Volt valaki a gyulai Pálinka fesztiválon?
(lehet, hogy van a neten valami róla?)
Nekünk is őrségi pálinkánk van, saját, körte, lehet - elvileg - 67 fokos, de az tényleg nagyon ütős.
Én a Stroh rumot sem bírom meginni, az 60-62, ha jól emlékszem.
Mostan meg kaptunk egy üveg birsalma páleszt.
Nagyon finomka.
A legdurvább egy gazda szerint 67 százalékos Vackor Pálinka volt. Őrségben. Ihaj. Nem tudom, hazudott-e az öreg, de talajt fogtam tőle. Nehezen bár, de még lehetett érezni, hogy mennyei íze van.
Szia pint,
úgy érted, hogy az aktívszénre szoruló bornak már úgyis annyi? Ha igen, van igazságod. Azt a bort a talán legjobb lepárolni:)
kedves apa,
én azt hittem, elég fél órát állni hagyni, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Kiváncsi vagyok, mire jutsz a szűréssel.
Az biztos, hogy össze kell törni és a lébe beszórva tökfekete lesz minden. De erre van a szűrőpapír. Ha elég finom, akkor azon a szénpor sem megy át.
A borbolti szén is finom ám, szerintem ahhoz is jó papír kell!
Egy magyar apa,
gyors, általános leírás: kell 1 literhez késhegynyi aktív szén bele a páliba. Jól elkeverni, esetleg fél órát állni hagyni. Utána kell szűrőpapír+tölcsér, de félő, hogy ezzel elég lassan fog menni a dolog. Azért ki lehet kisebb menyiséggel próbálni. Ideális esetben kellene egy kis vákuum, szívólombik, Büchner tölcsér hozzá...
Sikeresen vettem az antikváriumi regisztrációt, és előjegyeztem a szakirodalmat. Sajnos, három előjegyzés már van előttem. Mások ügyesebbek voltak. De azért köszönöm, hogy elmagyaráztad - én késlekedtem a regisztrációval, nem volt időm rá eddig...
Sch.
ja, még valami:
bár szerényen elhallgattam, de szakvéleményem nekem is részben a szakirodalomban olvasottakra alapul :)
(persze sok mindent alátámasztott a személyes tapasztalat is)
Egy magyar apa,
gratulálok a sikeres főzetéshez. Az cucc szerintem meg fogja hálálni az érlelést idővel egyre jobb lesz. Ha nekem ilyen mennyiség állna rendelkezésre, nagyon megfontolnám egy ~20 l-es hordó beszerzését... :)
Lentebb valaki emlite, hogy a hazilagos, sajat fogyasztasra torteno palinkafozes is torvenybe utkozo cselekedet. Hol lehet ennek utanajarni? Mielott beszereznek egy desztillalo berendezest, szeretnem tudni, hogy mire szamithatok....
Sikerült megszereznem Keller Miklós Borpárlat és gyümölcspálinka 1977 Mezőgazdasági Kiadó művét.
(Külön fejezet tárgyalja a színhibákat, mi pontosan egybeesik curvoisier szakvéleményével.)
'http://server2.mhc.hu/istore/control/login'
Bookline - az online antikvárium keresztül szereztem be.
Kedves magyar apa!
felvilágítanál ennek részleteiről? Nem is hallottam még online akváriumról. Hátha jutna nekem is egy példány ebből a műből.
Szesztestvéri üdvözlettel: Schlumberger
Pálinkás jóreggelt!
