezett lehet!!!
off és bocs, csak a nickedrôl jut eszembe.
régesrég egy bulin a baratnôm "kicsit" berugott, és azt kiabalta; "én egy magyar anya vagyok"
(3 gyereke volt akkor mar)
Megvan a szűrőpapír forrás. Aki Bp-n jár csak annak jó hír, mivel a Vámház krt-n van az üzlet. Talán 12. vagy 14. szám alatt erre már nem emlékszem pontosan. A Kálvintól indulva a Duna felé a jobb oldalon van egy mezőgazdasági/borászati szakbolt és ott lehet beszerezni. Sajnos elég drága: 300,-Ft/db. Még nem tudom a minőségét garantálni, mivel csak holnap fogom először kipróbálni. Holnap délután lesz a végső finomítása a nedűnek. Persze az ízélményről is beszámolok.
Desztvizet be tudtam szerezni gyógyszertárból. Elég drágának találom: 2 l. majdnem 400,-Ft. Megpróbálom ezzel a hígítást, majd beszámolok az eredményről.
Kérdés: hol tudok jó szűrőpapírt szerezni? Gyógyszertáros olyan hülyén nézett rám, amikor megkérdezetem tőle, hogy jobbnak találtam meg sem ismételni a kérdést.
Megtörtént a második lepárlás is a hétvégén, hál Istennek semmi opálosodás nincs. Ez mindig így van. Majd a higításnál...
Valami szemcsés koszocska átjött a rendszeren ??? Át nemigen jöhetett, vélem én. Nem a gyűjtőpalack volt kicsit szutykos? Vagy a hűtő?
A vissza hígításhoz milyen vizet használjak? Gusztus és beszerzési bonyolultsága döntse el. Én a benzinkútiban nem nagyon bízom, akkor inkább a csapvíz. Amúgy elvileg a desztillált jobb az ioncseréltnél, ugyanis az opálosodást a rendszerbe a vízzel belépő sóképzők (fémek) okozzák, amelyek mennyiségét az ioncserélő gyanta esetleg csak csökkenti, de nem tünteti teljesen el.
Én, mint írtam mostanában a csapvízre szavazok. Amíg tudtam desztvizet szerezni, addig azzal nyomultam. A gyógyszertárban nem tudom van-e és mennyibe kerül. Azért erről írhatnál, ha kiderítesz valamit.
Kérdés: szerinted az idei meleg nyár és eső hiányos időjárás miatti alacsony nedvtartalom mennyit dob a pálinkán? Úgy értem, hogy a nagyobb cukorfokból következik a több pálinka. Milyen összefüggés van a kettő között?
Nálunk a rengeteg aprószemű szilvából sok pálinka lett, nem hittem volna hogy egyáltalán összejön egy csepp is. Úgy látszik akkora volt a szárazság, hogy virágzáskor még köd se volt hogy ne kössön meg annyi szilva. :)
Megtörtént a második lepárlás is a hétvégén, hál Istennek semmi opálosodás nincs. Valami szemcsés koszocska átjött a rendszeren, de úgy látom szűrővel az felfogható.
Kérdés: a vissza hígításhoz milyen vizet használjak? 1.sima csapvíz, 2.forralt csapvíz, 3.ioncserélt víz (benzinkúton kapható) vagy 4.desztillált víz? Mi a különbbség az ioncserélt és a desztillált víz között?
Én a 4.-es re hajlok. Jól gondolom? Gyógyszertárban ez ugye beszerezhető?
Még egyszer: ez tényleg szuper év. A körte soha nem volt még ilyen finom, mint idén.
Valamint csináltam őszibarack-szilvát vegyesen (már nem tudtam a gyümölcsöt külön gyűjteni) és ez is meglepően jó lett. Cuvee, hm... :)
Kérdésem lenne: kell-e kétszer lepárolni a pálinkát? Még csak egyszer van meg, azóta áll. Igen. Nem fogod megbánni. Nem sürgős, így egyszer lepárolva eláll.
Másrészt teljesen normális, hogy ilyenkor opálos a párlat. A első szakaszban az a cél, hogy minél több alkoholt kimentsünk a cefréből, ezért szedjük a végső, alkoholban szegényebb frakciókat is.
A második lepárlás a finomítás, itt már jóval azelőtt meg kell állni, mielőtt az opálos utópárlatok megjelennek.
Ha ez is sikerül, akkor végső alkoholfok beállításnál még mindig felléphet a zavarosodás, de ez már csak esztétikai hiba, hűtéssel szűrőpapírral könnyen kezelhető.
Ilyenkor csapvízet tegyek hozzá? Nagyobb valószínűséggel zavarosodik, de jó. Én most már csak azt használok.
Mennyit Érdemes beszerezni egy szeszfokolót (töményhez, a borfokoló méréshatára lehet, hogy nem lesz elég). Ez hozzávetőleges megadja az alkohol/összes lé térfogatarányt. A második lepárlás után kb. 70-80%-os szeszed lesz, ezt kell visszahigítani ~45% körülire. MOndjuk egy mérőhenger sem árt.
Melyik szűrőpapír Jó? Fene tudja, azért én aránylag finomabbat szereznék be. Jó lassan csöpög át rajta a lé (~30 min/liter), de az eredmény nálam tökéletes.
hát,szerintem mindenképpen kell az második lepárlás/legalábbis felénk mindenki így csinálja/az el fogja tüntetni az opálosságot.a második lepárlásnál addig szokták főzni az anyagot, amíg az éppen lecsorgó anyagból a sisakra löttyintett pár cent meggyújtás után ég nem csak ellobban.a tisztázatot meg szokták várni míg lehül,aztán állítják be az alkohol százalékot.a hígításra használt víz nem lehet túl kemény,vasas mert az okozhat opálosságot,zavarosodást.az öregek nálunk tapasztalatból tudják,hogy melyik kút vize jó erre a célra...általánosságban a forralt víz -azt mondják ők-jó szokott lenni.
Pénteken megejtettük a főzéi ceremóniát. Az eredmény nem lett túl sok össz kb. 10 liter, de ez elsőre úgy gondolom nem rossz. Soha nem főztem még ugyanis. Az após főzője első osztályú, a házi ipar remeke!!!
Kérdésem lenne: kell-e kétszer lepárolni a pálinkát? Még csak egyszer van meg, azóta áll.
Sajnos opálos lett nekem is, lehet elbambultam, mivel az eleje víz tisztaságú volt és a vége felé vettük észre csak az elváltoztást.MIt tegyünk? Mélyhűtős megoldás jó-e? Ilyenkor csapvízet tegyek hozzá? Mennyit? Melyik szűrőpapír Jó?
Ha mégegyszer átpároljuk eltűnik-e az opálosság? A második párolásnál is figyelni kell? Ilyenkor is opálosodik?
Előre is köszi! Mindenki tanácsát szívesen veszem!