A gyümölcsöt megtisztítom, szárat eltávolítom. Egyesek kimagozzák, de szerintem kár vele bíbelődni, a forrás után úgyis szétesik, és akkor egyszerű kiszedni. Én a gyümölcsöt összetöröm. 50 literes műa hordóba teszem, aminek van teteje is. eza azért jó, mert így nem lesz muslincás az egész környék :). A hordó tetejét nem szabad teljesen lezárni, mert a keletkező gázok szétrobbantják a hordót. Csak úgy rátenni. Időnként meg kell keverni.
Elvileg cukrot nem kell hozzárakni, úgy is leforr, de ha a minőség helyett a mennyiségre hajtasz, akkor 100 liter gyümölcshöz tégy 3kg cukrot. Én nem tenném :)
Ilyen meleg időben a forrás hamar lejátszódik, ezt abból veszed észre, hogy a cefre kitisztult, és gáz sem képződik. Ekkor érdemes a hordót lezárni, illetve ilyenkor a kiülepedet magokat el lehet távolítani. Sokáig ne tartogasd, mert megecetesedik és kidobhatod az egészet, amiért azért kár lenne!
Kösz, minden kis segítségnek örülünk. A "nem kell vizelni" alatt pontosan mit értesz? Apám szerint lehet hogy érdemes adni hozzá cca 1 ezreléknyi citromsavat, mert az eper alapból elég savszegény. Erről mit gondoltok?
Dédfater isteni eperpáleszt tudott főzetni...! Azért mondom ezt így mert szerintem a finom pálesz 70%-ban a cefrét érlelő gázdán és 30%-ban a főzőmestertől függ.
"Ha kannásbort párolsz akkor túlnyomólag az ii. kategóriába kerülsz." Hát jah! Inkább maradok a házibornál az legalább tudom hogy természetes. "ii. Alkoholból, vízből és aromából." Ezt a módszert hagyjuk meg inkább az alkoholistáknak... :-)
Én tegnap brandy-t főztem itthon vörösborból kábé 2,5-3 deciból kijött valamivel több mint egy feles. Szerintetek ez jó arány? Mindez első főzetre kábé 25 fokos lehet. Azon gondolkozom hogy a nyáron veszek kannásbort oszt' abból kifőzök vagy 1 litert próbaként. Aztán ha ez bejön akkor...:-) folytatása következik Brandyfőzés terén van v.kinek tapasztalata? Ha igen ossza meg vel(ünk)em! Jó-e ehhez a kannásbor vagy az télleg' tablettás és csak akkor látott szőlőt mikor elment Tokaj mellett? Mert sokan ezt mondják.
Csonthéjasoknál (különösen szilva esetén) az a lényeg, hogy _főzéskor_ ne legyen benne a mag a cefre között. Amúgy a magzamat eléréséhez talán nem eget rengető probléma, ha erjedéskor benne marad...? A lényeg: januárban vittem el főzetni, de előtte az egész cuccot egy nagy gyökérkefével átpasszíroztam egy erős rostán, így lett tökéletesen magmentes.
Barackból _mindig_ kiszedem a magot még cefreérés előtt!
Az enyém így van lefőzve, kristálytiszta, nyers, frankó szilvaillatú cucc. Ráfejtettem a saját aszalt szilvájára. Majdnem tökéletes lett (egy kis dohosságot a pár penészes gyümölcstől azért kapott, sajnos).
Egyéb hozzászólásokat ide vagy a drmojo@c2.hu-ra, köszönettel.
Olvasgatva a topicot eszembe ötlött, hogy tán cukorrépából is lehetne kezdeni valamit. Csak arra lennék kiváncsi honnan lehetne magot szerezni ? (kb. 500-1000 magra gondolotam). Mivel kertem elég nagy és elférne benne ez a pár növény...
Ha valaki tud, kérem segítsen. Igaz idén már nem lesz belőle semmi, de jövő áprilisig, amikor vetni kell a cukorrépát, lehetne valami a tranzakcióból...
Ööö, elég furcsa a magyarázatod az ionok fordított polaritásával. A gyakorlat úgy műx. hogy a kationokat cserélik H+-re, az anionokat pedig OH- ionra. Ezek azután a megfelelő mértékben egyesülnek, a disszociációs állandónak megfelelő mennyiségben szabadonmaradva. A nemionos cucc prolongált, ez az igazi különbség a deszt vízhez képest, desztilláláskor épp, hogy minden, vízzel együtt nem párolgó trutyi lemarad (pl. szeszt a desztilláció is átküldi, már ha van ;), de pl. nem minden ionos marad le (ammónia, sósav tökre jól átszellőzik a párlatba, dobhatod a sutba a desztillált ionmentességet.