Véletelen tévedten ide, de azt hiszem ebben isten ujja is benne lehetett. Néhány éve költöztünk falura és a kertünkben terem némi szilva. Tavaj főzettem először pálinkát, idén újra, de a mostanival azt hiszem átvert a főző. Gyanítom, hogy nem azt a végeredményt kaptam meg ami az én cefrémből jött le. Egész nyáron gyűjtögettem a lehullott szemeket, puttyogtattam a magját, minden szemnek neve volt, naponta kevergettem pátyolgattam, cukrot még véletlen sem tettem bele. A tavaji nagyon finom lett, de az idei gyanúsan karcos ízű. Mintha cukorcefréből készült volna.Én azt hittem ilyen a pálinka. Nagyképűen megkínáltam belőle erdélyi ismerőst /ilyen a hazai sugarfree/ diplomatikusan megdícsérte, majd elővette a széki kisüstit és be kellett látnom, hogy a különbséget zongorázni lehetne. A széki pálesz lóhosszal nyert. Ilyen tiszta gyümölcsaromát még soha nem éreztem! Ezek után eldöntöttem megpróbálom legközelebb magamnak kifőzni. Ha már erre jártam, el tudná valaki magyarázni, hogyan kell pálinkát főzni? Szakértelmem, felszerelésem nincs, értelmi képességeim átlagosnak mondhatók. Ha vállalkozó szellem olvassa levelem, küldjön egy mélt a következő címre: kaldi.nagy@enternet.hu
előre is köszönöm! Azért nem kell megijedni az idei 19 liter is el fog fogyni, legfeljebb dicsekvésre nem alkalmas. A felét úgy is eladom, hogy bejöjjön a főzetési költség.
Mindenkinek helló! csabika.
Éppen lett volna...De inkább nem voltam szomjas. Dugdosom még kicsit magam elől, hadd érjen még tovább; már a múlt század 90-es évei óta megvan, ami megmaradt az üvegben. Tartogattam valami rendkívüli eseményre, de aztán egy-egy kicsit mindig megkóstoltam belőle, mert nagyon finom... Így kopott szépen az évek alatt, aztán jó pár évig nem nyúltam hozzá. Most meg nem nyílott ki. Isten óvó ujját láttam mögötte, hátha lesz még valami rendkívüli, visszatettem. Lehet, szombat este elő kell vennem, hátha eltalálják mind az ötöt, amit beixeltem :-)))
Hát már mindenkinek elfogyott a pálinkája?
Nekem még van egy kevés, évek óta dugdosott szatmári szilvóriumom. Mostanávan elővettem, de szégyenszemre nem bírtam vele. Nem tudtam lecsavarni az átkozott kupakját, annyira rászorult...
Értem. Viszont az a puffasztott kivitelű akkor nem aktív szén, hanem valami hordozóra felvitt szenet is tartalmazó dolog. Majdnem biztos vagyok benne, de utána fogok nézni.
Egyébként érdekes a szag- és ízhibák ilyetén kettéválasztása. Az szaghiba is nyilván a borban _oldott_ aránylag illékony anyag jelenlétére utal, ezért ennek a ízre is hatással kell lennie. Fordítva persze nem biztos a dolog.
Amit a szűrésről írsz igaz, ámbár az aktívszenes derítés is szűréssel végződik, csak rásegítünk, hogy nagyobb pórusú szűrő is elég legyen.
Én kétfajtát ismerek, az egyik a sűrűséget méri, a másik pedig a forráspontot. Persze mindkét eszköznél alkoholfokra skáláznak. Az egyik egy horgászúszóra emlékeztető üvegcső, a másik egy kis lepárló berendezés, amelyik a lepárlás maximális mérhető hőmérsékletéből származtatja az alkoholtartalmat.
Pedig bizony kétfajta aktívszén van, ha egy borászati boltban akarsz vásárolni, akkor biztosan megkérdezik, hogy szag vagy ízhiba miatt akarod-e megvásárolni. Gondolom szerkezetileg lehet más a kettő, az egyik az ízhibára való teljesen por alakú, a szagra előállított pedig egyfajta puffasztott kivitelű.
Egyébként zavarosodásra nem árulnak aktívszenet, bár a próbálkozásról nem beszélek le senkit, szerintem mindenesetre a szűrés a tuti.