A tojásba nem csak sérült héjon keresztül jut(hat)nak be baktériumok!
Helytelen tárolás mellett, ha nagy a hőingadozás a tároló helységben, a tojás beltartalma ciklikusan (lehüléskor) összehúzódik, és a tojásban keletkező vákuum a tojáshéj pórusain keresztül beszívja a tojás felszínén található szennyeződéseket, ahol a tojás beltartalmával találkozva jó tenyésztalajra találnak a baktériumok, és szaporodni kezdenek! A baktériumok életük során külömböző gázokat állítanak elő, aminek képződése viszont annyira intenzív, hogy nem tud távozni a tojáshéjon keresztől, ezért növekszik a tojás belső nyomása.... addig, amíg.... (ezt már tudod!)
ui.:
mielőtt idiótázol másokat, légyszíves, mélyen nézz magadba! ::
"megtettem mindent, hogy ez ne forduljon elő?? NEM! mekkora idióta vagyok!..."
Arra vagy olyan büszke hogy 70 tojásból kikelt 23 darab csibe? Lehet a 40 fok kicsit sok volt! Vagy lehet hogy a hűtőből kioperált hőfokszabályzó nem az igazi?
Vagy hogy összeszeded a fácántojást a természetből? Ha mindenáron fácánozni akarsz 180forintért már biztosan lehet venni!
És még te tartod magad okosnak? A többiek meg akik segíteni akarnak meg lükék mi?
Hát szia! Természetesen mi próbálunk segíteni. Illetve próbálnánk... Azért ott problémák vannak, ha valaki a ZÁP tojást nem tudja megismerni, és azt akár meg is főzi...
TE ODA SZOKTAD ADNI AZT A TOJÁST A CSIRKÉKNEK, AMI 4-5-DIK NAP LÁMPÁZÁSNÁL NEM JÓ?? ITT VALAKI AZT IRTA NEKEM, HOGY FŐZZEM MEG.. MEGFŐZTEM, OLYAN VOLT A SZAGA, MINT A ROMLOTT HALNAK. NEM HOGY HASZNÁLT VOLNA NEKIK, INKÁBB ÁRTOTT VOLNA... NA ENNYIT AZ OKOS EMBEREKRŐL..
GYEREKEK.......KÜLÖN TÁLCÁN VAN A KÜLÖMBÖZŐ FAJTÁK. MINDENKI OLYAN OKOS TUD LENNI. A MULTKOR IS AZT KÉRDEZTEM, HOGY 40FOK FELÉ FELMENT A HŐFOK EGÉSZ ÉJJEL AZON VOLT, HOGY LESZ-E BELŐLE KELÉS. AZT IRTÁK, HOGY DOBJAM ODA A KUTYÁNAK... MÉG IS KIKELTEK!!!! EGYÉBKÉNT, NEM IS TUD BEJUTNI SEMMIFÉLE BAKTÉRIUM, MERT NEM TÖRÖTT A TOJÁS. HOGYAN JUT BE??? OKOSAK??!! LEMOSTAM!! BELETETTEM UGY TÁLCÁSTUL A FÜRDŐKÁDBA, LANGYOS VIZZEL, JOL ÁT MOSTAM.. MEG A GÉPET IS!
MOSSAM MEG AZ EGÉSZ TOJÁST VIZZEL??? VAGY MIT TEGYEK? NAGYON PÁNIKBA VAGYOK ESVE!!!! NEM KEVÉS PÉNZEMBE VAN MÁR IDÁIG. ÁRAM, TOJÁS SE INGYEN VAN. FŐLEG A LIBA....
5 TÁLCA VAN BENT, ÉS SAJNOS EZEKSZERINT BEKERÜLT EZ A TOJÁS IS. AMIKOR KIVETTEM A TÁLCÁT, AKKOR DURRANT FEL. RÁ KERÜLT ABBAN A TÁLCÁRA EGY PÁR DB TOJÁSRA, DE KIVITTTEM, ÉS SLAGGAL LEVERETTEM. FAPETERTŐL KÉRDEZNÉM, HOGY HADJAM ABBA A KELTETÉST??? BENT VAN KB 350 TOJÁS, VEGYESEN, LIBA, KACSA,GYÖNYGYI,STB. VAGY MIT TEGYEK??? SOS!!
Szia nekem is volt hasonló durranásban részem,de nekem a szerencse az volt hogy válogatáskor már látszott rajta és a rossz tojások közt durrant szét,a többibe nem tett kárt de szörnyű szag volt napokig még a helyiségben,de fapeter részletes infót adott.