A desztillált víz meg az ioncserélt víz messze nem ugyanaz! A d.vízben jó esetben szó szerint semmi nincs(ásványi sók). Az ioncserélt vízben csak a szabad ionok polaritását fordítják meg hogy ne csináljon vízkövet bizonyos felhasználási területeken. Hasonlóan veszhettek össze, mint a savak a lúgokkal szoktak. Alapvetően nem szeretem az ioncseréltet, én csak desztilláltat használok, ahol speciális víz szükséges(pl: akkumlátorba, fagyálló hűtőfolyadékba stb.) Ajánlom figyelmetekbe.
Sikerult leszurnom a palinkat, egy egesz napig tartott, kisse maceras volt de megerte a faradozast. Recept: eloszor atszurtem nagyon sok retegu mullapon (magyaran gezlap, minden gyogyszertarban lehet kapni), nagy meretu tolcsert teletomtem vele (sok reteg!), aztan atcsurgattam rajta az ossze anyagot. Ez leszedte a nagyjat => a korabbi koromfekete palinkabol mar "szep" grafitszurke lett. Eztan jott a masodik fazis, szinten mindet atszurtem textil pelenkan (korhazakbol lehet meg szerezni - lenyeg azert hogy tiszta legyen), es az eredmeny egy kristalytiszta, gyonyoru szilvaillatu palinka lett - legnagyobb oromomre!
(Aki nem tudja az egesz sztorit: 28 l szilvahoz tudatlansagbol deszt. viz helyett ioncsereltet adtunk higitaskent => zavaros, opalos es zaptojasszagu lett az egesz, majd ezt deritettuk egy mezogazdasagi boltban vasarolt kb. 2 dl valamiben mar feloldott aktive szennel => koromfekete 28l le.... Ebol sikerult ujra "palinkat" nyerni a fentebb emlitett szuresekkel.)
Na, itt van a vázrajz; lényeg: a rozsdment fazekon és a réz tetőn is egy-egy vas szalag fut körbe, ezen van 6 db csavaros leszorító, ez hegesztéssel könnyen kialakítható, a réz tető ezüsttel van forrasztva, ha bármilyen részlet érdekel, kérdezz. Biztonság kedvéért ide is ideírom:
Hali,
a Józsefvárosin, 4. kapu, a brahiból kirakott fémdetektoros kapun át; rögvest jobbra, kb 20 m.
Lerajzoltam, sokat szenvedtem a felrakással, de nem akarja az igazat; tvsz feltöltöm vhová és megírom a címét!
Üdvözlet mindenkinek! Elolvastam nagyjából a topikot, lélekmelengető élmény! Kedves Bjoe és mindenki; ha saválló acélt és rezet közvetlenül illesztesz, akkor galvánelem keletkezik és a két anyag lassan megeszi egymást. Nálam nagyon jól bevált a műanyaghordó, mint hűtő, egy 230 l.-es hordóban van 10 m cső, a kivágás, illesztés nem gond. Mások: tőlem most lopták el a jól bevált ketyerét, mindenkinek ajánlom: kínai piac, rozsdamentes acéledény, (meglepően olcsó 40 l -10e FT.-, de 20 l már pár ezerért, ) erre az üst teteje és a sisak réz (a fedő, amit a kínain az ukránok adnak hozzá, jó negatívnak, ez még nincs készen), a páracső is réz. Jelenleg a 1.5mmes réz táblája (2 m2) kb 30e FT.- ennek a fele is elég kb + cső + ezüst (na meg a hűtő - ezt meghagyták) Uhogy reményeim szerint kb 30-40e Ft.-ból lesz egy kedves kis készség - a anygobbal az is baj, hogy nehezebb szállítani, eltüntetni, ha elősűrűllik a finánc, stb. MÁs. Nem tud vki egy megbíztahó, olcsó bádogos bácsit, lehetpőleg Bp.-en/környékén? Már rászántam magam a gyártásra, de nem bánnám, ha a keményforrasztási képességeim nem kellene túráztatni.
Uniós közös határ,nincsenek vámosok,lehet hozni.Csak a forgalmi adó nem kérhető vissza.Régi személyi elég a határátlépéshez is.' hete a haver szőlőjéből átsétáltunk hozzájuk,nem volt nehéz,mert a birtok végében van a határcövek.Megint érdekes dolgot produkált a történelem,de ez már a polidilibe tartozik.