Jó ismerni az ilyen matematikus megközelítéseket is, persze, de nekem pont ez nem tetszik a modern jazzben, mikor firnyákos a dolog, és nem stenkes. Persze, ez a stílus, és jó is az néha, de a kérdező valszeg rokzenét ír, szóval ezt figyelembe vehetted volna magamutogatás helyett :-)
Viszont agytornának jó volt így is. A kolléga meg hall többféle megoldást, kipróbálja őket, aztán eldönti maga, hogy melyik illik legjobban a nótájába. Sőt, lehet, hogy legközelebb direkt úgy ír nótát, hogy beleírja, amit itt hallott. :-)
Szerintem egy harmóniamenet szinesebbétételét vagy módosítását, mindig az alkalmazott zene hangszerelése és struktúrája dönti el. Tehát milyen hangulata van a műnek, milyen a tempója, milyen hangszerek játszák, az adott szerkezetben mekkora területet foglal el a módosítandó rész, stb. Szóval először meg kellene ismernünk a körülményeket és aztán lehetne néhány megoldást leírni.
Naszóval, teszeltem a Mezabugi pedált, eredmények:
Tiszta csatorna: atomcsászár, jó kövér, dinamikus, igazi analóg hangzás, a HK ebben segít rendesen. Kitekerve persze ez is torzít, kb 9 óra után a gain már nem ad tiszta hangot. Jazzre kiváló, nyak-pickup, magasak kicsit le, mélyek kicsit fel, közép kitolva, erősítőn minden középen, a magasak egy kicsit kiemelve, tiszta Ted Mithiny-s a hangzás :-)
Blues csatorna: harap, mint állat, igazi amerikás szaund jün a HK-val együtt, persze mondjuk a gitárom is ebbe az irányba tolná az egészet. Bridge-pickup a gitáron, erősítőn mindent középre, pedálon magas poti középen, mélyeket egy kicsit vágtam, közepek kitekerve szinte csutkára, presence (felsőközép+felharmonikusok) kicsit megtolva, bazmeg, akkorát szólt, hogy elkezdett izzadni a tenyerem :-)
Megpróbáltam kikeverni valami jó fank-hangzást, nem nagyon sikerült, de még megpróbálom. Maximum kérek kölcsön egy stratót vagy telét :-)
Solo csatorna: hát, ez már nem az én világom, illetve elbohóckodtam vele, de mégis inkább rokkereknek való. Még egy Boss overdrive-al megtolva ki lehet bindzsizni szinte az összes metál- és hardrock-hangzást, de minek? :-) Az biztos, hogy óriási sustain-t ad a gitárnak, egy jófajta csöves komresszorral percekig szóló gitárhangokat lehetne kikeverni ...
Egyszóval: a tiszta és a blues csatorna remek, a többivel nincs mit kezdenem, és mivel 100e az ára használtan, szinte biztos, hogy nem fektetek be ilyesmibe. Inkább veszek egy MesaBoogie kombót és mondjuk egy RAT torzítót, lehet, hogy olcsóbban kijövök, és használni is több mindenre tudom. Ha lenne egy kistestvére blues/tiszta csatikkal, akkor még elgondolkodnék rajta.
Bmajor is lehet, mint leszállított (mollbéli) második fok, ami ugye a sima második foktól, a H-félszűktől csak az alaphangjában különbözik, a többi törzshangjuk azonos.
H-E-F# nem kilences, hanem egy Hsus4. Ha E-H-F#-felrakásban fogod, akkor F# az E-hez képest ugyan kilences, de ez akkor is egy Hsus4-fordítás. B-E-F# viszont egy furcsa F#7-fordítás (kvint nélkül, tercbasszussal, ami egyébként enharmonikusan A#).
A Hsus alapesetben E-re vezet vissza, a kvint nélküli F#7 meg H-ra, de vezethet G-re is, főleg, ha beleteszel még egy D vagy egy C hangot (azaz alterálod, mert ezek F#-re - enharmonikusan - bővített illetve szűkített kvintek).
Ez a B ötlet jónak tűnik lehet, hogy ez lesz, bár Bmaj7 az A miatt valahogy jobban szól így külön a váltást nézve...
Most az az új ötlet ez alapján, hogy fogok egy H-E-F#-t (hogy is hívják az ilyen hiányos 9-es akkordot?), mert a téma egy A - C' - G' akkordbontással indul, ajgye a F# a "fölfele félhang lefele egészhang - már elfelejtettem, hogy minek hívják" tényleg szépen a G-re vezet... de örgh... most próbálom, mondjuk B-E-F#?? Előtte meg egy kis felvezetés 1 ütem kitartással...
A tengely (B7/5b) felülről esik rá, de ugyanazt megcsinálhatod a kromatikus skálán lefelé is, amit felfelé írtam az imént, csak persze más harmonizálással. De az A-moll skála hangjait és a megfelelő modális fokokat is használhatod, az kevesebb akkord, és természetesebb is: E-moll, D-moll, C-dúr, H-szűkített, A-moll.