Ha a tojás belseje "megromlik", az MINDÌG bakteriális fertözöttségre utal.
Ép héjú, helyesen tárolt tojással ez nem fordul elö.
Ha a kórokozók bejutnak a tojásba, annak többnyire ez a következménye.
Mivel ez a folymat nem 2 nap alatt zajlik le, ezt már lámpázáskor látni kellett volna, és a fertözött tojás nem maradt volna a keltetöben.
Mivel a kórokozókkal teli tojástartalom rákerült a többi tojásra, azok további keltetésével nem foglalkoznék.
(Így lehet eredendöen szalmonellával fertözött baromfi-állományt elöállítani, aztán majd fertözik a csibék az egészséges állományod, a tojótyúkok fertözött tojásokat tojnak, ti pedig megeszitek... folytassam??)
Bent maradt lámpázáskor egy rossz tojás. Ezek bizony robbanékonyak. És fertőzőek. Nem volt előtte nyöszörgő síró hangja? Az jelzi a túlnyomást a tojásban.
SZIASZTOK. MA 14 NAPOSAK A CSIRKETOJÁSOK ÉS DÉLBEN FORGATNÁM ŐKET, ÉS AZ EGYIK SZÉTDURRANT. MINDEN TISZTA ZÖLDES LETT. NA MEG NAGYON BÜDÖS.... HA VALAKI MEG TUDNÁ MONDANI HOGY MIÉRT DURRANT SZÉT A TOJÁS, AZT MEGKÖSZÖNNÉM. VELETEK TÖRTÉNT MÁR ILYEN???
Én soha nem vártam, folyamatosan pakoltam be a gépbe a tojásokat. Most keltek ki a fürjek, közben benn vannak a csibék, ők jövő héten kelnek, a vadkacsákkal együtt, utána elválasztva a legalsó rekeszben az emu-k, nekik nem kell annyira meleg és pára és jól elkülönitettem a többitől, akik már mozognak a tojásban, ők is a jövő héten kelnek, és utána két hétre a fehér kacsák. Állandóan tele van a gépem. Mindig ugyanaz a hőfok, páratartalom és 83-85 %-os a kelési arányom mindenből. Lehet jobb lenne, ha mindnél megvárnám, hogy csak egyfajtát keltetek, de nekem ez igy is jó. Egyébként 4 tálcás a szekrényem, 400 db tyuktojás fér bele. De most csak 140 tyuk, 6 vadkacsa, 58 fehér kacsa és 4 emu tojás van benne. Közben mellettük a legfelső polcon keltek ki a fürjek egy kosárban, mert ott volt a legmelegebb.
Szia. Szerintem nem lesz gond, volt olyan ismerősöm, aki a munkája miatt csak 3-szor forgatta naponta és igy is kikeltek 85 %-os arányban. Igaz, hogy a többi terméketlen tojás volt. Sok sikert hozzájuk. Majd szólj, ha kikeltek. Egyébként a 10 tojás, ami nekem a gépben maradt még, az is terméketlen volt, ma reggel dobtam ki. Ja és nekem még a 18-20. napon is kelt, tehát ne ilyedj meg, ha nem 16 napra jönnek. A multkor a 20. napon kiraktam a keltető tetejére egy tányérba a tojásokat, hogy majd kidobom a kutyának, ráborult egy müanyag tál és teljesen elfeljtkeztem róla. Délután szólt a lányom, hogy anya csipog a tányér. Még 5 fürj ott kellt ki, pedig amikor kiraktam még be sem volt repedve a héja.
A 6 napos magtalan tojást nyugodtan odaadhatod nekik. A lényeg, hogy legalább fél óráig főzd! Ha a tetejére teszed a tojásokat, ellenőrizd le, hogy a gép jól átforgatja- e levegőt! Mérd meg a gépben több helyen a hőmérsékletet, mert ha gátlod a levegő útját, lehet hogy néhol nem lesz megfelelő a hőmérséklet!
Szia. Azt nem tudom, hogy elég-e a 2x-i, én 4x forgattam őket. Most a 30 tojásból kikelt 22, 8 még a gépben van. Ha magas a tálcád akkor nem kell kosár. De itt megtalálod amit tudni kell: http://kohegykincse.hu/letolt/III.%C3%A9vfolyam/6.%20szemeszter/Baromfikeltet%C3%A9s%20II/Aprovadak__futomadarak.pdf