Ja igen, jelenleg az van, hogy E5 kitart, gerjeszt. A felvett számban pedig a szinti bejátsza az E, C hangot egymás után (egy oktávval a kívánt A hang fölött), hogy a gitártéma első A-ja legyen a "nyugvó" hang... remélem érhető voltam!
Csinálj E7-et az E-mollból, és azt oldd A-mollra. Bár ez is elég elcsépelt, de hatalmas megfejtés nem nagyon lehet egy lépésnyi modulációban (kvártkör). De ha csak kitartod az E-kvintet pár pluszütemig, az is rávezet az A-mollra.
Tudnék még mondani olyanokat, hogy az E7 után egy B7/5b-vel (tengely) vezesd elő az A-mollt, vagy harmonizáld meg a kromatikus skála E-től A-ig terjedő szakaszát úgy, hogy a soron következő hangok legyenek a basszusban (mondjuk E-moll7, C-moll/F, F#-szűkített, A-moll/G, G#-szűkített, A-moll), és ezeket bontogasd vagy "arranzsáld" meg ritmikusan, míg A-mollhoz nem érsz. De gondolom, nem ilyen hangulatra vágysz.
Az eset tök egyszerű, ám nem tudok valahogy olyan frappáns "magas" harmóniát találni, amiről lezuhanva megnyugszik a dolog az új hangnemben, más számoknál meg könnyebben ment...
Képzett arcoknak egy egyszerű elméleti kérdés: E-mollból fel szeretnék menni A-mollba úgy, hogy a váltás ne legyen túlzottan hajánál fogva előrángatott, illetve ne is legyen túlzottan elcsépelt II-V-I, mert az is taccsra vágja a szám hangulatát... eddig már kipróbáltam egy csomó mindent de valahogy az egyikben sem volt igazi spiritusz.
Van egy kitartott E5-öm és utána jönne egy kis A-moll akusztikus szösszenet...
igazad van a dobbal kapcsolatban (pongyolán fogalmaztam, valójában általánosságban próbáltam beszélni:) ), habár nekem nincs nagy tapasztalatom.
a példádnál maradva, egy 20Wos erősítő torztított hangja mondható overdrivenak(elméletileg igen, de gyakorlatilag?)? vagy csak csúnyán recsegni fog? a kérdés számomra a gyakorlatban nem olyan fontos mert nem szeretnék lemondani a teljesen tiszta hangzásról sem, ezért mindenképp nagyobb teljesítményű kell.
ami nem világos az írásod kapcsán hogy ha egy kombó alá beteszek egy ládát akkor attól még a kombóban lévő hangszóró szólni fog? ez sosem volt egyértelmű, noha láttam már ilyet de nem látszik hogy szól e mindkettő. tudnék találgatni, igazából mindkettő mellett lenne érvem:)
Most tegyük félre azt hogy tranyós vagy csöves. Egy erősítő hangerejét azon lehet lemérni hogy milyen hangerőig marad tiszta a hang. Tehát egy 20w-os erősítő halkabban lesz tiszta mint egy 100. De egy 20w-os cucc is tud akkorát szólni torzítva mint egy 100 vagymajdnem. Na most (ez csak a saját véleményem) de szerintem a trnayósok tovább maradnak tiszták ugyanolyan teljesítmény mellett mint a csövesek. neked mint vásárlás előtt álló zenésznek azt kell eldöntened hogy milyen zenét játszol tehát milyen hangszineket fogsz használni. Ha tehát szükséged van (hangos) tiszta soundra akkor minimum 50w ajánlott. Aztán persze szoktuk mondani hogy megszólal egy dob mellett vagy sem. Szegény dobosok vérig lennénewk sértve mert az egyik tud olyan halkan játszani hogy beszélgetni lehet mellette, a másik mellett meg beszakad a dobhártyád, szóval nem mindegy ez sem.egy 50w-os kombónak azért meg kell szólalni a egy dobos mellett még egy 1x12-es konfigban is szerintem. De sajnos igaz ennek az ellenkezője is. Én játszottam olyan zenekarban ahol a 60w-os rivera 1x12-es konfigban kevés volt. Én állat lecseréltem egy 2x12-es 100-ra ami jó volt simán jó lett volna a 60-as is csak kellett volna alá egy kiegészitő láda mondjuk egy olyan amit most használok egy nyitott 4x10-es rivera és azzal már falat is lehetett volna bontani
lehet nagyon félreértem, de azt mondod hogy ha-tegyük fel- bluest akarok játszani akkor elég kisseb teljesítmény is?:) persze értem hogy egy tranyós nem olyan jó túlhajtva mint egy csöves, de akkor is. az egészből azt akarom kihozni hogy akkor mondjuk egy 50Wos max hangerőn elég dob mellé, csak torzít? értem én hogy ez nem igazán jó megoldés, csak a miheztartás végett kérdezem.
akkor ha mar ugyanazt teszteljuk, tudnal valaszolni az elobbiekben feltett kerdeseimre? egyebkent nalam eddig vegfokba dugva nyero, hangulattol fuggoen a poweramp vagy a mixer kimenet hasznalataval.